stdClass Object ( [id] => 1336242 [title] => Ulovljenu ribu treba sačuvati od kvarenja: evo kada je dobro koristiti čuvaricu, a kada hladnjak [alias] => ulovljenu-ribu-treba-sacuvati-od-kvarenja-evo-kada-je-dobro-koristiti-cuvaricu-a-kada-hladnjak [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U moru vladaju potpuno drukčiji životni uvjeti nego na kopnu.

Medij koji okružuje vodena bića je gušći od zraka zbog čega su i temperaturna kolebanja puno manje izražena, dok je izbalansiranost odnosa tjelesnih tekućina i vanjske sredine dovedena do savršenstva.

Organizmi koji žive u moru su u potpunosti prilagođeni životu u takvoj sredini pri čemu je tolerancija prema promjenama životnih uvjeta znatno niže razine nego kod većine suhozemnih organizama.

Svako naglije odstupanje od uobičajenog dovodi do niza kemijsko fizikalnih promjena, najprije na molekularnoj razini a onda i na fizičkoj.

Dok su u moru, žive, ribe su podložne svim uobičajenim životnim procesima, no u trenutku kada se nađu na suhom dolazi do promjena koje nisu nimalo uobičajene.

Kačenje ribe udicom izaziva stanovitu bol o čijem se stupnju znanost još uvijek nije složila. Naime, većina riba se svakodnevno susreće sa šiljatim i oštrim predmetima od kojih mnogu završe upravo u ribljim ustima.

Glupo je vjerovati da se jedan zubatac koji se svakodnevno hrani ribom nikada ne nabode na leđnu peraju svoj neoprezne žrtve.

No takvi su ubodi ravni osjećaju kada se i mi slučajno ubodemo na riblju kost ili naiđemo na komad čipsa s malo grubljim rubovima.

Upravo je stoga diskutabilno koliko ubod udice ribu uistinu boli.

Pravi problem za nju nastaje u trenutku kada shvati da se ne može kretati željenom putanjom nego da je se povlači i to upravo za ono mjesto na kojem je maloprije osjetila ubod.

Toga se trenutka svi životni procesi vratolomno ubrzavaju.

Srce naglo počinje udarati sve brže, temperatura raste, svi mišići su izloženi maksimalnom naporu koji je posljedica pokušaja oslobađanja.

Pored svega toga tu je i promjena pritiska koja je za mnoge vrste ulovljene na većoj dubini pogubna i prije nego li stignu do površine.

Često se dogodi da u ribolovu arbuna na površinu, prije ribe izađu mjehurići koji su nastali pucanjem ribljeg mjehura.

Naravno da takvo pucanje nije bezazleno i bez posljedica.

Kod većine riba iz obitelji mekušica ili vučica zbog nagle promjene pritiska dolazi do ekspanzije unutarnjih organa što je vidljivo na analnom otvoru i na izbuljenim očima.

---

image

Zubaci najčešće na površinu izlaze s napuhanim želucem

---

Pa i zubatac, car od rib‘, u 90 posto slučajeva na površinu dolazi sa balonom, napuhanim jednjakom koji mu viri iz usta, onemogućuje disanje i borbu.

Sam prihvat ribe ukoliko se izvede kukom nanosi dodatnu ranu koja sve spomenute procese dodatno pojačava pri čemu ne treba ignorirati činjenicu da je u tom trenutku riba ozbiljno ranjena.

Prihvat ribe oprarom je za nju najmanje problematičan, no nakon toga slijedi prihvat rukom. Osim velike temperaturne razlike između naše i riblje tjelesne temperature koju ulovljena riba u trenutku kada je uzmemo u ruku itekako osjeća, pogotovo ako se dodiruje oko, riba je izložena i velikom pritisku.

Naime da bismo spriječili batrganje ribu moramo čvrsto stegnuti što nerijetko dovodi do povreda unutarnjih organa.

Kod velikih riba poput primjerice tuna, takvog kontakta uglavnom nema, no zato nakon prihvata kukom, najčešće slijedi navlačenje kroz tuna door, a zatim bacakanje po palubi.

Svaki takav udarac, zbog nagle promjene gravitacijske sile i inače osjetljivog ribljeg tkiva neminovno dovodi do hematoma koji neće ispariti ili nestati ni nakon otkrvljivanja.

Ne nisu samo tune izložene hematomima.

I sitna riba često neposredno nakon vađenja iz mora iz ruke ili s udice padne na pajole ili obalu.

Slijedi vađenje udice što je najmanji problem ukoliko je riba zakačena za usnu, ali ako je udicu progutala…

Kopanje po škrgama i jednjaku dodatne su rane na ribljem tkivu.

Sada konačno možemo reći da je riba ulovljena, oslobođena udice i napokon je možemo odložiti.

Da, možemo je odložiti, ali gdje i kako?

Riba koju imamo u ruci neposredno pred odlaganje i kod idealnih kačenja ima u najmanju ruku drastično poremećen metabolizam uz cijeli niz mikropovreda što je, čak i ignorirajući činjenicu o osjetljivosti ribljeg tkiva, izvrsna podloga za sve zamislive i nezamislive bakterijske infekcije.

U trenutku uginuća ribe, bakterije koje nastanjuju probavni trakt nastavljaju svoj razlagački rad razmnožavajući se i dalje logaritamskom brzinom.

Kada razlože pojedenu hranu nastaviti će razlagati stjenku želuca i crijeva, prelazeći postepeno u mišićno tkivo.

Pored bakterija tu su i brojni riblji nametnici od kojih je za čovjeka najpogubniji crvoliki anisakis koji se može nastaniti i u ljudskom mišićnom tkivu.

---

image

Anisakis je opasan i za ljude

---

Kad riba ugine, sve čvrste veze i spone koje su održavale organizam na okupu polako popuštaju i pucaju.

