stdClass Object ( [id] => 1186083 [title] => Dolazak nevere ne mora značiti kraj ribolova: jugo je idealno za lov riba koje tada ‘polude‘ i lako nasjednu na provokaciju [alias] => jugo-je-idealno-za-lov-riba-koje-tada-polude-i-lako-nasjednu-na-provokaciju [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hladniji dio godine je sada već daleko za nama i ono što nas čeka je ispunjeno ponajprije povoljnim vremenskim uvjetima. Ipak, unatoč takvom optimizmu, nekoliko dana južine uzrokovane ciklonom nisu nikako iznimka što svima onima koji od vremena očekuju idealne uvjete stvara ozbiljne probleme.

No zato svi oni koji su se spremni uloviti u koštac s vjetrovima i kišnim kapima u takvim danima vide svoju priliku koju ne treba propustiti i potratiti na gledanje televizije iz najdraže fotelje.

Pad barometra većini ribolovaca zadaje glavobolju, što nije nikakvo čudo, jer se takva promjena tlaka redovito vezuje uz vjetrove iz trećega kvadranta, koji su nautičarima sinonim užasa. Ali, srećom, ne razvijaju se svi padovi barometra u olujno jugo ili razorni garbin, niti je svaki južni vjetar baš toliko destruktivan i poguban.

Premda se garbin u pravilu javlja kao posljedica neverina, donekle je ipak predvidiv. Sinoptičke karte, upozorenja meteorologa, tipična greda od oblaka nad jugozapadnim obzorom i jak neverin koji mu u devedeset posto slučajeva prethodi, najčešće su dovoljna upozorenja, tako da je zapravo vrlo malo ribolovaca koji se uopće dovode u situaciju da moraju tražiti zaklon od ovog strašnog vjetra.

A dobar zaklon i sigurno sidrište koje mora biti potpuno zaklonjeno od ovog vjetra i ulazom okrenuto prema suprotnoj strani svijeta, jedina su garancija u trenucima kada se garbin sa svojim križnim valovima razmaše.

Jugo je još predvidljiviji vjetar. Baš nikada se ne javlja iznenada, a prethode mu znaci koji su lako vidljivi i onima manje vičnim prognostici i morsko-nautičarskim vještinama.

---

image

Ova nevera dolazi polako

---

Jugo u pravilu ima sporu i temeljitu najavu, koja često traje danima. Mutan obzor, sparina, visoka koncentracija vlage, uz neizbježnu najavu na televizijskim i radiokanalima, najčešće su dostatno upozorenje svima koji su vezani uz more na bilo koji način. A upravo u tom najavljujućem razdoblju spretni ribolovci mogu ostvariti itekako zadivljujuće rezultate.

GENOVA JE KRIVA ZA SVE

Jugo je rijetko kada suho. Iznimku čini palac, južni vjetar uzrokovan ciklonom koji sa sobom nosi veliku količinu soli, ali bez kiše, i koji zahvaljujući toj velikoj količini soli koju nosi doslovno spali sve ono oskudno raslinje na našim otocima.

Srećom je, za razliku od klasičnog vlažnog i mutnog juga, suho ciklonalno jugo ipak rijedak vjetar. A u zavisnosti od smjera pružanja vrtložnih gibanja, jugo na našoj obali može imati jači ili slabiji utjecaj na razvoj naoblake i količine oborina.

Najvlažnije jugo na našoj obali, a isto tako najčešće pa onda i najpoznatije, ima izvor u Genovskom zaljevu, po čemu je ciklona koja ga nosi i dobila naziv. Zbog velike količine vlažnog zraka koji na svom putu podigne s morske površine, dolaskom u naše krajeve, genovska ciklona istresa svu silu kiše, pri čemu to istresanje rijetko kada traje kraće od tri dana.

Ipak, bez obzira na to je li riječ o genovskoj cikloni ili kakvom drugom izvorištu, jugo je, kao što smo rekli, predvidivo i u svojoj najavi spretnom ribolovcu vrlo izdašno.

Pad tlaka je u situacijama kada jugo postupno nadolazi najčešće spor, tako da ga stanovnici podmorja ne osjećaju kao atak na svoj metabolizam. Promjena koja se približava u ribe postupno unosi nemir koji ih tjera da se ponašaju malo drukčije nego inače. To je posebno izraženo kod predatora.

---

image

Na rubu ovog muteža u moru vrebaju brancini

---

Baš kao i ljudi koji su meteopati, tako i bića iz morskog svijeta pokazuju znakove zlovolje i razdražljivosti. Spremni su na kavgu i ako nisu gladni, a što je stvarno rijetkost, tako da će napasti sve što procijene kao potencijalnu opasnost u bilo kojem smislu. Sve što im može ugroziti lovno područje i integritet njihova najužeg habitata, bez razmišljanja će pokušati napadom otjerati.

Naravno, ako pokušaju otjerati vješto vođenu i izbalansiranu varalicu ili kakvu živu, udicama armiranu ješku, ishod nije teško predvidjeti. Upravo se stoga u vrijeme nadolazećeg juga mogu ostvariti ulovi neobičnim kreacijama ili nesvakidašnje vođenim ješkama.

