stdClass Object ( [id] => 1180301 [title] => Kako i što loviti teškim varalicama svih oblika i namjena: odabir prave tehnike u pravom trenutku je ključni detalj [alias] => kako-i-sto-loviti-teskim-varalicama-svih-oblika-i-namjena [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Velika ješka - velika riba, satara je izreka koja u najvećem broju slučajeva drži vodu. No, ponekad bi bilo primjerenije reći teška ješka, jer se upravo na najteže varalice sve češće love i najveće ribe.

I dok je prije nekih desetak i više godina glavna ješka za velikog zubaca, gofa ili kirnju bila velika lignja, danas su to teške varalice.

Vertical jigging, kabura i inchiku su tehnike koje su do nas došle iz Japana preko talijanskih distributera, ispočetka tiho i skoro nevidljivo zaogrnute skepsom i krajnjim nepovjerenjem da bi u relativno kratkom vremenu postale glavni alat mnogih zaljubljenika u ribolov upravo najvećih, ili bi možda bolje bilo reći najtraženijih i najcjenjenijih riba.

Vertical jigging je tehnika o kojoj je u prvo vrijeme, neposredno nakon pojavljivanja na Jadranu napisano više bajki nego što su ih braća Grimm svojevremeno stigli zapisati i ispričati.

Naravno, u svoj toj hrpi napisanoga jedan dio je bio i istinit, no najveći je zapravo dio išao na ruku trgovcima koji su na taj način pokušavali pospješiti prodaju skupocjene opreme, posebno dizajnirane štapove i multiplikatore, skupu upredenicu i posebno dizajnirane teške jigove i ringove.

Nakon što je prošla prva euforija, ustanovljeno je da sve to što su nam pričali uistinu lovi i radi, no isto je tako otkriveno da se sve to može složiti i sa znatno manje novca i da glavni naglasak ipak nije na opremi na kojoj piše vertical jigging.

---

image

Na pravom mjestu u pravo vrijeme

---

Da se razumijemo, to nipošto ne znači da oprema ne treba biti vrhunska. Činjenica je da se ne može jiggati s teleskopima i sa stacionarkama od 100 kuna, no isto tako oprema ne mora biti najskuplja, jer to nipošto nije nikakva garancija da je ta ista oprema i najkvalitetnija.

Štap za vertical jigging mora moći podnijeti napore jiganja s 200 gramskim jigom i izdržati zamaranje eventualne kapitalne lovine teške i preko 30 kilograma. Istovremeno, takav štap mora biti i dovoljno lagan da se može držati u rukama i s njim odrađivati sve što ova fizički zahtjevna tehnika nameće.

Ako je uz štap uparena stacionarka, tada su i njene karakteristike strogo definirane. Izdržljivost u kombinaciji s fizičkim gabaritima, odnosno dimenzijama i težinom ne ostavljaju puno prostora za kombiniranje. Postavljanjem takvih granica nije teško složiti odgovarajući komplet.

---

image

Tanki blank i pouzdani multiplikator

---

PUTANJE I BOJE

Upredenica također ne mora biti dvanaestnitna, no svakako mora biti dovoljno izdržljiva i podatna. Nažalost, tu ne postoje kompromisi tako da jeftileni ne prolaze čak ni prvo sito u kalkulaciji. Kvalitetne upredenice koštaju, a kada se na udicama nađe prava riba, tada ta cijena postaje itekako jasna i opravdana i najvećim skepticima i škrcima.

Jigovi su pak priča za sebe. I u tom svijetu postoje, kao i općenito u svijetu varalica, varalice za ribe i za ljude. U principu su svi jigovi lovni, smo što su neki lovni malo više, a neki malo manje. Razlika među njima je u njihovoj građi, simetričnosti ili asimetričnosti zahvaljujući čemu će u propadanju, odnosno naglom povlačenju prema površini, odrađivati različite pokrete.

I dok će se neki modeli u oba pravca kretati gotovo pravolinijski, drugi će u toj putanji oscilirati i pokazivati otklon od središta i do dva-tri metra. No, takvi detalji su uglavnom naznačeni na pakiranjima tako da u tom segmentu ne bi trebalo biti nekih iznenađenja.

---

image

Krunaši su posebno lakomi

---

Zato je boja pak druga priča. Nažalost, još uvijek nije u potpunosti definiran način na koji ribe vide i percipiraju svoju okolinu. Budući da se more ponaša kao filter koji s porastom dubina gasi boju po boju iz klasičnog sunčevog spektra, ostaje neobjašnjeno zašto bi nekoj ribi bila atraktivnija pink boja od crvene, ili plava od žute.

I premda je taj dio neobjašnjiv, drugi dio vezan uz vidljivost je itekako objašnjiv. Hologramski uzorci, bili posloženi klasično heksagonalno ili simulirajući riblju krljušt, svakako su puno vidljiviji od jednolično obojanih površina.

Takvi se uzorci mogu vidjeti iz puno veće udaljenosti, čime je osnovni cilj, privlačenje ribe, postignut. Naravno, tada slijedi drugi dio igre u kojem moramo ribu uvjeriti da je taj komad metala zapravo neodoljiv i da ga ona pod svaku cijenu mora progutati.

KONCEPT LAKOG PLIJENA

U podmorju vladaju dva vrlo surova pravila. Prvo je pojesti i ne biti pojeden, a drugo, možda još važnije, je pojesti prvi, prije svih drugih. Upravo se na tim pravilima temelji koncept jigganja.

U trenutku kada velika riba postane svjesna jiga koji tone ili strelovito juri prema površini, neće oklijevati već će iz straha da joj plijen ne pobjegne, jednako strelovito pokušati zgrabiti to nešto što se tako brzo i nepravilno kreće. Naime, pod morem se ništa ne kreće na način na koji se kreće jig, osim ako to nešto nije povrijeđeno, uplašeno ili na izmaku snaga.

