stdClass Object ( [id] => 1188894 [title] => Jedna od rijetkih riba koje i iskusnim ribolovcima zadaju glavobolju: lov na pica, korak po korak [alias] => lov-na-pica-korak-po-korak [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Među oboritom ribom Jadrana, pic nedvojbeno zauzima posebno istaknuto mjesto. Razloga je puno, a među prvima je činjenica da se zbog specifičnog načina života i ishrane, te podozrivosti i plahe naravi, po kojoj je osobito poznat, na udicama nađe relativno rijetko.

Naravno, ne možemo zaobići ni visoko mjesto na gastronomskoj ljestvici delicija koje oduvijek, rame uz rame dijeli s najtraženijim i najcjenjenijim ribama, a što nikako nije bez razloga.

I dok je nekima tek neostvareni san, nekim je ribolovcima u principu stalno dostupan. A razlika između te dvije grupe ribolovca samo je u jednoj stvari, dobrom poznavanju lovine što je zapravo, općenito, osnovni preduvjet za uspjeh u ribolovu.

OPREZ PRIJE SVEGA

Pic je rasprostranjen duž cijele jadranske obale, od najplićih pličina pa sve do impresivnih 150 metara dubine. Premda ga se može naći doslovno posvuda, ipak je najbrojniji na stjenovitom dnu obraslom cistozirom u kojoj nalazi i hranu i zaklon, i to uglavnom na dubinama od 5 do 20 metara.

Bira mirne i zaštićene uvale, najčešće u vanjskom otočnom nizu kao i u plitkim međuotočnim kanalima. Isto ga se tako često može zateći u lučicama, kao i na pjeskovitom dnu, pogotovo ako je obraslo posidonijom koju također vrlo vješto koristi kao zaklon.

Pic je svejed tako da će s jednakim užitkom pojesti i algu i crva. Zahvaljujući svojoj isturenoj gubici s lakoćom može doprijeti do pozicija koje su većini drugih riba nedostupne. Budući da nije lovac koji svoju hranu mora proganjati, svakom obroku prilazi s posebno sporom pažnjom. Kada uoči neki potencijalni zalogaj, najprije ga dugo i podozrivo promatra kao da procjenjuje ima li uopće smisla truditi se oko njega.

---

image

Zahvaljujući isturenoj gubici, pic lako može doći i do drugim ribama nedostupnih zalogaja

------
image

Špicasta isturena usta njegov su zaštitni znak

---

Naravno, istovremeno je na stalnom oprezu od većih predatora, tako da je ta plahost u punom smislu riječi maksimalno izražena. Tek kad se uvjeri da nema nikakve opasnosti i da je obrok vrijedan truda, polako mu prilazi i kada ga prihvati svojim isturenim zubima, naglim ga trzajem tijela u stranu otrgne od podloge.

Sasvim je druga situacija kada je u pitanju grupno hranjenje, primjerice kada je u pitanju razbijeni ježinac. Tada utrka za hranom, potiskuje oprez, pa se i pic poput ostalih vrsta halapljivo i razdraženo baca na slatke i uglavnom nedostupne zalogaje.

Ipak, važno je naglasiti da kapitalni primjerci i u takvim, krajnje razdraženim situacijama pokazuju zavidnu količinu opreza dok zapravo samo sasvim mlade, vječno gladne ribe, srljaju bez straha i nužne podozrivosti.

---

image

Možda se krije već u prvoj pličini

---

NAD BRAKOM

Mrijest pica traje od srpnja do kraja studenoga. Spolnu zrelost postiže s 22 cm dužine, pri čemu valja naglasiti da je pic stalni hermafrodit, a što znači da ima i muške i ženske spolne stanice. Ponekad se dogodi da nakon postizanja prve spolne zrelosti neko vrijeme bude dominantni mužjak, a nakon toga ženka.

Pic može živjeti nešto više od 20 godina. Za to vrijeme može narasti do 60 cm u dužinu i pritom težiti 2,5 kilograma. Ipak, takvi su kapitalni primjerci vrlo rijetki. Prosječna lovna težina je daleko manja i kreće se tek oko petnaestak dekagrama.

Svoj riblji život provodi uglavnom kao samotar, vrlo rijetko u paru. Iznimka su povremena okupljanja na brakovima kad formira veća jata. Neko pravilo vezano uz takva okupljanja još uvijek nije jasno definirano. Picevi se jednostavno povremeno skupe, a ribolovac koji se u tom trenutku nađe nad tim jatom taj dan može smatrati onim svojim danom.

OSJETLJIVI VRHOVI

Pica se može loviti na razne načine, pri čemu ga većina ribolovaca lovi samo kao usputnu slučajnu lovinu. No poznavajući mu životne navike, uz dobru i pouzdanu elektroniku koja nam može otkriti potencijalno kvalitetna mjesta i pozicije koje možda drže pica, može se pokušati i s ciljanim lovom, što je svakom iole pasioniranom ribolovcu poseban izazov.

Dakle, pribor za lov na pica je temeljno pribor za pridneni ribolov bijele ribe. Premda se može loviti i iz ruke, sve je manje ribolovaca koji su skloni takvom tradicionalnim obliku ribarenja. Štap za ribolov pica iz barke ne bi trebao biti kraći od tri metra, vršne akcije s izmjenjivim višebojnim vrhom adekvatne osjetljivosti.

---

image

Osjetljivi vrhovi neophodni su kada je u pitanju lov na pica

---

Rola je veličinom usklađena sa štapom, što znači da je model kapaciteta od 100 metara 0,35 mm strune više nego dostatan. Ono što je svakako važno jest kočnica koja mora biti fino podesiva i koja bi morala oklizati upravo u kritičnom trenutku.

Struna bi trebala biti upredenica i to ponajprije zbog pravovremenog čitanja griza. Naime, budući da upredenica nema nikakvu istezljivost, s lakoćom će uz pomoć osjetljivog vrha pročitati stidljive dodire ješke koji slijede grizu koji zahtijeva kontru.

Konstrukcijski gledano, predvez za lov na pica iz barke je isti kao i klasični predvez za bijelu ribu. Osnova je fluorokarbonska, promjera do 0,30 mm, dok su prame također fluorokarbonske, nešto tanje, ali ne deblje od 0,27 milimetara.