Zubatac, gof, kirnja, kantar, pa čak i najobičnija mala pirka, u to su vrijeme posebno razdražljivi, pri čemu oprez ustupa mjesto agresivnosti. A tek ovčice, brancini, cipli...

BAROMETAR JE OKIDAČ

Obalni ribolov također je jako podređen utjecaju promjenjivog i nestabilnog tlaka zraka uzrokovanog nadolazećim jugom. Tako mnoge vrste riba, poput primjerice ovčice ili brancina, pokazuju iznimno visoku osjetljivost na barometarsku nestabilnost.

Posebno je zanimljivo da aktivnost meteopatski osjetljivih vrsta raste do kulminacije nevremena, nakon čega opada intenzitetom kojim u tom trenutku i barometar raste.

A ako je pad tlaka popraćen kišom, uspjeh ne može izostati. Većina ribolovaca nakon prvih kapi kiše počinje skupljati stvari spremajući se za bijeg koji nazivaju odlaskom kući. No, oni koji znaju što slijedi posežu za kišnim odijelima i ostaju na poziciji.

---

image

I beach ledgering po južini donosi dobre ulove

---

Ovčice, koje su do prije svega nekoliko trenutaka bezvoljno i reda radi prevrtale gomilice pijeska po dnu, počinju intenzivno rovati panično tražeći i gutajući sve što je jestivo kao da slijedi smak svijeta, nakon čega hrane više uopće neće biti. Brancini će se početkom kiše nerijetko baciti i na varalice koje u nekim klasičnim spinnerskim situacijama ne bi nikada ni pogledali.

Za kišna vremena cipli će napadati ponuđene ješke tempom koji ni najvještiji natjecatelj ne može stizati, dok će na nekoj kamenitoj punti fratri jednako intenzivno napadati naješkane udice i tako ribolovcu biti servirani baš kao na pladnju.

---

image

Ovčice se najbolje love po kiši

---

BUDITE SPREMNI ZA UZMAK

Ipak, u takvim uvjetima treba biti vrlo oprezan. Naravno, sama prisutnost na poziciji po kišnom jugu nije sama po sebi jamstvo ribolovnog uspjeha. Unatoč svim povoljnim uvjetima koji su prisutni, uspjeh lako može izostati ako nisu posloženi i ostali detalji.

Premda riba u takvim situacijama reagira impulzivno i naizgled bez razmišljanja, loše vezana udica, nepotreban čvor ili izostanak fluorokarbona na završnom dijelu predveza može u trenutku okrenuti situaciju u riblju korist. I u takvim, za ribolovca vrlo povoljnim uvjetima, pribor mora biti besprijekorno pripremljen i posložen.

---

image

Laka panula na rubu neverina često donosi dobre rezultate

---

No, ta urednost nije neophodna samo radi ribolovnog uspjeha, nego i zbog činjenice da trenutak kada se ipak mora napustiti bojno polje nikada nije strogo ocrtan.

Naime, koliko god jugo bilo predvidivo, sam trenutak prekida ribolova zbog kulminacije nevremena uzrokovanog jugom ponekad je teško odrediti. Pred nama može biti čitav dan, a ponekad tek nekih pola sata ribolova, koje svakako treba što kvalitetnije iskoristiti.

Riba koja u tim trenucima primi udicu pokazat će izrazit temperament i borbenost, nerijetko i preko očekivanja. Ipak, uza sav gušt i avanturistički duh ribolova na pragu neverina, ne smije se iz vida izgubiti važna činjenica da grafit jako voli elektricitet u svim oblicima, a posebno u obliku velikog pražnjenja iz oblaka.

---

image

Cipli se pred jugo doslovno raspomame

---

Kišno jugo redovito je vezano uz grmljavinu, pa korištenje grafitnih štapova u tim trenucima ribolov može učiniti vrlo riskantnim i pogibeljnim pothvatom. Stoga je pametno na prvi znak grmljavinskog nevremena, unatoč svoj aktivnosti ribe, sklopiti štapove i prestati loviti.

A ako je lovište okrenuto prema jugu, tada treba biti dodatno oprezan, jer uz jugo često idu i plimni valovi koji znaju iznenaditi i iskusnije ribolovce. Zato opremu treba držati na okupu kako bi se u što kraćem vremenu mogla pokupiti i ponijeti.

I premda jugo uvijek dolazi sporo i daje dovoljno vremena za ribolov na rubu neverina, oblaci koji nose kišu i gromove putuju puno brže zbog čega osim u more, pogled treba često usmjeriti i gore, pa u skladu s vlastitom prognozom nastaviti loviti ili se jednostavno spakirati i ne vući više vraga za rep.

