StoryEditorOCM

prilagodba na okolišOsim divlje i one iz uzgoja, postoji i treća ‘podvrsta‘ orade. Pojašnjavamo kako ih razlikovati

Piše Pero Ugarković, suradnik na projektu Aquapop
19. siječnja 2021. - 07:28

Česta dvojba onih koji slabije poznaju ribe Jadranskog mora, ali i ljubitelja morske hrane koji žele biti sigurni što kupuju na ribarnici jest ona o porijeklu orade (komarče, podlanice...). Je li divlja ili iz ribogojilišta? Evo pojašnjenja:

Najlakše je pogledati oblik tijela koji se formirao selektivnošću i prilagodbom na okoliš. Kako uzgojnim oradama hrana pada "s neba", njihova usta su uzdignutija u odnosu na divlju. Zbog slabijeg korištenja peraja one izgledaju nepotpune, dok je tijelo zdepastijeg oblika, veće visine. Uzgojne orade imaju zaokruženiju i manju glavu u odnosu na divlju.

Također moguće je orade prepoznati i po nijansama boja, kao što se vidi na slici dolje.

Divlju i uzgojnu oradu je lako razlikovati, ali koja je ova treća?

Treća orada se naziva kavezno ...

20. studeni 2024 08:11