Dužina prama varira u zavisnosti od trenutnih uvjeta, no generalno gledano ne bi trebale biti kraće od 30 niti duže od 60 centimetara. Udice su tanke žičane, širine luka 10 do 15 milimetara.

FERMOM I PLOVKOM

S obale se pic može loviti identičnim priborom beach ledgering tehnikom s tim da se osnova može zamijeniti najlonskim monofilom promjera do 0,35 milimetara. Naravno, ukoliko se lovi na fermu tada osnova mora biti najlonski monofil čija debljima može ići i do 0,45 milimetara.

U tom je slučaju fluorokarbonski predvez promjera do 0,30 milimetara dug od 30 centimetara do jednog metra što zavisi od terena na kojem se lovi. Ako je teren jako zarašten i pun škrapa, tada bi predvez trebao biti kraći, no ako je teren čist, kakva je situacija na pješčanom dnu uz livade posidonije, tada predvez može biti dug.

Pic se može loviti i na plovak, što se pokazalo kao vrlo uspješna metoda kada je teren problematičan. Naime, pic se, kao što smo rekli, voli zadržavati u škrapama nasadima cistozire do kojih se ne može doprijeti klasičnim pridnenim sistemima i tehnikama.

Plovak nam omogućuje plasiranje ješke neposredno nad dnom nezavisno od mogućeg stjenovitog okruženja. Naravno, najvažnije je u cijeloj priči s plovkom, pravovremeno odreagirati kako bismo zakačenog pica odlijepili od dna i onemogućili mu bijeg i skrivanje u nekom od kanjona.

---

image

Rub repne peraje je crno obrubljen

---

Za tako što je potrebna stanovita uigranost i praksa lova s plovkom što iskusnijim udičarima ne bi trebalo predstavljati osobiti problem.

Idealan pribor za ovakvu tehniku je match pribor s predvezom od dvije fluorokarbonske prame promjera do 0,22 milimetra. Olovnica ne bi trebala biti teža od 5 grama, a plovak klizni, veličine i nosivosti adekvatne olovnom opterećenju. Najbolji rezultati se postižu puštanjem naješkanog sistema niz kurenat između procjepa u stijenama.

S OBALE IZ RUKE

Pic se može loviti i u lučicama uz okomito ozidane obale za što je najprimjereniji pribor klasična tunja s linijski fiksiranom kliznom olovnicom. Osnova je najlonski monofil promjera do 0,30 milimetara, na što se nastavlja flurokarbonski predvez dug 20 centimetara promjera do 0,27 milimetara.

Spoj osnove i predveza se ostvaruje preko zogulina, a oliva olovnica težine do 15 grama se nalazi neposredno iznad spojnog zogulina.

Tako formiran i naješkan sistem se spušta okomito uz obalu do dna te se, čim dotakne dno, podiže tridesetak centimetara nakon čega se čeka griz.

Naravno, ovako se može postaviti više sistema, preko daščice, ili čak i preko štapa, s tim da se onda mora omogućiti odvlačenje sistema, ili otvaranjem kočnice na roli, ili otpuštanjem nekoliko metara strune s motovila, ako se lovi tunjom, a što se zapravo u tom slučaju pretvara u klasičnu fermu.

EKSPLOZIVAN START

Griz pica je karakterističan i nije ga teško prepoznati. Najprije se osjete dva do tri lagana napinjanja sistema, što je zapravo samo klasičan način na koji se pic hrani. Nakon što prihvati ponuđenu ješku, nezavisno od tog što nije pričvršćena za podlogu, pic će napraviti trzaj tijelom što se na priboru može osjetiti kao jači trzaj jedino ako je sistem do kraja napet.

No ako je trzaj bio u smjeru pribora ili u stranu, tada će se to očitovati tek kao napinjanje pribora, a što će osjetljivi vrh na štapu s lakoćom pročitati.

Oštri griz, odnosno bijeg koji slijedi nakon što pic osjeti udicu kod većine ribolovaca rezultira spontanom kontrom koja mora biti umjerena i koja bi zapravo samo trebala potvrditi samokačenje. Naime, pic nema popločana usta poput podlanice tako da će se udica s lakoćom zabiti, bez obzira pod kojim se kutem u njegovim ustima našla.

---

image

Ješka mora biti takva da se može progutati u komadu

---

Odmah po kačenju će uslijediti oštar pokušaj bijega, koji treba onemogućiti zadržavajući ribu u mjestu. Premda jak i eksplozivan, pic će brzo popustiti nakon čega treba samo imati dovoljno strpljenja. Ako je pribor dobro posložen, još nekoliko pokušaja bijega ne bi trebali ugroziti izvlačenje.

U trenutku kad dođe do površine pic će pokušati još jedan bijeg, najčešće neposredno prije podmetača, a zbog čega treba biti posebno pažljiv.

U ribolovu plovkom, griz pica će se očitovati na dva načina. Prvi je trenutno i beskompromisno potapanje plovka okomito pod površinu, a na što treba odmah reagirati kontrom.

U drugoj će situaciji plovak početi poskakivati u mjestu ili pak tako poskakujući početi kliziti po površini, najčešće kontra kurenta, što je zapravo znak da je pic progutao udicu i otkrio prijevaru te je se, tresući glavom, pokušava osloboditi. Dobra kontra će u trenutku riješiti sve nedoumice oko te nesvakidašnje situacije.

MESO JE MESO

Premda svejed, pic ća na udici najradije posegnuti za mesnim obrokom. Trakica filetirane lignje, dagnja, šljanak, kozica, gambor ili rak samac su svakako dobar izbor no na prvom mjestu na njegovu meniju s udice je definitivno mali crveni crv.

---

image

Idealna ješka za pica

---

Naravno, amerikani, cordelle ili koreani bit će također vrhunski izbor. Ješku treba postaviti tako da se onemogući čupkanje već da se ribu natjera na gutanje u komadu.

---

image

Gambori su dobar izbor ako su živi

------
image

Lignja mora biti filetirana

---

To nije svaki put jednostavno postići, ponajprije zato jer pic svoje stanište dijeli s brojnim drugim sitnim ribama od kojih je ješku teško sačuvati. Silikonski konac može biti od pomoći, no tu treba biti oprezan kako ga pretjeranim armiranjem ne bismo odbili.