---

image

Kontra ciklonalnog juga po brancine

------
image

U bijegu pred neverinom sa sedam milja u krmi i originalom na kraju sistema

------
image

I dok iza punte kuha, cijela je vala puna ribe koja čeka naješkanu udicu

------
image

Pred neveru na bolognese i bigattine

------
image

Kiša je počela, ali još nije vrijeme za doma

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PAD BAROMETRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PAD BAROMETRA 2 0 7987 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-21 11:55:36 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Alberto Rončević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-21 12:40:34 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-21 12:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 63 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583092.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583072.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583076.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583078.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583080.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583082.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583086.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583088.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583090.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583094.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583096.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583098.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/21\/19583100.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Alberto Ron\u010devi\u0107","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Neposredno pred neveru, po jugu koje raste, nasukan je ovaj kapitalac<\/p>","

Cipli se pred jugo doslovno raspomame<\/p>","

Laka panula na rubu neverina \u010desto donosi dobre rezultate<\/p>","

Kontra ciklonalnog juga po brancine<\/p>","

I beach ledgering<\/em> po ju\u017eini donosi dobre ulove<\/p>","

Ki\u0161a je po\u010dela, ali jo\u0161 nije vrijeme za doma<\/p>","

Pala je na shore jigging<\/em> u zavjetrini dok jugo vani pumpa<\/p>","

Ova nevera dolazi polako<\/p>","

Na rubu ovog mute\u017ea u moru vrebaju brancini<\/p>","

Ov\u010dice se najbolje love po ki\u0161i<\/p>","

U bijegu pred neverinom sa sedam milja u krmi i originalom <\/em>na kraju sistema<\/p>","

I dok iza punte kuha, cijela je vala puna ribe koja \u010deka naje\u0161kanu udicu<\/p>","

