stdClass Object ( [id] => 1195865 [title] => Škola podvodnog ribolova (3. dio): salpa, pic i šarag love se strpljenjem, zubatac znanjem, a gof metodom žive bove [alias] => salpa-pic-i-sarag-love-se-strpljenjem-zubatac-znanjem-a-gof-metodom-zive-bove [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U trećem dijelu naše škole podvodnog ribolova pokušat ćemo obraditi lov podvodnjacima najzanimljivijih ribljih vrsta gdje ćete za njihov ulov morati upotrijebiti naučene vještine iz prva dva razreda koja ste pohađali.

Ljeto je pravo vrijeme za lovce s određenim iskustvom, ali i početnike za uživanje u lovu, a ljetno šuljanje idealna je ribolovna tehnika koja nudi priliku za dobar ulov, ali i učenje.

Za to je više razloga – plitki topli sloj mora gdje se riba najčešće kreće i hrani, nema potrebe za debelim odijelima i hrpom olova na leđima, odlična vidljivost i raznovrsnost ribljih vrsta razlozi su za potpuni gušt.

Spominjući različite riblje vrste tijekom ljeta lovac može doslovce naletjeti na sve i svašta, od cipla do gofa, pa oprema mora biti pomno odabrana. U praksi to znači novi laštici, oštre strijele i predvezi bez oštećenja.

To se u prvom redu odnosi na puške dužine 100 centimetara, opremljene s 14 ili 16 mm lašticima, strijelama s kukicama i dvostrukim krilcima, te obveznim mulinelom. Duže puške 110 + i rolleri također su dobar odabir, pogotovo u uvjetima odlične vidljivosti na terenima južnog Jadrana, gdje velike stijene nekad lovcu mogu poremetiti percepciju procjene veličine ribe i udaljenosti.

Jedini nedostatak velikih pušaka upravo je dužina koja vam određuje tehniku lova i lovinu, jer s takvim topom pri šuljanju na malu ribu strijele stradavaju na dnevnoj bazi. Zbog toga za početak ćemo opisati manje zahtjevne lovine, poput salpe, pica, šarga i komarče.

Salpe lovi strpljenje

Salpa kao lovina često je bezrazložno zapostavljena, a radi se o vrsti, pogotovo kada je riječ o većim primjercima koje nije jednostavno uloviti. Plaha, nepredvidljiva i brza, salpa pruža pravi osjećaj lovačkog nadmudrivanja, što itekako koristi za brušenje lovačkog znanja za okršaje s mnogo ozbiljnijim trofejima.

Lovna tehnika uglavnom je šuljanje, ali nerijetko kod klasičnog lova po rupama možemo naići na pojedine primjerke zavidne težine, i to u vrlo plitkim procjepima. Salpu susrećemo najčešće u samome kraju, a njihov broj može varirati od nekoliko komada do nekoliko stotina, pa čak i tisuća jedinki koje, kada krenu prema lovcu, doslovce stvore oblak prekrivajući ga.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

S obzirom na salpin vegetarijanski jelovnik, prisutnost obraštaja na kamenitom terenu garantira nam njezinu prisutnost, a zlatno učestalo bljeskanje siguran je znak jata salpi na paši.

U situaciji kada smo na vrijeme uočili jato i nismo ga ni na jedan način uznemirili, moramo se što bolje sakriti i otkriti smjer kretanja jata u potrazi za hranom, jer salpe pri hranjenju prolaze desetke metara grickajući alge i morsku travu.

Ako se jato polagano kreće u našem smjeru, nastojimo biti neprimjetni i dobro skriveni kako ne bi uzbunili izvidnicu, a to je nekoliko riba koje nervozno plivaju ispred jata i na najmanji znak opasnosti natjeravaju jato u bezglavi bijeg. Trebate biti samo dovoljno strpljivi i jato će samo doći na domet vaše strijele, na kojoj se mogu naći i dvije ribe odjednom, ako se radi o velikom i gustom jatu.

Ako niste te sreće i jato se kreće od vas, morate pričekati da zađe iza kakvog velikog kamena ili procjepa i tada se početi približavati. Bitno je napomenuti kako pogodak mora biti u području glave ili u gornji dio tijela.

Naime, s obzirom na salpinu prehranu i veliku dužinu crijeva, karakterističnu za sve biljojede, svaki pogodak u područje trbuha u najvećem broju slučajeva rezultira bijegom ranjene ribe koja nedugo zatim ugiba.

Pametni pic

Vrlo često između salpi nalazimo još jednu lovcima zanimljivu riblju vrstu karakterističnih pruga, a radi se o picu. Prisutnost ove ribe u društvu salpi i određena simbioza može se objasniti donekle sličnim životinjskim navikama ovih dviju srodnih ribljih vrsta.

U prvom redu imamo veliku sličnost u načinu ishrane, iako pic na svome jelovniku voli miješati biljne i životinjske namirnice, no zbog sigurnosti ga često nalazimo u društvu salpi. Pic nije glupa riba, pa salpinu plahost i stalni maksimalan oprez koristi u svrhu vlastite sigurnosti kako bi se na miru hranio, a na najmanji znak njihove uznemirenosti, daje perajama vjetra!

Iz svega navedenog šuljanje se i za pica nameće kao optimalna lovna tehnika, iako se uspješno može loviti i na čeku, a na udaljenim otočnim destinacijama znamo ih pronalaziti u dubokim kamenim procjepima. Nešto je manje oprezan i ako imamo sreće ugledati ga nekoliko metara ispred nas, velika je vjerojatnost da ćemo za nekoliko trenutaka imati ribu na niski.

Kako je stalno zabavljen potragom za hranom, najbolje je pričekati da započne čupkati travu kako bi se domogao crvića ili račića u nekom udubljenju, tada pucamo u onaj dio tijela koji nam je u dometu.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Nastrijeljeni pic nije energičan poput salpe, a njegovo je tijelo nešto tvrđe konzistencije, pa se rana ne širi kao u salpe, ali je i dalje dosta mekši od šarga. Kada ulovite pica, nemojte ga predugo držati na niski, jer ne bi bili prvi kojem se riba usmrdjela tijekom dugotrajnog lova.

Nepredvidljivi šarag

Kada smo spomenuli šarga, dolazimo do jedne meni osobno najdražih riba. Ovaj lukavi prgavac premazan je svim mastima, nepredvidljiv​ u svojim reakcijama i uvijek na oprezu, pa je desetljećima jedna od najomiljenijih podvodnjačkih lovina. Upravo ta činjenica šarga je načinila virtuozom preživljavanja, jer se ova riblja vrsta uspjela uspješno održati u Mediteranu i srušiti tezu o ribama kao ne baš pametnim Božjim stvorenjima.

