stdClass Object ( [id] => 1185736 [title] => Njezino veličanstvo - kirnja: majstor podvodnog ribolova otkriva kako loviti mitski plijen [alias] => njezino-velicanstvo-kirnja-majstor-podvodnog-ribolova-otkriva-kako-loviti-mitski-plijen [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Diamond forever, ili po naški dijamanti zauvijek, poznati je film iz serijala o Jamesu Bondu gdje engleski superagent po tko zna koji put dokazuje svoj šarm i superiornost spram neprijatelja čovječanstva, a gledatelji i nakon tko zna koliko snimljenih nastavaka i repriza i dalje pobožno prate avanture svemoćnog 007.

Podvodni ribolov također ima svoj vječni dijamant – doduše u prenesenom značenju, ali ništa manje mitsku lovinu, a to je Njezino veličanstvo Kirnja!

Slobodno možemo ustvrditi da ova kraljica podvodnog ribolova već gotovo 100 godina nadahnjuje generacije podvodnih ribolovaca, budi njihovu maštu, tjera ih na lude pothvate pod morem, nerijetko i s kobnim posljedicama.

Ali i sama pomisao na veliku tamnu siluetu koja klizi između kamenih gromada istinskom lovcu uzburka krv u žilama.

Pet vrsta

Kirnja golema spada u porodicu vučica (Serranidae), a bliski rođaci su joj kanjac, pirka ćućin i lubin. Tijelo joj je kompaktno, umjereno izduženo, istaknute glave s naglašenom čeljusti, a boja varira od tamnosmeđe do kestenjastožute, ovisno o tipu dna na kojem obitava.

Ova riblja vrsta može narasti i više od jednog i pol metra u dužinu i dosegnuti više od 80 kg težine. Raspon dubine u kojem se kreće i obitava zaista je impresivan, od doslovce metar dubine pa do 120 metara i dublje, dok njezina rodica, kirnja dubinska, obitava i do 700 metara dubine, ali to je za nas podvodnjake ipak malo preduboko!

U hrvatskom dijelu Jadrana obitava pet vrsta kirnji, a podvodnim ribolovcima posebno su zanimljive tri: kirnja golema, galinjača i bijela kirnja. Razlike se odnose na tjelesnu konstituciju, maksimalnu težinu i dužinu, ali u prvom redu habitat i način prehrane.

Kirnja golema ujedno je i najčešća meta podvodnjaka. Po pravilniku o morskom ribarstvu minimalna dopuštena lovna dužina iznosi 45 cm, a srednja lovna težina varira oko 7 kg.

Sezona lova sramežljivo počinje krajem ožujka, kada prve tople zrake sunca dovode kirnje u pliće predjele, ali češći susreti lovaca s ovom ribom su sredinom svibnja pri temperaturi od 17 do 18 stupnjeva. Upravo je temperatura ključan faktor približavanja kirnje plićim područjima u potrazi za hranom.

---

image

Kirnja se skriva u rupama koje su pravi labirinti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Inteligentna i moćna

S obzirom na to da se radi o vrlo inteligentnom biću, njezino obitavalište u pravilu je splet hodnika i procjepa s mnoštvom mrtvih kutova, gdje se osjeća potpuno sigurno i može u miru probaviti netom ulovljeni plijen. Za uspješan podvodni lov na kirnju mora biti zadovoljeno nekoliko uvjeta.

U prvom redu lovac mora bit izuzetno dobro psihofizički pripremljen, ponajprije zbog velike prosječne lovne dubine, koja varira od 20 do 30 metara. Uz napomenu da se radi o potencijalno velikoj, a u isto vrijeme iznimno snažnoj ribi.

Psihička priprema je ovdje posebno bitna, jer osim velike radne dubine lovac mora biti spreman na zavlačenje u rupe i procjepe, što može biti dodatan stres. Pogotovo ako se u takvim prostorima ne osjeća ugodno, jer klaustrofobični napadaji panike mogu biti pogubni za život lovca.

Lov na takvim terenima rezerviran je isključivo za lovce s velikim iskustvom i navikle na lov u spomenutim terenima, u prvom redu južnog Jadrana. Oprema, a osobito puške koje koristimo, mora biti primjerena očekivanoj lovini. S obzirom da su danas u uporabi uglavnom laštikače, one moraju biti posebno pripremljene za lov kirnje s obzirom na niz specifičnosti.

Imajući u vidu tehniku lova, razlikujemo nekoliko modela pušaka, a u prvom se redu razlikuju po dužini. Puške za lov po rupama optimalne dužine variraju između 82 do 90 cm, opremljene su dvostrukim lašticima od 16 mm i strijelom promjera 6,75 do 7 mm s jednim krilcem.

Strijela mora biti s kukicama, ne s utorima, da je kirnja u borbi ne bi slomila, jedno krilce također je bitno da pri izvlačenju strijela s dvostrukim krilcima ne bi zaglavila u rupi i onemogućila izvlačenje lovine.

---

image

Strijela sa zupcima nije najbolji izbor, osim ako je pogodak dobar

Božidar Vukičević/Cropix
---

Obavezni mulinel

Mulinel je obavezan, a najlonski predvez mora biti robusniji, odnosno monofilament mora biti debljine od 1,6 do 1,8 mm, zbog česte uporabe velike snage pri izvlačenju.

Zračne puške dužine između 85 i 95 cm također su dobar odabir, pogotovo modeli Cyrano i Predator zbog velike brzine i snage izbačaja strijele. Izbor pušaka prepuštam osobnom afinitetu lovca, no bez mulinela nije pametno ići u lov na kirnju!

