stdClass Object ( [id] => 1201499 [title] => Torpedo na udici: savjetujemo gdje, kada te kojim priborom i tehnikama uspješno loviti lokarde [alias] => torpedo-na-udici-savjetujemo-gdje-kada-te-kojim-priborom-i-tehnikama-uspjesno-loviti-lokarde [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jednako kako se u proljeće na kopnu budi zimom uspavani život, tako i pod morem, promjene koje donosi postepeno zagrijavanje mora i sve veća količina svjetla, postaju očite. Naravno, najuočljivije su promjene uz sami kraj, gdje se mogu vidjeti nebrojene sitne ribe kako neustrašivo ulaze i u najpliće pličine toplog mora.

No, one promjene koje su nama ribolovcima bitne nisu uvijek vidljive golim okom. Postepeno podizanje temperature je u blizinu obale i u kanale dovuklo i sitnu plavu ribu, a za njom i krupniju. A jedna od tih krupnijih je i lokarda koja je mnogim ribolovcima u ovo doba godine prva na meti.

Većina se riba može loviti na više načina, u čemu ni lokarda nije izuzetak. Brojnim se tehnikama ova borbena i nadasve temperamentna riba može nasukati. Profesionalci i mali ribari love je priborom i tehnikama koji ne dozvoljavaju propuste i eventualne rizike. Njihov ulov ne smije imati nikakvu priliku za bijeg, jer im je to kruh.

Za razliku od njih, sportski ribolovci mogu sebi priuštiti komponentu rizika i sportske borbe, što ribolovu tada daje posebnu draž. I dok je privredni ribolovci uglav­nom love plivaricama, u sportskom ribolovu je broj alata i tehnika za lov ove atraktivne ribe znatno veći, pri čemu su panula, spinning i udičarenje u pola mora najčešći ribolovni pristupi.

A panulu za lov lokardi nije teško složiti. Može se koristiti bilo kakav mekši panulaški štap s prosječnom rolom na kojoj je namotan najlonski monofil promjera 0,35 milimetara. Premda fluorokarbon u lovu lokardi nije neophodna stavka, dobro je postaviti i fluorokarbonski predvez, jer se u ovakvoj panuli često na varalicu zalete i druge vrste koje su osjetljivije na vidljivost predveza.

---

image

Ranojutarnja panula pod galebovima je dala svoje

---

Od varalica treba koristiti ribolike wobblere poput DTD-ove skušice ili gavuna ili klasičnog Yo-Zurijevog Pin's Minnowa. Premda će se lokarde zalijetati za većinom varalica, wobbleri su idealni jer imaju u pravilu udicu i na samom repu.

Naime, lokarda u 90 posto slučajeva varalice napada upravo s repa, a što s trokukom udicom baš na tom dijelu varalice daje visoku garanciju uspjeha.​ Neotežane, ove će varalice pri brzini do 4 čvora na udaljenosti od tridesetak metara iza barke uranjati do metar, metar i pol dubine što je za ovakav lov idealno.

PO RUBU JATA

Pronaći zonu za povlačenje panule ne bi trebao biti problem. Premda se lokarde iz barke najčešće ne mogu vidjeti, iz zraka se jako dobro vide. Ne, nije vam potreban nikakav dron, već je dovoljno samo pažljivo promatrati horizont i pogledom potražiti galebove koji su redovito na hranilištu lokardi.

---

image

Galebovi su najbolji putokaz do gladnih lokardi

---

Dok lokarde iz dubine prema površini sabijaju jata papalina, galebovi ih na površini čekaju i uz kričanje i opću otimačinu gutaju. Takvu je gužvu nemoguće ne primijetiti.

Naravno, u provlačenju panule treba češljati rub jata, jer se prolaskom po sredini takve gužve jato lokardi prepolovi i jednostavno rastjera dok galebovi odu. No, ako se oko jata kruži tada rezultati mogu impresivni.

Naravno, kada se brodicom jatu priđe polako, na doseg pribora, tada se spinningom može nasukati jako puno riba. Važno je samo svaku zakačenu ribu beskompromisno izvući kako bi jato ostalo neuznemireno.

Osim štapom, panulati se može i iz ruke, s tim da tada treba koristiti lagano opterećenu višku panulu. Pet do šest petnaestgramskih olovnica će biti sasvim dovoljno za opterećenje debljeg najlonskog monofila bez kojeg je panulanje iz ruke nezamislivo.

Važno je naglasiti da je najlonski monofil kao osnova ovdje u prednosti nad upredenicom upravo zbog svoje istezljivosti koja uspješno amortizira sve grubosti u izvlačenju zakačenih riba.

A ukoliko se unatoč svom trudu ne može ostvariti kačenje, tada treba pokušati s promjenom brzine. Nagli zastoj uz još naglije kretanje i povlačenje je u mnogim situacijama ključni okidač za napad.

---

image

U panuli na plićim terenima katkad bude i iznenađenja

---

UDICOM ISPOD BARKE

Na mnogim lokacijama lokarde se zadržavaju u velikim jatima na dubini od 5 do 15 metara, što predstavlja idealnu situaciju za udičarenje. U zavisnosti od uvjeta koji vladaju na mikrolokacijama, lokarda može primati različitu ješku, no zapravo nije nimalo izbirljiva. Sklonost ka određenom tipu hrane najčešće je uvjetovana trenutnom ponu­dom.

Naime, lokarde koje se hrane srdelom, najbolje se love na srdelu. Jednako tako u sezoni manula bi im trebalo po­nuditi manule. Ako se u ri­bolovu koristi bruma, tada im valja ponuditi temeljni sastojak brume. Naravno, na mjestima gdje nema umjetno stvorene ovisnosti, lokardi tre­ba ponuditi ono čime se hra­ni, a to je najčešće sitna plava riba.

Dakle, za ovakav lov je potreban mekan štap dužine oko tri metra s kojim će se moći jednostavno manevrirati i s dužim predvezom. Premda se na predvez mogu postaviti i tri prame, dvije su više nego dostatne.

---

image

Zora je bila gladna i kobna

---

Sam predvez se konstrukcijski ne razlikuje od standardnog predveza za kančanicu, s tim da bi prame trebale biti nešto duže, od 40 do 60 centimetara, naoružane tankim žičanim udicama širine luka od 10 do 15 milimetara, poput onih tipa Sode. Udice se ješkaju komadima srdele i spuštaju u lovnu zonu čekajući griz.

Idealno je u takvom lovu koristiti role sa slobodnim hodom spale, jer je u pitanju zapravo lov na fermu, samo u pola mora. Olovno opterećenje u ovakvom lovu treba biti minimalno, toliko da spriječi mršenje pribora u kurentu kao i isplivavanje ješke. Naravno, ako kurenta nema ili je slab, sistem izbačen bez opterećenja á volo je savršeno rješenje.

Često se do­godi da privučene lokarde pri­maju ješku na svega metar ispod površine kada je praktično ostaviti štap i raditi na kratko, iz ruke, samo s jednom udicom na kraju sistema.

