stdClass Object ( [id] => 1195541 [title] => Kako uspješno loviti luca: ključne su vremenske prilike, ali važne su i njegove prehrambene navike, ribolovni pribor i tehnika [alias] => kako-uspjesno-loviti-luca-vremenske-prilike-prehrambene-navike-pribor-tehnika [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što su u drugoj polovici veljače ili prvoj ožujka, ovisno o položaju, temperature površinskog sloja mora dosegnule najniže vrijednosti i počele se podizati, iz dubljih slojeva počela su se dizati i jata riblje mlađi. Za njima su krenule i krupnije ribe kojima je mlađ glavna hrana.

Prvi je i najbrojniji – luc. Zato je on u to vrijeme najpogodniji odabir za lov krupnih grabljivica, između ostalog i zbog toga što se velike pridnene grabljivice često lošije love pri prijelazu iz hladnijeg u topliji dio godine.

Prema površini

Luc se ribolovcima obično ukaže sredinom ožujka, najčešće dalje od obale, na pučini. U pravilu na velikim dubinama, u podnožju brakova. Tada se najučinkovitije lovi vertical jigging tehnikom jer je daleko od površine, do stotinjak metara.

Nakon prvog jačeg zatopljenja krenut će za ribljom mlađi koju prema površini, uz bokove podmorskih planina i pučinskih otoka, nose kurenti. Od jačine i trajanja zatopljena ovisi koliko će se brzo mlađ, a za njom i jata luceva približavati površini. Ponekad se to dogodi tijekom samo nekoliko dana, pa je luceve moguće već početkom travnja loviti pod i na površini.

U početku to je u pravilu iznad brakova, odnosno pola do milju daleko od njihovih padina i padina pučinskih otoka. Kasnije će zalaziti i u kanale, čak i uvale, ponekad i kopnene. Štoviše, ponekad će biti i uz samu obalu kopna. Najčešće će se na jednom području zadržati dva do tri tjedna, a kad osjetno prorijede ili pojedu plov mlađi, otplovit će u potragu za novim.

Pogodno jugo

Luc pripada skupini riba koje se pojavljuju u ciklusima. Obično se redovito pojavljuju tri ili četiri godine, a onda ih nema. Osim toga, i njihova količina je vrlo promjenjiva. Nekad ih ima duž cijelog Jadran, a nekad samo na pojedinim lokacijama, najčešće oko otočića Šćedro, zapadnog dijela Mljeta, oko Vele Luke, Biševa, Žirja… 

Uza sve to, luc često neočekivano napusti određeno područje čak i kad je u njemu velika količina hrane. Uzrok tome nama je gotovo neprimjetan, ali luc ne podnosi pad temperature mora. Zato u planiranju njegova lova treba voditi računa o vremenskim prilikama koje uzrokuju takve promjene.

---

image
---

A vrijeme koje najviše pogoduju dobrom ulovu luca je jugo. Osim što se dobro lovi, po jugu je i bliže obali. Kad, pak, bura zapuše i ohladi površinski sloj mora, luc se slabije hrani ili se čak spušta u dublje slojeve. No, vraća se dosta brzo, već nakon nekoliko dana južine.

Ponašanje ptica

Što se tiče apetita, luc je za ishranu najraspoloženiji po sunčanom danu s maestralom ili laganim zapadnjakom. Iako se hrani cijeli dan, najgladniji je u prvim prijepodnevnim satima, a zatim kad sunce prijeđe zenit pa do mraka.

U lovu luca, kao i ostale pučinske plave riba, od velike je važnosti i pomoći dobra moć zapažanja, a još važnije pravilno tumačenje pojava na površini mora, osobito prisutnosti i ponašanja morskih ptica. Pritom su u fokusu obični galeb i kaukal, crna ptica koja obitava na pučini.

Već pojava jedne jedine ptice na određenom području može biti znak da su pod površinom lucevi ili neke druge krupne grabljivice koje se hrane sitnom ribom. Ako su u pokretu, tada traže ili prate krupne plave ribe. Ponekad će lebdjeti na mjestu, sjesti na površinu i odmoriti se, pa nastaviti s laganim letom. Ako ih je više, jedna će uvijek biti u zraku.

