stdClass Object ( [id] => 1198901 [title] => Jožica Bošković iskusila je čari pučinskog ribolova u Dominikanskoj Republici: Koljena se tresu, srce u grlu... Na štapu nešto potpuno ludo! [alias] => jozica-boskovic-iskusila-je-cari-pucinskog-ribolova-u-dominikanskoj-republici [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odmor u veljači, zašto ne? Zašto odmor mora uvijek biti usred ljeta. Uostalom to je moj odmor i mogu se odmoriti kad ja to želim. No, gdje otići, to je ipak bilo pitanje koje je zahtijevalo malo više razmišljanja.

Puno je destinacija i premišljanja bilo u igri, ali nekako bi se uvijek dogodilo da se sve završavalo pregledavanjem Kariba.

Ne znam koliko su pirati i filmska industrija bili ključni za donošenje odluke, ali znam da su kilometri obale s nagnutim palmama, bijelim pijeskom i toplim morem, barem je tako izgledalo na prospektima, prevagnuli i odluka je na kraju pala. Ide se na Hispaniolu u Dominikansku Republiku.

Nas četvero prijatelja, slovenski par Boris i Simona te suprug mi Mile i moja malenkost, ekipa smo s puno zajedničkih milja i kilometara po cijelom svijetu, tako da smo puni poleta i uzbuđenja uokvirenog nestrpljenjem napokon sjeli u avion u Münchenu, da bismo nakon devet sati leta preko Atlantika sletjeli na aerodrom Punta Cana.

U skladu s očekivanjima odmah nas je, već na izlasku iz aviona, zagrlio topli tropski zrak i miris mora. Nema ljepšeg osjećaja nego kad te nakon dalmatinske buretine dočeka ugodnih 27 Celzijevih stupnjeva. Smještamo se u resort i najprije odlazimo pogledati plažu.

I dok ostatak ekipe komentira granulaciju pijeska, ljepotu prozirnosti neba, kristalno more i nježni lahor, meni sasvim slučajno, ali samo meni, u oko odmah upada reklama za ribolov.

Na plakatu velika sabljarka. Naravno, neće staviti špara… Proputovala sam puno, a prilike za nekakav big game fishing zapravo do sada nikada nisam imala. Ili bi bilo preskupo, ili bi bilo loše vrijeme, ili se sve dogovori, ali ekipa uveče zalomi pa se ujutro u dogovoreno vrijeme zaspe.

I premda nisam inzistirala ni na čemu, i nikoga nisam pilila svojim željama, sutradan me ekipa dočekala s iznenađenjem koje me baš zateklo. Znajući koliko sam luda za ribolovom, uplatili su mi šest sati ribolova u ovom ribolovnom raju.

NA VLASTITU ODGOVORNOST

Nisam znala bi li plakala ili se smijala. Naravno, odmah sam se počela i brinuti. Ribolov je planiran tek za dva dana. Gledam prognozu i kalkuliram. Atlantik je to, vjetar u pojačanju… Sve me strah da ću opet fulati. I dok je ostatak ekipe uživao u svakom trenutku, od spize, preko plaže i mora do obilazaka, meni su u glavi stalno bili valovi, vjetar, ciklone…

A onda je osvanuo i taj dan. Ustajanje u pet ujutro, a ispred hotela nas čeka kombi i nasmijani vozač. Naravno, isplovljavanje nije bilo ispred hotela već u ribarskom mjestašcu Salvaleon de Higuey udaljenom nekih dvadesetak kilometara. Brzo smo stigli i zatekli vedru ekipu koja vodi ribolovne ture. Sve ide po špagu. Točni su, organizirani i ništa im nije teško. Organizator sastavlja ekipu za ribolov i tako otkrivam da s nama idu dva Nijemca, Poljak i Francuz.

---

image

Ramona je budila nostalgiju, ali i nadu u uspjeh

---

I premda sam vidjela mora i mora, pogled na pučinu mi se nije svidio. Kao da mi čitaju misli pružaju mi nekakav papir. Čitam i shvaćam da je u pitanju odricanje od odgovornosti. Pošto se diglo i more i vjetar, moramo potpisati da krećemo iako smo upozoreni, a što znači da isplovljavamo na vlastitu odgovornost. Veselo je krenulo…

VAŽNI DETALJI

Malom barkom nas prebacuju na usidreni 12-metarski brod nostalgičnog naziva Ramona. Na brodu nas dočekuju skiper Juan i ribar Benito.

---

image

Benito je bio izvrstan skiper na još boljem brodu

---

Odmah krećemo u razgledavanje broda i Benito nam pokazuje di se nalazi pivo, po njemu jedna od najvažnijih stvari u ovakvom poduhvatu. A onda ide i ždrijebanje. U svoju kapu stavlja brojeve od jedan do šest i, kad je došao red na mene, ja izvlačim broj tri. Srećković Boris je izvukao broj jedan što znači da će kada riba udari, biti prvi na štapu. Mile nije ni izvlačio broj. Odlučio je biti samo promatrač.

---

image

Boris je bio prvi na štapu

---

U pokretu smo i Benito montira ješku. Naravno, pažljivo gledam kako to radi. Ješka je uginula ribica slična našoj iglici. Ješka je na udici, koja mi se čini ogromna i nekako greza, i pričvršćuje je tankom bakrenom licnom.

Napokon ješka ide u more. Multiplikatori su Shimano TLD-2 od 50 LRSA, krena 1,5 milimetara. Brod je stabilan, jak, budi pouzdanje. Opremljen je vrhunskim outriggerima i navigacijom. Idemo u lagani trolling, pa podižemo brzinu do približno 5 NM.

---

image

Shimano je i ovdje bio zakon

---

Sunce se već diglo i pred nama se širi veliko, iskonsko, podivljalo plavetnilo. I premda mora ima, kako vrijeme prolazi ono potpisivanje odricanja od odgovornosti ima sve manje smisla. A opet, valjda ima ljudi kojima ovakvi valovi možda uistinu izgledaju apokaliptično.

