stdClass Object ( [id] => 1195807 [title] => Lov plave ribe u proljeće - pribor i tehnike: povratak ‘modrih darova‘ u zone dostupnije ribolovcima ne događa se preko noći [alias] => proljetni-modri-darovi [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Temperatura mora je okidač za mnoge životne procese u podmorskom svijetu. O temperaturi mora ovisi riblji metabolizam što je nama ribolovcima jako važno, jer je temeljno u pozadini intenzitet i količina hranjenja.

No pored toga temperatura mora jako je bitna i za mrijest. Tako se neke vrste uopće neće mrijestiti ako se ne poklope potrebni uvjeti, dok će kod mnogih mrijest kasniti ili pak uraniti ako se temperatura ne podudara ili podudara s njihovim potrebama.

Zima je razdoblje kada je većina jadranskih vrsta inertna. Niske temperature mora djeluju na riblje organizme tako da usporavaju većinu procesa. U skladu s tim se i najveći broj udičarima atraktivnih vrsta povlači u dublje slojeve mora gdje u temperaturno stabilnijim slojevima čekaju proljeće i zatopljenje.

Zimovnici se za svaku riblju vrstu nalaze na različitoj dubini. I dok će neke vrste otići i do 70 metara dubine, neke uzobalne neće prijeći granicu od tridesetak metara. No, to su uglavnom pridnene ili pak talne ribe koje su svojim životnim navikama i potrebama vezane uz samo dno ili eventualno uz sloj mora neposredno iznad dna.

Za razliku od tih pridnenih vrsta, naše je more stanište i brojnim pučinskim ribama od kojih su neke tijekom zime većini ribolovaca potpuno nedostupne. Neke se od tih vrsta zimi, dok je more hladno, potpuno povlače iz Jadrana zimujući u Mediteranu gdje se i mrijeste kakav je slučaj primjerice s trupom dugokrilcem koji je većina ribolovaca poznatiji pod nazivom albakor.

Druge vrste ne napuštaju Jadran, ali se zato drže pučine ni ne približavajući se obali. Razlog tome nije nepoznat. Baš kao što se more u dolasku zime sporo hladi ponašajući se kao velika termoakumulacijska peć, nakon zime se, dolaskom proljeća jednako sporo grije.

---

image

Prvi znaci proljeća pod Masleničkim mostom

---

Tako na obali mendule i većina drugih voćki, procvjeta i ocvjeta, ptice selice se vrate, a more još uvijek bude na granici između hladno i jako hladno. U takvoj je situaciji debelo more temperaturno puno stabilnija sredina koju pučinska riba koristi kao svoj zimovnik.

Osim toga, i sitna plava riba koja je temeljna hrana krupnijoj plavoj ribi drži se iste stabilne zone, zadržavajući na taj način i krupniju ribu okupljenu oko tog uvijek otvorenoga švedskog stola.

OVISNIČKE VRSTE

Povratak plave ribe u zone koje su ribolovcima ipak dostupnije ne događa se preko noći. Baš kao i većina drugih organizama, tako i plava riba osjeća proljetni nemir i buđenje iz zimske letargije.

Kut upada sunčeva svjetla postepeno postaje drukčiji zbog čega i dan duže traje, a što rezultira, osim postupnim podizanjem temperature i razvojem fitoplanktona, koji sa sobom povlači i ekspanziju zooplanktona, a što je osnova ogromnog hranidbenog lanca.

Naravno, krupnija plava riba time dobiva širi prostor jer bez hrane se ne može. Postupno proširujući svoje rute prilazi vanjskom otočnom nizu, a onda polako, i u početku samo sporadično, počinje zalaziti i u kanale.

U trenutku kada more dosegne temperaturu od magičnih 15 Celzijevih stupnjeva, temperaturne barijere za veliku plavu ribu nestaju čime cijeli Jadran postaje jedno veliko hranilište. Naravno, u skladu s porastom temperature i sitna plava riba prilazi obalnom dijelu držeći sasvim nenamjerno u svojoj neposrednoj blizini i krupniju plavu ribu.

Tuna, iglun i iglan, temeljne lovine u big game fishingu su tek tri vrste koja slijedi ovaj temperaturno hranidbeni trag. Luc, palamida, trupac, trup dugokrilac i lampuga, koji zbog svojih karakteristika i gabarita čine skupinu riba koje se love takozvanim little big game fishing tehnikama su također pravi ovisnici o magičnim Celzijevim stupnjevima.

