stdClass Object ( [id] => 1287075 [title] => Pic nije neuhvatljiv! Evo na što morate obratiti pažnju dok lovite ovog temperamentnog ljuskavog princa [alias] => pic-nije-neuhvatljiv-evo-na-sto-morate-obratiti-paznju-dok-lovite-ovog-temperamentnog-ljuskavog-princa [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Obitelj ljuskavki je u našem moru predstavljena s brojnim plemenitim vrstama među kojima pic svakako zauzima posebno mjesto.

Zbog pravilno raspoređenih krupnih kostiju i tečnog bijelog mesa uvijek je tražen među gurmanima, a jednako ga tako cijene i sportski ribolovci, ali iz sasvim drugih razloga.

Naime, pic je većini ribolovaca tek slučajan i ne tako čest ulov pa se zapravo na skoro svaki primjerak ulovljen na sportskoribolovni način gleda kao na mali trofej.

Pic je riba koju ćemo ponajprije naći na tvrdim kamenitim hridinastim dnima obraslima cistozirom, do pola metra visokim smeđim algama, gdje s lakoćom pronalazi hranu i prijeko potreban zaklon.

Često ga možemo naći i u plitkim pjeskovitim uvalama obraslima posidonijom, ali i u lučkim vodama koje u pravilu obiluju, za većinu morskih organizama, lako dostupnom hranom.

Iako je najbrojniji na dubinama od 5 do 20, ponekad zalazi i do 150 metara dubine.

---

image

Špicasta gubica je kriva za njegov naziv

---

Generalno gledano, brojniji je na vanjskim obalama otočnog niza i u kanalima između otoka nego uz obalu.

Uglavnom je plahi samotar koji život provodi u sporoj potrazi za hranom koristeći svaki mogući zaklon da bi ostao neprimijećen, no ponekad ga nalazimo i u paru.

Na dubljim brakovima katkad zna formirati veća jata.

Tako je primjerice, sada davne 1956. godine zabilježen nesvakidašnji ulov kaštelanskih ribara koji su u neposrednoj blizini Splita, na brakovima, u tri navrata, plivaricama ulovili oko 3000 kilograma ove ribe.

U gospodarskom su ribolovu ludar, osti i vrše glavni alati kojima se pic lovi dok su u sportskom ribolovu to podvodna puška i udica.

---

image

Pic je karakteristično isprugan

---

Iako se u podvodnom ribolovu pica lako može uočiti, u pravilu mu se izuzetno teško približiti tako da ga je na otvorenom uvijek vrlo teško nastrijeliti.

Plah, sumnjičav i vječno oprezan, na svaki nagovještaj opasnosti strelovito bježi u dubinu ostavljajući tako razočaranog ribolovca bez prilike za hitac.

A proganjanje tako uplašenog pica, definitivno nema nikakvog smisla.

Jednako je besmisleno pretraživanje okolnih rupa jer se uplašeni pic danima neće vratiti na isti teren.

Najveći broj ulova se ostvari čekama i pažljivim šuljanjem i dobrim refleksima dok se pic hrani ili miruje u zaklonu.

No ponekad i iznenađenje može uroditi plodom.

Naime, kad se nađe u neposrednoj opasnosti bez mogućnosti za bijeg, premda rijetko, i pic će poput mnogih svojih ljuskavih rođaka doslovno leći u travu uzdajući se u svoju prugastu mimikriju.

Ukoliko je ribolovac staložen i pokretima tijela ne pokaže da je vidio ribu prije nego mu dođe na domet strijele, ulov je u najvećem broju ovakvih susreta zagarantiran.

A udicom se pic uglavnom lovi kao usputna lovina tako da malobrojni ribolovci na ovu vrstu idu ciljano.

Predvez za ribolov pica iz barke se slaže na klasičan način s tim da je korištenje fluorokarbona imperativ koji se mora ispoštovati.

Na osnovu predveza promjera do 0,35 milimetara vezuju se tri prame dužine od 30 do 50 centimetara promjera 0,20 do 0,28 milimetara, pri čemu posljednja, najdonja prama lovi ispod olovnice.

Udice moraju biti dovoljno sitne da bi ih riba mogla progutati i dovoljno jake da bi mogle izdržati izvlačenje i zamaranje većih primjeraka.

Preporučena je veličina broj 6 do 8, prema Mustadovoj nomenklaturi.

Bez obzira na način ribolova, iz ruke ili štapom, griz pica je manje-više jednak.

Pic udara snažno i temperamentno nakon čega slijedi trenutni pokušaj bijega.

Uz neprestana postranična odvlačenja zakačeni će se pic cijelo vrijeme vrlo energično batrgati i tresti tako da je oprara u završnoj fazi izvlačenja više nego dobrodošao dio opreme.

---

image

Ovaj je pao na fermu za podlanicu

---

Pica se uspješno može loviti i s obale, i to na više načina.

Jedan, koji je svojevremeno opisao i legendarni talijanski slikar Leonardo Da Vinci, govori o lovu pica uz okomito ozidane lučke obale.

Današnja suvremena inačica tog načina u kojem je u Da Vincijevo vrijeme korištena daščica kao indikator i distancer te motovilo, podrazumijeva korištenje štapa s rolom koja ima po mogućnosti slobodni hod špule.

Na fluorokarbonski predvez promjera 0,25 milimetara dužine oko jednog metra koji je preko zogulina spojen s osnovom, navlači se olovnica težine 5 do 10 grama te se fiksira na tridesetak centimetara od kraja na kojem je vezana samo jedna udica.

Cijeli se sistem spušta neposredno uz okomitu obalu tako da udica bude oko pola metra iznad dna.