Milju za miljom idemo na pučinu Atlantika. Izišli smo već nekih 20 milja tako da se kopno više ne vidi. Štapovi su u moru, ali se ništa ne događa. U očekivanju udarca pijemo pivo i razgovaramo s Benitom, polako shvaćajući zašto je odmah u startu istaknuo koliko je važno znati gdje se nalazi hladno pivo.

Sliježući zabrinuto ramenima Benito nam govori kako danas nema sreće. A baš se trudi. Svako malo pregledava štapove, provjerava kočnice i montira novu ješku. Četiri štapa su konstantno u moru, a ribe niotkuda.

---

image

Benito se jako trudio i stalno kontrolirao štapove i ješku

---

ETO RIBE!

Prošla su već tri sata. Pedeset milja je za nama i više ne možemo kriti razočaranje. More od najmanje pet bofora nas baca po palubi. Ekipa je sve kiselija. Valjda je ovako bilo i na onom brodu Bounty neposredno prije negoli je Gibson Hopkinsa stavio u štivu.

A onda odjednom Benito zaurla: Uno!!!

Udrila je! Napokon riba! Boris skače u borbeni stolac, uzima štap i borba može početi. Štap radi, a multiplikator bez problema gura metar za metrom one debele krene. Sve ide nekako prebrzo za moj gušt. Namotavanje staje i u sekundi se na palubi baca prekrasna lampuga od nekih dvanaestak kila. Tek ulovljena presijava se u žutim i tirkiznim preljevima. Prekrasna riba…

---

image

Barakuda je prekrasna riba

---

Premda je u većem dijelu ribolovnog svijeta poznata pod imenom mahi-mahi, ovdje je zovu dorado, što joj tako zlatnoj itekako pristaje. Na brodu opće oduševljenje. Kiseliš je zamijenila euforija. Ipak nećemo doma gole kosti. Najsretniji je, normalno, Boris s osmijehom od uha do uha.

A onda se opet čuje Benito!

–​ Dos!!!

Stisnutih očiju gledam Francuza koji je imao broj dva kako trči prema štapu koji se povija pod udarcima ribe. Nije baš neko savijanje, ali ej, svejedno riba, a ja nisam za štapom nego samo grizem usnicu. Pomalo nespretno, Francuz ipak uspijeva na palubu dovući barakudu, jednu od najagresivnijih morskih riba. Manja je od lampuge, ali je riba…

Ide slikanje, stavljanje nove ješke. Oko mene euforija, a meni nervoza raste. Ostalo je još malo vremena. Uplatili smo šest sati, a treba se i vratiti u luku.

---

image

Ješka su bile nekakve atlantske iglice

---

TREĆA – SREĆA

Nude me pivom koje odbijam. Stojim na palubi krajnje napeta i zapiljena u štapove. Mogu misliti kako je onima iza mene. Benito već pomalo posprema brod, jer kraj samo što nije osvanuo.

I onda, kad sam već svenula i izgubila svaku nadu čujem Benita kako urla:

– Tres!!!

To je za mene?! Nisam ga ni vidila. Kako mi je promakao? Grabim štap, koljena se tresu, srce u grlu, hoće mi iskočit… Na štapu nešto potpuno ludo. Vozi prema brodu, pa u dubinu, da bi u sljedećem trenutku pomislila da sam je izgubila. Nije, tu je… Trese, udara, vuče. Nije ogromno, ali nije ni malo…

Konačno je dovlačim do broda. Benito uzima kuku, naginje se preko bande i na palubu diže ribu koju nisam u životu vidjela, i nasmijan mi se obraća: Bravo, bravo! Wahoo…

Wahoo! Ne mogu vjerovati! Ulovila sam wahooa! Pa to je jedna od najbržih riba Atlantika i Pacifika. Riba se već primirila, a ja se još tresem, mojoj sreći nema kraja. I cijela ekipa je euforična. Nismo ulovili niti tunu, niti sabljarku, ali sam izlazak na Atlantik i ovaj little big game fishing za mene je predivno iskustvo.

---

image

Samo tri ribe, ali jedna je moja!

---

I dok se vraćamo u luku more se smiruje, tako i mučnina od valjanja polako nestaje. Uplovljavamo u luku iz koje smo to jutro krenuli i adrenalin popušta. Ribu ostavljamo posadi Ramone, pozdravljamo se s novim prijateljima i umorni padamo po sicevima kombija.

NIJE KOLUMBO BIO LUD

Sljedeći dani idu lagano. Plažica, kokteli, plivanje u toplom moru. Čekaju nas još mnoga uzbuđenja, ali se s ribolovom baš ništa ne može usporediti.

Slijede izleti po Dominicani, vožnja helikopterom, posjet glavnom gradu Santo Domingu koji je osnovao Bartolomeo, brat Kristofora Kolumba. Kolonijalna četvrt je dobro sačuvana.

---

image

Calle el Conde je najstarija komercijalna ulica

---

Sam grad predstavlja centar dominikanske kulture i spoj je povijesne i moderne arhitekture. A Dominikanci su uvijek nasmijani, društveni i vole turiste. Ništa im nije teško, uvijek su spremni pomoći. Službeni jezik je španjolski, no ravnopravno barataju engleskim i francuskim.

Hrana je upravo božanstvena. U ponudi su sve vrste morskih delicija, od kojih mi je u posebnom sjećanju ostao carpaccio od lampuge, kao i jastozi, uz obilje tropskog voća. Mogla bih vjerojatno danima pričati o ovom biseru Kariba. Bilo da tražite odmor, zabavu, avanture ili samo ležanje na plaži, Dominicana nudi sve to.

Ritam merenge, lakoća postojanja usprkos očitom siromaštvu, za većinu Europljana naviklih svakodnevnom stresu, neshvatljivo je. Za kardiologe tu definitivno nema posla. I dok sam se vraćala kući na internetu sam našla da je i Kristofor Kolumbo, kada je 1492. stigao na ovaj otok, uzviknuo da ne postoji ljepši otok na svijetu.