One se love tehnikama koje su zapravo gotovo identične big game fishing tehnikama s tom razlikom što je pribor koji se pritom koristi gracilniji, finije izvedbe i daleko manje nosivosti, svojim gabaritima u potpunosti prilagođen sportskom pristupu za ove vrste.

ZADNJA ZRAKA

No pored tih little big game fishing vrsta, postoje još manje ribe koje se aktiviraju u gotovo identičnim uvjetima pri čemu vrlo često prilaze samom kraju čime postaju lovina dostupna i obalnim ribolovcima, u prvom redu spinnerima. Lokarde, skuše i šaruni u toplijem dijelu godine su stalno prisutni u uzobalju, ali ih zimi gotovo nema.

Poneki osamljeni primjerak je u pravilu izuzetak, jer su i ove vrste ovisne o temperaturnom obrascu. I upravo tih spomenutih 15 stupnjeva aktivira i ove vrste nakon čega se može reći da je proljeće stiglo i u podmorje.

Veća jata ovih riba tada konstantno cirkuliraju uz obalu na dubini od desetak do 25 metara dubine dok se u suton približavaju samom kraju. Posljednje zrake sunca koje u zimskom periodu na rive izvlače lignjare, u proljeće su spinnerima ključni trenutak.

Tada do punog izražaja dolaze silikonci otežani jigg glavama kao i shore jigovi, kastmasteri i sve varalice koje mogu letjeti daleko, a svojim gabaritima ne premašuju gornje dimenzije potencijalnih ulova. To su u principu varalice duge oko 7 centimetara s izuzetkom silikonaca koji mogu ići do 9, a katkad i do 11 centimetara.

---

image

Mali wobbleri često su vrlo učinkoviti

---

Od vjetrova sve ove vrste vole lagane do umjerene vjetrove zapadnog smjera, što je potpuno u skladu s godišnjim dobom. Naime, u vrijeme kada more dosiže petnaestak stupnjeva, marčane se bure gase, a maestral postaje svakodnevni vjetar koji traje sve do kasne jeseni.

DAKRONSKI UMETAK

I premda se na pametnim mobitelima mogu otkriti i pratiti temperature mora, ili se pak jednostavnim pogledom na ploter može ustanoviti trenutna temperatura, puno je pouzdanija dojava stalnih panulaša ili profesionalnih ribara koji će definitivno prvi uočiti prisustvo ovih riba.

Plivarice u pravilu prve počinju među kašetama srdela donositi i pokoju kašetu lokardi s ponekim lucem ili palamidom dok nekako u isto vrijeme ili neposredno iza, uzobalni panulaši koji traže brancine počinju izvlačiti šarune, poneku lampugu ili palamidu. U početku su to samo sporadični ulovi koji uvrlo kratkom vremenu postaju pravilo tako da se u ribolov može ići ciljano.

Pribor za lov ovih riba ne mora biti spektakularan. Malo kvalitetniji panulaški pribor će bez problema izaći s većinom ovih riba bez obzira na razmjere lovine.

Naravno, može se loviti i iz ruke u čemu posebno uživaju svi tradicionalisti. Varalice koje s povlače u panuli namijenjenoj sitnijoj plavoj ribi su dužine do 9 centimetara, kreirane tako da mogu podnijeti brzinu od 3 do 7 milja. Malo je wobblera koji mogu podnijeti tako veliku brzinu povlačenja pa su zato na prvom mjestu metalne žlice i opterećeni silikonci.

Sve se ove varalice povlače tridesetak metar iza plovila u površinskom sloju mora. Ipak katkad se dogodi da se riba spusti u nešto dublje slojeve, što je čest slučaj s dnevnim šarunima kada panulu treba potopiti na tu dubinu.

Tradicionalisti koriste varijacije viške panule, suvremeni ribolovci raznorazne inačice gvardijana ili marinero-uvijenih olovnica, no posebno se učinkovitim pokazalo umetanje dakrona. Na udaljenosti od desetak metara od predveza u sistem se ubacuje pet do deset metara dakronske strune s olovnom jezgrom.