Današnji lov šarga dijametralno je suprotan onom unatrag tridesetak godina, a koji se bazirao isključivo na ruparenju, dok danas kao uspješna tehnika prednjači šuljanje, donekle i čeka.

Klasičan lov šarga po rupama danas je rezerviran za onu malobrojnu skupinu vrhunskih lovaca, i zbog lukavosti ove ribe koja bira prilično komplicirane labirinte, i zbog razmjerno velike dubine gdje obitavaju u relativnoj sigurnosti.

Lov šarga tehnikom šuljanja vrhunski je užitak, a lovac mora upotrijebiti svu svoju domišljatost kako bi nadmudrio ovog lukavca. Trenutak kada se došuljate blizu njega, probudite mu znatiželju i šarag krene lagano na vas, ne može ni mrtvaca ostaviti ravnodušnim.

Tijekom jeseni za uspješan lov dovoljna je puška dužine 90 cm, dok je ljeti u uvjetima dobre vidljivosti 100-tka idealan odabir, i za šarga i za komarču.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Tihi prilaz

Tijekom nekih prošlih vremena komarča je podvodnim ribolovcima bila prilična enigma, jer se lovila kao sporadična žrtva pri lovu zubaca na čeku ili zimi po rupama. Danas, napredovanjem ribolovnih tehnika, komarča predstavlja vrlo važnu lovinu, posebice kod šuljanja.

O samoj tehnici spomenutog lova dosta smo pisali u više navrata, ali nije loše ponoviti samo nekoliko najbitnijih napomena. Treba obratiti pažnju na optimalni balans, odnosno pravilno raspoređena olova po tijelu, na što tiše kretanje tik uz dno i potpunu koncentraciju na bilo kakav odsjaj ili oblačić pijeska u daljini koji signalizira prisutnost komarče.

Ona također, poput svojih rođaka, ima nepredvidljive kretnje i lovac mora pucati čim je riba u dometu. Ako ste se došuljali do ribe koja se hrani i vidite samo dio tijela, pucajte u taj dio jer oklijevanje u pravilu znači bijeg komarče na mlazni pogon.

Kao u pravoj školi, tako i u ovoj našoj, do sada smo prošli veliki dio gradiva o tome kako se prilagoditi podmorskim uvjetima, ujedno upoznavajući životne navike morskih stanovnika, pogotovo onih koji su nam zanimljivi u lovnom smislu.

Podvodnu avanturu započeli smo na jednostavnijim lovinama, poput sipe, hobotnice, lumbraka, škarpuna…, pa preko šarga i komarče dolazimo do okrunjenih glava. Vjerojatno pogađate kako na red dolazi opis lovnih tehnika za zubaca i gofa, dviju ribljih vrsta koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Istini za volju, odlazak u lov isključivo na ove dvije vrste zahtijeva puno više znanja i prakse nego što bi novopečeni lovac mogao steći kroz našu školu. Međutim, sanjati je Bogu hvala dopušteno svakom od nas, pa ako ova sezona prođe bez tako vrijednog kapitalca, sljedeća će zasigurno biti ona prava!

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Teška artiljerija

Sredinom svibnja temperatura mora lagano se diže rezultirajući pojavom velikih jata bukava i crneja, što zubace privlači u plića područja. Pozicije idealne za zubace u pravilu su istureni rtovi i koso položeni kameni platoi prošarani posidonijom s jačim strujanjem mora. Isto tako, brakovi s kamenim kanalima na dubinama između 10 i 25 metara garantiraju prisutnost ove ribe.

Doduše, veliki primjerci zubataca obitavaju i u zatvorenim kanalima, poput Novigradskog mora ili Malostonskog zaljeva, što dokazuje važnost strujanja mora i prisutnosti mnoštva male ribe. Kako bi uspješno lovili zubace, osim znanja moramo zadovoljiti i određene tehničke preduvjete, u prvom redu odabrati adekvatnu opremu.

Puške u ovom slučaju već spadaju u tešku artiljeriju – dužine se kreću od minimalno 100 centimetara, a najčešće govorimo o modelima 110-120 cm. Ovisno o afinitetu lovca, puške su opremljenje s dva do tri laštika, u pravilu debljine 16-17,5 mm, ili roller sistemima različitih koncepcija.

Ne trebamo previše napominjati kako je u ovom slučaju mulinel obvezna oprema puške, a strijela je opremljena kukicama i svakako ima dvostruka krilca.

Posljednjih godina uporabom roller pušaka sve više lovaca koristi strijele s jednim krilcem zbog što bolje hidrodinamičnosti strijele i bržega hica, ali vrhunski znalci i dalje inzistiraju na dvostrukim krilcima. Razlog je vrlo jednostavan – zubatac ima relativno meku konzistenciju tkiva, pa ako nemate veliku površinu krilaca, a hitac nije smrtonosan, velika je vjerojatnost gubitka ulova.

Osobno sam mišljenja da ni jedna super brza puška ne može nadoknaditi znanje, pa preporučujem više raditi na usavršavanju lovne tehnike nego gledati testove brzine izbačaja strijele na YouTubeu. Uostalom ranjavanje ribe nema nikakve veze s lovačkom etikom.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Zubatac i gof

Poželjno je imati maskirno odijelo, bilo u glatkoj ili jersey verziji, dok lovna dubina ovisi isključivo o termoklinu, odnosno granici između toplog i hladnog sloja mora. Zubatac se, poput većine predatora, drži u toplom sloju mora i ako je temperaturna granica visoko postavljena šanse za ulov su minimalne, jer vam riba dolazi s visoka i već izdaleka uočava kompletnu siluetu lovca.

Poželjna dubina varira između 10 i 25 metara, idealna 15 do 20 metara, a ako dubina zaklona zahtijeva ulazak u hladniji sloj neka to bude što bliže toplom sloju, najviše metar do dva ispod toplog sloja.

Lovac mora odabrati zaklon gdje se može u potpunosti skriti, s dobrim pregledom terena ispred sebe i bez prevelikih prepreka, kako bi mogao nesmetano manevrirati puškom. Kada s površine odaberete zaklon, dobro pripremite zaron i tiho zaronite. Približavajući se zaklonu treba pozorno pratiti kretnje i ponašanje male ribe koja je sigurni indikator eventualnog prisustva zubonje.