Kod lova kirnje tehnikom dubokog šuljanja, propadanjem, a u nekim slučajevima tehnikom čeke koristimo tešku artiljeriju, u pravilu laštikače dužine do 120 cm. Danas megapopularni rolleri su must have kod lova na čeku, ili kod dubokog šuljanja, ali i klasične laštikače s dva do tri laštika i optimalno odabranom strijelom također su izvrstan izbor.

Promjer strijela s kukicama varira od 6,75 do 8 mm, ovisno o tipu i opremi puške. Dvostruko krilce, za razliku od lova po rupama, ovdje je obavezno, jer pogođenu ribu vučemo u slobodnom prostoru gdje ona divlja do mile volje. Mulinel velikog kapaciteta je neizbježan!

Kod pregleda terena vrijedi nekoliko pravila! Lovac najčešće izvodi duge podrone 7 do 10 metara iznad dna, pomno promatrajući kamene usjeke. Lagano i oprezno obilazi gromade, posebice strane okrenute suncu – kirnjine omiljene položaje.

Kada pronađemo teren s odronjenim kamenjem, ili ispucani zid, kirnja ispred svoga zaklona stoji najčešće u karakterističnoj poziciji svijeće dva do tri metra iznad ulaza, održavajući se na mjestu laganim mahanjem bočnih peraja i znatiželjno promatrajući okolinu. Ako se radi o ribi koja je već imala susrete s lovcima, svijeća se momentalno pretvara u torpedo i nestaje neshvatljivom brzinom u svoju rupu, ili jurne u dubinu.

---

image

Pažljivo treba pretraživati rupe i procijepe

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nezainteresirano kretanje

Ako imamo sreće i riba i dalje lebdi, izvodimo što tiši uron i krećemo se postrance, naoko nezainteresirano prema ribi. Posljednjih nekoliko metara mijenjamo smjer, lagano se okrećemo prema ribi stalno je držeći na oku.

Kirnja također drži vas na oku, u početku je radoznala, a što se više približavate ona se lagano okreće u smjeru svoje rupe i polako propada prema njoj. Ako je izvan dometa, malo zastanemo, pustimo ribu da uđe u rupu, lagano se približimo na domet i čekamo.

Kirnja se u pravilu, ponavljam u pravilu, ako nije uplašena, okrene u rupi i ponovo oprezno izviruje iza kamena, provjeravajući okolinu. Hitac mora biti brz, instiktivan i smrtonosan, u pravilu dva prsta iza oka. I odmah započinjete s izvlačenjem, jer ako kirnja nije momentalno usmrćena, a dozvolili ste joj da uđe u rupu, tada počinje iznimno neizvjesna igra živaca.

Ranjena kirnja koja se uspije duboko zavući u rupu počinje biti noćna mora za lovca, a njezino izvlačenje može trajati satima, nekada se produži i na slijedeći dan. U tom slučaju dolazi do izražaja iskustvo, domišljatost i sposobnost improvizacije kod svakog lovca kako bi riješio doista složen problem.

U tu svrhu koristimo razna priručna sredstva, u prvom redu kuke različite dužine, do 2,5 metara duge, male bove kako bi konop bio stalno nategnut, pa ako napravi i najmanji pokret bova je lagano izvlači prema otvoru rupe.

U slučaju da kroz nekakve manje procjepe možemo vidjeti vitalne dijelove tijela kirnje, tada koristimo strijelu bez krilaca kako bismo joj skratili muke i izvukli je kroz glavni otvor.

Malo sidro

Nekada se izvlačenje kirnje, zbog umora lovca ili dolaska noći, mora odgoditi za sljedeći dan i tada koristimo malo drukčiju taktiku. Koristeći naviku svake ribe da ranjena želi nakon nekog vremena pobjeći iz rupe koja joj očito nije pružila sigurnost, konop koji je bio čvrsto zategnut oko neke kamene izbočine otpustimo, spojimo ga na sidro težine od oko 5 kg koje dobro usidrimo i vratimo se sutradan.

Pri ponovnom dolasku na mjesto zločina u pravilu odmah zamjećujemo da je konop promijenio smjer i ranjena kirnja neuspješno pokušava pobjeći prema dubini. Normalno, drugi hitac mora biti precizan kako bi se ribi skratile muke.

Glavno pravilo kod lova na kirnju jest da ribu ne gađamo ako nismo sigurni da će pogodak biti smrtonosan, ili ako je ne možemo izvaditi iz rupe. Gađanje samo kako bismo se pohvalili i ostavljanje zaglavljene ribe u rupi nema nikakve veze s lovačkom etikom!

---

image

Pogođena kirnja mora se trenutno izvući iz rupe, jer u protivnom izvlačenje postaje noćna mora

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tehnika lova kirnje dubokim šuljanjem spada u one najzahtjevnije i doista je vrhunac u podvodnom ribolovu. Idealni tereni za prakticiranju ove ribolovne tehnike su vrhovi i rubovi dubljih brakova, masivni odroni i ispucani zidovi. Puške prikladne za ovaj tip lova su u pravilu super potentne laštikače dužine do 130 cm, jer velika kirnja na otvorenom ne dozvoljava mogućnost pretjeranog približavanja.

Duboko šuljanje je, za razliku od kirnje goleme, osnovna tehnika lova galinjače, koja za razliku od svoje rodice više voli lebdjeti na dubokim rubovima pučinskih brakova ili u podnožju velikih kamenih procjepa, gdje u njihovu podnožju ispušu u pijesku ulaz u rupu. Tijelo joj je više vretenasto, tamnosmeđe boje s karakterističnom žutom mrljom u području bočne linije.