Kako niti jedna, osim velikog vranca, kormorana, od morskih ptica ne može zaroniti, kad su iznad jata sitne ribe koja su neposredno pod površinom, galeb, kaukal i ostale ptice lete tako da se zadržavaju na jednome mjestu, povremeno se spuštajući prema površini kako bi provjerili koliko su joj se sitne ribe približile.

Kad se mlađ popne pod površinu ili zaigra na njoj, uz veliku galamu ptice će se obrušiti na nju, što se daleko čuje i vidi.

Polagani pristup

Taj prizor proključale površine mora po kojoj se sumanuto bacaju ptice siguran je znak nazočnosti sitne, ali i krupne plave ribe. Dobro je imati dalekozor za lakše uočavanje takvog prizora te čim se ugleda treba mu se što prije i izravnije približiti, ali u završnoj fazi vrlo lagano, bez buke i strke po plovilu.

Nikako se ne smije previše približiti niti ploviti preko trpeze luca, jer čak i kad se najintenzivnije hrani, on je vrlo oprezan pa će zaroniti ili, još češće, pomaknuti se u stranu čim vidi ili tek čuje nadolazeće plovilo. Inače, luc se vrlo brzo premješta, čak i kad neometano lovi pa je za njegovo praćenje potrebno imati brzo plovilo, ali i dobre živce.

U ovo doba godine luc se hrani tek formiranim, vrlo sitnim i prozirnim ribicama. Unatoč tome, najbolje se lovi krupnijim mamcima, ponajprije umjetnim i to povlačenjem, panulavanjem, trolling tehnikom.

Za lov na i neposredno pod površinom najprimjerenije su varalice koje ne tonu duboko. Takvih je puno, od plitko tonućih teturavaca, preko pljuskavaca, do umjetnih glavonožaca raznih konstrukcija.

Najbolje je imati velik izbor raznovrsnih varalica kako bi se moglo loviti svim mogućim brzinama i na raznim dubinama. Naime, uspjeh često ovisi o vrlo sitnim detaljima, odnosno trenutačnom raspoloženju luceva.

---

image

Prevariti se mogu brojnim varalicama

---

Boje varalica

Dužina varalica treba biti od 7 do 10, pa i 15 cm, a kad su u pitanju imitacije glavonožaca čak i do 18 cm. Što se tiče njihova dekora, red head, bijele s crvenom glavom, podjednako su dobre bez obzira na svjetlosne uvjete, dok po sunčanom vremenu najbolje rezultate postižu varalice u bojama ribica, a u lošim svjetlosnim uvjetima varalice drečavih boja.

Potezanjem varalice za plovilom može se loviti s jednim do nekoliko pribora, ovisno o širini plovila te broju i vještini ribolovaca na njemu. Istovremenim lovom s više pribora najlakše je utvrditi koja je varalica trenutačno najučinkovitija.

No, posljedica toga može biti da se pribor zamrsi. Zbog smanjenja mogućnosti zaplitanja, promjene smjera plovidbe moraju biti vrlo spore i blage, a pribori raspoređeni tako da varalice u plovidbi tvore jato oblika slova V, s tim da je srednja najbliža, ne manje od 20-ak metara, a bočne najdalje od 100 do 150 m iza plovila.

Sukladno novim zakonskim propisima, panule ne smiju biti jače od 30 Lb, što je posve dovoljno, osobito kada se lovi štapovima i rolama.

Brzo povlačenje

U lovu luca panulavanjem vrlo je važno varalicu potezati dovoljno velikom brzinom. Preporučuje se bar četiri, a može i do svih deset nautičkih milja. Panulavati treba vožnjom u koncentričnim krugovima oko ruba lovne zone. Varalice koje pri plovidbi ne pljuskaju površinom, najbolje je potezati u pjeni brazde plovila jer u njoj izgledaju poput onih koje pljuskaju.

Kad luc udari, ne treba žuriti s kontrom i izvlačenjem, ali ne valja ni previše guštati u borbi s velikim borcem kakav je luc. Naime, prvi napad je najčešće znak da se dobro pogodila putanja varalice preko jata, te da se mogu očekivati napadi i na ostale varalice. Prihvat i izvlačenje lovine najbolje je obavljati pomoću kukaste prihvatnice.

