StoryEditorOCM

završen lovostajSvaku drugu srdelu u EU ulove naši ribari! ‘Imamo li ijednu drugu privrednu djelatnost u kojoj je Hrvatska tako značajna?‘

Piše OM
16. veljače 2021. - 11:34

Kao što smo već objavili, nakon mjesec i pol dana jučer je završio lovostaj na sitnu plavu ribu.

Ipak, ribari smatraju da ograničenja u veljači i nisu potrebna jer su u zimskim mjesecima ulovi skromniji, manje je radnih dana pa ako potraju i vremenske neprilike teško da bi i bez ograničenja ijedan brod uspio uloviti više od 40 tona ribe, poiše Agroklub.

Bilo kako bilo, ljubitelji plodova mora zaželjeli su se plave ribe koja je i cjenovno najprihvatljivija. Ribari je na veliko prodaju po pet kuna, a na ribarnicama dostiže 20, a one veće i do 30 kuna za kilogram.

Srdela je uobičajena za Mediteran i otprilike 60 posto cjelokupnog izlova ribe odnosi se upravo na srdelu. Unatoč oganičenjima, naši ribari vjeruju da će i ove godine ostvariti dobre ribolovne rezultate. Ponoviti lanjske kada su, unatoč ograničenjima koje u sklopu zajedničke ribarstvene politike nameće Europska komisija, ulovili oko 60.000 tona srdela i inćuna. Od ukupnog ulova u EU svaku drugu srdelu ulove hrvatski ribari, izračunao je doktor ribarstva Neven Bosnić.

Naši ribari ostvare 26,3 posto ulova srdele i 3,6 posto ulova inćuna na Sredozemlju i čak 50,9 posto ulova srdele u EU te 13,8 posto ulova inćuna u EU. 

"Imamo li ijednu drugu privrednu djelatnost u kojoj je Hrvatska tako značajna?", pita dr. sc. Bosnić i dodaje kako sektor ribarstva daje značajan doprinos nacionalnom BDP-u. 

Zapošljava 14.000, a doda li se i znatan broj sezonskih radnika u ovom sektoru kruh zarađuje približno 25.000 osoba, piše Agroklub.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Ilustracija/Cropix
18. travanj 2024 20:56