Ako je spoj izveden prema pravilima, tada je nosivost neupitna, a zahvaljujući integriranom otežanju, lovna dubina zajamčena. Neželjenog otpora koji stvaraju eksterne olovnice u povlačenju nema tako da je kontakt s lovino više nego direktan, a što je najljepše lovina se do kraja može privući štapom i rolom.

---

image

Površinske varalice ostvaruju sasvim solidne ulove

---

NA SIDRU ISPOD BARKE

Jedan od posebno omiljenih i sve popularnijih načina lova proljetne plave ribe je lov na sidru lagano otežanim sistemom. Dok se iz barke love arbuni i ostala pridnena riba klasičnom kančenicom, u more spušta još jedan sistem ukupne dužine ne više od desetak metara.

Na metar od udice vezane na kraju sistema postavlja se oliva olovnica do deset grama težine. Udica se naješka srdelom i to je sve. Olovnica ima zadatak ne dopustiti isplivavanje ili preveliko zanošenje u slučaju kurenta. Riba će u svojim rutama prije ili kasnije naići na ponuđenu srdelu nakon čega preostaje smo izvući je na brod.

Problemi mogu nastati jedino ako se na udici nađe riba veća od očekivanog zbog čega kočnica na roli treba biti ranije dobro ugođena, a ako se lovi iz ruke, tada sa strane treba imati nekoliko metara otpuštene strune što je pričuva za pravodobnu reakciju.

Idealno je da kraj strune na motovilu proviruje ispod svih namotaja kako bi se strunu po potrebi moglo nadovezati s namotajima s pričuvnog motovila. Naravno, ovo vrijedi samo za ekstremne situacije i posebno velike ribe. Riba 5-6 kilograma težine ne bi trebala stvarati osobito velike probleme ni manje iskusnim ribolovcima.

PANULA I BRUM

A panula je standardno jednostavna, osim kad se na površini uoči jato razigrane plave ribe. U toj situaciji većina početnika krene pravo na jato koje se tada u pravilu raspolovi i natjera na uranjanje, nakon čega ga je teško ponovo naći.

Za razliku od tog, potpuno pogrešnog pristupa, obilaskom jata i povratkom na liniju po kojoj se prilazilo jatu, s tim da je panula puštena iza barke oko 50 metara, varalica će se prošetati po rubu jata, a što će sigurno rezultirati ulovom. Prije nego li se jato preseli ili uroni, vješt ribolovca s lakoćom na taj način može nasukati više primjeraka.

Još jedan osobito zanimljiv i atraktivan način lova tako razigrane ribe je spinning s barke. Jatu se treba približiti što je moguće bliže, te izbacivanjem dalekometnih varalica pokušati se dobaciti do jata. Ukoliko se u tome uspije, griz bi trebao uslijediti trenutno.

Važno je u prilazu jatu dobro procijeniti udaljenost i inerciju pa zadnjih dvadesetak metara prilaza, ako je moguće, odraditi s ugašenim motorima kako se jato ne bi nepotrebno uznemirilo.

Ako je u panuli ciljana lovina lampuga, tada brzinu treba podići iznad 5 milja. Ako se lampuge ne love, za brodom se na konopcu dužine oko 8 metara može povući zelena boca u kojoj se obično pakira mineralna voda. Taj postupak u pravilu uspješno privlači lampuge, naravno, ako ih uopće ima u neposrednoj blizini.

---

image

Plivaričari često prvi donesu ovakve ulove

---

Također, ako se ulovila prva lampuga, ne treba je spremati u jaceru, već je treba vezati baš poput spomenute boce i tijekom panulanja nastaviti vući za brodom.

Bilo da se lovi panulom, driftingom ili iz usidrenog broda brumanje može biti od velike pomoći. Idealno je da bruma bude potpuno tekuća, isključivo na ribljoj bazi. U tu je svrhu najpraktičnije koristiti skašene srdele. Bruma se periodički prosipa u more što bi ribu, ako je prisutna, trebalo potpuno razdražiti.