Bio je u pravu.

---

image

Lampuga je pala

------
image

Ne zovu je bez razloga dorado

------
image

Pogled iz helikoptera na jedno od brojnih odmarališta neposredno uz ocean

------
image

Museo de las casas reales ili što bi mi rekli Muzej kraljeva

------
image

Muzej Alcázar de Diego Colón, nazvan po sinu Kristofora Kolumba

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODMOR IZ SNova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ODMOR IZ SNova 2 0 9479 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-07 12:06:05 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Jožica Bošković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-08 05:52:48 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-08 05:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 87 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487080.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487064.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487066.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487068.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487070.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487072.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487074.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487078.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487082.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487084.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487086.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487088.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487094.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487096.png","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21487238.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u017eica Bo\u0161kovi\u0107","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Moj prvi wahoo<\/p>","

Je\u0161ka su bile nekakve atlantske iglice<\/p>","

Shimano <\/em>je i ovdje bio zakon<\/p>","

Boris je bio prvi na \u0161tapu<\/p>","

Lampuga je pala<\/p>","

Samo tri ribe, ali jedna je moja!<\/p>","

Ne zovu je bez razloga dorado<\/p>","

Barakuda je prekrasna riba<\/p>","

Benito je bio izvrstan skiper na jo\u0161 boljem brodu<\/p>","

Ramona <\/em>je budila nostalgiju, ali i nadu u uspjeh<\/p>","

Pogled iz helikoptera na jedno od brojnih odmarali\u0161ta neposredno uz ocean<\/p>","

Museo de las casas reales <\/em>ili \u0161to bi mi rekli Muzej kraljeva<\/em><\/p>","

Calle el Conde je najstarija komercijalna ulica<\/p>","

Benito se jako trudio i stalno kontrolirao \u0161tapove i je\u0161ku<\/p>","

