stdClass Object ( [id] => 1204634 [title] => Kočnica čuva pribor, ali i ulov, savjetujemo kako je pravilno koristiti: mnogi je pritegnu da struna ne proklizava, a od uspjeha ih je dijelio tek mali okret... [alias] => kocnica-cuva-pribor-ali-i-ulov-savjetujemo-kako-je-pravilno-koristiti [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada je u pitanju suvremeni sportski ribolov, rola je nezaobilazni dio ribolovne opreme. Tek se zanemarivo malo ribolovnih tehnika može prakticirati bez upotrebe role, pri čemu se dobar dio tih iznimaka ni ne koristi u morskom ribolovu.

Uloga role je manje-više svima znana – na njoj se nalazi, s nje silazi i na nju se namata struna. No, to je tek krajnje pojednostavljena uloga koja u zavisnosti od tehnike i situacije u kojoj se ribolovac nađe može biti kompliciranija ili jednostavnija.

U spinningu rola služi za kontrolirano otpuštanje i namatanje strune dok život varalicama udahnjuju pokreti štapa. U surfcastingu je slična stvar, s tim da u zavisnosti od kvalitete slaganja strune na kalem u dobrom dijelu ovisi krajnji domet.

No u ribolovu iz barke ili, primjerice, kod ribolova na fermu, način slaganja strune i domet nisu toliko bitni koliko je bitna kvaliteta prijenosa i kočnice.

O kvaliteti prijenosa ovisi s kolikom će lakoćom rola svladavati otpor ribe u izvlačenju, dok o kvaliteti kočnice ovisi hoće li se riba uopće naći na suhom. Prijenosni omjer ovisi o odnosu broja zupčanika u mehanizmu role, odnosno o odnosu broja zubaca između pogonskog i gonjenog zupčanika.

Naravno, u igri su i kvaliteta korištenog materijala, kao i kvaliteta obrade, pa se tako s nekim rolama sasvim lako lovi i na dubini od stotinjak metara, dok nekima već olovnica od 50 grama predstavlja problem.

Osim toga, role s lošijim prijenosnim mehanizmom u pravilu imaju probleme i s osloncima jer se često, umjesto kvalitetnih ležajeva, na mjestu oslanjanja nalaze teflonski prstenovi i piksne.

Rezultat je gotovo uvijek isti. Najprije se javi još veći zazor na zubima zupčanika koji doslovno razvali ležišta i oslonce, nakon čega, usprkos detaljnom čišćenju i podmazivanju, rola postaje neupotrebljiva. Srećom, takve se role lako prepoznaju jer u startu imaju lako uočljiv zazor, a i cijena im je uglavnom prepoznatljivo niska.

---

image

Kočnica se sastoji od kočionih diskova

------
image

Neke kočnice imaju iznimno veliku silu kočenja, poput ovog Talismana

---

POLOŽAJ I GABARITI

Kočnice su na rolama priča za sebe. Prema položaju razlikujemo prednju (FD – front drag) i stražnju (RD – rear drag) kočnicu, s tim da se prednja nalazi s gornje strane, u tijelu kalema, dok se stražnja nalazi odozdo, na dnu kućišta.

Obje kočnice djeluju na isti način. Zatezanjem pokretača kočnice pojačava se pritisak na kočione pločice koje se, kada se kočnica dotegne do kraja, ne bi smjele više okretati i proklizavati, čime se u potpunosti blokira i proklizavanje kalema.

Što se tiče kvalitete kočnica u odnosu na njihov položaj, premda je princip rada manje-više jednak, većina ribolovaca slaže se oko toga da su role s prednjim kočnicama pouzdanije, i to ponajprije zato jer su kočioni diskovi u pravilu većeg promjera kod prednjih kočnica.

Naime, u kalemu jednostavno ima više prostora, dok je kod stražnjih kočnica promjer diskova uvijek znatno manji zbog samih gabarita role.

Upravo se zato kod tehnika kod kojih se ne očekuje veliki fizički napor, poput ribolova plovkom ili ultra light spinninga, koriste role sa stražnjom kočnicom, dok se kod tehnika kod kojih se očekuje veliko fizičko naprezanje, poput primjerice vertical jigginga, koriste role s prednjom kočnicom.

SHIMANOVI PATENTI

Osim prednje i stražnje kočnice postoji i borbena kočnica koju je svojedobno patentirao Shimano. Riječ je o prstenastom nastavku s polužnim izdankom smještenim neposredno iznad stražnje kočnice koji se tijekom borbe s ribom jednostavnim pokretom palca može pomicati lijevo-desno, čime se povećava, odnosno smanjuje, sila kočenja.

---

image

Role Big mama su jedne od prvih Shimanovih baitrunnerica

---

No, to nije jedini Shimanov patent na području kočnica kod rola. Baitrunnerice, role sa slobodnim hodom špule, u vrlo su kratkom vremenu nakon pojavljivanja na tržištu postale hit, ponajprije u ribolovu orada na fermu, a onda i u nekim drugim tehnikama. To su role koje u tijelu imaju i prednju i stražnju kočnicu od kojih je uvijek samo jedna aktivna. Tzv. polugom slobodnog hoda špule vrši se odabir kočnice koja će biti aktivna.

Najčešće se koristi tako što se nakon zabacivanja sistema pomicanjem poluge slobodnog hoda špule aktivira stražnja kočnica koja se uglavnom podešava na minimum. U trenutku kada riba prihvati ponuđenu ješku, struna će praktički bez otpora silaziti s kalema, što je osnovni princip lova na ferma.