I ako se sve odradilo prema pravilima igre, tada još samo preostaje lovinu otkrviti, pospremiti na hladno, a kad se vratite na suho, okupiti ekipu i s gradelama do kraja uživati u modrim proljetnim darovima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD SE MORE PROBUDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KAD SE MORE PROBUDI 2 0 10641 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-26 10:58:19 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-27 07:00:54 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-05-27 05:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 51 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/26\/8532906.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/26\/8532920.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/26\/8532910.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/26\/8532904.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/26\/8533136.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Mirkov","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pravi vjesnici prolje\u0107a<\/p>","

Plivari\u010dari \u010desto prvi donesu ovakve ulove<\/p>","

Povr\u0161inske varalice ostvaruju sasvim solidne ulove<\/p>","

Mali wobbleri <\/em>\u010desto su vrlo u\u010dinkoviti<\/p>","

Prvi znaci prolje\u0107a pod Masleni\u010dkim mostom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8532906_1920.jpg":"1920x1080","k_8532906_1280.jpg":"1280x1280","k_8532906_1024.jpg":"1024x1024","k_8532906_640.jpg":"640x640","k_8532906_480.jpg":"480x480","k_8532906_340.jpg":"340x340","k_8532906_220.jpg":"220x220","o_8532906_1280.jpg":"1280x960","o_8532906_1024.jpg":"1024x768","o_8532906_640.jpg":"640x480","o_8532906_480.jpg":"480x360","o_8532906_340.jpg":"340x255","o_8532906_220.jpg":"220x165","h_8532906_1280.jpg":"1280x854","h_8532906_1024.jpg":"1024x683","h_8532906_640.jpg":"640x427","h_8532906_480.jpg":"480x320","h_8532906_340.jpg":"340x227","h_8532906_220.jpg":"220x147","pp_8532906_1280.jpg":"1006x1280","pp_8532906_1024.jpg":"805x1024","pp_8532906_640.jpg":"503x640","pp_8532906_480.jpg":"377x480","pp_8532906_340.jpg":"267x340","pp_8532906_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1083","hd_8532920_1920.jpg":"1920x1080","k_8532920_1280.jpg":"1280x1280","k_8532920_1024.jpg":"1024x1024","k_8532920_640.jpg":"640x640","k_8532920_480.jpg":"480x480","k_8532920_340.jpg":"340x340","k_8532920_220.jpg":"220x220","o_8532920_1280.jpg":"1280x722","o_8532920_1024.jpg":"1024x577","o_8532920_640.jpg":"640x361","o_8532920_480.jpg":"480x270","o_8532920_340.jpg":"340x191","o_8532920_220.jpg":"220x124","h_8532920_1280.jpg":"1280x854","h_8532920_1024.jpg":"1024x683","h_8532920_640.jpg":"640x427","h_8532920_480.jpg":"480x320","h_8532920_340.jpg":"340x227","h_8532920_220.jpg":"220x147","pp_8532920_1280.jpg":"1006x1280","pp_8532920_1024.jpg":"805x1024","pp_8532920_640.jpg":"503x640","pp_8532920_480.jpg":"377x480","pp_8532920_340.jpg":"267x340","pp_8532920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1667x2222","hd_8532910_1920.jpg":"1920x1080","k_8532910_1280.jpg":"1280x1280","k_8532910_1024.jpg":"1024x1024","k_8532910_640.jpg":"640x640","k_8532910_480.jpg":"480x480","k_8532910_340.jpg":"340x340","k_8532910_220.jpg":"220x220","o_8532910_1280.jpg":"1280x1706","o_8532910_1024.jpg":"1024x1364","o_8532910_640.jpg":"640x853","o_8532910_480.jpg":"480x639","o_8532910_340.jpg":"340x453","o_8532910_220.jpg":"220x293","h_8532910_1280.jpg":"1280x854","h_8532910_1024.jpg":"1024x683","h_8532910_640.jpg":"640x427","h_8532910_480.jpg":"480x320","h_8532910_340.jpg":"340x227","h_8532910_220.jpg":"220x147","pp_8532910_1280.jpg":"1006x1280","pp_8532910_1024.jpg":"805x1024","pp_8532910_640.jpg":"503x640","pp_8532910_480.jpg":"377x480","pp_8532910_340.jpg":"267x340","pp_8532910_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8532904_1920.jpg":"1920x1080","k_8532904_1280.jpg":"1280x1280","k_8532904_1024.jpg":"1024x1024","k_8532904_640.jpg":"640x640","k_8532904_480.jpg":"480x480","k_8532904_340.jpg":"340x340","k_8532904_220.jpg":"220x220","o_8532904_1280.jpg":"1280x960","o_8532904_1024.jpg":"1024x768","o_8532904_640.jpg":"640x480","o_8532904_480.jpg":"480x360","o_8532904_340.jpg":"340x255","o_8532904_220.jpg":"220x165","h_8532904_1280.jpg":"1280x854","h_8532904_1024.jpg":"1024x683","h_8532904_640.jpg":"640x427","h_8532904_480.jpg":"480x320","h_8532904_340.jpg":"340x227","h_8532904_220.jpg":"220x147","pp_8532904_1280.jpg":"1006x1280","pp_8532904_1024.jpg":"805x1024","pp_8532904_640.jpg":"503x640","pp_8532904_480.jpg":"377x480","pp_8532904_340.jpg":"267x340","pp_8532904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8533136_1920.jpg":"1920x1080","k_8533136_1280.jpg":"1280x1280","k_8533136_1024.jpg":"1024x1024","k_8533136_640.jpg":"640x640","k_8533136_480.jpg":"480x480","k_8533136_340.jpg":"340x340","k_8533136_220.jpg":"220x220","o_8533136_1280.jpg":"1280x853","o_8533136_1024.jpg":"1024x682","o_8533136_640.jpg":"640x426","o_8533136_480.jpg":"480x320","o_8533136_340.jpg":"340x226","o_8533136_220.jpg":"220x146","h_8533136_1280.jpg":"1280x854","h_8533136_1024.jpg":"1024x683","h_8533136_640.jpg":"640x427","h_8533136_480.jpg":"480x320","h_8533136_340.jpg":"340x227","h_8533136_220.jpg":"220x147","pp_8533136_1280.jpg":"1006x1280","pp_8533136_1024.jpg":"805x1024","pp_8533136_640.jpg":"503x640","pp_8533136_480.jpg":"377x480","pp_8533136_340.jpg":"267x340","pp_8533136_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15112954 Threads: 1 Questions: 3161704667 Slow queries: 7071492 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235179298 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/proljetni-modri-darovi-1195807 [printLink] => /om/ribolov/proljetni-modri-darovi-1195807?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676778 [name] => ribolov u proljeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-07 14:00:37 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-proljece [link] => /tag/ribolov-u-proljece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD SE MORE PROBUDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lov plave ribe u proljeće - pribor i tehnike: povratak ‘modrih darova‘ u zone dostupnije ribolovcima ne događa se preko noći [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-07-13-29-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/8532906.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Mirkov [mainImageDesc] =>