OBALNI IZAZOVI

Naravno, zahvaljujući pohlepnosti lokardi ovakav se ri­bolov često pretvori u ruti­nu. No, ciljani obalni ribolov udicom, bez brume, na pozicijama na koji­ma se lokarde pojavljuju tek sporadično, predstavlja pravi izazov. Takve su pozicije naj­češće osamljene punte ili lu­kobrani, kao i međuotočni kanali.

A poseban izazov je noćni lov u kojem slučaju treba birati pozicije na kojima postoji bilo kakva rasvjeta, što znatno olakšava život. Općenito, takav lov zahtijeva pose­ban pristup u kojem do izra­žaja dolazi sva umješnost i spretnost sportskog ribolovca. Pribor je tanak i osjetljiv, a na­čin na koji se izbacuje i pola­že ješka često je od presudne važnosti.

Premda mnogi ribolovci ne sma­traju tanji pribor primjerenim za ovakav ribolov, pravilnim korištenjem štapa i kočnice na roli konačan rezultat je u pravilu znatno bolji nego s pribo­rom koji bi deklarativno pod­nio znatno veće opterećenja. Štap može biti bilo koji varaličarski vršne progresivne akcije. Jedini je uvjet da štap mora raditi cijelom dužinom.

---

image

U spinningu su otežani wobbleri izvrstan izbor

------
image

Manjim jigovima teško je odoljeti

---

Rola bi trebala biti bržeg prijenosa s pouzdanom finopodesivom kočnicom kapaciteta ne ma­njeg od 0,25mm/150m. Promjer osnovnog najlona se kreće od 0,18 do 0,22 mili­metra, dok je predvez obavezno fluorokarbonski, promjera 0,18 milimetara. Udica treba biti kratka i tanka, velike nosivo­sti i dobrog kuta prodiranja što uvijek dovodi do dvojbi.

Ukoliko se odlučite za kova­nice, imat ćete znatno manje poteza, dok obične žičane udi­ce u borbi ubodnu ranu mogu proširiti do te mjere da je pa­danje zakačenih riba vrlo če­sto. Srećom, na tržištu postoji cijeli niz hibridnih modela koji objedinjuju snagu kova­nica i eleganciju žicanih udica.

Zogulin je obavezna kom­ponenta i pored konektorske uloge ima i onu zbog koje je konstruiran - sprječava kovrčanje i sukanje strune. Neposredno iznad zogulina se, zavisno od jačine kurenta, može montirati olovno op­terećenje. Premda su kuglice sačme u nekim situacijama sasvim prikladne, u ovom se slučaju praktičnije kla­sične klizne olovnice te­žine od 3 do 10 grama.

Budući da se ribolov odvija u kurentu koji često oscilira, sačma se najčešće ne može skinuti bez oštećenja najlona. Stoga je jednostavnije najlon na zogulinu presjeći, pa prema potrebi dodati ili oduzeti olovno opterećenje i zavezati novi čvor.

TORPEDO NA UDICI

Lokarde na opisanim pozicija­ma nije teško locirati. Budući da je u pitanju noćni ribolov, va­lja samo osluškivati. Njihova povremena zalijetanja prema površini dok love sitnu ribu su redovito popraćena karak­terističnim pljuskanjem. U fa­zi hranjenja ta su pljuskanja mjestimično toliko intenzivna kao da cijelo jato neprestano iskače. Ješku, idealno živog gavuna, treba im plasirati uz kurenat.

Nakon zabaciva­nja strunu treba namotavati, jer se ješka u toj fazi kreće pre­ma ribolovcu. No, kada prođe najbližu točku, strunu treba početi popuštati da bi se ostvarila što prirod­nija prezentacija.

---

image

Noću je u obalnom ribolovu gavun kao ješka na prvom mjestu

------
image

Sabiki je nasukao ovu kantu

---

To se postiže tako da se preklopnik na roli otvori, pa se lijevom rukom položenom na kalem kontrolira količina otpuštene strune. Laganim popuštanjem najlon se otpušta, a u slučaju griza, šakom se poklapa ka­lem, kontrom potvrđuje griz, opruga se prebacuje u rad­ni položaj, nakon čega počinje izvlačenje.

Lokarda je temperamentan i snažan borac. U borbi će iskoristiti svu snagu kuren­ta i svaki neoprezni postupak ribolovca. Ako ste pribor dobro izbalansirali, ishod ne bi trebao biti upitan. Ipak, borbu ne treba otezati, jer se svakim trenutkom ubodna rana neumitno širi pa se riba naposljetku u batrganju ipak može izgubi­ti.

Zakačena lokarda u poku­šaju oslobađanja vuče poput torpeda. U momentu kada je uspijete okrenuti, treba početi s beskompromisnim privla­čenjem. Premda će pružati vrlo snažan otpor, privlačiti je tre­ba bez straha. U trenutku prihvata može do­ći do još jednog eksplozivnog bijega zbog čega kočnica role treba biti na vrijeme dobro podešena, a podmetač pri ruci.

Zakačena lokarda tijekom borbe maksimalno koristi svu svoju raspoloživu energiju, pri čemu njeno uzbuđenje raste do krajnjih granica. To se li­jepo može vidjeti i po prstena­stim izmjenama boje na povr­šini tijela koje su vidljive samo za vrijeme borbe i kratko vri­jeme nakon nasukavanja, jer se ta izmjena boja vrlo brzo nakon izvlačenja na suho gubi.

---

image

Panula je bila produktivna

---

GAVUNIMA I VARALICAMA

Najbolje rezultati u ribolovu lokardi na ovaj način postižu se živom ješkom. Gavuni su u ovom slučaju najefikasniji. Loviti ih se može na licu mje­sta, no puno je praktičnije osi­gurati dostatnu količinu još za dana. Nije ih teško naloviti podmetačem dovoljno sitnog oka, nakon čega se do večeri mogu skla­dišti u kanti s morem.

Ješkati ih se može na više nači­na, no najubojitiji su kada im udica prođe kroz oči ili ispod škrga pa izađe na gornjem dijelu glave. Pri ješkanju svakako treba paziti da gavuni ostanu živi.

Za ješku mogu poslužiti i ga­vuni s ribarnice, no s njima treba pažljivo postupati jer se brzo skaše, nakon čega postaju neupotrebljivi. Najprikladni­je ih je jednoredno posložene na plastičnu foliju čuvati u hladnjaku, te ih tako hladne tran­sportirati u adekvatnom prijenosnom hladnjaku.

Zamrznuti gavuni koji se mogu naći u velikim trgovačkim centrima najčešće su zbog transporta potpuno ogoljeni, odnosno bez peraja, dok im boja i opći izgled prilično odudaraju od očekivanog, što ih čini vrlo neupo­trebljivima za ribolov. U tom je slučaju svakako bolje ići na komade srdele.