---

image

Nježno, tanko i elegantno...

---

Uostalom, na tom konceptu lakog plijena počiva većina varaličarskih odrednica, tako da se i vertical jigging savršeno uklopio u već postojeću priču. Naravno, budući da je sve znatno teže i da se kreće u okomitom vodenom stupcu, i kretnje su brže, a cijela tehnika znatno dinamičnija od svih ostalih.

NJEŽNIJA STRANA PRIČE

No nisu sve jigerske tehnike tako zahtjevne. Postoje i lakši jigovi, ali i tehnike koje se konceptualno nalaze na istom tragu, samo u light verziji kakva je npr. slow pitch tehnika. Ona se bazira također na pokretima u kojima se varalica pokreće u okomitom vodenom stupcu, no puno sporije i nježnije, dijelom zbog lakših varalica, a dijelom i zbog načina na koji joj se udahnjuju pokreti.

U slow pitch tehnici se nakon trzaja štapa prema gore pušta da štap svojom elastičnošću dovrši pokret, što nas dovodi do jako bitne stvari, odnosno do neosporno važne kvalitete štapa.

I dok rola u ovoj tehnici služi ponajprije za sakupljanje viška strune, naravno, samo do trenutka kačenja, štap je taj ključni dio pribora koji mora u suradnji s dobro odabranom varalicom uloviti ribu.

Takav štap nikako nije nekakav allround model, već je to štap strogo profiliranih performasi – dovoljno mekan i podatan da može kasniti u trzaju prema gore, a opet dovoljno žilav da dovrši pokret. Naravno, tome svakako treba dodati - i dovoljno jak da može podnijeti izvlačenje kapitalne ribe.

---

image

Kobne narančaste prugice

---

A varalice? U principu su gotovo sve jednako koncipirane tako da u trenutku naglog pokreta prema gore ili tijekom tonjenja imaju putanju koja je sve samo ne pravolinijska. Svakako se na to nadovezuje već ispričana priča o bojama i holoelementima, privlačnoj moći, itd…

Ipak, premda konceptualno vrlo slična vertical jiggingu, slow pitch tehnika je namijenjena lovu nešto manjih riba. Pritom se nikako ne misli na arbune od 20 deka, no u odnosu na kapitalne gofove i zubace, pagar od dva, ili arbun od jednog kilograma se ipak može smatrati manjim

PROVOKACIJE I PODRAŽAJI

Kabura, kao još jedna jigerska tehnika, na sreću ne zahtijeva veliku fizičku uigranost, barem ne do trenutka kada se na udici ili udicama nađe riba. Za razliku od lova vertical jigging tehnikom u kojoj riba praktički nema vremena promotriti varalicu, u lovu kabura tehnikom vremena ima na pretek. I u najvećem broju slučajeva riba brzo ustanovi da je u pitanju varalica ili barem vrlo sumnjiva igra, no unatoč toj spoznaji ne prestaje slijediti zamamne trakove i lamele.

Naime, ribu na napad možemo isprovocirati mirisom i okusom kada se puca na osnove nagone, odnosno nagon za hranjenjem, jakom konkurencijom, odnosno dovođenjem u situaciju sad-il-nikad što je slučaj u vertical jiggingu ili provokacijom iritacijom.

Puno je varalica napadnuto i puno je riba izgubilo glavu pokušavajući otjerati uljeza iz svog životnog područja, no još ih je više stradalo zbog radoznalosti.

---

image

Još jedna okrunjena glava je završila u oprari

---

A kabura upravo to i radi, iritira i privlači u isto vrijeme. Neodoljivi spori ples niti u suknjici koja krije udice, te jednako provokativan ples dugih lamela uz veliko oko i glavu koja podsjeća na nekog glavonošca, izazov su kojem je teško odoljeti. A onda su tu i probni napadi u kojima se ocjenjuje je li to što se pokušava napasti potencijalno opasno ili jestivo.

Pritom ne treba smetnuti s uma da noga nekog raka prije nego se zdrobi nije ništa drukčijeg okusa od okusa nekog komada kamena. Sve to u kombinaciji, dovoljno je da isprovocira napad, i to pogotovo ako traje dovoljno dugo i dovoljno sporo.

A još ako se doda kakav okusno mirisni podražaj postavljanjem komadića lignje ili crva na varalicu, tada je uspjeh gotovo zagarantiran. Ipak valja napomenuti da su u kombinaciji s animalnim ješkama napadi riba češći, ali su ribe u prosjeku manje.

A da li će se koristiti klasična kabura, tai kabura ili slide kabura, pa i tenya, stvar je ponajprije osobnih sklonosti. Ako se povlače u propisanim okvirima, tada su rezultati uvijek dobri i zadovoljavajući.

UVJERAVANJA U PROGUTANE UDICE

I za kraj je u okvirima teškog naoružanja ostao sve popularniji inchiku. Ove su varalice namijenjene uistinu velikim ribama na samome dnu li neposredno iznad dna. Potrebno ih je pustiti da udare u dno, pa ih uz laganu vožnju brodom, ako nema dovoljno kurenta, provozati brzinom do dvije milje.

Naravno, da je to cijela priča svi bi lovili isključivo na inchiku, a ribe već odavno ne bi bilo u moru. Dakle preduvjet za lov ovom tehnikom je jako dobro poznavanje pozicija. Ribu valja naći i kad se nađe plasirati joj ove ubitačne varalice pravo ispred nosa.

---

image

Našao se preblizu

---

Zbog specifične građe, koja opet uvjetuje jednako specifično kuckanje i grebanje po dnu uz lelujavo kretanje suknjice i udica skrivenih u suknjici, inchiku varalice su predatorima posebno zanimljive i provokativne. Predatori ih naprosto obožavaju. A još ako se dodatno naješkaju s komadima lignje, dvije ribe u jednom spuštanju na istu varalicu uopće nisu iznimaka.