---

image

Borbena kočnica je Shimanov patent

---

Kad se želi kontrirati, pomicanjem poluge slobodnog hoda špule aktivira se gornja kočnica, ranije ugođena i zategnuta, dok se stražnja istodobno deaktivira. Poluga se, osim ručno, može pokrenuti i jednim okretom pogonske ručice, čime se također aktivira gornja kočnica. I premda je ovaj mehanizam namijenjen ponajprije lovu čekanjem, tzv. fermama, mnogi ribolovci iz barke koriste ovakve role ponajprije zbog vrlo jednostavnog rasterećenja u slučaju prenamatanja strune.

POČETNIČKE POGREŠKE

Uloga kočnice, bez obzira na njezin položaj i namjenu vezanu uz tehniku, uvijek je ista. Zatezanjem, odnosno otpuštanjem kočnica, ostvaruje se mogućnost optimalne zategnutosti sistema u odnosu na nosivost ostalih elemenata, u prvom redu strune i štapa.

Najjednostavnije rečeno, u trenutku kada se napetost u zatezanju strune približi gornjoj nosivosti strune, kočnica bi trebala proklizati i na taj način sačuvati sistem od pucanja. U tom se trenutku kalem počinje okretati, a maleni opružni komadić lima, sudarajući se sa zupcima jednako malog zupčanika, počinje kuckati sitnim, ali vrlo jasnim cvrkutavim udarima.

Samo ugađanje kočnice postiže se na vrlo jednostavan način. Nakon što se struna provuče kroz sve provodnike na štapu, optereti se opterećenjem koje je blizu gornje granice nosivosti, te se otpuštanjem ili zatezanjem pokretača kočnice, kočnica dovede u položaj laganog proklizavanja.

---

image

Prijenosni mehanizam mora biti dobro 'uležišten'

---

Ovako podešena kočnica će s lakoćom odraditi svoj posao kad se na udici nađe riba veća i teža od krajnje nosivosti pribora.

Mnogi početnici ili manje iskusni ribolovci to podešavanje rade tako što strunu izvlače direktno iz role. Tako podešena kočnica gotovo je uvijek pretegnuta, što u borbi s ribom može rezultirati pucanjem pribora i gubitkom lovine. Pa iako bi se moglo reći da je s ovim rečeno sve što se u vezi s kočnicama može reći, ostalo je još nekoliko detalja vrijednih spomena.

ČEGRTALJKA I GNIJEZDO

Premda ga gotovo nitko ne doživljava kao kočnicu, nepovratni ležaj kojim su opremljene sve suvremene role nije zapravo ništa drugo doli kočnica.

U početku, prije primjene nepovratnih ležajeva, role su bile opremljene libericom, poprilično glasnim čegrtavim mehanizmom koji je zaglavljivao zupčanike ne dopuštajući hod unatrag. Tek je pokretanjem poluge bilo moguće oslobađanje kočnice i pokretanje mehanizma unatrag.

Kod suvremenih je rola sistem ostao isti, osim što se, umjesto primitivne kočnice, danas koristi spomenuti ležaj. No, s obzirom na sve rečeno i napisano, jedno pitanje iskače samo od sebe – čemu služi uopće mogućnost okretanja ručice unatrag?

Primjerice, kod Pennovih spinnerskih modela rola hod unatrag uopće nije moguć jer su konstruktori prestali vjerovati u njegovu osnovanost, pogotovo kada je u pitanju morski ribolov.

---

image

Penn ne poznaje hod unatrag

---

Potreba za hodom unatrag, i to okretanjem ručice, nastala je na slatkim vodama u ribolovu match i feeder tehnikom. Kod tih je tehnika ciljana lovina sitnija i srednje krupna riba, no ponekad se tijekom ribolova na udici nađe i krupniji komad koji svojom težinom i borbenošću daleko prelazi granice nosivosti korištenog pribora.

U takvim je trenucima vrlo važno trenutno rasteretiti pribor, za što je popuštanje kočnice bio prespor i rijetko učinkovit način. Oslobađanjem poluge uz nekoliko jednostavnih okretanja ručice unatrag ribolovac bi stekao potrebnu prednost, nakon čega je mogao nastaviti kalkulaciju s klasičnom kočnicom.

Naravno, kod nevještih bi se znalo dogoditi da se ručica nekontrolirano vrati natrag, što bi najčešće rezultiralo ozljedom lijeve ruke, gnijezdom na kalemu i gubitkom lovine.

---

image

Mala poluga pri dnu role oslobađa i aktivira nepovratni ležaj, odnosno hod unatrag

---

LEŽAJ NA SNAZI

Brze kalkulacije oko sile kočenja sa stacionarnim rolama su u suvremenom morskom ribolovu potrebne samo u spinningu. Sve ostale tehnike u principu ostavljaju dovoljno vremena za standardno spori pristup kočnicama.

Ipak, u prošlosti je bilo više inovativnih pokušaja integriranja kočnica na lakše dostupna brza mjesta. Prvi takav ozbiljniji pokušaj uradio je 1979. godine Ryobi sa svojim modelom Dyna Fight.

---

image

Ryobijev model Dyna Fight imao je pokretač kočnice na koljenu pogonske ručice

---

Ova je rola na koljenu pogonske ručice imala mali kotačić čijim se zakretanjem moglo popustiti i zategnuti kočnicu bez puštanja ručice.

Odmah nakon toga pojavio se Mitchelov model RD Full control, koji je uz prihvatnu stopu role imao i jednu polugu koja se mogla tijekom borbe s ribom dohvatiti kažiprstom ruke koja drži štap, te njezinim pomicanjem rasteretiti sistem. Nažalost, ni jedan ni drugi model nisu dugo opstali na tržištu.

---

image

Mitchelova rola RD full control imala je polugu za rasterećenje sistema

---

No zato je Shimanov patent spomenute borbene kočnice za brzo rasterećenje sistema i dalje aktualan, barem kod ljubitelja light spinninga i match ribolova. 

---

NEKOLIKO SAVJETA

U odabiru role kod koje tražite savršenstvo kočionog sklopa, pažnju treba obratiti na mikropodešavanje. Kočnica mora pratiti proklizavanje strune postupno, bez oscilacija, preskakanja i propusta.

