stdClass Object ( [id] => 1186395 [title] => Kančanicom na osliće: strpljenje i povjerenje u vlastite sisteme ključni su detalji uspjeha [alias] => kancanicom-na-oslice-strpljenje-i-povjerenje-u-vlastite-sisteme-kljucni-su-detalji-uspjeha [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zima se bližila kraju, a proljeće je kucalo na vrata. Temperatura mora je dostizala najniže vrijednosti, riba je bila slabo aktivna, pa su se čak i lignje loše lovile. No, za mene nije bilo suše, jer je to razdoblje u mom ribolovnom kalendaru rezervirano za osliće.

Oslić, proždrljivi grabežljivac s muljevitog dna, neoprezna riba, kanibal. A Kvarner i nije neka meka za osliće. Prosječna lovna težina se kreće od 25, pa do 45 deka. Tu i tamo se ulovi poneki veći od možda pola kilograma, a rijetko kada teži od kilograma.

Uzduž cijele obale Kvarnera najbolje mi se pokazalo loviti ga na udaljenosti od 0,6 do 0,8 Nm od obale, dok u vratima čak i bliže, na nekih 300 do 600 metara od kraja. Razlog takvom odabiru lokacija je jednostavan. Naime, Kvarner je dosta zatvoren i puno se koćari na 1 Nm od obale.

Polazak u ribolov na oslića najbolje je isplanirati u razdoblju dok ima mjeseca. Tada je najaktivniji, a najbolji se ulovi postižu po noći, za vrijeme dok ima mjeseca ili tijekom punog mjeseca. Može ga se loviti i po danu, ali je tada ulov znatno slabiji. Isto je tako u noćima bez mjeseca rezultat jako loš, gotovo nikakav. U dane kad nema mjeseca najbolje ga je očekivati tijekom dana ili tijekom albe.

Lovim ga na dubinama od 55 do 65 metara, iako obitava i na puno većim dubinama, no rijetko kada zalazi pliće od 40 metara. Noću za vrijeme punog mjeseca i u hladnijem dijelu godine prilazi kraju, tako da se često zna uloviti i u obalnom ribolovu.

Najveći gušti su u dane bez vjetra, kad je bonaca, jer čak i slab vjetar u ovo doba godine na toj udaljenosti od obale zna ponekad iskopati more, a isto tako se i niske noćne temperature čine još i nižima kad zapuše vjetar i tako pruži pojačan osjet hladnoće.

MOĆ SVJETLA

Od opreme je poželjno koristiti štapove gramaže od 200 grama i role s većim uvlačnim momentom kod kojih se, primjerice, jednim okretom ručice uvlači minimalno jedan metar strune. Na roli se može koristiti najlonski monofil, ali je puno bolja upredenica preko koje se lakše detektiraju grizevi, a isto tako i kod kontre nema rastezljivosti, tako da je efekt kačenja puno veći i kvalitetniji.

Unatoč tome, ja osobno više volim koristiti najlon, jer kad nas više lovi u barci i kad se dogodi da se zbog promjene kurenta i okretanja plovila pomrse dva sistema, upredenicu je jako teško odmrsiti, pogotovo ako se stegne u čvor.

Iako ima raznoraznih opcija, sistem klasične kančanice pokazao mi se najboljim. Sistem slažem od tri udice veličine 2/0 do 3/0 Mustad Limeric Blue ili Mosqito Owner Prame dužine oko 30 do 35 cm u razmaku od 80 centimetara.

---

image

Osnovni pribor je jednostavan

---

Na početku sistema nalazi se omča koja se kači na jogulin s kopčom vezanim na glavni najlon, a na kraju jogulin s kopčom na koju se kači olovnica od 60 do 100 grama. Težina olova inače ovisi o terenu, dubini i jačini kurenta.

Pošto na tim dubinama po danu slabije prodire svjetlost, dobro mi se pokazalo koristiti svjetleće detalje na sistemu kao što su olova premazana fosfornim premazom, starleta, trokuki jogulini sa svjetlećim perlicama koji služe za povezivanje prama na tijelo sistema. Naime, svi ti svjetleći detalji provjereno privlače oslića. Naravno, ta je privlačna moć svjetla posebno izražena u noćnom ribolovu.

---

image

Svjetleće olovnice su pravi izbor

---

Debljina najlona za predvez treba biti minimalno 0,40 do 0,45 milimetara, a za terene gdje se očekuju ulovi većih oslića od kilograma na više poželjna je čak i sajlica, jer često znaju pregristii najlon.

Osnovni najlon ne treba biti deblji od 0,35 do 0,40 milimetara, nosivosti do oko 20 kilograma. Najboljima su mi se pokazali Awa-Shimini najlonski monofili kao što su Big Game Red, R misile i Reflector.

SRDELA PRIJE SVEGA

Od ješke mi se kao najbolja pokazala friška srdela, no mogu se koristiti lignja, sipica i ostala cijela sitna riba, poput manjeg šaruna, plavčića, menule ili pak filetići ribe.

