StoryEditorOCM

delicija s dnaJedna od najtraženijih riba: jeste li znali da za jedan kilogram lista treba uloviti i do šest kilograma drugih morskih organizama?

Piše OM
12. veljače 2021. - 14:41

List ili švoja (Solea solea) riba je iz porodice plosnatica (Soleidae). Specifična je po tome što oči ima samo na jednoj strani tjela. Obitava u priobalnom muljevitom i pjeskovitom dnu. 

Kako piše WWF-ov vodič za proizvode iz ribarstva, odrasle jedinke mogu doseći duljinu od 50 do 60 cm i težinu od 300 do 400 grama, ali ponekad list teži i do 2 kilograma.

Listovi se uglavnom pojavljuju u južnim dijelovima Sjevernog mora, u Engleskom kanalu i na otvorenom moru Norveške. Uobičajen je i duž obala Atlantskog oceana do Senegala i Kanarskih otoka, u zapadnom Baltičkom moru i Sredozemnom moru.

Ova je vrsta osjetljiva na prelov zbog sporog rasta i kasnog sazrijevanja u dobi od 3 do 5 godina.

Listovi se prvenstveno love povlačnim mrežama (koćama) s gredom koje su opremljene teškim lancima kako bi se listovi podigli. Ribolovna metoda je destruktivna i mnogi organizmi koji žive na tlu budu stoga slučajno ozlijeđeni ili usmrćeni. Prilov i odbačen ulov vrlo su veliki. Za jedan kilogram lista odbaci se do šest kilograma drugih morskih organizama.

Listovi se mogu i uzgajati. To su mesojedi s velikom izmjenom energije, što dovodi do znatnog neto gubitka bjelančevina. Za uzgoj jednog kilograma lista potrebno je 3,2 kg divlje ribe koja se prerađuje u riblje brašno i riblje ulje.

Ima bijelo, vrlo čvrsto i ukusno meso. Svakako je jedna od najtraženijih riba, piše Pula-online, kako zbog okusa tako i zbog vrlo malo kostiju koje se lako čiste. Može se spremati prženjem, poširanjem, odvajanjem filea koji se potom pripremaju na različite načine. Izvrstan je na žaru, a može se posluživati i kao toplo i kao hladno jelo. Postoji čitav niz izvrsnih recepata za njegovu pripremu.

Ovaj primjerak vrste Solea solea u Rijeci je snimio Srđan Vrančić.

09. travanj 2024 12:41