stdClass Object ( [id] => 1334036 [title] => Škrpinama ima spasa: objašnjavamo kako loviti jednu od najcijenjenijih riba [alias] => skrpinama-ima-spasa-objasnjavamo-kako-loviti-jednu-od-najcijenjenijih-riba-medu-ribolovcima [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Škrpina (Scorpaena scrofa, Linnaeus, 1758) je riba iz obitelji bodeljki (Scorpaenidae), oduvijek cijenjena i kao lovina i gastronomska delicija.

Premda stručna literatura navodi 5 kilograma težine i 70 centimetara dužine kao gornju granicu koju ova vrsta može doseći, na ribarnicama se nerijetko mogu pronaći i teži primjerci. Ipak, prosječna je težina znatno manja i kreće se oko 0,25 kilograma.

Glava škrpine je u odnosu na tijelo velika, gotovo nerazmjerno robusna i posuta bodljama. Ima ogromna usta otvaranjem kojih stvara vakum više nego dostatan za usisavanje svog plijena.

Oči su relativno sitne, a s donje strane donje vilice ima resaste izrasline po kojima je najlakše razlikujemo od ostalih sličnih vrsta iz obitelji bodeljki.

Peraje su solidno razvijene s tim da leđna peraja po sredini ima uleknuće.

Prve šipčice leđne peraje su povezane s otrovnim aparatom kao i bodlje na škržnim zaklopcima.

Bočna je linija vidljiva cijelom dužinom.

Može se prilagoditi podlozi na kojoj obitava, tako da boja tijela varira od svijetloružičasto-crvene do tamno-smeđe, nikada jednolične, već uvijek izmrljano mramoraste.

A s okolinom se stapa ne samo bojom već i izgledom, jer joj je tijelo prekriveno brojnim resastim izraslinama koje se savršeno uklapaju u algama obraslo kamenje koje je okružuje.

Škrpinu nalazimo po cijelom Jadranu, od pličina dubokih tek pet – šest metara do čak 400 metara dubine.

Ipak, najbrojnija je na dubinama od nekih trideset do pedeset metara.

Iako se može naći i na pjeskovitom dnu, preferira hridinast teren na kojem lako pronalazi zaklone.

Izbjegava blizinu ljudskih naselja, pa je stoga češće nalazimo na vanjskim otocima i brakovima od kojih je najbrojnija na zadarskom i šibenskom području.

---

image

Usta su kod škrpine ogromna

---

Kao tipična bentoska sedentarna vrsta, dan provodi na dnu prikrivena u škrapama i među algama gdje čeka neoprezne ribe, glavonošce i rakove koji su joj glavna hrana.

Škrpina se mrijesti krajem proljeća i početkom ljeta.

Budući da biologija ove vrste nije u potpunosti istražena, ne zna se točno kada postaje spolno zrela ni koliko dugo može živjeti.

Prema nekim posljednjim istraživanjima svoj prvi mrijest škrpina odrađuje nakon što postigne težinu od oko 06, kilograma.

Škrpina se unatoč svim svojim kvalitetama klasičnim udičarskim alatima rijetko kada lovi ciljano.

Uglavnom se lovi usputno s drugom bijelom ribom s kojom dijeli stanište.

Izuzetak su suvremene tehnike kao što je kabura ili inchiku kojima se škrpine mogu ciljano loviti.

Idealne su pozicije na kojima se dno stepenasto spušta i uzdiže formirajući male kaskade i kanjone.

Ako se tijekom ribolova na udicama izvuče smokva ili vrana, velika je šansa da se uskoro nasuče i sama škrpina.

---

image

Na pravoj pošti u pravo vrijeme

---

Intenzitet kojim se ova vrsta lovi tijekom godine je manje-više ujednačen i to ponajviše zato jer na dubinama preko četrdeset metara, na kojima je škrpina najbrojnija, nema nekih većih temperaturnih kolebanja, tako da nema ni zamjetnih migracija.

Ako se odlučite loviti škrpine kančenicom, tada treba koristiti kančenicu klasične konstrukcije.

Tradicionalisti su pritom skloniji ribolovu iz ruke, dok suvremeniji pristup podrazumijeva korištenje štapa i role, i to ponajviše zbog praktičnosti u rukovanju.

Pritom ne postoji određeni tip štapa ili role namijenjen upravo škrpinama.

Dobar će biti bilo koji komplet namijenjen lovu bijele ribe iz barke na većim dubinama.

Debljina strune, kao i u svakom ribolovu, mora biti primjerena očekivanoj veličini ulova, ali i općim uvjetima ribolova, tako da osnova ne bi trebala biti tanja od 0,45 milimetara.

Istina, za škrpinu bi bio više nego dovoljan promjer od 0,30, no u ribolovu na terenima na kojima obitava ova bodljikava ljepotica obitavaju i druge ribe, znatno agresivnije i teže, poput velikih ugora, pagara ili murina.

Osim toga, olovnice teške i do 300 grama potrebne za brzo spuštanje na željeno mjesto treba i podići, bilo rukom ili štapom, tako da tanki promjeri nikako nisu dobar izbor.

Naravno, ako se za osnovu koristi upredenica, tada promjer strune može biti znatno manji, no opet u skladu s težinom olovnice, dubinom i očekivanom lovinom.

Predvez najprimjereniji za lov škrpine je klasične konstrukcije.

Na fluorokarbonsku osnovu, neznatno manje nosivosti od osnovne strune, vezuju se tri prame ne tanje od 0,35 milimetara, duge minimalno 40 centimetara.

---

image

Ova je lovljena i ulovljena u ciljanom ribolovu

---

Prame su međusobno udaljene oko pola metra, s tim da najdonja prama lovi ispod olovnice. Padanjem sistema na dno, najdonja će udica polako pasti u neposrednu blizinu olovnice, što je jako važno jer zvuk udarca olovnice u dno uvijek privlači pažnju riba.

Širina luka korištenih udica ne bi trebala biti ispod 15 milimetara.

Najboljima su se pokazale papagajke, i to prvenstveno zbog kuta uboda koji je kod ovih udica u odnosu na klasične, najčešće korištene parangalke malo oštriji, zbog čega su promašaji u kontrama nešto manje brojni.