Ako se rola smočila, pored klasičnog sušenja i održavanja, rastavite kočione diskove i posušite ih. Moraju biti suhi i nezamašćeni. Nikada ih nemojte podmazivati ni uljem ni mašću. Kod rola sa stražnjim kočnicama vodite računa da u kućištu ne bude ulja koje se može iscijediti u dno role, te tako nauljiti kočnicu.

I na kraju samo još jedna sitnica: koju god rolu koristili, s bilo kakvom kočnicom, kada nije u pogonu, kočnicu popustite. Zamoru materijala su jednako podložni modeli od 70 kao i oni od 7000 kuna.

---

---

image

Kod Ticine Abyssice stražnja je kočnica minijaturna

------
image

Prednje su kočnice bitno jače od stražnjih

------
image

Gornja kočnica je lako dostupna

------
image

Ovaj zupčanik je čegrtaljka kad kočnica prokliže

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovna mehanika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ribolovna mehanika 2 0 9207 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-30 09:39:50 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Luka Morožin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-30 09:58:09 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-30 09:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042283.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042266.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042267.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042288.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042287.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042285.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042284.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042282.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042281.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042280.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042294.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042293.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042292.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/30\/8042291.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Moro\u017ein","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ko\u010dnice moraju biti lako dostupne<\/p>","

Ryobijev <\/em>model Dyna Fight <\/em>imao je pokreta\u010d ko\u010dnice na koljenu pogonske ru\u010dice<\/p>","

Mitchelova <\/em>rola RD full control <\/em>imala je polugu za rastere\u0107enje sistema<\/p>","

Mala poluga pri dnu role osloba\u0111a i aktivira nepovratni le\u017eaj, odnosno hod unatrag<\/p>","

Kod Ticine Abyssice<\/em> stra\u017enja je ko\u010dnica minijaturna<\/p>","

Prednje su ko\u010dnice bitno ja\u010de od stra\u017enjih<\/p>","

Prijenosni mehanizam mora biti dobro 'ule\u017ei\u0161ten'<\/p>","

Ko\u010dnica se sastoji od ko\u010dionih diskova<\/p>","

Neke ko\u010dnice imaju iznimno veliku silu ko\u010denja, poput ovog Talismana<\/em><\/p>","

Role Big mama<\/em> su jedne od prvih Shimanovih baitrunnerica<\/em><\/p>","

Gornja ko\u010dnica je lako dostupna<\/p>","

Borbena ko\u010dnica je Shimanov <\/em>patent<\/p>","

Ovaj zup\u010danik je \u010degrtaljka kad ko\u010dnica prokli\u017ee<\/p>","