Za luca nije propisana minimalna lovna dužina. Međutim, on je spolno zreo kad dosegne dužinu od 38 do 44 cm, pa bi svaki pravi sportski ribolovac trebao vratiti u more primjerke kraće od toga, iako su toliki teški gotovo 2 kg. Manji lucevi često dijele jato s vrlo sličnim trupovima, naročito u ovom i, kasnije, jesenskom dijelu godine.

---

image

Ovako je prihvat najsigurniji

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => varalicu vuci... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => varalicu vuci... 2 0 7237 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2018-03-20 13:01:29 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-26 05:54:26 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-26 05:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 60 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2018\/03\/20\/9684751.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/20\/9684748.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/20\/9684749.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/20\/9684752.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Izvla\u010denje kukom dobra je opcija<\/p>","

Prevariti se mogu brojnim varalicama<\/p>","","

Ovako je prihvat najsigurniji<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x768","hd_9684751_1920.jpg":"1920x1080","k_9684751_1280.jpg":"1280x1280","k_9684751_1024.jpg":"1024x1024","k_9684751_640.jpg":"640x640","k_9684751_480.jpg":"480x480","k_9684751_340.jpg":"340x340","k_9684751_220.jpg":"220x220","o_9684751_1280.jpg":"1280x960","o_9684751_1024.jpg":"1024x768","o_9684751_640.jpg":"640x480","o_9684751_480.jpg":"480x360","o_9684751_340.jpg":"340x255","o_9684751_220.jpg":"220x165","h_9684751_1280.jpg":"1280x854","h_9684751_1024.jpg":"1024x683","h_9684751_640.jpg":"640x427","h_9684751_480.jpg":"480x320","h_9684751_340.jpg":"340x227","h_9684751_220.jpg":"220x147","pp_9684751_1280.jpg":"1006x1280","pp_9684751_1024.jpg":"805x1024","pp_9684751_640.jpg":"503x640","pp_9684751_480.jpg":"377x480","pp_9684751_340.jpg":"267x340","pp_9684751_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9684748_1920.jpg":"1920x1080","k_9684748_1280.jpg":"1280x1280","k_9684748_1024.jpg":"1024x1024","k_9684748_640.jpg":"640x640","k_9684748_480.jpg":"480x480","k_9684748_340.jpg":"340x340","k_9684748_220.jpg":"220x220","o_9684748_1280.jpg":"1280x960","o_9684748_1024.jpg":"1024x768","o_9684748_640.jpg":"640x480","o_9684748_480.jpg":"480x360","o_9684748_340.jpg":"340x255","o_9684748_220.jpg":"220x165","h_9684748_1280.jpg":"1280x854","h_9684748_1024.jpg":"1024x683","h_9684748_640.jpg":"640x427","h_9684748_480.jpg":"480x320","h_9684748_340.jpg":"340x227","h_9684748_220.jpg":"220x147","pp_9684748_1280.jpg":"1006x1280","pp_9684748_1024.jpg":"805x1024","pp_9684748_640.jpg":"503x640","pp_9684748_480.jpg":"377x480","pp_9684748_340.jpg":"267x340","pp_9684748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9684749_1920.jpg":"1920x1080","k_9684749_1280.jpg":"1280x1280","k_9684749_1024.jpg":"1024x1024","k_9684749_640.jpg":"640x640","k_9684749_480.jpg":"480x480","k_9684749_340.jpg":"340x340","k_9684749_220.jpg":"220x220","o_9684749_1280.jpg":"1280x960","o_9684749_1024.jpg":"1024x768","o_9684749_640.jpg":"640x480","o_9684749_480.jpg":"480x360","o_9684749_340.jpg":"340x255","o_9684749_220.jpg":"220x165","h_9684749_1280.jpg":"1280x854","h_9684749_1024.jpg":"1024x683","h_9684749_640.jpg":"640x427","h_9684749_480.jpg":"480x320","h_9684749_340.jpg":"340x227","h_9684749_220.jpg":"220x147","pp_9684749_1280.jpg":"1006x1280","pp_9684749_1024.jpg":"805x1024","pp_9684749_640.jpg":"503x640","pp_9684749_480.jpg":"377x480","pp_9684749_340.jpg":"267x340","pp_9684749_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9684752_1920.jpg":"1920x1080","k_9684752_1280.jpg":"1280x1280","k_9684752_1024.jpg":"1024x1024","k_9684752_640.jpg":"640x640","k_9684752_480.jpg":"480x480","k_9684752_340.jpg":"340x340","k_9684752_220.jpg":"220x220","o_9684752_1280.jpg":"1280x960","o_9684752_1024.jpg":"1024x768","o_9684752_640.jpg":"640x480","o_9684752_480.jpg":"480x360","o_9684752_340.jpg":"340x255","o_9684752_220.jpg":"220x165","h_9684752_1280.jpg":"1280x854","h_9684752_1024.jpg":"1024x683","h_9684752_640.jpg":"640x427","h_9684752_480.jpg":"480x320","h_9684752_340.jpg":"340x227","h_9684752_220.jpg":"220x147","pp_9684752_1280.jpg":"1006x1280","pp_9684752_1024.jpg":"805x1024","pp_9684752_640.jpg":"503x640","pp_9684752_480.jpg":"377x480","pp_9684752_340.jpg":"267x340","pp_9684752_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7899027 Threads: 2 Questions: 1648631903 Slow queries: 4900467 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111723441 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kako-uspjesno-loviti-luca-vremenske-prilike-prehrambene-navike-pribor-tehnika-1195541 [printLink] => /om/ribolov/kako-uspjesno-loviti-luca-vremenske-prilike-prehrambene-navike-pribor-tehnika-1195541?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 678654 [name] => luc [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-25 14:58:52 [main_article_id] => 0 [alias] => luc [link] => /tag/luc ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658113 [name] => ribolov luc [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-29 11:19:32 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-luc [link] => /tag/ribolov-luc ) [2] => stdClass Object ( [id] => 658112 [name] => kako loviti luca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-29 11:19:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-luca [link] => /tag/kako-loviti-luca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => varalicu vuci... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako uspješno loviti luca: ključne su vremenske prilike, ali važne su i njegove prehrambene navike, ribolovni pribor i tehnika [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/20/9684751.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Izvlačenje kukom dobra je opcija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/20/9684751.jpg [title] =>

