stdClass Object ( [id] => 1157322 [title] => Kako izabrati pravu poziciju za zimski ribolov: iznimno je važno pogoditi pravu stranu braka, a sudar s kurentom direktno utječe na ponašanje ribe [alias] => kako-izabrati-pravu-poziciju-za-zimski-ribolov-iznimno-je-vazno-pogoditi-pravu-stranu-braka-a-sudar-s-kurentom-direktno-utjece-na-ponasanje-ribe [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljetna shema ribolova je u principu jednostavna – kad se na sonderu ugleda akvarij i na dnu jasna tvrda linija, pribor se spušta nakon čega počinje trzanje, kontriranje i izvlačenje riba. Oni koji su malo upućeniji biraju kvalitetnije i izglednije pošte, ali princip ostaje manje-više isti zbog jednostavnog razloga – ribe posvuda ima.

Nažalost, zimska je shema potpuno drukčija.

Pogled prema nebu

Jedna od prvih razlika između ljetne i zimske sheme jest ponajprije u profilu ribolovaca. Dok ljeti u ribe idu svi, uključujući i one koji prvi put u životu drže ribolovni pribor u rukama, zimi se malobrojni početnici odlučuju za takvo što. Zimski su ribolovci u pravilu iskusniji tako da su i njihovi pohodi bolje i kvalitetnije planirani i pripremljeni.

Premda će se ovo možda uigranim ribolovcima učiniti netočnim, ne treba ispustiti iz vida da obične stvari poput navrijeme složenih predveza, uvijek spremnog i dobro održavanog pribora, poznavanja pošta i punog spremnika goriva, premda ih majstori udice ne doživljavaju kao nešto posebno i osobito, također ulaze u pripremu za ribolov.

Jedan od važnijih detalja na koje u zimskom ribolovu treba svakako obratiti pažnju jest izbor ribolovne pozicije, odnosno konkretnog položaja na ribolovnoj poziciji.

Većina ribolovaca ima svoje pošte koje pružaju manji ili veći ribolovni užitak, pri čemu se često događa da ulov ipak nije u potpunosti u skladu s očekivanjima. Riba radi i grize, ali ne onolikim intenzitetom kome smo se nadali. Tada se gleda u nebo, pa na sat, pa opet u nebo, dok oni koji znaju što treba raditi gledaju u more.

Mjesec i dvije plime

Jedna od uvijek prisutnih konstanti u podmorju je kurenat ili strujanje mora koje se javlja iz više razloga, od kojih su tri najizraženija.

Prvi i najjači je definitivno Mjesec, odnosno njegova privlačna moć. Taj Zemljin satelit već punih 4,5 milijardi godina kruži oko naše planete u smjeru od istoka prema zapadu. Za puni obilazak mu treba 24 sata i 48 minuta zbog čega se radi nepoklapanja s trajanjem zemaljskog dana od 24 sata, ne nalazi uvijek na istom položaju na nebu.

---

image
Mjesec je glavni krivac
---

Osim što Mjesec u orbiti oko Zemlje zadržava uzajamna privlačna moć Mjeseca i Zemlje, mjesec konstantno privlači svu vodu na Zemlji, što je naravno najizraženije na točki koja je najbliža Mjesecu. Zbog centrifugalne sile uzrokovane rotacijom Zemlje oko svoje osi, na strani suprotnoj od one na kojoj je Mjesec također je prisutna plimna sila istog iznosa, ali suprotnog smjera.

U skladu s tim, na točkama za koje se Mjesec nalazi na horizontu, razina mora je niža upravo onoliko koliko je na plimnim točkama podignuta. Do takve izmjene plime i oseke dolazi dva puta dnevno, odnosno točnije za 24 sata i 48 minuta more se dva puta podigne do svoje najviše točke i dva puta padne na najnižu razinu. To znači da struja plime teče 6 sati i 12 minuta od jugoistoka prema sjeverozapadu, nakon čega nastupa oseka čije strujanje traje isto toliko vremena samo u suprotnom pravcu.

Centrifuga i vjetar

Drugi razlog koji direktno utječe na smjer i jačinu strujanja je spomenuta centrifugalna sila uzrokovana stalnom rotacijom Zemlje oko vlastite osi. Zahvaljujući toj sili postoji i stalna, glavna struja koja se u našem moru na našoj obali pribraja struji plime. Zato se plimni val uvijek kreće znatno brže od vala oseke koji se mora suprotstavljati glavnoj struji.