Pred neveru na bolognese <\/em>i bigattine<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_19583092_1920.jpg":"1920x1080","k_19583092_1280.jpg":"1280x1280","k_19583092_1024.jpg":"1024x1024","k_19583092_640.jpg":"640x640","k_19583092_480.jpg":"480x480","k_19583092_340.jpg":"340x340","k_19583092_220.jpg":"220x220","o_19583092_1280.jpg":"1280x960","o_19583092_1024.jpg":"1024x768","o_19583092_640.jpg":"640x480","o_19583092_480.jpg":"480x360","o_19583092_340.jpg":"340x255","o_19583092_220.jpg":"220x165","h_19583092_1280.jpg":"1280x854","h_19583092_1024.jpg":"1024x683","h_19583092_640.jpg":"640x427","h_19583092_480.jpg":"480x320","h_19583092_340.jpg":"340x227","h_19583092_220.jpg":"220x147","pp_19583092_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583092_1024.jpg":"805x1024","pp_19583092_640.jpg":"503x640","pp_19583092_480.jpg":"377x480","pp_19583092_340.jpg":"267x340","pp_19583092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19583072_1920.jpg":"1920x1080","k_19583072_1280.jpg":"1280x1280","k_19583072_1024.jpg":"1024x1024","k_19583072_640.jpg":"640x640","k_19583072_480.jpg":"480x480","k_19583072_340.jpg":"340x340","k_19583072_220.jpg":"220x220","o_19583072_1280.jpg":"1280x853","o_19583072_1024.jpg":"1024x682","o_19583072_640.jpg":"640x426","o_19583072_480.jpg":"480x320","o_19583072_340.jpg":"340x226","o_19583072_220.jpg":"220x146","h_19583072_1280.jpg":"1280x854","h_19583072_1024.jpg":"1024x683","h_19583072_640.jpg":"640x427","h_19583072_480.jpg":"480x320","h_19583072_340.jpg":"340x227","h_19583072_220.jpg":"220x147","pp_19583072_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583072_1024.jpg":"805x1024","pp_19583072_640.jpg":"503x640","pp_19583072_480.jpg":"377x480","pp_19583072_340.jpg":"267x340","pp_19583072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19583076_1920.jpg":"1920x1080","k_19583076_1280.jpg":"1280x1280","k_19583076_1024.jpg":"1024x1024","k_19583076_640.jpg":"640x640","k_19583076_480.jpg":"480x480","k_19583076_340.jpg":"340x340","k_19583076_220.jpg":"220x220","o_19583076_1280.jpg":"1280x1706","o_19583076_1024.jpg":"1024x1365","o_19583076_640.jpg":"640x853","o_19583076_480.jpg":"480x640","o_19583076_340.jpg":"340x453","o_19583076_220.jpg":"220x293","h_19583076_1280.jpg":"1280x854","h_19583076_1024.jpg":"1024x683","h_19583076_640.jpg":"640x427","h_19583076_480.jpg":"480x320","h_19583076_340.jpg":"340x227","h_19583076_220.jpg":"220x147","pp_19583076_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583076_1024.jpg":"805x1024","pp_19583076_640.jpg":"503x640","pp_19583076_480.jpg":"377x480","pp_19583076_340.jpg":"267x340","pp_19583076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19583078_1920.jpg":"1920x1080","k_19583078_1280.jpg":"1280x1280","k_19583078_1024.jpg":"1024x1024","k_19583078_640.jpg":"640x640","k_19583078_480.jpg":"480x480","k_19583078_340.jpg":"340x340","k_19583078_220.jpg":"220x220","o_19583078_1280.jpg":"1280x960","o_19583078_1024.jpg":"1024x768","o_19583078_640.jpg":"640x480","o_19583078_480.jpg":"480x360","o_19583078_340.jpg":"340x255","o_19583078_220.jpg":"220x165","h_19583078_1280.jpg":"1280x854","h_19583078_1024.jpg":"1024x683","h_19583078_640.jpg":"640x427","h_19583078_480.jpg":"480x320","h_19583078_340.jpg":"340x227","h_19583078_220.jpg":"220x147","pp_19583078_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583078_1024.jpg":"805x1024","pp_19583078_640.jpg":"503x640","pp_19583078_480.jpg":"377x480","pp_19583078_340.jpg":"267x340","pp_19583078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19583080_1920.jpg":"1920x1080","k_19583080_1280.jpg":"1280x1280","k_19583080_1024.jpg":"1024x1024","k_19583080_640.jpg":"640x640","k_19583080_480.jpg":"480x480","k_19583080_340.jpg":"340x340","k_19583080_220.jpg":"220x220","o_19583080_1280.jpg":"1280x1706","o_19583080_1024.jpg":"1024x1365","o_19583080_640.jpg":"640x853","o_19583080_480.jpg":"480x640","o_19583080_340.jpg":"340x453","o_19583080_220.jpg":"220x293","h_19583080_1280.jpg":"1280x854","h_19583080_1024.jpg":"1024x683","h_19583080_640.jpg":"640x427","h_19583080_480.jpg":"480x320","h_19583080_340.jpg":"340x227","h_19583080_220.jpg":"220x147","pp_19583080_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583080_1024.jpg":"805x1024","pp_19583080_640.jpg":"503x640","pp_19583080_480.jpg":"377x480","pp_19583080_340.jpg":"267x340","pp_19583080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1194","hd_19583082_1920.jpg":"1920x1080","k_19583082_1280.jpg":"1280x1280","k_19583082_1024.jpg":"1024x1024","k_19583082_640.jpg":"640x640","k_19583082_480.jpg":"480x480","k_19583082_340.jpg":"340x340","k_19583082_220.jpg":"220x220","o_19583082_1280.jpg":"1280x796","o_19583082_1024.jpg":"1024x636","o_19583082_640.jpg":"640x398","o_19583082_480.jpg":"480x298","o_19583082_340.jpg":"340x211","o_19583082_220.jpg":"220x136","h_19583082_1280.jpg":"1280x854","h_19583082_1024.jpg":"1024x683","h_19583082_640.jpg":"640x427","h_19583082_480.jpg":"480x320","h_19583082_340.jpg":"340x227","h_19583082_220.jpg":"220x147","pp_19583082_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583082_1024.jpg":"805x1024","pp_19583082_640.jpg":"503x640","pp_19583082_480.jpg":"377x480","pp_19583082_340.jpg":"267x340","pp_19583082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19583086_1920.jpg":"1920x1080","k_19583086_1280.jpg":"1280x1280","k_19583086_1024.jpg":"1024x1024","k_19583086_640.jpg":"640x640","k_19583086_480.jpg":"480x480","k_19583086_340.jpg":"340x340","k_19583086_220.jpg":"220x220","o_19583086_1280.jpg":"1280x1706","o_19583086_1024.jpg":"1024x1365","o_19583086_640.jpg":"640x853","o_19583086_480.jpg":"480x640","o_19583086_340.jpg":"340x453","o_19583086_220.jpg":"220x293","h_19583086_1280.jpg":"1280x854","h_19583086_1024.jpg":"1024x683","h_19583086_640.jpg":"640x427","h_19583086_480.jpg":"480x320","h_19583086_340.jpg":"340x227","h_19583086_220.jpg":"220x147","pp_19583086_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583086_1024.jpg":"805x1024","pp_19583086_640.jpg":"503x640","pp_19583086_480.jpg":"377x480","pp_19583086_340.jpg":"267x340","pp_19583086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19583088_1920.jpg":"1920x1080","k_19583088_1280.jpg":"1280x1280","k_19583088_1024.jpg":"1024x1024","k_19583088_640.jpg":"640x640","k_19583088_480.jpg":"480x480","k_19583088_340.jpg":"340x340","k_19583088_220.jpg":"220x220","o_19583088_1280.jpg":"1280x853","o_19583088_1024.jpg":"1024x682","o_19583088_640.jpg":"640x426","o_19583088_480.jpg":"480x320","o_19583088_340.jpg":"340x226","o_19583088_220.jpg":"220x146","h_19583088_