stdClass Object ( [id] => 1224447 [title] => Tabinja je nepravedno zapostavljena, iako je vrlo poželjna na udici i u tanjuru: savjetujemo kako loviti ‘fjakastu damu‘ [alias] => udicom-po-tabinju [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tabinja se relativno rijetko lovi, pri čemu osnovni razlog leži u činjenici da je zapravo jako malo ribolovaca lovi ciljano. Najčešće strada kao usputna lovina na parangalima, dok od udičara pada kao plijen samo kod onih ribolovaca koji love noću, a takvih, budimo realni, ima vrlo malo. Povremeno joj presudi kakva zoka, inchiku ili jigg, no i to je zapravo najčešće slučajan ulov.

Tabinja je riba koju ćemo kao tipičnu bentosku vrstu, koja je svim svojim životnim navikama vezana uz morsko dno, i potražiti na samome dnu. Podjednako je rasprostranjena duž cijele naše obale, a možemo je naći od sasvim plitkih pet metara, pa sve do impresivnih 270 metara dubine.

Premda je najbrojnija na tvrdim hridinastim terenima, i to ponajviše uz strme kamene obale na južnim stranama otoka, katkad je možemo pronaći i na ravnom, potpuno muljevitom dnu. Na otvorenom je moru u principu rijetka, uz izuzetak pučinskih brakova ili olupina uz koje se može naći u uistinu velikom broju.

Iako na prvi pogled ne izgleda tako, tabinja je mesojed. Glavnu joj hranu sačinjavanju sitniji niži beskralježnjaci, u prvom redu crvi i rakovi, ali isto tako i glavonošci kao i manje oprezne ribe. Budući da nije izraziti plivač, plijen uvijek traži na dnu, i to u pravilu noću kada se izvlači iz svojih skloništa.

Tabinja je zapravo vrlo inertna riba, čemu svjedoče i sva njezina vanjska fizička obilježja. Ipak unatoč toj inertnosti, na udičarskom priboru uvijek pruža vrlo dinamičan i jak otpor, barem u prvoj fazi izvlačenja, što je još jedan razlog zbog kojeg je ova vrsta zanimljiva udičarima.

---

image
---

Ipak, posebnu atraktivnost lovu tabinje daje činjenica da se lovi noću, jer je noćni ribolov, čak i u situacijama u kojima ulov podbaci, uvijek svojevrsna avantura.

NOĆNE FERME

U obalnom je ribolovu vrlo rijetka lovina zbog čega je njezina popularnost među obalnim ribolovcima zapravo poprilično velika. Toj popularnosti svakako pridonosi činjenica da se u pravilu lovi samo na teško pristupačnim mjestima, uglavnom vrlo udaljenima od naselja, i to onima koja nisu pod velikim ribolovnim pritiskom. Tako su u skladu s ovim postavkama vanjske strane pučinskih otoka sa svojim južnim puntalima koji se strmo ruše u more, savršene pozicije za lov ove ribe.

Pribor za lov tabinje s obale je klasičan ribolovni pribor koji se koristi za obalni ribolov pridnenih vrsta. Budući da tabinja voli ješku koja miruje, najprimjerenija tehnika je, naravno, lov na fermu.

Klizna olovnica težine od 60 do 120 grama, čiju težinu zapravo ponajprije određuju dubine i jačina kurenta, postavlja se na osnovnu strunu na koju se preko zogulina nastavlja fluorokarbonski predvez dužine četrdesetak centimetara s jednom udicom širine luka od 15 do 20 milimetara.

Premda upredenica nudi najneposredniji kontakt, u ovom je slučaju najlonski monofil puno primjereniji. Naime, budući da upredenica ne podnosi dodir s oštrim stijenama na kojima se lov odvija, šanse za oštećenjem strune, a onda i gubitkom lovine i pribora s upredenicom kao osnovom jako su velike.

I premda je fluorokarbonski predvez preporuka, ipak nije imperativ jer se lov odvija noću. Poželjno je samo da predvez bude formiran od žilavije strune, tako da ga riba, nakon što prihvati ponuđenu ješku, u slučaju da otkrije podmetnutu udicu ipak ne može tek tako ispljunuti.

---

image

Tabinja ima krupnu glavu

---

PODMETAČ PRI RUCI

Griz tabinje se uvijek jasno osjeti. To nije neki siloviti bijeg, ali je zatezanje pribora kad tabinja grize uvijek jasno vidljivo i nedvojbeno.