Osim Mjeseca i centrifugalne sile, na intenzitet i jačinu strujanja svakako utječe i vjetar. Prisutnost i sam intenzitet puhanja vjetra na moru ovisi o cijelom nizu faktora – od doba dana i godišnjeg doba, preko složenih situacija u gornjom slojevima atmosfere, odnosno prisustvu i blizini ciklona i anticiklona do jednostavnih uzročno-posljedičnih temperaturnih razlika između kopna i mora.

Kada na sve navedeno dodamo i konstante, poput spomenute rotacija Zemlje i blizine Sunca koji uzrokuju stalna zračna gibanja, pa još tome dodamo i konfiguraciju terena s prirodnim preprekama poput planina i otoka, tada dobijamo, premda donekle predvidive, ipak vrlo varijabilne vrijednosti.

---

image
Na isturenim puntama smjer kurenta jasno je vidljiv i po mirnom moru
---

Budući da je vjetar vektorska veličina, određen je smjerom i jačinom koje strujanje mora mogu pojačati ili oslabiti. Od svih vjetrova jugo ima najjači utjecaj, tako da postoji i formula kojom se taj utjecaj može pretvoriti u konkretne podatke. Tako se visina plime potpomognuta južnim vjetrom jačine od 10 do 40 čvorova računa preko formule ∆h = 2·(t + v + 6) gdje je ∆h povećanje visine vode u centimetrima, t vrijeme puhanja vjetra u danima i v brzina vjetra u čvorovima.

Sudari i propadanja

Na jačinu i intenzitet strujanja ne utječu samo pokretačke sile već i prepreke. Budući da je naša obala vrlo razvedena, tako su i razlike u intenzitetu strujanja velike, jer su brzine ovisne o dubini i širini kanala kojima more struji. Što je kanal plići i uži, strujanje je izraženije.

No nije samo obalna konfiguracija ta koja usmjerava, pojačava ili slabi strujanje. Pod morem je situacija gotovo pa identična situaciji na kopnu. Morsko je dno tek manjim dijelom ravno, tako da strujanje u trenutku kad naiđe na prepreku u obliku povećanja ili smanjenja dubine, ili pak u obliku braka, mijenja smjer i intenzitet stvarajući pritom različita vrtloženja.

Naravno, u sve to treba dodati i temperaturnu razliku unutar vodenog stupca koje svakako stvara vlastite vrtlog. Ako je u pitanju mala razlika, tada je i vrtloženje malo, no ukoliko je razlika u dubini i temperaturi velika kakva je primjerice na rubu Jabučke kotline, tada je priliv svježeg, hranom i kisikom bogatog mora intenzivan i jak, što za sobom neminovno povlači određen obrazac ponašanja podmorskog svijeta.

Sudar kurenta s brakom također direktno utječe na ponašanje riba, što nas vraća na početak teksta i neminovnost potrebe poznavanja uvjeta u podmorju, naravno, s ribolovnog stajališta.

Sigurnost zavjetrine

U zimskom je ribolovu iznimno važno pogoditi pravu stranu braka, spusta ili pak ruba na kojoj se riba, često potpuno nevidljiva sonderima ipak zadržava.

---

image
Linija kurenta je često jasno vidljiva na površini mora
---

Usporen metabolizam u kombinaciji s pogrešno postavljenim brodom može rezultirati potpunim promašajem. Riba se u ovo doba godine ne izlaže nepotrebnim naporima, tako da ćemo malo koju vrstu naći kako krstari u matici kurenta. Većina se vrsta drži provjereno uspješnog ruba kurenta koji je uvijek dovoljno bogat hranom i dovoljno umjeren da ne odnosi teško stečenu i toliko potrebnu energiju.

Taj pojas mora nije zanimljiv samo lijenim i inertnim na niske temperature teško prilagodljivim vrstama, već i prilagođenim predatorima sposobnim na ekstremne napore koji upravo taj pojas mora posjećuju u potrazi za plijenom.

Na brakovima je taj pojas uvijek u zavjetrini braka, na mjestima gdje kovitlanje mora donosi hranu, ali ne zamara ribu. Naravno, u zavisnosti od dubine i sastava dna, različite vrste mogu biti na meti, ali generalno gledano, sidrenjem na vrhu braka te postepenim puštanjem na sidru niz kurenat, ne može se pogriješiti.

Kod rtova koji se spuštaju u dubinu do ravnog dna također treba birati zavjetrinsku stranu, a optimalan način sidrenja se nažalost ne može dati nikakvom recepturom, jer ovisi o trenutnoj situaciji. Lov na strani na kojoj je kurenat izraženiji ima smisla ako su nam plijen brzi plavi lovci koje možemo privući kvalitetnim brumom te ih loviti brojnim udičarskim tehnikama, od driftinga do spinninga.