Prema dostupnim podacima najveća lovna težina ne prelazi 20 kg. Područje južnog Jadrana idealno je stanište ove kirnje, gdje je sasvim uobičajeni stanovnik, dok sjeverno od Škarde počinje biti prilično rijetka. Srednja lovna težina varira oko 3 kg, a specifičnost galinjače koju lovac mora uzeti u obzir jest mekša konzistencija tkiva, pa hitac mora biti u predjelu glave, jer u protivnom često gubimo lovinu.

---

image

A sada što brže van iz rupe...

Božidar Vukičević/Cropix
---

Bijela kirnja

Bijela kirnja je najrjeđa kirnja koja se lovi, doduše zbog porasta temperature Jadranskog mora njezin broj se povećava, ali i dalje to nije ni blizu onom broju primjerice kirnje goleme.

S obzirom na izbor životnoga prostora, a to su prvenstveno dublji pješčani predjeli s usamljenim kamenjem, bunari u posidoniji s pješčanom podlogom, bijela kirnja je uz tradicionalnu raširenost na jugu prilično česta i u Zadarskom arhipelagu, području Malog Lošinja i Suska.

Kretanje ove ribe je u pravilu neočekivano i strelovito, a s obzirom da joj rupe nisu pretjerano komplicirane, pribjegava taktici da kada uđe u rupu repom dodatno digne fini mulj s dna gdje ste sat do dva potpuno slijepi i ne uspijete iskoristiti tu poziciju. Najveća lovna težina, koliko je poznato, ne prelazi 20 kg, dok srednja lovna težina varira oko 4 kg.

Na kraju, mali podsjetnik za sve potencijalne kirnjolovce, a koji još to ne znaju - lovostaj za sve vrste kirnji vrijedi od 1. 7. do 31. 8. u svrhu zaštite za vrijeme mrijesta.

---

image

Pogodak je bio precizan i ubojit, pa je izvlačenje lakše

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Završni metri izrona

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ni gusta trava nije pomogla da se sakrije

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ovakva scena svakom lovcu diže adrenalin do neba

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Trenutak koji svaki lovac priželjkuje

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ovakve ljepotice se rijetko viđaju

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proljetne mete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => proljetne mete 2 0 10542 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-24 08:34:25 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Mislav Čalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-20 09:33:44 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-04-20 09:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 67 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522528.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522530.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522532.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522534.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522536.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522538.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522540.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522542.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522544.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522546.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522548.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13522594.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Pogo\u0111ena kirnja mora se trenutno izvu\u0107i iz rupe, jer u protivnom izvla\u010denje postaje no\u0107na mora<\/p>","

Pa\u017eljivo treba pretra\u017eivati rupe i procijepe<\/p>","

Pogodak je bio precizan i ubojit, pa je izvla\u010denje lak\u0161e<\/p>","

Kirnja se skriva u rupama koje su pravi labirinti<\/p>","

Strijela sa zupcima nije najbolji izbor, osim ako je pogodak dobar<\/p>","

Zavr\u0161ni metri izrona<\/p>","

Ni gusta trava nije pomogla da se sakrije<\/p>","

Ovakva scena svakom lovcu di\u017ee adrenalin do neba<\/p>","

A sada \u0161to br\u017ee van iz rupe...<\/p>","

Trenutak koji svaki lovac pri\u017eeljkuje<\/p>","