Jedan od najljepših momenata u podvodnom ribolovu uopće je trenutak kada crneji doslovce u panici naprave rupu kroz koju se nakon nekoliko trenutaka uoči modra silueta s prepoznatljivim očnjacima.

Zubatac u pravilu dolazi na hitac tek u drugom, trećem krugu, dok ga lovac provocira svojim kretnjama iz zaklona poput hobotnice, ni presporo, ni prebrzo, taman toliko da znatiželja pobijedi oprez. Kada napokon krene na vas, lagano se uvlačite u zaklon i čim ste ocijenili da je u dometu – pucajte bez puno kalkuliranja.

U protivnom njegove munjevite reakcije dolaze do punog izražaja. Zubatac naciljan u dolasku toliko se brzo okrene da ga strijela u većini slučajeva pogodi po sredini tijela. Istog momenta strelovito jurne u dubinu ili se zabije u prvu rupu, a tada mulinel zlata vrijedi.

U situaciji kada riba nije smrtno pogođena, nije dobro potezati ga konopom prema sebi, jer može doći do širenja rane i gubitka lovine, već ga držimo na konopu, dopuštamo da se sakrije u rupu ili u travu, ali ne preduboko. Konop iz mulinela držimo lagano napetim i po njemu zaranjamo do lovine – prsti u škrge i natrag na površinu!

Granice izdržljivosti

Moram napomenuti kako je lov zubaca iznimno kompleksan i zahtjevan lovački izazov koji je završio kobno za mnoge zaljubljenike podvodnog ribolova. Oprezan, podozriv, brz, nepredvidljiv…, lovcu uvijek prilaze manji primjerci, dok kapitalci procjenjuju situaciju sa sigurne udaljenosti izazivajući lovca na ostanak u zaklonu do krajnjih granica izdržljivosti.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

U pravilu se gađa prvi primjerak koji je u dometu, no kada ni nakon drugog, trećeg kruga zubatac i dalje ne prilazi, vrijeme je za odlazak na površinu, jer će zubataca biti dovoljno u vašoj lovačkoj karijeri, a glava na ramenima je uvijek samo jedna.

Kod lova gofa situaciju dodatno komplicira njegova veličina i snaga, jer se radi o izuzetno borbenoj, snažnoj i izdržljivoj ribi čija srednja lovna težina debelo prelazi 10 kilograma. Lovac u tom slučaju mora posjedovati zavidne psihofizičke kvalitete, ali i veliko iskustvo.

Kod odabira puške jednostavno nema kalkulacije, vadi se najjače oružje pripremljeno za lov na kapitalne primjerke!

Gof se lovi u pravilu tehnikom čeke i dubokog šuljanja, ili kombinacijom obje tehnike, a nekada ga znamo iznenaditi lovom na propadanje. Idealna mjesta za lov gofa su slična onima za zubace, ali još strmija, s dubokim zidovima gdje ovaj predator u zaklonu od kurenta vreba da mu taj isti kurenat donese malu ribu doslovce ispred usta.

Sljedeća poželjna pozicija su pučinski brakovi, odnosno njihovi strmi dijelovi izloženi jakim strujanjima, donoseći gomilu male ribe. U svakom slučaju odlučujuću ulogu igra termoklin, jer i gofovi poput većine riba preferiraju topliji sloj mora, Najbolje je kada se topli sloj mora spušta do dvadesetak metara dubine i lovcu daje dovoljno manevarskog prostora za susret s ribom.

Za razliku od lova zubaca gdje kontroliramo područje uz dno i dva, tri metra iznad dna, gofa se može očekivati i u pola dna, poput palamide. U situaciji kada gof lebdi u kurentu, moramo što tiše zaroniti dvadesetak metara od ribe i izuzetno lagano se početi približavati, a kada dođemo do krajnje točke gdje smo još skriveni, lagano se pokazujemo gofu kako bi pobudili njegovu znatiželju.

Nekada se osim izvirivanja može koristiti i lagano mumljanje, ali ne da vas čuje mater doma! Specifičnost lova gofa jest i ciljanje ribe, jer za razliku od drugih riba gdje u 90 posto slučajeva ciljamo u glavu, gofa pokušavamo pogoditi u područje bočne peraje.

Za to imamo nekoliko razloga, u prvom redu gofa gađamo s veće udaljenosti, što u kombinaciji s tvrdom glavom ne jamči smrtonosni pogodak. Pogodak u mekše područje bočne peraje, gdje se nalaze vitalni organi, idealno je pak mjesto za povoljan kraj lova, jer će riba kroz desetak minuta sama iskrvariti.

Živa bova

Puške za lov gofa moraju također biti specifično opremljene za lov ove velike i snažne ribe. Minimalne dužine pušaka koje jamče dobar pogodak su 110 centimetara, dok su 120-ice s tri laštika po 16 mm idealna kombinacija. Tu je i mulinel većeg kapaciteta, minimalno 40-50 metara konopa, i strijela promjera od 7 do 7,5 mm s dvostrukim krilcima.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

S obzirom na sve više roller pušaka, koje se koriste i kod njih vrijedi pravilo što jače – to bolje, ali uz napomenu kako preteški rolleri nisu dovoljno pokretni, treba naći optimum između snage i pokretljivosti. Konop u mulinelu treba biti kvalitetan kako bi izdržao eventualni sraz s kamenjem, dok se gof bjesomučno pokušava osloboditi strijele, najbolji je odabir Spectra debljine 2 mm.

Pogođeni gof se u prvih par trenutaka nastavlja kretati kao da se ništa nije dogodilo, a zatim osjetivši vašu kontru doslovce poludi. Tada je najvažnije ne izgubiti kontrolu, već snažno zaplivati prema otvorenom, odlijepiti ribu od stijena i gurnuti je u modro.

Konop mora stalno biti napet, dopustite ribi da izvuče 30-40 metara konopa iz mulinela, zatim se raširite kao žaba i pustite da vas potopi par metara glumeći živu bovu.

Nakon desetak sekundi gof u pravilu popusti, što vam daje šansu da ga privučete sebi desetak metara, a onda opet slijedi novo povlačenje gofa i novo potapanje lovca.

Kroz nekoliko uzastopnih povuci-potopi akcija gof je već blizu površine. Tada lovac ako je sam oprezno po konopu dolazi do ribe, te svom snagom gurne strijelu kroz ribu na drugu stranu, tako da ostane na konopu, i pokuša ga obuhvatiti kroz škrge.