Za razliku od većine svojih srodnika, pic će rado pojesti i meso toplokrvnih životinja. Trakice junetine, komadić jetre ili pileća prsa dobar su izbor, bez obzira bili sirovi ili kuhani

S obzirom na doba godine, pica se najuspješnije lovi u toplim ljetnim mjesecima, a s obzirom na doba dana, rano ujutro i suton, i to po što je moguće mirnijem i vedrom vremenu bez vjetra. Zimi ga se isto može loviti, ali ipak nešto teže nego u toplijem dijelu godine.

A da bi ribolov bio uspješniji, poziciju za ribolov pica, ako je to uopće moguće, poželjno je brumati. Uz sve animalno-morske otpatke, poput usoljenih ili skašenih ribe i rakova, picu se u brumu uspješno mogu ponuditi i ostaci iz kuhinje, ponajprije kosti preostale nakon kuhanja.

I sad, nakon svega, ne preostaje vam ništa drugo nego da kompletirate svoj pribor i pođete potražiti i uloviti pica kapitalca, ostvariti svoj neostvareni san i upisati se u onu drugu grupu ribolovaca koji pica love kad požele, a ne kad im se slučajno objesi na udicu.

---

ZA BOLJI OKUS

Ulovljeni se pic mora odmah očistiti, pri čemu posebnu pažnju treba posvetiti odstranjivanju crne pokožice s unutarnje strane trbušne duplje. Naime, baš kao bukva ili salpa, i pic ima lako kvarljivu utrobu koja, ako riba duže vremena bude neočišćena, lako može zagorčiti meso.

---

---

OSOBNA KARTA

Pic (Diplodus puntazzo, Walbaum, 1792) pripada obitelji ljuskavki (Sparidae).

Ima snažno, visoko ovalno, bočno stisnuto tijelo. Glava je izduljena prema naprijed u špicastu gubicu iz koje prema naprijed vire koso postavljeni zubi. Tijelo mu je pokriveno krupnim ljuskama koje se nalaze i na škržnom predzaklopcu. Bočna je linija pravilna, istaknuta i vidljiva cijelom dužinom.

Boje je sivosrebrne, prema trbuhu svjetlije do srebrnobijele. Po bokovima je isprugan s devet do dvanaest okomitih, prema trbuhu konusno stisnutih crnkastih pruga. I dok su kod mladih primjeraka vrlo jasne i izražene, kod starijih primjeraka te se pruge često rasipaju tvoreći nepravilna zatamnjenja koja često i ne nalikuju na pruge. Posljednja pruga je najšira i čini sedlo na korijenu repne peraje.

Osim crnim okomitim prugama, pic je ukrašen i vodoravno položenim, tankim zlatastim prugicama koje se pružaju od glave prema repu, a koje baš kao i crne pruge kod starijih jedinki blijede. Ima brojne narodne nazive od kojih su najčešći karoc, kopač, šiljac i suhalj.

---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poseban izazov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => poseban izazov 2 0 11400 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-01 12:38:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-02 05:44:41 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-05-02 05:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499409.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499384.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499383.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499382.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499381.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499416.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499415.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499414.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499413.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499412.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499411.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499476.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/8499475.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zubi mu str\u0161e izvan gubice<\/p>","

Gambori su dobar izbor ako su \u017eivi<\/p>","

Lignja mora biti filetirana<\/p>","

Idealna je\u0161ka za pica<\/p>","

Je\u0161ka mora biti takva da se mo\u017ee progutati u komadu<\/p>","

Dva prugasta gizdelina <\/em>su uspjeh<\/p>","

Mo\u017eda se krije ve\u0107 u prvoj pli\u010dini<\/p>","

Zahvaljuju\u0107i isturenoj gubici, pic lako mo\u017ee do\u0107i i do drugim ribama nedostupnih zalogaja<\/p>","

\u0160picasta isturena usta njegov su za\u0161titni znak<\/p>","

Posljednji poku\u0161aj bijega na povr\u0161ini<\/p>","

Rub repne peraje je crno obrubljen<\/p>","","