1280.jpg":"1280x854","h_19583088_1024.jpg":"1024x683","h_19583088_640.jpg":"640x427","h_19583088_480.jpg":"480x320","h_19583088_340.jpg":"340x227","h_19583088_220.jpg":"220x147","pp_19583088_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583088_1024.jpg":"805x1024","pp_19583088_640.jpg":"503x640","pp_19583088_480.jpg":"377x480","pp_19583088_340.jpg":"267x340","pp_19583088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19583090_1920.jpg":"1920x1080","k_19583090_1280.jpg":"1280x1280","k_19583090_1024.jpg":"1024x1024","k_19583090_640.jpg":"640x640","k_19583090_480.jpg":"480x480","k_19583090_340.jpg":"340x340","k_19583090_220.jpg":"220x220","o_19583090_1280.jpg":"1280x853","o_19583090_1024.jpg":"1024x682","o_19583090_640.jpg":"640x426","o_19583090_480.jpg":"480x320","o_19583090_340.jpg":"340x226","o_19583090_220.jpg":"220x146","h_19583090_1280.jpg":"1280x854","h_19583090_1024.jpg":"1024x683","h_19583090_640.jpg":"640x427","h_19583090_480.jpg":"480x320","h_19583090_340.jpg":"340x227","h_19583090_220.jpg":"220x147","pp_19583090_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583090_1024.jpg":"805x1024","pp_19583090_640.jpg":"503x640","pp_19583090_480.jpg":"377x480","pp_19583090_340.jpg":"267x340","pp_19583090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19583094_1920.jpg":"1920x1080","k_19583094_1280.jpg":"1280x1280","k_19583094_1024.jpg":"1024x1024","k_19583094_640.jpg":"640x640","k_19583094_480.jpg":"480x480","k_19583094_340.jpg":"340x340","k_19583094_220.jpg":"220x220","o_19583094_1280.jpg":"1280x960","o_19583094_1024.jpg":"1024x768","o_19583094_640.jpg":"640x480","o_19583094_480.jpg":"480x360","o_19583094_340.jpg":"340x255","o_19583094_220.jpg":"220x165","h_19583094_1280.jpg":"1280x854","h_19583094_1024.jpg":"1024x683","h_19583094_640.jpg":"640x427","h_19583094_480.jpg":"480x320","h_19583094_340.jpg":"340x227","h_19583094_220.jpg":"220x147","pp_19583094_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583094_1024.jpg":"805x1024","pp_19583094_640.jpg":"503x640","pp_19583094_480.jpg":"377x480","pp_19583094_340.jpg":"267x340","pp_19583094_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19583096_1920.jpg":"1920x1080","k_19583096_1280.jpg":"1280x1280","k_19583096_1024.jpg":"1024x1024","k_19583096_640.jpg":"640x640","k_19583096_480.jpg":"480x480","k_19583096_340.jpg":"340x340","k_19583096_220.jpg":"220x220","o_19583096_1280.jpg":"1280x853","o_19583096_1024.jpg":"1024x682","o_19583096_640.jpg":"640x426","o_19583096_480.jpg":"480x320","o_19583096_340.jpg":"340x226","o_19583096_220.jpg":"220x146","h_19583096_1280.jpg":"1280x854","h_19583096_1024.jpg":"1024x683","h_19583096_640.jpg":"640x427","h_19583096_480.jpg":"480x320","h_19583096_340.jpg":"340x227","h_19583096_220.jpg":"220x147","pp_19583096_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583096_1024.jpg":"805x1024","pp_19583096_640.jpg":"503x640","pp_19583096_480.jpg":"377x480","pp_19583096_340.jpg":"267x340","pp_19583096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19583098_1920.jpg":"1920x1080","k_19583098_1280.jpg":"1280x1280","k_19583098_1024.jpg":"1024x1024","k_19583098_640.jpg":"640x640","k_19583098_480.jpg":"480x480","k_19583098_340.jpg":"340x340","k_19583098_220.jpg":"220x220","o_19583098_1280.jpg":"1280x960","o_19583098_1024.jpg":"1024x768","o_19583098_640.jpg":"640x480","o_19583098_480.jpg":"480x360","o_19583098_340.jpg":"340x255","o_19583098_220.jpg":"220x165","h_19583098_1280.jpg":"1280x854","h_19583098_1024.jpg":"1024x683","h_19583098_640.jpg":"640x427","h_19583098_480.jpg":"480x320","h_19583098_340.jpg":"340x227","h_19583098_220.jpg":"220x147","pp_19583098_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583098_1024.jpg":"805x1024","pp_19583098_640.jpg":"503x640","pp_19583098_480.jpg":"377x480","pp_19583098_340.jpg":"267x340","pp_19583098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","hd_19583100_1920.jpg":"1920x1080","k_19583100_1280.jpg":"1280x1280","k_19583100_1024.jpg":"1024x1024","k_19583100_640.jpg":"640x640","k_19583100_480.jpg":"480x480","k_19583100_340.jpg":"340x340","k_19583100_220.jpg":"220x220","o_19583100_1280.jpg":"1280x1706","o_19583100_1024.jpg":"1024x1365","o_19583100_640.jpg":"640x853","o_19583100_480.jpg":"480x640","o_19583100_340.jpg":"340x453","o_19583100_220.jpg":"220x293","h_19583100_1280.jpg":"1280x854","h_19583100_1024.jpg":"1024x683","h_19583100_640.jpg":"640x427","h_19583100_480.jpg":"480x320","h_19583100_340.jpg":"340x227","h_19583100_220.jpg":"220x147","pp_19583100_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583100_1024.jpg":"805x1024","pp_19583100_640.jpg":"503x640","pp_19583100_480.jpg":"377x480","pp_19583100_340.jpg":"267x340","pp_19583100_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15106846 Threads: 3 Questions: 3160977550 Slow queries: 7069734 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235165862 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/jugo-je-idealno-za-lov-riba-koje-tada-polude-i-lako-nasjednu-na-provokaciju-1186083 [printLink] => /om/ribolov/jugo-je-idealno-za-lov-riba-koje-tada-polude-i-lako-nasjednu-na-provokaciju-1186083?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 674907 [name] => ribolov jugo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 14:32:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-jugo [link] => /tag/ribolov-jugo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674908 [name] => ribolov nevera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 14:32:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-nevera [link] => /tag/ribolov-nevera ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674909 [name] => ribe koje vole jugo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 14:32:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ribe-koje-vole-jugo [link] => /tag/ribe-koje-vole-jugo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 674910 [name] => ribolov za vrijeme juga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 14:32:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-za-vrijeme-juga [link] => /tag/ribolov-za-vrijeme-juga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PAD BAROMETRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dolazak nevere ne mora značiti kraj ribolova: jugo je idealno za lov riba koje tada ‘polude‘ i lako nasjednu na provokaciju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-05-31-41-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583092.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Alberto Rončević [mainImageDesc] =>