Izvlačenje kukom dobra je opcija

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/20/9684748.jpg [title] =>

Prevariti se mogu brojnim varalicama

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/20/9684749.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/20/9684752.jpg [title] =>

Ovako je prihvat najsigurniji

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što su u drugoj polovici veljače ili prvoj ožujka, ovisno o položaju, temperature površinskog sloja mora dosegnule najniže vrijednosti i počele se podizati, iz dubljih slojeva počela su se dizati i jata riblje mlađi. Za njima su krenule i krupnije ribe kojima je mlađ glavna hrana.

Prvi je i najbrojniji – luc. Zato je on u to vrijeme najpogodniji odabir za lov krupnih grabljivica, između ostalog i zbog toga što se velike pridnene grabljivice često lošije love pri prijelazu iz hladnijeg u topliji dio godine.

Prema površini

Luc se ribolovcima obično ukaže sredinom ožujka, najčešće dalje od obale, na pučini. U pravilu na velikim dubinama, u podnožju brakova. Tada se najučinkovitije lovi vertical jigging tehnikom jer je daleko od površine, do stotinjak metara.

Nakon prvog jačeg zatopljenja krenut će za ribljom mlađi koju prema površini, uz bokove podmorskih planina i pučinskih otoka, nose kurenti. Od jačine i trajanja zatopljena ovisi koliko će se brzo mlađ, a za njom i jata luceva približavati površini. Ponekad se to dogodi tijekom samo nekoliko dana, pa je luceve moguće već početkom travnja loviti pod i na površini.

U početku to je u pravilu iznad brakova, odnosno pola do milju daleko od njihovih padina i padina pučinskih otoka. Kasnije će zalaziti i u kanale, čak i uvale, ponekad i kopnene. Štoviše, ponekad će biti i uz samu obalu kopna. Najčešće će se na jednom području zadržati dva do tri tjedna, a kad osjetno prorijede ili pojedu plov mlađi, otplovit će u potragu za novim.