Kod ješkanja je dosta bitno da udica poprilično viri iz naješkane srdele. Naime, oslić ima poprilično velika usta i kad hlapljivo zaguta, ako udica vrhom ne viri, kod kontre se može dogoditi da mu se ješka s udicom iz usta izvuče bez kačenja.

---

image

Srdela se ješka tako da vrh udice obavezno viri

---

Veličinu ješke treba prilagoditi veličini ribe. Tako se mogu koristit ukoso rezane polovice srdele, a neće se pogriješiti ni s cijelom srdelom, jer i manji primjerak od nekih 25 deka veoma lako zaguta cijelu srdelu. Kod ješkanja srdele može se koristiti filoelastico, iako ga ja ne prakticiram u slučaju friške sardele koja je tvrđa i dobro se drži na udici.

Koristim ga samo kod ješkanja, po dva filetića između kojih obavezno ostavim najkrvaviji dio crijeva i škrge, te sve skupa učvrstim silikonskim koncem pazeći da luk i vrh udice ostane vani. Takav način ješkanja mi se pokazao dosta učinkovit na pojedinim zahtjevnim pozicijama.

Kod ješkanja cijele srdele ponekad maknem glavu do oka, pazeći da dio sa škrgama i utrobom ostane netaknut, te otklonim i repnu peraju, jer se onda manje vrti dok tone i manje se zasuče prama.

Kroz kost od strane repa prošijem udicom prema glavi 2 do 3 puta i završavam s udicom u mekanom dijelu gdje je utroba, isto pazeći da luk i vrh udice ostane viriti izvan srdele, te montažu završavam s lažnim čvorom na strani repa.

SPORE KONTRE

Kontra treba biti duga i ne prenagla. Isto tako je ponekad dovoljno samo početi vući. Dosta se često događa, pogotovo ako je u pitanju veći oslić, da u grizu digne cijeli sistem i do 2 metra prema površini, što se na štapu očituje izravnavanjem vrha i labavim najlonom. U tom slučaju, prije kontre, obavezno treba okrenuti nekoliko puta ručku na roli da bi se izbjegla kontra u prazno.

Katkad je poželjno sistem povremeno i odignuti malo od dna na oko 1 metar, jer oslić često, a posebno u noćima punog mjeseca zna gristi i do 7 metara iznad dna.

---

image

Kontrira se dugim sporim kontrama

---

Tijekom ribolova je svako toliko poželjno polagano odići i spustiti sistem za dužinu štapa pažljivo prateći vrh. Takva kretnja često uspješno privuče i isprovocira oslića na griz, koji se u najvećem broju slučajeva dogodi tijekom ili odmah nakon pokretanja sistema.

Kod izvlačenja sistema ka površini, bilo zbog kontrole ješke ili bilo čega drugog, prvih je nekoliko metara najbolje krenuti jako polagano, jer i u tim trenucima zna doći do griza. Isto su tako česti i slučajevi u kojima tijekom tonjenja sistema oslić napadne i zagrize u ješku.

SMJENE U INTERVALIMA

Ja osobno ne volim koristiti brumu, jer mi brumanje često dovuče menule i ugore, što u većini slučajeva loše završi. Ugori počnu kidati prame, a menule jedva primjetnim grizevima unutar nekoliko minuta obrste tri cijele srdele.

Tijekom lova na oslića se može očekivati i ulov drugih dubinskih riba, poput pišmolja, skuše, kokota, a ponekad iznenade i kakav pas, romb, grdobina, kovač ili raža, zbog čega se ne treba ustručavati koristiti i deblji najlon u formiranju sistema. Tijekom ovakvog ribolova je potrebno imati dosta strpljenja.

Dolaskom na poziciju obično je za prvi griz potrebno čekati i puni sat, ako ne i dva sata. To je sasvim normalno, jer je potrebno puno vremena dok se na tom nepreglednom mulju, privučen mirisima srdele, skupi plov ribe koji bude u prolazu.

Na mojim se poštama, tijekom čekanja ure od griza oslića, vrste ulova izmjenjuju u intervalima. Obično se prvo pojave pišmolji i skuše, te nakon stanke dođe i vrijeme od oslića, dok veći grabežljivci poput kapitalnog oslića, psa, romba, lastavice i slične ribe obično zagrizu unutar stanke.

---

image

Ponekad na prvi griz treba čekati i do dva sata

---

U pauzi kad manja riba ne radi i nekoliko sati ili kad naglo utihnu grizevi sitne ribe poput pišmolja, a što često jasno obznanjuje da se pod barkom nalazi poveći grabežljivac koji je poplašio tu sitnu ribu.

Oslića je moguće loviti i u driftu. No, budući da često zna biti u plovu, kad se dobije prvi, dobro se zaustaviti i nastaviti loviti upravo na tom mjestu. Oslića se može potražiti i u neposrednoj blizini kakvih brakova ili u blizini olupina, rubnih dijelova prelaska na dublje ili bregova i neravnina usred ravnog muljevitog dna.