---

Što je kanal plići i uži, strujanje je izraženije.


Na jačinu i intenzitet strujanja ne utječu samo pokretačke sile već i prepreke.

Budući je naša obala vrlo razvedena, i razlike u intenzitetu strujanja su velike, jer su brzine ovisne o dubini i širini kanala kojima more struji.

Što je kanal plići i uži, strujanje je izraženije.

---

---

Izmjena plime i oseke


Do izmjene plime i oseke dolazi dva puta dnevno, točnije za 24 sata i 48 minuta more se dva puta podigne do svoje najviše točke i dva puta padne na najnižu razinu.

To znači da struja plime teče 6 sati i 12 minuta od jugoistoka prema sjeverozapadu, nakon čega nastupa oseka čije strujanje jednako traje, samo u suprotnom pravcu

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potraga za poštom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => potraga za poštom 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-07 10:36:46 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-07 14:39:26 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-01-07 11:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 58 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/07\/4909547.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/07\/4909548.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/07\/4909546.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/07\/4909545.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/07\/4909543.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/07\/4909542.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/07\/4909541.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/07\/4909539.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/07\/4909538.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/07\/4909537.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dobar odabir pozicije klju\u010d je uspjeha","Linija kurenta je \u010desto jasno vidljiva na povr\u0161ini mora","Mjesec je glavni krivac","\u0160arun spada u brze lovce koji ne pre\u017eu od kurenta","Plima nastupa dva puta u jednom danu","Na isturenim puntama smjer kurenta jasno je vidljiv i po mirnom moru","Jugo mo\u017ee zadr\u017eati plimu bez vidljivog opadanja i vi\u0161e dana za redom","I fratri vole rub kurenta","Jugo posebno jako utje\u010de na razinu mora","U tjesnacima i \u017edrilima kurenti su vrlo izra\u017eeni"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_4909547_1920.jpg":"1920x1080","k_4909547_1280.jpg":"1280x1280","k_4909547_1024.jpg":"1024x1024","k_4909547_640.jpg":"640x640","k_4909547_480.jpg":"480x480","k_4909547_340.jpg":"340x340","k_4909547_220.jpg":"220x220","o_4909547_1280.jpg":"1280x853","o_4909547_1024.jpg":"1024x682","o_4909547_640.jpg":"640x426","o_4909547_480.jpg":"480x320","o_4909547_340.jpg":"340x226","o_4909547_220.jpg":"220x146","h_4909547_1280.jpg":"1280x854","h_4909547_1024.jpg":"1024x683","h_4909547_640.jpg":"640x427","h_4909547_480.jpg":"480x320","h_4909547_340.jpg":"340x227","h_4909547_220.jpg":"220x147","pp_4909547_1280.jpg":"1006x1280","pp_4909547_1024.jpg":"805x1024","pp_4909547_640.jpg":"503x640","pp_4909547_480.jpg":"377x480","pp_4909547_340.jpg":"267x340","pp_4909547_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4909548_1920.jpg":"1920x1080","k_4909548_1280.jpg":"1280x1280","k_4909548_1024.jpg":"1024x1024","k_4909548_640.jpg":"640x640","k_4909548_480.jpg":"480x480","k_4909548_340.jpg":"340x340","k_4909548_220.jpg":"220x220","o_4909548_1280.jpg":"1280x960","o_4909548_1024.jpg":"1024x768","o_4909548_640.jpg":"640x480","o_4909548_480.jpg":"480x360","o_4909548_340.jpg":"340x255","o_4909548_220.jpg":"220x165","h_4909548_1280.jpg":"1280x854","h_4909548_1024.jpg":"1024x683","h_4909548_640.jpg":"640x427","h_4909548_480.jpg":"480x320","h_4909548_340.jpg":"340x227","h_4909548_220.jpg":"220x147","pp_4909548_1280.jpg":"1006x1280","pp_4909548_1024.jpg":"805x1024","pp_4909548_640.jpg":"503x640","pp_4909548_480.jpg":"377x480","pp_4909548_340.jpg":"267x340","pp_4909548_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4909546_1920.jpg":"1920x1080","k_4909546_1280.jpg":"1280x1280","k_4909546_1024.jpg":"1024x1024","k_4909546_640.jpg":"640x640","k_4909546_480.jpg":"480x480","k_4909546_340.jpg":"340x340","k_4909546_220.jpg":"220x220","o_4909546_1280.jpg":"1280x960","o_4909546_1024.jpg":"1024x768","o_4909546_640.jpg":"640x480","o_4909546_480.jpg":"480x360","o_4909546_340.jpg":"340x255","o_4909546_220.jpg":"220x165","h_4909546_1280.jpg":"1280x854","h_4909546_1024.jpg":"1024x683","h_4909546_640.jpg":"640x427","h_4909546_480.jpg":"480x320","h_4909546_340.jpg":"340x227","h_4909546_220.jpg":"220x147","pp_4909546_1280.jpg":"1006x1280","pp_4909546_1024.jpg":"805x1024","pp_4909546_640.jpg":"503x640","pp_4909546_480.jpg":"377x480","