Škrpina je pohlepna riba koja će progutati gotovo sve živo što joj se nađe nadohvat gubice. Svoju lovinu ne lovi plivajući za njom, već je prikrivena na dnu čeka u zasjedi.

Uz mali trzaj tijela prema naprijed i vakumom koji stvori otvaranjem usta, škrpina nevjerojatnom brzinom i lakoćom usisava svoj plijen.

Stoga joj i ješku treba plasirati na za nju prihvatljiv način.

Postavljanjem velike kozice, gambora ili srdele na udicu ne može se pogriješiti.

Važno je samo da ješka zauzme prirodan položaj.

Kozica i gambor se ješkaju od repa prema glavi, i to s donje strane tako da vrh udice viri među nožicama raka.

Srdela se pak ješka tako da joj udica ulazi na leđima a izviruje neposredno iza glave, također s leđne strane.

Oko repa se treba formirati čvor bez čvora kako bismo dobili na prirodnosti prezentacije, ali i izbjegli neželjenu rotaciju prame prilikom tonjenja sistema do dna.

Premda mnogi ribolovci prakticiraju lov s jednom vrstom ješke, idealno je, svaku udicu ješkati drugom ješkom.

Škrpina se može loviti i živom ješkom, što je puno učinkovitiji pristup.

Živi knez, bokador, ili kakva druga slična sitna riba ulovljena na istom terenu, ješka se jednostavno, pod kožu po sredini leđa, malo bliže glavi, tako da može plivati.

---

image

Inchiku je tehnika kojom se škrpine mogu loviti ciljano

---

Ovako naješkane udice će zasigurno, ukoliko je u blizini, vrlo brzo privući uvijek gladnu i pohlepnu škrpinu.

Jedino je važno da prama sa živom ješkom bude s osnovom spojena barem 50 centimetara iznad olovnice kako se ne bi sakrila u zaraslom dnu.

A griz škrpine je tipičan.

Nakon što napadne udicu, odmah se okrene u mjestu da bi se s plijenom vratila na poziciju odakle je krenula ili, što je češći slučaj, u svoju rupu.

To se na struni, kao i na štapu, osjeti kao snažan, ali kratak, mukli trzaj.

U lovu inchiku i kabura tehnikom pravilo je smo jedno, a to je da se u potpunosti ispoštuju sve klasično zadane dimenzije vezane uz opremu.

Naravno, udice se na tim varalicama mogu dodatno ješkati što povećava izglede za ostvarivanje ulova. 

Bez obzira na tehniku, odmah po kontriranju treba početi izvlačenje kako bismo je spriječili da se zavuče u rupu. Škrpina će pružiti drhtav i ne osobito jak otpor prvih metar–dva koji će se na priboru osjetiti kao nekoliko neodlučnih odmjerenih udaraca popraćenih laganim treperenjem i zanošenjem, nakon čega do površine obješena na udici miruje bez gotovo ikakvog otpora.

Prema površini ide širom otvorenih usta, tako da se čini težom i većom nego što jeste.

---

image

Palac u usta, kratak snimak, pa natrag u more

---

Prihvat škrpine nije uvijek jednostavan.

Ulovljena škrpina je rijetko kada zakačena za sami rub usta, pa udica najčešće bude duboko progutana.

Iskusniji ribari velike škrpine prihvaćaju rukom za donju vilicu, što se početnicima nikako ne preporučuje.

Naime, čest je slučaj da ribolovac prevaren tek naizgled smirenim držanjem ribe posegne za udicom, nakon čega se riba zabatrga.

Takve epizode najčešće završavaju bolnim ubodima i liječničkom intervencijom.

Stoga je ulovljenu škrpinu najprikladnije prihvatiti oprarom, a pramu na kojoj je riba odrezati.

Izvučena na suho uglavnom miruje i premda tako ukočena izgleda kao evolucijski rudiment koji je u stanju preživjeti i najveće kataklizme, škrpina van mora za kratko vrijeme ugiba. Naravno, to nikako ne znači da se i uginula može dirati bez rizika od uboda.

Škrpina se može spremati na sve poznate načine, no najukusnija je kuhana u posoljenoj vodi pa zalivena maslinovim uljem i limunom. Manji su primjerci najukusniji u brudetu.

I dok sve do sada navedeno spada u neke opće podatke koji su zapravo dobro poznati većini ribolovaca, a posebno onima koji se zanimaju za konkretne podatke o biologiji jadranske ihtiofaune, malobrojni znaju da su škrpine teritorijalne vrste koje se iznimno rijetko odlučuju za napuštanje svog habitata.

Dakle, najveći broj škrpina koji nastanjuje neki brak, na tom će braku, ukoliko ih prije toga netko ne ulovi ili nešto ne pojede, tu i uginuti od starosti.

Posebno je zanimljivo da svoju spolnu zrelost škrpina postiže s nekih 0,6 kilograma težine, a što zapravo znači da se primjerci lakši od toga nisu uopće stigli izmrijestiti.

Upravo bi stoga bilo primjereno vratiti u more sve ulovljene škrpine koje su lakše od toga jer je od takvog puštanja korist višestruka.

Prvo, zbog svog teritorijalnog nagona, škrpina koja je puštena na mjestu na kojem je ulovljena, to mjesto neće napustiti već će mu se vratiti, zadržavajući se cijeli svoj život na njemu.

---

image

Ovako male bi trebalo vraćati u more

---

Drugo, zahvaljujući takvom puštanju, nedorasle škrpine će stići narasti i onda se i izmrijestiti pa na taj način povećati populaciju na tom istom braku.

I na kraju, nakon što ta puštena škrpina naraste iznad kilograma i pol, pa se nađe na nečijem priboru, sreća zbog takvog ulova će biti neizmjerno veća nego s ulovom od škrpine od pola kilograma.

A za kraj, još jedna zanimljivost, vezana ne samo uz škrpinu veći uz brojne druge životinjske vrste.

Nakon što se ulovi i okrene na leđa, škrpina se neće batrgati jer će zapasti u tzv. toničnu imobilnost, svojevrsno stanje paraliziranosti do kojeg dolazi upravo zbog takvog, ‘naopakog‘ položaja. Ovo je detalj koji može pomoći mnogima koji ne znaju kako izaći na kraj s otrovnim bodljama i batrganjem netom ulovljene škrpine.