Ribolov oslića na tim pustinjama mulja većini ribolovaca zna biti dosadan, no u trenutku kad masna srdela svojim mirisima skupi i dovuče ribu, ili kad se dočeka ura od griza, dosada trenutno prestaje i kreću čisti gušti.

Istina je da se ponekad treba malo duže pričekati na akciju, no strpljenje gotovo uvijek donese rezultat, pogotovo na tim većim dubinama i malo većim udaljenostima od obale, a što u kratkom vremenu iskompenzira sve one dosadne trenutke iščekivanja prvoga griza.

---

image

Često se zna ostvariti slučajan ulov na udicu, poput totanja, veće lignje ili mrkača, koje privuku starlete i fosforne perlice

------
image

U ribolovu oslića strpljenje je ključan detalj

------
image

Dugim kliještima i krpom najlakše se izbjegava neželjen kontakt s oštrim zubima

------
image

Težina olovnice bira se prema dubini i jačini kurenta

------
image

Oslić ulovljen u ciljanom lovu po danu rezultat je dobre pripreme i strpljenja

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUBOKA META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DUBOKA META 2 0 8593 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-22 12:46:10 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Edvin Žigante [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-22 13:20:58 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-22 13:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 54 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389742.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389732.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389734.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389736.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389740.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389746.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389748.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389750.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389758.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389760.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21389762.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Edvin \u017digante","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Skupilo se malo za marendu...<\/p>","

Svjetle\u0107e olovnice su pravi izbor<\/p>","

Osnovni pribor je jednostavan<\/p>","

Ponekad na prvi griz treba \u010dekati i do dva sata<\/p>","

Osli\u0107 ulovljen u ciljanom lovu po danu rezultat je dobre pripreme i strpljenja<\/p>","

\u010cesto se zna ostvariti slu\u010dajan ulov na udicu, poput totanja, ve\u0107e lignje ili mrka\u010da, koje privuku starlete i fosforne perlice<\/p>","

U ribolovu osli\u0107a strpljenje je klju\u010dan detalj<\/p>","

Dugim klije\u0161tima i krpom najlak\u0161e se izbjegava ne\u017eeljen kontakt s o\u0161trim zubima<\/p>","

Srdela se je\u0161ka tako da vrh udice obavezno viri<\/p>","

Kontrira se dugim sporim kontrama<\/p>","