---

image

Isturenim sjekutićima pic prihvaća svoj plijen

---

Kočnicu role treba podesiti na najmanji mogući otpor tako da bi pic mogao izvući metar dva strune bez otpora nakon čega kočnicu valja pritegnuti i odlučnom kontrom potvrditi kačenje.

Poželjno je u sistem postaviti i kakav indikator kako bismo na vrijeme mogli reagirati.

Pica se može uloviti i klasičnom fermom izbacujući udice do tridesetak metara daleko od obale s tim da se kočnica role može ostaviti labavom ili potpuno otvorenom.

Također se može loviti i u tvrdo sa zategnutom kočnicom no u tom slučaju štap treba osigurati od odvlačenja u more.

Sve se to može postići i ‘iz ruke‘ s tim da onda na obali treba ostaviti treba odmotano nekoliko metara strune, a motovilo obavezno dobro učvrstiti.

---

image

Na plovak najčešće padaju ovakvi, mali, nedorasli

---

Sistem se u obje varijante slaže tako da se na osnovu promjera 0,40 milimetara navuče klizna olovnica od trideset do šezdeset grama težine, koja se preko zogulina nastavlja na fluorokarbonski predvez promjera 0,25 do 0,35 milimetara u dužini od 35 do 55 centimetara na čijem se kraju nalazi samo jedna udica.

Pica se može vrlo uspješno loviti i plovkom i to ponajlakše u rano jutro.

Idealne su pozicije uvale izložene kurentu s tim da lovna pozicija treba biti na istaknutom dijelu obale, idealno na glavi rta.

Sistem se slaže tako da se udice nakon izbačaja i postavljanja plovka u radni položaj nađu na tridesetak centimetara iznad dna.

U ovakvom ribolovu cijeli pribor može biti malo finiji.

Na osnovu promjera 0,25 milimetara navlači se klizni plovak nosivosti 10 do 15 grama.

Preko zogulina se vezuje fluorokarbonski predvez s olovnim otežanjem i jednom do dvije udice.

Ukoliko se koriste dvije udice prame moraju biti različitih dužina, npr., 15 i 25 centimetara, a ako se lovi samo s jednom udicom tada se olovno otežanje može postaviti kao bolognese montaža.

Sistem se izbacuje odmah s punte uz kurenat tako da ga struja može ponijeti u valu uz obalu. Griz pica se najčešće očituje ili kao iznenadno potapanje plovka ili pak kao drhturenje u mjestu pri čemu plovak više ne prati brzinu strujanja kurenta.

U ovom se posljednjem slučaju pic pokušava osloboditi udice otresajući glavom u mjestu što se na površini vidi kao drhturenje plovka.

---

image

Palagruža krije ovakve kapitalce

---

Zbog nježnijeg pribora i tanjih profila kontra mora biti mekana, ali ipak dovoljno energična kako bi kvalitetno potvrdili kačenje.

Pica se najuspješnije lovi u toplijem dijelu godine i to rano ujutro i prijepodne, po mirnom i vedrom vremenu bez vjetra.

No i zimi ga je isto moguće uloviti, ali ipak nešto teže nego u toplijem dijelu godine.

U proljeće, zajedno sa šparima i salpama spada u prve vrste koje se mogu vidjeti kako intenzivno prilaze obali.

A posebno je zanimljiv način na koji se ova vrsta hrani.

Kada uoči potencijalni obrok, pic će ga dugo i sumnjičavo ogledati. Tek kada se uvjeri da mu ne prijeti nikakva opasnost polako će mu prići, prihvatiti isturenom gubicom te ga naglim trzajem tijela u stranu otrgnuti od podloge.

Pic je svejed i s jednakim će tekom pojesti kakvu njemu zanimljivu algu kao i crva.

Ipak za ješku mu je najbolje ponuditi svježu školjku, u prvom redu dagnju, filetiranu lignju ili crva, no rado će pojesti i meso toplokrvnih životinja o obliku trakice junetine ili komadića jetre, s jednakim tekom sirovo ili kuhano po čemu je skoro pa jedinstven među plemenitijim ljuskavkama.

Naravno, da bi ribolov bio uspješniji poziciju za ribolov pica je poželjno brumati. Pored svih animalno-morskih otpadaka poput usoljene ili skašene ribe i rakova, picu se u brumu uspješno mogu ponuditi i ostaci iz kuhinje, prvenstveno kosti preostale nakon kuhanja.

A ulovljenog pica valja čim prije očistiti. Naime, i pic, baš kao i bugva ili salpa ima lako kvarljivu utrobu koja, ukoliko riba duže vremena bude neočišćena, može zagorčiti meso. Jednako tako valja odstraniti i crnu pokožicu s unutarnje strane trbušne stjenke zbog koje meso može poprimiti gorkast metalan okus.

---

image

Gradele su nestrpljive

---

Pic je najukusniji spremljen na gradelama, no i juha od pica slovi kao posebni gastronomski užitak.

A da biste i vi mogli uživati u gradelama ili lešadi složite pribor trebate smo potražiti valu izloženu laganom kurentu. Tamo vas ispod punte sigurno čeka barem jedan prugasti plemenitaš.

---

Osobna karta

 

Pic (Diplodus puntazzo, Cetti, 1777) je riba iz obitelji ljuskavki (Sparidae).

U našem moru bude dug do 47 centimetara i težak do 2,5 kilograma no srednja lovna ove vrste ne prelazi 0,15 kilograma.

Pic je riba snažnog, ovalnog, bočno stisnutog tijela.

Čeoni se greben strmo spušta prema izrazito špicastim ustima iz kojih iz svake čeljusti izviruje osam sjekutića jako iskošenih prema naprijed, po čemu je zapravo dobio ime.

Cijelo mu je tijelo pokriveno ljuskama a bočnu je linija vidljiva cijelom dužinom.

Sivo-srebrne je boje koja prema trbuhu prelazi u bijelo-srebrnu.