Osim klasičnog prihvata za donju vilicu s palcem u ustima za koji smo već rekli da se ne preporučuje početnicima, okretanje na leđa je također može potpuno, umiriti, dovoljno za oslobađanje od udice i vraćanje u more. 

---

image

Okrenuta na leđa škrpina postaje paralizirana

---

---

image

Tonična imobilnost je fenomen kojeg znalci koriste dosta često

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Čuvate li svoje lovište škrpina vraćajući nedorasle primjerke u more? Ako to radite, na pravom ste putu jer škrpine ne napuštaju svoja staništa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trofej i delicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Čuvate li svoje lovište škrpina vraćajući nedorasle primjerke u more? Ako to radite, na pravom ste putu jer škrpine ne napuštaju svoja staništa trofej i delicija 2 0 10405 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-27 11:07:39 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-28 09:10:07 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-10-27 11:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Čuvate li svoje lovište škrpina vraćajući nedorasle primjerke u more? Ako to radite, na pravom ste putu jer škrpine ne napuštaju svoja staništa [metadata] => robots= author= title=Škrpinama ima spasa: objašnjavamo kako loviti jednu od najcijenjenijih riba među ribolovcima [metakey] => škrpina, škarpina, kako loviti škarpinu, Boris Bulić, ribolov, škrpina ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901446.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901447.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901448.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901449.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901450.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901451.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901452.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901453.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901454.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901455.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901456.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901457.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901458.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901459.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901460.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901461.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Okrenuta na le\u0111a \u0161krpina postaje paralizirana<\/p>","

Toni\u010dna imobilnost je fenomen kojeg znalci koriste dosta \u010desto<\/p>","

Kan\u010denicom su \u0161krpine uglavnom usputni ulov<\/p>","

Ovako male bi trebalo vra\u0107ati u more<\/p>","

Usta su kod \u0161krpine ogromna<\/p>","

Ovakve \u0161krpine su svima drage<\/p>","

Ovo je pravi XXXL broj<\/p>","

Ova je lovljena i ulovljena u ciljanom ribolovu<\/p>","

Na pravoj po\u0161ti u pravo vrijeme<\/p>","

Inchiku je tehnika kojom se \u0161krpine mogu loviti ciljano<\/p>","

\u0160krpina ve\u0107inu vremen provodi u zasjedi na dnu, nepomi\u010dno vrebaju\u0107i svoj plijen<\/p>","

Prihvat \u0161krpine tek treba odraditi<\/p>","

Ovakve nisu ba\u0161 \u010deste<\/p>","

Palac u usta, kratak snimak, pa natrag u more<\/p>","