I kako vrijeme prolazi te su veze sve slabije pri čemu se tkivni međuprostor ispunjava produktima raspada.

Takvo je tkivo mekano i nekonzistentno pri čemu se sve intenzivnije osjeća vonj raspadnutog tkiva koji je vrlo neugodan.

Taj smrad potječe od amina i amida, organskih molekula nastalih raspadom aminokiselina pri čemu plinoviti amini imaju miris vrlo sličan amonijaku, dok tekući amini, čak i kad i nisu posljedica raspada ribljeg tkiva, mirišu poput pokvarene ribe.

Takvom su scenariju posebno izložene vrste s bogato razvijenim probavnim traktom poput bugava, salpi ili cipala.

Poseban i po naše zdravlje puno opasniji scenarij raspada ima plava riba.

Scombrotoksizam, je posljedica trovanja mesom tunida, skušovki i iglica. Naime, ako se ulovljene ribe dovoljno brzo ne uskladište, na suncu i toplini djelovanjem bakterija histidin se razgrađuje u saurin, tvar sličnu histaminu koja izaziva trovanje sa simptomima vrlo sličnima alergijskoj reakciji. Osim laboratorijske analize jedini pokazatelj prisustva saurina je papren okus mesa.

A da bismo ulovljenu ribu uspješno sačuvali od kvarenja ne treba velika mudrost. Glavni neprijatelj našeg ulova je visoka temperatura zbog koje se u ljetnom periodu riba počinje kvariti već nakon sat – dva vremena. Nažalost, ni zimske temperature najčešće nisu dovoljno niske za kvalitetno čuvanje lovine.

---

image

Plava riba je, ukoliko se ne skladišti kako treba, jako opasna

---

U kratkotrajnim pohodima od velike pomoći može biti čuvarica i običan prijenosni hladnjak s nekoliko malih uložaka za održavanje svježine.

Ulovljenu ribu, ukoliko nije pretjerano povrijeđena, možemo držati u čuvarici i održati je živom do trenutka povratka. Ostalu ribu, koja je uginula ili stradala tijekom oslobađanja od udice valja čim prije pospremiti u hladnjak.

Naravno, prvom prilikom, ako je moguće neposredno nakon uginuća, ribu treba očistiti, isprati u moru, ocijediti i pospremiti na hladno mjesto, u ovom slučaju prijenosni hladnjak.

Nakon odlaganja, jednim dijelom zbog kondenziranja, ali svakako zbog ocjeđivanja ribe, na dnu hladnjaka se skupi sluz i sukrvica koje su vrlo podložne bakterijskom raspadanju zbog čega cijeli ulov može poprimiti vrlo neugodan miris.

Da bi to izbjegli na dno hladnjaka se može postaviti prikladna rešetka ili se jednostavno ulošci za održavanje svježine postave na sama dno. Poželjno je svakako prilikom svakog otvaranja hladnjaka provjeriti je li se na dnu što istaložilo i po potrebi taj otpad izliti.

Kod dužih pohoda mali prijenosni hladnjak može poslužiti samo za hranu i piće dok bi ulovljenu ribu trebalo skladištiti u jaceri adekvatne veličine koja se može hladiti ulošcima ili ledom.

---

image

Mrežna čuvarica je bolji izbor od žičane

---

Ipak, netom ulovljenu ribu bi bilo idealno zadržati što je moguće duže živom, po mogućnosti u jačoj čuvarici sa sintetičkim mrežnim tegom.

Kod žičanih čuvarica se zbog same metalne strukture, riba u kratkom vremenu izranjavi.

Kod ulova plave ribe kao što je lokarda, skuša, luc ili palamida ribu treba što je moguće prije otkrviti što se radi na vrlo jednostavan način.

Najpraktičnije je izvaditi škrge u jednom potezu te ribu spustiti u prikladnu kantu da se krv može ocijediti.

Nakon što se krv u potpunosti ocijedila, ribu treba do kraja očistiti i pospremiti u jaceru.

Veliku ribu poput kapitalnog gofa ili tune je najpraktičnije odmah po otkrvljivanju i čišćenju istranširati na komade prikladne veličine te ih spremiti u jaceru.

Ukoliko pak želite ribu na obalu donijeti u komadu tada je valja očistiti, utrobu i škržni prostor ispuniti ledom te je dobro pokrivenu smjestiti u najsjenovitiji dio broda.

---

image

Tunu treba čim prije otkrviti

---

Za ribu poput ugora, tabinja, mačaka i pasa prikladno je imati ili zasebnu jaceru ili najlonske vrećice pomoću kojih ćemo takvu ribu odvojiti od plemenitije lovine.

Naime, spomenute vrste nakon uginuća još neko vrijem otpuštaju sluz čime mogu u stanovitoj mjeri onečistiti drugu oboritu ribu.

To isto vrijedi i za ulove sipa, liganja i ostalih glavonožaca.

Baš kao i u radu s manjim prijenosnim hladnjacima, i koda jacera se valja riješiti sukrvice i sluzi što je u ovom slučaju nešto jednostavnije.

Naime, svaka bolja jacera ima sa strane, pri dnu, čep za odlivanje čijim se otvaranjem na najjednostavniji način rješavamo tekućine sa dna jacere.

A hrskavičnjače nemaju riblji mjehur pa su svoj balans u moru prisiljene održavati na drugi način.

Zadržavanjem amonijaka mijenjaju specifičnu težinu svog tkiva te na taj način postižu negativnu plovnost.

Naravno, taj proces ni izdaleka nije jednostavan, niti ga te ribe provode na svjesnoj razini.

No bez obzira na to, činjenica je da meso morskih pasa ima specifičan okus koji mnogim sladokuscima donekle smeta zbog čega ga se pokušavaju riješiti na raznorazne načine.

Jedan od najčešćih narodnih recepata je potapanje mesa morskog psa u mlijeko.