Penn <\/em>ne poznaje hod unatrag<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8042283_1920.jpg":"1920x1080","k_8042283_1280.jpg":"1280x1280","k_8042283_1024.jpg":"1024x1024","k_8042283_640.jpg":"640x640","k_8042283_480.jpg":"480x480","k_8042283_340.jpg":"340x340","k_8042283_220.jpg":"220x220","o_8042283_1280.jpg":"1280x960","o_8042283_1024.jpg":"1024x768","o_8042283_640.jpg":"640x480","o_8042283_480.jpg":"480x360","o_8042283_340.jpg":"340x255","o_8042283_220.jpg":"220x165","h_8042283_1280.jpg":"1280x854","h_8042283_1024.jpg":"1024x683","h_8042283_640.jpg":"640x427","h_8042283_480.jpg":"480x320","h_8042283_340.jpg":"340x227","h_8042283_220.jpg":"220x147","pp_8042283_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042283_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042283_640.jpg":"640x814","pp_8042283_480.jpg":"480x611","pp_8042283_340.jpg":"340x432","pp_8042283_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1354","hd_8042266_1920.jpg":"1920x1080","k_8042266_1280.jpg":"1280x1280","k_8042266_1024.jpg":"1024x1024","k_8042266_640.jpg":"640x640","k_8042266_480.jpg":"480x480","k_8042266_340.jpg":"340x340","k_8042266_220.jpg":"220x220","o_8042266_1280.jpg":"1280x902","o_8042266_1024.jpg":"1024x722","o_8042266_640.jpg":"640x451","o_8042266_480.jpg":"480x338","o_8042266_340.jpg":"340x239","o_8042266_220.jpg":"220x155","h_8042266_1280.jpg":"1280x854","h_8042266_1024.jpg":"1024x683","h_8042266_640.jpg":"640x427","h_8042266_480.jpg":"480x320","h_8042266_340.jpg":"340x227","h_8042266_220.jpg":"220x147","pp_8042266_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042266_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042266_640.jpg":"640x814","pp_8042266_480.jpg":"480x611","pp_8042266_340.jpg":"340x432","pp_8042266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_8042267_1920.jpg":"1920x1080","k_8042267_1280.jpg":"1280x1280","k_8042267_1024.jpg":"1024x1024","k_8042267_640.jpg":"640x640","k_8042267_480.jpg":"480x480","k_8042267_340.jpg":"340x340","k_8042267_220.jpg":"220x220","o_8042267_1280.jpg":"1280x1280","o_8042267_1024.jpg":"1024x1024","o_8042267_640.jpg":"640x640","o_8042267_480.jpg":"480x480","o_8042267_340.jpg":"340x340","o_8042267_220.jpg":"220x220","h_8042267_1280.jpg":"1280x854","h_8042267_1024.jpg":"1024x683","h_8042267_640.jpg":"640x427","h_8042267_480.jpg":"480x320","h_8042267_340.jpg":"340x227","h_8042267_220.jpg":"220x147","pp_8042267_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042267_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042267_640.jpg":"640x814","pp_8042267_480.jpg":"480x611","pp_8042267_340.jpg":"340x432","pp_8042267_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8042288_1920.jpg":"1920x1080","k_8042288_1280.jpg":"1280x1280","k_8042288_1024.jpg":"1024x1024","k_8042288_640.jpg":"640x640","k_8042288_480.jpg":"480x480","k_8042288_340.jpg":"340x340","k_8042288_220.jpg":"220x220","o_8042288_1280.jpg":"1280x960","o_8042288_1024.jpg":"1024x768","o_8042288_640.jpg":"640x480","o_8042288_480.jpg":"480x360","o_8042288_340.jpg":"340x255","o_8042288_220.jpg":"220x165","h_8042288_1280.jpg":"1280x854","h_8042288_1024.jpg":"1024x683","h_8042288_640.jpg":"640x427","h_8042288_480.jpg":"480x320","h_8042288_340.jpg":"340x227","h_8042288_220.jpg":"220x147","pp_8042288_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042288_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042288_640.jpg":"640x814","pp_8042288_480.jpg":"480x611","pp_8042288_340.jpg":"340x432","pp_8042288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1882x1528","hd_8042287_1920.jpg":"1920x1080","k_8042287_1280.jpg":"1280x1280","k_8042287_1024.jpg":"1024x1024","k_8042287_640.jpg":"640x640","k_8042287_480.jpg":"480x480","k_8042287_340.jpg":"340x340","k_8042287_220.jpg":"220x220","o_8042287_1280.jpg":"1280x1039","o_8042287_1024.jpg":"1024x831","o_8042287_640.jpg":"640x519","o_8042287_480.jpg":"480x389","o_8042287_340.jpg":"340x276","o_8042287_220.jpg":"220x178","h_8042287_1280.jpg":"1280x854","h_8042287_1024.jpg":"1024x683","h_8042287_640.jpg":"640x427","h_8042287_480.jpg":"480x320","h_8042287_340.jpg":"340x227","h_8042287_220.jpg":"220x147","pp_8042287_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042287_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042287_640.jpg":"640x814","pp_8042287_480.jpg":"480x611","pp_8042287_340.jpg":"340x432","pp_8042287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1770","hd_8042285_1920.jpg":"1920x1080","k_8042285_1280.jpg":"1280x1280","k_8042285_1024.jpg":"1024x1024","k_8042285_640.jpg":"640x640","k_8042285_480.jpg":"480x480","k_8042285_340.jpg":"340x340","k_8042285_220.jpg":"220x220","o_8042285_1280.jpg":"1280x1180","o_8042285_1024.jpg":"1024x944","o_8042285_640.jpg":"640x590","o_8042285_480.jpg":"480x442","o_8042285_340.jpg":"340x313","o_8042285_220.jpg":"220x202","h_8042285_1280.jpg":"1280x854","h_8042285_1024.jpg":"1024x683","h_8042285_640.jpg":"640x427","h_8042285_480.jpg":"480x320","h_8042285_340.jpg":"340x227","h_8042285_220.jpg":"220x147","pp_8042285_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042285_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042285_640.jpg":"640x814","pp_8042285_480.jpg":"480x611","pp_8042285_340.jpg":"340x432","pp_8042285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1496","hd_8042284_1920.jpg":"1920x1080","k_8042284_1280.jpg":"1280x1280","k_8042284_1024.jpg":"1024x1024","k_8042284_640.jpg":"640x640","k_8042284_480.jpg":"480x480","k_8042284_340.jpg":"340x340","k_8042284_220.jpg":"220x220","o_8042284_1280.jpg":"1280x997","o_8042284_1024.jpg":"1024x797","o_8042284_640.jpg":"640x498","o_8042284_480.jpg":"480x374","o_8042284_340.jpg":"340x264","o_8042284_220.jpg":"220x171","h_8042284_1280.jpg":"1280x854","h_8042284_1024.jpg":"1024x683","h_8042284_640.jpg":"640x427","h_8042284_480.jpg":"480x320","h_8042284_340.jpg":"340x227","h_8042284_220.jpg":"220x147","pp_8042284_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042284_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042284_640.jpg":"640x814","pp_8042284_480.jpg":"480x611","pp_8042284_340.jpg":"340x432","pp_8042284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2213","hd_8042282_1920.jpg":"1920x1080","k_8042282_1280.jpg":"1280x1280","k_8042282_1024.jpg":"1024x1024","k_8042282_640.jpg":"640x640","k_8042282_480.jpg":"480x480","k_8042282_340.jpg":"340x340","k_8042282_220.jpg":"220x220","o_8042282_1280.jpg":"1280x1475","o_8042282_1024.jpg":"1024x1180","o_8042282_640.jpg":"640x737","o_8042282_480.jpg":"480x553","o_8042282_340.jpg":"340x391","o_8042282_220.jpg":"220x253","h_8042282_1280.jpg":"1280x854","h_8042282_1024.jpg":"1024x683","h_8042282_640.jpg":"640x427","h_8042282_480.jpg":"480x320","h_8042282_340.jpg":"340x227","h_8042282_220.jpg":"220x147","pp_8042282_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042282_