Pogodno jugo

Luc pripada skupini riba koje se pojavljuju u ciklusima. Obično se redovito pojavljuju tri ili četiri godine, a onda ih nema. Osim toga, i njihova količina je vrlo promjenjiva. Nekad ih ima duž cijelog Jadran, a nekad samo na pojedinim lokacijama, najčešće oko otočića Šćedro, zapadnog dijela Mljeta, oko Vele Luke, Biševa, Žirja… 

Uza sve to, luc često neočekivano napusti određeno područje čak i kad je u njemu velika količina hrane. Uzrok tome nama je gotovo neprimjetan, ali luc ne podnosi pad temperature mora. Zato u planiranju njegova lova treba voditi računa o vremenskim prilikama koje uzrokuju takve promjene.

---

image
---

A vrijeme koje najviše pogoduju dobrom ulovu luca je jugo. Osim što se dobro lovi, po jugu je i bliže obali. Kad, pak, bura zapuše i ohladi površinski sloj mora, luc se slabije hrani ili se čak spušta u dublje slojeve. No, vraća se dosta brzo, već nakon nekoliko dana južine.

Ponašanje ptica

Što se tiče apetita, luc je za ishranu najraspoloženiji po sunčanom danu s maestralom ili laganim zapadnjakom. Iako se hrani cijeli dan, najgladniji je u prvim prijepodnevnim satima, a zatim kad sunce prijeđe zenit pa do mraka.

U lovu luca, kao i ostale pučinske plave riba, od velike je važnosti i pomoći dobra moć zapažanja, a još važnije pravilno tumačenje pojava na površini mora, osobito prisutnosti i ponašanja morskih ptica. Pritom su u fokusu obični galeb i kaukal, crna ptica koja obitava na pučini.

Već pojava jedne jedine ptice na određenom području može biti znak da su pod površinom lucevi ili neke druge krupne grabljivice koje se hrane sitnom ribom. Ako su u pokretu, tada traže ili prate krupne plave ribe. Ponekad će lebdjeti na mjestu, sjesti na površinu i odmoriti se, pa nastaviti s laganim letom. Ako ih je više, jedna će uvijek biti u zraku.

Kako niti jedna, osim velikog vranca, kormorana, od morskih ptica ne može zaroniti, kad su iznad jata sitne ribe koja su neposredno pod površinom, galeb, kaukal i ostale ptice lete tako da se zadržavaju na jednome mjestu, povremeno se spuštajući prema površini kako bi provjerili koliko su joj se sitne ribe približile.

Kad se mlađ popne pod površinu ili zaigra na njoj, uz veliku galamu ptice će se obrušiti na nju, što se daleko čuje i vidi.

Polagani pristup

Taj prizor proključale površine mora po kojoj se sumanuto bacaju ptice siguran je znak nazočnosti sitne, ali i krupne plave ribe. Dobro je imati dalekozor za lakše uočavanje takvog prizora te čim se ugleda treba mu se što prije i izravnije približiti, ali u završnoj fazi vrlo lagano, bez buke i strke po plovilu.

Nikako se ne smije previše približiti niti ploviti preko trpeze luca, jer čak i kad se najintenzivnije hrani, on je vrlo oprezan pa će zaroniti ili, još češće, pomaknuti se u stranu čim vidi ili tek čuje nadolazeće plovilo. Inače, luc se vrlo brzo premješta, čak i kad neometano lovi pa je za njegovo praćenje potrebno imati brzo plovilo, ali i dobre živce.

U ovo doba godine luc se hrani tek formiranim, vrlo sitnim i prozirnim ribicama. Unatoč tome, najbolje se lovi krupnijim mamcima, ponajprije umjetnim i to povlačenjem, panulavanjem, trolling tehnikom.

Za lov na i neposredno pod površinom najprimjerenije su varalice koje ne tonu duboko. Takvih je puno, od plitko tonućih teturavaca, preko pljuskavaca, do umjetnih glavonožaca raznih konstrukcija.

Najbolje je imati velik izbor raznovrsnih varalica kako bi se moglo loviti svim mogućim brzinama i na raznim dubinama. Naime, uspjeh često ovisi o vrlo sitnim detaljima, odnosno trenutačnom raspoloženju luceva.

---

image

Prevariti se mogu brojnim varalicama

---

Boje varalica

Dužina varalica treba biti od 7 do 10, pa i 15 cm, a kad su u pitanju imitacije glavonožaca čak i do 18 cm. Što se tiče njihova dekora, red head, bijele s crvenom glavom, podjednako su dobre bez obzira na svjetlosne uvjete, dok po sunčanom vremenu najbolje rezultate postižu varalice u bojama ribica, a u lošim svjetlosnim uvjetima varalice drečavih boja.