Osjetljivi vrhovi neophodni su kada je u pitanju lov na pica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8499409_1920.jpg":"1920x1080","k_8499409_1280.jpg":"1280x1280","k_8499409_1024.jpg":"1024x1024","k_8499409_640.jpg":"640x640","k_8499409_480.jpg":"480x480","k_8499409_340.jpg":"340x340","k_8499409_220.jpg":"220x220","o_8499409_1280.jpg":"1280x960","o_8499409_1024.jpg":"1024x768","o_8499409_640.jpg":"640x480","o_8499409_480.jpg":"480x360","o_8499409_340.jpg":"340x255","o_8499409_220.jpg":"220x165","h_8499409_1280.jpg":"1280x854","h_8499409_1024.jpg":"1024x683","h_8499409_640.jpg":"640x427","h_8499409_480.jpg":"480x320","h_8499409_340.jpg":"340x227","h_8499409_220.jpg":"220x147","pp_8499409_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499409_1024.jpg":"805x1024","pp_8499409_640.jpg":"503x640","pp_8499409_480.jpg":"377x480","pp_8499409_340.jpg":"267x340","pp_8499409_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8499384_1920.jpg":"1920x1080","k_8499384_1280.jpg":"1280x1280","k_8499384_1024.jpg":"1024x1024","k_8499384_640.jpg":"640x640","k_8499384_480.jpg":"480x480","k_8499384_340.jpg":"340x340","k_8499384_220.jpg":"220x220","o_8499384_1280.jpg":"1280x960","o_8499384_1024.jpg":"1024x768","o_8499384_640.jpg":"640x480","o_8499384_480.jpg":"480x360","o_8499384_340.jpg":"340x255","o_8499384_220.jpg":"220x165","h_8499384_1280.jpg":"1280x854","h_8499384_1024.jpg":"1024x683","h_8499384_640.jpg":"640x427","h_8499384_480.jpg":"480x320","h_8499384_340.jpg":"340x227","h_8499384_220.jpg":"220x147","pp_8499384_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499384_1024.jpg":"805x1024","pp_8499384_640.jpg":"503x640","pp_8499384_480.jpg":"377x480","pp_8499384_340.jpg":"267x340","pp_8499384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8499383_1920.jpg":"1920x1080","k_8499383_1280.jpg":"1280x1280","k_8499383_1024.jpg":"1024x1024","k_8499383_640.jpg":"640x640","k_8499383_480.jpg":"480x480","k_8499383_340.jpg":"340x340","k_8499383_220.jpg":"220x220","o_8499383_1280.jpg":"1280x960","o_8499383_1024.jpg":"1024x768","o_8499383_640.jpg":"640x480","o_8499383_480.jpg":"480x360","o_8499383_340.jpg":"340x255","o_8499383_220.jpg":"220x165","h_8499383_1280.jpg":"1280x854","h_8499383_1024.jpg":"1024x683","h_8499383_640.jpg":"640x427","h_8499383_480.jpg":"480x320","h_8499383_340.jpg":"340x227","h_8499383_220.jpg":"220x147","pp_8499383_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499383_1024.jpg":"805x1024","pp_8499383_640.jpg":"503x640","pp_8499383_480.jpg":"377x480","pp_8499383_340.jpg":"267x340","pp_8499383_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8499382_1920.jpg":"1920x1080","k_8499382_1280.jpg":"1280x1280","k_8499382_1024.jpg":"1024x1024","k_8499382_640.jpg":"640x640","k_8499382_480.jpg":"480x480","k_8499382_340.jpg":"340x340","k_8499382_220.jpg":"220x220","o_8499382_1280.jpg":"1280x960","o_8499382_1024.jpg":"1024x768","o_8499382_640.jpg":"640x480","o_8499382_480.jpg":"480x360","o_8499382_340.jpg":"340x255","o_8499382_220.jpg":"220x165","h_8499382_1280.jpg":"1280x854","h_8499382_1024.jpg":"1024x683","h_8499382_640.jpg":"640x427","h_8499382_480.jpg":"480x320","h_8499382_340.jpg":"340x227","h_8499382_220.jpg":"220x147","pp_8499382_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499382_1024.jpg":"805x1024","pp_8499382_640.jpg":"503x640","pp_8499382_480.jpg":"377x480","pp_8499382_340.jpg":"267x340","pp_8499382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8499381_1920.jpg":"1920x1080","k_8499381_1280.jpg":"1280x1280","k_8499381_1024.jpg":"1024x1024","k_8499381_640.jpg":"640x640","k_8499381_480.jpg":"480x480","k_8499381_340.jpg":"340x340","k_8499381_220.jpg":"220x220","o_8499381_1280.jpg":"1280x853","o_8499381_1024.jpg":"1024x682","o_8499381_640.jpg":"640x426","o_8499381_480.jpg":"480x320","o_8499381_340.jpg":"340x226","o_8499381_220.jpg":"220x146","h_8499381_1280.jpg":"1280x854","h_8499381_1024.jpg":"1024x683","h_8499381_640.jpg":"640x427","h_8499381_480.jpg":"480x320","h_8499381_340.jpg":"340x227","h_8499381_220.jpg":"220x147","pp_8499381_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499381_1024.jpg":"805x1024","pp_8499381_640.jpg":"503x640","pp_8499381_480.jpg":"377x480","pp_8499381_340.jpg":"267x340","pp_8499381_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8499416_1920.jpg":"1920x1080","k_8499416_1280.jpg":"1280x1280","k_8499416_1024.jpg":"1024x1024","k_8499416_640.jpg":"640x640","k_8499416_480.jpg":"480x480","k_8499416_340.jpg":"340x340","k_8499416_220.jpg":"220x220","o_8499416_1280.jpg":"1280x960","o_8499416_1024.jpg":"1024x768","o_8499416_640.jpg":"640x480","o_8499416_480.jpg":"480x360","o_8499416_340.jpg":"340x255","o_8499416_220.jpg":"220x165","h_8499416_1280.jpg":"1280x854","h_8499416_1024.jpg":"1024x683","h_8499416_640.jpg":"640x427","h_8499416_480.jpg":"480x320","h_8499416_340.jpg":"340x227","h_8499416_220.jpg":"220x147","pp_8499416_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499416_1024.jpg":"805x1024","pp_8499416_640.jpg":"503x640","pp_8499416_480.jpg":"377x480","pp_8499416_340.jpg":"267x340","pp_8499416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8499415_1920.jpg":"1920x1080","k_8499415_1280.jpg":"1280x1280","k_8499415_1024.jpg":"1024x1024","k_8499415_640.jpg":"640x640","k_8499415_480.jpg":"480x480","k_8499415_340.jpg":"340x340","k_8499415_220.jpg":"220x220","o_8499415_1280.jpg":"1280x960","o_8499415_1024.jpg":"1024x768","o_8499415_640.jpg":"640x480","o_8499415_480.jpg":"480x360","o_8499415_340.jpg":"340x255","o_8499415_220.jpg":"220x165","h_8499415_1280.jpg":"1280x854","h_8499415_1024.jpg":"1024x683","h_8499415_640.jpg":"640x427","h_8499415_480.jpg":"480x320","h_8499415_340.jpg":"340x227","h_8499415_220.jpg":"220x147","pp_8499415_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499415_1024.jpg":"805x1024","pp_8499415_640.jpg":"503x640","pp_8499415_480.jpg":"377x480","pp_8499415_340.jpg":"267x340","pp_8499415_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8499414_1920.jpg":"1920x1080","k_8499414_1280.jpg":"1280x1280","k_8499414_1024.jpg":"1024x1024","k_8499414_640.jpg":"640x640","k_8499