Na takav potez treba kontrirati odmah, i to vrlo snažno. Tako jaka kontra nije potrebna radi kvalitetnog kačenja, jer se tabinje u pravilu kače vrlo dobro, već ponajprije radi odizanja ribe od dna i onemogućivanja zavlačenja zakačene ribe u stjenovite labirinte.

Naime, kada se sagleda kut koji zatvara zategnuta struna s dnom, najčešće se ispostavi da taj kut i nije velik, što zapravo ribi daje velike šanse za vraćanje na dno. Zbog toga bi izvlačenje trebalo biti kontinuirano, bez nepotrebnih zastoja.

A jednom odignutu tabinju od dna ne bi trebao biti problem izvući, jer je otpor, unatoč stalnim snažnim trzajima, zapravo poprilično slab. Svi su njezini trzaji tek trzaji glavom lijevo-desno, uglavnom bez konkretnog pokušaja bijega u dubinu.

Ukoliko je dubina na kojoj lovimo veća od četrdeset metara, tada se može očekivati da će zbog promjene pritiska otpor prestati već poslije prve trećine izvlačenja. Ipak, bez obzira na malaksalost ribe, podmetač bi trebao biti pri ruci i to ponajprije zbog same težine ribe i eventualnog pucanja pribora pod golim teretom.

Naime, i najkvalitetnija struna, nakon višekratnog provlačenja po dnu često bude oštećena toliko da joj nosivost više nije ona deklarativna. Ta oštećenja najčešće i nisu vidljiva golim okom niti se pod prstima mogu osjetiti, no svakako mogu biti kobna, tako da malo opreza i sigurnosti koje nudi podmetač nipošto ne mogu biti na odmet.

---

image

Na parangalima s blatišta tabinja je čest prilov

---

IZ BARKE U ZAVJETRINI

Za razliku od ograničenja koja prate ribolov s obale, u ribolovu iz barke ribolovac je u ogromnoj prednosti, jer u tijeku jednog ribolovnog pohoda ribu može potražiti na više različitih mjesta. Spomenuti brakovi i olupine su idealna staništa ove ribe, pri čemu šanse za kvalitetnim ulovom rastu s povećanjem dubine.

Ipak, ne treba pretjerivati. Dubine od trideset do sedamdeset metara za lov tabinje su nekakva zlatna sredina. A s obzirom na smjer strujanja mora, tabinju uvijek treba tražiti niz kurenat, u zavjetrini braka ili olupine.

Pribor za lov tabinje iz barke ne razlikuje se od uobičajenog pribora za lov bijele ribe, pri čemu je robusnost pribora uvjetovana prvenstveno lovnom dubinom. Najčešće se koristi klasična kančanica s dvije prame koje su postavljene tako da love iznad olovnice.

---

image

Usta su često ispunjena parazitima, no za ljude su bezopasni

---

Budući da u ovakvom ribolovu struna nije u kontaktu s dnom, osnova je upredenica zahvaljujući čemu je kontakt s lovinom neposredan i trenutan. Osnova predveza ne treba biti deblja od 0,45 milimetara, dok prame dužine 30 do 50 centimetara mogu biti promjera od 0,27 do 0,35 milimetara. Udice bi kao i u obalnom ribolovu trebale biti širine luka 15 do 20 milimetara dužeg vrata radi lakše montaže ješke.

Za ješku je najprimjerenije koristiti srdelu, cijelu ili rezanu na komade. Jednako će dobro poslužiti i bilo koja druga riba, kao i komadi crva ili lignje. Tabinja po pitanju ješke uistinu nije izbirljiva. Jedini uvjet je da ješka bude velika i obilata.

Griz tabinje u ribolovu iz barke je beskompromisan, tako da je kontra gotovo potpuno nepotrebna. U trenutku kad pronađe ponuđenu ješku i odluči se za griz, tabinja će je progutati bez imalo oklijevanja i prethodnih grickanja ili opipavanja, što će se na priboru osjetiti kao jasno zatezanje s naglom promjenom težine. U principu dolazi do samoubadanja, pa slobodno možemo reći da se riba sama objesila na udicu.

---

image

Žive u dubokim zaklonima

---

U tome je trenutku, kao i u obalnom ribolovu, najvažnije ne dopustiti da se zakačena riba zavuče u kakav procjep. Prihvat je kao i u obalnom ribolovu praktično odraditi podmetačem, pogotovo ako riba veličinom prelazi očekivanu granicu nosivosti pribora.