Osim ješkom, živom i uginulom, lokarde se na mnogim pozicijama mogu loviti i spinningom, pri čemu je idealno koristiti otežane wobblere dužine 7 do 9 centimetara, kao i silikonce na jig udicama.

Budući da lokarde, ako što smo već rekli, rado napadaju s repa, silikonci se mogu dodatno naoružati trokukom udicom u repnom dijelu. Naravno, jednako su lovni i mali jigovi koji se trebaju voditi kombinacijom pravolinijskog vođenja uz povremena propadanja, zastoje i twicheve.

---

image

Kako se jato spuštalo i podizalo, spuštale su se i podizale i udice

---

OPREZ SA SKLADIŠTENJEM

Ulovljene lokarde najbolje je odmah otkrviti, što je najlakše napraviti tako da im se iščupaju jedan do dva škržna listića, te ih se nakon toga odloži u kantu s morem gdje će, batrgajući se osloboditi meso od krvi. Zaostala krv, naime, kod lokardi mesu daje kiselkasti okus pa je stoga ovaj postupak više nego preporučljiv.

Naravno, čim se otkrve valja ih očistiti i po­spremiti na hladno mjesto, zaštićeno od sunca, i to ne bez razloga. Sve ribe iz ove obitelji neprikladno skladištene ili predugo ostavljene na suncu i toplini razvijaju jak otrov, saurin. To je tvar slična histaminu, a nastaje kao posljedica bakteriološke razgradnje histidina. Tako zatrovano riblje meso poprima papren okus, a simptomi trovanja su slični alergijskoj reakciji.

Nakon konzumiranja otrov­nog mesa, vrlo brzo nastupa jaka glavobolja, mučnina, po­vraćanje, pulsiranje vratnih žila, lupanje srca, teškoće pri žvakanju, proljev i bol u trbu­hu. Na koži se javlja crvenilo uz jak svrbež. Premda simptomi najčešće nestaju već nakon 8 - 12 sati, nitko to ne bi volio doživjeti Osim toga, medicinska crna statistika u ovakvom trovanju bilježi slučajeve šoka pa i smrti.

Ipak, takvi su slučajevi trova­nja vrlo rijetki. Znatno su če­šći slučajevi prejedanja, što nije čudno jer lokarde imaju vrlo ukusno meso. Mogu se sprav­ljati na sve poznate načine, no posebno su ukusne filetirane pa pečene na žaru ili pohane u pivskom tijestu. Jedini problem s kojim se mo­žete susresti za stolom punim lokardi je isti s kojim se susrećete u ribolovu lokardi - kad kre­nete, teško je prestati.

---

OSOBNA KARTA

Lokarda (Scomber japonicus, Houttuyn, 1782.) riba je iz obitelji skušovki (Scombridae). Prema službe­nim podacima naraste do 50 centimetara i 1,10 kg težine. Ima izrazito hidrodinamično tijelo s pra­vilno raspoređenim, osrednje razvijenim, perajama. Koža joj je posuta sitnim krljuštima, a bočna je crta jasno vidljiva.

Glava je izduljena i šiljata s velikim ustima naoružanim sitnim, oštrim zubima. S leđne je stra­ne modrikasto-zelenkasta s ta­mnim, skladno postavljenim izlomljenim prugicama, dok je s trbušne strane srebrnkasto bijela katkad mrljasto istočkana. Oko joj je pokriveno izduljenom staklovinom, tako da se čini većim nego što uistinu jest.

Kao pravu pelagičku ribu ne­ovisnu o vrsti dna, nalazimo je po cijelom Jadranu, no naj­gušća su joj naselja oko Pala­gruže, Biševa i Jabuke i to pr­venstveno stoga jer preferira pučinske brakove sa snažnim kurentima. Ne spušta se ispod 200 metara dubine. Mrijesti se krajem ljeta i početkom jeseni, dok se u proljeće i počekom ljeta približava obali.

---

---

image

Otkrvljene lokarde su neusporedivo ukusnije

------
image

Panula je bila produktivna

------
image

Finale jedne noćne borbe

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => modri darovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => modri darovi 2 0 13410 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-17 10:37:20 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Roko Klarin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-17 11:31:34 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-17 10:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 84 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302490.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302468.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302474.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302476.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302478.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302480.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302482.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302484.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302486.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302494.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302502.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302506.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21302508.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/17\/21303010.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Roko Klarin","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

U spinningu <\/em>su ote\u017eani wobbleri<\/em> izvrstan izbor<\/p>","

Manjim jigovima <\/em>te\u0161ko je odoljeti<\/p>","

Zora je bila gladna i kobna<\/p>","

No\u0107ni je lovac postao plijen<\/p>","

No\u0107u je u obalnom ribolovu gavun kao je\u0161ka na prvom mjestu<\/p>","

Otkrvljene lokarde su neusporedivo ukusnije<\/p>","

Panula je bila produktivna<\/p>","

U panuli na pli\u0107im terenima katkad bude i iznena\u0111enja<\/p>","

Finale jedne no\u0107ne borbe<\/p>","

Sabiki <\/em>je nasukao ovu kantu<\/p>","

Kako se jato spu\u0161talo i podizalo, spu\u0161tale su se i podizale i udice<\/p>","

Ranojutarnja panula pod galebovima je dala svoje<\/p>","