414_480.jpg":"480x480","k_8499414_340.jpg":"340x340","k_8499414_220.jpg":"220x220","o_8499414_1280.jpg":"1280x960","o_8499414_1024.jpg":"1024x768","o_8499414_640.jpg":"640x480","o_8499414_480.jpg":"480x360","o_8499414_340.jpg":"340x255","o_8499414_220.jpg":"220x165","h_8499414_1280.jpg":"1280x854","h_8499414_1024.jpg":"1024x683","h_8499414_640.jpg":"640x427","h_8499414_480.jpg":"480x320","h_8499414_340.jpg":"340x227","h_8499414_220.jpg":"220x147","pp_8499414_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499414_1024.jpg":"805x1024","pp_8499414_640.jpg":"503x640","pp_8499414_480.jpg":"377x480","pp_8499414_340.jpg":"267x340","pp_8499414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1545","hd_8499413_1920.jpg":"1920x1080","k_8499413_1280.jpg":"1280x1280","k_8499413_1024.jpg":"1024x1024","k_8499413_640.jpg":"640x640","k_8499413_480.jpg":"480x480","k_8499413_340.jpg":"340x340","k_8499413_220.jpg":"220x220","o_8499413_1280.jpg":"1280x1030","o_8499413_1024.jpg":"1024x824","o_8499413_640.jpg":"640x515","o_8499413_480.jpg":"480x386","o_8499413_340.jpg":"340x273","o_8499413_220.jpg":"220x177","h_8499413_1280.jpg":"1280x854","h_8499413_1024.jpg":"1024x683","h_8499413_640.jpg":"640x427","h_8499413_480.jpg":"480x320","h_8499413_340.jpg":"340x227","h_8499413_220.jpg":"220x147","pp_8499413_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499413_1024.jpg":"805x1024","pp_8499413_640.jpg":"503x640","pp_8499413_480.jpg":"377x480","pp_8499413_340.jpg":"267x340","pp_8499413_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8499412_1920.jpg":"1920x1080","k_8499412_1280.jpg":"1280x1280","k_8499412_1024.jpg":"1024x1024","k_8499412_640.jpg":"640x640","k_8499412_480.jpg":"480x480","k_8499412_340.jpg":"340x340","k_8499412_220.jpg":"220x220","o_8499412_1280.jpg":"1280x960","o_8499412_1024.jpg":"1024x768","o_8499412_640.jpg":"640x480","o_8499412_480.jpg":"480x360","o_8499412_340.jpg":"340x255","o_8499412_220.jpg":"220x165","h_8499412_1280.jpg":"1280x854","h_8499412_1024.jpg":"1024x683","h_8499412_640.jpg":"640x427","h_8499412_480.jpg":"480x320","h_8499412_340.jpg":"340x227","h_8499412_220.jpg":"220x147","pp_8499412_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499412_1024.jpg":"805x1024","pp_8499412_640.jpg":"503x640","pp_8499412_480.jpg":"377x480","pp_8499412_340.jpg":"267x340","pp_8499412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8499411_1920.jpg":"1920x1080","k_8499411_1280.jpg":"1280x1280","k_8499411_1024.jpg":"1024x1024","k_8499411_640.jpg":"640x640","k_8499411_480.jpg":"480x480","k_8499411_340.jpg":"340x340","k_8499411_220.jpg":"220x220","o_8499411_1280.jpg":"1280x960","o_8499411_1024.jpg":"1024x768","o_8499411_640.jpg":"640x480","o_8499411_480.jpg":"480x360","o_8499411_340.jpg":"340x255","o_8499411_220.jpg":"220x165","h_8499411_1280.jpg":"1280x854","h_8499411_1024.jpg":"1024x683","h_8499411_640.jpg":"640x427","h_8499411_480.jpg":"480x320","h_8499411_340.jpg":"340x227","h_8499411_220.jpg":"220x147","pp_8499411_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499411_1024.jpg":"805x1024","pp_8499411_640.jpg":"503x640","pp_8499411_480.jpg":"377x480","pp_8499411_340.jpg":"267x340","pp_8499411_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8499476_1920.jpg":"1920x1080","k_8499476_1280.jpg":"1280x1280","k_8499476_1024.jpg":"1024x1024","k_8499476_640.jpg":"640x640","k_8499476_480.jpg":"480x480","k_8499476_340.jpg":"340x340","k_8499476_220.jpg":"220x220","o_8499476_1280.jpg":"1280x960","o_8499476_1024.jpg":"1024x768","o_8499476_640.jpg":"640x480","o_8499476_480.jpg":"480x360","o_8499476_340.jpg":"340x255","o_8499476_220.jpg":"220x165","h_8499476_1280.jpg":"1280x854","h_8499476_1024.jpg":"1024x683","h_8499476_640.jpg":"640x427","h_8499476_480.jpg":"480x320","h_8499476_340.jpg":"340x227","h_8499476_220.jpg":"220x147","pp_8499476_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499476_1024.jpg":"805x1024","pp_8499476_640.jpg":"503x640","pp_8499476_480.jpg":"377x480","pp_8499476_340.jpg":"267x340","pp_8499476_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8499475_1920.jpg":"1920x1080","k_8499475_1280.jpg":"1280x1280","k_8499475_1024.jpg":"1024x1024","k_8499475_640.jpg":"640x640","k_8499475_480.jpg":"480x480","k_8499475_340.jpg":"340x340","k_8499475_220.jpg":"220x220","o_8499475_1280.jpg":"1280x960","o_8499475_1024.jpg":"1024x768","o_8499475_640.jpg":"640x480","o_8499475_480.jpg":"480x360","o_8499475_340.jpg":"340x255","o_8499475_220.jpg":"220x165","h_8499475_1280.jpg":"1280x854","h_8499475_1024.jpg":"1024x683","h_8499475_640.jpg":"640x427","h_8499475_480.jpg":"480x320","h_8499475_340.jpg":"340x227","h_8499475_220.jpg":"220x147","pp_8499475_1280.jpg":"1006x1280","pp_8499475_1024.jpg":"805x1024","pp_8499475_640.jpg":"503x640","pp_8499475_480.jpg":"377x480","pp_8499475_340.jpg":"267x340","pp_8499475_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15355607 Threads: 4 Questions: 3185576353 Slow queries: 7150207 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235694797 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lov-na-pica-korak-po-korak-1188894 [printLink] => /om/ribolov/lov-na-pica-korak-po-korak-1188894?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676030 [name] => pic ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-01 15:44:35 [main_article_id] => 0 [alias] => pic-ribolov [link] => /tag/pic-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 294858 [name] => PIC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pic [link] => /tag/pic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650547 [name] => kako loviti pica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-pica [link] => /tag/kako-loviti-pica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poseban izazov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedna od rijetkih riba koje i iskusnim ribolovcima zadaju glavobolju: lov na pica, korak po korak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-02-37-42-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499409.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Zubi mu strše izvan gubice