Nažalost, time se praktički ništa ne dobija.

Mlijeko će zbog difuzije, odnosno razlike u osmotskom pritisku djelomično prodrijeti u tkivo, pobojati ga, dati mu malo mirisa, a ako se pretjera i usiriti, no neugodan miris i okus neće nestati.

Puno je prikladnije ubijenog i oderanog psa potopiti na sat vremena u more gdje će isti osmotski pritisak u dobroj mjeri izvući neugodne sastojke iz tkiva.

Mnogi ribolovci svoj ulov čak i kada ribe uginu drže u moru što je potpuno pogrešno.

Čak i pod izgovorom da je more hladnije od zraka, tako skladištena riba je izložena višoj temperaturi od preporučene.

Ako već nemamo hladnjak, tada je puno bolje ribu očistiti, ocijediti, posušiti i smjestiti u hlad kabine u nadi da će možda ‘preživjeti‘.

---

image

Da bi riba došla na gradele u ovakvom stanju trebalo ju je pažljivo čuvati

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zbog svoje krhke strukture riblje je meso vrlo podložno kvarenju. I premda je takvo zapravo ga uopće nije teško sačuvati i uspješno donijeti kući. Sve što vam treba je samo frižider s malo leda. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBRO JE ZNATI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Zbog svoje krhke strukture riblje je meso vrlo podložno kvarenju. I premda je takvo zapravo ga uopće nije teško sačuvati i uspješno donijeti kući. Sve što vam treba je samo frižider s malo leda. DOBRO JE ZNATI 2 0 10081 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-04 08:31:53 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-05 06:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-05 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Zbog svoje krhke strukture riblje je meso vrlo podložno kvarenju. I premda je takvo zapravo ga uopće nije teško sačuvati i uspješno donijeti kući. Sve što vam treba je samo frižider s malo leda. [metadata] => robots= author= title=Ulovljenu ribu treba sačuvati od kvarenja: evo kada je dobro koristiti čuvaricu, a kada hladnjak [metakey] => ribolov, ulovljena riba, čuvanje ribe, čuvarica, hladnjak, kvarenje ribe, kako sačuvati ribu od kvarenja, Boris Bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909774.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909775.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909776.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909777.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909778.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909779.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909780.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909782.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909783.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909784.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909785.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909786.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/04\/25909787.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010cuvanje uginule ribe u \u010duvarici nije najpametniji izbor<\/p>","

Ovo svakako treba sa\u010duvati<\/p>","

Dobra jacera rje\u0161ava puno toga<\/p>","

Mre\u017ena \u010duvarica je bolji izbor od \u017ei\u010dane<\/p>","

Cipli su lako kvarljiva riba<\/p>","

Ovaje je brancin predugo ostao na parangal<\/p>","

Da bi riba do\u0161la na gradele u ovakvom stanju trebalo ju je pa\u017eljivo \u010duvati<\/p>","

Anisakis je opasan i za ljude<\/p>","

Zubaci naj\u010de\u0161\u0107e na povr\u0161inu izlaze s napuhanim \u017eelucem<\/p>","

Tunu treba \u010dim prije otkrviti<\/p>","

Plava riba je, ukoliko se ne skladi\u0161ti kako treba, jako opasna<\/p>","

I obi\u010dni mali prijeosni hladnjak mo\u017ee biti od velike koristi<\/p>","