pp_4909546_340.jpg":"267x340","pp_4909546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4909545_1920.jpg":"1920x1080","k_4909545_1280.jpg":"1280x1280","k_4909545_1024.jpg":"1024x1024","k_4909545_640.jpg":"640x640","k_4909545_480.jpg":"480x480","k_4909545_340.jpg":"340x340","k_4909545_220.jpg":"220x220","o_4909545_1280.jpg":"1280x960","o_4909545_1024.jpg":"1024x768","o_4909545_640.jpg":"640x480","o_4909545_480.jpg":"480x360","o_4909545_340.jpg":"340x255","o_4909545_220.jpg":"220x165","h_4909545_1280.jpg":"1280x854","h_4909545_1024.jpg":"1024x683","h_4909545_640.jpg":"640x427","h_4909545_480.jpg":"480x320","h_4909545_340.jpg":"340x227","h_4909545_220.jpg":"220x147","pp_4909545_1280.jpg":"1006x1280","pp_4909545_1024.jpg":"805x1024","pp_4909545_640.jpg":"503x640","pp_4909545_480.jpg":"377x480","pp_4909545_340.jpg":"267x340","pp_4909545_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4909543_1920.jpg":"1920x1080","k_4909543_1280.jpg":"1280x1280","k_4909543_1024.jpg":"1024x1024","k_4909543_640.jpg":"640x640","k_4909543_480.jpg":"480x480","k_4909543_340.jpg":"340x340","k_4909543_220.jpg":"220x220","o_4909543_1280.jpg":"1280x960","o_4909543_1024.jpg":"1024x768","o_4909543_640.jpg":"640x480","o_4909543_480.jpg":"480x360","o_4909543_340.jpg":"340x255","o_4909543_220.jpg":"220x165","h_4909543_1280.jpg":"1280x854","h_4909543_1024.jpg":"1024x683","h_4909543_640.jpg":"640x427","h_4909543_480.jpg":"480x320","h_4909543_340.jpg":"340x227","h_4909543_220.jpg":"220x147","pp_4909543_1280.jpg":"1006x1280","pp_4909543_1024.jpg":"805x1024","pp_4909543_640.jpg":"503x640","pp_4909543_480.jpg":"377x480","pp_4909543_340.jpg":"267x340","pp_4909543_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4909542_1920.jpg":"1920x1080","k_4909542_1280.jpg":"1280x1280","k_4909542_1024.jpg":"1024x1024","k_4909542_640.jpg":"640x640","k_4909542_480.jpg":"480x480","k_4909542_340.jpg":"340x340","k_4909542_220.jpg":"220x220","o_4909542_1280.jpg":"1280x853","o_4909542_1024.jpg":"1024x682","o_4909542_640.jpg":"640x426","o_4909542_480.jpg":"480x320","o_4909542_340.jpg":"340x226","o_4909542_220.jpg":"220x146","h_4909542_1280.jpg":"1280x854","h_4909542_1024.jpg":"1024x683","h_4909542_640.jpg":"640x427","h_4909542_480.jpg":"480x320","h_4909542_340.jpg":"340x227","h_4909542_220.jpg":"220x147","pp_4909542_1280.jpg":"1006x1280","pp_4909542_1024.jpg":"805x1024","pp_4909542_640.jpg":"503x640","pp_4909542_480.jpg":"377x480","pp_4909542_340.jpg":"267x340","pp_4909542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4909541_1920.jpg":"1920x1080","k_4909541_1280.jpg":"1280x1280","k_4909541_1024.jpg":"1024x1024","k_4909541_640.jpg":"640x640","k_4909541_480.jpg":"480x480","k_4909541_340.jpg":"340x340","k_4909541_220.jpg":"220x220","o_4909541_1280.jpg":"1280x853","o_4909541_1024.jpg":"1024x682","o_4909541_640.jpg":"640x426","o_4909541_480.jpg":"480x320","o_4909541_340.jpg":"340x226","o_4909541_220.jpg":"220x146","h_4909541_1280.jpg":"1280x854","h_4909541_1024.jpg":"1024x683","h_4909541_640.jpg":"640x427","h_4909541_480.jpg":"480x320","h_4909541_340.jpg":"340x227","h_4909541_220.jpg":"220x147","pp_4909541_1280.jpg":"1006x1280","pp_4909541_1024.jpg":"805x1024","pp_4909541_640.jpg":"503x640","pp_4909541_480.jpg":"377x480","pp_4909541_340.jpg":"267x340","pp_4909541_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_4909539_1920.jpg":"1920x1080","k_4909539_1280.jpg":"1280x1280","k_4909539_1024.jpg":"1024x1024","k_4909539_640.jpg":"640x640","k_4909539_480.jpg":"480x480","k_4909539_340.jpg":"340x340","k_4909539_220.jpg":"220x220","o_4909539_1280.jpg":"1280x1706","o_4909539_1024.jpg":"1024x1365","o_4909539_640.jpg":"640x853","o_4909539_480.jpg":"480x640","o_4909539_340.jpg":"340x453","o_4909539_220.jpg":"220x293","h_4909539_1280.jpg":"1280x854","h_4909539_1024.jpg":"1024x683","h_4909539_640.jpg":"640x427","h_4909539_480.jpg":"480x320","h_4909539_340.jpg":"340x227","h_4909539_220.jpg":"220x147","pp_4909539_1280.jpg":"1006x1280","pp_4909539_1024.jpg":"805x1024","pp_4909539_640.jpg":"503x640","pp_4909539_480.jpg":"377x480","pp_4909539_340.jpg":"267x340","pp_4909539_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_4909538_1920.jpg":"1920x1080","k_4909538_1280.jpg":"1280x1280","k_4909538_1024.jpg":"1024x1024","k_4909538_640.jpg":"640x640","k_4909538_480.jpg":"480x480","k_4909538_340.jpg":"340x340","k_4909538_220.jpg":"220x220","o_4909538_1280.jpg":"1280x1706","o_4909538_1024.jpg":"1024x1365","o_4909538_640.jpg":"640x853","o_4909538_480.jpg":"480x640","o_4909538_340.jpg":"340x453","o_4909538_220.jpg":"220x293","h_4909538_1280.jpg":"1280x854","h_4909538_1024.jpg":"1024x683","h_4909538_640.jpg":"640x427","h_4909538_480.jpg":"480x320","h_4909538_340.jpg":"340x227","h_4909538_220.jpg":"220x147","pp_4909538_1280.jpg":"1006x1280","pp_4909538_1024.jpg":"805x1024","pp_4909538_640.jpg":"503x640","pp_4909538_480.jpg":"377x480","pp_4909538_340.jpg":"267x340","pp_4909538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4909537_1920.jpg":"1920x1080","k_4909537_1280.jpg":"1280x1280","k_4909537_1024.jpg":"1024x1024","k_4909537_640.jpg":"640x640","k_4909537_480.jpg":"480x480","k_4909537_340.jpg":"340x340","k_4909537_220.jpg":"220x220","o_4909537_1280.jpg":"1280x960","o_4909537_1024.jpg":"1024x768","o_4909537_640.jpg":"640x480","o_4909537_480.jpg":"480x360","o_4909537_340.jpg":"340x255","o_4909537_220.jpg":"220x165","h_4909537_1280.jpg":"1280x854","h_4909537_1024.jpg":"1024x683","h_4909537_640.jpg":"640x427","h_4909537_480.jpg":"480x320","h_4909537_340.jpg":"340x227","h_4909537_220.jpg":"220x147","pp_4909537_1280.jpg":"1006x1280","pp_4909537_1024.jpg":"805x1024","pp_4909537_640.jpg":"503x640","pp_4909537_480.jpg":"377x480","pp_4909537_340.jpg":"267x340","pp_4909537_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15283176 Threads: 6 Questions: 3178349953 Slow queries: 7127384 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235531679 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kako-izabrati-pravu-poziciju-za-zimski-ribolov-iznimno-je-vazno-pogoditi-pravu-stranu-braka-a-sudar-s-kurentom-direktno-utjece-na-ponasanje-ribe-1157322 [printLink] => /om/ribolov/kako-izabrati-pravu-poziciju-za-zimski-ribolov-iznimno-je-vazno-pogoditi-pravu-stranu-braka-a-sudar-s-kurentom-direktno-utjece-na-ponasanje-ribe-1157322?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 659620 [name] => zimski ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-12 18:52:39 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-ribolov [link] => /tag/zimski-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656613 [name] => kako pronaći ribu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 07:41:45 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-pronaci-ribu [link] => /tag/kako-pronaci-ribu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 662345 [name] => pošta za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-07 12:01:52 [main_article_id] => 0 [alias] => posta-za-ribolov [link] => /tag/posta-za-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 662346 [name] => pozicija za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-07 12:01:52 [main_article_id] => 0 [alias] => pozicija-za-ribolov [link] => /tag/pozicija-za-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 662347 [name] => gdje loviti ribu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-07 12:01:52 [main_article_id] => 0 [alias] => gdje-loviti-ribu [link] => /tag/gdje-loviti-ribu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potraga za poštom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako izabrati pravu poziciju za zimski ribolov: iznimno je važno pogoditi pravu stranu braka, a sudar s kurentom direktno utječe na ponašanje ribe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909547.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Dobar odabir pozicije ključ je uspjeha [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909547.jpg [title] => Dobar odabir pozicije ključ je uspjeha ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909548.jpg [title] => Linija kurenta je često jasno vidljiva na površini mora ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909546.jpg [title] => Mjesec je glavni krivac ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909545.jpg [title] => Šarun spada u brze lovce koji ne prežu od kurenta ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909543.jpg [title] => Plima nastupa dva puta u jednom danu ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909542.jpg [title] => Na isturenim puntama smjer kurenta jasno je vidljiv i po mirnom moru ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909541.jpg [title] => Jugo može zadržati plimu bez vidljivog opadanja i više dana za redom ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909539.jpg [title] => I fratri vole rub kurenta ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909538.jpg [title] => Jugo posebno jako utječe na razinu mora ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/07/4909537.jpg [title] => U tjesnacima i ždrilima kurenti su vrlo izraženi ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ljetna shema ribolova je u principu jednostavna – kad se na sonderu ugleda akvarij i na dnu jasna tvrda linija, pribor se spušta nakon čega počinje trzanje, kontriranje i izvlačenje riba. Oni koji su malo upućeniji biraju kvalitetnije i izglednije pošte, ali princip ostaje manje-više isti zbog jednostavnog razloga – ribe posvuda ima.