Te\u017eina olovnice bira se prema dubini i ja\u010dini kurenta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_21389742_1920.jpg":"1920x1080","k_21389742_1280.jpg":"1280x1280","k_21389742_1024.jpg":"1024x1024","k_21389742_640.jpg":"640x640","k_21389742_480.jpg":"480x480","k_21389742_340.jpg":"340x340","k_21389742_220.jpg":"220x220","o_21389742_1280.jpg":"1280x960","o_21389742_1024.jpg":"1024x768","o_21389742_640.jpg":"640x480","o_21389742_480.jpg":"480x360","o_21389742_340.jpg":"340x255","o_21389742_220.jpg":"220x165","h_21389742_1280.jpg":"1280x854","h_21389742_1024.jpg":"1024x683","h_21389742_640.jpg":"640x427","h_21389742_480.jpg":"480x320","h_21389742_340.jpg":"340x227","h_21389742_220.jpg":"220x147","pp_21389742_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389742_1024.jpg":"805x1024","pp_21389742_640.jpg":"503x640","pp_21389742_480.jpg":"377x480","pp_21389742_340.jpg":"267x340","pp_21389742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2100","hd_21389732_1920.jpg":"1920x1080","k_21389732_1280.jpg":"1280x1280","k_21389732_1024.jpg":"1024x1024","k_21389732_640.jpg":"640x640","k_21389732_480.jpg":"480x480","k_21389732_340.jpg":"340x340","k_21389732_220.jpg":"220x220","o_21389732_1280.jpg":"1280x1400","o_21389732_1024.jpg":"1024x1120","o_21389732_640.jpg":"640x700","o_21389732_480.jpg":"480x525","o_21389732_340.jpg":"340x371","o_21389732_220.jpg":"220x240","h_21389732_1280.jpg":"1280x854","h_21389732_1024.jpg":"1024x683","h_21389732_640.jpg":"640x427","h_21389732_480.jpg":"480x320","h_21389732_340.jpg":"340x227","h_21389732_220.jpg":"220x147","pp_21389732_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389732_1024.jpg":"805x1024","pp_21389732_640.jpg":"503x640","pp_21389732_480.jpg":"377x480","pp_21389732_340.jpg":"267x340","pp_21389732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21389734_1920.jpg":"1920x1080","k_21389734_1280.jpg":"1280x1280","k_21389734_1024.jpg":"1024x1024","k_21389734_640.jpg":"640x640","k_21389734_480.jpg":"480x480","k_21389734_340.jpg":"340x340","k_21389734_220.jpg":"220x220","o_21389734_1280.jpg":"1280x960","o_21389734_1024.jpg":"1024x768","o_21389734_640.jpg":"640x480","o_21389734_480.jpg":"480x360","o_21389734_340.jpg":"340x255","o_21389734_220.jpg":"220x165","h_21389734_1280.jpg":"1280x854","h_21389734_1024.jpg":"1024x683","h_21389734_640.jpg":"640x427","h_21389734_480.jpg":"480x320","h_21389734_340.jpg":"340x227","h_21389734_220.jpg":"220x147","pp_21389734_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389734_1024.jpg":"805x1024","pp_21389734_640.jpg":"503x640","pp_21389734_480.jpg":"377x480","pp_21389734_340.jpg":"267x340","pp_21389734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21389736_1920.jpg":"1920x1080","k_21389736_1280.jpg":"1280x1280","k_21389736_1024.jpg":"1024x1024","k_21389736_640.jpg":"640x640","k_21389736_480.jpg":"480x480","k_21389736_340.jpg":"340x340","k_21389736_220.jpg":"220x220","o_21389736_1280.jpg":"1280x960","o_21389736_1024.jpg":"1024x768","o_21389736_640.jpg":"640x480","o_21389736_480.jpg":"480x360","o_21389736_340.jpg":"340x255","o_21389736_220.jpg":"220x165","h_21389736_1280.jpg":"1280x854","h_21389736_1024.jpg":"1024x683","h_21389736_640.jpg":"640x427","h_21389736_480.jpg":"480x320","h_21389736_340.jpg":"340x227","h_21389736_220.jpg":"220x147","pp_21389736_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389736_1024.jpg":"805x1024","pp_21389736_640.jpg":"503x640","pp_21389736_480.jpg":"377x480","pp_21389736_340.jpg":"267x340","pp_21389736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21389740_1920.jpg":"1920x1080","k_21389740_1280.jpg":"1280x1280","k_21389740_1024.jpg":"1024x1024","k_21389740_640.jpg":"640x640","k_21389740_480.jpg":"480x480","k_21389740_340.jpg":"340x340","k_21389740_220.jpg":"220x220","o_21389740_1280.jpg":"1280x1706","o_21389740_1024.jpg":"1024x1365","o_21389740_640.jpg":"640x853","o_21389740_480.jpg":"480x640","o_21389740_340.jpg":"340x453","o_21389740_220.jpg":"220x293","h_21389740_1280.jpg":"1280x854","h_21389740_1024.jpg":"1024x683","h_21389740_640.jpg":"640x427","h_21389740_480.jpg":"480x320","h_21389740_340.jpg":"340x227","h_21389740_220.jpg":"220x147","pp_21389740_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389740_1024.jpg":"805x1024","pp_21389740_640.jpg":"503x640","pp_21389740_480.jpg":"377x480","pp_21389740_340.jpg":"267x340","pp_21389740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_21389746_1920.jpg":"1920x1080","k_21389746_1280.jpg":"1280x1280","k_21389746_1024.jpg":"1024x1024","k_21389746_640.jpg":"640x640","k_21389746_480.jpg":"480x480","k_21389746_340.jpg":"340x340","k_21389746_220.jpg":"220x220","o_21389746_1280.jpg":"1280x720","o_21389746_1024.jpg":"1024x576","o_21389746_640.jpg":"640x360","o_21389746_480.jpg":"480x270","o_21389746_340.jpg":"340x191","o_21389746_220.jpg":"220x123","h_21389746_1280.jpg":"1280x854","h_21389746_1024.jpg":"1024x683","h_21389746_640.jpg":"640x427","h_21389746_480.jpg":"480x320","h_21389746_340.jpg":"340x227","h_21389746_220.jpg":"220x147","pp_21389746_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389746_1024.jpg":"805x1024","pp_21389746_640.jpg":"503x640","pp_21389746_480.jpg":"377x480","pp_21389746_340.jpg":"267x340","pp_21389746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_21389748_1920.jpg":"1920x1080","k_21389748_1280.jpg":"1280x1280","k_21389748_1024.jpg":"1024x1024","k_21389748_640.jpg":"640x640","k_21389748_480.jpg":"480x480","k_21389748_340.jpg":"340x340","k_21389748_220.jpg":"220x220","o_21389748_1280.jpg":"1280x720","o_21389748_1024.jpg":"1024x576","o_21389748_640.jpg":"640x360","o_21389748_480.jpg":"480x270","o_21389748_340.jpg":"340x191","o_21389748_220.jpg":"220x123","h_21389748_1280.jpg":"1280x854","h_21389748_1024.jpg":"1024x683","h_