Muzej Alc\u00e1zar de Diego Col\u00f3n<\/em>, nazvan po sinu Kristofora Kolumba<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["51:23","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1512x2016","hd_21487080_1920.jpg":"1920x1080","k_21487080_1280.jpg":"1280x1280","k_21487080_1024.jpg":"1024x1024","k_21487080_640.jpg":"640x640","k_21487080_480.jpg":"480x480","k_21487080_340.jpg":"340x340","k_21487080_220.jpg":"220x220","o_21487080_1280.jpg":"1280x1706","o_21487080_1024.jpg":"1024x1365","o_21487080_640.jpg":"640x853","o_21487080_480.jpg":"480x640","o_21487080_340.jpg":"340x453","o_21487080_220.jpg":"220x293","h_21487080_1280.jpg":"1280x854","h_21487080_1024.jpg":"1024x683","h_21487080_640.jpg":"640x427","h_21487080_480.jpg":"480x320","h_21487080_340.jpg":"340x227","h_21487080_220.jpg":"220x147","pp_21487080_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487080_1024.jpg":"805x1024","pp_21487080_640.jpg":"503x640","pp_21487080_480.jpg":"377x480","pp_21487080_340.jpg":"267x340","pp_21487080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_21487064_1920.jpg":"1920x1080","k_21487064_1280.jpg":"1280x1280","k_21487064_1024.jpg":"1024x1024","k_21487064_640.jpg":"640x640","k_21487064_480.jpg":"480x480","k_21487064_340.jpg":"340x340","k_21487064_220.jpg":"220x220","o_21487064_1280.jpg":"1280x1706","o_21487064_1024.jpg":"1024x1365","o_21487064_640.jpg":"640x853","o_21487064_480.jpg":"480x640","o_21487064_340.jpg":"340x453","o_21487064_220.jpg":"220x293","h_21487064_1280.jpg":"1280x854","h_21487064_1024.jpg":"1024x683","h_21487064_640.jpg":"640x427","h_21487064_480.jpg":"480x320","h_21487064_340.jpg":"340x227","h_21487064_220.jpg":"220x147","pp_21487064_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487064_1024.jpg":"805x1024","pp_21487064_640.jpg":"503x640","pp_21487064_480.jpg":"377x480","pp_21487064_340.jpg":"267x340","pp_21487064_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21487066_1920.jpg":"1920x1080","k_21487066_1280.jpg":"1280x1280","k_21487066_1024.jpg":"1024x1024","k_21487066_640.jpg":"640x640","k_21487066_480.jpg":"480x480","k_21487066_340.jpg":"340x340","k_21487066_220.jpg":"220x220","o_21487066_1280.jpg":"1280x1706","o_21487066_1024.jpg":"1024x1365","o_21487066_640.jpg":"640x853","o_21487066_480.jpg":"480x640","o_21487066_340.jpg":"340x453","o_21487066_220.jpg":"220x293","h_21487066_1280.jpg":"1280x854","h_21487066_1024.jpg":"1024x683","h_21487066_640.jpg":"640x427","h_21487066_480.jpg":"480x320","h_21487066_340.jpg":"340x227","h_21487066_220.jpg":"220x147","pp_21487066_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487066_1024.jpg":"805x1024","pp_21487066_640.jpg":"503x640","pp_21487066_480.jpg":"377x480","pp_21487066_340.jpg":"267x340","pp_21487066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21487068_1920.jpg":"1920x1080","k_21487068_1280.jpg":"1280x1280","k_21487068_1024.jpg":"1024x1024","k_21487068_640.jpg":"640x640","k_21487068_480.jpg":"480x480","k_21487068_340.jpg":"340x340","k_21487068_220.jpg":"220x220","o_21487068_1280.jpg":"1280x1706","o_21487068_1024.jpg":"1024x1365","o_21487068_640.jpg":"640x853","o_21487068_480.jpg":"480x640","o_21487068_340.jpg":"340x453","o_21487068_220.jpg":"220x293","h_21487068_1280.jpg":"1280x854","h_21487068_1024.jpg":"1024x683","h_21487068_640.jpg":"640x427","h_21487068_480.jpg":"480x320","h_21487068_340.jpg":"340x227","h_21487068_220.jpg":"220x147","pp_21487068_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487068_1024.jpg":"805x1024","pp_21487068_640.jpg":"503x640","pp_21487068_480.jpg":"377x480","pp_21487068_340.jpg":"267x340","pp_21487068_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_21487070_1920.jpg":"1920x1080","k_21487070_1280.jpg":"1280x1280","k_21487070_1024.jpg":"1024x1024","k_21487070_640.jpg":"640x640","k_21487070_480.jpg":"480x480","k_21487070_340.jpg":"340x340","k_21487070_220.jpg":"220x220","o_21487070_1280.jpg":"1280x1706","o_21487070_1024.jpg":"1024x1365","o_21487070_640.jpg":"640x853","o_21487070_480.jpg":"480x640","o_21487070_340.jpg":"340x453","o_21487070_220.jpg":"220x293","h_21487070_1280.jpg":"1280x854","h_21487070_1024.jpg":"1024x683","h_21487070_640.jpg":"640x427","h_21487070_480.jpg":"480x320","h_21487070_340.jpg":"340x227","h_21487070_220.jpg":"220x147","pp_21487070_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487070_1024.jpg":"805x1024","pp_21487070_640.jpg":"503x640","pp_21487070_480.jpg":"377x480","pp_21487070_340.jpg":"267x340","pp_21487070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_21487072_1920.jpg":"1920x1080","k_21487072_1280.jpg":"1280x1280","k_21487072_1024.jpg":"1024x1024","k_21487072_640.jpg":"640x640","k_21487072_480.jpg":"480x480","k_21487072_340.jpg":"340x340","k_21487072_220.jpg":"220x220","o_21487072_1280.jpg":"1280x1706","o_21487072_1024.jpg":"1024x1365","o_21487072_640.jpg":"640x853","o_21487072_480.jpg":"480x640","o_21487072_340.jpg":"340x453","o_21487072_220.jpg":"220x293","h_21487072_1280.jpg":"1280x854","h_21487072_1024.jpg":"1024x683","h_21487072_640.jpg":"640x427","h_21487072_480.jpg":"480x320","h_21487072_340.jpg":"340x227","h_21487072_220.jpg":"220x147","pp_21487072_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487072_1024.jpg":"805x1024","pp_21487072_640.jpg":"503x640","pp_21487072_480.jpg":"377x480","pp_21487072_340.jpg":"267x340","pp_21487072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x1791","hd_21487074_1920.jpg":"1920x1080","k_21487074_1280.jpg":"1280x1280","k_21487074_1024.jpg":"1024x1024","k_21487074_640.jpg":"640x640","k_21487074_480.jpg":"480x480","k_21487074_340.jpg":"340x340","k_21487074_220.jpg":"220x220","o_21487074_1280.jpg":"1280x1516","o_21487074_1024.jpg":"1024x1212","o_21487074_640.jpg":"640x758","o_21487074_480.jpg":"480x568","o_21487074_340.jpg":"340x402","o_21487074_220.jpg":"220x260","h_21487074_1280.jpg":"1280x854","h_21487074_1024.jpg":"1024x683","h_21487074_640.jpg":"640x427","h_21487074_480.jpg":"480x320","h_21487074_340.jpg":"340x227","h_21487074_220.jpg":"220x147","pp_21487074_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487074_1024.jpg":"805x1024","pp_21487074_640.jpg":"503x640","pp_21487074_480.jpg":"377x480","pp_21487074_340.jpg":"267x340","pp_21487074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_21487078_1920.jpg":"1920x1080","k_21487078_1280.jpg":"1280x1280","k_21487078_1024.jpg":"1024x1024","k_21487078_640.jpg":"640x640","k_21487078_480.jpg":"480x480","k_21487078_340.jpg":"340x340","k_21487078_220.jpg":"220x220","o_21487078_1280.jpg":"1280x1706","o_21487078_1024.jpg":"1024x1365","o_21487078_640.jpg":"640x853","o_21487078_480.jpg":"480x640","o_21487078_340.jpg":"340x453","o_21487078_220.jpg":"220x293","h_21487078_1280.jpg":"1280x854","h_21487078_1024.jpg":"1024x683","h_21487078_640.jpg":"640x427","h_21487078_480.jpg":"480x320","h_21487078_340.jpg":"340x227","h_21487078_220.jpg":"220x147","pp_21487078_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487078_1024.jpg":"805x1024","pp_21487078_640.jpg":"503x640","pp_21487078_480.jpg":"377x480","pp_21487078_340.jpg":"267x340","pp_21487078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_21487082_1920.jpg":"1920x1080","k_21487082_1280.jpg":"1280x1280","k_21487082_1024.jpg":"1024x1024","k_21487082_640.jpg":"640x640","k_21487082_480.jpg":"480x480","k_21487082_340.jpg":"340x340","k_21487082_220.jpg":"220