StoryEditorOCM

BIG GAME FISHINGOffshore Challenge Orebić 2024: kreće izlučni lov na velike trofeje, konkurencija je paklena!

Piše Sandra Barčot
14. svibnja 2024. - 19:33

Tridesetak posada, među kojima one ovjenčane i svjetskim medaljama, nadmetat će se od srijede do nedjelje (od 15. do 18. svibnja) u akvatoriju Orebića na četvrtom izdanju ribolovu na velike morske trofeje „Offshore challenge Orebić 2024.”.

Tako će pelješko mjesto poznato po pomorcima, kapetanima kao i vinarima, slijedeća tri ribolovna dana biti centar big game ribolova!

Izlučnog međunarodno nadmetanja, gdje će natjecatelji voditi morske okršaje ne samo sa trofejnim primjercima iz morskih dubina: tuna, igluna, iglana, te luca i lampuga, već i sa konkurencijom. Posadama koje žele izboriti i vizu za odlazak na svjetsku smotru „biggamaše” dogodine u Kostarici.

A konkurencija je ove godine – paklena!

- Dolaze nam lanjski pobjednici ekipa "Corto" kapetana Gordona Svaline iz kaštelanskog kluba Giričić, koji su i aktualni svjetski prvaci u big game ribolovu, a ta titula je osvojena u Senegalu. Imamo i iskusne posade sa natjecanja u Kostarici, njih je dosta i osvajača svjetskih medalja, kao i naše brojne reprezentativce, a stižu nam i vrhunski ribolovci iz Slovenije i Crne Gore, odnosno njihove reprezentacije – doznajemo od Daria Krističevića, predsjednika kluba domaćina “Peliških jedara”.

image

Prošle godine pobjedu je odnijela ekipa Corto

Duje Klarić/Cropix

Akvatorij u kojem će se loviti tri ribolovna dana je zona prema Mljetu, te podno otoka Korčule, ovisno o vremenskim uvjetima.

- Ritam događanja je srijeda (15. svibnja) otvaranje nadmetanje i sastanak kormilara u 18 sati, zatim slijede ribolovni dani: četvrtak, petak i subota sa startom u 9 sati, kada su udice u moru. Prva dva dana lovimo do 17 sati, a zadnji dan u subotu s mora se vraćamo sat ranije, u 16 sati. Vaganje ulova je na platuo ispred klupskih prostorija, u luci Orebić, svaki dan u 18.30 sati, osim subote u 18 sati – orar događanja diktira nam prvi čovjek kluba, te dodaje:

- Ukupna kvota izlova je do 610 kilograma, s tim kako se lovi po sistemu „catch and release” odnosno ulovi i pusti. Boduje se tuna teža od 40 kilograma, a imamo i nagradu za najteži ulovljeni primjerak, trofejnu tunu!

image

Lovi se u akvatoriju Pelješca, Korčule i Mljeta

Duje Klarić/Cropix

Samo nadmetanje vodi iskusan sudac, ujedno i izbornik hrvatske big game reprezentacije Tonči Luketa.

Svečana dodjela i proglašenje pobjednika zakazana je za subotu u 21 sat, nakon čega slijedi i zabava za sve – i ribolovce, i domaće i goste, na orebićkoj rivi uz koncert popularnog Jole!

image

Prošlogodišnji start natjecanja

Duje Klarić/Cropix
28. svibanj 2024 09:58