A vađenje udice iz usta zakačene tabinje ne bi trebao biti neki problem. Ipak, treba pripaziti na njezine, premda relativno sitne, ipak izuzetno oštre zube na koje se lako može porezati, pogotovo ako su prsti raskvašeni od ribolova, mora, čišćenja ješke…

SUHA KONKURENCIJA

Budući da je tabinja vrlo sluzava riba, koja i nakon ugibanja otpušta sluz, poželjno ju je u skladištenju odvojiti od ostale ribe, za što je u ribolov najpraktičnije ponijeti i nekoliko većih najlonskih vrećica. Osim toga, meso tabinje je poprilično krhke strukture tako da bi bilo idealno očistiti je čim prije, što u situacijama u kojima riba intenzivno grize često i nije baš jednostavan posao.

Zbog sporog načina života koji uključuje puno mirovanja na mjestu, unutrašnjost usta tabinje je često prekrivena mnogim parazitima na koje, budući da nisu opasni po čovjeka, zapravo ne treba obraćati pažnju. Ti su isti paraziti uostalom prisutni i kod većine, životnim navikama sličnih bentoskih vrsta.

Tabinja ima meko, bijelo i vrlo ukusno meso. Jetra, na koju otpada 10 do 15 posto tjelesne težine, također je jestiva i vrlo ukusna. Kosti su kod ove ribe mekane i pravilno raspoređene tako da je omiljena i kod ljudi koji zbog kostiju izbjegavaju ribu.

Najukusnija je kuhana pa zalivena maslinovim uljem, no posebno je cijenjena i sušena, pri čemu okusom i kvalitetom mesa vrlo ozbiljno konkurira bakalaru, svom rođaku s dalekog sjevera.

---

OSOBNA KARTA

Tabinja mrkulja (Phycis phyicis, Linnaeus, 1766.) pripada obitelji mekušica (Gadidae). Naraste do 65 cm i 4,3 kg težine, dok se srednja lovna težina kreće oko 0,30 kg. Ima zdepasto tijelo sa slabim i osrednje razvijenim perajama. Trbušne peraje su duge i končaste, na krajevima rašljaste i smještene ispred bočnih peraja. Neparne peraje su obrubljene tamnom i svijetlom prugom.

Glava je u tabinje velika, s krupnim očima, ali razmjerna proporcijama tijela. S donje strane donje vilice ima kožni izdanak u obliku kratkog ticala. Usta su naoružana brojnim sitnim unatrag povijenim zubima kojih ima i po nepcu. Krljušt je sitna, a bočna crta vidljiva cijelom dužinom. Boja tijela varira od svjetlosmeđe do tamnosmeđe, s tim da je trbušna strana gotovo bijela. Mrijesti se u zimskom periodu.

---

---

image

Tabinja je noćna lovina

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jesenski plijen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jesenski plijen 2 0 8627 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-14 12:57:14 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marko Petričić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-15 06:06:02 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-09-15 05:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 61 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/14\/19572570.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/14\/19572546.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/14\/19572552.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/14\/19572554.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/14\/19572558.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/14\/19572562.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/14\/19572568.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marko Petri\u010di\u0107","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Rekordnu tabinju te\u0161ku 4,3 kg ulovio je Nino Juki\u0107<\/p>","

Tabinja je no\u0107na lovina<\/p>","

\u017dive u dubokim zaklonima<\/p>","

Usta su \u010desto ispunjena parazitima, no za ljude su bezopasni<\/p>","","

Tabinja ima krupnu glavu<\/p>","