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499409.jpg [title] => Boris Bulić

Zubi mu strše izvan gubice

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499384.jpg [title] =>

Gambori su dobar izbor ako su živi

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499383.jpg [title] =>

Lignja mora biti filetirana

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499382.jpg [title] =>

Idealna ješka za pica

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499381.jpg [title] =>

Ješka mora biti takva da se može progutati u komadu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499416.jpg [title] =>

Dva prugasta gizdelina su uspjeh

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499415.jpg [title] =>

Možda se krije već u prvoj pličini

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499414.jpg [title] =>

Zahvaljujući isturenoj gubici, pic lako može doći i do drugim ribama nedostupnih zalogaja

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499413.jpg [title] =>

Špicasta isturena usta njegov su zaštitni znak

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499412.jpg [title] =>

Posljednji pokušaj bijega na površini

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499411.jpg [title] =>

Rub repne peraje je crno obrubljen

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499476.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/8499475.jpg [title] =>

Osjetljivi vrhovi neophodni su kada je u pitanju lov na pica

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Među oboritom ribom Jadrana, pic nedvojbeno zauzima posebno istaknuto mjesto. Razloga je puno, a među prvima je činjenica da se zbog specifičnog načina života i ishrane, te podozrivosti i plahe naravi, po kojoj je osobito poznat, na udicama nađe relativno rijetko.

Naravno, ne možemo zaobići ni visoko mjesto na gastronomskoj ljestvici delicija koje oduvijek, rame uz rame dijeli s najtraženijim i najcjenjenijim ribama, a što nikako nije bez razloga.

I dok je nekima tek neostvareni san, nekim je ribolovcima u principu stalno dostupan. A razlika između te dvije grupe ribolovca samo je u jednoj stvari, dobrom poznavanju lovine što je zapravo, općenito, osnovni preduvjet za uspjeh u ribolovu.

OPREZ PRIJE SVEGA

Pic je rasprostranjen duž cijele jadranske obale, od najplićih pličina pa sve do impresivnih 150 metara dubine. Premda ga se može naći doslovno posvuda, ipak je najbrojniji na stjenovitom dnu obraslom cistozirom u kojoj nalazi i hranu i zaklon, i to uglavnom na dubinama od 5 do 20 metara.

Bira mirne i zaštićene uvale, najčešće u vanjskom otočnom nizu kao i u plitkim međuotočnim kanalima. Isto ga se tako često može zateći u lučicama, kao i na pjeskovitom dnu, pogotovo ako je obraslo posidonijom koju također vrlo vješto koristi kao zaklon.

Pic je svejed tako da će s jednakim užitkom pojesti i algu i crva. Zahvaljujući svojoj isturenoj gubici s lakoćom može doprijeti do pozicija koje su većini drugih riba nedostupne. Budući da nije lovac koji svoju hranu mora proganjati, svakom obroku prilazi s posebno sporom pažnjom. Kada uoči neki potencijalni zalogaj, najprije ga dugo i podozrivo promatra kao da procjenjuje ima li uopće smisla truditi se oko njega.

---

image

Zahvaljujući isturenoj gubici, pic lako može doći i do drugim ribama nedostupnih zalogaja

------
image

Špicasta isturena usta njegov su zaštitni znak

---

Naravno, istovremeno je na stalnom oprezu od većih predatora, tako da je ta plahost u punom smislu riječi maksimalno izražena. Tek kad se uvjeri da nema nikakve opasnosti i da je obrok vrijedan truda, polako mu prilazi i kada ga prihvati svojim isturenim zubima, naglim ga trzajem tijela u stranu otrgne od podloge.

Sasvim je druga situacija kada je u pitanju grupno hranjenje, primjerice kada je u pitanju razbijeni ježinac. Tada utrka za hranom, potiskuje oprez, pa se i pic poput ostalih vrsta halapljivo i razdraženo baca na slatke i uglavnom nedostupne zalogaje.

Ipak, važno je naglasiti da kapitalni primjerci i u takvim, krajnje razdraženim situacijama pokazuju zavidnu količinu opreza dok zapravo samo sasvim mlade, vječno gladne ribe, srljaju bez straha i nužne podozrivosti.

---

image

Možda se krije već u prvoj pličini

---

NAD BRAKOM

Mrijest pica traje od srpnja do kraja studenoga. Spolnu zrelost postiže s 22 cm dužine, pri čemu valja naglasiti da je pic stalni hermafrodit, a što znači da ima i muške i ženske spolne stanice. Ponekad se dogodi da nakon postizanja prve spolne zrelosti neko vrijeme bude dominantni mužjak, a nakon toga ženka.

Pic može živjeti nešto više od 20 godina. Za to vrijeme može narasti do 60 cm u dužinu i pritom težiti 2,5 kilograma. Ipak, takvi su kapitalni primjerci vrlo rijetki. Prosječna lovna težina je daleko manja i kreće se tek oko petnaestak dekagrama.

Svoj riblji život provodi uglavnom kao samotar, vrlo rijetko u paru. Iznimka su povremena okupljanja na brakovima kad formira veća jata. Neko pravilo vezano uz takva okupljanja još uvijek nije jasno definirano. Picevi se jednostavno povremeno skupe, a ribolovac koji se u tom trenutku nađe nad tim jatom taj dan može smatrati onim svojim danom.

OSJETLJIVI VRHOVI

Pica se može loviti na razne načine, pri čemu ga većina ribolovaca lovi samo kao usputnu slučajnu lovinu. No poznavajući mu životne navike, uz dobru i pouzdanu elektroniku koja nam može otkriti potencijalno kvalitetna mjesta i pozicije koje možda drže pica, može se pokušati i s ciljanim lovom, što je svakom iole pasioniranom ribolovcu poseban izazov.

Dakle, pribor za lov na pica je temeljno pribor za pridneni ribolov bijele ribe. Premda se može loviti i iz ruke, sve je manje ribolovaca koji su skloni takvom tradicionalnim obliku ribarenja. Štap za ribolov pica iz barke ne bi trebao biti kraći od tri metra, vršne akcije s izmjenjivim višebojnim vrhom adekvatne osjetljivosti.