Neposredno pred neveru, po jugu koje raste, nasukan je ovaj kapitalac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583092.jpg [title] =>

Neposredno pred neveru, po jugu koje raste, nasukan je ovaj kapitalac

Alberto Rončević ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583072.jpg [title] =>

Cipli se pred jugo doslovno raspomame

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583076.jpg [title] =>

Laka panula na rubu neverina često donosi dobre rezultate

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583078.jpg [title] =>

Kontra ciklonalnog juga po brancine

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583080.jpg [title] =>

I beach ledgering po južini donosi dobre ulove

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583082.jpg [title] =>

Kiša je počela, ali još nije vrijeme za doma

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583086.jpg [title] =>

Pala je na shore jigging u zavjetrini dok jugo vani pumpa

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583088.jpg [title] =>

Ova nevera dolazi polako

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583090.jpg [title] =>

Na rubu ovog muteža u moru vrebaju brancini

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583094.jpg [title] =>

Ovčice se najbolje love po kiši

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583096.jpg [title] =>

U bijegu pred neverinom sa sedam milja u krmi i originalom na kraju sistema

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583098.jpg [title] =>

I dok iza punte kuha, cijela je vala puna ribe koja čeka naješkanu udicu

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/19583100.jpg [title] =>

Pred neveru na bolognese i bigattine

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hladniji dio godine je sada već daleko za nama i ono što nas čeka je ispunjeno ponajprije povoljnim vremenskim uvjetima. Ipak, unatoč takvom optimizmu, nekoliko dana južine uzrokovane ciklonom nisu nikako iznimka što svima onima koji od vremena očekuju idealne uvjete stvara ozbiljne probleme.

No zato svi oni koji su se spremni uloviti u koštac s vjetrovima i kišnim kapima u takvim danima vide svoju priliku koju ne treba propustiti i potratiti na gledanje televizije iz najdraže fotelje.

Pad barometra većini ribolovaca zadaje glavobolju, što nije nikakvo čudo, jer se takva promjena tlaka redovito vezuje uz vjetrove iz trećega kvadranta, koji su nautičarima sinonim užasa. Ali, srećom, ne razvijaju se svi padovi barometra u olujno jugo ili razorni garbin, niti je svaki južni vjetar baš toliko destruktivan i poguban.

Premda se garbin u pravilu javlja kao posljedica neverina, donekle je ipak predvidiv. Sinoptičke karte, upozorenja meteorologa, tipična greda od oblaka nad jugozapadnim obzorom i jak neverin koji mu u devedeset posto slučajeva prethodi, najčešće su dovoljna upozorenja, tako da je zapravo vrlo malo ribolovaca koji se uopće dovode u situaciju da moraju tražiti zaklon od ovog strašnog vjetra.

A dobar zaklon i sigurno sidrište koje mora biti potpuno zaklonjeno od ovog vjetra i ulazom okrenuto prema suprotnoj strani svijeta, jedina su garancija u trenucima kada se garbin sa svojim križnim valovima razmaše.

Jugo je još predvidljiviji vjetar. Baš nikada se ne javlja iznenada, a prethode mu znaci koji su lako vidljivi i onima manje vičnim prognostici i morsko-nautičarskim vještinama.

---

image

Ova nevera dolazi polako

---

Jugo u pravilu ima sporu i temeljitu najavu, koja često traje danima. Mutan obzor, sparina, visoka koncentracija vlage, uz neizbježnu najavu na televizijskim i radiokanalima, najčešće su dostatno upozorenje svima koji su vezani uz more na bilo koji način. A upravo u tom najavljujućem razdoblju spretni ribolovci mogu ostvariti itekako zadivljujuće rezultate.