Ako u brodu imate barkarijola, tada se drugom puškom ribi zada konačni hitac i gof kapitalac je u vašim rukama!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => modri svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => modri svijet 2 0 16426 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-27 13:14:51 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-26 13:24:03 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-05-26 13:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 44 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/27\/555025.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/13728580.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/13728572.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/13961976.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/13961988.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/1312433.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/1312086.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/1307728.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zubatac od 6,5 kilograma<\/p>","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1158","hd_555025_1920.jpg":"1920x1080","k_555025_1280.jpg":"1280x1280","k_555025_1024.jpg":"1024x1024","k_555025_640.jpg":"640x640","k_555025_480.jpg":"480x480","k_555025_340.jpg":"340x340","k_555025_220.jpg":"220x220","o_555025_1280.jpg":"1280x772","o_555025_1024.jpg":"1024x617","o_555025_640.jpg":"640x386","o_555025_480.jpg":"480x289","o_555025_340.jpg":"340x205","o_555025_220.jpg":"220x132","h_555025_1280.jpg":"1280x854","h_555025_1024.jpg":"1024x683","h_555025_640.jpg":"640x427","h_555025_480.jpg":"480x320","h_555025_340.jpg":"340x227","h_555025_220.jpg":"220x147","pp_555025_1280.jpg":"1006x1280","pp_555025_1024.jpg":"805x1024","pp_555025_640.jpg":"503x640","pp_555025_480.jpg":"377x480","pp_555025_340.jpg":"267x340","pp_555025_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x518","hd_13728580_1920.jpg":"1920x1080","k_13728580_1280.jpg":"1280x1280","k_13728580_1024.jpg":"1024x1024","k_13728580_640.jpg":"640x640","k_13728580_480.jpg":"480x480","k_13728580_340.jpg":"340x340","k_13728580_220.jpg":"220x220","o_13728580_1280.jpg":"1280x345","o_13728580_1024.jpg":"1024x276","o_13728580_640.jpg":"640x172","o_13728580_480.jpg":"480x129","o_13728580_340.jpg":"340x91","o_13728580_220.jpg":"220x59","h_13728580_1280.jpg":"1280x854","h_13728580_1024.jpg":"1024x683","h_13728580_640.jpg":"640x427","h_13728580_480.jpg":"480x320","h_13728580_340.jpg":"340x227","h_13728580_220.jpg":"220x147","pp_13728580_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728580_1024.jpg":"805x1024","pp_13728580_640.jpg":"503x640","pp_13728580_480.jpg":"377x480","pp_13728580_340.jpg":"267x340","pp_13728580_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1215","hd_13728572_1920.jpg":"1920x1080","k_13728572_1280.jpg":"1280x1280","k_13728572_1024.jpg":"1024x1024","k_13728572_640.jpg":"640x640","k_13728572_480.jpg":"480x480","k_13728572_340.jpg":"340x340","k_13728572_220.jpg":"220x220","o_13728572_1280.jpg":"1280x810","o_13728572_1024.jpg":"1024x648","o_13728572_640.jpg":"640x405","o_13728572_480.jpg":"480x303","o_13728572_340.jpg":"340x215","o_13728572_220.jpg":"220x139","h_13728572_1280.jpg":"1280x854","h_13728572_1024.jpg":"1024x683","h_13728572_640.jpg":"640x427","h_13728572_480.jpg":"480x320","h_13728572_340.jpg":"340x227","h_13728572_220.jpg":"220x147","pp_13728572_1280.jpg":"1006x1280","pp_13728572_1024.jpg":"805x1024","pp_13728572_640.jpg":"503x640","pp_13728572_480.jpg":"377x480","pp_13728572_340.jpg":"267x340","pp_13728572_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13961976_1920.jpg":"1920x1080","k_13961976_1280.jpg":"1280x1280","k_13961976_1024.jpg":"1024x1024","k_13961976_640.jpg":"640x640","k_13961976_480.jpg":"480x480","k_13961976_340.jpg":"340x340","k_13961976_220.jpg":"220x220","o_13961976_1280.jpg":"1280x853","o_13961976_1024.jpg":"1024x682","o_13961976_640.jpg":"640x426","o_13961976_480.jpg":"480x320","o_13961976_340.jpg":"340x226","o_13961976_220.jpg":"220x146","h_13961976_1280.jpg":"1280x854","h_13961976_1024.jpg":"1024x683","h_13961976_640.jpg":"640x427","h_13961976_480.jpg":"480x320","h_13961976_340.jpg":"340x227","h_13961976_220.jpg":"220x147","pp_13961976_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961976_1024.jpg":"805x1024","pp_13961976_640.jpg":"503x640","pp_13961976_480.jpg":"377x480","pp_13961976_340.jpg":"267x340","pp_13961976_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13961988_1920.jpg":"1920x1080","k_13961988_1280.jpg":"1280x1280","k_13961988_1024.jpg":"1024x1024","k_13961988_640.jpg":"640x640","k_13961988_480.jpg":"480x480","k_13961988_340.jpg":"340x340","k_13961988_220.jpg":"220x220","o_13961988_1280.jpg":"1280x853","o_13961988_1024.jpg":"1024x682","o_13961988_640.jpg":"640x426","o_13961988_480.jpg":"480x320","o_13961988_340.jpg":"340x226","o_13961988_220.jpg":"220x146","h_13961988_1280.jpg":"1280x854","h_13961988_1024.jpg":"1024x683","h_13961988_640.jpg":"640x427","h_13961988_480.jpg":"480x320","h_13961988_340.jpg":"340x227","h_13961988_220.jpg":"220x147","pp_13961988_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961988_1024.jpg":"805x1024","pp_13961988_640.jpg":"503x640","pp_13961988_480.jpg":"377x480","pp_13961988_340.jpg":"267x340","pp_13961988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2248","hd_1312433_1920.jpg":"1920x1080","k_1312433_1280.jpg":"1280x1280","k_1312433_1024.jpg":"1024x1024","k_1312433_640.jpg":"640x640","k_1312433_480.jpg":"480x480","k_1312433_340.jpg":"340x340","k_1312433_220.jpg":"220x220","o_1312433_1280.jpg":"1280x1498","o_1312433_1024.jpg":"1024x1198","o_1312433_640.jpg":"640x749","o_1312433_480.jpg":"480x562","o_1312433_340.jpg":"340x398","o_1312433_220.jpg":"220x257","h_1312433_1280.jpg":"1280x854","h_1312433_1024.jpg":"1024x683","h_1312433_640.jpg":"640x427","h_1312433_480.jpg":"480x320","h_1312433_340.jpg":"340x227","h_1312433_220.jpg":"220x147","pp_1312433_1280.jpg":"1006x1280","pp_1312433_1024.jpg":"805x1024","pp_1312433_640.jpg":"503x640","pp_1312433_480.jpg":"377x480","pp_1312433_340.jpg":"267x340","pp_1312433_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1875x2500","hd_1312086_1920.jpg":"1920x1080","k_1312086_1280.jpg":"1280x1280","k_1312086_1024.jpg":"1024x1024","k_1312086_640.jpg":"640x640","k_1312086_480.jpg":"480x480","k_1312086_340.jpg":"340x340","k_1312086_220.jpg":"220x220","o_1312086_1280.jpg":"1280x1706","o_1312086_1024.jpg":"1024x1365","o_1312086_640.jpg":"640x853","o_1312086_480.jpg":"480x640","o_1312086_340.jpg":"340x453","o_1312086_220.jpg":"220x293","h_1312086_1280.jpg":"1280x854","h_1312086_1024.jpg":"1024x683","h_1312086_640.jpg":"640x427","h_1312086_480.jpg":"480x320","h_1312086_340.jpg":"340x227","h_1312086_220.jpg":"220x147","pp_1312086_1280.jpg":"1006x1280","pp_1312086_1024.jpg":"805x1024","pp_1312086_640.jpg":"503x640","pp_1312086_480.jpg":"377x480","pp_1312086_340.jpg":"267x340","pp_1312086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1875x2500","hd_1307728_1920.jpg":"1920x1080","k_1307728_1280.jpg":"1280x1280","k_1307728_1024.jpg":"1024x1024","k_1307728_640.jpg":"640x640","k_1307728_480.jpg":"480x480","k_1307728_340.jpg":"340x340","k_1307728_220.jpg":"220x220","o_1307728_1280.jpg":"1280x1706","o_1307728_1024.jpg":"1024x1365","o_1307728_640.jpg":"640x853","o_1307728_480.jpg":"480x640","o_1307728_340.jpg":"340x453","o_1307728_220.jpg":"220x293","h_1307728_1280.jpg":"1280x854","h_1307728_1024.jpg":"1024x683","h_1307728_640.jpg":"640x427","h_1307728_480.jpg":"480x320","h_1307728_340.jpg":"340x227","h_1307728_220.jpg":"220x147","pp_1307728_1280.jpg":"1006x1280","pp_1307728_1024.jpg":"805x1024","pp_1307728_640.jpg":"503x640","pp_1307728_480.jpg":"377x480","pp_1307728_340.jpg":"267x340","pp_1307728_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15189756 Threads: 3 Questions: 3168559174 Slow queries: 7095162 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235324112 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/salpa-pic-i-sarag-love-se-strpljenjem-zubatac-znanjem-a-gof-metodom-zive-bove-1195865 [printLink] => /om/ribolov/salpa-pic-i-sarag-love-se-strpljenjem-zubatac-znanjem-a-gof-metodom-zive-bove-1195865?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676286 [name] => Škola podvodnog ribolova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-03 15:23:53 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-podvodnog-ribolova [link] => /tag/skola-podvodnog-ribolova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313797 [name] => podvodni ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov [link] => /tag/podvodni-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 678783 [name] => podvodni ribolov zubatac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-26 15:18:48 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-zubatac [link] => /tag/podvodni-ribolov-zubatac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 678784 [name] => podvodni ribolov salpa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-26 15:18:48 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-salpa [link] => /tag/podvodni-ribolov-salpa ) [4] => stdClass Object ( [id] => 678785 [name] => podvodni ribolov gof [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-26 15:18:48 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-gof [link] => /tag/podvodni-ribolov-gof ) [5] => stdClass Object ( [id] => 610206 [name] => Mislav Čalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 20:43:52 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo [link] => /tag/mislav-calo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 659081 [name] => mislav čalo otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 14:17:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo-otvoreno-more [link] => /tag/mislav-calo-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => modri svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Škola podvodnog ribolova (3. dio): salpa, pic i šarag love se strpljenjem, zubatac znanjem, a gof metodom žive bove [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/555025.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Zubatac od 6,5 kilograma