Pravi vjesnici proljeća

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/8532906.jpg [title] =>

Pravi vjesnici proljeća

Tomislav Mirkov ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/8532920.jpg [title] =>

Plivaričari često prvi donesu ovakve ulove

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/8532910.jpg [title] =>

Površinske varalice ostvaruju sasvim solidne ulove

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/8532904.jpg [title] =>

Mali wobbleri često su vrlo učinkoviti

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/8533136.jpg [title] =>

Prvi znaci proljeća pod Masleničkim mostom

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Temperatura mora je okidač za mnoge životne procese u podmorskom svijetu. O temperaturi mora ovisi riblji metabolizam što je nama ribolovcima jako važno, jer je temeljno u pozadini intenzitet i količina hranjenja.

No pored toga temperatura mora jako je bitna i za mrijest. Tako se neke vrste uopće neće mrijestiti ako se ne poklope potrebni uvjeti, dok će kod mnogih mrijest kasniti ili pak uraniti ako se temperatura ne podudara ili podudara s njihovim potrebama.

Zima je razdoblje kada je većina jadranskih vrsta inertna. Niske temperature mora djeluju na riblje organizme tako da usporavaju većinu procesa. U skladu s tim se i najveći broj udičarima atraktivnih vrsta povlači u dublje slojeve mora gdje u temperaturno stabilnijim slojevima čekaju proljeće i zatopljenje.

Zimovnici se za svaku riblju vrstu nalaze na različitoj dubini. I dok će neke vrste otići i do 70 metara dubine, neke uzobalne neće prijeći granicu od tridesetak metara. No, to su uglavnom pridnene ili pak talne ribe koje su svojim životnim navikama i potrebama vezane uz samo dno ili eventualno uz sloj mora neposredno iznad dna.

Za razliku od tih pridnenih vrsta, naše je more stanište i brojnim pučinskim ribama od kojih su neke tijekom zime većini ribolovaca potpuno nedostupne. Neke se od tih vrsta zimi, dok je more hladno, potpuno povlače iz Jadrana zimujući u Mediteranu gdje se i mrijeste kakav je slučaj primjerice s trupom dugokrilcem koji je većina ribolovaca poznatiji pod nazivom albakor.