Po bokovima je crno isprugan sa sedam do devet okomitih prema trbuhu konusno stisnutih crnkastih pruga koje su najizražajnije kod mladih primjeraka.

Posljednja pruga je najšira i čini sedlo na korijenu repne peraje.

Pored crnih okomitih pruga pic je ukrašen i zlatastim tankim prugicama koje se pružaju od glave prema repu.

Sve su mu peraje dobro razvijene, a posebno repna s crnim obrubom.

Pic spolnu zrelost dosiže s 22 centimetra duljine.

Mrijesti se od sredine ljeta pa sve do kraja studenog.

Stalni je hermafrodit što znači da uvijek ima i muške i ženske spolne stanice.

Katkad se dogodi da nakon postizanja prve spolne zrelosti kratko vrijeme bude dominantni mužjak, a nakon toga ženka.

Ostali narodni nazivi za ovu ribu su šiljac, prekuranac, karoc, špic, kopac, pokućar, pićon, pičac, suhalj, picašic i orišac.

---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pic nije neuhvatljiv! Evo na što morate obratiti pažnju dok lovite ovog temperamentnog ljuskavog princa Pica nije teško uloviti ukoliko znate gdje je i što treba napraviti. Evo na što morate obratiti pažnju da biste mogli uživati u lovu ovog temperamentnog ljuskavog princa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gurmanski trofej [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Pic nije neuhvatljiv! Evo na što morate obratiti pažnju dok lovite ovog temperamentnog ljuskavog princa Pica nije teško uloviti ukoliko znate gdje je i što treba napraviti. Evo na što morate obratiti pažnju da biste mogli uživati u lovu ovog temperamentnog ljuskavog princa gurmanski trofej 2 0 8696 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-05 06:49:46 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-05 07:37:17 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-05-05 07:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 116 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Pica nije teško uloviti ukoliko znate gdje je i što treba napraviti. Evo na što morate obratiti pažnju da biste mogli uživati u lovu ovog temperamentnog ljuskavog princa [metadata] => robots= author= title=Pic nije neuhvatljiv! Evo na što morate obratiti pažnju dok lovite ovog temperamentnog ljuskavog princa [metakey] => PIC, kako loviti pica, Boris Bulić, ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815764.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815756.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815757.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815758.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815760.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815761.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815763.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815765.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815766.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815767.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815768.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815769.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/05\/24815770.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Avakvi trofeji su poprili\u010dno rijetki<\/p>","

Ovakvi su komadi na natjecanjima uglavnom rezultat dobre pripreme i iskustva<\/p>","

Picevi se love i na fermu<\/p>","","

Ovakvi se picevi smatraju uspjehom<\/p>","

\u0160picasta gubica je kriva za njegov naziv<\/p>","

Ovakvi ulovi povremeno osvanu na internetu no zapravo nitko sa sigurno\u0161\u0107u ne mo\u017ee potvrditi vjerodostojnost podataka<\/p>","

Ovaj je pao na fermu za podlanicu<\/p>","

Pic je karakteristi\u010dno isprugan<\/p>","

Palagru\u017ea krije ovakve kapitalce<\/p>","

Isturenim sjekuti\u0107ima pic prihva\u0107a svoj plijen<\/p>","

Gradele su nestrpljive<\/p>","