Landovinu bi trebalo odvajati od bijele ribe<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_25909774_1920.jpg":"1920x1080","k_25909774_1280.jpg":"1280x1280","k_25909774_1024.jpg":"1024x1024","k_25909774_640.jpg":"640x640","k_25909774_480.jpg":"480x480","k_25909774_340.jpg":"340x340","k_25909774_220.jpg":"220x220","o_25909774_1280.jpg":"1280x960","o_25909774_1024.jpg":"1024x768","o_25909774_640.jpg":"640x480","o_25909774_480.jpg":"480x360","o_25909774_340.jpg":"340x255","o_25909774_220.jpg":"220x165","h_25909774_1280.jpg":"1280x854","h_25909774_1024.jpg":"1024x683","h_25909774_640.jpg":"640x427","h_25909774_480.jpg":"480x320","h_25909774_340.jpg":"340x227","h_25909774_220.jpg":"220x147","pp_25909774_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909774_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909774_640.jpg":"640x814","pp_25909774_480.jpg":"480x611","pp_25909774_340.jpg":"340x432","pp_25909774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2817","hd_25909775_1920.jpg":"1920x1080","k_25909775_1280.jpg":"1280x1280","k_25909775_1024.jpg":"1024x1024","k_25909775_640.jpg":"640x640","k_25909775_480.jpg":"480x480","k_25909775_340.jpg":"340x340","k_25909775_220.jpg":"220x220","o_25909775_1280.jpg":"1280x1878","o_25909775_1024.jpg":"1024x1502","o_25909775_640.jpg":"640x939","o_25909775_480.jpg":"480x704","o_25909775_340.jpg":"340x498","o_25909775_220.jpg":"220x322","h_25909775_1280.jpg":"1280x854","h_25909775_1024.jpg":"1024x683","h_25909775_640.jpg":"640x427","h_25909775_480.jpg":"480x320","h_25909775_340.jpg":"340x227","h_25909775_220.jpg":"220x147","pp_25909775_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909775_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909775_640.jpg":"640x814","pp_25909775_480.jpg":"480x611","pp_25909775_340.jpg":"340x432","pp_25909775_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1201x1503","hd_25909776_1920.jpg":"1920x1080","k_25909776_1280.jpg":"1280x1280","k_25909776_1024.jpg":"1024x1024","k_25909776_640.jpg":"640x640","k_25909776_480.jpg":"480x480","k_25909776_340.jpg":"340x340","k_25909776_220.jpg":"220x220","o_25909776_1280.jpg":"1280x1601","o_25909776_1024.jpg":"1024x1281","o_25909776_640.jpg":"640x800","o_25909776_480.jpg":"480x600","o_25909776_340.jpg":"340x425","o_25909776_220.jpg":"220x275","h_25909776_1280.jpg":"1280x854","h_25909776_1024.jpg":"1024x683","h_25909776_640.jpg":"640x427","h_25909776_480.jpg":"480x320","h_25909776_340.jpg":"340x227","h_25909776_220.jpg":"220x147","pp_25909776_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909776_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909776_640.jpg":"640x814","pp_25909776_480.jpg":"480x611","pp_25909776_340.jpg":"340x432","pp_25909776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25909777_1920.jpg":"1920x1080","k_25909777_1280.jpg":"1280x1280","k_25909777_1024.jpg":"1024x1024","k_25909777_640.jpg":"640x640","k_25909777_480.jpg":"480x480","k_25909777_340.jpg":"340x340","k_25909777_220.jpg":"220x220","o_25909777_1280.jpg":"1280x960","o_25909777_1024.jpg":"1024x768","o_25909777_640.jpg":"640x480","o_25909777_480.jpg":"480x360","o_25909777_340.jpg":"340x255","o_25909777_220.jpg":"220x165","h_25909777_1280.jpg":"1280x854","h_25909777_1024.jpg":"1024x683","h_25909777_640.jpg":"640x427","h_25909777_480.jpg":"480x320","h_25909777_340.jpg":"340x227","h_25909777_220.jpg":"220x147","pp_25909777_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909777_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909777_640.jpg":"640x814","pp_25909777_480.jpg":"480x611","pp_25909777_340.jpg":"340x432","pp_25909777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1330","hd_25909778_1920.jpg":"1920x1080","k_25909778_1280.jpg":"1280x1280","k_25909778_1024.jpg":"1024x1024","k_25909778_640.jpg":"640x640","k_25909778_480.jpg":"480x480","k_25909778_340.jpg":"340x340","k_25909778_220.jpg":"220x220","o_25909778_1280.jpg":"1280x886","o_25909778_1024.jpg":"1024x709","o_25909778_640.jpg":"640x443","o_25909778_480.jpg":"480x332","o_25909778_340.jpg":"340x235","o_25909778_220.jpg":"220x152","h_25909778_1280.jpg":"1280x854","h_25909778_1024.jpg":"1024x683","h_25909778_640.jpg":"640x427","h_25909778_480.jpg":"480x320","h_25909778_340.jpg":"340x227","h_25909778_220.jpg":"220x147","pp_25909778_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909778_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909778_640.jpg":"640x814","pp_25909778_480.jpg":"480x611","pp_25909778_340.jpg":"340x432","pp_25909778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25909779_1920.jpg":"1920x1080","k_25909779_1280.jpg":"1280x1280","k_25909779_1024.jpg":"1024x1024","k_25909779_640.jpg":"640x640","k_25909779_480.jpg":"480x480","k_25909779_340.jpg":"340x340","k_25909779_220.jpg":"220x220","o_25909779_1280.jpg":"1280x960","o_25909779_1024.jpg":"1024x768","o_25909779_640.jpg":"640x480","o_25909779_480.jpg":"480x360","o_25909779_340.jpg":"340x255","o_25909779_220.jpg":"220x165","h_25909779_1280.jpg":"1280x854","h_25909779_1024.jpg":"1024x683","h_25909779_640.jpg":"640x427","h_25909779_480.jpg":"480x320","h_25909779_340.jpg":"340x227","h_25909779_220.jpg":"220x147","pp_25909779_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909779_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909779_640.jpg":"640x814","pp_25909779_480.jpg":"480x611","pp_25909779_340.jpg":"340x432","pp_25909779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2877","hd_25909780_1920.jpg":"1920x1080","k_25909780_1280.jpg":"1280x1280","k_25909780_1024.jpg":"1024x1024","k_25909780_640.jpg":"640x640","k_25909780_480.jpg":"480x480","k_25909780_340.jpg":"340x340","k_25909780_220.jpg":"220x220","o_25909780_1280.jpg":"1280x1918","o_25909780_1024.jpg":"1024x1534","o_25909780_640.jpg":"640x959","o_25909780_480.jpg":"480x719","o_25909780_340.jpg":"340x509","o_25909780_220.jpg":"220x329","h_25909780_1280.jpg":"1280x854","h_25909780_1024.jpg":"1024x683","h_25909780_640.jpg":"640x427","h_25909780_480.jpg":"480x320","h_25909780_340.jpg":"340x227","h_25909780_220.jpg":"220x147","pp_25909780_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909780_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909780_640.jpg":"640x814","pp_25909780_480.jpg":"480x611","pp_25909780_340.jpg":"340x432","pp_25909780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1365","hd_25909782_1920.jpg":"1920x1080","k_25909782_1280.jpg":"1280x1280","k_25909782_1024.jpg":"1024x1024","k_25909782_640.jpg":"640x640","k_25909782_480.jpg":"480x480","k_25909782_340.jpg":"340x340","k_25909782_220.jpg":"220x220","o_25909782_1280.jpg":"1280x910","o_25909782_1024.jpg":"1024x728","o_25909782_640.jpg":"640x455","o_25909782_480.jpg":"480x341","o_25909782_340.jpg":"340x241","o_25909782_220.jpg":"220x156","h_25909782_1280.jpg":"1280x854","h_25909782_1024.jpg":"1024x683","h_25909782_640.jpg":"640x427","h_25909782_480.jpg":"480x320","h_25909782_340.jpg":"340x227","h_25909782_220.jpg":"220x147","pp_25909782_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909782_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