GENOVA JE KRIVA ZA SVE

Jugo je rijetko kada suho. Iznimku čini palac, južni vjetar uzrokovan ciklonom koji sa sobom nosi veliku količinu soli, ali bez kiše, i koji zahvaljujući toj velikoj količini soli koju nosi doslovno spali sve ono oskudno raslinje na našim otocima.

Srećom je, za razliku od klasičnog vlažnog i mutnog juga, suho ciklonalno jugo ipak rijedak vjetar. A u zavisnosti od smjera pružanja vrtložnih gibanja, jugo na našoj obali može imati jači ili slabiji utjecaj na razvoj naoblake i količine oborina.

Najvlažnije jugo na našoj obali, a isto tako najčešće pa onda i najpoznatije, ima izvor u Genovskom zaljevu, po čemu je ciklona koja ga nosi i dobila naziv. Zbog velike količine vlažnog zraka koji na svom putu podigne s morske površine, dolaskom u naše krajeve, genovska ciklona istresa svu silu kiše, pri čemu to istresanje rijetko kada traje kraće od tri dana.

Ipak, bez obzira na to je li riječ o genovskoj cikloni ili kakvom drugom izvorištu, jugo je, kao što smo rekli, predvidivo i u svojoj najavi spretnom ribolovcu vrlo izdašno.

Pad tlaka je u situacijama kada jugo postupno nadolazi najčešće spor, tako da ga stanovnici podmorja ne osjećaju kao atak na svoj metabolizam. Promjena koja se približava u ribe postupno unosi nemir koji ih tjera da se ponašaju malo drukčije nego inače. To je posebno izraženo kod predatora.

---

image

Na rubu ovog muteža u moru vrebaju brancini

---

Baš kao i ljudi koji su meteopati, tako i bića iz morskog svijeta pokazuju znakove zlovolje i razdražljivosti. Spremni su na kavgu i ako nisu gladni, a što je stvarno rijetkost, tako da će napasti sve što procijene kao potencijalnu opasnost u bilo kojem smislu. Sve što im može ugroziti lovno područje i integritet njihova najužeg habitata, bez razmišljanja će pokušati napadom otjerati.

Naravno, ako pokušaju otjerati vješto vođenu i izbalansiranu varalicu ili kakvu živu, udicama armiranu ješku, ishod nije teško predvidjeti. Upravo se stoga u vrijeme nadolazećeg juga mogu ostvariti ulovi neobičnim kreacijama ili nesvakidašnje vođenim ješkama.

Zubatac, gof, kirnja, kantar, pa čak i najobičnija mala pirka, u to su vrijeme posebno razdražljivi, pri čemu oprez ustupa mjesto agresivnosti. A tek ovčice, brancini, cipli...

BAROMETAR JE OKIDAČ

Obalni ribolov također je jako podređen utjecaju promjenjivog i nestabilnog tlaka zraka uzrokovanog nadolazećim jugom. Tako mnoge vrste riba, poput primjerice ovčice ili brancina, pokazuju iznimno visoku osjetljivost na barometarsku nestabilnost.

Posebno je zanimljivo da aktivnost meteopatski osjetljivih vrsta raste do kulminacije nevremena, nakon čega opada intenzitetom kojim u tom trenutku i barometar raste.

A ako je pad tlaka popraćen kišom, uspjeh ne može izostati. Većina ribolovaca nakon prvih kapi kiše počinje skupljati stvari spremajući se za bijeg koji nazivaju odlaskom kući. No, oni koji znaju što slijedi posežu za kišnim odijelima i ostaju na poziciji.

---

image

I beach ledgering po južini donosi dobre ulove

---

Ovčice, koje su do prije svega nekoliko trenutaka bezvoljno i reda radi prevrtale gomilice pijeska po dnu, počinju intenzivno rovati panično tražeći i gutajući sve što je jestivo kao da slijedi smak svijeta, nakon čega hrane više uopće neće biti. Brancini će se početkom kiše nerijetko baciti i na varalice koje u nekim klasičnim spinnerskim situacijama ne bi nikada ni pogledali.

Za kišna vremena cipli će napadati ponuđene ješke tempom koji ni najvještiji natjecatelj ne može stizati, dok će na nekoj kamenitoj punti fratri jednako intenzivno napadati naješkane udice i tako ribolovcu biti servirani baš kao na pladnju.

---

image

Ovčice se najbolje love po kiši

---

BUDITE SPREMNI ZA UZMAK

Ipak, u takvim uvjetima treba biti vrlo oprezan. Naravno, sama prisutnost na poziciji po kišnom jugu nije sama po sebi jamstvo ribolovnog uspjeha. Unatoč svim povoljnim uvjetima koji su prisutni, uspjeh lako može izostati ako nisu posloženi i ostali detalji.

Premda riba u takvim situacijama reagira impulzivno i naizgled bez razmišljanja, loše vezana udica, nepotreban čvor ili izostanak fluorokarbona na završnom dijelu predveza može u trenutku okrenuti situaciju u riblju korist. I u takvim, za ribolovca vrlo povoljnim uvjetima, pribor mora biti besprijekorno pripremljen i posložen.