Na plovak naj\u010de\u0161\u0107e padaju ovakvi, mali, nedorasli<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1404","hd_24815764_1920.jpg":"1920x1080","k_24815764_1280.jpg":"1280x1280","k_24815764_1024.jpg":"1024x1024","k_24815764_640.jpg":"640x640","k_24815764_480.jpg":"480x480","k_24815764_340.jpg":"340x340","k_24815764_220.jpg":"220x220","o_24815764_1280.jpg":"1280x936","o_24815764_1024.jpg":"1024x748","o_24815764_640.jpg":"640x468","o_24815764_480.jpg":"480x351","o_24815764_340.jpg":"340x248","o_24815764_220.jpg":"220x160","h_24815764_1280.jpg":"1280x854","h_24815764_1024.jpg":"1024x683","h_24815764_640.jpg":"640x427","h_24815764_480.jpg":"480x320","h_24815764_340.jpg":"340x227","h_24815764_220.jpg":"220x147","pp_24815764_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815764_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815764_640.jpg":"640x814","pp_24815764_480.jpg":"480x611","pp_24815764_340.jpg":"340x432","pp_24815764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"747x1328","hd_24815756_1920.jpg":"1920x1080","k_24815756_1280.jpg":"1280x1280","k_24815756_1024.jpg":"1024x1024","k_24815756_640.jpg":"640x640","k_24815756_480.jpg":"480x480","k_24815756_340.jpg":"340x340","k_24815756_220.jpg":"220x220","o_24815756_1280.jpg":"1280x2275","o_24815756_1024.jpg":"1024x1820","o_24815756_640.jpg":"640x1137","o_24815756_480.jpg":"480x853","o_24815756_340.jpg":"340x604","o_24815756_220.jpg":"220x391","h_24815756_1280.jpg":"1280x854","h_24815756_1024.jpg":"1024x683","h_24815756_640.jpg":"640x427","h_24815756_480.jpg":"480x320","h_24815756_340.jpg":"340x227","h_24815756_220.jpg":"220x147","pp_24815756_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815756_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815756_640.jpg":"640x814","pp_24815756_480.jpg":"480x611","pp_24815756_340.jpg":"340x432","pp_24815756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"641x878","hd_24815757_1920.jpg":"1920x1080","k_24815757_1280.jpg":"1280x1280","k_24815757_1024.jpg":"1024x1024","k_24815757_640.jpg":"640x640","k_24815757_480.jpg":"480x480","k_24815757_340.jpg":"340x340","k_24815757_220.jpg":"220x220","o_24815757_1280.jpg":"1280x1753","o_24815757_1024.jpg":"1024x1402","o_24815757_640.jpg":"640x876","o_24815757_480.jpg":"480x657","o_24815757_340.jpg":"340x465","o_24815757_220.jpg":"220x301","h_24815757_1280.jpg":"1280x854","h_24815757_1024.jpg":"1024x683","h_24815757_640.jpg":"640x427","h_24815757_480.jpg":"480x320","h_24815757_340.jpg":"340x227","h_24815757_220.jpg":"220x147","pp_24815757_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815757_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815757_640.jpg":"640x814","pp_24815757_480.jpg":"480x611","pp_24815757_340.jpg":"340x432","pp_24815757_220.jpg":"220x280"},{"size0":"714x396","hd_24815758_1920.jpg":"1920x1080","k_24815758_1280.jpg":"1280x1280","k_24815758_1024.jpg":"1024x1024","k_24815758_640.jpg":"640x640","k_24815758_480.jpg":"480x480","k_24815758_340.jpg":"340x340","k_24815758_220.jpg":"220x220","o_24815758_1280.jpg":"1280x709","o_24815758_1024.jpg":"1024x567","o_24815758_640.jpg":"640x354","o_24815758_480.jpg":"480x266","o_24815758_340.jpg":"340x188","o_24815758_220.jpg":"220x122","h_24815758_1280.jpg":"1280x854","h_24815758_1024.jpg":"1024x683","h_24815758_640.jpg":"640x427","h_24815758_480.jpg":"480x320","h_24815758_340.jpg":"340x227","h_24815758_220.jpg":"220x147","pp_24815758_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815758_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815758_640.jpg":"640x814","pp_24815758_480.jpg":"480x611","pp_24815758_340.jpg":"340x432","pp_24815758_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1537x1130","hd_24815760_1920.jpg":"1920x1080","k_24815760_1280.jpg":"1280x1280","k_24815760_1024.jpg":"1024x1024","k_24815760_640.jpg":"640x640","k_24815760_480.jpg":"480x480","k_24815760_340.jpg":"340x340","k_24815760_220.jpg":"220x220","o_24815760_1280.jpg":"1280x941","o_24815760_1024.jpg":"1024x752","o_24815760_640.jpg":"640x470","o_24815760_480.jpg":"480x352","o_24815760_340.jpg":"340x249","o_24815760_220.jpg":"220x161","h_24815760_1280.jpg":"1280x854","h_24815760_1024.jpg":"1024x683","h_24815760_640.jpg":"640x427","h_24815760_480.jpg":"480x320","h_24815760_340.jpg":"340x227","h_24815760_220.jpg":"220x147","pp_24815760_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815760_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815760_640.jpg":"640x814","pp_24815760_480.jpg":"480x611","pp_24815760_340.jpg":"340x432","pp_24815760_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1405","hd_24815761_1920.jpg":"1920x1080","k_24815761_1280.jpg":"1280x1280","k_24815761_1024.jpg":"1024x1024","k_24815761_640.jpg":"640x640","k_24815761_480.jpg":"480x480","k_24815761_340.jpg":"340x340","k_24815761_220.jpg":"220x220","o_24815761_1280.jpg":"1280x936","o_24815761_1024.jpg":"1024x749","o_24815761_640.jpg":"640x468","o_24815761_480.jpg":"480x351","o_24815761_340.jpg":"340x248","o_24815761_220.jpg":"220x160","h_24815761_1280.jpg":"1280x854","h_24815761_1024.jpg":"1024x683","h_24815761_640.jpg":"640x427","h_24815761_480.jpg":"480x320","h_24815761_340.jpg":"340x227","h_24815761_220.jpg":"220x147","pp_24815761_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815761_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815761_640.jpg":"640x814","pp_24815761_480.jpg":"480x611","pp_24815761_340.jpg":"340x432","pp_24815761_220.jpg":"220x280"},{"size0":"507x883","hd_24815763_1920.jpg":"1920x1080","k_24815763_1280.jpg":"1280x1280","k_24815763_1024.jpg":"1024x1024","k_24815763_640.jpg":"640x640","k_24815763_480.jpg":"480x480","k_24815763_340.jpg":"340x340","k_24815763_220.jpg":"220x220","o_24815763_1280.jpg":"1280x2229","o_24815763_1024.jpg":"1024x1783","o_24815763_640.jpg":"640x1114","o_24815763_480.jpg":"480x835","o_24815763_340.jpg":"340x592","o_24815763_220.jpg":"220x383","h_24815763_1280.jpg":"1280x854","h_24815763_1024.jpg":"1024x683","h_24815763_640.jpg":"640x427","h_24815763_480.jpg":"480x320","h_24815763_340.jpg":"340x227","h_24815763_220.jpg":"220x147","pp_24815763_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815763_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815763_640.jpg":"640x814","pp_24815763_480.jpg":"480x611","pp_24815763_340.jpg":"340x432","pp_24815763_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2146","hd_24815765_1920.jpg":"1920x1080","k_24815765_1280.jpg":"1280x1280","k_24815765_1024.jpg":"1024x1024","k_24815765_640.jpg":"640x640","k_24815765_480.jpg":"480x480","k_24815765_340.jpg":"340x340","k_24815765_220.jpg":"220x220","