Druge vrste ne napuštaju Jadran, ali se zato drže pučine ni ne približavajući se obali. Razlog tome nije nepoznat. Baš kao što se more u dolasku zime sporo hladi ponašajući se kao velika termoakumulacijska peć, nakon zime se, dolaskom proljeća jednako sporo grije.

---

image

Prvi znaci proljeća pod Masleničkim mostom

---

Tako na obali mendule i većina drugih voćki, procvjeta i ocvjeta, ptice selice se vrate, a more još uvijek bude na granici između hladno i jako hladno. U takvoj je situaciji debelo more temperaturno puno stabilnija sredina koju pučinska riba koristi kao svoj zimovnik.

Osim toga, i sitna plava riba koja je temeljna hrana krupnijoj plavoj ribi drži se iste stabilne zone, zadržavajući na taj način i krupniju ribu okupljenu oko tog uvijek otvorenoga švedskog stola.

OVISNIČKE VRSTE

Povratak plave ribe u zone koje su ribolovcima ipak dostupnije ne događa se preko noći. Baš kao i većina drugih organizama, tako i plava riba osjeća proljetni nemir i buđenje iz zimske letargije.

Kut upada sunčeva svjetla postepeno postaje drukčiji zbog čega i dan duže traje, a što rezultira, osim postupnim podizanjem temperature i razvojem fitoplanktona, koji sa sobom povlači i ekspanziju zooplanktona, a što je osnova ogromnog hranidbenog lanca.

Naravno, krupnija plava riba time dobiva širi prostor jer bez hrane se ne može. Postupno proširujući svoje rute prilazi vanjskom otočnom nizu, a onda polako, i u početku samo sporadično, počinje zalaziti i u kanale.

U trenutku kada more dosegne temperaturu od magičnih 15 Celzijevih stupnjeva, temperaturne barijere za veliku plavu ribu nestaju čime cijeli Jadran postaje jedno veliko hranilište. Naravno, u skladu s porastom temperature i sitna plava riba prilazi obalnom dijelu držeći sasvim nenamjerno u svojoj neposrednoj blizini i krupniju plavu ribu.

Tuna, iglun i iglan, temeljne lovine u big game fishingu su tek tri vrste koja slijedi ovaj temperaturno hranidbeni trag. Luc, palamida, trupac, trup dugokrilac i lampuga, koji zbog svojih karakteristika i gabarita čine skupinu riba koje se love takozvanim little big game fishing tehnikama su također pravi ovisnici o magičnim Celzijevim stupnjevima.

One se love tehnikama koje su zapravo gotovo identične big game fishing tehnikama s tom razlikom što je pribor koji se pritom koristi gracilniji, finije izvedbe i daleko manje nosivosti, svojim gabaritima u potpunosti prilagođen sportskom pristupu za ove vrste.

ZADNJA ZRAKA

No pored tih little big game fishing vrsta, postoje još manje ribe koje se aktiviraju u gotovo identičnim uvjetima pri čemu vrlo često prilaze samom kraju čime postaju lovina dostupna i obalnim ribolovcima, u prvom redu spinnerima. Lokarde, skuše i šaruni u toplijem dijelu godine su stalno prisutni u uzobalju, ali ih zimi gotovo nema.

Poneki osamljeni primjerak je u pravilu izuzetak, jer su i ove vrste ovisne o temperaturnom obrascu. I upravo tih spomenutih 15 stupnjeva aktivira i ove vrste nakon čega se može reći da je proljeće stiglo i u podmorje.

Veća jata ovih riba tada konstantno cirkuliraju uz obalu na dubini od desetak do 25 metara dubine dok se u suton približavaju samom kraju. Posljednje zrake sunca koje u zimskom periodu na rive izvlače lignjare, u proljeće su spinnerima ključni trenutak.

Tada do punog izražaja dolaze silikonci otežani jigg glavama kao i shore jigovi, kastmasteri i sve varalice koje mogu letjeti daleko, a svojim gabaritima ne premašuju gornje dimenzije potencijalnih ulova. To su u principu varalice duge oko 7 centimetara s izuzetkom silikonaca koji mogu ići do 9, a katkad i do 11 centimetara.