Štap za lov inchiku varalicama mora biti snažan, vrlo sličnih performansi kao i štap namijenjen vertical jiggingu. Ne mora biti posebno dug, 1,75 do 2,10 m je više nego dovoljna dužina, dok gramažom definitivno mora parirati i korištenoj varalici i očekivanom ulovu.

Za lov ovom tehnikom su primjereniji elastičniji štapovi koji će lakše podnijeti naprezanja i manje zamarati ribolovca tijekom izvlačenja. No takvi štapovi početnicima znaju predstavljati prave probleme kada su u pitanju kontre, odnosno potvrde kačenja.

Manji zubaci krunaši do dva kilograme težine na većim dubinama grizu baš poput sitne ribe u kančarenju tako da definitivno traže potvrdu kačenja. Često se samo objese, ali još češće spadnu ukoliko ih se dodatno ne uvjeri u to da su uistinu progutali udicu.

Ovom se tehnikom izvrsno love zubaci krunaši, kirnje, pagari i škarpine, ali isto tako i zubaci, naravno, ako im se varalica plasira ispred nosa, a što se može samo ako se teren, kao što smo već rekli, jako, jako dobro poznaje.

---

image

Ni lucevi im ne mogu odoljeti

---

PRAVE ODLUKE

Rezime cijele priče je jednostavan. Bez obzira za koju se tehniku od navedenih odlučili, oprema mora biti potpuno prilagođena toj tehnici. Štap mora biti odgovarajući kao i rola ili multiplikator kako bi se u potpunosti mogli koncentrirati na ono što se događa na kraju strune.

Istina je da i ćorava koka povremeno nađe neko zrno, no u ovom se slučaju samo uz temeljitu pripremu postižu vrhunski rezultati.

Samo konstantan boravak na moru uz dobro poznavanje terena začinjeno kvalitetnom elektronskom podrškom koju valja znati ispravno pročitati, te uz adekvatan ribolovni pribor moraju dati zapažene rezultate.

Većina ribolovaca očekuje da će se odmah nakon spuštanja varalice u more za njom zaletjeti neka riba. Takvima dobar ilustrator mogu biti panulaši koji katkad po cijeli dan provlače živu lignju koju nijedan predator ni ne pogleda.

Istina je da je ribolov teškom artiljerijom dinamičniji tim više što se u kraćem vremenu može pregledati veće područje i uloviti veća količina ribe nego standardnim tradicionalnim ribolovnim alatima, no to nipošto ne znači da je to jednostavan posao.

---

image

I kovači vole inchiku

---

U trenutku kad se naiđe na ribu, potrebno je moći i znati prepoznati što se vidi na sonderu, odlučiti se koju od tehnika primijeniti i istovremeno ispravno pročitati i vjetar i kurente, te u skladu sa svim donijeti ispravnu odluku.

Naravno, iza svega stoji i pouzdano jako plovilo s kojim se brzo može doći do pozicije i jednako brzo se premjestiti ukoliko uvjeti to zahtijevaju.

A ako i nakon svega imate određene sumnje prema teškoj artiljeriji, umolite nekoga to je iskusniji da vas povede sa sobom. I kad prvi puta uživo vidite što teška artiljerija uistinu može, teško ćete se nakon takvog iskustva odlučiti za povratak nekom lakšem pristupu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Velika ješka - velika riba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Velika ješka - velika riba 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-31 09:42:22 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Goran Stipanić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-31 10:01:23 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-31 09:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 70 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/31\/9614862.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/9614860.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/9614863.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/9614899.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/9614903.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/9614904.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/9614910.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/9614912.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/9614913.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/9614914.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Toni Mu\u0161tra","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Inchiku <\/em>doje\u0161kan komadom srdele je uzeo danak<\/p>","

I kova\u010di vole inchiku<\/em><\/p>","

Na pravom mjestu u pravo vrijeme<\/p>","

Kruna\u0161i su posebno lakomi<\/p>","

Tanki blank i pouzdani multiplikator<\/p>","

Jo\u0161 jedna okrunjena glava je zavr\u0161ila u oprari<\/p>","

Nje\u017eno, tanko i elegantno...<\/p>","

Kobne naran\u010daste prugice<\/p>","

Na\u0161ao se preblizu<\/p>","

