stdClass Object ( [id] => 1212815 [title] => Bez dobre elektroničke podrške suvremeni je ribolov teško zamisliv. Ne bilježite samo dobre pošte, krećite se cik-cak i budite sistematični [alias] => ne-biljezite-samo-dobre-poste-krecite-se-cik-cak-i-budite-sistematicni [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osnovni razlog zbog kojeg se dobre pošte drže u tajnosti nije toliko vezan uz strah od prelova pozicije koliko od okupacije pošte. Kada se u dolasku na ribolovnu poziciju na pošti zatekne ne jedna nego više barki, tada sve one za lov planirane morske nemani izvlači netko drugi, dok se mi moramo zadovoljiti traženjem alternativne pozicije koja možda i nije tako blizu, a najvjerojatnije je usto sasvim razvikana i potpuno prazna.

Lov na provjerenim poštama ima svoju draž. Dobar je osjećaj poći u ribolov siguran u ulov i još prije odlaska okupiti ekipu s najavom škrpina za večeru. No, za ljude kojima je izazov u krvi, puno je zanimljivije istraživati i pipati nove pošte te na taj način otkrivenu dobru poziciju zabilježiti u svoj GPS ili je jednostavno zapamtiti pomoću orjentira.

A naći novu poziciju nije lagan posao. Dovoljno je baciti pogled na bilo koju nautičku kartu kako bi u trenu postalo jasno da je dno poprilično istraženo i da su sve ozbiljnije pošte, svi brakovi i sve skaline jasno ucrtane, pri čemu su nerijetko na kvalitetnijim aplikacijama označene i točke koje ciljano daju lignje, bijelu ribu ili landovinu.

Ipak, za one koji znaju što treba gledati i na koji način, takvo je iscrtano dno zapravo tek slijepa mapa koju možemo ispuniti vlastitim oznakama, jer je u ribolovu konfiguracija dna uistinu samo tek jedna od stavki važnih za određivanje dobre pozicije.

Jedan od preduvjeta je svakako i strpljenje, jer, iako se na poštu može naići po sistemu slijepe kokoši i zrna kukuruza, u principu je traženje pozicije posao koji traži jako puno vremena i znanja.

NIKAD PRAVOLINIJSKI

Dobra elektronička podrška je nešto bez čega se u suvremenom ribolovu ne može. Zapravo i može, samo što bi onda za cjelokupan posao vremenski bilo potrebno vjerojatno nekoliko života.

Do standardnih ribolovnih pozicija se nikada ne dolazi teleportacijom, već uvijek brodom koji većina ribolovaca vozi pravolinijski, uvijek istom rutom. Naravno, postoje dijelovi rute koje bi bilo potpuno besmisleno prolaziti drukčije, no isto tako postoje dijelovi koje bi valjalo istražiti.

---

image

Pozicija na kojoj je ostvaren ovakav ulov ostaje tajna

---

Vožnja cik-cak linijom na tom dijelu rute mogla bi otkriti mnogo toga što nam u pravolinijskoj vožnji izmiče pogledu i sondi. Tako u kombinaciji s već postojećom kartotekom valja odabrati rutu koja će nas voditi po rubu podmorskih skalina, po rubovima brakova, po rubovima rupa, ali isto tako i uz bilo kakve olupine ili nakupine na dnu.

Čak i mala promjena dubine, pa makar od svega pola metra, može držati ribu. U tim putanjama nije naodmet zavrtiti barku, pa istu poziciju pregledati iz nekoliko različitih pravaca. Naravno, oni opremljeni sonderima koji imaju side image opciju puno lakše mogu izaći na kraj s takvim situacijama.

VAŽNI PARAMETRI

Sve spomenute prepreke na dnu, bilo uzdizanja ili padanja dna mogu držati ribu, no isto tako ne moraju ribu držati stalno i uvijek. Stoga je jako važno, uz eventualno uočavanje ribe, zapaziti i zabilježiti i ostale parametre. Smjer kurenta, odnosno faza mjeseca svakako su vrlo važni detalji koji moraju biti zabilježeni.

---

image

Poštu treba napipati

------
image

Ovo bi mogla biti i sasvim dobra pošta

---

Naime, pozicija na kojoj je uočena riba može raditi smo kad je plima, ili samo kad je oseka, tako da to mjesto svakako treba posjetiti i za vrijeme plime i za vrijeme oseke. Isto tako je jako važno doba dana, ali i doba godine. Pozicije koje drže ribu u proljeće na moraju ribu držati ljeti ili zimi.

Jedna od jako bitnih stvari je i kretanje ribe. Ako se jato kreće, tada treba ribu pratiti i zabilježiti smjer kretanja. Taj se smjer u najvećem broju slučajeva poklapa sa smjerom kurenta i nikada nije nelogičan, jer se riba uvijek kreće s vrlo jasnim i određenim razlozima od kojih su traženje hrane i razmnožavanja dva najčešća i najjača.