Ovakve ljepotice se rijetko vi\u0111aju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_13522528_1920.jpg":"1920x1080","k_13522528_1280.jpg":"1280x1280","k_13522528_1024.jpg":"1024x1024","k_13522528_640.jpg":"640x640","k_13522528_480.jpg":"480x480","k_13522528_340.jpg":"340x340","k_13522528_220.jpg":"220x220","o_13522528_1280.jpg":"1280x960","o_13522528_1024.jpg":"1024x768","o_13522528_640.jpg":"640x480","o_13522528_480.jpg":"480x360","o_13522528_340.jpg":"340x255","o_13522528_220.jpg":"220x165","h_13522528_1280.jpg":"1280x854","h_13522528_1024.jpg":"1024x683","h_13522528_640.jpg":"640x427","h_13522528_480.jpg":"480x320","h_13522528_340.jpg":"340x227","h_13522528_220.jpg":"220x147","pp_13522528_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522528_1024.jpg":"805x1024","pp_13522528_640.jpg":"503x640","pp_13522528_480.jpg":"377x480","pp_13522528_340.jpg":"267x340","pp_13522528_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_13522530_1920.jpg":"1920x1080","k_13522530_1280.jpg":"1280x1280","k_13522530_1024.jpg":"1024x1024","k_13522530_640.jpg":"640x640","k_13522530_480.jpg":"480x480","k_13522530_340.jpg":"340x340","k_13522530_220.jpg":"220x220","o_13522530_1280.jpg":"1280x1706","o_13522530_1024.jpg":"1024x1365","o_13522530_640.jpg":"640x853","o_13522530_480.jpg":"480x640","o_13522530_340.jpg":"340x453","o_13522530_220.jpg":"220x293","h_13522530_1280.jpg":"1280x854","h_13522530_1024.jpg":"1024x683","h_13522530_640.jpg":"640x427","h_13522530_480.jpg":"480x320","h_13522530_340.jpg":"340x227","h_13522530_220.jpg":"220x147","pp_13522530_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522530_1024.jpg":"805x1024","pp_13522530_640.jpg":"503x640","pp_13522530_480.jpg":"377x480","pp_13522530_340.jpg":"267x340","pp_13522530_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13522532_1920.jpg":"1920x1080","k_13522532_1280.jpg":"1280x1280","k_13522532_1024.jpg":"1024x1024","k_13522532_640.jpg":"640x640","k_13522532_480.jpg":"480x480","k_13522532_340.jpg":"340x340","k_13522532_220.jpg":"220x220","o_13522532_1280.jpg":"1280x1920","o_13522532_1024.jpg":"1024x1536","o_13522532_640.jpg":"640x960","o_13522532_480.jpg":"480x720","o_13522532_340.jpg":"340x510","o_13522532_220.jpg":"220x330","h_13522532_1280.jpg":"1280x854","h_13522532_1024.jpg":"1024x683","h_13522532_640.jpg":"640x427","h_13522532_480.jpg":"480x320","h_13522532_340.jpg":"340x227","h_13522532_220.jpg":"220x147","pp_13522532_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522532_1024.jpg":"805x1024","pp_13522532_640.jpg":"503x640","pp_13522532_480.jpg":"377x480","pp_13522532_340.jpg":"267x340","pp_13522532_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13522534_1920.jpg":"1920x1080","k_13522534_1280.jpg":"1280x1280","k_13522534_1024.jpg":"1024x1024","k_13522534_640.jpg":"640x640","k_13522534_480.jpg":"480x480","k_13522534_340.jpg":"340x340","k_13522534_220.jpg":"220x220","o_13522534_1280.jpg":"1280x960","o_13522534_1024.jpg":"1024x768","o_13522534_640.jpg":"640x480","o_13522534_480.jpg":"480x360","o_13522534_340.jpg":"340x255","o_13522534_220.jpg":"220x165","h_13522534_1280.jpg":"1280x854","h_13522534_1024.jpg":"1024x683","h_13522534_640.jpg":"640x427","h_13522534_480.jpg":"480x320","h_13522534_340.jpg":"340x227","h_13522534_220.jpg":"220x147","pp_13522534_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522534_1024.jpg":"805x1024","pp_13522534_640.jpg":"503x640","pp_13522534_480.jpg":"377x480","pp_13522534_340.jpg":"267x340","pp_13522534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13522536_1920.jpg":"1920x1080","k_13522536_1280.jpg":"1280x1280","k_13522536_1024.jpg":"1024x1024","k_13522536_640.jpg":"640x640","k_13522536_480.jpg":"480x480","k_13522536_340.jpg":"340x340","k_13522536_220.jpg":"220x220","o_13522536_1280.jpg":"1280x853","o_13522536_1024.jpg":"1024x682","o_13522536_640.jpg":"640x426","o_13522536_480.jpg":"480x320","o_13522536_340.jpg":"340x226","o_13522536_220.jpg":"220x146","h_13522536_1280.jpg":"1280x854","h_13522536_1024.jpg":"1024x683","h_13522536_640.jpg":"640x427","h_13522536_480.jpg":"480x320","h_13522536_340.jpg":"340x227","h_13522536_220.jpg":"220x147","pp_13522536_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522536_1024.jpg":"805x1024","pp_13522536_640.jpg":"503x640","pp_13522536_480.jpg":"377x480","pp_13522536_340.jpg":"267x340","pp_13522536_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2812","hd_13522538_1920.jpg":"1920x1080","k_13522538_1280.jpg":"1280x1280","k_13522538_1024.jpg":"1024x1024","k_13522538_640.jpg":"640x640","k_13522538_480.jpg":"480x480","k_13522538_340.jpg":"340x340","k_13522538_220.jpg":"220x220","o_13522538_1280.jpg":"1280x1874","o_13522538_1024.jpg":"1024x1499","o_13522538_640.jpg":"640x937","o_13522538_480.jpg":"480x703","o_13522538_340.jpg":"340x497","o_13522538_220.jpg":"220x322","h_13522538_1280.jpg":"1280x854","h_13522538_1024.jpg":"1024x683","h_13522538_640.jpg":"640x427","h_13522538_480.jpg":"480x320","h_13522538_340.jpg":"340x227","h_13522538_220.jpg":"220x147","pp_13522538_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522538_1024.jpg":"805x1024","pp_13522538_640.jpg":"503x640","pp_13522538_480.jpg":"377x480","pp_13522538_340.jpg":"267x340","pp_13522538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13522540_1920.jpg":"1920x1080","k_13522540_1280.jpg":"1280x1280","k_13522540_1024.jpg":"1024x1024","k_13522540_640.jpg":"640x640","k_13522540_480.jpg":"480x480","k_13522540_340.jpg":"340x340","k_13522540_220.jpg":"220x220","o_13522540_1280.jpg":"1280x1920","o_13522540_1024.jpg":"1024x1536","o_13522540_640.jpg":"640x960","o_13522540_480.jpg":"480x720","o_13522540_340.jpg":"340x510","o_13522540_220.jpg":"220x330","h_13522540_1280.jpg":"1280x854","h_13522540_1024.jpg":"1024x683","h_13522540_640.jpg":"640x427","h_13522540_480.jpg":"480x320","h_13522540_340.jpg":"340x227","h_13522540_220.jpg":"220x147","pp_13522540_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522540_1024.jpg":"805x1024","pp_13522540_640.jpg":"503x640","pp_13522540_480.jpg":"377x480","pp_13522540_340.jpg":"267x340","pp_13522540_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13522542_1920.jpg":"1920x1080","k_13522542_1280.jpg":"1280x1280","k_13522542_1024.jpg":"1024x1024","k_13522542_640.jpg":"640x640","k_13522542_480.jpg":"480x480","k_13522542_340.jpg":"340x340","k_13522542_220.jpg":"220x220","o_13522542_1280.jpg":"1280x1920","o_13