o_24815765_1280.jpg":"1280x1430","o_24815765_1024.jpg":"1024x1144","o_24815765_640.jpg":"640x715","o_24815765_480.jpg":"480x536","o_24815765_340.jpg":"340x380","o_24815765_220.jpg":"220x245","h_24815765_1280.jpg":"1280x854","h_24815765_1024.jpg":"1024x683","h_24815765_640.jpg":"640x427","h_24815765_480.jpg":"480x320","h_24815765_340.jpg":"340x227","h_24815765_220.jpg":"220x147","pp_24815765_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815765_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815765_640.jpg":"640x814","pp_24815765_480.jpg":"480x611","pp_24815765_340.jpg":"340x432","pp_24815765_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1336","hd_24815766_1920.jpg":"1920x1080","k_24815766_1280.jpg":"1280x1280","k_24815766_1024.jpg":"1024x1024","k_24815766_640.jpg":"640x640","k_24815766_480.jpg":"480x480","k_24815766_340.jpg":"340x340","k_24815766_220.jpg":"220x220","o_24815766_1280.jpg":"1280x890","o_24815766_1024.jpg":"1024x712","o_24815766_640.jpg":"640x445","o_24815766_480.jpg":"480x334","o_24815766_340.jpg":"340x236","o_24815766_220.jpg":"220x153","h_24815766_1280.jpg":"1280x854","h_24815766_1024.jpg":"1024x683","h_24815766_640.jpg":"640x427","h_24815766_480.jpg":"480x320","h_24815766_340.jpg":"340x227","h_24815766_220.jpg":"220x147","pp_24815766_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815766_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815766_640.jpg":"640x814","pp_24815766_480.jpg":"480x611","pp_24815766_340.jpg":"340x432","pp_24815766_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2484","hd_24815767_1920.jpg":"1920x1080","k_24815767_1280.jpg":"1280x1280","k_24815767_1024.jpg":"1024x1024","k_24815767_640.jpg":"640x640","k_24815767_480.jpg":"480x480","k_24815767_340.jpg":"340x340","k_24815767_220.jpg":"220x220","o_24815767_1280.jpg":"1280x1656","o_24815767_1024.jpg":"1024x1324","o_24815767_640.jpg":"640x828","o_24815767_480.jpg":"480x621","o_24815767_340.jpg":"340x439","o_24815767_220.jpg":"220x284","h_24815767_1280.jpg":"1280x854","h_24815767_1024.jpg":"1024x683","h_24815767_640.jpg":"640x427","h_24815767_480.jpg":"480x320","h_24815767_340.jpg":"340x227","h_24815767_220.jpg":"220x147","pp_24815767_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815767_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815767_640.jpg":"640x814","pp_24815767_480.jpg":"480x611","pp_24815767_340.jpg":"340x432","pp_24815767_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24815768_1920.jpg":"1920x1080","k_24815768_1280.jpg":"1280x1280","k_24815768_1024.jpg":"1024x1024","k_24815768_640.jpg":"640x640","k_24815768_480.jpg":"480x480","k_24815768_340.jpg":"340x340","k_24815768_220.jpg":"220x220","o_24815768_1280.jpg":"1280x960","o_24815768_1024.jpg":"1024x768","o_24815768_640.jpg":"640x480","o_24815768_480.jpg":"480x360","o_24815768_340.jpg":"340x255","o_24815768_220.jpg":"220x165","h_24815768_1280.jpg":"1280x854","h_24815768_1024.jpg":"1024x683","h_24815768_640.jpg":"640x427","h_24815768_480.jpg":"480x320","h_24815768_340.jpg":"340x227","h_24815768_220.jpg":"220x147","pp_24815768_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815768_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815768_640.jpg":"640x814","pp_24815768_480.jpg":"480x611","pp_24815768_340.jpg":"340x432","pp_24815768_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24815769_1920.jpg":"1920x1080","k_24815769_1280.jpg":"1280x1280","k_24815769_1024.jpg":"1024x1024","k_24815769_640.jpg":"640x640","k_24815769_480.jpg":"480x480","k_24815769_340.jpg":"340x340","k_24815769_220.jpg":"220x220","o_24815769_1280.jpg":"1280x960","o_24815769_1024.jpg":"1024x768","o_24815769_640.jpg":"640x480","o_24815769_480.jpg":"480x360","o_24815769_340.jpg":"340x255","o_24815769_220.jpg":"220x165","h_24815769_1280.jpg":"1280x854","h_24815769_1024.jpg":"1024x683","h_24815769_640.jpg":"640x427","h_24815769_480.jpg":"480x320","h_24815769_340.jpg":"340x227","h_24815769_220.jpg":"220x147","pp_24815769_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815769_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815769_640.jpg":"640x814","pp_24815769_480.jpg":"480x611","pp_24815769_340.jpg":"340x432","pp_24815769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1790x1272","hd_24815770_1920.jpg":"1920x1080","k_24815770_1280.jpg":"1280x1280","k_24815770_1024.jpg":"1024x1024","k_24815770_640.jpg":"640x640","k_24815770_480.jpg":"480x480","k_24815770_340.jpg":"340x340","k_24815770_220.jpg":"220x220","o_24815770_1280.jpg":"1280x909","o_24815770_1024.jpg":"1024x727","o_24815770_640.jpg":"640x454","o_24815770_480.jpg":"480x341","o_24815770_340.jpg":"340x241","o_24815770_220.jpg":"220x156","h_24815770_1280.jpg":"1280x854","h_24815770_1024.jpg":"1024x683","h_24815770_640.jpg":"640x427","h_24815770_480.jpg":"480x320","h_24815770_340.jpg":"340x227","h_24815770_220.jpg":"220x147","pp_24815770_1280.jpg":"1280x1628","pp_24815770_1024.jpg":"1024x1303","pp_24815770_640.jpg":"640x814","pp_24815770_480.jpg":"480x611","pp_24815770_340.jpg":"340x432","pp_24815770_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15358152 Threads: 3 Questions: 3185872722 Slow queries: 7151316 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235699970 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/pic-nije-neuhvatljiv-evo-na-sto-morate-obratiti-paznju-dok-lovite-ovog-temperamentnog-ljuskavog-princa-1287075 [printLink] => /om/ribolov/pic-nije-neuhvatljiv-evo-na-sto-morate-obratiti-paznju-dok-lovite-ovog-temperamentnog-ljuskavog-princa-1287075?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 294858 [name] => PIC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pic [link] => /tag/pic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650547 [name] => kako loviti pica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-pica [link] => /tag/kako-loviti-pica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pic nije neuhvatljiv! Evo na što morate obratiti pažnju dok lovite ovog temperamentnog ljuskavog princa Pica nije teško uloviti ukoliko znate gdje je i što treba napraviti. Evo na što morate obratiti pažnju da biste mogli uživati u lovu ovog temperamentnog ljuskavog princa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gurmanski trofej [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pic nije neuhvatljiv! Evo na što morate obratiti pažnju dok lovite ovog temperamentnog ljuskavog princa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-03-20-07-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815764.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Avakvi trofeji su poprilično rijetki