909782_640.jpg":"640x814","pp_25909782_480.jpg":"480x611","pp_25909782_340.jpg":"340x432","pp_25909782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2541","hd_25909783_1920.jpg":"1920x1080","k_25909783_1280.jpg":"1280x1280","k_25909783_1024.jpg":"1024x1024","k_25909783_640.jpg":"640x640","k_25909783_480.jpg":"480x480","k_25909783_340.jpg":"340x340","k_25909783_220.jpg":"220x220","o_25909783_1280.jpg":"1280x1694","o_25909783_1024.jpg":"1024x1355","o_25909783_640.jpg":"640x847","o_25909783_480.jpg":"480x635","o_25909783_340.jpg":"340x449","o_25909783_220.jpg":"220x291","h_25909783_1280.jpg":"1280x854","h_25909783_1024.jpg":"1024x683","h_25909783_640.jpg":"640x427","h_25909783_480.jpg":"480x320","h_25909783_340.jpg":"340x227","h_25909783_220.jpg":"220x147","pp_25909783_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909783_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909783_640.jpg":"640x814","pp_25909783_480.jpg":"480x611","pp_25909783_340.jpg":"340x432","pp_25909783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25909784_1920.jpg":"1920x1080","k_25909784_1280.jpg":"1280x1280","k_25909784_1024.jpg":"1024x1024","k_25909784_640.jpg":"640x640","k_25909784_480.jpg":"480x480","k_25909784_340.jpg":"340x340","k_25909784_220.jpg":"220x220","o_25909784_1280.jpg":"1280x960","o_25909784_1024.jpg":"1024x768","o_25909784_640.jpg":"640x480","o_25909784_480.jpg":"480x360","o_25909784_340.jpg":"340x255","o_25909784_220.jpg":"220x165","h_25909784_1280.jpg":"1280x854","h_25909784_1024.jpg":"1024x683","h_25909784_640.jpg":"640x427","h_25909784_480.jpg":"480x320","h_25909784_340.jpg":"340x227","h_25909784_220.jpg":"220x147","pp_25909784_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909784_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909784_640.jpg":"640x814","pp_25909784_480.jpg":"480x611","pp_25909784_340.jpg":"340x432","pp_25909784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25909785_1920.jpg":"1920x1080","k_25909785_1280.jpg":"1280x1280","k_25909785_1024.jpg":"1024x1024","k_25909785_640.jpg":"640x640","k_25909785_480.jpg":"480x480","k_25909785_340.jpg":"340x340","k_25909785_220.jpg":"220x220","o_25909785_1280.jpg":"1280x960","o_25909785_1024.jpg":"1024x768","o_25909785_640.jpg":"640x480","o_25909785_480.jpg":"480x360","o_25909785_340.jpg":"340x255","o_25909785_220.jpg":"220x165","h_25909785_1280.jpg":"1280x854","h_25909785_1024.jpg":"1024x683","h_25909785_640.jpg":"640x427","h_25909785_480.jpg":"480x320","h_25909785_340.jpg":"340x227","h_25909785_220.jpg":"220x147","pp_25909785_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909785_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909785_640.jpg":"640x814","pp_25909785_480.jpg":"480x611","pp_25909785_340.jpg":"340x432","pp_25909785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25909786_1920.jpg":"1920x1080","k_25909786_1280.jpg":"1280x1280","k_25909786_1024.jpg":"1024x1024","k_25909786_640.jpg":"640x640","k_25909786_480.jpg":"480x480","k_25909786_340.jpg":"340x340","k_25909786_220.jpg":"220x220","o_25909786_1280.jpg":"1280x960","o_25909786_1024.jpg":"1024x768","o_25909786_640.jpg":"640x480","o_25909786_480.jpg":"480x360","o_25909786_340.jpg":"340x255","o_25909786_220.jpg":"220x165","h_25909786_1280.jpg":"1280x854","h_25909786_1024.jpg":"1024x683","h_25909786_640.jpg":"640x427","h_25909786_480.jpg":"480x320","h_25909786_340.jpg":"340x227","h_25909786_220.jpg":"220x147","pp_25909786_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909786_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909786_640.jpg":"640x814","pp_25909786_480.jpg":"480x611","pp_25909786_340.jpg":"340x432","pp_25909786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25909787_1920.jpg":"1920x1080","k_25909787_1280.jpg":"1280x1280","k_25909787_1024.jpg":"1024x1024","k_25909787_640.jpg":"640x640","k_25909787_480.jpg":"480x480","k_25909787_340.jpg":"340x340","k_25909787_220.jpg":"220x220","o_25909787_1280.jpg":"1280x960","o_25909787_1024.jpg":"1024x768","o_25909787_640.jpg":"640x480","o_25909787_480.jpg":"480x360","o_25909787_340.jpg":"340x255","o_25909787_220.jpg":"220x165","h_25909787_1280.jpg":"1280x854","h_25909787_1024.jpg":"1024x683","h_25909787_640.jpg":"640x427","h_25909787_480.jpg":"480x320","h_25909787_340.jpg":"340x227","h_25909787_220.jpg":"220x147","pp_25909787_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909787_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909787_640.jpg":"640x814","pp_25909787_480.jpg":"480x611","pp_25909787_340.jpg":"340x432","pp_25909787_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7743532 Threads: 4 Questions: 1563313041 Slow queries: 4768596 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111565587 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ulovljenu-ribu-treba-sacuvati-od-kvarenja-evo-kada-je-dobro-koristiti-cuvaricu-a-kada-hladnjak-1336242 [printLink] => /om/ribolov/ulovljenu-ribu-treba-sacuvati-od-kvarenja-evo-kada-je-dobro-koristiti-cuvaricu-a-kada-hladnjak-1336242?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 735676 [name] => ulovljena riba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-05 07:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => ulovljena-riba [link] => /tag/ulovljena-riba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 635075 [name] => čuvanje ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-02 10:11:41 [main_article_id] => 0 [alias] => cuvanje-ribe [link] => /tag/cuvanje-ribe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 735677 [name] => čuvarica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-05 07:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => cuvarica [link] => /tag/cuvarica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 444365 [name] => hladnjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hladnjak [link] => /tag/hladnjak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 735678 [name] => kvarenje ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-05 07:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => kvarenje-ribe [link] => /tag/kvarenje-ribe ) [6] => stdClass Object ( [id] => 735679 [name] => kako sačuvati ribu od kvarenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-05 07:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-sacuvati-ribu-od-kvarenja [link] => /tag/kako-sacuvati-ribu-od-kvarenja ) [7] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zbog svoje krhke strukture riblje je meso vrlo podložno kvarenju. I premda je takvo zapravo ga uopće nije teško sačuvati i uspješno donijeti kući. Sve što vam treba je samo frižider s malo leda. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBRO JE ZNATI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ulovljenu ribu treba sačuvati od kvarenja: evo kada je dobro koristiti čuvaricu, a kada hladnjak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-22-14-27-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909774.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Čuvanje uginule ribe u čuvarici nije najpametniji izbor