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/555025.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Zubatac od 6,5 kilograma

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/13728580.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/13728572.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/13961976.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/13961988.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/1312433.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/1312086.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/1307728.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U trećem dijelu naše škole podvodnog ribolova pokušat ćemo obraditi lov podvodnjacima najzanimljivijih ribljih vrsta gdje ćete za njihov ulov morati upotrijebiti naučene vještine iz prva dva razreda koja ste pohađali.

Ljeto je pravo vrijeme za lovce s određenim iskustvom, ali i početnike za uživanje u lovu, a ljetno šuljanje idealna je ribolovna tehnika koja nudi priliku za dobar ulov, ali i učenje.

Za to je više razloga – plitki topli sloj mora gdje se riba najčešće kreće i hrani, nema potrebe za debelim odijelima i hrpom olova na leđima, odlična vidljivost i raznovrsnost ribljih vrsta razlozi su za potpuni gušt.

Spominjući različite riblje vrste tijekom ljeta lovac može doslovce naletjeti na sve i svašta, od cipla do gofa, pa oprema mora biti pomno odabrana. U praksi to znači novi laštici, oštre strijele i predvezi bez oštećenja.

To se u prvom redu odnosi na puške dužine 100 centimetara, opremljene s 14 ili 16 mm lašticima, strijelama s kukicama i dvostrukim krilcima, te obveznim mulinelom. Duže puške 110 + i rolleri također su dobar odabir, pogotovo u uvjetima odlične vidljivosti na terenima južnog Jadrana, gdje velike stijene nekad lovcu mogu poremetiti percepciju procjene veličine ribe i udaljenosti.

Jedini nedostatak velikih pušaka upravo je dužina koja vam određuje tehniku lova i lovinu, jer s takvim topom pri šuljanju na malu ribu strijele stradavaju na dnevnoj bazi. Zbog toga za početak ćemo opisati manje zahtjevne lovine, poput salpe, pica, šarga i komarče.