Potezanjem varalice za plovilom može se loviti s jednim do nekoliko pribora, ovisno o širini plovila te broju i vještini ribolovaca na njemu. Istovremenim lovom s više pribora najlakše je utvrditi koja je varalica trenutačno najučinkovitija.

No, posljedica toga može biti da se pribor zamrsi. Zbog smanjenja mogućnosti zaplitanja, promjene smjera plovidbe moraju biti vrlo spore i blage, a pribori raspoređeni tako da varalice u plovidbi tvore jato oblika slova V, s tim da je srednja najbliža, ne manje od 20-ak metara, a bočne najdalje od 100 do 150 m iza plovila.

Sukladno novim zakonskim propisima, panule ne smiju biti jače od 30 Lb, što je posve dovoljno, osobito kada se lovi štapovima i rolama.

Brzo povlačenje

U lovu luca panulavanjem vrlo je važno varalicu potezati dovoljno velikom brzinom. Preporučuje se bar četiri, a može i do svih deset nautičkih milja. Panulavati treba vožnjom u koncentričnim krugovima oko ruba lovne zone. Varalice koje pri plovidbi ne pljuskaju površinom, najbolje je potezati u pjeni brazde plovila jer u njoj izgledaju poput onih koje pljuskaju.

Kad luc udari, ne treba žuriti s kontrom i izvlačenjem, ali ne valja ni previše guštati u borbi s velikim borcem kakav je luc. Naime, prvi napad je najčešće znak da se dobro pogodila putanja varalice preko jata, te da se mogu očekivati napadi i na ostale varalice. Prihvat i izvlačenje lovine najbolje je obavljati pomoću kukaste prihvatnice.

Za luca nije propisana minimalna lovna dužina. Međutim, on je spolno zreo kad dosegne dužinu od 38 do 44 cm, pa bi svaki pravi sportski ribolovac trebao vratiti u more primjerke kraće od toga, iako su toliki teški gotovo 2 kg. Manji lucevi često dijele jato s vrlo sličnim trupovima, naročito u ovom i, kasnije, jesenskom dijelu godine.

---

image

Ovako je prihvat najsigurniji

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Izvlačenje kukom dobra je opcija


Prevariti se mogu brojnim varalicama



Ovako je prihvat najsigurniji

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kako-uspjesno-loviti-luca-vremenske-prilike-prehrambene-navike-pribor-tehnika-1195541 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=755df672026778d6dbe12cddce88681b6c830154 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+uspje%C5%A1no+loviti+luca%3A+klju%C4%8Dne+su+vremenske+prilike%2C+ali+va%C5%BEne+su+i+njegove+prehrambene+navike%2C+ribolovni+pribor+i+tehnika&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-uspjesno-loviti-luca-vremenske-prilike-prehrambene-navike-pribor-tehnika-1195541 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-uspjesno-loviti-luca-vremenske-prilike-prehrambene-navike-pribor-tehnika-1195541 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => varalicu vuci... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

varalicu vuci...Kako uspješno loviti luca: ključne su vremenske prilike, ali važne su i njegove prehrambene navike, ribolovni pribor i tehnika

Piše Šime Duvančić
26. svibnja 2022. - 07:40

Nakon što su u drugoj polovici veljače ili prvoj ožujka, ovisno o položaju, temperature površinskog sloja mora dosegnule najniže vrijednosti i počele se podizati, iz dubljih slojeva počela su se dizati i jata riblje mlađi. Za njima su krenule i krupnije ribe kojima je mlađ glavna hrana.

Prvi je i najbrojniji – luc. Zato je on u to vrijeme najpogodniji odabir za lov krupnih grabljivica, između ostalog i zbog toga što se velike pridnene grabljivice često lošije love pri prijelazu iz hladnijeg u topliji dio godine.

Prema površini

Luc se ribolovcima obično ukaže sredinom ožujka, najčešće dalje od obale, na pučini. U pravilu na velikim dubinama, u podnožju brakova. Tada se najučinkovitije lovi vertical jigging tehnikom jer je daleko od površine, do stotinjak metara.

Na...

16. svibanj 2024 20:01