Na parangalima s blati\u0161ta tabinja je \u010dest prilov<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_19572570_1920.jpg":"1920x1080","k_19572570_1280.jpg":"1280x1280","k_19572570_1024.jpg":"1024x1024","k_19572570_640.jpg":"640x640","k_19572570_480.jpg":"480x480","k_19572570_340.jpg":"340x340","k_19572570_220.jpg":"220x220","o_19572570_1280.jpg":"1280x960","o_19572570_1024.jpg":"1024x768","o_19572570_640.jpg":"640x480","o_19572570_480.jpg":"480x360","o_19572570_340.jpg":"340x255","o_19572570_220.jpg":"220x165","h_19572570_1280.jpg":"1280x854","h_19572570_1024.jpg":"1024x683","h_19572570_640.jpg":"640x427","h_19572570_480.jpg":"480x320","h_19572570_340.jpg":"340x227","h_19572570_220.jpg":"220x147","pp_19572570_1280.jpg":"1280x1628","pp_19572570_1024.jpg":"1024x1303","pp_19572570_640.jpg":"640x814","pp_19572570_480.jpg":"480x611","pp_19572570_340.jpg":"340x432","pp_19572570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19572546_1920.jpg":"1920x1080","k_19572546_1280.jpg":"1280x1280","k_19572546_1024.jpg":"1024x1024","k_19572546_640.jpg":"640x640","k_19572546_480.jpg":"480x480","k_19572546_340.jpg":"340x340","k_19572546_220.jpg":"220x220","o_19572546_1280.jpg":"1280x960","o_19572546_1024.jpg":"1024x768","o_19572546_640.jpg":"640x480","o_19572546_480.jpg":"480x360","o_19572546_340.jpg":"340x255","o_19572546_220.jpg":"220x165","h_19572546_1280.jpg":"1280x854","h_19572546_1024.jpg":"1024x683","h_19572546_640.jpg":"640x427","h_19572546_480.jpg":"480x320","h_19572546_340.jpg":"340x227","h_19572546_220.jpg":"220x147","pp_19572546_1280.jpg":"1280x1628","pp_19572546_1024.jpg":"1024x1303","pp_19572546_640.jpg":"640x814","pp_19572546_480.jpg":"480x611","pp_19572546_340.jpg":"340x432","pp_19572546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19572552_1920.jpg":"1920x1080","k_19572552_1280.jpg":"1280x1280","k_19572552_1024.jpg":"1024x1024","k_19572552_640.jpg":"640x640","k_19572552_480.jpg":"480x480","k_19572552_340.jpg":"340x340","k_19572552_220.jpg":"220x220","o_19572552_1280.jpg":"1280x960","o_19572552_1024.jpg":"1024x768","o_19572552_640.jpg":"640x480","o_19572552_480.jpg":"480x360","o_19572552_340.jpg":"340x255","o_19572552_220.jpg":"220x165","h_19572552_1280.jpg":"1280x854","h_19572552_1024.jpg":"1024x683","h_19572552_640.jpg":"640x427","h_19572552_480.jpg":"480x320","h_19572552_340.jpg":"340x227","h_19572552_220.jpg":"220x147","pp_19572552_1280.jpg":"1280x1628","pp_19572552_1024.jpg":"1024x1303","pp_19572552_640.jpg":"640x814","pp_19572552_480.jpg":"480x611","pp_19572552_340.jpg":"340x432","pp_19572552_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19572554_1920.jpg":"1920x1080","k_19572554_1280.jpg":"1280x1280","k_19572554_1024.jpg":"1024x1024","k_19572554_640.jpg":"640x640","k_19572554_480.jpg":"480x480","k_19572554_340.jpg":"340x340","k_19572554_220.jpg":"220x220","o_19572554_1280.jpg":"1280x853","o_19572554_1024.jpg":"1024x682","o_19572554_640.jpg":"640x426","o_19572554_480.jpg":"480x320","o_19572554_340.jpg":"340x226","o_19572554_220.jpg":"220x146","h_19572554_1280.jpg":"1280x854","h_19572554_1024.jpg":"1024x683","h_19572554_640.jpg":"640x427","h_19572554_480.jpg":"480x320","h_19572554_340.jpg":"340x227","h_19572554_220.jpg":"220x147","pp_19572554_1280.jpg":"1280x1628","pp_19572554_1024.jpg":"1024x1303","pp_19572554_640.jpg":"640x814","pp_19572554_480.jpg":"480x611","pp_19572554_340.jpg":"340x432","pp_19572554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19572558_1920.jpg":"1920x1080","k_19572558_1280.jpg":"1280x1280","k_19572558_1024.jpg":"1024x1024","k_19572558_640.jpg":"640x640","k_19572558_480.jpg":"480x480","k_19572558_340.jpg":"340x340","k_19572558_220.jpg":"220x220","o_19572558_1280.jpg":"1280x960","o_19572558_1024.jpg":"1024x768","o_19572558_640.jpg":"640x480","o_19572558_480.jpg":"480x360","o_19572558_340.jpg":"340x255","o_19572558_220.jpg":"220x165","h_19572558_1280.jpg":"1280x854","h_19572558_