Ni lucevi im ne mogu odoljeti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9614862_1920.jpg":"1920x1080","k_9614862_1280.jpg":"1280x1280","k_9614862_1024.jpg":"1024x1024","k_9614862_640.jpg":"640x640","k_9614862_480.jpg":"480x480","k_9614862_340.jpg":"340x340","k_9614862_220.jpg":"220x220","o_9614862_1280.jpg":"1280x960","o_9614862_1024.jpg":"1024x768","o_9614862_640.jpg":"640x480","o_9614862_480.jpg":"480x360","o_9614862_340.jpg":"340x255","o_9614862_220.jpg":"220x165","h_9614862_1280.jpg":"1280x854","h_9614862_1024.jpg":"1024x683","h_9614862_640.jpg":"640x427","h_9614862_480.jpg":"480x320","h_9614862_340.jpg":"340x227","h_9614862_220.jpg":"220x147","pp_9614862_1280.jpg":"1006x1280","pp_9614862_1024.jpg":"805x1024","pp_9614862_640.jpg":"503x640","pp_9614862_480.jpg":"377x480","pp_9614862_340.jpg":"267x340","pp_9614862_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9614860_1920.jpg":"1920x1080","k_9614860_1280.jpg":"1280x1280","k_9614860_1024.jpg":"1024x1024","k_9614860_640.jpg":"640x640","k_9614860_480.jpg":"480x480","k_9614860_340.jpg":"340x340","k_9614860_220.jpg":"220x220","o_9614860_1280.jpg":"1280x960","o_9614860_1024.jpg":"1024x768","o_9614860_640.jpg":"640x480","o_9614860_480.jpg":"480x360","o_9614860_340.jpg":"340x255","o_9614860_220.jpg":"220x165","h_9614860_1280.jpg":"1280x854","h_9614860_1024.jpg":"1024x683","h_9614860_640.jpg":"640x427","h_9614860_480.jpg":"480x320","h_9614860_340.jpg":"340x227","h_9614860_220.jpg":"220x147","pp_9614860_1280.jpg":"1006x1280","pp_9614860_1024.jpg":"805x1024","pp_9614860_640.jpg":"503x640","pp_9614860_480.jpg":"377x480","pp_9614860_340.jpg":"267x340","pp_9614860_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9614863_1920.jpg":"1920x1080","k_9614863_1280.jpg":"1280x1280","k_9614863_1024.jpg":"1024x1024","k_9614863_640.jpg":"640x640","k_9614863_480.jpg":"480x480","k_9614863_340.jpg":"340x340","k_9614863_220.jpg":"220x220","o_9614863_1280.jpg":"1280x960","o_9614863_1024.jpg":"1024x768","o_9614863_640.jpg":"640x480","o_9614863_480.jpg":"480x360","o_9614863_340.jpg":"340x255","o_9614863_220.jpg":"220x165","h_9614863_1280.jpg":"1280x854","h_9614863_1024.jpg":"1024x683","h_9614863_640.jpg":"640x427","h_9614863_480.jpg":"480x320","h_9614863_340.jpg":"340x227","h_9614863_220.jpg":"220x147","pp_9614863_1280.jpg":"1006x1280","pp_9614863_1024.jpg":"805x1024","pp_9614863_640.jpg":"503x640","pp_9614863_480.jpg":"377x480","pp_9614863_340.jpg":"267x340","pp_9614863_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9614899_1920.jpg":"1920x1080","k_9614899_1280.jpg":"1280x1280","k_9614899_1024.jpg":"1024x1024","k_9614899_640.jpg":"640x640","k_9614899_480.jpg":"480x480","k_9614899_340.jpg":"340x340","k_9614899_220.jpg":"220x220","o_9614899_1280.jpg":"1280x960","o_9614899_1024.jpg":"1024x768","o_9614899_640.jpg":"640x480","o_9614899_480.jpg":"480x360","o_9614899_340.jpg":"340x255","o_9614899_220.jpg":"220x165","h_9614899_1280.jpg":"1280x854","h_9614899_1024.jpg":"1024x683","h_9614899_640.jpg":"640x427","h_9614899_480.jpg":"480x320","h_9614899_340.jpg":"340x227","h_9614899_220.jpg":"220x147","pp_9614899_1280.jpg":"1006x1280","pp_9614899_1024.jpg":"805x1024","pp_9614899_640.jpg":"503x640","pp_9614899_480.jpg":"377x480","pp_9614899_340.jpg":"267x340","pp_9614899_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9614903_1920.jpg":"1920x1080","k_9614903_1280.jpg":"1280x1280","k_9614903_1024.jpg":"1024x1024","k_9614903_640.jpg":"640x640","k_9614903_480.jpg":"480x480","k_9614903_340.jpg":"340x340","k_9614903_220.jpg":"220x220","o_9614903_1280.jpg":"1280x960","o_9614903_1024.jpg":"1024x768","o_9614903_640.jpg":"640x480","o_9614903_480.jpg":"480x360","o_9614903_340.jpg":"340x255","o_9614903_220.jpg":"220x165","h_9614903_1280.jpg":"1280x854","h_9614903_1024.jpg":"1024x683","h_9614903_640.jpg":"640x427","h_9614903_480.jpg":"480x320","h_9614903_340.jpg":"340x227","h_9614903_220.jpg":"220x147","pp_9614903_1280.jpg":"1006x1280","pp_9614903_1024.jpg":"805x1024","pp_9614903_640.jpg":"503x640","pp_9614903_480.jpg":"377x480","pp_9614903_340.jpg":"267x340","pp_9614903_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3411","hd_9614904_1920.jpg":"1920x1080","k_9614904_1280.jpg":"1280x1280","k_9614904_1024.jpg":"1024x1024","k_9614904_640.jpg":"640x640","k_9614904_480.jpg":"480x480","k_9614904_340.jpg":"340x340","k_9614904_220.jpg":"220x220","o_9614904_1280.jpg":"1280x2274","o_9614904_1024.jpg":"1024x1819","o_9614904_640.jpg":"640x1137","o_9614904_480.jpg":"480x852","o_9614904_340.jpg":"340x604","o_9614904_220.jpg":"220x390","h_9614904_1280.jpg":"1280x854","h_9614904_1024.jpg":"1024x683","h_9614904_640.jpg":"640x427","h_9614904_480.jpg":"480x320","h_9614904_340.jpg":"340x227","h_9614904_220.jpg":"220x147","pp_9614904_1280.jpg":"1006x1280","pp_9614904_1024.jpg":"805x1024","pp_9614904_640.jpg":"503x640","pp_9614904_480.jpg":"377x480","pp_9614904_340.jpg":"267x340","pp_9614904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_9614910_1920.jpg":"1920x1080","k_9614910_1280.jpg":"1280x1280","k_9614910_1024.jpg":"1024x1024","k_9614910_640.jpg":"640x640","k_9614910_480.jpg":"480x480","k_9614910_340.jpg":"340x340","k_9614910_220.jpg":"220x220","o_9614910_1280.jpg":"1280x1706","o_9614910_1024.jpg":"1024x1