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909774.jpg [title] =>

Čuvanje uginule ribe u čuvarici nije najpametniji izbor

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909775.jpg [title] =>

Ovo svakako treba sačuvati

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909776.jpg [title] =>

Dobra jacera rješava puno toga

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909777.jpg [title] =>

Mrežna čuvarica je bolji izbor od žičane

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909778.jpg [title] =>

Cipli su lako kvarljiva riba

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909779.jpg [title] =>

Ovaje je brancin predugo ostao na parangal

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909780.jpg [title] =>

Da bi riba došla na gradele u ovakvom stanju trebalo ju je pažljivo čuvati

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909782.jpg [title] =>

Anisakis je opasan i za ljude

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909783.jpg [title] =>

Zubaci najčešće na površinu izlaze s napuhanim želucem

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909784.jpg [title] =>

Tunu treba čim prije otkrviti

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909785.jpg [title] =>

Plava riba je, ukoliko se ne skladišti kako treba, jako opasna

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909786.jpg [title] =>

I obični mali prijeosni hladnjak može biti od velike koristi

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/04/25909787.jpg [title] =>

Landovinu bi trebalo odvajati od bijele ribe

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U moru vladaju potpuno drukčiji životni uvjeti nego na kopnu.

Medij koji okružuje vodena bića je gušći od zraka zbog čega su i temperaturna kolebanja puno manje izražena, dok je izbalansiranost odnosa tjelesnih tekućina i vanjske sredine dovedena do savršenstva.

Organizmi koji žive u moru su u potpunosti prilagođeni životu u takvoj sredini pri čemu je tolerancija prema promjenama životnih uvjeta znatno niže razine nego kod većine suhozemnih organizama.

Svako naglije odstupanje od uobičajenog dovodi do niza kemijsko fizikalnih promjena, najprije na molekularnoj razini a onda i na fizičkoj.

Dok su u moru, žive, ribe su podložne svim uobičajenim životnim procesima, no u trenutku kada se nađu na suhom dolazi do promjena koje nisu nimalo uobičajene.

Kačenje ribe udicom izaziva stanovitu bol o čijem se stupnju znanost još uvijek nije složila. Naime, većina riba se svakodnevno susreće sa šiljatim i oštrim predmetima od kojih mnogu završe upravo u ribljim ustima.

Glupo je vjerovati da se jedan zubatac koji se svakodnevno hrani ribom nikada ne nabode na leđnu peraju svoj neoprezne žrtve.

No takvi su ubodi ravni osjećaju kada se i mi slučajno ubodemo na riblju kost ili naiđemo na komad čipsa s malo grubljim rubovima.

Upravo je stoga diskutabilno koliko ubod udice ribu uistinu boli.

Pravi problem za nju nastaje u trenutku kada shvati da se ne može kretati željenom putanjom nego da je se povlači i to upravo za ono mjesto na kojem je maloprije osjetila ubod.

Toga se trenutka svi životni procesi vratolomno ubrzavaju.

Srce naglo počinje udarati sve brže, temperatura raste, svi mišići su izloženi maksimalnom naporu koji je posljedica pokušaja oslobađanja.

Pored svega toga tu je i promjena pritiska koja je za mnoge vrste ulovljene na većoj dubini pogubna i prije nego li stignu do površine.

Često se dogodi da u ribolovu arbuna na površinu, prije ribe izađu mjehurići koji su nastali pucanjem ribljeg mjehura.

Naravno da takvo pucanje nije bezazleno i bez posljedica.

Kod većine riba iz obitelji mekušica ili vučica zbog nagle promjene pritiska dolazi do ekspanzije unutarnjih organa što je vidljivo na analnom otvoru i na izbuljenim očima.

---

image

Zubaci najčešće na površinu izlaze s napuhanim želucem

---

Pa i zubatac, car od rib‘, u 90 posto slučajeva na površinu dolazi sa balonom, napuhanim jednjakom koji mu viri iz usta, onemogućuje disanje i borbu.

Sam prihvat ribe ukoliko se izvede kukom nanosi dodatnu ranu koja sve spomenute procese dodatno pojačava pri čemu ne treba ignorirati činjenicu da je u tom trenutku riba ozbiljno ranjena.

Prihvat ribe oprarom je za nju najmanje problematičan, no nakon toga slijedi prihvat rukom. Osim velike temperaturne razlike između naše i riblje tjelesne temperature koju ulovljena riba u trenutku kada je uzmemo u ruku itekako osjeća, pogotovo ako se dodiruje oko, riba je izložena i velikom pritisku.

Naime da bismo spriječili batrganje ribu moramo čvrsto stegnuti što nerijetko dovodi do povreda unutarnjih organa.