1024.jpg":"1024x683","h_19572558_640.jpg":"640x427","h_19572558_480.jpg":"480x320","h_19572558_340.jpg":"340x227","h_19572558_220.jpg":"220x147","pp_19572558_1280.jpg":"1280x1628","pp_19572558_1024.jpg":"1024x1303","pp_19572558_640.jpg":"640x814","pp_19572558_480.jpg":"480x611","pp_19572558_340.jpg":"340x432","pp_19572558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_19572562_1920.jpg":"1920x1080","k_19572562_1280.jpg":"1280x1280","k_19572562_1024.jpg":"1024x1024","k_19572562_640.jpg":"640x640","k_19572562_480.jpg":"480x480","k_19572562_340.jpg":"340x340","k_19572562_220.jpg":"220x220","o_19572562_1280.jpg":"1280x960","o_19572562_1024.jpg":"1024x768","o_19572562_640.jpg":"640x480","o_19572562_480.jpg":"480x360","o_19572562_340.jpg":"340x255","o_19572562_220.jpg":"220x165","h_19572562_1280.jpg":"1280x854","h_19572562_1024.jpg":"1024x683","h_19572562_640.jpg":"640x427","h_19572562_480.jpg":"480x320","h_19572562_340.jpg":"340x227","h_19572562_220.jpg":"220x147","pp_19572562_1280.jpg":"1280x1628","pp_19572562_1024.jpg":"1024x1303","pp_19572562_640.jpg":"640x814","pp_19572562_480.jpg":"480x611","pp_19572562_340.jpg":"340x432","pp_19572562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2477","hd_19572568_1920.jpg":"1920x1080","k_19572568_1280.jpg":"1280x1280","k_19572568_1024.jpg":"1024x1024","k_19572568_640.jpg":"640x640","k_19572568_480.jpg":"480x480","k_19572568_340.jpg":"340x340","k_19572568_220.jpg":"220x220","o_19572568_1280.jpg":"1280x1651","o_19572568_1024.jpg":"1024x1321","o_19572568_640.jpg":"640x825","o_19572568_480.jpg":"480x619","o_19572568_340.jpg":"340x438","o_19572568_220.jpg":"220x283","h_19572568_1280.jpg":"1280x854","h_19572568_1024.jpg":"1024x683","h_19572568_640.jpg":"640x427","h_19572568_480.jpg":"480x320","h_19572568_340.jpg":"340x227","h_19572568_220.jpg":"220x147","pp_19572568_1280.jpg":"1280x1628","pp_19572568_1024.jpg":"1024x1303","pp_19572568_640.jpg":"640x814","pp_19572568_480.jpg":"480x611","pp_19572568_340.jpg":"340x432","pp_19572568_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15257352 Threads: 5 Questions: 3175959443 Slow queries: 7120310 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235482598 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/udicom-po-tabinju-1224447 [printLink] => /om/ribolov/udicom-po-tabinju-1224447?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626599 [name] => Tabinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-26 12:38:51 [main_article_id] => 0 [alias] => tabinja [link] => /tag/tabinja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 626598 [name] => Tabinja mrkulja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-26 12:38:51 [main_article_id] => 0 [alias] => tabinja-mrkulja [link] => /tag/tabinja-mrkulja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690838 [name] => tabinja ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-15 07:18:32 [main_article_id] => 0 [alias] => tabinja-ribolov [link] => /tag/tabinja-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 690839 [name] => kako loviti tabinju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-15 07:18:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-tabinju [link] => /tag/kako-loviti-tabinju ) [4] => stdClass Object ( [id] => 653648 [name] => kako loviti tabinje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-21 13:45:22 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-tabinje [link] => /tag/kako-loviti-tabinje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jesenski plijen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tabinja je nepravedno zapostavljena, iako je vrlo poželjna na udici i u tanjuru: savjetujemo kako loviti ‘fjakastu damu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-23-20-07-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/19572570.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marko Petričić [mainImageDesc] =>