522542_1024.jpg":"1024x1536","o_13522542_640.jpg":"640x960","o_13522542_480.jpg":"480x720","o_13522542_340.jpg":"340x510","o_13522542_220.jpg":"220x330","h_13522542_1280.jpg":"1280x854","h_13522542_1024.jpg":"1024x683","h_13522542_640.jpg":"640x427","h_13522542_480.jpg":"480x320","h_13522542_340.jpg":"340x227","h_13522542_220.jpg":"220x147","pp_13522542_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522542_1024.jpg":"805x1024","pp_13522542_640.jpg":"503x640","pp_13522542_480.jpg":"377x480","pp_13522542_340.jpg":"267x340","pp_13522542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13522544_1920.jpg":"1920x1080","k_13522544_1280.jpg":"1280x1280","k_13522544_1024.jpg":"1024x1024","k_13522544_640.jpg":"640x640","k_13522544_480.jpg":"480x480","k_13522544_340.jpg":"340x340","k_13522544_220.jpg":"220x220","o_13522544_1280.jpg":"1280x853","o_13522544_1024.jpg":"1024x682","o_13522544_640.jpg":"640x426","o_13522544_480.jpg":"480x320","o_13522544_340.jpg":"340x226","o_13522544_220.jpg":"220x146","h_13522544_1280.jpg":"1280x854","h_13522544_1024.jpg":"1024x683","h_13522544_640.jpg":"640x427","h_13522544_480.jpg":"480x320","h_13522544_340.jpg":"340x227","h_13522544_220.jpg":"220x147","pp_13522544_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522544_1024.jpg":"805x1024","pp_13522544_640.jpg":"503x640","pp_13522544_480.jpg":"377x480","pp_13522544_340.jpg":"267x340","pp_13522544_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13522546_1920.jpg":"1920x1080","k_13522546_1280.jpg":"1280x1280","k_13522546_1024.jpg":"1024x1024","k_13522546_640.jpg":"640x640","k_13522546_480.jpg":"480x480","k_13522546_340.jpg":"340x340","k_13522546_220.jpg":"220x220","o_13522546_1280.jpg":"1280x853","o_13522546_1024.jpg":"1024x682","o_13522546_640.jpg":"640x426","o_13522546_480.jpg":"480x320","o_13522546_340.jpg":"340x226","o_13522546_220.jpg":"220x146","h_13522546_1280.jpg":"1280x854","h_13522546_1024.jpg":"1024x683","h_13522546_640.jpg":"640x427","h_13522546_480.jpg":"480x320","h_13522546_340.jpg":"340x227","h_13522546_220.jpg":"220x147","pp_13522546_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522546_1024.jpg":"805x1024","pp_13522546_640.jpg":"503x640","pp_13522546_480.jpg":"377x480","pp_13522546_340.jpg":"267x340","pp_13522546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2621","hd_13522548_1920.jpg":"1920x1080","k_13522548_1280.jpg":"1280x1280","k_13522548_1024.jpg":"1024x1024","k_13522548_640.jpg":"640x640","k_13522548_480.jpg":"480x480","k_13522548_340.jpg":"340x340","k_13522548_220.jpg":"220x220","o_13522548_1280.jpg":"1280x1747","o_13522548_1024.jpg":"1024x1397","o_13522548_640.jpg":"640x873","o_13522548_480.jpg":"480x655","o_13522548_340.jpg":"340x464","o_13522548_220.jpg":"220x300","h_13522548_1280.jpg":"1280x854","h_13522548_1024.jpg":"1024x683","h_13522548_640.jpg":"640x427","h_13522548_480.jpg":"480x320","h_13522548_340.jpg":"340x227","h_13522548_220.jpg":"220x147","pp_13522548_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522548_1024.jpg":"805x1024","pp_13522548_640.jpg":"503x640","pp_13522548_480.jpg":"377x480","pp_13522548_340.jpg":"267x340","pp_13522548_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13522594_1920.jpg":"1920x1080","k_13522594_1280.jpg":"1280x1280","k_13522594_1024.jpg":"1024x1024","k_13522594_640.jpg":"640x640","k_13522594_480.jpg":"480x480","k_13522594_340.jpg":"340x340","k_13522594_220.jpg":"220x220","o_13522594_1280.jpg":"1280x960","o_13522594_1024.jpg":"1024x768","o_13522594_640.jpg":"640x480","o_13522594_480.jpg":"480x360","o_13522594_340.jpg":"340x255","o_13522594_220.jpg":"220x165","h_13522594_1280.jpg":"1280x854","h_13522594_1024.jpg":"1024x683","h_13522594_640.jpg":"640x427","h_13522594_480.jpg":"480x320","h_13522594_340.jpg":"340x227","h_13522594_220.jpg":"220x147","pp_13522594_1280.jpg":"1006x1280","pp_13522594_1024.jpg":"805x1024","pp_13522594_640.jpg":"503x640","pp_13522594_480.jpg":"377x480","pp_13522594_340.jpg":"267x340","pp_13522594_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15259591 Threads: 2 Questions: 3176153729 Slow queries: 7120865 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235486863 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/njezino-velicanstvo-kirnja-majstor-podvodnog-ribolova-otkriva-kako-loviti-mitski-plijen-1185736 [printLink] => /om/ribolov/njezino-velicanstvo-kirnja-majstor-podvodnog-ribolova-otkriva-kako-loviti-mitski-plijen-1185736?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 610206 [name] => Mislav Čalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 20:43:52 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo [link] => /tag/mislav-calo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659081 [name] => mislav čalo otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 14:17:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo-otvoreno-more [link] => /tag/mislav-calo-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674766 [name] => Mislav Čalo kirnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-20 11:30:16 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo-kirnja [link] => /tag/mislav-calo-kirnja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 609145 [name] => kirnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-27 12:36:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kirnja [link] => /tag/kirnja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 674767 [name] => kirnja podvodni ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-20 11:30:16 [main_article_id] => 0 [alias] => kirnja-podvodni-ribolov [link] => /tag/kirnja-podvodni-ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 662590 [name] => kako loviti kirnju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-10 10:02:35 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-kirnju [link] => /tag/kako-loviti-kirnju ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proljetne mete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njezino veličanstvo - kirnja: majstor podvodnog ribolova otkriva kako loviti mitski plijen [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522528.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522528.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522530.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Pogođena kirnja mora se trenutno izvući iz rupe, jer u protivnom izvlačenje postaje noćna mora