S oprarom nema rizika<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25901446_1920.jpg":"1920x1080","k_25901446_1280.jpg":"1280x1280","k_25901446_1024.jpg":"1024x1024","k_25901446_640.jpg":"640x640","k_25901446_480.jpg":"480x480","k_25901446_340.jpg":"340x340","k_25901446_220.jpg":"220x220","o_25901446_1280.jpg":"1280x853","o_25901446_1024.jpg":"1024x682","o_25901446_640.jpg":"640x426","o_25901446_480.jpg":"480x320","o_25901446_340.jpg":"340x226","o_25901446_220.jpg":"220x146","h_25901446_1280.jpg":"1280x854","h_25901446_1024.jpg":"1024x683","h_25901446_640.jpg":"640x427","h_25901446_480.jpg":"480x320","h_25901446_340.jpg":"340x227","h_25901446_220.jpg":"220x147","pp_25901446_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901446_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901446_640.jpg":"640x814","pp_25901446_480.jpg":"480x611","pp_25901446_340.jpg":"340x432","pp_25901446_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1532x2048","hd_25901447_1920.jpg":"1920x1080","k_25901447_1280.jpg":"1280x1280","k_25901447_1024.jpg":"1024x1024","k_25901447_640.jpg":"640x640","k_25901447_480.jpg":"480x480","k_25901447_340.jpg":"340x340","k_25901447_220.jpg":"220x220","o_25901447_1280.jpg":"1280x1711","o_25901447_1024.jpg":"1024x1368","o_25901447_640.jpg":"640x855","o_25901447_480.jpg":"480x641","o_25901447_340.jpg":"340x454","o_25901447_220.jpg":"220x294","h_25901447_1280.jpg":"1280x854","h_25901447_1024.jpg":"1024x683","h_25901447_640.jpg":"640x427","h_25901447_480.jpg":"480x320","h_25901447_340.jpg":"340x227","h_25901447_220.jpg":"220x147","pp_25901447_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901447_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901447_640.jpg":"640x814","pp_25901447_480.jpg":"480x611","pp_25901447_340.jpg":"340x432","pp_25901447_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1436","hd_25901448_1920.jpg":"1920x1080","k_25901448_1280.jpg":"1280x1280","k_25901448_1024.jpg":"1024x1024","k_25901448_640.jpg":"640x640","k_25901448_480.jpg":"480x480","k_25901448_340.jpg":"340x340","k_25901448_220.jpg":"220x220","o_25901448_1280.jpg":"1280x957","o_25901448_1024.jpg":"1024x765","o_25901448_640.jpg":"640x478","o_25901448_480.jpg":"480x359","o_25901448_340.jpg":"340x254","o_25901448_220.jpg":"220x164","h_25901448_1280.jpg":"1280x854","h_25901448_1024.jpg":"1024x683","h_25901448_640.jpg":"640x427","h_25901448_480.jpg":"480x320","h_25901448_340.jpg":"340x227","h_25901448_220.jpg":"220x147","pp_25901448_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901448_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901448_640.jpg":"640x814","pp_25901448_480.jpg":"480x611","pp_25901448_340.jpg":"340x432","pp_25901448_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_25901449_1920.jpg":"1920x1080","k_25901449_1280.jpg":"1280x1280","k_25901449_1024.jpg":"1024x1024","k_25901449_640.jpg":"640x640","k_25901449_480.jpg":"480x480","k_25901449_340.jpg":"340x340","k_25901449_220.jpg":"220x220","o_25901449_1280.jpg":"1280x1706","o_25901449_1024.jpg":"1024x1365","o_25901449_640.jpg":"640x853","o_25901449_480.jpg":"480x640","o_25901449_340.jpg":"340x453","o_25901449_220.jpg":"220x293","h_25901449_1280.jpg":"1280x854","h_25901449_1024.jpg":"1024x683","h_25901449_640.jpg":"640x427","h_25901449_480.jpg":"480x320","h_25901449_340.jpg":"340x227","h_25901449_220.jpg":"220x147","pp_25901449_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901449_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901449_640.jpg":"640x814","pp_25901449_480.jpg":"480x611","pp_25901449_340.jpg":"340x432","pp_25901449_220.jpg":"220x280"},{"size0":"757x1600","hd_25901450_1920.jpg":"1920x1080","k_25901450_1280.jpg":"1280x1280","k_25901450_1024.jpg":"1024x1024","k_25901450_640.jpg":"640x640","k_25901450_480.jpg":"480x480","k_25901450_340.jpg":"340x340","k_25901450_220.jpg":"220x220","o_25901450_1280.jpg":"1280x2705","o_25901450_1024.jpg":"1024x2164","o_25901450_640.jpg":"640x1352","o_25901450_480.jpg":"480x1014","o_25901450_340.jpg":"340x718","o_25901450_220.jpg":"220x464","h_25901450_1280.jpg":"1280x854","h_25901450_1024.jpg":"1024x683","h_25901450_640.jpg":"640x427","h_25901450_480.jpg":"480x320","h_25901450_340.jpg":"340x227","h_25901450_220.jpg":"220x147","pp_25901450_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901450_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901450_640.jpg":"640x814","pp_25901450_480.jpg":"480x611","pp_25901450_340.jpg":"340x432","pp_25901450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25901451_1920.jpg":"1920x1080","k_25901451_1280.jpg":"1280x1280","k_25901451_1024.jpg":"1024x1024","k_25901451_640.jpg":"640x640","k_25901451_480.jpg":"480x480","k_25901451_340.jpg":"340x340","k_25901451_220.jpg":"220x220","o_25901451_1280.jpg":"1280x854","o_25901451_1024.jpg":"1024x683","o_25901451_640.jpg":"640x427","o_25901451_480.jpg":"480x320","o_25901451_340.jpg":"340x226","o_25901451_220.jpg":"220x146","h_25901451_1280.jpg":"1280x854","h_25901451_1024.jpg":"1024x683","h_25901451_640.jpg":"640x427","h_25901451_480.jpg":"480x320","h_25901451_340.jpg":"340x227","h_25901451_220.jpg":"220x147","pp_25901451_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901451_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901451_640.jpg":"640x814","pp_25901451_480.jpg":"480x611","pp_25901451_340.jpg":"340x432","pp_25901451_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25901452_1920.jpg":"1920x1080","k_25901452_1280.jpg":"1280x1280","k_25901452_1024.jpg":"1024x1024","k_25901452_640.jpg":"640x640","k_25901452_480.jpg":"480x480","k_25901452_340.jpg":"340x340","k_25901452_220.jpg":"220x220","o_25901452_1280.jpg":"1280x960","o_25901452_1024.jpg":"1024x768","o_25901452_640.jpg":"640x480","o_25901452_480.jpg":"480x360","o_25901452_340.jpg":"340x255","o_25901452_220.jpg":"220x165","h_25901452_1280.jpg":"1280x854","h_25901452_1024.jpg":"1024x683","h_25901452_640.jpg":"640x427","h_25901452_480.jpg":"480x320","h_25901452_340.jpg":"340x227","h_25901452_220.jpg":"220x147","pp_25901452_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901452_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901452_640.jpg":"640x814","pp_25901452_480.jpg":"480x611","pp_25901452_340.jpg":"340x432","pp_25901452_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25901453_1920.jpg":"1920x1080","k_25901453_1280.jpg":"1280x1280","k_25901453_1024.jpg":"1024x1024","k_25901453_640.jpg":"640x640","k_25901453_480.jpg":"480x480","k_25901453_340.jpg":"340x340","k_25901453_220.jpg":"220x220","o_25901453_1280.jpg":"1280x1706","o_25901453_1024.jpg":"1024x1365","o_25901453_640.jpg":"640x853","o_25901453_480.jpg":"480x640","o_25901453_340.jpg":"340x453","o_25901453_220.jpg":"220x293","h_25901453_1280.jpg":"1280x854","h_25901453_1024.jpg":"1024x683","h_25901453_640.jpg":"640x427","h_25901453_480.jpg":"480x320","h_25901453_340.jpg":"340x227","h_25901453_220.jpg":"220x147","pp_25901453_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901453_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901453_640.jpg":"640x814","pp_25901453_480.jpg":"480x611","pp_25901453_340.jpg":"340x432","pp_25901453_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25901454_1920.jpg":"1920x1080","k_25901454_1280.jpg":"1280x1280","k_25901454_1024.jpg":"1024x1024","k_25901454_640.jpg":"640x640","k_25901454_480.jpg":"480x480","k_25901454_340.jpg":"340x340","k_25901454_220.jpg":"220x220","o_25901454_1280.jpg":"1280x1706","o_25901454_1024.jpg":"1024x1365","o_25901454_640.jpg":"640x853","o_25901454_480.jpg":"480x640","o_25901454_340.jpg":"340x453","o_25901454_220.jpg":"220x293","h_25901454_1280.jpg":"1280x854","h_25901454_1024.jpg":"1024x683","h_25901454_640.jpg":"640x427","h_25901454_480.jpg":"480x320","h_25901454_340.jpg":"340x227","h_25901454_220.jpg":"220x147","pp_25901454_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901454_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901454_640.jpg":"640x814","pp_25901454_480.jpg":"480x611","pp_25901454_340.jpg":"340x432","pp_25901454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25901455_1920.jpg":"1920x1080","k_25901455_1280