ODIGNUTI KRAJEVI

Naravno, nije svejedno kojom se ribolovom tehnikom lovi. Panulaši i udičari, premda temeljno traže vrlo slične pozicije, zapravo nikako ne gađaju iste točke. Na terenima na kojima caruju veliki predatori, udičarima zanimljive sitne ribe zapravo i nema u tolikom broju.

No ponekad se takve linije preklope, pa je jedna vrsta pokazatelj prisutnosti druge vrste. Uočavanje velikog jata sitnije ribe koja leži na dnu idealna je situacija za natjecateljski ribolov. To mogu biti bukve, manule, bokadori ili neka druga slična jatna riba.

No uočavanje istog takvog jata s jednim od dna jasno odignutim krajem, može značiti i prisustvo predatora koji je natjerao ribu na bijeg i odizanje od dna, što je panulašima, ali i jigerima bilo kojeg tipa itekako značajan podatak. Naravno, takvu poziciju treba svakako zabilježiti i prvom joj se prilikom vratiti, ponajprije pod istim, a onda i pod drukčijim uvjetima.

Naime, nikako nije svejedno je li u tom trenutku bilo jugo ili bura, maestral ili tramuntana. Promjena tlaka zraka može ribu aktivirati ili baciti u letargiju, što je svakako još jedan detalj koji treba uzeti u obzir i zabilježiti.

---

image

Brak treba istražiti sa svih strana

------
image

Gomila kamenja na dnu drži ribu

---

OLUPINE I KRHOTINE

Olupine su uvijek okupljale ribu. Potopljeni brodovi ili zrakoplovi su omiljena okupljališta pagara, zubataca krunaša, ugora, tabinja i velikih kantara. Naravno, uz sve nabrojano, zavisno od dubine i udaljenosti od obale, takve pozicije mogu biti stanište i brojnih drugih vrsta.

Ako je olupina na većoj dubini, tada se iznad nje može okupljati i sitnija plava riba, a za njom posljedično, poput pravih krstarica i krupnija plava riba. Takvo okupljanje je u velikom dijelu uzrokovano obiljem hrane koja se stvara zahvaljujući gustoj naseljenosti uz olupinu, ali i redovitim vodenim turbulencijama koje stvaraju kurenti u nailasku na prepreku.

Takav jedan zatvoreni hranidbeni krug vještom ribolovcu u kratkom vremenu može napuniti jaceru, pri čemu nikako nije svejedno kako se i s koje strane olupine sidrimo.

U zavisnosti od svih spomenutih faktora tražena riba se može nalaziti koncentrirana samo na jednoj strani olupine kada, što je najgore, na većini sondera može ostati potpuno skrivena. U toj je situaciji jedini pravi pokazatelj stanja u podmorju spuštanje kvalitetno naješkanih udica koje nam mogu doslovno pokazati što se dolje nalazi.

I bez obzira kakav nalaz otkrili, valja ga zabilježiti da bi sljedeći posjet bio jednostavniji. No, ponekad se dogodi da razbijeni i otrgnuti dijelovi olupine puno bolje drže ribu od samog centralnog dijela olupine, što se naravno ne može utvrditi samo jednostavnim pravolinijskim prelaskom preko odabrane točke. Tek detaljno sondiranje iz više pravaca s višekratnim povratkom na rutu, uz nekoliko testnih ribolova, može dati pravu sliku.

---

image

Jato odignuto od dna važan je detalj

------
image

Uz ovoliko struje promašaja ne bi smjelo biti

---

VJEČNA MEMORIJA

Greška je bilježiti smo dobre pošte. Bilježiti treba i pošte koje ne drže ili ne daju ribu. Dobar pokazatelj da treba upravo to napraviti su koćari koji u svojim kartama imaju zabilježene zadjeve, mjesta koja u svojim koćarskim lovovima praktično izbjegavaju.

Premda se najveći broj ribolovaca i tom pamćenju uzda u vlastite kapacitete, činjenica je da i najjadniji GPS ima memoriju koja baš nikada ono što je uneseno i zabilježeno ne zaboravlja.

A rukovanje takvim uređajima nije nikada toliko komplicirano da bi stvaralo tegobu koja bi bila veća od koristi. Istina je da treba proučiti uputstvo za rukovanje, ali je isto tako istina da se i ne treba koristiti baš sve što uređaj nudi. Na kraju krajeva, nitko od nas ne gleda ni sve programe koje nudi običan televizor u dnevnom boravku.

Jednom otkrivena i zabilježena pošta ostaje u uređaju i uvijek joj se možete vratiti s velikom preciznošću koja, bez obzira na proizvođača, nikada bitnije ne oscilira, dok je ušteda vremena na moru dobivena takvim pristupom stavka koja je najvećem broju ribolovaca upravo neprocjenjiva.

U nailasku na jato plave ribe koja se zadržava nad nekom tipičnom strukturom dna svakako valja zabilježiti tu poziciju, čak i ako nam plava riba toga trenutka nije na meti. Velika je vjerojatnost da će u nekom od idućih pohoda upravo ta točka biti na isti način puna ribe.