Kod velikih riba poput primjerice tuna, takvog kontakta uglavnom nema, no zato nakon prihvata kukom, najčešće slijedi navlačenje kroz tuna door, a zatim bacakanje po palubi.

Svaki takav udarac, zbog nagle promjene gravitacijske sile i inače osjetljivog ribljeg tkiva neminovno dovodi do hematoma koji neće ispariti ili nestati ni nakon otkrvljivanja.

Ne nisu samo tune izložene hematomima.

I sitna riba često neposredno nakon vađenja iz mora iz ruke ili s udice padne na pajole ili obalu.

Slijedi vađenje udice što je najmanji problem ukoliko je riba zakačena za usnu, ali ako je udicu progutala…

Kopanje po škrgama i jednjaku dodatne su rane na ribljem tkivu.

Sada konačno možemo reći da je riba ulovljena, oslobođena udice i napokon je možemo odložiti.

Da, možemo je odložiti, ali gdje i kako?

Riba koju imamo u ruci neposredno pred odlaganje i kod idealnih kačenja ima u najmanju ruku drastično poremećen metabolizam uz cijeli niz mikropovreda što je, čak i ignorirajući činjenicu o osjetljivosti ribljeg tkiva, izvrsna podloga za sve zamislive i nezamislive bakterijske infekcije.

U trenutku uginuća ribe, bakterije koje nastanjuju probavni trakt nastavljaju svoj razlagački rad razmnožavajući se i dalje logaritamskom brzinom.

Kada razlože pojedenu hranu nastaviti će razlagati stjenku želuca i crijeva, prelazeći postepeno u mišićno tkivo.

Pored bakterija tu su i brojni riblji nametnici od kojih je za čovjeka najpogubniji crvoliki anisakis koji se može nastaniti i u ljudskom mišićnom tkivu.

---

image

Anisakis je opasan i za ljude

---

Kad riba ugine, sve čvrste veze i spone koje su održavale organizam na okupu polako popuštaju i pucaju.

I kako vrijeme prolazi te su veze sve slabije pri čemu se tkivni međuprostor ispunjava produktima raspada.

Takvo je tkivo mekano i nekonzistentno pri čemu se sve intenzivnije osjeća vonj raspadnutog tkiva koji je vrlo neugodan.

Taj smrad potječe od amina i amida, organskih molekula nastalih raspadom aminokiselina pri čemu plinoviti amini imaju miris vrlo sličan amonijaku, dok tekući amini, čak i kad i nisu posljedica raspada ribljeg tkiva, mirišu poput pokvarene ribe.

Takvom su scenariju posebno izložene vrste s bogato razvijenim probavnim traktom poput bugava, salpi ili cipala.

Poseban i po naše zdravlje puno opasniji scenarij raspada ima plava riba.

Scombrotoksizam, je posljedica trovanja mesom tunida, skušovki i iglica. Naime, ako se ulovljene ribe dovoljno brzo ne uskladište, na suncu i toplini djelovanjem bakterija histidin se razgrađuje u saurin, tvar sličnu histaminu koja izaziva trovanje sa simptomima vrlo sličnima alergijskoj reakciji. Osim laboratorijske analize jedini pokazatelj prisustva saurina je papren okus mesa.

A da bismo ulovljenu ribu uspješno sačuvali od kvarenja ne treba velika mudrost. Glavni neprijatelj našeg ulova je visoka temperatura zbog koje se u ljetnom periodu riba počinje kvariti već nakon sat – dva vremena. Nažalost, ni zimske temperature najčešće nisu dovoljno niske za kvalitetno čuvanje lovine.

---

image

Plava riba je, ukoliko se ne skladišti kako treba, jako opasna

---

U kratkotrajnim pohodima od velike pomoći može biti čuvarica i običan prijenosni hladnjak s nekoliko malih uložaka za održavanje svježine.

Ulovljenu ribu, ukoliko nije pretjerano povrijeđena, možemo držati u čuvarici i održati je živom do trenutka povratka. Ostalu ribu, koja je uginula ili stradala tijekom oslobađanja od udice valja čim prije pospremiti u hladnjak.

Naravno, prvom prilikom, ako je moguće neposredno nakon uginuća, ribu treba očistiti, isprati u moru, ocijediti i pospremiti na hladno mjesto, u ovom slučaju prijenosni hladnjak.

Nakon odlaganja, jednim dijelom zbog kondenziranja, ali svakako zbog ocjeđivanja ribe, na dnu hladnjaka se skupi sluz i sukrvica koje su vrlo podložne bakterijskom raspadanju zbog čega cijeli ulov može poprimiti vrlo neugodan miris.

Da bi to izbjegli na dno hladnjaka se može postaviti prikladna rešetka ili se jednostavno ulošci za održavanje svježine postave na sama dno. Poželjno je svakako prilikom svakog otvaranja hladnjaka provjeriti je li se na dnu što istaložilo i po potrebi taj otpad izliti.

Kod dužih pohoda mali prijenosni hladnjak može poslužiti samo za hranu i piće dok bi ulovljenu ribu trebalo skladištiti u jaceri adekvatne veličine koja se može hladiti ulošcima ili ledom.

---

image

Mrežna čuvarica je bolji izbor od žičane

---

Ipak, netom ulovljenu ribu bi bilo idealno zadržati što je moguće duže živom, po mogućnosti u jačoj čuvarici sa sintetičkim mrežnim tegom.

Kod žičanih čuvarica se zbog same metalne strukture, riba u kratkom vremenu izranjavi.

Kod ulova plave ribe kao što je lokarda, skuša, luc ili palamida ribu treba što je moguće prije otkrviti što se radi na vrlo jednostavan način.

Najpraktičnije je izvaditi škrge u jednom potezu te ribu spustiti u prikladnu kantu da se krv može ocijediti.

Nakon što se krv u potpunosti ocijedila, ribu treba do kraja očistiti i pospremiti u jaceru.