Galebovi su najbolji putokaz do gladnih lokardi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21302490_1920.jpg":"1920x1080","k_21302490_1280.jpg":"1280x1280","k_21302490_1024.jpg":"1024x1024","k_21302490_640.jpg":"640x640","k_21302490_480.jpg":"480x480","k_21302490_340.jpg":"340x340","k_21302490_220.jpg":"220x220","o_21302490_1280.jpg":"1280x853","o_21302490_1024.jpg":"1024x682","o_21302490_640.jpg":"640x426","o_21302490_480.jpg":"480x320","o_21302490_340.jpg":"340x226","o_21302490_220.jpg":"220x146","h_21302490_1280.jpg":"1280x854","h_21302490_1024.jpg":"1024x683","h_21302490_640.jpg":"640x427","h_21302490_480.jpg":"480x320","h_21302490_340.jpg":"340x227","h_21302490_220.jpg":"220x147","pp_21302490_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302490_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302490_640.jpg":"640x814","pp_21302490_480.jpg":"480x611","pp_21302490_340.jpg":"340x432","pp_21302490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21302468_1920.jpg":"1920x1080","k_21302468_1280.jpg":"1280x1280","k_21302468_1024.jpg":"1024x1024","k_21302468_640.jpg":"640x640","k_21302468_480.jpg":"480x480","k_21302468_340.jpg":"340x340","k_21302468_220.jpg":"220x220","o_21302468_1280.jpg":"1280x853","o_21302468_1024.jpg":"1024x682","o_21302468_640.jpg":"640x426","o_21302468_480.jpg":"480x320","o_21302468_340.jpg":"340x226","o_21302468_220.jpg":"220x146","h_21302468_1280.jpg":"1280x854","h_21302468_1024.jpg":"1024x683","h_21302468_640.jpg":"640x427","h_21302468_480.jpg":"480x320","h_21302468_340.jpg":"340x227","h_21302468_220.jpg":"220x147","pp_21302468_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302468_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302468_640.jpg":"640x814","pp_21302468_480.jpg":"480x611","pp_21302468_340.jpg":"340x432","pp_21302468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_21302474_1920.jpg":"1920x1080","k_21302474_1280.jpg":"1280x1280","k_21302474_1024.jpg":"1024x1024","k_21302474_640.jpg":"640x640","k_21302474_480.jpg":"480x480","k_21302474_340.jpg":"340x340","k_21302474_220.jpg":"220x220","o_21302474_1280.jpg":"1280x960","o_21302474_1024.jpg":"1024x768","o_21302474_640.jpg":"640x480","o_21302474_480.jpg":"480x360","o_21302474_340.jpg":"340x255","o_21302474_220.jpg":"220x165","h_21302474_1280.jpg":"1280x854","h_21302474_1024.jpg":"1024x683","h_21302474_640.jpg":"640x427","h_21302474_480.jpg":"480x320","h_21302474_340.jpg":"340x227","h_21302474_220.jpg":"220x147","pp_21302474_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302474_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302474_640.jpg":"640x814","pp_21302474_480.jpg":"480x611","pp_21302474_340.jpg":"340x432","pp_21302474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_21302476_1920.jpg":"1920x1080","k_21302476_1280.jpg":"1280x1280","k_21302476_1024.jpg":"1024x1024","k_21302476_640.jpg":"640x640","k_21302476_480.jpg":"480x480","k_21302476_340.jpg":"340x340","k_21302476_220.jpg":"220x220","o_21302476_1280.jpg":"1280x960","o_21302476_1024.jpg":"1024x768","o_21302476_640.jpg":"640x480","o_21302476_480.jpg":"480x360","o_21302476_340.jpg":"340x255","o_21302476_220.jpg":"220x165","h_21302476_1280.jpg":"1280x854","h_21302476_1024.jpg":"1024x683","h_21302476_640.jpg":"640x427","h_21302476_480.jpg":"480x320","h_21302476_340.jpg":"340x227","h_21302476_220.jpg":"220x147","pp_21302476_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302476_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302476_640.jpg":"640x814","pp_21302476_480.jpg":"480x611","pp_21302476_340.jpg":"340x432","pp_21302476_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x958","hd_21302478_1920.jpg":"1920x1080","k_21302478_1280.jpg":"1280x1280","k_21302478_1024.jpg":"1024x1024","k_21302478_640.jpg":"640x640","k_21302478_480.jpg":"480x480","k_21302478_340.jpg":"340x340","k_21302478_220.jpg":"220x220","o_21302478_1280.jpg":"1280x638","o_21302478_1024.jpg":"1024x510","o_21302478_640.jpg":"640x319","o_21302478_480.jpg":"480x239","o_21302478_340.jpg":"340x169","o_21302478_220.jpg":"220x109","h_21302478_1280.jpg":"1280x854","h_21302478_1024.jpg":"1024x683","h_21302478_640.jpg":"640x427","h_21302478_480.jpg":"480x320","h_21302478_340.jpg":"340x227","h_21302478_220.jpg":"220x147","pp_21302478_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302478_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302478_640.jpg":"640x814","pp_21302478_480.jpg":"480x611","pp_21302478_340.jpg":"340x432","pp_21302478_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_21302480_1920.jpg":"1920x1080","k_21302480_1280.jpg":"1280x1280","k_21302480_1024.jpg":"1024x1024","k_21302480_640.jpg":"640x640","k_21302480_480.jpg":"480x480","k_21302480_340.jpg":"340x340","k_21302480_220.jpg":"220x220","o_21302480_1280.jpg":"1280x960","o_21302480_1024.jpg":"1024x768","o_21302480_640.jpg":"640x480","o_21302480_480.jpg":"480x360","o_21302480_340.jpg":"340x255","o_21302480_220.jpg":"220x165","h_21302480_1280.jpg":"1280x854","h_21302480_1024.jpg":"1024x683","h_21302480_640.jpg":"640x427","h_21302480_480.jpg":"480x320","h_21302480_340.jpg":"340x227","h_21302480_220.jpg":"220x147","pp_21302480_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302480_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302480_640.jpg":"640x814","pp_21302480_480.jpg":"480x611","pp_21302480_340.jpg":"340x432","pp_21302480_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21302482_1920.jpg":"1920x1080","k_21302482_1280.jpg":"1280x1280","k_21302482_1024.jpg":"1024x1024","k_21302482_640.jpg":"640x640","k_21302482_480.jpg":"480x480","k_21302482_340.jpg":"340x340","k_21302482_220.jpg":"220x220","o_21302482_1280.jpg":"1280x853","o_21302482_1024.jpg":"1024x682","o_21302482_640.jpg":"640x426","o_21302482_480.jpg":"480x320","o_21302482_340.jpg":"340x226","o_21302482_220.jpg":"220x146","h_21302482_1280.jpg":"1280x854","h_21302482_1024.jpg":"1024x683","h_21302482_640.jpg":"640x427","h_21302482_480.jpg":"480x320","h_21302482_340.jpg":"340x227","h_21302482_220.jpg":"220x147","pp_21302482_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302482_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302482_640.jpg":"640x814","pp_21302482_480.jpg":"480x611","pp_21302482_340.jpg":"340x432","pp_21302482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3402","hd_21302484_1920.jpg":"1920x1080","k_21302484_1280.jpg":"1280x1280","k_21302484_1024.jpg":"1024x1024","k_21302484_640.jpg":"640x640","k_21302484_480.jpg":"480x480","k_21302484_340.jpg":"340x340","k_21302484_220.jpg":"220x220","o_21302484_1280.jpg":"1280x2268","o_21302484_1024.jpg":"1024x1814","o_21302484_640.jpg":"640x1134","o_21302484_480.jpg":"480x850","o_21302484_340.jpg":"340x602","o_21302484_220.jpg":"220x389","h_21302484_1280.jpg":"1280x854","h_21302484_1024.jpg":"1024x683","h_21302484_640.jpg":"640x427","h_21302484_480.jpg":"480x320","h_21302484_340.jpg":"340x227","h_21302484_220.jpg":"220x147","pp_21302