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042282_640.jpg":"640x814","pp_8042282_480.jpg":"480x611","pp_8042282_340.jpg":"340x432","pp_8042282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"882x788","hd_8042281_1920.jpg":"1920x1080","k_8042281_1280.jpg":"1280x1280","k_8042281_1024.jpg":"1024x1024","k_8042281_640.jpg":"640x640","k_8042281_480.jpg":"480x480","k_8042281_340.jpg":"340x340","k_8042281_220.jpg":"220x220","o_8042281_1280.jpg":"1280x1143","o_8042281_1024.jpg":"1024x914","o_8042281_640.jpg":"640x571","o_8042281_480.jpg":"480x428","o_8042281_340.jpg":"340x303","o_8042281_220.jpg":"220x196","h_8042281_1280.jpg":"1280x854","h_8042281_1024.jpg":"1024x683","h_8042281_640.jpg":"640x427","h_8042281_480.jpg":"480x320","h_8042281_340.jpg":"340x227","h_8042281_220.jpg":"220x147","pp_8042281_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042281_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042281_640.jpg":"640x814","pp_8042281_480.jpg":"480x611","pp_8042281_340.jpg":"340x432","pp_8042281_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8042280_1920.jpg":"1920x1080","k_8042280_1280.jpg":"1280x1280","k_8042280_1024.jpg":"1024x1024","k_8042280_640.jpg":"640x640","k_8042280_480.jpg":"480x480","k_8042280_340.jpg":"340x340","k_8042280_220.jpg":"220x220","o_8042280_1280.jpg":"1280x960","o_8042280_1024.jpg":"1024x768","o_8042280_640.jpg":"640x480","o_8042280_480.jpg":"480x360","o_8042280_340.jpg":"340x255","o_8042280_220.jpg":"220x165","h_8042280_1280.jpg":"1280x854","h_8042280_1024.jpg":"1024x683","h_8042280_640.jpg":"640x427","h_8042280_480.jpg":"480x320","h_8042280_340.jpg":"340x227","h_8042280_220.jpg":"220x147","pp_8042280_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042280_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042280_640.jpg":"640x814","pp_8042280_480.jpg":"480x611","pp_8042280_340.jpg":"340x432","pp_8042280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8042294_1920.jpg":"1920x1080","k_8042294_1280.jpg":"1280x1280","k_8042294_1024.jpg":"1024x1024","k_8042294_640.jpg":"640x640","k_8042294_480.jpg":"480x480","k_8042294_340.jpg":"340x340","k_8042294_220.jpg":"220x220","o_8042294_1280.jpg":"1280x960","o_8042294_1024.jpg":"1024x768","o_8042294_640.jpg":"640x480","o_8042294_480.jpg":"480x360","o_8042294_340.jpg":"340x255","o_8042294_220.jpg":"220x165","h_8042294_1280.jpg":"1280x854","h_8042294_1024.jpg":"1024x683","h_8042294_640.jpg":"640x427","h_8042294_480.jpg":"480x320","h_8042294_340.jpg":"340x227","h_8042294_220.jpg":"220x147","pp_8042294_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042294_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042294_640.jpg":"640x814","pp_8042294_480.jpg":"480x611","pp_8042294_340.jpg":"340x432","pp_8042294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8042293_1920.jpg":"1920x1080","k_8042293_1280.jpg":"1280x1280","k_8042293_1024.jpg":"1024x1024","k_8042293_640.jpg":"640x640","k_8042293_480.jpg":"480x480","k_8042293_340.jpg":"340x340","k_8042293_220.jpg":"220x220","o_8042293_1280.jpg":"1280x960","o_8042293_1024.jpg":"1024x768","o_8042293_640.jpg":"640x480","o_8042293_480.jpg":"480x360","o_8042293_340.jpg":"340x255","o_8042293_220.jpg":"220x165","h_8042293_1280.jpg":"1280x854","h_8042293_1024.jpg":"1024x683","h_8042293_640.jpg":"640x427","h_8042293_480.jpg":"480x320","h_8042293_340.jpg":"340x227","h_8042293_220.jpg":"220x147","pp_8042293_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042293_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042293_640.jpg":"640x814","pp_8042293_480.jpg":"480x611","pp_8042293_340.jpg":"340x432","pp_8042293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8042292_1920.jpg":"1920x1080","k_8042292_1280.jpg":"1280x1280","k_8042292_1024.jpg":"1024x1024","k_8042292_640.jpg":"640x640","k_8042292_480.jpg":"480x480","k_8042292_340.jpg":"340x340","k_8042292_220.jpg":"220x220","o_8042292_1280.jpg":"1280x960","o_8042292_1024.jpg":"1024x768","o_8042292_640.jpg":"640x480","o_8042292_480.jpg":"480x360","o_8042292_340.jpg":"340x255","o_8042292_220.jpg":"220x165","h_8042292_1280.jpg":"1280x854","h_8042292_1024.jpg":"1024x683","h_8042292_640.jpg":"640x427","h_8042292_480.jpg":"480x320","h_8042292_340.jpg":"340x227","h_8042292_220.jpg":"220x147","pp_8042292_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042292_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042292_640.jpg":"640x814","pp_8042292_480.jpg":"480x611","pp_8042292_340.jpg":"340x432","pp_8042292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_8042291_1920.jpg":"1920x1080","k_8042291_1280.jpg":"1280x1280","k_8042291_1024.jpg":"1024x1024","k_8042291_640.jpg":"640x640","k_8042291_480.jpg":"480x480","k_8042291_340.jpg":"340x340","k_8042291_220.jpg":"220x220","o_8042291_1280.jpg":"1280x720","o_8042291_1024.jpg":"1024x576","o_8042291_640.jpg":"640x360","o_8042291_480.jpg":"480x270","o_8042291_340.jpg":"340x191","o_8042291_220.jpg":"220x123","h_8042291_1280.jpg":"1280x854","h_8042291_1024.jpg":"1024x683","h_8042291_640.jpg":"640x427","h_8042291_480.jpg":"480x320","h_8042291_340.jpg":"340x227","h_8042291_220.jpg":"220x147","pp_8042291_1280.jpg":"1280x1628","pp_8042291_1024.jpg":"1024x1303","pp_8042291_640.jpg":"640x814","pp_8042291_480.jpg":"480x611","pp_8042291_340.jpg":"340x432","pp_8042291_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15448909 Threads: 6 Questions: 3196379086 Slow queries: 7189271 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235904374 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kocnica-cuva-pribor-ali-i-ulov-savjetujemo-kako-je-pravilno-koristiti-1204634 [printLink] => /om/ribolov/kocnica-cuva-pribor-ali-i-ulov-savjetujemo-kako-je-pravilno-koristiti-1204634?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 682840 [name] => kočnica ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-30 11:55:48 [main_article_id] => 0 [alias] => kocnica-ribolov [link] => /tag/kocnica-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 682841 [name] => kočnica rola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-30 11:55:48 [main_article_id] => 0 [alias] => kocnica-rola [link] => /tag/kocnica-rola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 682842 [name] => rola za ribolov kočnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-30 11:55:48 [main_article_id] => 0 [alias] => rola-za-ribolov-kocnica [link] => /tag/rola-za-ribolov-kocnica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovna mehanika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kočnica čuva pribor, ali i ulov, savjetujemo kako je pravilno koristiti: mnogi je pritegnu da struna ne proklizava, a od uspjeha ih je dijelio tek mali okret... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-04-32-45-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042283.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Morožin [mainImageDesc] =>