x220","o_21487082_1280.jpg":"1280x1706","o_21487082_1024.jpg":"1024x1365","o_21487082_640.jpg":"640x853","o_21487082_480.jpg":"480x640","o_21487082_340.jpg":"340x453","o_21487082_220.jpg":"220x293","h_21487082_1280.jpg":"1280x854","h_21487082_1024.jpg":"1024x683","h_21487082_640.jpg":"640x427","h_21487082_480.jpg":"480x320","h_21487082_340.jpg":"340x227","h_21487082_220.jpg":"220x147","pp_21487082_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487082_1024.jpg":"805x1024","pp_21487082_640.jpg":"503x640","pp_21487082_480.jpg":"377x480","pp_21487082_340.jpg":"267x340","pp_21487082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_21487084_1920.jpg":"1920x1080","k_21487084_1280.jpg":"1280x1280","k_21487084_1024.jpg":"1024x1024","k_21487084_640.jpg":"640x640","k_21487084_480.jpg":"480x480","k_21487084_340.jpg":"340x340","k_21487084_220.jpg":"220x220","o_21487084_1280.jpg":"1280x1706","o_21487084_1024.jpg":"1024x1365","o_21487084_640.jpg":"640x853","o_21487084_480.jpg":"480x640","o_21487084_340.jpg":"340x453","o_21487084_220.jpg":"220x293","h_21487084_1280.jpg":"1280x854","h_21487084_1024.jpg":"1024x683","h_21487084_640.jpg":"640x427","h_21487084_480.jpg":"480x320","h_21487084_340.jpg":"340x227","h_21487084_220.jpg":"220x147","pp_21487084_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487084_1024.jpg":"805x1024","pp_21487084_640.jpg":"503x640","pp_21487084_480.jpg":"377x480","pp_21487084_340.jpg":"267x340","pp_21487084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_21487086_1920.jpg":"1920x1080","k_21487086_1280.jpg":"1280x1280","k_21487086_1024.jpg":"1024x1024","k_21487086_640.jpg":"640x640","k_21487086_480.jpg":"480x480","k_21487086_340.jpg":"340x340","k_21487086_220.jpg":"220x220","o_21487086_1280.jpg":"1280x1706","o_21487086_1024.jpg":"1024x1365","o_21487086_640.jpg":"640x853","o_21487086_480.jpg":"480x640","o_21487086_340.jpg":"340x453","o_21487086_220.jpg":"220x293","h_21487086_1280.jpg":"1280x854","h_21487086_1024.jpg":"1024x683","h_21487086_640.jpg":"640x427","h_21487086_480.jpg":"480x320","h_21487086_340.jpg":"340x227","h_21487086_220.jpg":"220x147","pp_21487086_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487086_1024.jpg":"805x1024","pp_21487086_640.jpg":"503x640","pp_21487086_480.jpg":"377x480","pp_21487086_340.jpg":"267x340","pp_21487086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1442","hd_21487088_1920.jpg":"1920x1080","k_21487088_1280.jpg":"1280x1280","k_21487088_1024.jpg":"1024x1024","k_21487088_640.jpg":"640x640","k_21487088_480.jpg":"480x480","k_21487088_340.jpg":"340x340","k_21487088_220.jpg":"220x220","o_21487088_1280.jpg":"1280x961","o_21487088_1024.jpg":"1024x769","o_21487088_640.jpg":"640x480","o_21487088_480.jpg":"480x360","o_21487088_340.jpg":"340x255","o_21487088_220.jpg":"220x165","h_21487088_1280.jpg":"1280x854","h_21487088_1024.jpg":"1024x683","h_21487088_640.jpg":"640x427","h_21487088_480.jpg":"480x320","h_21487088_340.jpg":"340x227","h_21487088_220.jpg":"220x147","pp_21487088_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487088_1024.jpg":"805x1024","pp_21487088_640.jpg":"503x640","pp_21487088_480.jpg":"377x480","pp_21487088_340.jpg":"267x340","pp_21487088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_21487094_1920.jpg":"1920x1080","k_21487094_1280.jpg":"1280x1280","k_21487094_1024.jpg":"1024x1024","k_21487094_640.jpg":"640x640","k_21487094_480.jpg":"480x480","k_21487094_340.jpg":"340x340","k_21487094_220.jpg":"220x220","o_21487094_1280.jpg":"1280x1706","o_21487094_1024.jpg":"1024x1365","o_21487094_640.jpg":"640x853","o_21487094_480.jpg":"480x640","o_21487094_340.jpg":"340x453","o_21487094_220.jpg":"220x293","h_21487094_1280.jpg":"1280x854","h_21487094_1024.jpg":"1024x683","h_21487094_640.jpg":"640x427","h_21487094_480.jpg":"480x320","h_21487094_340.jpg":"340x227","h_21487094_220.jpg":"220x147","pp_21487094_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487094_1024.jpg":"805x1024","pp_21487094_640.jpg":"503x640","pp_21487094_480.jpg":"377x480","pp_21487094_340.jpg":"267x340","pp_21487094_220.jpg":"173x220"},{"size0":"621x1344","hd_21487096_1920.png":"1920x1080","k_21487096_1280.png":"1280x1280","k_21487096_1024.png":"1024x1024","k_21487096_640.png":"640x640","k_21487096_480.png":"480x480","k_21487096_340.png":"340x340","k_21487096_220.png":"220x220","o_21487096_1280.png":"1280x2770","o_21487096_1024.png":"1024x2216","o_21487096_640.png":"640x1385","o_21487096_480.png":"480x1038","o_21487096_340.png":"340x735","o_21487096_220.png":"220x476","h_21487096_1280.png":"1280x854","h_21487096_1024.png":"1024x683","h_21487096_640.png":"640x427","h_21487096_480.png":"480x320","h_21487096_340.png":"340x227","h_21487096_220.png":"220x147","pp_21487096_1280.png":"1006x1280","pp_21487096_1024.png":"805x1024","pp_21487096_640.png":"503x640","pp_21487096_480.png":"377x480","pp_21487096_340.png":"267x340","pp_21487096_220.png":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_21487238_1920.jpg":"1920x1080","k_21487238_1280.jpg":"1280x1280","k_21487238_1024.jpg":"1024x1024","k_21487238_640.jpg":"640x640","k_21487238_480.jpg":"480x480","k_21487238_340.jpg":"340x340","k_21487238_220.jpg":"220x220","o_21487238_1280.jpg":"1280x1706","o_21487238_1024.jpg":"1024x1365","o_21487238_640.jpg":"640x853","o_21487238_480.jpg":"480x640","o_21487238_340.jpg":"340x453","o_21487238_220.jpg":"220x293","h_21487238_1280.jpg":"1280x854","h_21487238_1024.jpg":"1024x683","h_21487238_640.jpg":"640x427","h_21487238_480.jpg":"480x320","h_21487238_340.jpg":"340x227","h_21487238_220.jpg":"220x147","pp_21487238_1280.jpg":"1006x1280","pp_21487238_1024.jpg":"805x1024","pp_21487238_640.jpg":"503x640","pp_21487238_480.jpg":"377x480","pp_21487238_340.jpg":"267x340","pp_21487238_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15058859 Threads: 3 Questions: 3156023964 Slow queries: 7051677 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235074834 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/jozica-boskovic-iskusila-je-cari-pucinskog-ribolova-u-dominikanskoj-republici-1198901 [printLink] => /om/ribolov/jozica-boskovic-iskusila-je-cari-pucinskog-ribolova-u-dominikanskoj-republici-1198901?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 632036 [name] => jožica bošković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-27 14:23:28 [main_article_id] => 0 [alias] => jozica-boskovic [link] => /tag/jozica-boskovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 680313 [name] => pučinski ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-07 14:18:14 [main_article_id] => 0 [alias] => pucinski-ribolov [link] => /tag/pucinski-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659372 [name] => dominikanska republika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 09:26:56 [main_article_id] => 0 [alias] => dominikanska-republika [link] => /tag/dominikanska-republika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODMOR IZ SNova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jožica Bošković iskusila je čari pučinskog ribolova u Dominikanskoj Republici: Koljena se tresu, srce u grlu... Na štapu nešto potpuno ludo! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-16-11-54-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487080.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jožica Bošković [mainImageDesc] =>