365","o_9614910_640.jpg":"640x853","o_9614910_480.jpg":"480x640","o_9614910_340.jpg":"340x453","o_9614910_220.jpg":"220x293","h_9614910_1280.jpg":"1280x854","h_9614910_1024.jpg":"1024x683","h_9614910_640.jpg":"640x427","h_9614910_480.jpg":"480x320","h_9614910_340.jpg":"340x227","h_9614910_220.jpg":"220x147","pp_9614910_1280.jpg":"1006x1280","pp_9614910_1024.jpg":"805x1024","pp_9614910_640.jpg":"503x640","pp_9614910_480.jpg":"377x480","pp_9614910_340.jpg":"267x340","pp_9614910_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9614912_1920.jpg":"1920x1080","k_9614912_1280.jpg":"1280x1280","k_9614912_1024.jpg":"1024x1024","k_9614912_640.jpg":"640x640","k_9614912_480.jpg":"480x480","k_9614912_340.jpg":"340x340","k_9614912_220.jpg":"220x220","o_9614912_1280.jpg":"1280x960","o_9614912_1024.jpg":"1024x768","o_9614912_640.jpg":"640x480","o_9614912_480.jpg":"480x360","o_9614912_340.jpg":"340x255","o_9614912_220.jpg":"220x165","h_9614912_1280.jpg":"1280x854","h_9614912_1024.jpg":"1024x683","h_9614912_640.jpg":"640x427","h_9614912_480.jpg":"480x320","h_9614912_340.jpg":"340x227","h_9614912_220.jpg":"220x147","pp_9614912_1280.jpg":"1006x1280","pp_9614912_1024.jpg":"805x1024","pp_9614912_640.jpg":"503x640","pp_9614912_480.jpg":"377x480","pp_9614912_340.jpg":"267x340","pp_9614912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_9614913_1920.jpg":"1920x1080","k_9614913_1280.jpg":"1280x1280","k_9614913_1024.jpg":"1024x1024","k_9614913_640.jpg":"640x640","k_9614913_480.jpg":"480x480","k_9614913_340.jpg":"340x340","k_9614913_220.jpg":"220x220","o_9614913_1280.jpg":"1280x1706","o_9614913_1024.jpg":"1024x1365","o_9614913_640.jpg":"640x853","o_9614913_480.jpg":"480x640","o_9614913_340.jpg":"340x453","o_9614913_220.jpg":"220x293","h_9614913_1280.jpg":"1280x854","h_9614913_1024.jpg":"1024x683","h_9614913_640.jpg":"640x427","h_9614913_480.jpg":"480x320","h_9614913_340.jpg":"340x227","h_9614913_220.jpg":"220x147","pp_9614913_1280.jpg":"1006x1280","pp_9614913_1024.jpg":"805x1024","pp_9614913_640.jpg":"503x640","pp_9614913_480.jpg":"377x480","pp_9614913_340.jpg":"267x340","pp_9614913_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_9614914_1920.jpg":"1920x1080","k_9614914_1280.jpg":"1280x1280","k_9614914_1024.jpg":"1024x1024","k_9614914_640.jpg":"640x640","k_9614914_480.jpg":"480x480","k_9614914_340.jpg":"340x340","k_9614914_220.jpg":"220x220","o_9614914_1280.jpg":"1280x1706","o_9614914_1024.jpg":"1024x1365","o_9614914_640.jpg":"640x853","o_9614914_480.jpg":"480x640","o_9614914_340.jpg":"340x453","o_9614914_220.jpg":"220x293","h_9614914_1280.jpg":"1280x854","h_9614914_1024.jpg":"1024x683","h_9614914_640.jpg":"640x427","h_9614914_480.jpg":"480x320","h_9614914_340.jpg":"340x227","h_9614914_220.jpg":"220x147","pp_9614914_1280.jpg":"1006x1280","pp_9614914_1024.jpg":"805x1024","pp_9614914_640.jpg":"503x640","pp_9614914_480.jpg":"377x480","pp_9614914_340.jpg":"267x340","pp_9614914_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15255431 Threads: 3 Questions: 3175810587 Slow queries: 7119804 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235479456 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kako-i-sto-loviti-teskim-varalicama-svih-oblika-i-namjena-1180301 [printLink] => /om/ribolov/kako-i-sto-loviti-teskim-varalicama-svih-oblika-i-namjena-1180301?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628126 [name] => varalice za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-14 14:07:44 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-ribolov [link] => /tag/varalice-za-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 667466 [name] => odabir varalice za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-16 14:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => odabir-varalice-za-ribolov [link] => /tag/odabir-varalice-za-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672422 [name] => vertical jigging varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-31 11:57:32 [main_article_id] => 0 [alias] => vertical-jigging-varalice [link] => /tag/vertical-jigging-varalice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 672423 [name] => kabura varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-31 11:57:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kabura-varalice [link] => /tag/kabura-varalice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 672424 [name] => inchiku varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-31 11:57:32 [main_article_id] => 0 [alias] => inchiku-varalice [link] => /tag/inchiku-varalice ) [5] => stdClass Object ( [id] => 672425 [name] => varalice za jigging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-31 11:57:32 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-jigging [link] => /tag/varalice-za-jigging ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Velika ješka - velika riba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako i što loviti teškim varalicama svih oblika i namjena: odabir prave tehnike u pravom trenutku je ključni detalj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-22-48-07-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614862.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Toni Muštra [mainImageDesc] =>