484_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302484_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302484_640.jpg":"640x814","pp_21302484_480.jpg":"480x611","pp_21302484_340.jpg":"340x432","pp_21302484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_21302486_1920.jpg":"1920x1080","k_21302486_1280.jpg":"1280x1280","k_21302486_1024.jpg":"1024x1024","k_21302486_640.jpg":"640x640","k_21302486_480.jpg":"480x480","k_21302486_340.jpg":"340x340","k_21302486_220.jpg":"220x220","o_21302486_1280.jpg":"1280x1706","o_21302486_1024.jpg":"1024x1365","o_21302486_640.jpg":"640x853","o_21302486_480.jpg":"480x640","o_21302486_340.jpg":"340x453","o_21302486_220.jpg":"220x293","h_21302486_1280.jpg":"1280x854","h_21302486_1024.jpg":"1024x683","h_21302486_640.jpg":"640x427","h_21302486_480.jpg":"480x320","h_21302486_340.jpg":"340x227","h_21302486_220.jpg":"220x147","pp_21302486_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302486_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302486_640.jpg":"640x814","pp_21302486_480.jpg":"480x611","pp_21302486_340.jpg":"340x432","pp_21302486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_21302494_1920.jpg":"1920x1080","k_21302494_1280.jpg":"1280x1280","k_21302494_1024.jpg":"1024x1024","k_21302494_640.jpg":"640x640","k_21302494_480.jpg":"480x480","k_21302494_340.jpg":"340x340","k_21302494_220.jpg":"220x220","o_21302494_1280.jpg":"1280x960","o_21302494_1024.jpg":"1024x768","o_21302494_640.jpg":"640x480","o_21302494_480.jpg":"480x360","o_21302494_340.jpg":"340x255","o_21302494_220.jpg":"220x165","h_21302494_1280.jpg":"1280x854","h_21302494_1024.jpg":"1024x683","h_21302494_640.jpg":"640x427","h_21302494_480.jpg":"480x320","h_21302494_340.jpg":"340x227","h_21302494_220.jpg":"220x147","pp_21302494_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302494_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302494_640.jpg":"640x814","pp_21302494_480.jpg":"480x611","pp_21302494_340.jpg":"340x432","pp_21302494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_21302502_1920.jpg":"1920x1080","k_21302502_1280.jpg":"1280x1280","k_21302502_1024.jpg":"1024x1024","k_21302502_640.jpg":"640x640","k_21302502_480.jpg":"480x480","k_21302502_340.jpg":"340x340","k_21302502_220.jpg":"220x220","o_21302502_1280.jpg":"1280x1706","o_21302502_1024.jpg":"1024x1365","o_21302502_640.jpg":"640x853","o_21302502_480.jpg":"480x640","o_21302502_340.jpg":"340x453","o_21302502_220.jpg":"220x293","h_21302502_1280.jpg":"1280x854","h_21302502_1024.jpg":"1024x683","h_21302502_640.jpg":"640x427","h_21302502_480.jpg":"480x320","h_21302502_340.jpg":"340x227","h_21302502_220.jpg":"220x147","pp_21302502_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302502_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302502_640.jpg":"640x814","pp_21302502_480.jpg":"480x611","pp_21302502_340.jpg":"340x432","pp_21302502_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_21302506_1920.jpg":"1920x1080","k_21302506_1280.jpg":"1280x1280","k_21302506_1024.jpg":"1024x1024","k_21302506_640.jpg":"640x640","k_21302506_480.jpg":"480x480","k_21302506_340.jpg":"340x340","k_21302506_220.jpg":"220x220","o_21302506_1280.jpg":"1280x960","o_21302506_1024.jpg":"1024x768","o_21302506_640.jpg":"640x480","o_21302506_480.jpg":"480x360","o_21302506_340.jpg":"340x255","o_21302506_220.jpg":"220x165","h_21302506_1280.jpg":"1280x854","h_21302506_1024.jpg":"1024x683","h_21302506_640.jpg":"640x427","h_21302506_480.jpg":"480x320","h_21302506_340.jpg":"340x227","h_21302506_220.jpg":"220x147","pp_21302506_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302506_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302506_640.jpg":"640x814","pp_21302506_480.jpg":"480x611","pp_21302506_340.jpg":"340x432","pp_21302506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_21302508_1920.jpg":"1920x1080","k_21302508_1280.jpg":"1280x1280","k_21302508_1024.jpg":"1024x1024","k_21302508_640.jpg":"640x640","k_21302508_480.jpg":"480x480","k_21302508_340.jpg":"340x340","k_21302508_220.jpg":"220x220","o_21302508_1280.jpg":"1280x960","o_21302508_1024.jpg":"1024x768","o_21302508_640.jpg":"640x480","o_21302508_480.jpg":"480x360","o_21302508_340.jpg":"340x255","o_21302508_220.jpg":"220x165","h_21302508_1280.jpg":"1280x854","h_21302508_1024.jpg":"1024x683","h_21302508_640.jpg":"640x427","h_21302508_480.jpg":"480x320","h_21302508_340.jpg":"340x227","h_21302508_220.jpg":"220x147","pp_21302508_1280.jpg":"1280x1628","pp_21302508_1024.jpg":"1024x1303","pp_21302508_640.jpg":"640x814","pp_21302508_480.jpg":"480x611","pp_21302508_340.jpg":"340x432","pp_21302508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_21303010_1920.jpg":"1920x1080","k_21303010_1280.jpg":"1280x1280","k_21303010_1024.jpg":"1024x1024","k_21303010_640.jpg":"640x640","k_21303010_480.jpg":"480x480","k_21303010_340.jpg":"340x340","k_21303010_220.jpg":"220x220","o_21303010_1280.jpg":"1280x854","o_21303010_1024.jpg":"1024x683","o_21303010_640.jpg":"640x427","o_21303010_480.jpg":"480x320","o_21303010_340.jpg":"340x226","o_21303010_220.jpg":"220x146","h_21303010_1280.jpg":"1280x854","h_21303010_1024.jpg":"1024x683","h_21303010_640.jpg":"640x427","h_21303010_480.jpg":"480x320","h_21303010_340.jpg":"340x227","h_21303010_220.jpg":"220x147","pp_21303010_1280.jpg":"1280x1628","pp_21303010_1024.jpg":"1024x1303","pp_21303010_640.jpg":"640x814","pp_21303010_480.jpg":"480x611","pp_21303010_340.jpg":"340x432","pp_21303010_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15280294 Threads: 2 Questions: 3177964842 Slow queries: 7126466 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235523031 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/torpedo-na-udici-savjetujemo-gdje-kada-te-kojim-priborom-i-tehnikama-uspjesno-loviti-lokarde-1201499 [printLink] => /om/ribolov/torpedo-na-udici-savjetujemo-gdje-kada-te-kojim-priborom-i-tehnikama-uspjesno-loviti-lokarde-1201499?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 677090 [name] => lokarda ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-10 15:22:35 [main_article_id] => 0 [alias] => lokarda-ribolov [link] => /tag/lokarda-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650709 [name] => kako loviti lokarde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:23:02 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lokarde [link] => /tag/kako-loviti-lokarde ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => modri darovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Torpedo na udici: savjetujemo gdje, kada te kojim priborom i tehnikama uspješno loviti lokarde [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-05-42-30-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302490.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Roko Klarin [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302490.jpg [title] => Roko Klarin ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302468.jpg [title] =>