21389748_640.jpg":"640x427","h_21389748_480.jpg":"480x320","h_21389748_340.jpg":"340x227","h_21389748_220.jpg":"220x147","pp_21389748_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389748_1024.jpg":"805x1024","pp_21389748_640.jpg":"503x640","pp_21389748_480.jpg":"377x480","pp_21389748_340.jpg":"267x340","pp_21389748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_21389750_1920.jpg":"1920x1080","k_21389750_1280.jpg":"1280x1280","k_21389750_1024.jpg":"1024x1024","k_21389750_640.jpg":"640x640","k_21389750_480.jpg":"480x480","k_21389750_340.jpg":"340x340","k_21389750_220.jpg":"220x220","o_21389750_1280.jpg":"1280x720","o_21389750_1024.jpg":"1024x576","o_21389750_640.jpg":"640x360","o_21389750_480.jpg":"480x270","o_21389750_340.jpg":"340x191","o_21389750_220.jpg":"220x123","h_21389750_1280.jpg":"1280x854","h_21389750_1024.jpg":"1024x683","h_21389750_640.jpg":"640x427","h_21389750_480.jpg":"480x320","h_21389750_340.jpg":"340x227","h_21389750_220.jpg":"220x147","pp_21389750_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389750_1024.jpg":"805x1024","pp_21389750_640.jpg":"503x640","pp_21389750_480.jpg":"377x480","pp_21389750_340.jpg":"267x340","pp_21389750_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_21389758_1920.jpg":"1920x1080","k_21389758_1280.jpg":"1280x1280","k_21389758_1024.jpg":"1024x1024","k_21389758_640.jpg":"640x640","k_21389758_480.jpg":"480x480","k_21389758_340.jpg":"340x340","k_21389758_220.jpg":"220x220","o_21389758_1280.jpg":"1280x720","o_21389758_1024.jpg":"1024x576","o_21389758_640.jpg":"640x360","o_21389758_480.jpg":"480x270","o_21389758_340.jpg":"340x191","o_21389758_220.jpg":"220x123","h_21389758_1280.jpg":"1280x854","h_21389758_1024.jpg":"1024x683","h_21389758_640.jpg":"640x427","h_21389758_480.jpg":"480x320","h_21389758_340.jpg":"340x227","h_21389758_220.jpg":"220x147","pp_21389758_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389758_1024.jpg":"805x1024","pp_21389758_640.jpg":"503x640","pp_21389758_480.jpg":"377x480","pp_21389758_340.jpg":"267x340","pp_21389758_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_21389760_1920.jpg":"1920x1080","k_21389760_1280.jpg":"1280x1280","k_21389760_1024.jpg":"1024x1024","k_21389760_640.jpg":"640x640","k_21389760_480.jpg":"480x480","k_21389760_340.jpg":"340x340","k_21389760_220.jpg":"220x220","o_21389760_1280.jpg":"1280x720","o_21389760_1024.jpg":"1024x576","o_21389760_640.jpg":"640x360","o_21389760_480.jpg":"480x270","o_21389760_340.jpg":"340x191","o_21389760_220.jpg":"220x123","h_21389760_1280.jpg":"1280x854","h_21389760_1024.jpg":"1024x683","h_21389760_640.jpg":"640x427","h_21389760_480.jpg":"480x320","h_21389760_340.jpg":"340x227","h_21389760_220.jpg":"220x147","pp_21389760_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389760_1024.jpg":"805x1024","pp_21389760_640.jpg":"503x640","pp_21389760_480.jpg":"377x480","pp_21389760_340.jpg":"267x340","pp_21389760_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_21389762_1920.jpg":"1920x1080","k_21389762_1280.jpg":"1280x1280","k_21389762_1024.jpg":"1024x1024","k_21389762_640.jpg":"640x640","k_21389762_480.jpg":"480x480","k_21389762_340.jpg":"340x340","k_21389762_220.jpg":"220x220","o_21389762_1280.jpg":"1280x720","o_21389762_1024.jpg":"1024x576","o_21389762_640.jpg":"640x360","o_21389762_480.jpg":"480x270","o_21389762_340.jpg":"340x191","o_21389762_220.jpg":"220x123","h_21389762_1280.jpg":"1280x854","h_21389762_1024.jpg":"1024x683","h_21389762_640.jpg":"640x427","h_21389762_480.jpg":"480x320","h_21389762_340.jpg":"340x227","h_21389762_220.jpg":"220x147","pp_21389762_1280.jpg":"1006x1280","pp_21389762_1024.jpg":"805x1024","pp_21389762_640.jpg":"503x640","pp_21389762_480.jpg":"377x480","pp_21389762_340.jpg":"267x340","pp_21389762_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15486752 Threads: 2 Questions: 3201414126 Slow queries: 7206739 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236002174 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kancanicom-na-oslice-strpljenje-i-povjerenje-u-vlastite-sisteme-kljucni-su-detalji-uspjeha-1186395 [printLink] => /om/ribolov/kancanicom-na-oslice-strpljenje-i-povjerenje-u-vlastite-sisteme-kljucni-su-detalji-uspjeha-1186395?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 675012 [name] => kako loviti oslića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-22 15:15:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-oslica [link] => /tag/kako-loviti-oslica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 675013 [name] => kako loviti mola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-22 15:15:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-mola [link] => /tag/kako-loviti-mola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 675014 [name] => oslić ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-22 15:15:52 [main_article_id] => 0 [alias] => oslic-ribolov [link] => /tag/oslic-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 675015 [name] => mol ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-22 15:15:53 [main_article_id] => 0 [alias] => mol-ribolov [link] => /tag/mol-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 675016 [name] => oslić ribolov tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-22 15:15:53 [main_article_id] => 0 [alias] => oslic-ribolov-tehnika [link] => /tag/oslic-ribolov-tehnika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUBOKA META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kančanicom na osliće: strpljenje i povjerenje u vlastite sisteme ključni su detalji uspjeha [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-15-03-28-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389742.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Edvin Žigante [mainImageDesc] =>