Inchiku doješkan komadom srdele je uzeo danak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614862.jpg [title] => Toni Muštra

Inchiku doješkan komadom srdele je uzeo danak

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614860.jpg [title] =>

I kovači vole inchiku

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614863.jpg [title] =>

Na pravom mjestu u pravo vrijeme

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614899.jpg [title] =>

Krunaši su posebno lakomi

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614903.jpg [title] =>

Tanki blank i pouzdani multiplikator

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614904.jpg [title] =>

Još jedna okrunjena glava je završila u oprari

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614910.jpg [title] =>

Nježno, tanko i elegantno...

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614912.jpg [title] =>

Kobne narančaste prugice

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614913.jpg [title] =>

Našao se preblizu

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/9614914.jpg [title] =>

Ni lucevi im ne mogu odoljeti

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Velika ješka - velika riba, satara je izreka koja u najvećem broju slučajeva drži vodu. No, ponekad bi bilo primjerenije reći teška ješka, jer se upravo na najteže varalice sve češće love i najveće ribe.

I dok je prije nekih desetak i više godina glavna ješka za velikog zubaca, gofa ili kirnju bila velika lignja, danas su to teške varalice.

Vertical jigging, kabura i inchiku su tehnike koje su do nas došle iz Japana preko talijanskih distributera, ispočetka tiho i skoro nevidljivo zaogrnute skepsom i krajnjim nepovjerenjem da bi u relativno kratkom vremenu postale glavni alat mnogih zaljubljenika u ribolov upravo najvećih, ili bi možda bolje bilo reći najtraženijih i najcjenjenijih riba.

Vertical jigging je tehnika o kojoj je u prvo vrijeme, neposredno nakon pojavljivanja na Jadranu napisano više bajki nego što su ih braća Grimm svojevremeno stigli zapisati i ispričati.

Naravno, u svoj toj hrpi napisanoga jedan dio je bio i istinit, no najveći je zapravo dio išao na ruku trgovcima koji su na taj način pokušavali pospješiti prodaju skupocjene opreme, posebno dizajnirane štapove i multiplikatore, skupu upredenicu i posebno dizajnirane teške jigove i ringove.

Nakon što je prošla prva euforija, ustanovljeno je da sve to što su nam pričali uistinu lovi i radi, no isto je tako otkriveno da se sve to može složiti i sa znatno manje novca i da glavni naglasak ipak nije na opremi na kojoj piše vertical jigging.

---

image

Na pravom mjestu u pravo vrijeme

---

Da se razumijemo, to nipošto ne znači da oprema ne treba biti vrhunska. Činjenica je da se ne može jiggati s teleskopima i sa stacionarkama od 100 kuna, no isto tako oprema ne mora biti najskuplja, jer to nipošto nije nikakva garancija da je ta ista oprema i najkvalitetnija.

Štap za vertical jigging mora moći podnijeti napore jiganja s 200 gramskim jigom i izdržati zamaranje eventualne kapitalne lovine teške i preko 30 kilograma. Istovremeno, takav štap mora biti i dovoljno lagan da se može držati u rukama i s njim odrađivati sve što ova fizički zahtjevna tehnika nameće.

Ako je uz štap uparena stacionarka, tada su i njene karakteristike strogo definirane. Izdržljivost u kombinaciji s fizičkim gabaritima, odnosno dimenzijama i težinom ne ostavljaju puno prostora za kombiniranje. Postavljanjem takvih granica nije teško složiti odgovarajući komplet.

---

image

Tanki blank i pouzdani multiplikator

---

PUTANJE I BOJE

Upredenica također ne mora biti dvanaestnitna, no svakako mora biti dovoljno izdržljiva i podatna. Nažalost, tu ne postoje kompromisi tako da jeftileni ne prolaze čak ni prvo sito u kalkulaciji. Kvalitetne upredenice koštaju, a kada se na udicama nađe prava riba, tada ta cijena postaje itekako jasna i opravdana i najvećim skepticima i škrcima.

Jigovi su pak priča za sebe. I u tom svijetu postoje, kao i općenito u svijetu varalica, varalice za ribe i za ljude. U principu su svi jigovi lovni, smo što su neki lovni malo više, a neki malo manje. Razlika među njima je u njihovoj građi, simetričnosti ili asimetričnosti zahvaljujući čemu će u propadanju, odnosno naglom povlačenju prema površini, odrađivati različite pokrete.

I dok će se neki modeli u oba pravca kretati gotovo pravolinijski, drugi će u toj putanji oscilirati i pokazivati otklon od središta i do dva-tri metra. No, takvi detalji su uglavnom naznačeni na pakiranjima tako da u tom segmentu ne bi trebalo biti nekih iznenađenja.

---

image

Krunaši su posebno lakomi

---

Zato je boja pak druga priča. Nažalost, još uvijek nije u potpunosti definiran način na koji ribe vide i percipiraju svoju okolinu. Budući da se more ponaša kao filter koji s porastom dubina gasi boju po boju iz klasičnog sunčevog spektra, ostaje neobjašnjeno zašto bi nekoj ribi bila atraktivnija pink boja od crvene, ili plava od žute.

I premda je taj dio neobjašnjiv, drugi dio vezan uz vidljivost je itekako objašnjiv. Hologramski uzorci, bili posloženi klasično heksagonalno ili simulirajući riblju krljušt, svakako su puno vidljiviji od jednolično obojanih površina.

Takvi se uzorci mogu vidjeti iz puno veće udaljenosti, čime je osnovni cilj, privlačenje ribe, postignut. Naravno, tada slijedi drugi dio igre u kojem moramo ribu uvjeriti da je taj komad metala zapravo neodoljiv i da ga ona pod svaku cijenu mora progutati.

KONCEPT LAKOG PLIJENA

U podmorju vladaju dva vrlo surova pravila. Prvo je pojesti i ne biti pojeden, a drugo, možda još važnije, je pojesti prvi, prije svih drugih. Upravo se na tim pravilima temelji koncept jigganja.