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522532.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Pažljivo treba pretraživati rupe i procijepe

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522534.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Pogodak je bio precizan i ubojit, pa je izvlačenje lakše

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522536.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Kirnja se skriva u rupama koje su pravi labirinti

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522538.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Strijela sa zupcima nije najbolji izbor, osim ako je pogodak dobar

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522540.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Završni metri izrona

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522542.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ni gusta trava nije pomogla da se sakrije

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522544.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ovakva scena svakom lovcu diže adrenalin do neba

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522546.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

A sada što brže van iz rupe...

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522548.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Trenutak koji svaki lovac priželjkuje

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13522594.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ovakve ljepotice se rijetko viđaju

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Diamond forever, ili po naški dijamanti zauvijek, poznati je film iz serijala o Jamesu Bondu gdje engleski superagent po tko zna koji put dokazuje svoj šarm i superiornost spram neprijatelja čovječanstva, a gledatelji i nakon tko zna koliko snimljenih nastavaka i repriza i dalje pobožno prate avanture svemoćnog 007.

Podvodni ribolov također ima svoj vječni dijamant – doduše u prenesenom značenju, ali ništa manje mitsku lovinu, a to je Njezino veličanstvo Kirnja!

Slobodno možemo ustvrditi da ova kraljica podvodnog ribolova već gotovo 100 godina nadahnjuje generacije podvodnih ribolovaca, budi njihovu maštu, tjera ih na lude pothvate pod morem, nerijetko i s kobnim posljedicama.

Ali i sama pomisao na veliku tamnu siluetu koja klizi između kamenih gromada istinskom lovcu uzburka krv u žilama.

Pet vrsta

Kirnja golema spada u porodicu vučica (Serranidae), a bliski rođaci su joj kanjac, pirka ćućin i lubin. Tijelo joj je kompaktno, umjereno izduženo, istaknute glave s naglašenom čeljusti, a boja varira od tamnosmeđe do kestenjastožute, ovisno o tipu dna na kojem obitava.

Ova riblja vrsta može narasti i više od jednog i pol metra u dužinu i dosegnuti više od 80 kg težine. Raspon dubine u kojem se kreće i obitava zaista je impresivan, od doslovce metar dubine pa do 120 metara i dublje, dok njezina rodica, kirnja dubinska, obitava i do 700 metara dubine, ali to je za nas podvodnjake ipak malo preduboko!

U hrvatskom dijelu Jadrana obitava pet vrsta kirnji, a podvodnim ribolovcima posebno su zanimljive tri: kirnja golema, galinjača i bijela kirnja. Razlike se odnose na tjelesnu konstituciju, maksimalnu težinu i dužinu, ali u prvom redu habitat i način prehrane.

Kirnja golema ujedno je i najčešća meta podvodnjaka. Po pravilniku o morskom ribarstvu minimalna dopuštena lovna dužina iznosi 45 cm, a srednja lovna težina varira oko 7 kg.

Sezona lova sramežljivo počinje krajem ožujka, kada prve tople zrake sunca dovode kirnje u pliće predjele, ali češći susreti lovaca s ovom ribom su sredinom svibnja pri temperaturi od 17 do 18 stupnjeva. Upravo je temperatura ključan faktor približavanja kirnje plićim područjima u potrazi za hranom.

---

image

Kirnja se skriva u rupama koje su pravi labirinti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Inteligentna i moćna

S obzirom na to da se radi o vrlo inteligentnom biću, njezino obitavalište u pravilu je splet hodnika i procjepa s mnoštvom mrtvih kutova, gdje se osjeća potpuno sigurno i može u miru probaviti netom ulovljeni plijen. Za uspješan podvodni lov na kirnju mora biti zadovoljeno nekoliko uvjeta.

U prvom redu lovac mora bit izuzetno dobro psihofizički pripremljen, ponajprije zbog velike prosječne lovne dubine, koja varira od 20 do 30 metara. Uz napomenu da se radi o potencijalno velikoj, a u isto vrijeme iznimno snažnoj ribi.

Psihička priprema je ovdje posebno bitna, jer osim velike radne dubine lovac mora biti spreman na zavlačenje u rupe i procjepe, što može biti dodatan stres. Pogotovo ako se u takvim prostorima ne osjeća ugodno, jer klaustrofobični napadaji panike mogu biti pogubni za život lovca.

Lov na takvim terenima rezerviran je isključivo za lovce s velikim iskustvom i navikle na lov u spomenutim terenima, u prvom redu južnog Jadrana. Oprema, a osobito puške koje koristimo, mora biti primjerena očekivanoj lovini. S obzirom da su danas u uporabi uglavnom laštikače, one moraju biti posebno pripremljene za lov kirnje s obzirom na niz specifičnosti.

Imajući u vidu tehniku lova, razlikujemo nekoliko modela pušaka, a u prvom se redu razlikuju po dužini. Puške za lov po rupama optimalne dužine variraju između 82 do 90 cm, opremljene su dvostrukim lašticima od 16 mm i strijelom promjera 6,75 do 7 mm s jednim krilcem.

Strijela mora biti s kukicama, ne s utorima, da je kirnja u borbi ne bi slomila, jedno krilce također je bitno da pri izvlačenju strijela s dvostrukim krilcima ne bi zaglavila u rupi i onemogućila izvlačenje lovine.