Rekordnu tabinju tešku 4,3 kg ulovio je Nino Jukić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/19572570.jpg [title] => Marko Petričić

Rekordnu tabinju tešku 4,3 kg ulovio je Nino Jukić

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/19572546.jpg [title] =>

Tabinja je noćna lovina

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/19572552.jpg [title] =>

Žive u dubokim zaklonima

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/19572554.jpg [title] =>

Usta su često ispunjena parazitima, no za ljude su bezopasni

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/19572558.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/19572562.jpg [title] =>

Tabinja ima krupnu glavu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/19572568.jpg [title] =>

Na parangalima s blatišta tabinja je čest prilov

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tabinja se relativno rijetko lovi, pri čemu osnovni razlog leži u činjenici da je zapravo jako malo ribolovaca lovi ciljano. Najčešće strada kao usputna lovina na parangalima, dok od udičara pada kao plijen samo kod onih ribolovaca koji love noću, a takvih, budimo realni, ima vrlo malo. Povremeno joj presudi kakva zoka, inchiku ili jigg, no i to je zapravo najčešće slučajan ulov.

Tabinja je riba koju ćemo kao tipičnu bentosku vrstu, koja je svim svojim životnim navikama vezana uz morsko dno, i potražiti na samome dnu. Podjednako je rasprostranjena duž cijele naše obale, a možemo je naći od sasvim plitkih pet metara, pa sve do impresivnih 270 metara dubine.

Premda je najbrojnija na tvrdim hridinastim terenima, i to ponajviše uz strme kamene obale na južnim stranama otoka, katkad je možemo pronaći i na ravnom, potpuno muljevitom dnu. Na otvorenom je moru u principu rijetka, uz izuzetak pučinskih brakova ili olupina uz koje se može naći u uistinu velikom broju.

Iako na prvi pogled ne izgleda tako, tabinja je mesojed. Glavnu joj hranu sačinjavanju sitniji niži beskralježnjaci, u prvom redu crvi i rakovi, ali isto tako i glavonošci kao i manje oprezne ribe. Budući da nije izraziti plivač, plijen uvijek traži na dnu, i to u pravilu noću kada se izvlači iz svojih skloništa.

Tabinja je zapravo vrlo inertna riba, čemu svjedoče i sva njezina vanjska fizička obilježja. Ipak unatoč toj inertnosti, na udičarskom priboru uvijek pruža vrlo dinamičan i jak otpor, barem u prvoj fazi izvlačenja, što je još jedan razlog zbog kojeg je ova vrsta zanimljiva udičarima.

---

image
---

Ipak, posebnu atraktivnost lovu tabinje daje činjenica da se lovi noću, jer je noćni ribolov, čak i u situacijama u kojima ulov podbaci, uvijek svojevrsna avantura.

NOĆNE FERME

U obalnom je ribolovu vrlo rijetka lovina zbog čega je njezina popularnost među obalnim ribolovcima zapravo poprilično velika. Toj popularnosti svakako pridonosi činjenica da se u pravilu lovi samo na teško pristupačnim mjestima, uglavnom vrlo udaljenima od naselja, i to onima koja nisu pod velikim ribolovnim pritiskom. Tako su u skladu s ovim postavkama vanjske strane pučinskih otoka sa svojim južnim puntalima koji se strmo ruše u more, savršene pozicije za lov ove ribe.

Pribor za lov tabinje s obale je klasičan ribolovni pribor koji se koristi za obalni ribolov pridnenih vrsta. Budući da tabinja voli ješku koja miruje, najprimjerenija tehnika je, naravno, lov na fermu.

Klizna olovnica težine od 60 do 120 grama, čiju težinu zapravo ponajprije određuju dubine i jačina kurenta, postavlja se na osnovnu strunu na koju se preko zogulina nastavlja fluorokarbonski predvez dužine četrdesetak centimetara s jednom udicom širine luka od 15 do 20 milimetara.

Premda upredenica nudi najneposredniji kontakt, u ovom je slučaju najlonski monofil puno primjereniji. Naime, budući da upredenica ne podnosi dodir s oštrim stijenama na kojima se lov odvija, šanse za oštećenjem strune, a onda i gubitkom lovine i pribora s upredenicom kao osnovom jako su velike.

I premda je fluorokarbonski predvez preporuka, ipak nije imperativ jer se lov odvija noću. Poželjno je samo da predvez bude formiran od žilavije strune, tako da ga riba, nakon što prihvati ponuđenu ješku, u slučaju da otkrije podmetnutu udicu ipak ne može tek tako ispljunuti.

---

image

Tabinja ima krupnu glavu

---

PODMETAČ PRI RUCI

Griz tabinje se uvijek jasno osjeti. To nije neki siloviti bijeg, ali je zatezanje pribora kad tabinja grize uvijek jasno vidljivo i nedvojbeno.

Na takav potez treba kontrirati odmah, i to vrlo snažno. Tako jaka kontra nije potrebna radi kvalitetnog kačenja, jer se tabinje u pravilu kače vrlo dobro, već ponajprije radi odizanja ribe od dna i onemogućivanja zavlačenja zakačene ribe u stjenovite labirinte.