Skupilo se malo za marendu...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389742.jpg [title] => Edvin Žigante

Skupilo se malo za marendu...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389732.jpg [title] =>

Svjetleće olovnice su pravi izbor

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389734.jpg [title] =>

Osnovni pribor je jednostavan

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389736.jpg [title] =>

Ponekad na prvi griz treba čekati i do dva sata

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389740.jpg [title] =>

Oslić ulovljen u ciljanom lovu po danu rezultat je dobre pripreme i strpljenja

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389746.jpg [title] =>

Često se zna ostvariti slučajan ulov na udicu, poput totanja, veće lignje ili mrkača, koje privuku starlete i fosforne perlice

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389748.jpg [title] =>

U ribolovu oslića strpljenje je ključan detalj

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389750.jpg [title] =>

Dugim kliještima i krpom najlakše se izbjegava neželjen kontakt s oštrim zubima

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389758.jpg [title] =>

Srdela se ješka tako da vrh udice obavezno viri

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389760.jpg [title] =>

Kontrira se dugim sporim kontrama

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21389762.jpg [title] =>

Težina olovnice bira se prema dubini i jačini kurenta

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zima se bližila kraju, a proljeće je kucalo na vrata. Temperatura mora je dostizala najniže vrijednosti, riba je bila slabo aktivna, pa su se čak i lignje loše lovile. No, za mene nije bilo suše, jer je to razdoblje u mom ribolovnom kalendaru rezervirano za osliće.

Oslić, proždrljivi grabežljivac s muljevitog dna, neoprezna riba, kanibal. A Kvarner i nije neka meka za osliće. Prosječna lovna težina se kreće od 25, pa do 45 deka. Tu i tamo se ulovi poneki veći od možda pola kilograma, a rijetko kada teži od kilograma.

Uzduž cijele obale Kvarnera najbolje mi se pokazalo loviti ga na udaljenosti od 0,6 do 0,8 Nm od obale, dok u vratima čak i bliže, na nekih 300 do 600 metara od kraja. Razlog takvom odabiru lokacija je jednostavan. Naime, Kvarner je dosta zatvoren i puno se koćari na 1 Nm od obale.

Polazak u ribolov na oslića najbolje je isplanirati u razdoblju dok ima mjeseca. Tada je najaktivniji, a najbolji se ulovi postižu po noći, za vrijeme dok ima mjeseca ili tijekom punog mjeseca. Može ga se loviti i po danu, ali je tada ulov znatno slabiji. Isto je tako u noćima bez mjeseca rezultat jako loš, gotovo nikakav. U dane kad nema mjeseca najbolje ga je očekivati tijekom dana ili tijekom albe.

Lovim ga na dubinama od 55 do 65 metara, iako obitava i na puno većim dubinama, no rijetko kada zalazi pliće od 40 metara. Noću za vrijeme punog mjeseca i u hladnijem dijelu godine prilazi kraju, tako da se često zna uloviti i u obalnom ribolovu.

Najveći gušti su u dane bez vjetra, kad je bonaca, jer čak i slab vjetar u ovo doba godine na toj udaljenosti od obale zna ponekad iskopati more, a isto tako se i niske noćne temperature čine još i nižima kad zapuše vjetar i tako pruži pojačan osjet hladnoće.

MOĆ SVJETLA

Od opreme je poželjno koristiti štapove gramaže od 200 grama i role s većim uvlačnim momentom kod kojih se, primjerice, jednim okretom ručice uvlači minimalno jedan metar strune. Na roli se može koristiti najlonski monofil, ali je puno bolja upredenica preko koje se lakše detektiraju grizevi, a isto tako i kod kontre nema rastezljivosti, tako da je efekt kačenja puno veći i kvalitetniji.

Unatoč tome, ja osobno više volim koristiti najlon, jer kad nas više lovi u barci i kad se dogodi da se zbog promjene kurenta i okretanja plovila pomrse dva sistema, upredenicu je jako teško odmrsiti, pogotovo ako se stegne u čvor.

Iako ima raznoraznih opcija, sistem klasične kančanice pokazao mi se najboljim. Sistem slažem od tri udice veličine 2/0 do 3/0 Mustad Limeric Blue ili Mosqito Owner Prame dužine oko 30 do 35 cm u razmaku od 80 centimetara.

---

image

Osnovni pribor je jednostavan

---

Na početku sistema nalazi se omča koja se kači na jogulin s kopčom vezanim na glavni najlon, a na kraju jogulin s kopčom na koju se kači olovnica od 60 do 100 grama. Težina olova inače ovisi o terenu, dubini i jačini kurenta.