---

image

Strijela sa zupcima nije najbolji izbor, osim ako je pogodak dobar

Božidar Vukičević/Cropix
---

Obavezni mulinel

Mulinel je obavezan, a najlonski predvez mora biti robusniji, odnosno monofilament mora biti debljine od 1,6 do 1,8 mm, zbog česte uporabe velike snage pri izvlačenju.

Zračne puške dužine između 85 i 95 cm također su dobar odabir, pogotovo modeli Cyrano i Predator zbog velike brzine i snage izbačaja strijele. Izbor pušaka prepuštam osobnom afinitetu lovca, no bez mulinela nije pametno ići u lov na kirnju!

Kod lova kirnje tehnikom dubokog šuljanja, propadanjem, a u nekim slučajevima tehnikom čeke koristimo tešku artiljeriju, u pravilu laštikače dužine do 120 cm. Danas megapopularni rolleri su must have kod lova na čeku, ili kod dubokog šuljanja, ali i klasične laštikače s dva do tri laštika i optimalno odabranom strijelom također su izvrstan izbor.

Promjer strijela s kukicama varira od 6,75 do 8 mm, ovisno o tipu i opremi puške. Dvostruko krilce, za razliku od lova po rupama, ovdje je obavezno, jer pogođenu ribu vučemo u slobodnom prostoru gdje ona divlja do mile volje. Mulinel velikog kapaciteta je neizbježan!

Kod pregleda terena vrijedi nekoliko pravila! Lovac najčešće izvodi duge podrone 7 do 10 metara iznad dna, pomno promatrajući kamene usjeke. Lagano i oprezno obilazi gromade, posebice strane okrenute suncu – kirnjine omiljene položaje.

Kada pronađemo teren s odronjenim kamenjem, ili ispucani zid, kirnja ispred svoga zaklona stoji najčešće u karakterističnoj poziciji svijeće dva do tri metra iznad ulaza, održavajući se na mjestu laganim mahanjem bočnih peraja i znatiželjno promatrajući okolinu. Ako se radi o ribi koja je već imala susrete s lovcima, svijeća se momentalno pretvara u torpedo i nestaje neshvatljivom brzinom u svoju rupu, ili jurne u dubinu.

---

image

Pažljivo treba pretraživati rupe i procijepe

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nezainteresirano kretanje

Ako imamo sreće i riba i dalje lebdi, izvodimo što tiši uron i krećemo se postrance, naoko nezainteresirano prema ribi. Posljednjih nekoliko metara mijenjamo smjer, lagano se okrećemo prema ribi stalno je držeći na oku.

Kirnja također drži vas na oku, u početku je radoznala, a što se više približavate ona se lagano okreće u smjeru svoje rupe i polako propada prema njoj. Ako je izvan dometa, malo zastanemo, pustimo ribu da uđe u rupu, lagano se približimo na domet i čekamo.

Kirnja se u pravilu, ponavljam u pravilu, ako nije uplašena, okrene u rupi i ponovo oprezno izviruje iza kamena, provjeravajući okolinu. Hitac mora biti brz, instiktivan i smrtonosan, u pravilu dva prsta iza oka. I odmah započinjete s izvlačenjem, jer ako kirnja nije momentalno usmrćena, a dozvolili ste joj da uđe u rupu, tada počinje iznimno neizvjesna igra živaca.

Ranjena kirnja koja se uspije duboko zavući u rupu počinje biti noćna mora za lovca, a njezino izvlačenje može trajati satima, nekada se produži i na slijedeći dan. U tom slučaju dolazi do izražaja iskustvo, domišljatost i sposobnost improvizacije kod svakog lovca kako bi riješio doista složen problem.

U tu svrhu koristimo razna priručna sredstva, u prvom redu kuke različite dužine, do 2,5 metara duge, male bove kako bi konop bio stalno nategnut, pa ako napravi i najmanji pokret bova je lagano izvlači prema otvoru rupe.

U slučaju da kroz nekakve manje procjepe možemo vidjeti vitalne dijelove tijela kirnje, tada koristimo strijelu bez krilaca kako bismo joj skratili muke i izvukli je kroz glavni otvor.

Malo sidro

Nekada se izvlačenje kirnje, zbog umora lovca ili dolaska noći, mora odgoditi za sljedeći dan i tada koristimo malo drukčiju taktiku. Koristeći naviku svake ribe da ranjena želi nakon nekog vremena pobjeći iz rupe koja joj očito nije pružila sigurnost, konop koji je bio čvrsto zategnut oko neke kamene izbočine otpustimo, spojimo ga na sidro težine od oko 5 kg koje dobro usidrimo i vratimo se sutradan.

Pri ponovnom dolasku na mjesto zločina u pravilu odmah zamjećujemo da je konop promijenio smjer i ranjena kirnja neuspješno pokušava pobjeći prema dubini. Normalno, drugi hitac mora biti precizan kako bi se ribi skratile muke.

Glavno pravilo kod lova na kirnju jest da ribu ne gađamo ako nismo sigurni da će pogodak biti smrtonosan, ili ako je ne možemo izvaditi iz rupe. Gađanje samo kako bismo se pohvalili i ostavljanje zaglavljene ribe u rupi nema nikakve veze s lovačkom etikom!

---

image

Pogođena kirnja mora se trenutno izvući iz rupe, jer u protivnom izvlačenje postaje noćna mora

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tehnika lova kirnje dubokim šuljanjem spada u one najzahtjevnije i doista je vrhunac u podvodnom ribolovu. Idealni tereni za prakticiranju ove ribolovne tehnike su vrhovi i rubovi dubljih brakova, masivni odroni i ispucani zidovi. Puške prikladne za ovaj tip lova su u pravilu super potentne laštikače dužine do 130 cm, jer velika kirnja na otvorenom ne dozvoljava mogućnost pretjeranog približavanja.