U spinningu su otežani wobbleri izvrstan izbor

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302474.jpg [title] =>

Manjim jigovima teško je odoljeti

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302476.jpg [title] =>

Zora je bila gladna i kobna

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302478.jpg [title] =>

Noćni je lovac postao plijen

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302480.jpg [title] =>

Noću je u obalnom ribolovu gavun kao ješka na prvom mjestu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302482.jpg [title] =>

Otkrvljene lokarde su neusporedivo ukusnije

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302484.jpg [title] =>

Panula je bila produktivna

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302486.jpg [title] =>

U panuli na plićim terenima katkad bude i iznenađenja

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302494.jpg [title] =>

Finale jedne noćne borbe

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302502.jpg [title] =>

Sabiki je nasukao ovu kantu

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302506.jpg [title] =>

Kako se jato spuštalo i podizalo, spuštale su se i podizale i udice

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21302508.jpg [title] =>

Ranojutarnja panula pod galebovima je dala svoje

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/17/21303010.jpg [title] =>

Galebovi su najbolji putokaz do gladnih lokardi

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jednako kako se u proljeće na kopnu budi zimom uspavani život, tako i pod morem, promjene koje donosi postepeno zagrijavanje mora i sve veća količina svjetla, postaju očite. Naravno, najuočljivije su promjene uz sami kraj, gdje se mogu vidjeti nebrojene sitne ribe kako neustrašivo ulaze i u najpliće pličine toplog mora.

No, one promjene koje su nama ribolovcima bitne nisu uvijek vidljive golim okom. Postepeno podizanje temperature je u blizinu obale i u kanale dovuklo i sitnu plavu ribu, a za njom i krupniju. A jedna od tih krupnijih je i lokarda koja je mnogim ribolovcima u ovo doba godine prva na meti.

Većina se riba može loviti na više načina, u čemu ni lokarda nije izuzetak. Brojnim se tehnikama ova borbena i nadasve temperamentna riba može nasukati. Profesionalci i mali ribari love je priborom i tehnikama koji ne dozvoljavaju propuste i eventualne rizike. Njihov ulov ne smije imati nikakvu priliku za bijeg, jer im je to kruh.

Za razliku od njih, sportski ribolovci mogu sebi priuštiti komponentu rizika i sportske borbe, što ribolovu tada daje posebnu draž. I dok je privredni ribolovci uglav­nom love plivaricama, u sportskom ribolovu je broj alata i tehnika za lov ove atraktivne ribe znatno veći, pri čemu su panula, spinning i udičarenje u pola mora najčešći ribolovni pristupi.

A panulu za lov lokardi nije teško složiti. Može se koristiti bilo kakav mekši panulaški štap s prosječnom rolom na kojoj je namotan najlonski monofil promjera 0,35 milimetara. Premda fluorokarbon u lovu lokardi nije neophodna stavka, dobro je postaviti i fluorokarbonski predvez, jer se u ovakvoj panuli često na varalicu zalete i druge vrste koje su osjetljivije na vidljivost predveza.

---

image

Ranojutarnja panula pod galebovima je dala svoje

---

Od varalica treba koristiti ribolike wobblere poput DTD-ove skušice ili gavuna ili klasičnog Yo-Zurijevog Pin's Minnowa. Premda će se lokarde zalijetati za većinom varalica, wobbleri su idealni jer imaju u pravilu udicu i na samom repu.

Naime, lokarda u 90 posto slučajeva varalice napada upravo s repa, a što s trokukom udicom baš na tom dijelu varalice daje visoku garanciju uspjeha.​ Neotežane, ove će varalice pri brzini do 4 čvora na udaljenosti od tridesetak metara iza barke uranjati do metar, metar i pol dubine što je za ovakav lov idealno.

PO RUBU JATA

Pronaći zonu za povlačenje panule ne bi trebao biti problem. Premda se lokarde iz barke najčešće ne mogu vidjeti, iz zraka se jako dobro vide. Ne, nije vam potreban nikakav dron, već je dovoljno samo pažljivo promatrati horizont i pogledom potražiti galebove koji su redovito na hranilištu lokardi.

---

image

Galebovi su najbolji putokaz do gladnih lokardi

---

Dok lokarde iz dubine prema površini sabijaju jata papalina, galebovi ih na površini čekaju i uz kričanje i opću otimačinu gutaju. Takvu je gužvu nemoguće ne primijetiti.

Naravno, u provlačenju panule treba češljati rub jata, jer se prolaskom po sredini takve gužve jato lokardi prepolovi i jednostavno rastjera dok galebovi odu. No, ako se oko jata kruži tada rezultati mogu impresivni.

Naravno, kada se brodicom jatu priđe polako, na doseg pribora, tada se spinningom može nasukati jako puno riba. Važno je samo svaku zakačenu ribu beskompromisno izvući kako bi jato ostalo neuznemireno.

Osim štapom, panulati se može i iz ruke, s tim da tada treba koristiti lagano opterećenu višku panulu. Pet do šest petnaestgramskih olovnica će biti sasvim dovoljno za opterećenje debljeg najlonskog monofila bez kojeg je panulanje iz ruke nezamislivo.

Važno je naglasiti da je najlonski monofil kao osnova ovdje u prednosti nad upredenicom upravo zbog svoje istezljivosti koja uspješno amortizira sve grubosti u izvlačenju zakačenih riba.

A ukoliko se unatoč svom trudu ne može ostvariti kačenje, tada treba pokušati s promjenom brzine. Nagli zastoj uz još naglije kretanje i povlačenje je u mnogim situacijama ključni okidač za napad.

---

image

U panuli na plićim terenima katkad bude i iznenađenja

---

UDICOM ISPOD BARKE

Na mnogim lokacijama lokarde se zadržavaju u velikim jatima na dubini od 5 do 15 metara, što predstavlja idealnu situaciju za udičarenje. U zavisnosti od uvjeta koji vladaju na mikrolokacijama, lokarda može primati različitu ješku, no zapravo nije nimalo izbirljiva. Sklonost ka određenom tipu hrane najčešće je uvjetovana trenutnom ponu­dom.

Naime, lokarde koje se hrane srdelom, najbolje se love na srdelu. Jednako tako u sezoni manula bi im trebalo po­nuditi manule. Ako se u ri­bolovu koristi bruma, tada im valja ponuditi temeljni sastojak brume. Naravno, na mjestima gdje nema umjetno stvorene ovisnosti, lokardi tre­ba ponuditi ono čime se hra­ni, a to je najčešće sitna plava riba.

Dakle, za ovakav lov je potreban mekan štap dužine oko tri metra s kojim će se moći jednostavno manevrirati i s dužim predvezom. Premda se na predvez mogu postaviti i tri prame, dvije su više nego dostatne.

---

image

Zora je bila gladna i kobna

---

Sam predvez se konstrukcijski ne razlikuje od standardnog predveza za kančanicu, s tim da bi prame trebale biti nešto duže, od 40 do 60 centimetara, naoružane tankim žičanim udicama širine luka od 10 do 15 milimetara, poput onih tipa Sode. Udice se ješkaju komadima srdele i spuštaju u lovnu zonu čekajući griz.

