StoryEditorOCM

bliski susretRibari iz Savudrije na pučini snimili golemog stvora iz velikih dubina, pogledajte video

Piše OM
13. siječnja 2023. - 08:30

Ribari iz Savudrije su na deset milja od obale naišli na ribu pomalo neobičnog izgleda – velikog bucnja (Mola mola). On je najveća riba koštunjača na svijetu - naraste do 3,2 metra dužine. Zanimljivo je da su joj zubi srasli u kljun i nikad ne može zatvoriti usta, pa su ona uvijek poluotvorena i zbog toga ona nama izgleda kao da se neprestano nečemu čudi, piše Jutarnji list.

Usta su, kažu biolozi, manja u odnosu na tijelo. Autohtona je za Jadran te najčešće zalazi u sjeverni Jadran zbog ishrane. Uglavnom se hrani meduzama, zooplanktonom i beskralježnjacima.

Kako kažu iz pulskog akvarija, ova riba živi u suptropskim i tropskim morima, na dubinama većim od 200 metara. Za njihov život vrlo su bitne ribe koraljnih grebena i ptice. Naime, na njihovoj koži može se pronaći više od 40 nametnika koje manje ribe i ptice jedu te tako čisti kožu. Prirodni neprijatelji ove vrste su orke, velike bijele psine i tuljani.

Zanimljivo je da od svih kralješnjaka na svijetu ženke proizvode najveću količinu jaja - njih čak 300 milijuna, piše Jutarnji list.

20. travanj 2024 02:42