Moj prvi wahoo

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487080.jpg [title] => Jožica Bošković

Moj prvi wahoo

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487064.jpg [title] =>

Ješka su bile nekakve atlantske iglice

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487066.jpg [title] =>

Shimano je i ovdje bio zakon

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487068.jpg [title] =>

Boris je bio prvi na štapu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487070.jpg [title] =>

Lampuga je pala

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487072.jpg [title] =>

Samo tri ribe, ali jedna je moja!

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487074.jpg [title] =>

Ne zovu je bez razloga dorado

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487078.jpg [title] =>

Barakuda je prekrasna riba

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487082.jpg [title] =>

Benito je bio izvrstan skiper na još boljem brodu

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487084.jpg [title] =>

Ramona je budila nostalgiju, ali i nadu u uspjeh

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487086.jpg [title] =>

Pogled iz helikoptera na jedno od brojnih odmarališta neposredno uz ocean

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487088.jpg [title] =>

Museo de las casas reales ili što bi mi rekli Muzej kraljeva

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487094.jpg [title] =>

Calle el Conde je najstarija komercijalna ulica

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487096.png [title] =>

Benito se jako trudio i stalno kontrolirao štapove i ješku

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21487238.jpg [title] =>

Muzej Alcázar de Diego Colón, nazvan po sinu Kristofora Kolumba

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Odmor u veljači, zašto ne? Zašto odmor mora uvijek biti usred ljeta. Uostalom to je moj odmor i mogu se odmoriti kad ja to želim. No, gdje otići, to je ipak bilo pitanje koje je zahtijevalo malo više razmišljanja.

Puno je destinacija i premišljanja bilo u igri, ali nekako bi se uvijek dogodilo da se sve završavalo pregledavanjem Kariba.

Ne znam koliko su pirati i filmska industrija bili ključni za donošenje odluke, ali znam da su kilometri obale s nagnutim palmama, bijelim pijeskom i toplim morem, barem je tako izgledalo na prospektima, prevagnuli i odluka je na kraju pala. Ide se na Hispaniolu u Dominikansku Republiku.

Nas četvero prijatelja, slovenski par Boris i Simona te suprug mi Mile i moja malenkost, ekipa smo s puno zajedničkih milja i kilometara po cijelom svijetu, tako da smo puni poleta i uzbuđenja uokvirenog nestrpljenjem napokon sjeli u avion u Münchenu, da bismo nakon devet sati leta preko Atlantika sletjeli na aerodrom Punta Cana.

U skladu s očekivanjima odmah nas je, već na izlasku iz aviona, zagrlio topli tropski zrak i miris mora. Nema ljepšeg osjećaja nego kad te nakon dalmatinske buretine dočeka ugodnih 27 Celzijevih stupnjeva. Smještamo se u resort i najprije odlazimo pogledati plažu.

I dok ostatak ekipe komentira granulaciju pijeska, ljepotu prozirnosti neba, kristalno more i nježni lahor, meni sasvim slučajno, ali samo meni, u oko odmah upada reklama za ribolov.

Na plakatu velika sabljarka. Naravno, neće staviti špara… Proputovala sam puno, a prilike za nekakav big game fishing zapravo do sada nikada nisam imala. Ili bi bilo preskupo, ili bi bilo loše vrijeme, ili se sve dogovori, ali ekipa uveče zalomi pa se ujutro u dogovoreno vrijeme zaspe.

I premda nisam inzistirala ni na čemu, i nikoga nisam pilila svojim željama, sutradan me ekipa dočekala s iznenađenjem koje me baš zateklo. Znajući koliko sam luda za ribolovom, uplatili su mi šest sati ribolova u ovom ribolovnom raju.

NA VLASTITU ODGOVORNOST

Nisam znala bi li plakala ili se smijala. Naravno, odmah sam se počela i brinuti. Ribolov je planiran tek za dva dana. Gledam prognozu i kalkuliram. Atlantik je to, vjetar u pojačanju… Sve me strah da ću opet fulati. I dok je ostatak ekipe uživao u svakom trenutku, od spize, preko plaže i mora do obilazaka, meni su u glavi stalno bili valovi, vjetar, ciklone…

A onda je osvanuo i taj dan. Ustajanje u pet ujutro, a ispred hotela nas čeka kombi i nasmijani vozač. Naravno, isplovljavanje nije bilo ispred hotela već u ribarskom mjestašcu Salvaleon de Higuey udaljenom nekih dvadesetak kilometara. Brzo smo stigli i zatekli vedru ekipu koja vodi ribolovne ture. Sve ide po špagu. Točni su, organizirani i ništa im nije teško. Organizator sastavlja ekipu za ribolov i tako otkrivam da s nama idu dva Nijemca, Poljak i Francuz.