---

image

Mali wobbleri često su vrlo učinkoviti

---

Od vjetrova sve ove vrste vole lagane do umjerene vjetrove zapadnog smjera, što je potpuno u skladu s godišnjim dobom. Naime, u vrijeme kada more dosiže petnaestak stupnjeva, marčane se bure gase, a maestral postaje svakodnevni vjetar koji traje sve do kasne jeseni.

DAKRONSKI UMETAK

I premda se na pametnim mobitelima mogu otkriti i pratiti temperature mora, ili se pak jednostavnim pogledom na ploter može ustanoviti trenutna temperatura, puno je pouzdanija dojava stalnih panulaša ili profesionalnih ribara koji će definitivno prvi uočiti prisustvo ovih riba.

Plivarice u pravilu prve počinju među kašetama srdela donositi i pokoju kašetu lokardi s ponekim lucem ili palamidom dok nekako u isto vrijeme ili neposredno iza, uzobalni panulaši koji traže brancine počinju izvlačiti šarune, poneku lampugu ili palamidu. U početku su to samo sporadični ulovi koji uvrlo kratkom vremenu postaju pravilo tako da se u ribolov može ići ciljano.

Pribor za lov ovih riba ne mora biti spektakularan. Malo kvalitetniji panulaški pribor će bez problema izaći s većinom ovih riba bez obzira na razmjere lovine.

Naravno, može se loviti i iz ruke u čemu posebno uživaju svi tradicionalisti. Varalice koje s povlače u panuli namijenjenoj sitnijoj plavoj ribi su dužine do 9 centimetara, kreirane tako da mogu podnijeti brzinu od 3 do 7 milja. Malo je wobblera koji mogu podnijeti tako veliku brzinu povlačenja pa su zato na prvom mjestu metalne žlice i opterećeni silikonci.

Sve se ove varalice povlače tridesetak metar iza plovila u površinskom sloju mora. Ipak katkad se dogodi da se riba spusti u nešto dublje slojeve, što je čest slučaj s dnevnim šarunima kada panulu treba potopiti na tu dubinu.

Tradicionalisti koriste varijacije viške panule, suvremeni ribolovci raznorazne inačice gvardijana ili marinero-uvijenih olovnica, no posebno se učinkovitim pokazalo umetanje dakrona. Na udaljenosti od desetak metara od predveza u sistem se ubacuje pet do deset metara dakronske strune s olovnom jezgrom.

Ako je spoj izveden prema pravilima, tada je nosivost neupitna, a zahvaljujući integriranom otežanju, lovna dubina zajamčena. Neželjenog otpora koji stvaraju eksterne olovnice u povlačenju nema tako da je kontakt s lovino više nego direktan, a što je najljepše lovina se do kraja može privući štapom i rolom.

---

image

Površinske varalice ostvaruju sasvim solidne ulove

---

NA SIDRU ISPOD BARKE

Jedan od posebno omiljenih i sve popularnijih načina lova proljetne plave ribe je lov na sidru lagano otežanim sistemom. Dok se iz barke love arbuni i ostala pridnena riba klasičnom kančenicom, u more spušta još jedan sistem ukupne dužine ne više od desetak metara.

Na metar od udice vezane na kraju sistema postavlja se oliva olovnica do deset grama težine. Udica se naješka srdelom i to je sve. Olovnica ima zadatak ne dopustiti isplivavanje ili preveliko zanošenje u slučaju kurenta. Riba će u svojim rutama prije ili kasnije naići na ponuđenu srdelu nakon čega preostaje smo izvući je na brod.

Problemi mogu nastati jedino ako se na udici nađe riba veća od očekivanog zbog čega kočnica na roli treba biti ranije dobro ugođena, a ako se lovi iz ruke, tada sa strane treba imati nekoliko metara otpuštene strune što je pričuva za pravodobnu reakciju.

Idealno je da kraj strune na motovilu proviruje ispod svih namotaja kako bi se strunu po potrebi moglo nadovezati s namotajima s pričuvnog motovila. Naravno, ovo vrijedi samo za ekstremne situacije i posebno velike ribe. Riba 5-6 kilograma težine ne bi trebala stvarati osobito velike probleme ni manje iskusnim ribolovcima.