---

image

Jato je odignuto od dna, a pozicija pročešljana iz više pravaca

------
image

Vrlo zanimljiva situacija, pogotovo ako nitko za nju ne zna

---

VAŽNA SISTEMATIČNOST

Opcije poput spomenutog Side Imagea, Bottom alarma ili StructureScana, koje su kod mnogih modela standardna oprema, znatno olakšavaju preciznost u pronalasku lovine i određivanju pozicije.

Pažljivim pregledavanjem dna i praćenjem sondera, puno češće nego se općenito misli, mogu se otkriti pozicije o kojima se i ne sanja, a koje su katkad doslovno ispred nosa.

Naravno, u tim se potragama ne treba kretati sumanuto i bez cilja. Nakon što se odabere nekoliko ciljnih točaka, teren se polako i sistematski pretražuje uz povremena eventualna bilježenja zanimljivih ili potencijalno zanimljivih točaka.

Idealno je i istom danu pokušati se vratiti na zabilježene točke i provjeriti drže li ribu i nakon promjene kurenta.

A kada u tom istraživanju uspijete naići na poštu o kojoj ste sanjali i kada je zabilježite, bit će vam sasvim jasno zašto se o takvim stvarima ne priča i zašto se drže u strogoj tajnosti.

---

image

Dobar razlog za čuvanje pošte u tajnosti

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUDI MOJA TAJNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BUDI MOJA TAJNA 2 0 9046 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-29 11:30:18 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-01 12:59:09 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-08-01 12:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 468 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820139.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820138.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820140.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820141.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820142.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820144.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820179.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820183.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820206.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820204.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/29\/8820201.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dobra elektroni\u010dka podr\u0161ka osnovni je preduvjet za kvalitetan ribolovni uspjeh<\/p>","

Pozicija na kojoj je ostvaren ovakav ulov ostaje tajna<\/p>","

Jato odignuto od dna va\u017ean je detalj<\/p>","

Po\u0161tu treba napipati<\/em><\/p>","

Ovo bi mogla biti i sasvim dobra po\u0161ta<\/p>","

Brak treba istra\u017eiti sa svih strana<\/p>","

Gomila kamenja na dnu dr\u017ei ribu<\/p>","

Uz ovoliko struje <\/em>proma\u0161aja ne bi smjelo biti<\/p>","

Jato je odignuto od dna, a pozicija pro\u010de\u0161ljana <\/em>iz vi\u0161e pravaca<\/p>","

Dobar razlog za \u010duvanje po\u0161te u tajnosti<\/p>","