.jpg":"1280x1280","k_25901455_1024.jpg":"1024x1024","k_25901455_640.jpg":"640x640","k_25901455_480.jpg":"480x480","k_25901455_340.jpg":"340x340","k_25901455_220.jpg":"220x220","o_25901455_1280.jpg":"1280x960","o_25901455_1024.jpg":"1024x768","o_25901455_640.jpg":"640x480","o_25901455_480.jpg":"480x360","o_25901455_340.jpg":"340x255","o_25901455_220.jpg":"220x165","h_25901455_1280.jpg":"1280x854","h_25901455_1024.jpg":"1024x683","h_25901455_640.jpg":"640x427","h_25901455_480.jpg":"480x320","h_25901455_340.jpg":"340x227","h_25901455_220.jpg":"220x147","pp_25901455_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901455_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901455_640.jpg":"640x814","pp_25901455_480.jpg":"480x611","pp_25901455_340.jpg":"340x432","pp_25901455_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1211","hd_25901456_1920.jpg":"1920x1080","k_25901456_1280.jpg":"1280x1280","k_25901456_1024.jpg":"1024x1024","k_25901456_640.jpg":"640x640","k_25901456_480.jpg":"480x480","k_25901456_340.jpg":"340x340","k_25901456_220.jpg":"220x220","o_25901456_1280.jpg":"1280x1291","o_25901456_1024.jpg":"1024x1033","o_25901456_640.jpg":"640x645","o_25901456_480.jpg":"480x484","o_25901456_340.jpg":"340x343","o_25901456_220.jpg":"220x222","h_25901456_1280.jpg":"1280x854","h_25901456_1024.jpg":"1024x683","h_25901456_640.jpg":"640x427","h_25901456_480.jpg":"480x320","h_25901456_340.jpg":"340x227","h_25901456_220.jpg":"220x147","pp_25901456_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901456_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901456_640.jpg":"640x814","pp_25901456_480.jpg":"480x611","pp_25901456_340.jpg":"340x432","pp_25901456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25901457_1920.jpg":"1920x1080","k_25901457_1280.jpg":"1280x1280","k_25901457_1024.jpg":"1024x1024","k_25901457_640.jpg":"640x640","k_25901457_480.jpg":"480x480","k_25901457_340.jpg":"340x340","k_25901457_220.jpg":"220x220","o_25901457_1280.jpg":"1280x960","o_25901457_1024.jpg":"1024x768","o_25901457_640.jpg":"640x480","o_25901457_480.jpg":"480x360","o_25901457_340.jpg":"340x255","o_25901457_220.jpg":"220x165","h_25901457_1280.jpg":"1280x854","h_25901457_1024.jpg":"1024x683","h_25901457_640.jpg":"640x427","h_25901457_480.jpg":"480x320","h_25901457_340.jpg":"340x227","h_25901457_220.jpg":"220x147","pp_25901457_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901457_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901457_640.jpg":"640x814","pp_25901457_480.jpg":"480x611","pp_25901457_340.jpg":"340x432","pp_25901457_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25901458_1920.jpg":"1920x1080","k_25901458_1280.jpg":"1280x1280","k_25901458_1024.jpg":"1024x1024","k_25901458_640.jpg":"640x640","k_25901458_480.jpg":"480x480","k_25901458_340.jpg":"340x340","k_25901458_220.jpg":"220x220","o_25901458_1280.jpg":"1280x960","o_25901458_1024.jpg":"1024x768","o_25901458_640.jpg":"640x480","o_25901458_480.jpg":"480x360","o_25901458_340.jpg":"340x255","o_25901458_220.jpg":"220x165","h_25901458_1280.jpg":"1280x854","h_25901458_1024.jpg":"1024x683","h_25901458_640.jpg":"640x427","h_25901458_480.jpg":"480x320","h_25901458_340.jpg":"340x227","h_25901458_220.jpg":"220x147","pp_25901458_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901458_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901458_640.jpg":"640x814","pp_25901458_480.jpg":"480x611","pp_25901458_340.jpg":"340x432","pp_25901458_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25901459_1920.jpg":"1920x1080","k_25901459_1280.jpg":"1280x1280","k_25901459_1024.jpg":"1024x1024","k_25901459_640.jpg":"640x640","k_25901459_480.jpg":"480x480","k_25901459_340.jpg":"340x340","k_25901459_220.jpg":"220x220","o_25901459_1280.jpg":"1280x1706","o_25901459_1024.jpg":"1024x1365","o_25901459_640.jpg":"640x853","o_25901459_480.jpg":"480x640","o_25901459_340.jpg":"340x453","o_25901459_220.jpg":"220x293","h_25901459_1280.jpg":"1280x854","h_25901459_1024.jpg":"1024x683","h_25901459_640.jpg":"640x427","h_25901459_480.jpg":"480x320","h_25901459_340.jpg":"340x227","h_25901459_220.jpg":"220x147","pp_25901459_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901459_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901459_640.jpg":"640x814","pp_25901459_480.jpg":"480x611","pp_25901459_340.jpg":"340x432","pp_25901459_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25901460_1920.jpg":"1920x1080","k_25901460_1280.jpg":"1280x1280","k_25901460_1024.jpg":"1024x1024","k_25901460_640.jpg":"640x640","k_25901460_480.jpg":"480x480","k_25901460_340.jpg":"340x340","k_25901460_220.jpg":"220x220","o_25901460_1280.jpg":"1280x960","o_25901460_1024.jpg":"1024x768","o_25901460_640.jpg":"640x480","o_25901460_480.jpg":"480x360","o_25901460_340.jpg":"340x255","o_25901460_220.jpg":"220x165","h_25901460_1280.jpg":"1280x854","h_25901460_1024.jpg":"1024x683","h_25901460_640.jpg":"640x427","h_25901460_480.jpg":"480x320","h_25901460_340.jpg":"340x227","h_25901460_220.jpg":"220x147","pp_25901460_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901460_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901460_640.jpg":"640x814","pp_25901460_480.jpg":"480x611","pp_25901460_340.jpg":"340x432","pp_25901460_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25901461_1920.jpg":"1920x1080","k_25901461_1280.jpg":"1280x1280","k_25901461_1024.jpg":"1024x1024","k_25901461_640.jpg":"640x640","k_25901461_480.jpg":"480x480","k_25901461_340.jpg":"340x340","k_25901461_220.jpg":"220x220","o_25901461_1280.jpg":"1280x1920","o_25901461_1024.jpg":"1024x1536","o_25901461_640.jpg":"640x960","o_25901461_480.jpg":"480x720","o_25901461_340.jpg":"340x510","o_25901461_220.jpg":"220x330","h_25901461_1280.jpg":"1280x854","h_25901461_1024.jpg":"1024x683","h_25901461_640.jpg":"640x427","h_25901461_480.jpg":"480x320","h_25901461_340.jpg":"340x227","h_25901461_220.jpg":"220x147","pp_25901461_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901461_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901461_640.jpg":"640x814","pp_25901461_480.jpg":"480x611","pp_25901461_340.jpg":"340x432","pp_25901461_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7480949 Threads: 6 Questions: 1603542087 Slow queries: 4760447 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110603582 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/skrpinama-ima-spasa-objasnjavamo-kako-loviti-jednu-od-najcijenjenijih-riba-medu-ribolovcima-1334036 [printLink] => /om/ribolov/skrpinama-ima-spasa-objasnjavamo-kako-loviti-jednu-od-najcijenjenijih-riba-medu-ribolovcima-1334036?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626493 [name] => škrpina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-24 12:08:02 [main_article_id] => 0 [alias] => skrpina [link] => /tag/skrpina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 626492 [name] => škarpina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-24 12:08:01 [main_article_id] => 0 [alias] => skarpina [link] => /tag/skarpina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 676425 [name] => kako loviti škarpinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-04 15:32:54 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-skarpinu [link] => /tag/kako-loviti-skarpinu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 734812 [name] => škrpina ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-27 13:16:37 [main_article_id] => 0 [alias] => skrpina-ribolov [link] => /tag/skrpina-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Čuvate li svoje lovište škrpina vraćajući nedorasle primjerke u more? Ako to radite, na pravom ste putu jer škrpine ne napuštaju svoja staništa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trofej i delicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Škrpinama ima spasa: objašnjavamo kako loviti jednu od najcijenjenijih riba [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-21-53-06-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901446.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901446.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901447.jpg [title] =>