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815764.jpg [title] =>

Avakvi trofeji su poprilično rijetki

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815756.jpg [title] =>

Ovakvi su komadi na natjecanjima uglavnom rezultat dobre pripreme i iskustva

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815757.jpg [title] =>

Picevi se love i na fermu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815758.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815760.jpg [title] =>

Ovakvi se picevi smatraju uspjehom

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815761.jpg [title] =>

Špicasta gubica je kriva za njegov naziv

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815763.jpg [title] =>

Ovakvi ulovi povremeno osvanu na internetu no zapravo nitko sa sigurnošću ne može potvrditi vjerodostojnost podataka

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815765.jpg [title] =>

Ovaj je pao na fermu za podlanicu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815766.jpg [title] =>

Pic je karakteristično isprugan

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815767.jpg [title] =>

Palagruža krije ovakve kapitalce

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815768.jpg [title] =>

Isturenim sjekutićima pic prihvaća svoj plijen

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815769.jpg [title] =>

Gradele su nestrpljive

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/05/24815770.jpg [title] =>

Na plovak najčešće padaju ovakvi, mali, nedorasli

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Obitelj ljuskavki je u našem moru predstavljena s brojnim plemenitim vrstama među kojima pic svakako zauzima posebno mjesto.

Zbog pravilno raspoređenih krupnih kostiju i tečnog bijelog mesa uvijek je tražen među gurmanima, a jednako ga tako cijene i sportski ribolovci, ali iz sasvim drugih razloga.

Naime, pic je većini ribolovaca tek slučajan i ne tako čest ulov pa se zapravo na skoro svaki primjerak ulovljen na sportskoribolovni način gleda kao na mali trofej.

Pic je riba koju ćemo ponajprije naći na tvrdim kamenitim hridinastim dnima obraslima cistozirom, do pola metra visokim smeđim algama, gdje s lakoćom pronalazi hranu i prijeko potreban zaklon.

Često ga možemo naći i u plitkim pjeskovitim uvalama obraslima posidonijom, ali i u lučkim vodama koje u pravilu obiluju, za većinu morskih organizama, lako dostupnom hranom.

Iako je najbrojniji na dubinama od 5 do 20, ponekad zalazi i do 150 metara dubine.

---

image

Špicasta gubica je kriva za njegov naziv

---

Generalno gledano, brojniji je na vanjskim obalama otočnog niza i u kanalima između otoka nego uz obalu.

Uglavnom je plahi samotar koji život provodi u sporoj potrazi za hranom koristeći svaki mogući zaklon da bi ostao neprimijećen, no ponekad ga nalazimo i u paru.

Na dubljim brakovima katkad zna formirati veća jata.

Tako je primjerice, sada davne 1956. godine zabilježen nesvakidašnji ulov kaštelanskih ribara koji su u neposrednoj blizini Splita, na brakovima, u tri navrata, plivaricama ulovili oko 3000 kilograma ove ribe.

U gospodarskom su ribolovu ludar, osti i vrše glavni alati kojima se pic lovi dok su u sportskom ribolovu to podvodna puška i udica.

---

image

Pic je karakteristično isprugan

---

Iako se u podvodnom ribolovu pica lako može uočiti, u pravilu mu se izuzetno teško približiti tako da ga je na otvorenom uvijek vrlo teško nastrijeliti.

Plah, sumnjičav i vječno oprezan, na svaki nagovještaj opasnosti strelovito bježi u dubinu ostavljajući tako razočaranog ribolovca bez prilike za hitac.

A proganjanje tako uplašenog pica, definitivno nema nikakvog smisla.

Jednako je besmisleno pretraživanje okolnih rupa jer se uplašeni pic danima neće vratiti na isti teren.

Najveći broj ulova se ostvari čekama i pažljivim šuljanjem i dobrim refleksima dok se pic hrani ili miruje u zaklonu.

No ponekad i iznenađenje može uroditi plodom.

Naime, kad se nađe u neposrednoj opasnosti bez mogućnosti za bijeg, premda rijetko, i pic će poput mnogih svojih ljuskavih rođaka doslovno leći u travu uzdajući se u svoju prugastu mimikriju.

Ukoliko je ribolovac staložen i pokretima tijela ne pokaže da je vidio ribu prije nego mu dođe na domet strijele, ulov je u najvećem broju ovakvih susreta zagarantiran.

A udicom se pic uglavnom lovi kao usputna lovina tako da malobrojni ribolovci na ovu vrstu idu ciljano.

Predvez za ribolov pica iz barke se slaže na klasičan način s tim da je korištenje fluorokarbona imperativ koji se mora ispoštovati.

Na osnovu predveza promjera do 0,35 milimetara vezuju se tri prame dužine od 30 do 50 centimetara promjera 0,20 do 0,28 milimetara, pri čemu posljednja, najdonja prama lovi ispod olovnice.