Vrlo zanimljiva situacija, pogotovo ako nitko za nju ne zna<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8820139_1920.jpg":"1920x1080","k_8820139_1280.jpg":"1280x1280","k_8820139_1024.jpg":"1024x1024","k_8820139_640.jpg":"640x640","k_8820139_480.jpg":"480x480","k_8820139_340.jpg":"340x340","k_8820139_220.jpg":"220x220","o_8820139_1280.jpg":"1280x960","o_8820139_1024.jpg":"1024x768","o_8820139_640.jpg":"640x480","o_8820139_480.jpg":"480x360","o_8820139_340.jpg":"340x255","o_8820139_220.jpg":"220x165","h_8820139_1280.jpg":"1280x854","h_8820139_1024.jpg":"1024x683","h_8820139_640.jpg":"640x427","h_8820139_480.jpg":"480x320","h_8820139_340.jpg":"340x227","h_8820139_220.jpg":"220x147","pp_8820139_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820139_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820139_640.jpg":"640x814","pp_8820139_480.jpg":"480x611","pp_8820139_340.jpg":"340x432","pp_8820139_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8820138_1920.jpg":"1920x1080","k_8820138_1280.jpg":"1280x1280","k_8820138_1024.jpg":"1024x1024","k_8820138_640.jpg":"640x640","k_8820138_480.jpg":"480x480","k_8820138_340.jpg":"340x340","k_8820138_220.jpg":"220x220","o_8820138_1280.jpg":"1280x960","o_8820138_1024.jpg":"1024x768","o_8820138_640.jpg":"640x480","o_8820138_480.jpg":"480x360","o_8820138_340.jpg":"340x255","o_8820138_220.jpg":"220x165","h_8820138_1280.jpg":"1280x854","h_8820138_1024.jpg":"1024x683","h_8820138_640.jpg":"640x427","h_8820138_480.jpg":"480x320","h_8820138_340.jpg":"340x227","h_8820138_220.jpg":"220x147","pp_8820138_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820138_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820138_640.jpg":"640x814","pp_8820138_480.jpg":"480x611","pp_8820138_340.jpg":"340x432","pp_8820138_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8820140_1920.jpg":"1920x1080","k_8820140_1280.jpg":"1280x1280","k_8820140_1024.jpg":"1024x1024","k_8820140_640.jpg":"640x640","k_8820140_480.jpg":"480x480","k_8820140_340.jpg":"340x340","k_8820140_220.jpg":"220x220","o_8820140_1280.jpg":"1280x960","o_8820140_1024.jpg":"1024x768","o_8820140_640.jpg":"640x480","o_8820140_480.jpg":"480x360","o_8820140_340.jpg":"340x255","o_8820140_220.jpg":"220x165","h_8820140_1280.jpg":"1280x854","h_8820140_1024.jpg":"1024x683","h_8820140_640.jpg":"640x427","h_8820140_480.jpg":"480x320","h_8820140_340.jpg":"340x227","h_8820140_220.jpg":"220x147","pp_8820140_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820140_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820140_640.jpg":"640x814","pp_8820140_480.jpg":"480x611","pp_8820140_340.jpg":"340x432","pp_8820140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8820141_1920.jpg":"1920x1080","k_8820141_1280.jpg":"1280x1280","k_8820141_1024.jpg":"1024x1024","k_8820141_640.jpg":"640x640","k_8820141_480.jpg":"480x480","k_8820141_340.jpg":"340x340","k_8820141_220.jpg":"220x220","o_8820141_1280.jpg":"1280x853","o_8820141_1024.jpg":"1024x682","o_8820141_640.jpg":"640x426","o_8820141_480.jpg":"480x320","o_8820141_340.jpg":"340x226","o_8820141_220.jpg":"220x146","h_8820141_1280.jpg":"1280x854","h_8820141_1024.jpg":"1024x683","h_8820141_640.jpg":"640x427","h_8820141_480.jpg":"480x320","h_8820141_340.jpg":"340x227","h_8820141_220.jpg":"220x147","pp_8820141_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820141_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820141_640.jpg":"640x814","pp_8820141_480.jpg":"480x611","pp_8820141_340.jpg":"340x432","pp_8820141_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8820142_1920.jpg":"1920x1080","k_8820142_1280.jpg":"1280x1280","k_8820142_1024.jpg":"1024x1024","k_8820142_640.jpg":"640x640","k_8820142_480.jpg":"480x480","k_8820142_340.jpg":"340x340","k_8820142_220.jpg":"220x220","o_8820142_1280.jpg":"1280x960","o_8820142_1024.jpg":"1024x768","o_8820142_640.jpg":"640x480","o_8820142_480.jpg":"480x360","o_8820142_340.jpg":"340x255","o_8820142_220.jpg":"220x165","h_8820142_1280.jpg":"1280x854","h_8820142_1024.jpg":"1024x683","h_8820142_640.jpg":"640x427","h_8820142_480.jpg":"480x320","h_8820142_340.jpg":"340x227","h_8820142_220.jpg":"220x147","pp_8820142_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820142_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820142_640.jpg":"640x814","pp_8820142_480.jpg":"480x611","pp_8820142_340.jpg":"340x432","pp_8820142_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8820144_1920.jpg":"1920x1080","k_8820144_1280.jpg":"1280x1280","k_8820144_1024.jpg":"1024x1024","k_8820144_640.jpg":"640x640","k_8820144_480.jpg":"480x480","k_8820144_340.jpg":"340x340","k_8820144_220.jpg":"220x220","o_8820144_1280.jpg":"1280x960","o_8820144_1024.jpg":"1024x768","o_8820144_640.jpg":"640x480","o_8820144_480.jpg":"480x360","o_8820144_340.jpg":"340x255","o_8820144_220.jpg":"220x165","h_8820144_1280.jpg":"1280x854","h_8820144_1024.jpg":"1024x683","h_8820144_640.jpg":"640x427","h_8820144_480.jpg":"480x320","h_8820144_340.jpg":"340x227","h_8820144_220.jpg":"220x147","pp_8820144_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820144_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820144_640.jpg":"640x814","pp_8820144_480.jpg":"480x611","pp_8820144_340.jpg":"340x432","pp_8820144_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8820179_1920.jpg":"1920x1080","k_8820179_1280.jpg":"1280x1280","k_8820179_1024.jpg":"1024x1024","k_8820179_640.jpg":"640x640","k_8820179_480.jpg":"480x480","k_8820179_340.jpg":"340x340","k_8820179_220.jpg":"220x220","o_8820179_1280.jpg":"1280x960","o_8820179_1024.jpg":"1024x768","o_8820179_640.jpg":"640x480","o_8820179_480.jpg":"480x360","o_8820179_340.jpg":"340x255","o_8820179_220.jpg":"220x165","h_8820179_1280.jpg":"1280x854","h_8820179_1024.jpg":"1024x683","h_8820179_640.jpg":"640x427","h_8820179_480.jpg":"480x320","h_8820179_340.jpg":"340x227","h_8820179_220.jpg":