Salpe lovi strpljenje

Salpa kao lovina često je bezrazložno zapostavljena, a radi se o vrsti, pogotovo kada je riječ o većim primjercima koje nije jednostavno uloviti. Plaha, nepredvidljiva i brza, salpa pruža pravi osjećaj lovačkog nadmudrivanja, što itekako koristi za brušenje lovačkog znanja za okršaje s mnogo ozbiljnijim trofejima.

Lovna tehnika uglavnom je šuljanje, ali nerijetko kod klasičnog lova po rupama možemo naići na pojedine primjerke zavidne težine, i to u vrlo plitkim procjepima. Salpu susrećemo najčešće u samome kraju, a njihov broj može varirati od nekoliko komada do nekoliko stotina, pa čak i tisuća jedinki koje, kada krenu prema lovcu, doslovce stvore oblak prekrivajući ga.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

S obzirom na salpin vegetarijanski jelovnik, prisutnost obraštaja na kamenitom terenu garantira nam njezinu prisutnost, a zlatno učestalo bljeskanje siguran je znak jata salpi na paši.

U situaciji kada smo na vrijeme uočili jato i nismo ga ni na jedan način uznemirili, moramo se što bolje sakriti i otkriti smjer kretanja jata u potrazi za hranom, jer salpe pri hranjenju prolaze desetke metara grickajući alge i morsku travu.

Ako se jato polagano kreće u našem smjeru, nastojimo biti neprimjetni i dobro skriveni kako ne bi uzbunili izvidnicu, a to je nekoliko riba koje nervozno plivaju ispred jata i na najmanji znak opasnosti natjeravaju jato u bezglavi bijeg. Trebate biti samo dovoljno strpljivi i jato će samo doći na domet vaše strijele, na kojoj se mogu naći i dvije ribe odjednom, ako se radi o velikom i gustom jatu.

Ako niste te sreće i jato se kreće od vas, morate pričekati da zađe iza kakvog velikog kamena ili procjepa i tada se početi približavati. Bitno je napomenuti kako pogodak mora biti u području glave ili u gornji dio tijela.

Naime, s obzirom na salpinu prehranu i veliku dužinu crijeva, karakterističnu za sve biljojede, svaki pogodak u područje trbuha u najvećem broju slučajeva rezultira bijegom ranjene ribe koja nedugo zatim ugiba.

Pametni pic

Vrlo često između salpi nalazimo još jednu lovcima zanimljivu riblju vrstu karakterističnih pruga, a radi se o picu. Prisutnost ove ribe u društvu salpi i određena simbioza može se objasniti donekle sličnim životinjskim navikama ovih dviju srodnih ribljih vrsta.

U prvom redu imamo veliku sličnost u načinu ishrane, iako pic na svome jelovniku voli miješati biljne i životinjske namirnice, no zbog sigurnosti ga često nalazimo u društvu salpi. Pic nije glupa riba, pa salpinu plahost i stalni maksimalan oprez koristi u svrhu vlastite sigurnosti kako bi se na miru hranio, a na najmanji znak njihove uznemirenosti, daje perajama vjetra!

Iz svega navedenog šuljanje se i za pica nameće kao optimalna lovna tehnika, iako se uspješno može loviti i na čeku, a na udaljenim otočnim destinacijama znamo ih pronalaziti u dubokim kamenim procjepima. Nešto je manje oprezan i ako imamo sreće ugledati ga nekoliko metara ispred nas, velika je vjerojatnost da ćemo za nekoliko trenutaka imati ribu na niski.

Kako je stalno zabavljen potragom za hranom, najbolje je pričekati da započne čupkati travu kako bi se domogao crvića ili račića u nekom udubljenju, tada pucamo u onaj dio tijela koji nam je u dometu.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Nastrijeljeni pic nije energičan poput salpe, a njegovo je tijelo nešto tvrđe konzistencije, pa se rana ne širi kao u salpe, ali je i dalje dosta mekši od šarga. Kada ulovite pica, nemojte ga predugo držati na niski, jer ne bi bili prvi kojem se riba usmrdjela tijekom dugotrajnog lova.

Nepredvidljivi šarag

Kada smo spomenuli šarga, dolazimo do jedne meni osobno najdražih riba. Ovaj lukavi prgavac premazan je svim mastima, nepredvidljiv​ u svojim reakcijama i uvijek na oprezu, pa je desetljećima jedna od najomiljenijih podvodnjačkih lovina. Upravo ta činjenica šarga je načinila virtuozom preživljavanja, jer se ova riblja vrsta uspjela uspješno održati u Mediteranu i srušiti tezu o ribama kao ne baš pametnim Božjim stvorenjima.

Današnji lov šarga dijametralno je suprotan onom unatrag tridesetak godina, a koji se bazirao isključivo na ruparenju, dok danas kao uspješna tehnika prednjači šuljanje, donekle i čeka.

Klasičan lov šarga po rupama danas je rezerviran za onu malobrojnu skupinu vrhunskih lovaca, i zbog lukavosti ove ribe koja bira prilično komplicirane labirinte, i zbog razmjerno velike dubine gdje obitavaju u relativnoj sigurnosti.

Lov šarga tehnikom šuljanja vrhunski je užitak, a lovac mora upotrijebiti svu svoju domišljatost kako bi nadmudrio ovog lukavca. Trenutak kada se došuljate blizu njega, probudite mu znatiželju i šarag krene lagano na vas, ne može ni mrtvaca ostaviti ravnodušnim.

Tijekom jeseni za uspješan lov dovoljna je puška dužine 90 cm, dok je ljeti u uvjetima dobre vidljivosti 100-tka idealan odabir, i za šarga i za komarču.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Tihi prilaz

Tijekom nekih prošlih vremena komarča je podvodnim ribolovcima bila prilična enigma, jer se lovila kao sporadična žrtva pri lovu zubaca na čeku ili zimi po rupama. Danas, napredovanjem ribolovnih tehnika, komarča predstavlja vrlo važnu lovinu, posebice kod šuljanja.

O samoj tehnici spomenutog lova dosta smo pisali u više navrata, ali nije loše ponoviti samo nekoliko najbitnijih napomena. Treba obratiti pažnju na optimalni balans, odnosno pravilno raspoređena olova po tijelu, na što tiše kretanje tik uz dno i potpunu koncentraciju na bilo kakav odsjaj ili oblačić pijeska u daljini koji signalizira prisutnost komarče.