Kočnice moraju biti lako dostupne

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042283.jpg [title] => Luka Morožin

Kočnice moraju biti lako dostupne

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042266.jpg [title] =>

Ryobijev model Dyna Fight imao je pokretač kočnice na koljenu pogonske ručice

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042267.jpg [title] =>

Mitchelova rola RD full control imala je polugu za rasterećenje sistema

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042288.jpg [title] =>

Mala poluga pri dnu role oslobađa i aktivira nepovratni ležaj, odnosno hod unatrag

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042287.jpg [title] =>

Kod Ticine Abyssice stražnja je kočnica minijaturna

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042285.jpg [title] =>

Prednje su kočnice bitno jače od stražnjih

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042284.jpg [title] =>

Prijenosni mehanizam mora biti dobro 'uležišten'

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042282.jpg [title] =>

Kočnica se sastoji od kočionih diskova

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042281.jpg [title] =>

Neke kočnice imaju iznimno veliku silu kočenja, poput ovog Talismana

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042280.jpg [title] =>

Role Big mama su jedne od prvih Shimanovih baitrunnerica

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042294.jpg [title] =>

Gornja kočnica je lako dostupna

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042293.jpg [title] =>

Borbena kočnica je Shimanov patent

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042292.jpg [title] =>

Ovaj zupčanik je čegrtaljka kad kočnica prokliže

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/30/8042291.jpg [title] =>

Penn ne poznaje hod unatrag

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kada je u pitanju suvremeni sportski ribolov, rola je nezaobilazni dio ribolovne opreme. Tek se zanemarivo malo ribolovnih tehnika može prakticirati bez upotrebe role, pri čemu se dobar dio tih iznimaka ni ne koristi u morskom ribolovu.

Uloga role je manje-više svima znana – na njoj se nalazi, s nje silazi i na nju se namata struna. No, to je tek krajnje pojednostavljena uloga koja u zavisnosti od tehnike i situacije u kojoj se ribolovac nađe može biti kompliciranija ili jednostavnija.

U spinningu rola služi za kontrolirano otpuštanje i namatanje strune dok život varalicama udahnjuju pokreti štapa. U surfcastingu je slična stvar, s tim da u zavisnosti od kvalitete slaganja strune na kalem u dobrom dijelu ovisi krajnji domet.

No u ribolovu iz barke ili, primjerice, kod ribolova na fermu, način slaganja strune i domet nisu toliko bitni koliko je bitna kvaliteta prijenosa i kočnice.

O kvaliteti prijenosa ovisi s kolikom će lakoćom rola svladavati otpor ribe u izvlačenju, dok o kvaliteti kočnice ovisi hoće li se riba uopće naći na suhom. Prijenosni omjer ovisi o odnosu broja zupčanika u mehanizmu role, odnosno o odnosu broja zubaca između pogonskog i gonjenog zupčanika.

Naravno, u igri su i kvaliteta korištenog materijala, kao i kvaliteta obrade, pa se tako s nekim rolama sasvim lako lovi i na dubini od stotinjak metara, dok nekima već olovnica od 50 grama predstavlja problem.

Osim toga, role s lošijim prijenosnim mehanizmom u pravilu imaju probleme i s osloncima jer se često, umjesto kvalitetnih ležajeva, na mjestu oslanjanja nalaze teflonski prstenovi i piksne.

Rezultat je gotovo uvijek isti. Najprije se javi još veći zazor na zubima zupčanika koji doslovno razvali ležišta i oslonce, nakon čega, usprkos detaljnom čišćenju i podmazivanju, rola postaje neupotrebljiva. Srećom, takve se role lako prepoznaju jer u startu imaju lako uočljiv zazor, a i cijena im je uglavnom prepoznatljivo niska.

---

image

Kočnica se sastoji od kočionih diskova

------
image

Neke kočnice imaju iznimno veliku silu kočenja, poput ovog Talismana

---

POLOŽAJ I GABARITI

Kočnice su na rolama priča za sebe. Prema položaju razlikujemo prednju (FD – front drag) i stražnju (RD – rear drag) kočnicu, s tim da se prednja nalazi s gornje strane, u tijelu kalema, dok se stražnja nalazi odozdo, na dnu kućišta.

Obje kočnice djeluju na isti način. Zatezanjem pokretača kočnice pojačava se pritisak na kočione pločice koje se, kada se kočnica dotegne do kraja, ne bi smjele više okretati i proklizavati, čime se u potpunosti blokira i proklizavanje kalema.

Što se tiče kvalitete kočnica u odnosu na njihov položaj, premda je princip rada manje-više jednak, većina ribolovaca slaže se oko toga da su role s prednjim kočnicama pouzdanije, i to ponajprije zato jer su kočioni diskovi u pravilu većeg promjera kod prednjih kočnica.

Naime, u kalemu jednostavno ima više prostora, dok je kod stražnjih kočnica promjer diskova uvijek znatno manji zbog samih gabarita role.