"220x147","pp_8820179_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820179_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820179_640.jpg":"640x814","pp_8820179_480.jpg":"480x611","pp_8820179_340.jpg":"340x432","pp_8820179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8820183_1920.jpg":"1920x1080","k_8820183_1280.jpg":"1280x1280","k_8820183_1024.jpg":"1024x1024","k_8820183_640.jpg":"640x640","k_8820183_480.jpg":"480x480","k_8820183_340.jpg":"340x340","k_8820183_220.jpg":"220x220","o_8820183_1280.jpg":"1280x960","o_8820183_1024.jpg":"1024x768","o_8820183_640.jpg":"640x480","o_8820183_480.jpg":"480x360","o_8820183_340.jpg":"340x255","o_8820183_220.jpg":"220x165","h_8820183_1280.jpg":"1280x854","h_8820183_1024.jpg":"1024x683","h_8820183_640.jpg":"640x427","h_8820183_480.jpg":"480x320","h_8820183_340.jpg":"340x227","h_8820183_220.jpg":"220x147","pp_8820183_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820183_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820183_640.jpg":"640x814","pp_8820183_480.jpg":"480x611","pp_8820183_340.jpg":"340x432","pp_8820183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8820206_1920.jpg":"1920x1080","k_8820206_1280.jpg":"1280x1280","k_8820206_1024.jpg":"1024x1024","k_8820206_640.jpg":"640x640","k_8820206_480.jpg":"480x480","k_8820206_340.jpg":"340x340","k_8820206_220.jpg":"220x220","o_8820206_1280.jpg":"1280x960","o_8820206_1024.jpg":"1024x768","o_8820206_640.jpg":"640x480","o_8820206_480.jpg":"480x360","o_8820206_340.jpg":"340x255","o_8820206_220.jpg":"220x165","h_8820206_1280.jpg":"1280x854","h_8820206_1024.jpg":"1024x683","h_8820206_640.jpg":"640x427","h_8820206_480.jpg":"480x320","h_8820206_340.jpg":"340x227","h_8820206_220.jpg":"220x147","pp_8820206_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820206_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820206_640.jpg":"640x814","pp_8820206_480.jpg":"480x611","pp_8820206_340.jpg":"340x432","pp_8820206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_8820204_1920.jpg":"1920x1080","k_8820204_1280.jpg":"1280x1280","k_8820204_1024.jpg":"1024x1024","k_8820204_640.jpg":"640x640","k_8820204_480.jpg":"480x480","k_8820204_340.jpg":"340x340","k_8820204_220.jpg":"220x220","o_8820204_1280.jpg":"1280x1706","o_8820204_1024.jpg":"1024x1365","o_8820204_640.jpg":"640x853","o_8820204_480.jpg":"480x640","o_8820204_340.jpg":"340x453","o_8820204_220.jpg":"220x293","h_8820204_1280.jpg":"1280x854","h_8820204_1024.jpg":"1024x683","h_8820204_640.jpg":"640x427","h_8820204_480.jpg":"480x320","h_8820204_340.jpg":"340x227","h_8820204_220.jpg":"220x147","pp_8820204_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820204_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820204_640.jpg":"640x814","pp_8820204_480.jpg":"480x611","pp_8820204_340.jpg":"340x432","pp_8820204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8820201_1920.jpg":"1920x1080","k_8820201_1280.jpg":"1280x1280","k_8820201_1024.jpg":"1024x1024","k_8820201_640.jpg":"640x640","k_8820201_480.jpg":"480x480","k_8820201_340.jpg":"340x340","k_8820201_220.jpg":"220x220","o_8820201_1280.jpg":"1280x960","o_8820201_1024.jpg":"1024x768","o_8820201_640.jpg":"640x480","o_8820201_480.jpg":"480x360","o_8820201_340.jpg":"340x255","o_8820201_220.jpg":"220x165","h_8820201_1280.jpg":"1280x854","h_8820201_1024.jpg":"1024x683","h_8820201_640.jpg":"640x427","h_8820201_480.jpg":"480x320","h_8820201_340.jpg":"340x227","h_8820201_220.jpg":"220x147","pp_8820201_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820201_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820201_640.jpg":"640x814","pp_8820201_480.jpg":"480x611","pp_8820201_340.jpg":"340x432","pp_8820201_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7790121 Threads: 4 Questions: 1567965156 Slow queries: 4782648 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111701656 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ne-biljezite-samo-dobre-poste-krecite-se-cik-cak-i-budite-sistematicni-1212815 [printLink] => /om/ribolov/ne-biljezite-samo-dobre-poste-krecite-se-cik-cak-i-budite-sistematicni-1212815?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 686347 [name] => ELEKTRONIKA U SLUŽBI RIBOLOVA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-01 14:05:24 [main_article_id] => 0 [alias] => elektronika-u-sluzbi-ribolova [link] => /tag/elektronika-u-sluzbi-ribolova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 686348 [name] => elektronika ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-01 14:05:24 [main_article_id] => 0 [alias] => elektronika-ribolov [link] => /tag/elektronika-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 686349 [name] => ribolov pomoću elektronike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-01 14:05:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-pomocu-elektronike [link] => /tag/ribolov-pomocu-elektronike ) [3] => stdClass Object ( [id] => 686350 [name] => gadgeti za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-01 14:05:25 [main_article_id] => 0 [alias] => gadgeti-za-ribolov [link] => /tag/gadgeti-za-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 686351 [name] => ribolov pomoć uređaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-01 14:05:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-pomoc-uredaji [link] => /tag/ribolov-pomoc-uredaji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUDI MOJA TAJNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bez dobre elektroničke podrške suvremeni je ribolov teško zamisliv. Ne bilježite samo dobre pošte, krećite se cik-cak i budite sistematični [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-11-10-55-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820139.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Dobra elektronička podrška osnovni je preduvjet za kvalitetan ribolovni uspjeh