Idealno je u takvom lovu koristiti role sa slobodnim hodom spale, jer je u pitanju zapravo lov na fermu, samo u pola mora. Olovno opterećenje u ovakvom lovu treba biti minimalno, toliko da spriječi mršenje pribora u kurentu kao i isplivavanje ješke. Naravno, ako kurenta nema ili je slab, sistem izbačen bez opterećenja á volo je savršeno rješenje.

Često se do­godi da privučene lokarde pri­maju ješku na svega metar ispod površine kada je praktično ostaviti štap i raditi na kratko, iz ruke, samo s jednom udicom na kraju sistema.

OBALNI IZAZOVI

Naravno, zahvaljujući pohlepnosti lokardi ovakav se ri­bolov često pretvori u ruti­nu. No, ciljani obalni ribolov udicom, bez brume, na pozicijama na koji­ma se lokarde pojavljuju tek sporadično, predstavlja pravi izazov. Takve su pozicije naj­češće osamljene punte ili lu­kobrani, kao i međuotočni kanali.

A poseban izazov je noćni lov u kojem slučaju treba birati pozicije na kojima postoji bilo kakva rasvjeta, što znatno olakšava život. Općenito, takav lov zahtijeva pose­ban pristup u kojem do izra­žaja dolazi sva umješnost i spretnost sportskog ribolovca. Pribor je tanak i osjetljiv, a na­čin na koji se izbacuje i pola­že ješka često je od presudne važnosti.

Premda mnogi ribolovci ne sma­traju tanji pribor primjerenim za ovakav ribolov, pravilnim korištenjem štapa i kočnice na roli konačan rezultat je u pravilu znatno bolji nego s pribo­rom koji bi deklarativno pod­nio znatno veće opterećenja. Štap može biti bilo koji varaličarski vršne progresivne akcije. Jedini je uvjet da štap mora raditi cijelom dužinom.

---

image

U spinningu su otežani wobbleri izvrstan izbor

------
image

Manjim jigovima teško je odoljeti

---

Rola bi trebala biti bržeg prijenosa s pouzdanom finopodesivom kočnicom kapaciteta ne ma­njeg od 0,25mm/150m. Promjer osnovnog najlona se kreće od 0,18 do 0,22 mili­metra, dok je predvez obavezno fluorokarbonski, promjera 0,18 milimetara. Udica treba biti kratka i tanka, velike nosivo­sti i dobrog kuta prodiranja što uvijek dovodi do dvojbi.

Ukoliko se odlučite za kova­nice, imat ćete znatno manje poteza, dok obične žičane udi­ce u borbi ubodnu ranu mogu proširiti do te mjere da je pa­danje zakačenih riba vrlo če­sto. Srećom, na tržištu postoji cijeli niz hibridnih modela koji objedinjuju snagu kova­nica i eleganciju žicanih udica.

Zogulin je obavezna kom­ponenta i pored konektorske uloge ima i onu zbog koje je konstruiran - sprječava kovrčanje i sukanje strune. Neposredno iznad zogulina se, zavisno od jačine kurenta, može montirati olovno op­terećenje. Premda su kuglice sačme u nekim situacijama sasvim prikladne, u ovom se slučaju praktičnije kla­sične klizne olovnice te­žine od 3 do 10 grama.

Budući da se ribolov odvija u kurentu koji često oscilira, sačma se najčešće ne može skinuti bez oštećenja najlona. Stoga je jednostavnije najlon na zogulinu presjeći, pa prema potrebi dodati ili oduzeti olovno opterećenje i zavezati novi čvor.

TORPEDO NA UDICI

Lokarde na opisanim pozicija­ma nije teško locirati. Budući da je u pitanju noćni ribolov, va­lja samo osluškivati. Njihova povremena zalijetanja prema površini dok love sitnu ribu su redovito popraćena karak­terističnim pljuskanjem. U fa­zi hranjenja ta su pljuskanja mjestimično toliko intenzivna kao da cijelo jato neprestano iskače. Ješku, idealno živog gavuna, treba im plasirati uz kurenat.

Nakon zabaciva­nja strunu treba namotavati, jer se ješka u toj fazi kreće pre­ma ribolovcu. No, kada prođe najbližu točku, strunu treba početi popuštati da bi se ostvarila što prirod­nija prezentacija.

---

image

Noću je u obalnom ribolovu gavun kao ješka na prvom mjestu

------
image

Sabiki je nasukao ovu kantu

---

To se postiže tako da se preklopnik na roli otvori, pa se lijevom rukom položenom na kalem kontrolira količina otpuštene strune. Laganim popuštanjem najlon se otpušta, a u slučaju griza, šakom se poklapa ka­lem, kontrom potvrđuje griz, opruga se prebacuje u rad­ni položaj, nakon čega počinje izvlačenje.

Lokarda je temperamentan i snažan borac. U borbi će iskoristiti svu snagu kuren­ta i svaki neoprezni postupak ribolovca. Ako ste pribor dobro izbalansirali, ishod ne bi trebao biti upitan. Ipak, borbu ne treba otezati, jer se svakim trenutkom ubodna rana neumitno širi pa se riba naposljetku u batrganju ipak može izgubi­ti.

Zakačena lokarda u poku­šaju oslobađanja vuče poput torpeda. U momentu kada je uspijete okrenuti, treba početi s beskompromisnim privla­čenjem. Premda će pružati vrlo snažan otpor, privlačiti je tre­ba bez straha. U trenutku prihvata može do­ći do još jednog eksplozivnog bijega zbog čega kočnica role treba biti na vrijeme dobro podešena, a podmetač pri ruci.

Zakačena lokarda tijekom borbe maksimalno koristi svu svoju raspoloživu energiju, pri čemu njeno uzbuđenje raste do krajnjih granica. To se li­jepo može vidjeti i po prstena­stim izmjenama boje na povr­šini tijela koje su vidljive samo za vrijeme borbe i kratko vri­jeme nakon nasukavanja, jer se ta izmjena boja vrlo brzo nakon izvlačenja na suho gubi.

---

image

Panula je bila produktivna

---

GAVUNIMA I VARALICAMA

Najbolje rezultati u ribolovu lokardi na ovaj način postižu se živom ješkom. Gavuni su u ovom slučaju najefikasniji. Loviti ih se može na licu mje­sta, no puno je praktičnije osi­gurati dostatnu količinu još za dana. Nije ih teško naloviti podmetačem dovoljno sitnog oka, nakon čega se do večeri mogu skla­dišti u kanti s morem.

Ješkati ih se može na više nači­na, no najubojitiji su kada im udica prođe kroz oči ili ispod škrga pa izađe na gornjem dijelu glave. Pri ješkanju svakako treba paziti da gavuni ostanu živi.

Za ješku mogu poslužiti i ga­vuni s ribarnice, no s njima treba pažljivo postupati jer se brzo skaše, nakon čega postaju neupotrebljivi. Najprikladni­je ih je jednoredno posložene na plastičnu foliju čuvati u hladnjaku, te ih tako hladne tran­sportirati u adekvatnom prijenosnom hladnjaku.