Nažalost, zimska je shema potpuno drukčija.

Pogled prema nebu

Jedna od prvih razlika između ljetne i zimske sheme jest ponajprije u profilu ribolovaca. Dok ljeti u ribe idu svi, uključujući i one koji prvi put u životu drže ribolovni pribor u rukama, zimi se malobrojni početnici odlučuju za takvo što. Zimski su ribolovci u pravilu iskusniji tako da su i njihovi pohodi bolje i kvalitetnije planirani i pripremljeni.

Premda će se ovo možda uigranim ribolovcima učiniti netočnim, ne treba ispustiti iz vida da obične stvari poput navrijeme složenih predveza, uvijek spremnog i dobro održavanog pribora, poznavanja pošta i punog spremnika goriva, premda ih majstori udice ne doživljavaju kao nešto posebno i osobito, također ulaze u pripremu za ribolov.

Jedan od važnijih detalja na koje u zimskom ribolovu treba svakako obratiti pažnju jest izbor ribolovne pozicije, odnosno konkretnog položaja na ribolovnoj poziciji.

Većina ribolovaca ima svoje pošte koje pružaju manji ili veći ribolovni užitak, pri čemu se često događa da ulov ipak nije u potpunosti u skladu s očekivanjima. Riba radi i grize, ali ne onolikim intenzitetom kome smo se nadali. Tada se gleda u nebo, pa na sat, pa opet u nebo, dok oni koji znaju što treba raditi gledaju u more.

Mjesec i dvije plime

Jedna od uvijek prisutnih konstanti u podmorju je kurenat ili strujanje mora koje se javlja iz više razloga, od kojih su tri najizraženija.

Prvi i najjači je definitivno Mjesec, odnosno njegova privlačna moć. Taj Zemljin satelit već punih 4,5 milijardi godina kruži oko naše planete u smjeru od istoka prema zapadu. Za puni obilazak mu treba 24 sata i 48 minuta zbog čega se radi nepoklapanja s trajanjem zemaljskog dana od 24 sata, ne nalazi uvijek na istom položaju na nebu.

---

image
Mjesec je glavni krivac
---

Osim što Mjesec u orbiti oko Zemlje zadržava uzajamna privlačna moć Mjeseca i Zemlje, mjesec konstantno privlači svu vodu na Zemlji, što je naravno najizraženije na točki koja je najbliža Mjesecu. Zbog centrifugalne sile uzrokovane rotacijom Zemlje oko svoje osi, na strani suprotnoj od one na kojoj je Mjesec također je prisutna plimna sila istog iznosa, ali suprotnog smjera.