Ona također, poput svojih rođaka, ima nepredvidljive kretnje i lovac mora pucati čim je riba u dometu. Ako ste se došuljali do ribe koja se hrani i vidite samo dio tijela, pucajte u taj dio jer oklijevanje u pravilu znači bijeg komarče na mlazni pogon.

Kao u pravoj školi, tako i u ovoj našoj, do sada smo prošli veliki dio gradiva o tome kako se prilagoditi podmorskim uvjetima, ujedno upoznavajući životne navike morskih stanovnika, pogotovo onih koji su nam zanimljivi u lovnom smislu.

Podvodnu avanturu započeli smo na jednostavnijim lovinama, poput sipe, hobotnice, lumbraka, škarpuna…, pa preko šarga i komarče dolazimo do okrunjenih glava. Vjerojatno pogađate kako na red dolazi opis lovnih tehnika za zubaca i gofa, dviju ribljih vrsta koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Istini za volju, odlazak u lov isključivo na ove dvije vrste zahtijeva puno više znanja i prakse nego što bi novopečeni lovac mogao steći kroz našu školu. Međutim, sanjati je Bogu hvala dopušteno svakom od nas, pa ako ova sezona prođe bez tako vrijednog kapitalca, sljedeća će zasigurno biti ona prava!

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Teška artiljerija

Sredinom svibnja temperatura mora lagano se diže rezultirajući pojavom velikih jata bukava i crneja, što zubace privlači u plića područja. Pozicije idealne za zubace u pravilu su istureni rtovi i koso položeni kameni platoi prošarani posidonijom s jačim strujanjem mora. Isto tako, brakovi s kamenim kanalima na dubinama između 10 i 25 metara garantiraju prisutnost ove ribe.

Doduše, veliki primjerci zubataca obitavaju i u zatvorenim kanalima, poput Novigradskog mora ili Malostonskog zaljeva, što dokazuje važnost strujanja mora i prisutnosti mnoštva male ribe. Kako bi uspješno lovili zubace, osim znanja moramo zadovoljiti i određene tehničke preduvjete, u prvom redu odabrati adekvatnu opremu.

Puške u ovom slučaju već spadaju u tešku artiljeriju – dužine se kreću od minimalno 100 centimetara, a najčešće govorimo o modelima 110-120 cm. Ovisno o afinitetu lovca, puške su opremljenje s dva do tri laštika, u pravilu debljine 16-17,5 mm, ili roller sistemima različitih koncepcija.

Ne trebamo previše napominjati kako je u ovom slučaju mulinel obvezna oprema puške, a strijela je opremljena kukicama i svakako ima dvostruka krilca.

Posljednjih godina uporabom roller pušaka sve više lovaca koristi strijele s jednim krilcem zbog što bolje hidrodinamičnosti strijele i bržega hica, ali vrhunski znalci i dalje inzistiraju na dvostrukim krilcima. Razlog je vrlo jednostavan – zubatac ima relativno meku konzistenciju tkiva, pa ako nemate veliku površinu krilaca, a hitac nije smrtonosan, velika je vjerojatnost gubitka ulova.

Osobno sam mišljenja da ni jedna super brza puška ne može nadoknaditi znanje, pa preporučujem više raditi na usavršavanju lovne tehnike nego gledati testove brzine izbačaja strijele na YouTubeu. Uostalom ranjavanje ribe nema nikakve veze s lovačkom etikom.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Zubatac i gof

Poželjno je imati maskirno odijelo, bilo u glatkoj ili jersey verziji, dok lovna dubina ovisi isključivo o termoklinu, odnosno granici između toplog i hladnog sloja mora. Zubatac se, poput većine predatora, drži u toplom sloju mora i ako je temperaturna granica visoko postavljena šanse za ulov su minimalne, jer vam riba dolazi s visoka i već izdaleka uočava kompletnu siluetu lovca.

Poželjna dubina varira između 10 i 25 metara, idealna 15 do 20 metara, a ako dubina zaklona zahtijeva ulazak u hladniji sloj neka to bude što bliže toplom sloju, najviše metar do dva ispod toplog sloja.

Lovac mora odabrati zaklon gdje se može u potpunosti skriti, s dobrim pregledom terena ispred sebe i bez prevelikih prepreka, kako bi mogao nesmetano manevrirati puškom. Kada s površine odaberete zaklon, dobro pripremite zaron i tiho zaronite. Približavajući se zaklonu treba pozorno pratiti kretnje i ponašanje male ribe koja je sigurni indikator eventualnog prisustva zubonje.

Jedan od najljepših momenata u podvodnom ribolovu uopće je trenutak kada crneji doslovce u panici naprave rupu kroz koju se nakon nekoliko trenutaka uoči modra silueta s prepoznatljivim očnjacima.

Zubatac u pravilu dolazi na hitac tek u drugom, trećem krugu, dok ga lovac provocira svojim kretnjama iz zaklona poput hobotnice, ni presporo, ni prebrzo, taman toliko da znatiželja pobijedi oprez. Kada napokon krene na vas, lagano se uvlačite u zaklon i čim ste ocijenili da je u dometu – pucajte bez puno kalkuliranja.

U protivnom njegove munjevite reakcije dolaze do punog izražaja. Zubatac naciljan u dolasku toliko se brzo okrene da ga strijela u većini slučajeva pogodi po sredini tijela. Istog momenta strelovito jurne u dubinu ili se zabije u prvu rupu, a tada mulinel zlata vrijedi.

U situaciji kada riba nije smrtno pogođena, nije dobro potezati ga konopom prema sebi, jer može doći do širenja rane i gubitka lovine, već ga držimo na konopu, dopuštamo da se sakrije u rupu ili u travu, ali ne preduboko. Konop iz mulinela držimo lagano napetim i po njemu zaranjamo do lovine – prsti u škrge i natrag na površinu!

Granice izdržljivosti

Moram napomenuti kako je lov zubaca iznimno kompleksan i zahtjevan lovački izazov koji je završio kobno za mnoge zaljubljenike podvodnog ribolova. Oprezan, podozriv, brz, nepredvidljiv…, lovcu uvijek prilaze manji primjerci, dok kapitalci procjenjuju situaciju sa sigurne udaljenosti izazivajući lovca na ostanak u zaklonu do krajnjih granica izdržljivosti.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

U pravilu se gađa prvi primjerak koji je u dometu, no kada ni nakon drugog, trećeg kruga zubatac i dalje ne prilazi, vrijeme je za odlazak na površinu, jer će zubataca biti dovoljno u vašoj lovačkoj karijeri, a glava na ramenima je uvijek samo jedna.