Zamrznuti gavuni koji se mogu naći u velikim trgovačkim centrima najčešće su zbog transporta potpuno ogoljeni, odnosno bez peraja, dok im boja i opći izgled prilično odudaraju od očekivanog, što ih čini vrlo neupo­trebljivima za ribolov. U tom je slučaju svakako bolje ići na komade srdele.

Osim ješkom, živom i uginulom, lokarde se na mnogim pozicijama mogu loviti i spinningom, pri čemu je idealno koristiti otežane wobblere dužine 7 do 9 centimetara, kao i silikonce na jig udicama.

Budući da lokarde, ako što smo već rekli, rado napadaju s repa, silikonci se mogu dodatno naoružati trokukom udicom u repnom dijelu. Naravno, jednako su lovni i mali jigovi koji se trebaju voditi kombinacijom pravolinijskog vođenja uz povremena propadanja, zastoje i twicheve.

---

image

Kako se jato spuštalo i podizalo, spuštale su se i podizale i udice

---

OPREZ SA SKLADIŠTENJEM

Ulovljene lokarde najbolje je odmah otkrviti, što je najlakše napraviti tako da im se iščupaju jedan do dva škržna listića, te ih se nakon toga odloži u kantu s morem gdje će, batrgajući se osloboditi meso od krvi. Zaostala krv, naime, kod lokardi mesu daje kiselkasti okus pa je stoga ovaj postupak više nego preporučljiv.

Naravno, čim se otkrve valja ih očistiti i po­spremiti na hladno mjesto, zaštićeno od sunca, i to ne bez razloga. Sve ribe iz ove obitelji neprikladno skladištene ili predugo ostavljene na suncu i toplini razvijaju jak otrov, saurin. To je tvar slična histaminu, a nastaje kao posljedica bakteriološke razgradnje histidina. Tako zatrovano riblje meso poprima papren okus, a simptomi trovanja su slični alergijskoj reakciji.

Nakon konzumiranja otrov­nog mesa, vrlo brzo nastupa jaka glavobolja, mučnina, po­vraćanje, pulsiranje vratnih žila, lupanje srca, teškoće pri žvakanju, proljev i bol u trbu­hu. Na koži se javlja crvenilo uz jak svrbež. Premda simptomi najčešće nestaju već nakon 8 - 12 sati, nitko to ne bi volio doživjeti Osim toga, medicinska crna statistika u ovakvom trovanju bilježi slučajeve šoka pa i smrti.

Ipak, takvi su slučajevi trova­nja vrlo rijetki. Znatno su če­šći slučajevi prejedanja, što nije čudno jer lokarde imaju vrlo ukusno meso. Mogu se sprav­ljati na sve poznate načine, no posebno su ukusne filetirane pa pečene na žaru ili pohane u pivskom tijestu. Jedini problem s kojim se mo­žete susresti za stolom punim lokardi je isti s kojim se susrećete u ribolovu lokardi - kad kre­nete, teško je prestati.

---

OSOBNA KARTA

Lokarda (Scomber japonicus, Houttuyn, 1782.) riba je iz obitelji skušovki (Scombridae). Prema službe­nim podacima naraste do 50 centimetara i 1,10 kg težine. Ima izrazito hidrodinamično tijelo s pra­vilno raspoređenim, osrednje razvijenim, perajama. Koža joj je posuta sitnim krljuštima, a bočna je crta jasno vidljiva.

Glava je izduljena i šiljata s velikim ustima naoružanim sitnim, oštrim zubima. S leđne je stra­ne modrikasto-zelenkasta s ta­mnim, skladno postavljenim izlomljenim prugicama, dok je s trbušne strane srebrnkasto bijela katkad mrljasto istočkana. Oko joj je pokriveno izduljenom staklovinom, tako da se čini većim nego što uistinu jest.

Kao pravu pelagičku ribu ne­ovisnu o vrsti dna, nalazimo je po cijelom Jadranu, no naj­gušća su joj naselja oko Pala­gruže, Biševa i Jabuke i to pr­venstveno stoga jer preferira pučinske brakove sa snažnim kurentima. Ne spušta se ispod 200 metara dubine. Mrijesti se krajem ljeta i početkom jeseni, dok se u proljeće i počekom ljeta približava obali.

---

---

image

Otkrvljene lokarde su neusporedivo ukusnije

------
image

Panula je bila produktivna

------
image

Finale jedne noćne borbe

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Roko Klarin

U spinningu su otežani wobbleri izvrstan izbor


Manjim jigovima teško je odoljeti


Zora je bila gladna i kobna


Noćni je lovac postao plijen


Noću je u obalnom ribolovu gavun kao ješka na prvom mjestu


Otkrvljene lokarde su neusporedivo ukusnije


Panula je bila produktivna


U panuli na plićim terenima katkad bude i iznenađenja


Finale jedne noćne borbe


Sabiki je nasukao ovu kantu


Kako se jato spuštalo i podizalo, spuštale su se i podizale i udice


Ranojutarnja panula pod galebovima je dala svoje


Galebovi su najbolji putokaz do gladnih lokardi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/torpedo-na-udici-savjetujemo-gdje-kada-te-kojim-priborom-i-tehnikama-uspjesno-loviti-lokarde-1201499 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0d8f768a8ebb84db5d7828db0f418eec9e03c3ea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Torpedo+na+udici%3A+savjetujemo+gdje%2C+kada+te+kojim+priborom+i+tehnikama+uspje%C5%A1no+loviti+lokarde&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftorpedo-na-udici-savjetujemo-gdje-kada-te-kojim-priborom-i-tehnikama-uspjesno-loviti-lokarde-1201499 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftorpedo-na-udici-savjetujemo-gdje-kada-te-kojim-priborom-i-tehnikama-uspjesno-loviti-lokarde-1201499 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => modri darovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

modri daroviTorpedo na udici: savjetujemo gdje, kada te kojim priborom i tehnikama uspješno loviti lokarde

Piše Roko Klarin
17. lipnja 2022. - 12:51

Jednako kako se u proljeće na kopnu budi zimom uspavani život, tako i pod morem, promjene koje donosi postepeno zagrijavanje mora i sve veća količina svjetla, postaju očite. Naravno, najuočljivije su promjene uz sami kraj, gdje se mogu vidjeti nebrojene sitne ribe kako neustrašivo ulaze i u najpliće pličine toplog mora.

No, one promjene koje su nama ribolovcima bitne nisu uvijek vidljive golim okom. Postepeno podizanje temperature je u blizinu obale i u kanale dovuklo i sitnu plavu ribu, a za njom i krupniju. A jedna od tih krupnijih je i lokarda koja je mnogim ribolovcima u ovo doba godine prva na meti.

Većina se riba može loviti na više načina, u čemu ni lokarda nije izuzetak. Brojnim se tehnikama ova borbena i nadasve temperamentna riba može nasukati. Profesionalci i...

16. svibanj 2024 07:42