Naime, kada se sagleda kut koji zatvara zategnuta struna s dnom, najčešće se ispostavi da taj kut i nije velik, što zapravo ribi daje velike šanse za vraćanje na dno. Zbog toga bi izvlačenje trebalo biti kontinuirano, bez nepotrebnih zastoja.

A jednom odignutu tabinju od dna ne bi trebao biti problem izvući, jer je otpor, unatoč stalnim snažnim trzajima, zapravo poprilično slab. Svi su njezini trzaji tek trzaji glavom lijevo-desno, uglavnom bez konkretnog pokušaja bijega u dubinu.

Ukoliko je dubina na kojoj lovimo veća od četrdeset metara, tada se može očekivati da će zbog promjene pritiska otpor prestati već poslije prve trećine izvlačenja. Ipak, bez obzira na malaksalost ribe, podmetač bi trebao biti pri ruci i to ponajprije zbog same težine ribe i eventualnog pucanja pribora pod golim teretom.

Naime, i najkvalitetnija struna, nakon višekratnog provlačenja po dnu često bude oštećena toliko da joj nosivost više nije ona deklarativna. Ta oštećenja najčešće i nisu vidljiva golim okom niti se pod prstima mogu osjetiti, no svakako mogu biti kobna, tako da malo opreza i sigurnosti koje nudi podmetač nipošto ne mogu biti na odmet.

---

image

Na parangalima s blatišta tabinja je čest prilov

---

IZ BARKE U ZAVJETRINI

Za razliku od ograničenja koja prate ribolov s obale, u ribolovu iz barke ribolovac je u ogromnoj prednosti, jer u tijeku jednog ribolovnog pohoda ribu može potražiti na više različitih mjesta. Spomenuti brakovi i olupine su idealna staništa ove ribe, pri čemu šanse za kvalitetnim ulovom rastu s povećanjem dubine.

Ipak, ne treba pretjerivati. Dubine od trideset do sedamdeset metara za lov tabinje su nekakva zlatna sredina. A s obzirom na smjer strujanja mora, tabinju uvijek treba tražiti niz kurenat, u zavjetrini braka ili olupine.

Pribor za lov tabinje iz barke ne razlikuje se od uobičajenog pribora za lov bijele ribe, pri čemu je robusnost pribora uvjetovana prvenstveno lovnom dubinom. Najčešće se koristi klasična kančanica s dvije prame koje su postavljene tako da love iznad olovnice.

---

image

Usta su često ispunjena parazitima, no za ljude su bezopasni

---

Budući da u ovakvom ribolovu struna nije u kontaktu s dnom, osnova je upredenica zahvaljujući čemu je kontakt s lovinom neposredan i trenutan. Osnova predveza ne treba biti deblja od 0,45 milimetara, dok prame dužine 30 do 50 centimetara mogu biti promjera od 0,27 do 0,35 milimetara. Udice bi kao i u obalnom ribolovu trebale biti širine luka 15 do 20 milimetara dužeg vrata radi lakše montaže ješke.

Za ješku je najprimjerenije koristiti srdelu, cijelu ili rezanu na komade. Jednako će dobro poslužiti i bilo koja druga riba, kao i komadi crva ili lignje. Tabinja po pitanju ješke uistinu nije izbirljiva. Jedini uvjet je da ješka bude velika i obilata.

Griz tabinje u ribolovu iz barke je beskompromisan, tako da je kontra gotovo potpuno nepotrebna. U trenutku kad pronađe ponuđenu ješku i odluči se za griz, tabinja će je progutati bez imalo oklijevanja i prethodnih grickanja ili opipavanja, što će se na priboru osjetiti kao jasno zatezanje s naglom promjenom težine. U principu dolazi do samoubadanja, pa slobodno možemo reći da se riba sama objesila na udicu.

---

image

Žive u dubokim zaklonima

---

U tome je trenutku, kao i u obalnom ribolovu, najvažnije ne dopustiti da se zakačena riba zavuče u kakav procjep. Prihvat je kao i u obalnom ribolovu praktično odraditi podmetačem, pogotovo ako riba veličinom prelazi očekivanu granicu nosivosti pribora.