U skladu s tim, na točkama za koje se Mjesec nalazi na horizontu, razina mora je niža upravo onoliko koliko je na plimnim točkama podignuta. Do takve izmjene plime i oseke dolazi dva puta dnevno, odnosno točnije za 24 sata i 48 minuta more se dva puta podigne do svoje najviše točke i dva puta padne na najnižu razinu. To znači da struja plime teče 6 sati i 12 minuta od jugoistoka prema sjeverozapadu, nakon čega nastupa oseka čije strujanje traje isto toliko vremena samo u suprotnom pravcu.

Centrifuga i vjetar

Drugi razlog koji direktno utječe na smjer i jačinu strujanja je spomenuta centrifugalna sila uzrokovana stalnom rotacijom Zemlje oko vlastite osi. Zahvaljujući toj sili postoji i stalna, glavna struja koja se u našem moru na našoj obali pribraja struji plime. Zato se plimni val uvijek kreće znatno brže od vala oseke koji se mora suprotstavljati glavnoj struji.

Osim Mjeseca i centrifugalne sile, na intenzitet i jačinu strujanja svakako utječe i vjetar. Prisutnost i sam intenzitet puhanja vjetra na moru ovisi o cijelom nizu faktora – od doba dana i godišnjeg doba, preko složenih situacija u gornjom slojevima atmosfere, odnosno prisustvu i blizini ciklona i anticiklona do jednostavnih uzročno-posljedičnih temperaturnih razlika između kopna i mora.

Kada na sve navedeno dodamo i konstante, poput spomenute rotacija Zemlje i blizine Sunca koji uzrokuju stalna zračna gibanja, pa još tome dodamo i konfiguraciju terena s prirodnim preprekama poput planina i otoka, tada dobijamo, premda donekle predvidive, ipak vrlo varijabilne vrijednosti.

---

image
Na isturenim puntama smjer kurenta jasno je vidljiv i po mirnom moru
---

Budući da je vjetar vektorska veličina, određen je smjerom i jačinom koje strujanje mora mogu pojačati ili oslabiti. Od svih vjetrova jugo ima najjači utjecaj, tako da postoji i formula kojom se taj utjecaj može pretvoriti u konkretne podatke. Tako se visina plime potpomognuta južnim vjetrom jačine od 10 do 40 čvorova računa preko formule ∆h = 2·(t + v + 6) gdje je ∆h povećanje visine vode u centimetrima, t vrijeme puhanja vjetra u danima i v brzina vjetra u čvorovima.

Sudari i propadanja

Na jačinu i intenzitet strujanja ne utječu samo pokretačke sile već i prepreke. Budući da je naša obala vrlo razvedena, tako su i razlike u intenzitetu strujanja velike, jer su brzine ovisne o dubini i širini kanala kojima more struji. Što je kanal plići i uži, strujanje je izraženije.

No nije samo obalna konfiguracija ta koja usmjerava, pojačava ili slabi strujanje. Pod morem je situacija gotovo pa identična situaciji na kopnu. Morsko je dno tek manjim dijelom ravno, tako da strujanje u trenutku kad naiđe na prepreku u obliku povećanja ili smanjenja dubine, ili pak u obliku braka, mijenja smjer i intenzitet stvarajući pritom različita vrtloženja.

Naravno, u sve to treba dodati i temperaturnu razliku unutar vodenog stupca koje svakako stvara vlastite vrtlog. Ako je u pitanju mala razlika, tada je i vrtloženje malo, no ukoliko je razlika u dubini i temperaturi velika kakva je primjerice na rubu Jabučke kotline, tada je priliv svježeg, hranom i kisikom bogatog mora intenzivan i jak, što za sobom neminovno povlači određen obrazac ponašanja podmorskog svijeta.

Sudar kurenta s brakom također direktno utječe na ponašanje riba, što nas vraća na početak teksta i neminovnost potrebe poznavanja uvjeta u podmorju, naravno, s ribolovnog stajališta.

Sigurnost zavjetrine

U zimskom je ribolovu iznimno važno pogoditi pravu stranu braka, spusta ili pak ruba na kojoj se riba, često potpuno nevidljiva sonderima ipak zadržava.

---

image
Linija kurenta je često jasno vidljiva na površini mora
---

Usporen metabolizam u kombinaciji s pogrešno postavljenim brodom može rezultirati potpunim promašajem. Riba se u ovo doba godine ne izlaže nepotrebnim naporima, tako da ćemo malo koju vrstu naći kako krstari u matici kurenta. Većina se vrsta drži provjereno uspješnog ruba kurenta koji je uvijek dovoljno bogat hranom i dovoljno umjeren da ne odnosi teško stečenu i toliko potrebnu energiju.