U trenutku kada velika riba postane svjesna jiga koji tone ili strelovito juri prema površini, neće oklijevati već će iz straha da joj plijen ne pobjegne, jednako strelovito pokušati zgrabiti to nešto što se tako brzo i nepravilno kreće. Naime, pod morem se ništa ne kreće na način na koji se kreće jig, osim ako to nešto nije povrijeđeno, uplašeno ili na izmaku snaga.

---

image

Nježno, tanko i elegantno...

---

Uostalom, na tom konceptu lakog plijena počiva većina varaličarskih odrednica, tako da se i vertical jigging savršeno uklopio u već postojeću priču. Naravno, budući da je sve znatno teže i da se kreće u okomitom vodenom stupcu, i kretnje su brže, a cijela tehnika znatno dinamičnija od svih ostalih.

NJEŽNIJA STRANA PRIČE

No nisu sve jigerske tehnike tako zahtjevne. Postoje i lakši jigovi, ali i tehnike koje se konceptualno nalaze na istom tragu, samo u light verziji kakva je npr. slow pitch tehnika. Ona se bazira također na pokretima u kojima se varalica pokreće u okomitom vodenom stupcu, no puno sporije i nježnije, dijelom zbog lakših varalica, a dijelom i zbog načina na koji joj se udahnjuju pokreti.

U slow pitch tehnici se nakon trzaja štapa prema gore pušta da štap svojom elastičnošću dovrši pokret, što nas dovodi do jako bitne stvari, odnosno do neosporno važne kvalitete štapa.

I dok rola u ovoj tehnici služi ponajprije za sakupljanje viška strune, naravno, samo do trenutka kačenja, štap je taj ključni dio pribora koji mora u suradnji s dobro odabranom varalicom uloviti ribu.

Takav štap nikako nije nekakav allround model, već je to štap strogo profiliranih performasi – dovoljno mekan i podatan da može kasniti u trzaju prema gore, a opet dovoljno žilav da dovrši pokret. Naravno, tome svakako treba dodati - i dovoljno jak da može podnijeti izvlačenje kapitalne ribe.

---

image

Kobne narančaste prugice

---

A varalice? U principu su gotovo sve jednako koncipirane tako da u trenutku naglog pokreta prema gore ili tijekom tonjenja imaju putanju koja je sve samo ne pravolinijska. Svakako se na to nadovezuje već ispričana priča o bojama i holoelementima, privlačnoj moći, itd…

Ipak, premda konceptualno vrlo slična vertical jiggingu, slow pitch tehnika je namijenjena lovu nešto manjih riba. Pritom se nikako ne misli na arbune od 20 deka, no u odnosu na kapitalne gofove i zubace, pagar od dva, ili arbun od jednog kilograma se ipak može smatrati manjim

PROVOKACIJE I PODRAŽAJI

Kabura, kao još jedna jigerska tehnika, na sreću ne zahtijeva veliku fizičku uigranost, barem ne do trenutka kada se na udici ili udicama nađe riba. Za razliku od lova vertical jigging tehnikom u kojoj riba praktički nema vremena promotriti varalicu, u lovu kabura tehnikom vremena ima na pretek. I u najvećem broju slučajeva riba brzo ustanovi da je u pitanju varalica ili barem vrlo sumnjiva igra, no unatoč toj spoznaji ne prestaje slijediti zamamne trakove i lamele.

Naime, ribu na napad možemo isprovocirati mirisom i okusom kada se puca na osnove nagone, odnosno nagon za hranjenjem, jakom konkurencijom, odnosno dovođenjem u situaciju sad-il-nikad što je slučaj u vertical jiggingu ili provokacijom iritacijom.

Puno je varalica napadnuto i puno je riba izgubilo glavu pokušavajući otjerati uljeza iz svog životnog područja, no još ih je više stradalo zbog radoznalosti.

---

image

Još jedna okrunjena glava je završila u oprari

---

A kabura upravo to i radi, iritira i privlači u isto vrijeme. Neodoljivi spori ples niti u suknjici koja krije udice, te jednako provokativan ples dugih lamela uz veliko oko i glavu koja podsjeća na nekog glavonošca, izazov su kojem je teško odoljeti. A onda su tu i probni napadi u kojima se ocjenjuje je li to što se pokušava napasti potencijalno opasno ili jestivo.

Pritom ne treba smetnuti s uma da noga nekog raka prije nego se zdrobi nije ništa drukčijeg okusa od okusa nekog komada kamena. Sve to u kombinaciji, dovoljno je da isprovocira napad, i to pogotovo ako traje dovoljno dugo i dovoljno sporo.

A još ako se doda kakav okusno mirisni podražaj postavljanjem komadića lignje ili crva na varalicu, tada je uspjeh gotovo zagarantiran. Ipak valja napomenuti da su u kombinaciji s animalnim ješkama napadi riba češći, ali su ribe u prosjeku manje.

A da li će se koristiti klasična kabura, tai kabura ili slide kabura, pa i tenya, stvar je ponajprije osobnih sklonosti. Ako se povlače u propisanim okvirima, tada su rezultati uvijek dobri i zadovoljavajući.

UVJERAVANJA U PROGUTANE UDICE

I za kraj je u okvirima teškog naoružanja ostao sve popularniji inchiku. Ove su varalice namijenjene uistinu velikim ribama na samome dnu li neposredno iznad dna. Potrebno ih je pustiti da udare u dno, pa ih uz laganu vožnju brodom, ako nema dovoljno kurenta, provozati brzinom do dvije milje.

Naravno, da je to cijela priča svi bi lovili isključivo na inchiku, a ribe već odavno ne bi bilo u moru. Dakle preduvjet za lov ovom tehnikom je jako dobro poznavanje pozicija. Ribu valja naći i kad se nađe plasirati joj ove ubitačne varalice pravo ispred nosa.