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820139.jpg [title] => Boris Bulić

Dobra elektronička podrška osnovni je preduvjet za kvalitetan ribolovni uspjeh

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820138.jpg [title] =>

Pozicija na kojoj je ostvaren ovakav ulov ostaje tajna

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820140.jpg [title] =>

Jato odignuto od dna važan je detalj

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820141.jpg [title] =>

Poštu treba napipati

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820142.jpg [title] =>

Ovo bi mogla biti i sasvim dobra pošta

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820144.jpg [title] =>

Brak treba istražiti sa svih strana

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820179.jpg [title] =>

Gomila kamenja na dnu drži ribu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820183.jpg [title] =>

Uz ovoliko struje promašaja ne bi smjelo biti

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820206.jpg [title] =>

Jato je odignuto od dna, a pozicija pročešljana iz više pravaca

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820204.jpg [title] =>

Dobar razlog za čuvanje pošte u tajnosti

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/29/8820201.jpg [title] =>

Vrlo zanimljiva situacija, pogotovo ako nitko za nju ne zna

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Osnovni razlog zbog kojeg se dobre pošte drže u tajnosti nije toliko vezan uz strah od prelova pozicije koliko od okupacije pošte. Kada se u dolasku na ribolovnu poziciju na pošti zatekne ne jedna nego više barki, tada sve one za lov planirane morske nemani izvlači netko drugi, dok se mi moramo zadovoljiti traženjem alternativne pozicije koja možda i nije tako blizu, a najvjerojatnije je usto sasvim razvikana i potpuno prazna.

Lov na provjerenim poštama ima svoju draž. Dobar je osjećaj poći u ribolov siguran u ulov i još prije odlaska okupiti ekipu s najavom škrpina za večeru. No, za ljude kojima je izazov u krvi, puno je zanimljivije istraživati i pipati nove pošte te na taj način otkrivenu dobru poziciju zabilježiti u svoj GPS ili je jednostavno zapamtiti pomoću orjentira.

A naći novu poziciju nije lagan posao. Dovoljno je baciti pogled na bilo koju nautičku kartu kako bi u trenu postalo jasno da je dno poprilično istraženo i da su sve ozbiljnije pošte, svi brakovi i sve skaline jasno ucrtane, pri čemu su nerijetko na kvalitetnijim aplikacijama označene i točke koje ciljano daju lignje, bijelu ribu ili landovinu.

Ipak, za one koji znaju što treba gledati i na koji način, takvo je iscrtano dno zapravo tek slijepa mapa koju možemo ispuniti vlastitim oznakama, jer je u ribolovu konfiguracija dna uistinu samo tek jedna od stavki važnih za određivanje dobre pozicije.

Jedan od preduvjeta je svakako i strpljenje, jer, iako se na poštu može naići po sistemu slijepe kokoši i zrna kukuruza, u principu je traženje pozicije posao koji traži jako puno vremena i znanja.

NIKAD PRAVOLINIJSKI

Dobra elektronička podrška je nešto bez čega se u suvremenom ribolovu ne može. Zapravo i može, samo što bi onda za cjelokupan posao vremenski bilo potrebno vjerojatno nekoliko života.

Do standardnih ribolovnih pozicija se nikada ne dolazi teleportacijom, već uvijek brodom koji većina ribolovaca vozi pravolinijski, uvijek istom rutom. Naravno, postoje dijelovi rute koje bi bilo potpuno besmisleno prolaziti drukčije, no isto tako postoje dijelovi koje bi valjalo istražiti.

---

image

Pozicija na kojoj je ostvaren ovakav ulov ostaje tajna

---

Vožnja cik-cak linijom na tom dijelu rute mogla bi otkriti mnogo toga što nam u pravolinijskoj vožnji izmiče pogledu i sondi. Tako u kombinaciji s već postojećom kartotekom valja odabrati rutu koja će nas voditi po rubu podmorskih skalina, po rubovima brakova, po rubovima rupa, ali isto tako i uz bilo kakve olupine ili nakupine na dnu.

Čak i mala promjena dubine, pa makar od svega pola metra, može držati ribu. U tim putanjama nije naodmet zavrtiti barku, pa istu poziciju pregledati iz nekoliko različitih pravaca. Naravno, oni opremljeni sonderima koji imaju side image opciju puno lakše mogu izaći na kraj s takvim situacijama.

VAŽNI PARAMETRI

Sve spomenute prepreke na dnu, bilo uzdizanja ili padanja dna mogu držati ribu, no isto tako ne moraju ribu držati stalno i uvijek. Stoga je jako važno, uz eventualno uočavanje ribe, zapaziti i zabilježiti i ostale parametre. Smjer kurenta, odnosno faza mjeseca svakako su vrlo važni detalji koji moraju biti zabilježeni.