Udice moraju biti dovoljno sitne da bi ih riba mogla progutati i dovoljno jake da bi mogle izdržati izvlačenje i zamaranje većih primjeraka.

Preporučena je veličina broj 6 do 8, prema Mustadovoj nomenklaturi.

Bez obzira na način ribolova, iz ruke ili štapom, griz pica je manje-više jednak.

Pic udara snažno i temperamentno nakon čega slijedi trenutni pokušaj bijega.

Uz neprestana postranična odvlačenja zakačeni će se pic cijelo vrijeme vrlo energično batrgati i tresti tako da je oprara u završnoj fazi izvlačenja više nego dobrodošao dio opreme.

---

image

Ovaj je pao na fermu za podlanicu

---

Pica se uspješno može loviti i s obale, i to na više načina.

Jedan, koji je svojevremeno opisao i legendarni talijanski slikar Leonardo Da Vinci, govori o lovu pica uz okomito ozidane lučke obale.

Današnja suvremena inačica tog načina u kojem je u Da Vincijevo vrijeme korištena daščica kao indikator i distancer te motovilo, podrazumijeva korištenje štapa s rolom koja ima po mogućnosti slobodni hod špule.

Na fluorokarbonski predvez promjera 0,25 milimetara dužine oko jednog metra koji je preko zogulina spojen s osnovom, navlači se olovnica težine 5 do 10 grama te se fiksira na tridesetak centimetara od kraja na kojem je vezana samo jedna udica.

Cijeli se sistem spušta neposredno uz okomitu obalu tako da udica bude oko pola metra iznad dna.

---

image

Isturenim sjekutićima pic prihvaća svoj plijen

---

Kočnicu role treba podesiti na najmanji mogući otpor tako da bi pic mogao izvući metar dva strune bez otpora nakon čega kočnicu valja pritegnuti i odlučnom kontrom potvrditi kačenje.

Poželjno je u sistem postaviti i kakav indikator kako bismo na vrijeme mogli reagirati.

Pica se može uloviti i klasičnom fermom izbacujući udice do tridesetak metara daleko od obale s tim da se kočnica role može ostaviti labavom ili potpuno otvorenom.

Također se može loviti i u tvrdo sa zategnutom kočnicom no u tom slučaju štap treba osigurati od odvlačenja u more.

Sve se to može postići i ‘iz ruke‘ s tim da onda na obali treba ostaviti treba odmotano nekoliko metara strune, a motovilo obavezno dobro učvrstiti.

---

image

Na plovak najčešće padaju ovakvi, mali, nedorasli

---

Sistem se u obje varijante slaže tako da se na osnovu promjera 0,40 milimetara navuče klizna olovnica od trideset do šezdeset grama težine, koja se preko zogulina nastavlja na fluorokarbonski predvez promjera 0,25 do 0,35 milimetara u dužini od 35 do 55 centimetara na čijem se kraju nalazi samo jedna udica.

Pica se može vrlo uspješno loviti i plovkom i to ponajlakše u rano jutro.

Idealne su pozicije uvale izložene kurentu s tim da lovna pozicija treba biti na istaknutom dijelu obale, idealno na glavi rta.

Sistem se slaže tako da se udice nakon izbačaja i postavljanja plovka u radni položaj nađu na tridesetak centimetara iznad dna.

U ovakvom ribolovu cijeli pribor može biti malo finiji.

Na osnovu promjera 0,25 milimetara navlači se klizni plovak nosivosti 10 do 15 grama.

Preko zogulina se vezuje fluorokarbonski predvez s olovnim otežanjem i jednom do dvije udice.

Ukoliko se koriste dvije udice prame moraju biti različitih dužina, npr., 15 i 25 centimetara, a ako se lovi samo s jednom udicom tada se olovno otežanje može postaviti kao bolognese montaža.

Sistem se izbacuje odmah s punte uz kurenat tako da ga struja može ponijeti u valu uz obalu. Griz pica se najčešće očituje ili kao iznenadno potapanje plovka ili pak kao drhturenje u mjestu pri čemu plovak više ne prati brzinu strujanja kurenta.

U ovom se posljednjem slučaju pic pokušava osloboditi udice otresajući glavom u mjestu što se na površini vidi kao drhturenje plovka.

---

image

Palagruža krije ovakve kapitalce

---

Zbog nježnijeg pribora i tanjih profila kontra mora biti mekana, ali ipak dovoljno energična kako bi kvalitetno potvrdili kačenje.

Pica se najuspješnije lovi u toplijem dijelu godine i to rano ujutro i prijepodne, po mirnom i vedrom vremenu bez vjetra.

No i zimi ga je isto moguće uloviti, ali ipak nešto teže nego u toplijem dijelu godine.

U proljeće, zajedno sa šparima i salpama spada u prve vrste koje se mogu vidjeti kako intenzivno prilaze obali.

A posebno je zanimljiv način na koji se ova vrsta hrani.

Kada uoči potencijalni obrok, pic će ga dugo i sumnjičavo ogledati. Tek kada se uvjeri da mu ne prijeti nikakva opasnost polako će mu prići, prihvatiti isturenom gubicom te ga naglim trzajem tijela u stranu otrgnuti od podloge.

Pic je svejed i s jednakim će tekom pojesti kakvu njemu zanimljivu algu kao i crva.

Ipak za ješku mu je najbolje ponuditi svježu školjku, u prvom redu dagnju, filetiranu lignju ili crva, no rado će pojesti i meso toplokrvnih životinja o obliku trakice junetine ili komadića jetre, s jednakim tekom sirovo ili kuhano po čemu je skoro pa jedinstven među plemenitijim ljuskavkama.