Upravo se zato kod tehnika kod kojih se ne očekuje veliki fizički napor, poput ribolova plovkom ili ultra light spinninga, koriste role sa stražnjom kočnicom, dok se kod tehnika kod kojih se očekuje veliko fizičko naprezanje, poput primjerice vertical jigginga, koriste role s prednjom kočnicom.

SHIMANOVI PATENTI

Osim prednje i stražnje kočnice postoji i borbena kočnica koju je svojedobno patentirao Shimano. Riječ je o prstenastom nastavku s polužnim izdankom smještenim neposredno iznad stražnje kočnice koji se tijekom borbe s ribom jednostavnim pokretom palca može pomicati lijevo-desno, čime se povećava, odnosno smanjuje, sila kočenja.

---

image

Role Big mama su jedne od prvih Shimanovih baitrunnerica

---

No, to nije jedini Shimanov patent na području kočnica kod rola. Baitrunnerice, role sa slobodnim hodom špule, u vrlo su kratkom vremenu nakon pojavljivanja na tržištu postale hit, ponajprije u ribolovu orada na fermu, a onda i u nekim drugim tehnikama. To su role koje u tijelu imaju i prednju i stražnju kočnicu od kojih je uvijek samo jedna aktivna. Tzv. polugom slobodnog hoda špule vrši se odabir kočnice koja će biti aktivna.

Najčešće se koristi tako što se nakon zabacivanja sistema pomicanjem poluge slobodnog hoda špule aktivira stražnja kočnica koja se uglavnom podešava na minimum. U trenutku kada riba prihvati ponuđenu ješku, struna će praktički bez otpora silaziti s kalema, što je osnovni princip lova na ferma.

---

image

Borbena kočnica je Shimanov patent

---

Kad se želi kontrirati, pomicanjem poluge slobodnog hoda špule aktivira se gornja kočnica, ranije ugođena i zategnuta, dok se stražnja istodobno deaktivira. Poluga se, osim ručno, može pokrenuti i jednim okretom pogonske ručice, čime se također aktivira gornja kočnica. I premda je ovaj mehanizam namijenjen ponajprije lovu čekanjem, tzv. fermama, mnogi ribolovci iz barke koriste ovakve role ponajprije zbog vrlo jednostavnog rasterećenja u slučaju prenamatanja strune.

POČETNIČKE POGREŠKE

Uloga kočnice, bez obzira na njezin položaj i namjenu vezanu uz tehniku, uvijek je ista. Zatezanjem, odnosno otpuštanjem kočnica, ostvaruje se mogućnost optimalne zategnutosti sistema u odnosu na nosivost ostalih elemenata, u prvom redu strune i štapa.

Najjednostavnije rečeno, u trenutku kada se napetost u zatezanju strune približi gornjoj nosivosti strune, kočnica bi trebala proklizati i na taj način sačuvati sistem od pucanja. U tom se trenutku kalem počinje okretati, a maleni opružni komadić lima, sudarajući se sa zupcima jednako malog zupčanika, počinje kuckati sitnim, ali vrlo jasnim cvrkutavim udarima.

Samo ugađanje kočnice postiže se na vrlo jednostavan način. Nakon što se struna provuče kroz sve provodnike na štapu, optereti se opterećenjem koje je blizu gornje granice nosivosti, te se otpuštanjem ili zatezanjem pokretača kočnice, kočnica dovede u položaj laganog proklizavanja.

---

image

Prijenosni mehanizam mora biti dobro 'uležišten'

---

Ovako podešena kočnica će s lakoćom odraditi svoj posao kad se na udici nađe riba veća i teža od krajnje nosivosti pribora.

Mnogi početnici ili manje iskusni ribolovci to podešavanje rade tako što strunu izvlače direktno iz role. Tako podešena kočnica gotovo je uvijek pretegnuta, što u borbi s ribom može rezultirati pucanjem pribora i gubitkom lovine. Pa iako bi se moglo reći da je s ovim rečeno sve što se u vezi s kočnicama može reći, ostalo je još nekoliko detalja vrijednih spomena.

ČEGRTALJKA I GNIJEZDO

Premda ga gotovo nitko ne doživljava kao kočnicu, nepovratni ležaj kojim su opremljene sve suvremene role nije zapravo ništa drugo doli kočnica.

U početku, prije primjene nepovratnih ležajeva, role su bile opremljene libericom, poprilično glasnim čegrtavim mehanizmom koji je zaglavljivao zupčanike ne dopuštajući hod unatrag. Tek je pokretanjem poluge bilo moguće oslobađanje kočnice i pokretanje mehanizma unatrag.

Kod suvremenih je rola sistem ostao isti, osim što se, umjesto primitivne kočnice, danas koristi spomenuti ležaj. No, s obzirom na sve rečeno i napisano, jedno pitanje iskače samo od sebe – čemu služi uopće mogućnost okretanja ručice unatrag?

Primjerice, kod Pennovih spinnerskih modela rola hod unatrag uopće nije moguć jer su konstruktori prestali vjerovati u njegovu osnovanost, pogotovo kada je u pitanju morski ribolov.

---

image

Penn ne poznaje hod unatrag

---

Potreba za hodom unatrag, i to okretanjem ručice, nastala je na slatkim vodama u ribolovu match i feeder tehnikom. Kod tih je tehnika ciljana lovina sitnija i srednje krupna riba, no ponekad se tijekom ribolova na udici nađe i krupniji komad koji svojom težinom i borbenošću daleko prelazi granice nosivosti korištenog pribora.

U takvim je trenucima vrlo važno trenutno rasteretiti pribor, za što je popuštanje kočnice bio prespor i rijetko učinkovit način. Oslobađanjem poluge uz nekoliko jednostavnih okretanja ručice unatrag ribolovac bi stekao potrebnu prednost, nakon čega je mogao nastaviti kalkulaciju s klasičnom kočnicom.