---

image

Našao se preblizu

---

Zbog specifične građe, koja opet uvjetuje jednako specifično kuckanje i grebanje po dnu uz lelujavo kretanje suknjice i udica skrivenih u suknjici, inchiku varalice su predatorima posebno zanimljive i provokativne. Predatori ih naprosto obožavaju. A još ako se dodatno naješkaju s komadima lignje, dvije ribe u jednom spuštanju na istu varalicu uopće nisu iznimaka.

Štap za lov inchiku varalicama mora biti snažan, vrlo sličnih performansi kao i štap namijenjen vertical jiggingu. Ne mora biti posebno dug, 1,75 do 2,10 m je više nego dovoljna dužina, dok gramažom definitivno mora parirati i korištenoj varalici i očekivanom ulovu.

Za lov ovom tehnikom su primjereniji elastičniji štapovi koji će lakše podnijeti naprezanja i manje zamarati ribolovca tijekom izvlačenja. No takvi štapovi početnicima znaju predstavljati prave probleme kada su u pitanju kontre, odnosno potvrde kačenja.

Manji zubaci krunaši do dva kilograme težine na većim dubinama grizu baš poput sitne ribe u kančarenju tako da definitivno traže potvrdu kačenja. Često se samo objese, ali još češće spadnu ukoliko ih se dodatno ne uvjeri u to da su uistinu progutali udicu.

Ovom se tehnikom izvrsno love zubaci krunaši, kirnje, pagari i škarpine, ali isto tako i zubaci, naravno, ako im se varalica plasira ispred nosa, a što se može samo ako se teren, kao što smo već rekli, jako, jako dobro poznaje.

---

image

Ni lucevi im ne mogu odoljeti

---

PRAVE ODLUKE

Rezime cijele priče je jednostavan. Bez obzira za koju se tehniku od navedenih odlučili, oprema mora biti potpuno prilagođena toj tehnici. Štap mora biti odgovarajući kao i rola ili multiplikator kako bi se u potpunosti mogli koncentrirati na ono što se događa na kraju strune.

Istina je da i ćorava koka povremeno nađe neko zrno, no u ovom se slučaju samo uz temeljitu pripremu postižu vrhunski rezultati.

Samo konstantan boravak na moru uz dobro poznavanje terena začinjeno kvalitetnom elektronskom podrškom koju valja znati ispravno pročitati, te uz adekvatan ribolovni pribor moraju dati zapažene rezultate.

Većina ribolovaca očekuje da će se odmah nakon spuštanja varalice u more za njom zaletjeti neka riba. Takvima dobar ilustrator mogu biti panulaši koji katkad po cijeli dan provlače živu lignju koju nijedan predator ni ne pogleda.

Istina je da je ribolov teškom artiljerijom dinamičniji tim više što se u kraćem vremenu može pregledati veće područje i uloviti veća količina ribe nego standardnim tradicionalnim ribolovnim alatima, no to nipošto ne znači da je to jednostavan posao.

---

image

I kovači vole inchiku

---

U trenutku kad se naiđe na ribu, potrebno je moći i znati prepoznati što se vidi na sonderu, odlučiti se koju od tehnika primijeniti i istovremeno ispravno pročitati i vjetar i kurente, te u skladu sa svim donijeti ispravnu odluku.

Naravno, iza svega stoji i pouzdano jako plovilo s kojim se brzo može doći do pozicije i jednako brzo se premjestiti ukoliko uvjeti to zahtijevaju.

A ako i nakon svega imate određene sumnje prema teškoj artiljeriji, umolite nekoga to je iskusniji da vas povede sa sobom. I kad prvi puta uživo vidite što teška artiljerija uistinu može, teško ćete se nakon takvog iskustva odlučiti za povratak nekom lakšem pristupu.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Toni Muštra
Toni Muštra

Inchiku doješkan komadom srdele je uzeo danak


I kovači vole inchiku


Na pravom mjestu u pravo vrijeme


Krunaši su posebno lakomi


Tanki blank i pouzdani multiplikator


Još jedna okrunjena glava je završila u oprari


Nježno, tanko i elegantno...


Kobne narančaste prugice


Našao se preblizu


Ni lucevi im ne mogu odoljeti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kako-i-sto-loviti-teskim-varalicama-svih-oblika-i-namjena-1180301 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e10766349701b0c3a455fa2394978c2716534344 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+i+%C5%A1to+loviti+te%C5%A1kim+varalicama+svih+oblika+i+namjena%3A+odabir+prave+tehnike+u+pravom+trenutku+je+klju%C4%8Dni+detalj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-i-sto-loviti-teskim-varalicama-svih-oblika-i-namjena-1180301 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-i-sto-loviti-teskim-varalicama-svih-oblika-i-namjena-1180301 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Velika ješka - velika riba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Velika ješka - velika ribaKako i što loviti teškim varalicama svih oblika i namjena: odabir prave tehnike u pravom trenutku je ključni detalj

Piše Goran Stipanić
31. ožujka 2022. - 11:43

Velika ješka - velika riba, satara je izreka koja u najvećem broju slučajeva drži vodu. No, ponekad bi bilo primjerenije reći teška ješka, jer se upravo na najteže varalice sve češće love i najveće ribe.

I dok je prije nekih desetak i više godina glavna ješka za velikog zubaca, gofa ili kirnju bila velika lignja, danas su to teške varalice.

Vertical jigging, kabura i inchiku su tehnike koje su do nas došle iz Japana preko talijanskih distributera, ispočetka tiho i skoro nevidljivo zaogrnute skepsom i krajnjim nepovjerenjem da bi u relativno kratkom vremenu postale glavni alat mnogih zaljubljenika u ribolov upravo najvećih, ili bi možda bolje bilo reći najtraženijih i najcjenjenijih riba.

Vertical jigging je tehnika o kojoj je u prvo vrijeme, neposredno nakon...

16. svibanj 2024 00:48