---

image

Ramona je budila nostalgiju, ali i nadu u uspjeh

---

I premda sam vidjela mora i mora, pogled na pučinu mi se nije svidio. Kao da mi čitaju misli pružaju mi nekakav papir. Čitam i shvaćam da je u pitanju odricanje od odgovornosti. Pošto se diglo i more i vjetar, moramo potpisati da krećemo iako smo upozoreni, a što znači da isplovljavamo na vlastitu odgovornost. Veselo je krenulo…

VAŽNI DETALJI

Malom barkom nas prebacuju na usidreni 12-metarski brod nostalgičnog naziva Ramona. Na brodu nas dočekuju skiper Juan i ribar Benito.

---

image

Benito je bio izvrstan skiper na još boljem brodu

---

Odmah krećemo u razgledavanje broda i Benito nam pokazuje di se nalazi pivo, po njemu jedna od najvažnijih stvari u ovakvom poduhvatu. A onda ide i ždrijebanje. U svoju kapu stavlja brojeve od jedan do šest i, kad je došao red na mene, ja izvlačim broj tri. Srećković Boris je izvukao broj jedan što znači da će kada riba udari, biti prvi na štapu. Mile nije ni izvlačio broj. Odlučio je biti samo promatrač.

---

image

Boris je bio prvi na štapu

---

U pokretu smo i Benito montira ješku. Naravno, pažljivo gledam kako to radi. Ješka je uginula ribica slična našoj iglici. Ješka je na udici, koja mi se čini ogromna i nekako greza, i pričvršćuje je tankom bakrenom licnom.

Napokon ješka ide u more. Multiplikatori su Shimano TLD-2 od 50 LRSA, krena 1,5 milimetara. Brod je stabilan, jak, budi pouzdanje. Opremljen je vrhunskim outriggerima i navigacijom. Idemo u lagani trolling, pa podižemo brzinu do približno 5 NM.

---

image

Shimano je i ovdje bio zakon

---

Sunce se već diglo i pred nama se širi veliko, iskonsko, podivljalo plavetnilo. I premda mora ima, kako vrijeme prolazi ono potpisivanje odricanja od odgovornosti ima sve manje smisla. A opet, valjda ima ljudi kojima ovakvi valovi možda uistinu izgledaju apokaliptično.

Milju za miljom idemo na pučinu Atlantika. Izišli smo već nekih 20 milja tako da se kopno više ne vidi. Štapovi su u moru, ali se ništa ne događa. U očekivanju udarca pijemo pivo i razgovaramo s Benitom, polako shvaćajući zašto je odmah u startu istaknuo koliko je važno znati gdje se nalazi hladno pivo.

Sliježući zabrinuto ramenima Benito nam govori kako danas nema sreće. A baš se trudi. Svako malo pregledava štapove, provjerava kočnice i montira novu ješku. Četiri štapa su konstantno u moru, a ribe niotkuda.

---

image

Benito se jako trudio i stalno kontrolirao štapove i ješku

---

ETO RIBE!

Prošla su već tri sata. Pedeset milja je za nama i više ne možemo kriti razočaranje. More od najmanje pet bofora nas baca po palubi. Ekipa je sve kiselija. Valjda je ovako bilo i na onom brodu Bounty neposredno prije negoli je Gibson Hopkinsa stavio u štivu.

A onda odjednom Benito zaurla: Uno!!!

Udrila je! Napokon riba! Boris skače u borbeni stolac, uzima štap i borba može početi. Štap radi, a multiplikator bez problema gura metar za metrom one debele krene. Sve ide nekako prebrzo za moj gušt. Namotavanje staje i u sekundi se na palubi baca prekrasna lampuga od nekih dvanaestak kila. Tek ulovljena presijava se u žutim i tirkiznim preljevima. Prekrasna riba…

---

image

Barakuda je prekrasna riba

---

Premda je u većem dijelu ribolovnog svijeta poznata pod imenom mahi-mahi, ovdje je zovu dorado, što joj tako zlatnoj itekako pristaje. Na brodu opće oduševljenje. Kiseliš je zamijenila euforija. Ipak nećemo doma gole kosti. Najsretniji je, normalno, Boris s osmijehom od uha do uha.

A onda se opet čuje Benito!

–​ Dos!!!

Stisnutih očiju gledam Francuza koji je imao broj dva kako trči prema štapu koji se povija pod udarcima ribe. Nije baš neko savijanje, ali ej, svejedno riba, a ja nisam za štapom nego samo grizem usnicu. Pomalo nespretno, Francuz ipak uspijeva na palubu dovući barakudu, jednu od najagresivnijih morskih riba. Manja je od lampuge, ali je riba…

Ide slikanje, stavljanje nove ješke. Oko mene euforija, a meni nervoza raste. Ostalo je još malo vremena. Uplatili smo šest sati, a treba se i vratiti u luku.

---

image

Ješka su bile nekakve atlantske iglice

---

TREĆA – SREĆA

Nude me pivom koje odbijam. Stojim na palubi krajnje napeta i zapiljena u štapove. Mogu misliti kako je onima iza mene. Benito već pomalo posprema brod, jer kraj samo što nije osvanuo.

I onda, kad sam već svenula i izgubila svaku nadu čujem Benita kako urla:

– Tres!!!