---

image

Poštu treba napipati

------
image

Ovo bi mogla biti i sasvim dobra pošta

---

Naime, pozicija na kojoj je uočena riba može raditi smo kad je plima, ili samo kad je oseka, tako da to mjesto svakako treba posjetiti i za vrijeme plime i za vrijeme oseke. Isto tako je jako važno doba dana, ali i doba godine. Pozicije koje drže ribu u proljeće na moraju ribu držati ljeti ili zimi.

Jedna od jako bitnih stvari je i kretanje ribe. Ako se jato kreće, tada treba ribu pratiti i zabilježiti smjer kretanja. Taj se smjer u najvećem broju slučajeva poklapa sa smjerom kurenta i nikada nije nelogičan, jer se riba uvijek kreće s vrlo jasnim i određenim razlozima od kojih su traženje hrane i razmnožavanja dva najčešća i najjača.

ODIGNUTI KRAJEVI

Naravno, nije svejedno kojom se ribolovom tehnikom lovi. Panulaši i udičari, premda temeljno traže vrlo slične pozicije, zapravo nikako ne gađaju iste točke. Na terenima na kojima caruju veliki predatori, udičarima zanimljive sitne ribe zapravo i nema u tolikom broju.

No ponekad se takve linije preklope, pa je jedna vrsta pokazatelj prisutnosti druge vrste. Uočavanje velikog jata sitnije ribe koja leži na dnu idealna je situacija za natjecateljski ribolov. To mogu biti bukve, manule, bokadori ili neka druga slična jatna riba.

No uočavanje istog takvog jata s jednim od dna jasno odignutim krajem, može značiti i prisustvo predatora koji je natjerao ribu na bijeg i odizanje od dna, što je panulašima, ali i jigerima bilo kojeg tipa itekako značajan podatak. Naravno, takvu poziciju treba svakako zabilježiti i prvom joj se prilikom vratiti, ponajprije pod istim, a onda i pod drukčijim uvjetima.

Naime, nikako nije svejedno je li u tom trenutku bilo jugo ili bura, maestral ili tramuntana. Promjena tlaka zraka može ribu aktivirati ili baciti u letargiju, što je svakako još jedan detalj koji treba uzeti u obzir i zabilježiti.

---

image

Brak treba istražiti sa svih strana

------
image

Gomila kamenja na dnu drži ribu

---

OLUPINE I KRHOTINE

Olupine su uvijek okupljale ribu. Potopljeni brodovi ili zrakoplovi su omiljena okupljališta pagara, zubataca krunaša, ugora, tabinja i velikih kantara. Naravno, uz sve nabrojano, zavisno od dubine i udaljenosti od obale, takve pozicije mogu biti stanište i brojnih drugih vrsta.

Ako je olupina na većoj dubini, tada se iznad nje može okupljati i sitnija plava riba, a za njom posljedično, poput pravih krstarica i krupnija plava riba. Takvo okupljanje je u velikom dijelu uzrokovano obiljem hrane koja se stvara zahvaljujući gustoj naseljenosti uz olupinu, ali i redovitim vodenim turbulencijama koje stvaraju kurenti u nailasku na prepreku.

Takav jedan zatvoreni hranidbeni krug vještom ribolovcu u kratkom vremenu može napuniti jaceru, pri čemu nikako nije svejedno kako se i s koje strane olupine sidrimo.

U zavisnosti od svih spomenutih faktora tražena riba se može nalaziti koncentrirana samo na jednoj strani olupine kada, što je najgore, na većini sondera može ostati potpuno skrivena. U toj je situaciji jedini pravi pokazatelj stanja u podmorju spuštanje kvalitetno naješkanih udica koje nam mogu doslovno pokazati što se dolje nalazi.

I bez obzira kakav nalaz otkrili, valja ga zabilježiti da bi sljedeći posjet bio jednostavniji. No, ponekad se dogodi da razbijeni i otrgnuti dijelovi olupine puno bolje drže ribu od samog centralnog dijela olupine, što se naravno ne može utvrditi samo jednostavnim pravolinijskim prelaskom preko odabrane točke. Tek detaljno sondiranje iz više pravaca s višekratnim povratkom na rutu, uz nekoliko testnih ribolova, može dati pravu sliku.

---

image

Jato odignuto od dna važan je detalj

------
image

Uz ovoliko struje promašaja ne bi smjelo biti

---

VJEČNA MEMORIJA

Greška je bilježiti smo dobre pošte. Bilježiti treba i pošte koje ne drže ili ne daju ribu. Dobar pokazatelj da treba upravo to napraviti su koćari koji u svojim kartama imaju zabilježene zadjeve, mjesta koja u svojim koćarskim lovovima praktično izbjegavaju.

Premda se najveći broj ribolovaca i tom pamćenju uzda u vlastite kapacitete, činjenica je da i najjadniji GPS ima memoriju koja baš nikada ono što je uneseno i zabilježeno ne zaboravlja.