---

image

Laka panula na rubu neverina često donosi dobre rezultate

---

No, ta urednost nije neophodna samo radi ribolovnog uspjeha, nego i zbog činjenice da trenutak kada se ipak mora napustiti bojno polje nikada nije strogo ocrtan.

Naime, koliko god jugo bilo predvidivo, sam trenutak prekida ribolova zbog kulminacije nevremena uzrokovanog jugom ponekad je teško odrediti. Pred nama može biti čitav dan, a ponekad tek nekih pola sata ribolova, koje svakako treba što kvalitetnije iskoristiti.

Riba koja u tim trenucima primi udicu pokazat će izrazit temperament i borbenost, nerijetko i preko očekivanja. Ipak, uza sav gušt i avanturistički duh ribolova na pragu neverina, ne smije se iz vida izgubiti važna činjenica da grafit jako voli elektricitet u svim oblicima, a posebno u obliku velikog pražnjenja iz oblaka.

---

image

Cipli se pred jugo doslovno raspomame

---

Kišno jugo redovito je vezano uz grmljavinu, pa korištenje grafitnih štapova u tim trenucima ribolov može učiniti vrlo riskantnim i pogibeljnim pothvatom. Stoga je pametno na prvi znak grmljavinskog nevremena, unatoč svoj aktivnosti ribe, sklopiti štapove i prestati loviti.

A ako je lovište okrenuto prema jugu, tada treba biti dodatno oprezan, jer uz jugo često idu i plimni valovi koji znaju iznenaditi i iskusnije ribolovce. Zato opremu treba držati na okupu kako bi se u što kraćem vremenu mogla pokupiti i ponijeti.

I premda jugo uvijek dolazi sporo i daje dovoljno vremena za ribolov na rubu neverina, oblaci koji nose kišu i gromove putuju puno brže zbog čega osim u more, pogled treba često usmjeriti i gore, pa u skladu s vlastitom prognozom nastaviti loviti ili se jednostavno spakirati i ne vući više vraga za rep.

---

image

Kontra ciklonalnog juga po brancine

------
image

U bijegu pred neverinom sa sedam milja u krmi i originalom na kraju sistema

------
image

I dok iza punte kuha, cijela je vala puna ribe koja čeka naješkanu udicu

------
image

Pred neveru na bolognese i bigattine

------
image

Kiša je počela, ali još nije vrijeme za doma

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Alberto Rončević
Alberto Rončević

Neposredno pred neveru, po jugu koje raste, nasukan je ovaj kapitalac


Cipli se pred jugo doslovno raspomame


Laka panula na rubu neverina često donosi dobre rezultate


Kontra ciklonalnog juga po brancine


I beach ledgering po južini donosi dobre ulove


Kiša je počela, ali još nije vrijeme za doma


Pala je na shore jigging u zavjetrini dok jugo vani pumpa


Ova nevera dolazi polako


Na rubu ovog muteža u moru vrebaju brancini


Ovčice se najbolje love po kiši


U bijegu pred neverinom sa sedam milja u krmi i originalom na kraju sistema


I dok iza punte kuha, cijela je vala puna ribe koja čeka naješkanu udicu


Pred neveru na bolognese i bigattine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/jugo-je-idealno-za-lov-riba-koje-tada-polude-i-lako-nasjednu-na-provokaciju-1186083 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a36ddf005004fa0631c2c1593d93bd90bde00f2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dolazak+nevere+ne+mora+zna%C4%8Diti+kraj+ribolova%3A+jugo+je+idealno+za+lov+riba+koje+tada+%E2%80%98polude%E2%80%98+i+lako+nasjednu+na+provokaciju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjugo-je-idealno-za-lov-riba-koje-tada-polude-i-lako-nasjednu-na-provokaciju-1186083 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjugo-je-idealno-za-lov-riba-koje-tada-polude-i-lako-nasjednu-na-provokaciju-1186083 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PAD BAROMETRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

PAD BAROMETRADolazak nevere ne mora značiti kraj ribolova: jugo je idealno za lov riba koje tada ‘polude‘ i lako nasjednu na provokaciju

Piše Alberto Rončević
21. travnja 2022. - 14:36

Hladniji dio godine je sada već daleko za nama i ono što nas čeka je ispunjeno ponajprije povoljnim vremenskim uvjetima. Ipak, unatoč takvom optimizmu, nekoliko dana južine uzrokovane ciklonom nisu nikako iznimka što svima onima koji od vremena očekuju idealne uvjete stvara ozbiljne probleme.

No zato svi oni koji su se spremni uloviti u koštac s vjetrovima i kišnim kapima u takvim danima vide svoju priliku koju ne treba propustiti i potratiti na gledanje televizije iz najdraže fotelje.

Pad barometra većini ribolovaca zadaje glavobolju, što nije nikakvo čudo, jer se takva promjena tlaka redovito vezuje uz vjetrove iz trećega kvadranta, koji su nautičarima sinonim užasa. Ali, srećom, ne razvijaju se svi padovi barometra u olujno jugo ili razorni garbin, niti je svaki južni vjetar ...

14. svibanj 2024 07:31