Duboko šuljanje je, za razliku od kirnje goleme, osnovna tehnika lova galinjače, koja za razliku od svoje rodice više voli lebdjeti na dubokim rubovima pučinskih brakova ili u podnožju velikih kamenih procjepa, gdje u njihovu podnožju ispušu u pijesku ulaz u rupu. Tijelo joj je više vretenasto, tamnosmeđe boje s karakterističnom žutom mrljom u području bočne linije.

Prema dostupnim podacima najveća lovna težina ne prelazi 20 kg. Područje južnog Jadrana idealno je stanište ove kirnje, gdje je sasvim uobičajeni stanovnik, dok sjeverno od Škarde počinje biti prilično rijetka. Srednja lovna težina varira oko 3 kg, a specifičnost galinjače koju lovac mora uzeti u obzir jest mekša konzistencija tkiva, pa hitac mora biti u predjelu glave, jer u protivnom često gubimo lovinu.

---

image

A sada što brže van iz rupe...

Božidar Vukičević/Cropix
---

Bijela kirnja

Bijela kirnja je najrjeđa kirnja koja se lovi, doduše zbog porasta temperature Jadranskog mora njezin broj se povećava, ali i dalje to nije ni blizu onom broju primjerice kirnje goleme.

S obzirom na izbor životnoga prostora, a to su prvenstveno dublji pješčani predjeli s usamljenim kamenjem, bunari u posidoniji s pješčanom podlogom, bijela kirnja je uz tradicionalnu raširenost na jugu prilično česta i u Zadarskom arhipelagu, području Malog Lošinja i Suska.

Kretanje ove ribe je u pravilu neočekivano i strelovito, a s obzirom da joj rupe nisu pretjerano komplicirane, pribjegava taktici da kada uđe u rupu repom dodatno digne fini mulj s dna gdje ste sat do dva potpuno slijepi i ne uspijete iskoristiti tu poziciju. Najveća lovna težina, koliko je poznato, ne prelazi 20 kg, dok srednja lovna težina varira oko 4 kg.

Na kraju, mali podsjetnik za sve potencijalne kirnjolovce, a koji još to ne znaju - lovostaj za sve vrste kirnji vrijedi od 1. 7. do 31. 8. u svrhu zaštite za vrijeme mrijesta.

---

image

Pogodak je bio precizan i ubojit, pa je izvlačenje lakše

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Završni metri izrona

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ni gusta trava nije pomogla da se sakrije

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ovakva scena svakom lovcu diže adrenalin do neba

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Trenutak koji svaki lovac priželjkuje

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ovakve ljepotice se rijetko viđaju

Božidar Vukičević/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Pogođena kirnja mora se trenutno izvući iz rupe, jer u protivnom izvlačenje postaje noćna mora

Božidar Vukičević/Cropix

Pažljivo treba pretraživati rupe i procijepe

Božidar Vukičević/Cropix

Pogodak je bio precizan i ubojit, pa je izvlačenje lakše

Božidar Vukičević/Cropix

Kirnja se skriva u rupama koje su pravi labirinti

Božidar Vukičević/Cropix

Strijela sa zupcima nije najbolji izbor, osim ako je pogodak dobar

Božidar Vukičević/Cropix

Završni metri izrona

Božidar Vukičević/Cropix

Ni gusta trava nije pomogla da se sakrije

Božidar Vukičević/Cropix

Ovakva scena svakom lovcu diže adrenalin do neba

Božidar Vukičević/Cropix

A sada što brže van iz rupe...

Božidar Vukičević/Cropix

Trenutak koji svaki lovac priželjkuje

Božidar Vukičević/Cropix

Ovakve ljepotice se rijetko viđaju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/njezino-velicanstvo-kirnja-majstor-podvodnog-ribolova-otkriva-kako-loviti-mitski-plijen-1185736 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c048c4bfd451454f9f673f88a92476d54af4c24f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njezino+veli%C4%8Danstvo+-+kirnja%3A+majstor+podvodnog+ribolova+otkriva+kako+loviti+mitski+plijen&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fnjezino-velicanstvo-kirnja-majstor-podvodnog-ribolova-otkriva-kako-loviti-mitski-plijen-1185736 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fnjezino-velicanstvo-kirnja-majstor-podvodnog-ribolova-otkriva-kako-loviti-mitski-plijen-1185736 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proljetne mete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

proljetne meteNjezino veličanstvo - kirnja: majstor podvodnog ribolova otkriva kako loviti mitski plijen

Piše Mislav Čalo
20. travnja 2022. - 11:18

Diamond forever, ili po naški dijamanti zauvijek, poznati je film iz serijala o Jamesu Bondu gdje engleski superagent po tko zna koji put dokazuje svoj šarm i superiornost spram neprijatelja čovječanstva, a gledatelji i nakon tko zna koliko snimljenih nastavaka i repriza i dalje pobožno prate avanture svemoćnog 007.

Podvodni ribolov također ima svoj vječni dijamant – doduše u prenesenom značenju, ali ništa manje mitsku lovinu, a to je Njezino veličanstvo Kirnja!

Slobodno možemo ustvrditi da ova kraljica podvodnog ribolova već gotovo 100 godina nadahnjuje generacije podvodnih ribolovaca, budi njihovu maštu, tjera ih na lude pothvate pod morem, nerijetko i s kobnim posljedicama.

Ali i sama pomisao na veliku tamnu siluetu koja klizi između kamenih gromada istinskom lovcu...

16. svibanj 2024 01:57