Naravno, kod nevještih bi se znalo dogoditi da se ručica nekontrolirano vrati natrag, što bi najčešće rezultiralo ozljedom lijeve ruke, gnijezdom na kalemu i gubitkom lovine.

---

image

Mala poluga pri dnu role oslobađa i aktivira nepovratni ležaj, odnosno hod unatrag

---

LEŽAJ NA SNAZI

Brze kalkulacije oko sile kočenja sa stacionarnim rolama su u suvremenom morskom ribolovu potrebne samo u spinningu. Sve ostale tehnike u principu ostavljaju dovoljno vremena za standardno spori pristup kočnicama.

Ipak, u prošlosti je bilo više inovativnih pokušaja integriranja kočnica na lakše dostupna brza mjesta. Prvi takav ozbiljniji pokušaj uradio je 1979. godine Ryobi sa svojim modelom Dyna Fight.

---

image

Ryobijev model Dyna Fight imao je pokretač kočnice na koljenu pogonske ručice

---

Ova je rola na koljenu pogonske ručice imala mali kotačić čijim se zakretanjem moglo popustiti i zategnuti kočnicu bez puštanja ručice.

Odmah nakon toga pojavio se Mitchelov model RD Full control, koji je uz prihvatnu stopu role imao i jednu polugu koja se mogla tijekom borbe s ribom dohvatiti kažiprstom ruke koja drži štap, te njezinim pomicanjem rasteretiti sistem. Nažalost, ni jedan ni drugi model nisu dugo opstali na tržištu.

---

image

Mitchelova rola RD full control imala je polugu za rasterećenje sistema

---

No zato je Shimanov patent spomenute borbene kočnice za brzo rasterećenje sistema i dalje aktualan, barem kod ljubitelja light spinninga i match ribolova. 

---

NEKOLIKO SAVJETA

U odabiru role kod koje tražite savršenstvo kočionog sklopa, pažnju treba obratiti na mikropodešavanje. Kočnica mora pratiti proklizavanje strune postupno, bez oscilacija, preskakanja i propusta.

Ako se rola smočila, pored klasičnog sušenja i održavanja, rastavite kočione diskove i posušite ih. Moraju biti suhi i nezamašćeni. Nikada ih nemojte podmazivati ni uljem ni mašću. Kod rola sa stražnjim kočnicama vodite računa da u kućištu ne bude ulja koje se može iscijediti u dno role, te tako nauljiti kočnicu.

I na kraju samo još jedna sitnica: koju god rolu koristili, s bilo kakvom kočnicom, kada nije u pogonu, kočnicu popustite. Zamoru materijala su jednako podložni modeli od 70 kao i oni od 7000 kuna.

---

---

image

Kod Ticine Abyssice stražnja je kočnica minijaturna

------
image

Prednje su kočnice bitno jače od stražnjih

------
image

Gornja kočnica je lako dostupna

------
image

Ovaj zupčanik je čegrtaljka kad kočnica prokliže

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Morožin
Luka Morožin

Kočnice moraju biti lako dostupne


Ryobijev model Dyna Fight imao je pokretač kočnice na koljenu pogonske ručice


Mitchelova rola RD full control imala je polugu za rasterećenje sistema


Mala poluga pri dnu role oslobađa i aktivira nepovratni ležaj, odnosno hod unatrag


Kod Ticine Abyssice stražnja je kočnica minijaturna


Prednje su kočnice bitno jače od stražnjih


Prijenosni mehanizam mora biti dobro 'uležišten'


Kočnica se sastoji od kočionih diskova


Neke kočnice imaju iznimno veliku silu kočenja, poput ovog Talismana


Role Big mama su jedne od prvih Shimanovih baitrunnerica


Gornja kočnica je lako dostupna


Borbena kočnica je Shimanov patent


Ovaj zupčanik je čegrtaljka kad kočnica prokliže


Penn ne poznaje hod unatrag

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kocnica-cuva-pribor-ali-i-ulov-savjetujemo-kako-je-pravilno-koristiti-1204634 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5aab111011cb952a42bcb97e71001f400c1b5a20 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ko%C4%8Dnica+%C4%8Duva+pribor%2C+ali+i+ulov%2C+savjetujemo+kako+je+pravilno+koristiti%3A+mnogi+je+pritegnu+da+struna+ne+proklizava%2C+a+od+uspjeha+ih+je+dijelio+tek+mali+okret...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkocnica-cuva-pribor-ali-i-ulov-savjetujemo-kako-je-pravilno-koristiti-1204634 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkocnica-cuva-pribor-ali-i-ulov-savjetujemo-kako-je-pravilno-koristiti-1204634 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovna mehanika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ribolovna mehanikaKočnica čuva pribor, ali i ulov, savjetujemo kako je pravilno koristiti: mnogi je pritegnu da struna ne proklizava, a od uspjeha ih je dijelio tek mali okret...

Piše Luka Morožin
30. lipnja 2022. - 11:40

Kada je u pitanju suvremeni sportski ribolov, rola je nezaobilazni dio ribolovne opreme. Tek se zanemarivo malo ribolovnih tehnika može prakticirati bez upotrebe role, pri čemu se dobar dio tih iznimaka ni ne koristi u morskom ribolovu.

Uloga role je manje-više svima znana – na njoj se nalazi, s nje silazi i na nju se namata struna. No, to je tek krajnje pojednostavljena uloga koja u zavisnosti od tehnike i situacije u kojoj se ribolovac nađe može biti kompliciranija ili jednostavnija.

U spinningu rola služi za kontrolirano otpuštanje i namatanje strune dok život varalicama udahnjuju pokreti štapa. U surfcastingu je slična stvar, s tim da u zavisnosti od kvalitete slaganja strune na kalem u dobrom dijelu ovisi krajnji domet.

No u ribolovu iz barke ili, primjerice, kod ribolova...

18. svibanj 2024 06:32