---

image

Osjetljivi vrhovi neophodni su kada je u pitanju lov na pica

---

Rola je veličinom usklađena sa štapom, što znači da je model kapaciteta od 100 metara 0,35 mm strune više nego dostatan. Ono što je svakako važno jest kočnica koja mora biti fino podesiva i koja bi morala oklizati upravo u kritičnom trenutku.

Struna bi trebala biti upredenica i to ponajprije zbog pravovremenog čitanja griza. Naime, budući da upredenica nema nikakvu istezljivost, s lakoćom će uz pomoć osjetljivog vrha pročitati stidljive dodire ješke koji slijede grizu koji zahtijeva kontru.

Konstrukcijski gledano, predvez za lov na pica iz barke je isti kao i klasični predvez za bijelu ribu. Osnova je fluorokarbonska, promjera do 0,30 mm, dok su prame također fluorokarbonske, nešto tanje, ali ne deblje od 0,27 milimetara.

Dužina prama varira u zavisnosti od trenutnih uvjeta, no generalno gledano ne bi trebale biti kraće od 30 niti duže od 60 centimetara. Udice su tanke žičane, širine luka 10 do 15 milimetara.

FERMOM I PLOVKOM

S obale se pic može loviti identičnim priborom beach ledgering tehnikom s tim da se osnova može zamijeniti najlonskim monofilom promjera do 0,35 milimetara. Naravno, ukoliko se lovi na fermu tada osnova mora biti najlonski monofil čija debljima može ići i do 0,45 milimetara.

U tom je slučaju fluorokarbonski predvez promjera do 0,30 milimetara dug od 30 centimetara do jednog metra što zavisi od terena na kojem se lovi. Ako je teren jako zarašten i pun škrapa, tada bi predvez trebao biti kraći, no ako je teren čist, kakva je situacija na pješčanom dnu uz livade posidonije, tada predvez može biti dug.

Pic se može loviti i na plovak, što se pokazalo kao vrlo uspješna metoda kada je teren problematičan. Naime, pic se, kao što smo rekli, voli zadržavati u škrapama nasadima cistozire do kojih se ne može doprijeti klasičnim pridnenim sistemima i tehnikama.

Plovak nam omogućuje plasiranje ješke neposredno nad dnom nezavisno od mogućeg stjenovitog okruženja. Naravno, najvažnije je u cijeloj priči s plovkom, pravovremeno odreagirati kako bismo zakačenog pica odlijepili od dna i onemogućili mu bijeg i skrivanje u nekom od kanjona.

---

image

Rub repne peraje je crno obrubljen

---

Za tako što je potrebna stanovita uigranost i praksa lova s plovkom što iskusnijim udičarima ne bi trebalo predstavljati osobiti problem.

Idealan pribor za ovakvu tehniku je match pribor s predvezom od dvije fluorokarbonske prame promjera do 0,22 milimetra. Olovnica ne bi trebala biti teža od 5 grama, a plovak klizni, veličine i nosivosti adekvatne olovnom opterećenju. Najbolji rezultati se postižu puštanjem naješkanog sistema niz kurenat između procjepa u stijenama.

S OBALE IZ RUKE

Pic se može loviti i u lučicama uz okomito ozidane obale za što je najprimjereniji pribor klasična tunja s linijski fiksiranom kliznom olovnicom. Osnova je najlonski monofil promjera do 0,30 milimetara, na što se nastavlja flurokarbonski predvez dug 20 centimetara promjera do 0,27 milimetara.

Spoj osnove i predveza se ostvaruje preko zogulina, a oliva olovnica težine do 15 grama se nalazi neposredno iznad spojnog zogulina.

Tako formiran i naješkan sistem se spušta okomito uz obalu do dna te se, čim dotakne dno, podiže tridesetak centimetara nakon čega se čeka griz.

Naravno, ovako se može postaviti više sistema, preko daščice, ili čak i preko štapa, s tim da se onda mora omogućiti odvlačenje sistema, ili otvaranjem kočnice na roli, ili otpuštanjem nekoliko metara strune s motovila, ako se lovi tunjom, a što se zapravo u tom slučaju pretvara u klasičnu fermu.

EKSPLOZIVAN START

Griz pica je karakterističan i nije ga teško prepoznati. Najprije se osjete dva do tri lagana napinjanja sistema, što je zapravo samo klasičan način na koji se pic hrani. Nakon što prihvati ponuđenu ješku, nezavisno od tog što nije pričvršćena za podlogu, pic će napraviti trzaj tijelom što se na priboru može osjetiti kao jači trzaj jedino ako je sistem do kraja napet.

No ako je trzaj bio u smjeru pribora ili u stranu, tada će se to očitovati tek kao napinjanje pribora, a što će osjetljivi vrh na štapu s lakoćom pročitati.

Oštri griz, odnosno bijeg koji slijedi nakon što pic osjeti udicu kod većine ribolovaca rezultira spontanom kontrom koja mora biti umjerena i koja bi zapravo samo trebala potvrditi samokačenje. Naime, pic nema popločana usta poput podlanice tako da će se udica s lakoćom zabiti, bez obzira pod kojim se kutem u njegovim ustima našla.

---

image

Ješka mora biti takva da se može progutati u komadu

---

Odmah po kačenju će uslijediti oštar pokušaj bijega, koji treba onemogućiti zadržavajući ribu u mjestu. Premda jak i eksplozivan, pic će brzo popustiti nakon čega treba samo imati dovoljno strpljenja. Ako je pribor dobro posložen, još nekoliko pokušaja bijega ne bi trebali ugroziti izvlačenje.

U trenutku kad dođe do površine pic će pokušati još jedan bijeg, najčešće neposredno prije podmetača, a zbog čega treba biti posebno pažljiv.

U ribolovu plovkom, griz pica će se očitovati na dva načina. Prvi je trenutno i beskompromisno potapanje plovka okomito pod površinu, a na što treba odmah reagirati kontrom.