To je za mene?! Nisam ga ni vidila. Kako mi je promakao? Grabim štap, koljena se tresu, srce u grlu, hoće mi iskočit… Na štapu nešto potpuno ludo. Vozi prema brodu, pa u dubinu, da bi u sljedećem trenutku pomislila da sam je izgubila. Nije, tu je… Trese, udara, vuče. Nije ogromno, ali nije ni malo…

Konačno je dovlačim do broda. Benito uzima kuku, naginje se preko bande i na palubu diže ribu koju nisam u životu vidjela, i nasmijan mi se obraća: Bravo, bravo! Wahoo…

Wahoo! Ne mogu vjerovati! Ulovila sam wahooa! Pa to je jedna od najbržih riba Atlantika i Pacifika. Riba se već primirila, a ja se još tresem, mojoj sreći nema kraja. I cijela ekipa je euforična. Nismo ulovili niti tunu, niti sabljarku, ali sam izlazak na Atlantik i ovaj little big game fishing za mene je predivno iskustvo.

---

image

Samo tri ribe, ali jedna je moja!

---

I dok se vraćamo u luku more se smiruje, tako i mučnina od valjanja polako nestaje. Uplovljavamo u luku iz koje smo to jutro krenuli i adrenalin popušta. Ribu ostavljamo posadi Ramone, pozdravljamo se s novim prijateljima i umorni padamo po sicevima kombija.

NIJE KOLUMBO BIO LUD

Sljedeći dani idu lagano. Plažica, kokteli, plivanje u toplom moru. Čekaju nas još mnoga uzbuđenja, ali se s ribolovom baš ništa ne može usporediti.

Slijede izleti po Dominicani, vožnja helikopterom, posjet glavnom gradu Santo Domingu koji je osnovao Bartolomeo, brat Kristofora Kolumba. Kolonijalna četvrt je dobro sačuvana.

---

image

Calle el Conde je najstarija komercijalna ulica

---

Sam grad predstavlja centar dominikanske kulture i spoj je povijesne i moderne arhitekture. A Dominikanci su uvijek nasmijani, društveni i vole turiste. Ništa im nije teško, uvijek su spremni pomoći. Službeni jezik je španjolski, no ravnopravno barataju engleskim i francuskim.

Hrana je upravo božanstvena. U ponudi su sve vrste morskih delicija, od kojih mi je u posebnom sjećanju ostao carpaccio od lampuge, kao i jastozi, uz obilje tropskog voća. Mogla bih vjerojatno danima pričati o ovom biseru Kariba. Bilo da tražite odmor, zabavu, avanture ili samo ležanje na plaži, Dominicana nudi sve to.

Ritam merenge, lakoća postojanja usprkos očitom siromaštvu, za većinu Europljana naviklih svakodnevnom stresu, neshvatljivo je. Za kardiologe tu definitivno nema posla. I dok sam se vraćala kući na internetu sam našla da je i Kristofor Kolumbo, kada je 1492. stigao na ovaj otok, uzviknuo da ne postoji ljepši otok na svijetu.

Bio je u pravu.

---

image

Lampuga je pala

------
image

Ne zovu je bez razloga dorado

------
image

Pogled iz helikoptera na jedno od brojnih odmarališta neposredno uz ocean

------
image

Museo de las casas reales ili što bi mi rekli Muzej kraljeva

------
image

Muzej Alcázar de Diego Colón, nazvan po sinu Kristofora Kolumba

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jožica Bošković
Jožica Bošković

Moj prvi wahoo


Ješka su bile nekakve atlantske iglice


Shimano je i ovdje bio zakon


Boris je bio prvi na štapu


Lampuga je pala


Samo tri ribe, ali jedna je moja!


Ne zovu je bez razloga dorado


Barakuda je prekrasna riba


Benito je bio izvrstan skiper na još boljem brodu


Ramona je budila nostalgiju, ali i nadu u uspjeh


Pogled iz helikoptera na jedno od brojnih odmarališta neposredno uz ocean


Museo de las casas reales ili što bi mi rekli Muzej kraljeva


Calle el Conde je najstarija komercijalna ulica


Benito se jako trudio i stalno kontrolirao štapove i ješku


Muzej Alcázar de Diego Colón, nazvan po sinu Kristofora Kolumba

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/jozica-boskovic-iskusila-je-cari-pucinskog-ribolova-u-dominikanskoj-republici-1198901 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b022fd780e2360f547493ce12138e069dd4a30af [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jo%C5%BEica+Bo%C5%A1kovi%C4%87+iskusila+je+%C4%8Dari+pu%C4%8Dinskog+ribolova+u+Dominikanskoj+Republici%3A+Koljena+se+tresu%2C+srce+u+grlu...+Na+%C5%A1tapu+ne%C5%A1to+potpuno+ludo%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjozica-boskovic-iskusila-je-cari-pucinskog-ribolova-u-dominikanskoj-republici-1198901 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjozica-boskovic-iskusila-je-cari-pucinskog-ribolova-u-dominikanskoj-republici-1198901 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODMOR IZ SNova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ODMOR IZ SNovaJožica Bošković iskusila je čari pučinskog ribolova u Dominikanskoj Republici: Koljena se tresu, srce u grlu... Na štapu nešto potpuno ludo!

Piše Jožica Bošković
8. lipnja 2022. - 07:33

Odmor u veljači, zašto ne? Zašto odmor mora uvijek biti usred ljeta. Uostalom to je moj odmor i mogu se odmoriti kad ja to želim. No, gdje otići, to je ipak bilo pitanje koje je zahtijevalo malo više razmišljanja.

Puno je destinacija i premišljanja bilo u igri, ali nekako bi se uvijek dogodilo da se sve završavalo pregledavanjem Kariba.

Ne znam koliko su pirati i filmska industrija bili ključni za donošenje odluke, ali znam da su kilometri obale s nagnutim palmama, bijelim pijeskom i toplim morem, barem je tako izgledalo na prospektima, prevagnuli i odluka je na kraju pala. Ide se na Hispaniolu u Dominikansku Republiku.

Nas četvero prijatelja, slovenski par Boris i Simona te suprug mi Mile i moja malenkost, ekipa smo s puno zajedničkih milja i kilometara po cijelom svijetu,...

13. svibanj 2024 18:11