A vađenje udice iz usta zakačene tabinje ne bi trebao biti neki problem. Ipak, treba pripaziti na njezine, premda relativno sitne, ipak izuzetno oštre zube na koje se lako može porezati, pogotovo ako su prsti raskvašeni od ribolova, mora, čišćenja ješke…

SUHA KONKURENCIJA

Budući da je tabinja vrlo sluzava riba, koja i nakon ugibanja otpušta sluz, poželjno ju je u skladištenju odvojiti od ostale ribe, za što je u ribolov najpraktičnije ponijeti i nekoliko većih najlonskih vrećica. Osim toga, meso tabinje je poprilično krhke strukture tako da bi bilo idealno očistiti je čim prije, što u situacijama u kojima riba intenzivno grize često i nije baš jednostavan posao.

Zbog sporog načina života koji uključuje puno mirovanja na mjestu, unutrašnjost usta tabinje je često prekrivena mnogim parazitima na koje, budući da nisu opasni po čovjeka, zapravo ne treba obraćati pažnju. Ti su isti paraziti uostalom prisutni i kod većine, životnim navikama sličnih bentoskih vrsta.

Tabinja ima meko, bijelo i vrlo ukusno meso. Jetra, na koju otpada 10 do 15 posto tjelesne težine, također je jestiva i vrlo ukusna. Kosti su kod ove ribe mekane i pravilno raspoređene tako da je omiljena i kod ljudi koji zbog kostiju izbjegavaju ribu.

Najukusnija je kuhana pa zalivena maslinovim uljem, no posebno je cijenjena i sušena, pri čemu okusom i kvalitetom mesa vrlo ozbiljno konkurira bakalaru, svom rođaku s dalekog sjevera.

---

OSOBNA KARTA

Tabinja mrkulja (Phycis phyicis, Linnaeus, 1766.) pripada obitelji mekušica (Gadidae). Naraste do 65 cm i 4,3 kg težine, dok se srednja lovna težina kreće oko 0,30 kg. Ima zdepasto tijelo sa slabim i osrednje razvijenim perajama. Trbušne peraje su duge i končaste, na krajevima rašljaste i smještene ispred bočnih peraja. Neparne peraje su obrubljene tamnom i svijetlom prugom.

Glava je u tabinje velika, s krupnim očima, ali razmjerna proporcijama tijela. S donje strane donje vilice ima kožni izdanak u obliku kratkog ticala. Usta su naoružana brojnim sitnim unatrag povijenim zubima kojih ima i po nepcu. Krljušt je sitna, a bočna crta vidljiva cijelom dužinom. Boja tijela varira od svjetlosmeđe do tamnosmeđe, s tim da je trbušna strana gotovo bijela. Mrijesti se u zimskom periodu.

---

---

image

Tabinja je noćna lovina

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marko Petričić
Marko Petričić

Rekordnu tabinju tešku 4,3 kg ulovio je Nino Jukić


Tabinja je noćna lovina


Žive u dubokim zaklonima


Usta su često ispunjena parazitima, no za ljude su bezopasni



Tabinja ima krupnu glavu


Na parangalima s blatišta tabinja je čest prilov

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/udicom-po-tabinju-1224447 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e27a12df94b4c8e9ec43c4eda6f7ef6eabd4781e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tabinja+je+nepravedno+zapostavljena%2C+iako+je+vrlo+po%C5%BEeljna+na+udici+i+u+tanjuru%3A+savjetujemo+kako+loviti+%E2%80%98fjakastu+damu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fudicom-po-tabinju-1224447 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fudicom-po-tabinju-1224447 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jesenski plijen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jesenski plijenTabinja je nepravedno zapostavljena, iako je vrlo poželjna na udici i u tanjuru: savjetujemo kako loviti ‘fjakastu damu‘

Piše Marko Petričić
15. rujna 2022. - 07:24

Tabinja se relativno rijetko lovi, pri čemu osnovni razlog leži u činjenici da je zapravo jako malo ribolovaca lovi ciljano. Najčešće strada kao usputna lovina na parangalima, dok od udičara pada kao plijen samo kod onih ribolovaca koji love noću, a takvih, budimo realni, ima vrlo malo. Povremeno joj presudi kakva zoka, inchiku ili jigg, no i to je zapravo najčešće slučajan ulov.

Tabinja je riba koju ćemo kao tipičnu bentosku vrstu, koja je svim svojim životnim navikama vezana uz morsko dno, i potražiti na samome dnu. Podjednako je rasprostranjena duž cijele naše obale, a možemo je naći od sasvim plitkih pet metara, pa sve do impresivnih 270 metara dubine.

Premda je najbrojnija na tvrdim hridinastim terenima, i to ponajviše uz strme kamene obale na južnim stranama...

16. svibanj 2024 01:20