Naravno, da bi ribolov bio uspješniji poziciju za ribolov pica je poželjno brumati. Pored svih animalno-morskih otpadaka poput usoljene ili skašene ribe i rakova, picu se u brumu uspješno mogu ponuditi i ostaci iz kuhinje, prvenstveno kosti preostale nakon kuhanja.

A ulovljenog pica valja čim prije očistiti. Naime, i pic, baš kao i bugva ili salpa ima lako kvarljivu utrobu koja, ukoliko riba duže vremena bude neočišćena, može zagorčiti meso. Jednako tako valja odstraniti i crnu pokožicu s unutarnje strane trbušne stjenke zbog koje meso može poprimiti gorkast metalan okus.

---

image

Gradele su nestrpljive

---

Pic je najukusniji spremljen na gradelama, no i juha od pica slovi kao posebni gastronomski užitak.

A da biste i vi mogli uživati u gradelama ili lešadi složite pribor trebate smo potražiti valu izloženu laganom kurentu. Tamo vas ispod punte sigurno čeka barem jedan prugasti plemenitaš.

---

Osobna karta

 

Pic (Diplodus puntazzo, Cetti, 1777) je riba iz obitelji ljuskavki (Sparidae).

U našem moru bude dug do 47 centimetara i težak do 2,5 kilograma no srednja lovna ove vrste ne prelazi 0,15 kilograma.

Pic je riba snažnog, ovalnog, bočno stisnutog tijela.

Čeoni se greben strmo spušta prema izrazito špicastim ustima iz kojih iz svake čeljusti izviruje osam sjekutića jako iskošenih prema naprijed, po čemu je zapravo dobio ime.

Cijelo mu je tijelo pokriveno ljuskama a bočnu je linija vidljiva cijelom dužinom.

Sivo-srebrne je boje koja prema trbuhu prelazi u bijelo-srebrnu.

Po bokovima je crno isprugan sa sedam do devet okomitih prema trbuhu konusno stisnutih crnkastih pruga koje su najizražajnije kod mladih primjeraka.

Posljednja pruga je najšira i čini sedlo na korijenu repne peraje.

Pored crnih okomitih pruga pic je ukrašen i zlatastim tankim prugicama koje se pružaju od glave prema repu.

Sve su mu peraje dobro razvijene, a posebno repna s crnim obrubom.

Pic spolnu zrelost dosiže s 22 centimetra duljine.

Mrijesti se od sredine ljeta pa sve do kraja studenog.

Stalni je hermafrodit što znači da uvijek ima i muške i ženske spolne stanice.

Katkad se dogodi da nakon postizanja prve spolne zrelosti kratko vrijeme bude dominantni mužjak, a nakon toga ženka.

Ostali narodni nazivi za ovu ribu su šiljac, prekuranac, karoc, špic, kopac, pokućar, pićon, pičac, suhalj, picašic i orišac.

---

---

image
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Avakvi trofeji su poprilično rijetki


Ovakvi su komadi na natjecanjima uglavnom rezultat dobre pripreme i iskustva


Picevi se love i na fermu



Ovakvi se picevi smatraju uspjehom


Špicasta gubica je kriva za njegov naziv


Ovakvi ulovi povremeno osvanu na internetu no zapravo nitko sa sigurnošću ne može potvrditi vjerodostojnost podataka


Ovaj je pao na fermu za podlanicu


Pic je karakteristično isprugan


Palagruža krije ovakve kapitalce


Isturenim sjekutićima pic prihvaća svoj plijen


Gradele su nestrpljive


Na plovak najčešće padaju ovakvi, mali, nedorasli

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/pic-nije-neuhvatljiv-evo-na-sto-morate-obratiti-paznju-dok-lovite-ovog-temperamentnog-ljuskavog-princa-1287075 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7c8be03651ba245da9faefa8f2dcf374d1013a5e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pic+nije+neuhvatljiv%21+Evo+na+%C5%A1to+morate+obratiti+pa%C5%BEnju+dok+lovite+ovog+temperamentnog+ljuskavog+princa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpic-nije-neuhvatljiv-evo-na-sto-morate-obratiti-paznju-dok-lovite-ovog-temperamentnog-ljuskavog-princa-1287075 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpic-nije-neuhvatljiv-evo-na-sto-morate-obratiti-paznju-dok-lovite-ovog-temperamentnog-ljuskavog-princa-1287075 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pic nije neuhvatljiv! Evo na što morate obratiti pažnju dok lovite ovog temperamentnog ljuskavog princa Pica nije teško uloviti ukoliko znate gdje je i što treba napraviti. Evo na što morate obratiti pažnju da biste mogli uživati u lovu ovog temperamentnog ljuskavog princa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gurmanski trofej [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

gurmanski trofejPic nije neuhvatljiv! Evo na što morate obratiti pažnju dok lovite ovog temperamentnog ljuskavog princa

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
5. svibnja 2023. - 09:16

Obitelj ljuskavki je u našem moru predstavljena s brojnim plemenitim vrstama među kojima pic svakako zauzima posebno mjesto.

Zbog pravilno raspoređenih krupnih kostiju i tečnog bijelog mesa uvijek je tražen među gurmanima, a jednako ga tako cijene i sportski ribolovci, ali iz sasvim drugih razloga.

Naime, pic je većini ribolovaca tek slučajan i ne tako čest ulov pa se zapravo na skoro svaki primjerak ulovljen na sportskoribolovni način gleda kao na mali trofej.

Pic je riba koju ćemo ponajprije naći na tvrdim kamenitim hridinastim dnima obraslima cistozirom, do pola metra visokim smeđim algama, gdje s lakoćom pronalazi hranu i prijeko potreban zaklon.

Često ga možemo naći i u plitkim pjeskovitim uvalama obraslima posidonijom, ali i u lučkim vodama koje u pravilu obiluju,...

17. svibanj 2024 05:20