Pošto na tim dubinama po danu slabije prodire svjetlost, dobro mi se pokazalo koristiti svjetleće detalje na sistemu kao što su olova premazana fosfornim premazom, starleta, trokuki jogulini sa svjetlećim perlicama koji služe za povezivanje prama na tijelo sistema. Naime, svi ti svjetleći detalji provjereno privlače oslića. Naravno, ta je privlačna moć svjetla posebno izražena u noćnom ribolovu.

---

image

Svjetleće olovnice su pravi izbor

---

Debljina najlona za predvez treba biti minimalno 0,40 do 0,45 milimetara, a za terene gdje se očekuju ulovi većih oslića od kilograma na više poželjna je čak i sajlica, jer često znaju pregristii najlon.

Osnovni najlon ne treba biti deblji od 0,35 do 0,40 milimetara, nosivosti do oko 20 kilograma. Najboljima su mi se pokazali Awa-Shimini najlonski monofili kao što su Big Game Red, R misile i Reflector.

SRDELA PRIJE SVEGA

Od ješke mi se kao najbolja pokazala friška srdela, no mogu se koristiti lignja, sipica i ostala cijela sitna riba, poput manjeg šaruna, plavčića, menule ili pak filetići ribe.

Kod ješkanja je dosta bitno da udica poprilično viri iz naješkane srdele. Naime, oslić ima poprilično velika usta i kad hlapljivo zaguta, ako udica vrhom ne viri, kod kontre se može dogoditi da mu se ješka s udicom iz usta izvuče bez kačenja.

---

image

Srdela se ješka tako da vrh udice obavezno viri

---

Veličinu ješke treba prilagoditi veličini ribe. Tako se mogu koristit ukoso rezane polovice srdele, a neće se pogriješiti ni s cijelom srdelom, jer i manji primjerak od nekih 25 deka veoma lako zaguta cijelu srdelu. Kod ješkanja srdele može se koristiti filoelastico, iako ga ja ne prakticiram u slučaju friške sardele koja je tvrđa i dobro se drži na udici.

Koristim ga samo kod ješkanja, po dva filetića između kojih obavezno ostavim najkrvaviji dio crijeva i škrge, te sve skupa učvrstim silikonskim koncem pazeći da luk i vrh udice ostane vani. Takav način ješkanja mi se pokazao dosta učinkovit na pojedinim zahtjevnim pozicijama.

Kod ješkanja cijele srdele ponekad maknem glavu do oka, pazeći da dio sa škrgama i utrobom ostane netaknut, te otklonim i repnu peraju, jer se onda manje vrti dok tone i manje se zasuče prama.

Kroz kost od strane repa prošijem udicom prema glavi 2 do 3 puta i završavam s udicom u mekanom dijelu gdje je utroba, isto pazeći da luk i vrh udice ostane viriti izvan srdele, te montažu završavam s lažnim čvorom na strani repa.

SPORE KONTRE

Kontra treba biti duga i ne prenagla. Isto tako je ponekad dovoljno samo početi vući. Dosta se često događa, pogotovo ako je u pitanju veći oslić, da u grizu digne cijeli sistem i do 2 metra prema površini, što se na štapu očituje izravnavanjem vrha i labavim najlonom. U tom slučaju, prije kontre, obavezno treba okrenuti nekoliko puta ručku na roli da bi se izbjegla kontra u prazno.

Katkad je poželjno sistem povremeno i odignuti malo od dna na oko 1 metar, jer oslić često, a posebno u noćima punog mjeseca zna gristi i do 7 metara iznad dna.

---

image

Kontrira se dugim sporim kontrama

---

Tijekom ribolova je svako toliko poželjno polagano odići i spustiti sistem za dužinu štapa pažljivo prateći vrh. Takva kretnja često uspješno privuče i isprovocira oslića na griz, koji se u najvećem broju slučajeva dogodi tijekom ili odmah nakon pokretanja sistema.

Kod izvlačenja sistema ka površini, bilo zbog kontrole ješke ili bilo čega drugog, prvih je nekoliko metara najbolje krenuti jako polagano, jer i u tim trenucima zna doći do griza. Isto su tako česti i slučajevi u kojima tijekom tonjenja sistema oslić napadne i zagrize u ješku.

SMJENE U INTERVALIMA

Ja osobno ne volim koristiti brumu, jer mi brumanje često dovuče menule i ugore, što u većini slučajeva loše završi. Ugori počnu kidati prame, a menule jedva primjetnim grizevima unutar nekoliko minuta obrste tri cijele srdele.

Tijekom lova na oslića se može očekivati i ulov drugih dubinskih riba, poput pišmolja, skuše, kokota, a ponekad iznenade i kakav pas, romb, grdobina, kovač ili raža, zbog čega se ne treba ustručavati koristiti i deblji najlon u formiranju sistema. Tijekom ovakvog ribolova je potrebno imati dosta strpljenja.