Okrenuta na leđa škrpina postaje paralizirana

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901448.jpg [title] =>

Tonična imobilnost je fenomen kojeg znalci koriste dosta često

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901449.jpg [title] =>

Kančenicom su škrpine uglavnom usputni ulov

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901450.jpg [title] =>

Ovako male bi trebalo vraćati u more

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901451.jpg [title] =>

Usta su kod škrpine ogromna

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901452.jpg [title] =>

Ovakve škrpine su svima drage

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901453.jpg [title] =>

Ovo je pravi XXXL broj

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901454.jpg [title] =>

Ova je lovljena i ulovljena u ciljanom ribolovu

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901455.jpg [title] =>

Na pravoj pošti u pravo vrijeme

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901456.jpg [title] =>

Inchiku je tehnika kojom se škrpine mogu loviti ciljano

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901457.jpg [title] =>

Škrpina većinu vremen provodi u zasjedi na dnu, nepomično vrebajući svoj plijen

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901458.jpg [title] =>

Prihvat škrpine tek treba odraditi

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901459.jpg [title] =>

Ovakve nisu baš česte

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901460.jpg [title] =>

Palac u usta, kratak snimak, pa natrag u more

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901461.jpg [title] =>

S oprarom nema rizika

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Škrpina (Scorpaena scrofa, Linnaeus, 1758) je riba iz obitelji bodeljki (Scorpaenidae), oduvijek cijenjena i kao lovina i gastronomska delicija.

Premda stručna literatura navodi 5 kilograma težine i 70 centimetara dužine kao gornju granicu koju ova vrsta može doseći, na ribarnicama se nerijetko mogu pronaći i teži primjerci. Ipak, prosječna je težina znatno manja i kreće se oko 0,25 kilograma.

Glava škrpine je u odnosu na tijelo velika, gotovo nerazmjerno robusna i posuta bodljama. Ima ogromna usta otvaranjem kojih stvara vakum više nego dostatan za usisavanje svog plijena.

Oči su relativno sitne, a s donje strane donje vilice ima resaste izrasline po kojima je najlakše razlikujemo od ostalih sličnih vrsta iz obitelji bodeljki.

Peraje su solidno razvijene s tim da leđna peraja po sredini ima uleknuće.

Prve šipčice leđne peraje su povezane s otrovnim aparatom kao i bodlje na škržnim zaklopcima.

Bočna je linija vidljiva cijelom dužinom.

Može se prilagoditi podlozi na kojoj obitava, tako da boja tijela varira od svijetloružičasto-crvene do tamno-smeđe, nikada jednolične, već uvijek izmrljano mramoraste.

A s okolinom se stapa ne samo bojom već i izgledom, jer joj je tijelo prekriveno brojnim resastim izraslinama koje se savršeno uklapaju u algama obraslo kamenje koje je okružuje.

Škrpinu nalazimo po cijelom Jadranu, od pličina dubokih tek pet – šest metara do čak 400 metara dubine.

Ipak, najbrojnija je na dubinama od nekih trideset do pedeset metara.

Iako se može naći i na pjeskovitom dnu, preferira hridinast teren na kojem lako pronalazi zaklone.

Izbjegava blizinu ljudskih naselja, pa je stoga češće nalazimo na vanjskim otocima i brakovima od kojih je najbrojnija na zadarskom i šibenskom području.

---

image

Usta su kod škrpine ogromna

---

Kao tipična bentoska sedentarna vrsta, dan provodi na dnu prikrivena u škrapama i među algama gdje čeka neoprezne ribe, glavonošce i rakove koji su joj glavna hrana.

Škrpina se mrijesti krajem proljeća i početkom ljeta.

Budući da biologija ove vrste nije u potpunosti istražena, ne zna se točno kada postaje spolno zrela ni koliko dugo može živjeti.

Prema nekim posljednjim istraživanjima svoj prvi mrijest škrpina odrađuje nakon što postigne težinu od oko 06, kilograma.

Škrpina se unatoč svim svojim kvalitetama klasičnim udičarskim alatima rijetko kada lovi ciljano.

Uglavnom se lovi usputno s drugom bijelom ribom s kojom dijeli stanište.

Izuzetak su suvremene tehnike kao što je kabura ili inchiku kojima se škrpine mogu ciljano loviti.