A rukovanje takvim uređajima nije nikada toliko komplicirano da bi stvaralo tegobu koja bi bila veća od koristi. Istina je da treba proučiti uputstvo za rukovanje, ali je isto tako istina da se i ne treba koristiti baš sve što uređaj nudi. Na kraju krajeva, nitko od nas ne gleda ni sve programe koje nudi običan televizor u dnevnom boravku.

Jednom otkrivena i zabilježena pošta ostaje u uređaju i uvijek joj se možete vratiti s velikom preciznošću koja, bez obzira na proizvođača, nikada bitnije ne oscilira, dok je ušteda vremena na moru dobivena takvim pristupom stavka koja je najvećem broju ribolovaca upravo neprocjenjiva.

U nailasku na jato plave ribe koja se zadržava nad nekom tipičnom strukturom dna svakako valja zabilježiti tu poziciju, čak i ako nam plava riba toga trenutka nije na meti. Velika je vjerojatnost da će u nekom od idućih pohoda upravo ta točka biti na isti način puna ribe.

---

image

Jato je odignuto od dna, a pozicija pročešljana iz više pravaca

------
image

Vrlo zanimljiva situacija, pogotovo ako nitko za nju ne zna

---

VAŽNA SISTEMATIČNOST

Opcije poput spomenutog Side Imagea, Bottom alarma ili StructureScana, koje su kod mnogih modela standardna oprema, znatno olakšavaju preciznost u pronalasku lovine i određivanju pozicije.

Pažljivim pregledavanjem dna i praćenjem sondera, puno češće nego se općenito misli, mogu se otkriti pozicije o kojima se i ne sanja, a koje su katkad doslovno ispred nosa.

Naravno, u tim se potragama ne treba kretati sumanuto i bez cilja. Nakon što se odabere nekoliko ciljnih točaka, teren se polako i sistematski pretražuje uz povremena eventualna bilježenja zanimljivih ili potencijalno zanimljivih točaka.

Idealno je i istom danu pokušati se vratiti na zabilježene točke i provjeriti drže li ribu i nakon promjene kurenta.

A kada u tom istraživanju uspijete naići na poštu o kojoj ste sanjali i kada je zabilježite, bit će vam sasvim jasno zašto se o takvim stvarima ne priča i zašto se drže u strogoj tajnosti.

---

image

Dobar razlog za čuvanje pošte u tajnosti

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Dobra elektronička podrška osnovni je preduvjet za kvalitetan ribolovni uspjeh


Pozicija na kojoj je ostvaren ovakav ulov ostaje tajna


Jato odignuto od dna važan je detalj


Poštu treba napipati


Ovo bi mogla biti i sasvim dobra pošta


Brak treba istražiti sa svih strana


Gomila kamenja na dnu drži ribu


Uz ovoliko struje promašaja ne bi smjelo biti


Jato je odignuto od dna, a pozicija pročešljana iz više pravaca


Dobar razlog za čuvanje pošte u tajnosti


Vrlo zanimljiva situacija, pogotovo ako nitko za nju ne zna

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ne-biljezite-samo-dobre-poste-krecite-se-cik-cak-i-budite-sistematicni-1212815 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d63d2b12f8c26218827820a867ab8ab03b2942a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bez+dobre+elektroni%C4%8Dke+podr%C5%A1ke+suvremeni+je+ribolov+te%C5%A1ko+zamisliv.+Ne+bilje%C5%BEite+samo+dobre+po%C5%A1te%2C+kre%C4%87ite+se+cik-cak+i+budite+sistemati%C4%8Dni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fne-biljezite-samo-dobre-poste-krecite-se-cik-cak-i-budite-sistematicni-1212815 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fne-biljezite-samo-dobre-poste-krecite-se-cik-cak-i-budite-sistematicni-1212815 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUDI MOJA TAJNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BUDI MOJA TAJNABez dobre elektroničke podrške suvremeni je ribolov teško zamisliv. Ne bilježite samo dobre pošte, krećite se cik-cak i budite sistematični

Piše Boris Bulić
1. kolovoza 2022. - 14:52

Osnovni razlog zbog kojeg se dobre pošte drže u tajnosti nije toliko vezan uz strah od prelova pozicije koliko od okupacije pošte. Kada se u dolasku na ribolovnu poziciju na pošti zatekne ne jedna nego više barki, tada sve one za lov planirane morske nemani izvlači netko drugi, dok se mi moramo zadovoljiti traženjem alternativne pozicije koja možda i nije tako blizu, a najvjerojatnije je usto sasvim razvikana i potpuno prazna.

Lov na provjerenim poštama ima svoju draž. Dobar je osjećaj poći u ribolov siguran u ulov i još prije odlaska okupiti ekipu s najavom škrpina za večeru. No, za ljude kojima je izazov u krvi, puno je zanimljivije istraživati i pipati nove pošte te na taj način otkrivenu dobru poziciju zabilježiti u svoj GPS ili je jednostavno zapamtiti pomoću...

16. svibanj 2024 13:10