Dolaskom na poziciju obično je za prvi griz potrebno čekati i puni sat, ako ne i dva sata. To je sasvim normalno, jer je potrebno puno vremena dok se na tom nepreglednom mulju, privučen mirisima srdele, skupi plov ribe koji bude u prolazu.

Na mojim se poštama, tijekom čekanja ure od griza oslića, vrste ulova izmjenjuju u intervalima. Obično se prvo pojave pišmolji i skuše, te nakon stanke dođe i vrijeme od oslića, dok veći grabežljivci poput kapitalnog oslića, psa, romba, lastavice i slične ribe obično zagrizu unutar stanke.

---

image

Ponekad na prvi griz treba čekati i do dva sata

---

U pauzi kad manja riba ne radi i nekoliko sati ili kad naglo utihnu grizevi sitne ribe poput pišmolja, a što često jasno obznanjuje da se pod barkom nalazi poveći grabežljivac koji je poplašio tu sitnu ribu.

Oslića je moguće loviti i u driftu. No, budući da često zna biti u plovu, kad se dobije prvi, dobro se zaustaviti i nastaviti loviti upravo na tom mjestu. Oslića se može potražiti i u neposrednoj blizini kakvih brakova ili u blizini olupina, rubnih dijelova prelaska na dublje ili bregova i neravnina usred ravnog muljevitog dna.

Ribolov oslića na tim pustinjama mulja većini ribolovaca zna biti dosadan, no u trenutku kad masna srdela svojim mirisima skupi i dovuče ribu, ili kad se dočeka ura od griza, dosada trenutno prestaje i kreću čisti gušti.

Istina je da se ponekad treba malo duže pričekati na akciju, no strpljenje gotovo uvijek donese rezultat, pogotovo na tim većim dubinama i malo većim udaljenostima od obale, a što u kratkom vremenu iskompenzira sve one dosadne trenutke iščekivanja prvoga griza.

---

image

Često se zna ostvariti slučajan ulov na udicu, poput totanja, veće lignje ili mrkača, koje privuku starlete i fosforne perlice

------
image

U ribolovu oslića strpljenje je ključan detalj

------
image

Dugim kliještima i krpom najlakše se izbjegava neželjen kontakt s oštrim zubima

------
image

Težina olovnice bira se prema dubini i jačini kurenta

------
image

Oslić ulovljen u ciljanom lovu po danu rezultat je dobre pripreme i strpljenja

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Edvin Žigante
Edvin Žigante

Skupilo se malo za marendu...


Svjetleće olovnice su pravi izbor


Osnovni pribor je jednostavan


Ponekad na prvi griz treba čekati i do dva sata


Oslić ulovljen u ciljanom lovu po danu rezultat je dobre pripreme i strpljenja


Često se zna ostvariti slučajan ulov na udicu, poput totanja, veće lignje ili mrkača, koje privuku starlete i fosforne perlice


U ribolovu oslića strpljenje je ključan detalj


Dugim kliještima i krpom najlakše se izbjegava neželjen kontakt s oštrim zubima


Srdela se ješka tako da vrh udice obavezno viri


Kontrira se dugim sporim kontrama


Težina olovnice bira se prema dubini i jačini kurenta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kancanicom-na-oslice-strpljenje-i-povjerenje-u-vlastite-sisteme-kljucni-su-detalji-uspjeha-1186395 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=83e0748a90054561dc60239e4c9eda7e8e3dc377 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kan%C4%8Danicom+na+osli%C4%87e%3A+strpljenje+i+povjerenje+u+vlastite+sisteme+klju%C4%8Dni+su+detalji+uspjeha&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkancanicom-na-oslice-strpljenje-i-povjerenje-u-vlastite-sisteme-kljucni-su-detalji-uspjeha-1186395 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkancanicom-na-oslice-strpljenje-i-povjerenje-u-vlastite-sisteme-kljucni-su-detalji-uspjeha-1186395 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUBOKA META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

DUBOKA METAKančanicom na osliće: strpljenje i povjerenje u vlastite sisteme ključni su detalji uspjeha

Piše Edvin Žigante
22. travnja 2022. - 15:15

Zima se bližila kraju, a proljeće je kucalo na vrata. Temperatura mora je dostizala najniže vrijednosti, riba je bila slabo aktivna, pa su se čak i lignje loše lovile. No, za mene nije bilo suše, jer je to razdoblje u mom ribolovnom kalendaru rezervirano za osliće.

Oslić, proždrljivi grabežljivac s muljevitog dna, neoprezna riba, kanibal. A Kvarner i nije neka meka za osliće. Prosječna lovna težina se kreće od 25, pa do 45 deka. Tu i tamo se ulovi poneki veći od možda pola kilograma, a rijetko kada teži od kilograma.

Uzduž cijele obale Kvarnera najbolje mi se pokazalo loviti ga na udaljenosti od 0,6 do 0,8 Nm od obale, dok u vratima čak i bliže, na nekih 300 do 600 metara od kraja. Razlog takvom odabiru lokacija je jednostavan. Naime, Kvarner je dosta zatvoren i puno...

18. svibanj 2024 17:03