Veliku ribu poput kapitalnog gofa ili tune je najpraktičnije odmah po otkrvljivanju i čišćenju istranširati na komade prikladne veličine te ih spremiti u jaceru.

Ukoliko pak želite ribu na obalu donijeti u komadu tada je valja očistiti, utrobu i škržni prostor ispuniti ledom te je dobro pokrivenu smjestiti u najsjenovitiji dio broda.

---

image

Tunu treba čim prije otkrviti

---

Za ribu poput ugora, tabinja, mačaka i pasa prikladno je imati ili zasebnu jaceru ili najlonske vrećice pomoću kojih ćemo takvu ribu odvojiti od plemenitije lovine.

Naime, spomenute vrste nakon uginuća još neko vrijem otpuštaju sluz čime mogu u stanovitoj mjeri onečistiti drugu oboritu ribu.

To isto vrijedi i za ulove sipa, liganja i ostalih glavonožaca.

Baš kao i u radu s manjim prijenosnim hladnjacima, i koda jacera se valja riješiti sukrvice i sluzi što je u ovom slučaju nešto jednostavnije.

Naime, svaka bolja jacera ima sa strane, pri dnu, čep za odlivanje čijim se otvaranjem na najjednostavniji način rješavamo tekućine sa dna jacere.

A hrskavičnjače nemaju riblji mjehur pa su svoj balans u moru prisiljene održavati na drugi način.

Zadržavanjem amonijaka mijenjaju specifičnu težinu svog tkiva te na taj način postižu negativnu plovnost.

Naravno, taj proces ni izdaleka nije jednostavan, niti ga te ribe provode na svjesnoj razini.

No bez obzira na to, činjenica je da meso morskih pasa ima specifičan okus koji mnogim sladokuscima donekle smeta zbog čega ga se pokušavaju riješiti na raznorazne načine.

Jedan od najčešćih narodnih recepata je potapanje mesa morskog psa u mlijeko.

Nažalost, time se praktički ništa ne dobija.

Mlijeko će zbog difuzije, odnosno razlike u osmotskom pritisku djelomično prodrijeti u tkivo, pobojati ga, dati mu malo mirisa, a ako se pretjera i usiriti, no neugodan miris i okus neće nestati.

Puno je prikladnije ubijenog i oderanog psa potopiti na sat vremena u more gdje će isti osmotski pritisak u dobroj mjeri izvući neugodne sastojke iz tkiva.

Mnogi ribolovci svoj ulov čak i kada ribe uginu drže u moru što je potpuno pogrešno.

Čak i pod izgovorom da je more hladnije od zraka, tako skladištena riba je izložena višoj temperaturi od preporučene.

Ako već nemamo hladnjak, tada je puno bolje ribu očistiti, ocijediti, posušiti i smjestiti u hlad kabine u nadi da će možda ‘preživjeti‘.

---

image

Da bi riba došla na gradele u ovakvom stanju trebalo ju je pažljivo čuvati

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Čuvanje uginule ribe u čuvarici nije najpametniji izbor


Ovo svakako treba sačuvati


Dobra jacera rješava puno toga


Mrežna čuvarica je bolji izbor od žičane


Cipli su lako kvarljiva riba


Ovaje je brancin predugo ostao na parangal


Da bi riba došla na gradele u ovakvom stanju trebalo ju je pažljivo čuvati


Anisakis je opasan i za ljude


Zubaci najčešće na površinu izlaze s napuhanim želucem


Tunu treba čim prije otkrviti


Plava riba je, ukoliko se ne skladišti kako treba, jako opasna


I obični mali prijeosni hladnjak može biti od velike koristi


Landovinu bi trebalo odvajati od bijele ribe

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ulovljenu-ribu-treba-sacuvati-od-kvarenja-evo-kada-je-dobro-koristiti-cuvaricu-a-kada-hladnjak-1336242 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcc53fe2e09529f4f74c118d4079c2c6ddb9e90e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ulovljenu+ribu+treba+sa%C4%8Duvati+od+kvarenja%3A+evo+kada+je+dobro+koristiti+%C4%8Duvaricu%2C+a+kada+hladnjak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fulovljenu-ribu-treba-sacuvati-od-kvarenja-evo-kada-je-dobro-koristiti-cuvaricu-a-kada-hladnjak-1336242 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fulovljenu-ribu-treba-sacuvati-od-kvarenja-evo-kada-je-dobro-koristiti-cuvaricu-a-kada-hladnjak-1336242 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zbog svoje krhke strukture riblje je meso vrlo podložno kvarenju. I premda je takvo zapravo ga uopće nije teško sačuvati i uspješno donijeti kući. Sve što vam treba je samo frižider s malo leda. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBRO JE ZNATI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

DOBRO JE ZNATIUlovljenu ribu treba sačuvati od kvarenja: evo kada je dobro koristiti čuvaricu, a kada hladnjak

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
5. studenog 2023. - 07:00

U moru vladaju potpuno drukčiji životni uvjeti nego na kopnu.

Medij koji okružuje vodena bića je gušći od zraka zbog čega su i temperaturna kolebanja puno manje izražena, dok je izbalansiranost odnosa tjelesnih tekućina i vanjske sredine dovedena do savršenstva.

Organizmi koji žive u moru su u potpunosti prilagođeni životu u takvoj sredini pri čemu je tolerancija prema promjenama životnih uvjeta znatno niže razine nego kod većine suhozemnih organizama.

Svako naglije odstupanje od uobičajenog dovodi do niza kemijsko fizikalnih promjena, najprije na molekularnoj razini a onda i na fizičkoj.

Dok su u moru, žive, ribe su podložne svim uobičajenim životnim procesima, no u trenutku kada se nađu na suhom dolazi do promjena koje nisu nimalo uobičajene.

Kačenje ribe udicom iz...

16. svibanj 2024 00:14