Taj pojas mora nije zanimljiv samo lijenim i inertnim na niske temperature teško prilagodljivim vrstama, već i prilagođenim predatorima sposobnim na ekstremne napore koji upravo taj pojas mora posjećuju u potrazi za plijenom.

Na brakovima je taj pojas uvijek u zavjetrini braka, na mjestima gdje kovitlanje mora donosi hranu, ali ne zamara ribu. Naravno, u zavisnosti od dubine i sastava dna, različite vrste mogu biti na meti, ali generalno gledano, sidrenjem na vrhu braka te postepenim puštanjem na sidru niz kurenat, ne može se pogriješiti.

Kod rtova koji se spuštaju u dubinu do ravnog dna također treba birati zavjetrinsku stranu, a optimalan način sidrenja se nažalost ne može dati nikakvom recepturom, jer ovisi o trenutnoj situaciji. Lov na strani na kojoj je kurenat izraženiji ima smisla ako su nam plijen brzi plavi lovci koje možemo privući kvalitetnim brumom te ih loviti brojnim udičarskim tehnikama, od driftinga do spinninga.

---

Što je kanal plići i uži, strujanje je izraženije.


Na jačinu i intenzitet strujanja ne utječu samo pokretačke sile već i prepreke.

Budući je naša obala vrlo razvedena, i razlike u intenzitetu strujanja su velike, jer su brzine ovisne o dubini i širini kanala kojima more struji.

Što je kanal plići i uži, strujanje je izraženije.

---

---

Izmjena plime i oseke


Do izmjene plime i oseke dolazi dva puta dnevno, točnije za 24 sata i 48 minuta more se dva puta podigne do svoje najviše točke i dva puta padne na najnižu razinu.

To znači da struja plime teče 6 sati i 12 minuta od jugoistoka prema sjeverozapadu, nakon čega nastupa oseka čije strujanje jednako traje, samo u suprotnom pravcu

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Dobar odabir pozicije ključ je uspjeha

Linija kurenta je često jasno vidljiva na površini mora

Mjesec je glavni krivac

Šarun spada u brze lovce koji ne prežu od kurenta

Plima nastupa dva puta u jednom danu

Na isturenim puntama smjer kurenta jasno je vidljiv i po mirnom moru

Jugo može zadržati plimu bez vidljivog opadanja i više dana za redom

I fratri vole rub kurenta

Jugo posebno jako utječe na razinu mora

U tjesnacima i ždrilima kurenti su vrlo izraženi
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kako-izabrati-pravu-poziciju-za-zimski-ribolov-iznimno-je-vazno-pogoditi-pravu-stranu-braka-a-sudar-s-kurentom-direktno-utjece-na-ponasanje-ribe-1157322 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=99b2b09051df8da46a4bd57287e29aa31c38aaea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+izabrati+pravu+poziciju+za+zimski+ribolov%3A+iznimno+je+va%C5%BEno+pogoditi+pravu+stranu+braka%2C+a+sudar+s+kurentom+direktno+utje%C4%8De+na+pona%C5%A1anje+ribe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-izabrati-pravu-poziciju-za-zimski-ribolov-iznimno-je-vazno-pogoditi-pravu-stranu-braka-a-sudar-s-kurentom-direktno-utjece-na-ponasanje-ribe-1157322 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-izabrati-pravu-poziciju-za-zimski-ribolov-iznimno-je-vazno-pogoditi-pravu-stranu-braka-a-sudar-s-kurentom-direktno-utjece-na-ponasanje-ribe-1157322 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potraga za poštom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

potraga za poštomKako izabrati pravu poziciju za zimski ribolov: iznimno je važno pogoditi pravu stranu braka, a sudar s kurentom direktno utječe na ponašanje ribe

Piše Tomislav Mirkov
7. siječnja 2022. - 12:00

Ljetna shema ribolova je u principu jednostavna – kad se na sonderu ugleda akvarij i na dnu jasna tvrda linija, pribor se spušta nakon čega počinje trzanje, kontriranje i izvlačenje riba. Oni koji su malo upućeniji biraju kvalitetnije i izglednije pošte, ali princip ostaje manje-više isti zbog jednostavnog razloga – ribe posvuda ima.

Nažalost, zimska je shema potpuno drukčija.

Pogled prema nebu

Jedna od prvih razlika između ljetne i zimske sheme jest ponajprije u profilu ribolovaca. Dok ljeti u ribe idu svi, uključujući i one koji prvi put u životu drže ribolovni pribor u rukama, zimi se malobrojni početnici odlučuju za takvo što. Zimski su ribolovci u pravilu iskusniji tako da su i njihovi pohodi bolje i kvalitetnije planirani i pripremljeni.

Premda će se ovo možda...

16. svibanj 2024 08:30