PANULA I BRUM

A panula je standardno jednostavna, osim kad se na površini uoči jato razigrane plave ribe. U toj situaciji većina početnika krene pravo na jato koje se tada u pravilu raspolovi i natjera na uranjanje, nakon čega ga je teško ponovo naći.

Za razliku od tog, potpuno pogrešnog pristupa, obilaskom jata i povratkom na liniju po kojoj se prilazilo jatu, s tim da je panula puštena iza barke oko 50 metara, varalica će se prošetati po rubu jata, a što će sigurno rezultirati ulovom. Prije nego li se jato preseli ili uroni, vješt ribolovca s lakoćom na taj način može nasukati više primjeraka.

Još jedan osobito zanimljiv i atraktivan način lova tako razigrane ribe je spinning s barke. Jatu se treba približiti što je moguće bliže, te izbacivanjem dalekometnih varalica pokušati se dobaciti do jata. Ukoliko se u tome uspije, griz bi trebao uslijediti trenutno.

Važno je u prilazu jatu dobro procijeniti udaljenost i inerciju pa zadnjih dvadesetak metara prilaza, ako je moguće, odraditi s ugašenim motorima kako se jato ne bi nepotrebno uznemirilo.

Ako je u panuli ciljana lovina lampuga, tada brzinu treba podići iznad 5 milja. Ako se lampuge ne love, za brodom se na konopcu dužine oko 8 metara može povući zelena boca u kojoj se obično pakira mineralna voda. Taj postupak u pravilu uspješno privlači lampuge, naravno, ako ih uopće ima u neposrednoj blizini.

---

image

Plivaričari često prvi donesu ovakve ulove

---

Također, ako se ulovila prva lampuga, ne treba je spremati u jaceru, već je treba vezati baš poput spomenute boce i tijekom panulanja nastaviti vući za brodom.

Bilo da se lovi panulom, driftingom ili iz usidrenog broda brumanje može biti od velike pomoći. Idealno je da bruma bude potpuno tekuća, isključivo na ribljoj bazi. U tu je svrhu najpraktičnije koristiti skašene srdele. Bruma se periodički prosipa u more što bi ribu, ako je prisutna, trebalo potpuno razdražiti.

I ako se sve odradilo prema pravilima igre, tada još samo preostaje lovinu otkrviti, pospremiti na hladno, a kad se vratite na suho, okupiti ekipu i s gradelama do kraja uživati u modrim proljetnim darovima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Mirkov
Tomislav Mirkov

Pravi vjesnici proljeća


Plivaričari često prvi donesu ovakve ulove


Površinske varalice ostvaruju sasvim solidne ulove


Mali wobbleri često su vrlo učinkoviti


Prvi znaci proljeća pod Masleničkim mostom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/proljetni-modri-darovi-1195807 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4fdbb92693dda0ccd07b6ae4517c74aea64d95f6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lov+plave+ribe+u+prolje%C4%87e+-+pribor+i+tehnike%3A+povratak+%E2%80%98modrih+darova%E2%80%98+u+zone+dostupnije+ribolovcima+ne+doga%C4%91a+se+preko+no%C4%87i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fproljetni-modri-darovi-1195807 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fproljetni-modri-darovi-1195807 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD SE MORE PROBUDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

KAD SE MORE PROBUDILov plave ribe u proljeće - pribor i tehnike: povratak ‘modrih darova‘ u zone dostupnije ribolovcima ne događa se preko noći

Piše Tomislav Mirkov
27. svibnja 2022. - 07:33

Temperatura mora je okidač za mnoge životne procese u podmorskom svijetu. O temperaturi mora ovisi riblji metabolizam što je nama ribolovcima jako važno, jer je temeljno u pozadini intenzitet i količina hranjenja.

No pored toga temperatura mora jako je bitna i za mrijest. Tako se neke vrste uopće neće mrijestiti ako se ne poklope potrebni uvjeti, dok će kod mnogih mrijest kasniti ili pak uraniti ako se temperatura ne podudara ili podudara s njihovim potrebama.

Zima je razdoblje kada je većina jadranskih vrsta inertna. Niske temperature mora djeluju na riblje organizme tako da usporavaju većinu procesa. U skladu s tim se i najveći broj udičarima atraktivnih vrsta povlači u dublje slojeve mora gdje u temperaturno stabilnijim slojevima čekaju proljeće i zatopljenje.

Zimovnici s...

14. svibanj 2024 09:13