Kod lova gofa situaciju dodatno komplicira njegova veličina i snaga, jer se radi o izuzetno borbenoj, snažnoj i izdržljivoj ribi čija srednja lovna težina debelo prelazi 10 kilograma. Lovac u tom slučaju mora posjedovati zavidne psihofizičke kvalitete, ali i veliko iskustvo.

Kod odabira puške jednostavno nema kalkulacije, vadi se najjače oružje pripremljeno za lov na kapitalne primjerke!

Gof se lovi u pravilu tehnikom čeke i dubokog šuljanja, ili kombinacijom obje tehnike, a nekada ga znamo iznenaditi lovom na propadanje. Idealna mjesta za lov gofa su slična onima za zubace, ali još strmija, s dubokim zidovima gdje ovaj predator u zaklonu od kurenta vreba da mu taj isti kurenat donese malu ribu doslovce ispred usta.

Sljedeća poželjna pozicija su pučinski brakovi, odnosno njihovi strmi dijelovi izloženi jakim strujanjima, donoseći gomilu male ribe. U svakom slučaju odlučujuću ulogu igra termoklin, jer i gofovi poput većine riba preferiraju topliji sloj mora, Najbolje je kada se topli sloj mora spušta do dvadesetak metara dubine i lovcu daje dovoljno manevarskog prostora za susret s ribom.

Za razliku od lova zubaca gdje kontroliramo područje uz dno i dva, tri metra iznad dna, gofa se može očekivati i u pola dna, poput palamide. U situaciji kada gof lebdi u kurentu, moramo što tiše zaroniti dvadesetak metara od ribe i izuzetno lagano se početi približavati, a kada dođemo do krajnje točke gdje smo još skriveni, lagano se pokazujemo gofu kako bi pobudili njegovu znatiželju.

Nekada se osim izvirivanja može koristiti i lagano mumljanje, ali ne da vas čuje mater doma! Specifičnost lova gofa jest i ciljanje ribe, jer za razliku od drugih riba gdje u 90 posto slučajeva ciljamo u glavu, gofa pokušavamo pogoditi u područje bočne peraje.

Za to imamo nekoliko razloga, u prvom redu gofa gađamo s veće udaljenosti, što u kombinaciji s tvrdom glavom ne jamči smrtonosni pogodak. Pogodak u mekše područje bočne peraje, gdje se nalaze vitalni organi, idealno je pak mjesto za povoljan kraj lova, jer će riba kroz desetak minuta sama iskrvariti.

Živa bova

Puške za lov gofa moraju također biti specifično opremljene za lov ove velike i snažne ribe. Minimalne dužine pušaka koje jamče dobar pogodak su 110 centimetara, dok su 120-ice s tri laštika po 16 mm idealna kombinacija. Tu je i mulinel većeg kapaciteta, minimalno 40-50 metara konopa, i strijela promjera od 7 do 7,5 mm s dvostrukim krilcima.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

S obzirom na sve više roller pušaka, koje se koriste i kod njih vrijedi pravilo što jače – to bolje, ali uz napomenu kako preteški rolleri nisu dovoljno pokretni, treba naći optimum između snage i pokretljivosti. Konop u mulinelu treba biti kvalitetan kako bi izdržao eventualni sraz s kamenjem, dok se gof bjesomučno pokušava osloboditi strijele, najbolji je odabir Spectra debljine 2 mm.

Pogođeni gof se u prvih par trenutaka nastavlja kretati kao da se ništa nije dogodilo, a zatim osjetivši vašu kontru doslovce poludi. Tada je najvažnije ne izgubiti kontrolu, već snažno zaplivati prema otvorenom, odlijepiti ribu od stijena i gurnuti je u modro.

Konop mora stalno biti napet, dopustite ribi da izvuče 30-40 metara konopa iz mulinela, zatim se raširite kao žaba i pustite da vas potopi par metara glumeći živu bovu.

Nakon desetak sekundi gof u pravilu popusti, što vam daje šansu da ga privučete sebi desetak metara, a onda opet slijedi novo povlačenje gofa i novo potapanje lovca.

Kroz nekoliko uzastopnih povuci-potopi akcija gof je već blizu površine. Tada lovac ako je sam oprezno po konopu dolazi do ribe, te svom snagom gurne strijelu kroz ribu na drugu stranu, tako da ostane na konopu, i pokuša ga obuhvatiti kroz škrge.

Ako u brodu imate barkarijola, tada se drugom puškom ribi zada konačni hitac i gof kapitalac je u vašim rukama!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Zubatac od 6,5 kilograma

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/salpa-pic-i-sarag-love-se-strpljenjem-zubatac-znanjem-a-gof-metodom-zive-bove-1195865 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7b884c377111a62a4de4294c554bea4592bb4503 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0kola+podvodnog+ribolova+%283.+dio%29%3A+salpa%2C+pic+i+%C5%A1arag+love+se+strpljenjem%2C+zubatac+znanjem%2C+a+gof+metodom+%C5%BEive+bove&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsalpa-pic-i-sarag-love-se-strpljenjem-zubatac-znanjem-a-gof-metodom-zive-bove-1195865 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsalpa-pic-i-sarag-love-se-strpljenjem-zubatac-znanjem-a-gof-metodom-zive-bove-1195865 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => modri svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

modri svijetŠkola podvodnog ribolova (3. dio): salpa, pic i šarag love se strpljenjem, zubatac znanjem, a gof metodom žive bove

Piše Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu
26. svibnja 2022. - 15:18

U trećem dijelu naše škole podvodnog ribolova pokušat ćemo obraditi lov podvodnjacima najzanimljivijih ribljih vrsta gdje ćete za njihov ulov morati upotrijebiti naučene vještine iz prva dva razreda koja ste pohađali.

Ljeto je pravo vrijeme za lovce s određenim iskustvom, ali i početnike za uživanje u lovu, a ljetno šuljanje idealna je ribolovna tehnika koja nudi priliku za dobar ulov, ali i učenje.

Za to je više razloga – plitki topli sloj mora gdje se riba najčešće kreće i hrani, nema potrebe za debelim odijelima i hrpom olova na leđima, odlična vidljivost i raznovrsnost ribljih vrsta razlozi su za potpuni gušt.

Spominjući različite riblje vrste tijekom ljeta lovac može doslovce naletjeti na sve i svašta, od cipla do gofa, pa oprema mora biti pomno odabrana....

15. svibanj 2024 06:33