Idealne su pozicije na kojima se dno stepenasto spušta i uzdiže formirajući male kaskade i kanjone.

Ako se tijekom ribolova na udicama izvuče smokva ili vrana, velika je šansa da se uskoro nasuče i sama škrpina.

---

image

Na pravoj pošti u pravo vrijeme

---

Intenzitet kojim se ova vrsta lovi tijekom godine je manje-više ujednačen i to ponajviše zato jer na dubinama preko četrdeset metara, na kojima je škrpina najbrojnija, nema nekih većih temperaturnih kolebanja, tako da nema ni zamjetnih migracija.

Ako se odlučite loviti škrpine kančenicom, tada treba koristiti kančenicu klasične konstrukcije.

Tradicionalisti su pritom skloniji ribolovu iz ruke, dok suvremeniji pristup podrazumijeva korištenje štapa i role, i to ponajviše zbog praktičnosti u rukovanju.

Pritom ne postoji određeni tip štapa ili role namijenjen upravo škrpinama.

Dobar će biti bilo koji komplet namijenjen lovu bijele ribe iz barke na većim dubinama.

Debljina strune, kao i u svakom ribolovu, mora biti primjerena očekivanoj veličini ulova, ali i općim uvjetima ribolova, tako da osnova ne bi trebala biti tanja od 0,45 milimetara.

Istina, za škrpinu bi bio više nego dovoljan promjer od 0,30, no u ribolovu na terenima na kojima obitava ova bodljikava ljepotica obitavaju i druge ribe, znatno agresivnije i teže, poput velikih ugora, pagara ili murina.

Osim toga, olovnice teške i do 300 grama potrebne za brzo spuštanje na željeno mjesto treba i podići, bilo rukom ili štapom, tako da tanki promjeri nikako nisu dobar izbor.

Naravno, ako se za osnovu koristi upredenica, tada promjer strune može biti znatno manji, no opet u skladu s težinom olovnice, dubinom i očekivanom lovinom.

Predvez najprimjereniji za lov škrpine je klasične konstrukcije.

Na fluorokarbonsku osnovu, neznatno manje nosivosti od osnovne strune, vezuju se tri prame ne tanje od 0,35 milimetara, duge minimalno 40 centimetara.

---

image

Ova je lovljena i ulovljena u ciljanom ribolovu

---

Prame su međusobno udaljene oko pola metra, s tim da najdonja prama lovi ispod olovnice. Padanjem sistema na dno, najdonja će udica polako pasti u neposrednu blizinu olovnice, što je jako važno jer zvuk udarca olovnice u dno uvijek privlači pažnju riba.

Širina luka korištenih udica ne bi trebala biti ispod 15 milimetara.

Najboljima su se pokazale papagajke, i to prvenstveno zbog kuta uboda koji je kod ovih udica u odnosu na klasične, najčešće korištene parangalke malo oštriji, zbog čega su promašaji u kontrama nešto manje brojni.

Škrpina je pohlepna riba koja će progutati gotovo sve živo što joj se nađe nadohvat gubice. Svoju lovinu ne lovi plivajući za njom, već je prikrivena na dnu čeka u zasjedi.

Uz mali trzaj tijela prema naprijed i vakumom koji stvori otvaranjem usta, škrpina nevjerojatnom brzinom i lakoćom usisava svoj plijen.

Stoga joj i ješku treba plasirati na za nju prihvatljiv način.

Postavljanjem velike kozice, gambora ili srdele na udicu ne može se pogriješiti.

Važno je samo da ješka zauzme prirodan položaj.

Kozica i gambor se ješkaju od repa prema glavi, i to s donje strane tako da vrh udice viri među nožicama raka.

Srdela se pak ješka tako da joj udica ulazi na leđima a izviruje neposredno iza glave, također s leđne strane.

Oko repa se treba formirati čvor bez čvora kako bismo dobili na prirodnosti prezentacije, ali i izbjegli neželjenu rotaciju prame prilikom tonjenja sistema do dna.

Premda mnogi ribolovci prakticiraju lov s jednom vrstom ješke, idealno je, svaku udicu ješkati drugom ješkom.

Škrpina se može loviti i živom ješkom, što je puno učinkovitiji pristup.

Živi knez, bokador, ili kakva druga slična sitna riba ulovljena na istom terenu, ješka se jednostavno, pod kožu po sredini leđa, malo bliže glavi, tako da može plivati.

---

image

Inchiku je tehnika kojom se škrpine mogu loviti ciljano

---

Ovako naješkane udice će zasigurno, ukoliko je u blizini, vrlo brzo privući uvijek gladnu i pohlepnu škrpinu.

Jedino je važno da prama sa živom ješkom bude s osnovom spojena barem 50 centimetara iznad olovnice kako se ne bi sakrila u zaraslom dnu.

A griz škrpine je tipičan.

Nakon što napadne udicu, odmah se okrene u mjestu da bi se s plijenom vratila na poziciju odakle je krenula ili, što je češći slučaj, u svoju rupu.

To se na struni, kao i na štapu, osjeti kao snažan, ali kratak, mukli trzaj.

U lovu inchiku i kabura tehnikom pravilo je smo jedno, a to je da se u potpunosti ispoštuju sve klasično zadane dimenzije vezane uz opremu.

Naravno, udice se na tim varalicama mogu dodatno ješkati što povećava izglede za ostvarivanje ulova. 

Bez obzira na tehniku, odmah po kontriranju treba početi izvlačenje kako bismo je spriječili da se zavuče u rupu. Škrpina će pružiti drhtav i ne osobito jak otpor prvih metar–dva koji će se na priboru osjetiti kao nekoliko neodlučnih odmjerenih udaraca popraćenih laganim treperenjem i zanošenjem, nakon čega do površine obješena na udici miruje bez gotovo ikakvog otpora.

Prema površini ide širom otvorenih usta, tako da se čini težom i većom nego što jeste.

---

image

Palac u usta, kratak snimak, pa natrag u more

---

Prihvat škrpine nije uvijek jednostavan.

Ulovljena škrpina je rijetko kada zakačena za sami rub usta, pa udica najčešće bude duboko progutana.

Iskusniji ribari velike škrpine prihvaćaju rukom za donju vilicu, što se početnicima nikako ne preporučuje.