U drugoj će situaciji plovak početi poskakivati u mjestu ili pak tako poskakujući početi kliziti po površini, najčešće kontra kurenta, što je zapravo znak da je pic progutao udicu i otkrio prijevaru te je se, tresući glavom, pokušava osloboditi. Dobra kontra će u trenutku riješiti sve nedoumice oko te nesvakidašnje situacije.

MESO JE MESO

Premda svejed, pic ća na udici najradije posegnuti za mesnim obrokom. Trakica filetirane lignje, dagnja, šljanak, kozica, gambor ili rak samac su svakako dobar izbor no na prvom mjestu na njegovu meniju s udice je definitivno mali crveni crv.

---

image

Idealna ješka za pica

---

Naravno, amerikani, cordelle ili koreani bit će također vrhunski izbor. Ješku treba postaviti tako da se onemogući čupkanje već da se ribu natjera na gutanje u komadu.

---

image

Gambori su dobar izbor ako su živi

------
image

Lignja mora biti filetirana

---

To nije svaki put jednostavno postići, ponajprije zato jer pic svoje stanište dijeli s brojnim drugim sitnim ribama od kojih je ješku teško sačuvati. Silikonski konac može biti od pomoći, no tu treba biti oprezan kako ga pretjeranim armiranjem ne bismo odbili.

Za razliku od većine svojih srodnika, pic će rado pojesti i meso toplokrvnih životinja. Trakice junetine, komadić jetre ili pileća prsa dobar su izbor, bez obzira bili sirovi ili kuhani

S obzirom na doba godine, pica se najuspješnije lovi u toplim ljetnim mjesecima, a s obzirom na doba dana, rano ujutro i suton, i to po što je moguće mirnijem i vedrom vremenu bez vjetra. Zimi ga se isto može loviti, ali ipak nešto teže nego u toplijem dijelu godine.

A da bi ribolov bio uspješniji, poziciju za ribolov pica, ako je to uopće moguće, poželjno je brumati. Uz sve animalno-morske otpatke, poput usoljenih ili skašenih ribe i rakova, picu se u brumu uspješno mogu ponuditi i ostaci iz kuhinje, ponajprije kosti preostale nakon kuhanja.

I sad, nakon svega, ne preostaje vam ništa drugo nego da kompletirate svoj pribor i pođete potražiti i uloviti pica kapitalca, ostvariti svoj neostvareni san i upisati se u onu drugu grupu ribolovaca koji pica love kad požele, a ne kad im se slučajno objesi na udicu.

---

ZA BOLJI OKUS

Ulovljeni se pic mora odmah očistiti, pri čemu posebnu pažnju treba posvetiti odstranjivanju crne pokožice s unutarnje strane trbušne duplje. Naime, baš kao bukva ili salpa, i pic ima lako kvarljivu utrobu koja, ako riba duže vremena bude neočišćena, lako može zagorčiti meso.

---

---

OSOBNA KARTA

Pic (Diplodus puntazzo, Walbaum, 1792) pripada obitelji ljuskavki (Sparidae).

Ima snažno, visoko ovalno, bočno stisnuto tijelo. Glava je izduljena prema naprijed u špicastu gubicu iz koje prema naprijed vire koso postavljeni zubi. Tijelo mu je pokriveno krupnim ljuskama koje se nalaze i na škržnom predzaklopcu. Bočna je linija pravilna, istaknuta i vidljiva cijelom dužinom.

Boje je sivosrebrne, prema trbuhu svjetlije do srebrnobijele. Po bokovima je isprugan s devet do dvanaest okomitih, prema trbuhu konusno stisnutih crnkastih pruga. I dok su kod mladih primjeraka vrlo jasne i izražene, kod starijih primjeraka te se pruge često rasipaju tvoreći nepravilna zatamnjenja koja često i ne nalikuju na pruge. Posljednja pruga je najšira i čini sedlo na korijenu repne peraje.

Osim crnim okomitim prugama, pic je ukrašen i vodoravno položenim, tankim zlatastim prugicama koje se pružaju od glave prema repu, a koje baš kao i crne pruge kod starijih jedinki blijede. Ima brojne narodne nazive od kojih su najčešći karoc, kopač, šiljac i suhalj.

---

---

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Zubi mu strše izvan gubice


Gambori su dobar izbor ako su živi


Lignja mora biti filetirana


Idealna ješka za pica


Ješka mora biti takva da se može progutati u komadu


Dva prugasta gizdelina su uspjeh


Možda se krije već u prvoj pličini


Zahvaljujući isturenoj gubici, pic lako može doći i do drugim ribama nedostupnih zalogaja


Špicasta isturena usta njegov su zaštitni znak


Posljednji pokušaj bijega na površini


Rub repne peraje je crno obrubljen



Osjetljivi vrhovi neophodni su kada je u pitanju lov na pica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lov-na-pica-korak-po-korak-1188894 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d40254a4428867317d4ad66c136c1ad13ddde271 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedna+od+rijetkih+riba+koje+i+iskusnim+ribolovcima+zadaju+glavobolju%3A+lov+na+pica%2C+korak+po+korak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flov-na-pica-korak-po-korak-1188894 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flov-na-pica-korak-po-korak-1188894 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poseban izazov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

poseban izazovJedna od rijetkih riba koje i iskusnim ribolovcima zadaju glavobolju: lov na pica, korak po korak

Piše Boris Bulić
2. svibnja 2022. - 07:38

Među oboritom ribom Jadrana, pic nedvojbeno zauzima posebno istaknuto mjesto. Razloga je puno, a među prvima je činjenica da se zbog specifičnog načina života i ishrane, te podozrivosti i plahe naravi, po kojoj je osobito poznat, na udicama nađe relativno rijetko.

Naravno, ne možemo zaobići ni visoko mjesto na gastronomskoj ljestvici delicija koje oduvijek, rame uz rame dijeli s najtraženijim i najcjenjenijim ribama, a što nikako nije bez razloga.

I dok je nekima tek neostvareni san, nekim je ribolovcima u principu stalno dostupan. A razlika između te dvije grupe ribolovca samo je u jednoj stvari, dobrom poznavanju lovine što je zapravo, općenito, osnovni preduvjet za uspjeh u ribolovu.

OPREZ PRIJE SVEGA

Pic je rasprostranjen duž cijele jadranske obale, od najplićih...

17. svibanj 2024 04:37