StoryEditorOCM

U ribara mokre gaćeKoliko god ribarski život bio težak hlap uvijek donese raspoloženje i zaradu

Piše Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik
11. ožujka 2023. - 08:54

"U ribara mokre gaće za večeru ne zna šta će"-pjesma je to posvećena teškom ribarskom životu u kojoj je puno toga izrečeno. A dobroga ribara ne poznaje se samo po morim gaćama već i po dobroj ribi koji ulovi i sa sobom donese na ribarnicu. Petak je i to korizmeni ako se danas ne kupuje riba pa kada će onda. Ribarnica u Metkoviću nova je i vrhunski uređena. Sve po EU standardima. Samo da je više ribara koji će dovesti svoju ribu. Metkovci željno iščekuju petak i svježu ribu. Ma ima ribe po trgovačkim centrima ali to je iz uzgoja-reče nam jedna postarija gospođa koja je već za ranijega došla po svoje trlje. Ovdje na ribarnici je puno boje a tu su i gradske ćakule koje se samo mogu čuti na ovakvim mjestima. Ima tu i onih profesionalnih promatrača koji ništa ne kupuju ali se za sve interesiraju pa da kasnije mogu ćakulati koliko je koja riba, koja je najskuplja, čega ima a čega nema.

image

Ribarnica u Metkoviću

Svakog petka Metkovce razvesele profesionalni ribari iz Sućurja (mali obrt za ribarstvo Menula) kojima nije teško dovesti ribu. Najprije je ulove pa zatim sa njom na trajekt i za Metković. Ne dolaze preko tjedna je niti ima ribe niti se riba traži osim petkom kada je udarni dan.

- Ima li srdela pošto su-već sa vrata pitaju znatiželjni kupci. E lipa moja nema srdela žao mi je odgovara ljubazna prodavačica dok slaže kašete mola, trlja i svake druge ribe osim srdele. Pomalo razočarana što nema željene plave srdelice gospođa se savjetuje sa ostalima što bi mogla zamjenski kupiti pa staje u red tamo gdje su moli.

- Daj šta daš. Bolje išta nego ništa-dobacuje.

Malo pomalo i ribarnica se napunila ljudima. Svi već znaju da nema srdela pa više za njih i ne pitaju-odmah je i prodavačici lakše. Tko će ljudima objasniti gdje je nestala srdela, nema je i gotovo. Lovostaj.

Zato imao mola koji su dostojna zamjena. Nisu ni skupi. Za svačiji su džep od četiri do 10 EUR-a, ovisno o veličini. Po toj cijeni su i trlje. Pune ih kašete. Grdobine su po 15 EUR-a. one su za one malo dubljeg džepa.

image

Dobra ponuda ribe samo nema srdela

No, vratimo se na ribare sa početka priče. Vole svoj posao, vole usrećiti ljude dobrom ribom ali svakim danom je sve teže i teže.

- Ma što ću vam reći. Loše i gotovo. Malo nam je krenulo ovo u korizmi ali doslovno preživljavamo-reći će nam ribar Mate iz Sućurja. U Metkoviću je svakog petka. Svi ga znaju i sa povjerenjem mu se obraćaju. Osim što lovi i prodaje ribu on daje i savjete kupcima što kupiti, kako pripremiti, što bi im najbolje odgovaralo i po kojoj cijeni.

- Koliko je ovo-pita jedan kupac upirući prstom u posvemašnji primjerak grdobine. Petnaest EUR-a, odgovara Mate a ovaj možebitni kupac koluta očima. Nije jasno je li mu skupa cijena ili ne zna šta bi sa grdobinom.

- Evo od glave možete napraviti dobar brudet a ovaj dio od repa je odličan na gradela-pojašnjava Mate potencijalnom kupcu.

Drugi se zanimaju za ražu, Mate je baca na vagu. Osamdeset deka osam EUR-a dodaje. I tako prođe čitavo jutro.

Iako se naizgled čini da se riba dobro prodaje ribar i nisu baš zadovoljni. Težak je ovo posao. Jedva da možemo izvući uloženo. O zaradi i ne govorimo-priča nam Mate u kratkim pauzama između kupaca.

Da bi došli ovdje u Metković ne spavamo tri noći i tri dana. Na moru smo.

Ali sve kraju, da nije ovoga hlapa danas bi badava dolazili u Metković-iskren je Mate.

Za hlapa valja izdvojiti 40 EUR-a. Ovakva se samo dva primjerka love na godinu. Trofej je to-reći će dok gospođa koja ga je kupila zadovoljno napušta ribarnicu.

image

Ribarnica u Metkoviću

23. travanj 2024 11:53