Naime, čest je slučaj da ribolovac prevaren tek naizgled smirenim držanjem ribe posegne za udicom, nakon čega se riba zabatrga.

Takve epizode najčešće završavaju bolnim ubodima i liječničkom intervencijom.

Stoga je ulovljenu škrpinu najprikladnije prihvatiti oprarom, a pramu na kojoj je riba odrezati.

Izvučena na suho uglavnom miruje i premda tako ukočena izgleda kao evolucijski rudiment koji je u stanju preživjeti i najveće kataklizme, škrpina van mora za kratko vrijeme ugiba. Naravno, to nikako ne znači da se i uginula može dirati bez rizika od uboda.

Škrpina se može spremati na sve poznate načine, no najukusnija je kuhana u posoljenoj vodi pa zalivena maslinovim uljem i limunom. Manji su primjerci najukusniji u brudetu.

I dok sve do sada navedeno spada u neke opće podatke koji su zapravo dobro poznati većini ribolovaca, a posebno onima koji se zanimaju za konkretne podatke o biologiji jadranske ihtiofaune, malobrojni znaju da su škrpine teritorijalne vrste koje se iznimno rijetko odlučuju za napuštanje svog habitata.

Dakle, najveći broj škrpina koji nastanjuje neki brak, na tom će braku, ukoliko ih prije toga netko ne ulovi ili nešto ne pojede, tu i uginuti od starosti.

Posebno je zanimljivo da svoju spolnu zrelost škrpina postiže s nekih 0,6 kilograma težine, a što zapravo znači da se primjerci lakši od toga nisu uopće stigli izmrijestiti.

Upravo bi stoga bilo primjereno vratiti u more sve ulovljene škrpine koje su lakše od toga jer je od takvog puštanja korist višestruka.

Prvo, zbog svog teritorijalnog nagona, škrpina koja je puštena na mjestu na kojem je ulovljena, to mjesto neće napustiti već će mu se vratiti, zadržavajući se cijeli svoj život na njemu.

---

image

Ovako male bi trebalo vraćati u more

---

Drugo, zahvaljujući takvom puštanju, nedorasle škrpine će stići narasti i onda se i izmrijestiti pa na taj način povećati populaciju na tom istom braku.

I na kraju, nakon što ta puštena škrpina naraste iznad kilograma i pol, pa se nađe na nečijem priboru, sreća zbog takvog ulova će biti neizmjerno veća nego s ulovom od škrpine od pola kilograma.

A za kraj, još jedna zanimljivost, vezana ne samo uz škrpinu veći uz brojne druge životinjske vrste.

Nakon što se ulovi i okrene na leđa, škrpina se neće batrgati jer će zapasti u tzv. toničnu imobilnost, svojevrsno stanje paraliziranosti do kojeg dolazi upravo zbog takvog, ‘naopakog‘ položaja. Ovo je detalj koji može pomoći mnogima koji ne znaju kako izaći na kraj s otrovnim bodljama i batrganjem netom ulovljene škrpine.

Osim klasičnog prihvata za donju vilicu s palcem u ustima za koji smo već rekli da se ne preporučuje početnicima, okretanje na leđa je također može potpuno, umiriti, dovoljno za oslobađanje od udice i vraćanje u more. 

---

image

Okrenuta na leđa škrpina postaje paralizirana

---

---

image

Tonična imobilnost je fenomen kojeg znalci koriste dosta često

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


Okrenuta na leđa škrpina postaje paralizirana


Tonična imobilnost je fenomen kojeg znalci koriste dosta često


Kančenicom su škrpine uglavnom usputni ulov


Ovako male bi trebalo vraćati u more


Usta su kod škrpine ogromna


Ovakve škrpine su svima drage


Ovo je pravi XXXL broj


Ova je lovljena i ulovljena u ciljanom ribolovu


Na pravoj pošti u pravo vrijeme


Inchiku je tehnika kojom se škrpine mogu loviti ciljano


Škrpina većinu vremen provodi u zasjedi na dnu, nepomično vrebajući svoj plijen


Prihvat škrpine tek treba odraditi


Ovakve nisu baš česte


Palac u usta, kratak snimak, pa natrag u more


S oprarom nema rizika

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/skrpinama-ima-spasa-objasnjavamo-kako-loviti-jednu-od-najcijenjenijih-riba-medu-ribolovcima-1334036 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=80d1d36fe22e4ea1d9b8631976ba316c315086c4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0krpinama+ima+spasa%3A+obja%C5%A1njavamo+kako+loviti+jednu+od+najcijenjenijih+riba&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskrpinama-ima-spasa-objasnjavamo-kako-loviti-jednu-od-najcijenjenijih-riba-medu-ribolovcima-1334036 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskrpinama-ima-spasa-objasnjavamo-kako-loviti-jednu-od-najcijenjenijih-riba-medu-ribolovcima-1334036 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Čuvate li svoje lovište škrpina vraćajući nedorasle primjerke u more? Ako to radite, na pravom ste putu jer škrpine ne napuštaju svoja staništa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trofej i delicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

trofej i delicijaŠkrpinama ima spasa: objašnjavamo kako loviti jednu od najcijenjenijih riba

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
27. listopada 2023. - 13:16

Škrpina (Scorpaena scrofa, Linnaeus, 1758) je riba iz obitelji bodeljki (Scorpaenidae), oduvijek cijenjena i kao lovina i gastronomska delicija.

Premda stručna literatura navodi 5 kilograma težine i 70 centimetara dužine kao gornju granicu koju ova vrsta može doseći, na ribarnicama se nerijetko mogu pronaći i teži primjerci. Ipak, prosječna je težina znatno manja i kreće se oko 0,25 kilograma.

Glava škrpine je u odnosu na tijelo velika, gotovo nerazmjerno robusna i posuta bodljama. Ima ogromna usta otvaranjem kojih stvara vakum više nego dostatan za usisavanje svog plijena.

Oči su relativno sitne, a s donje strane donje vilice ima resaste izrasline po kojima je najlakše razlikujemo od ostalih sličnih vrsta iz obitelji bodeljki.

Peraje su solidno razvijene s tim da leđna pera...

11. svibanj 2024 23:53