stdClass Object ( [id] => 1333657 [title] => Jesen je vrijeme cipala: na jednom mjestu doznajte kako ih loviti, s kakvim priborom, ješkom... [alias] => jesen-je-vrijeme-cipala-na-jednom-mjestu-doznajte-kako-ih-loviti-s-kakvim-priborom-jeskom [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jesen je pravo vrijeme za lov plovkom.

Dani su još uvijek dovoljno topli za kratke ili barem tanje duge rukave i dovoljno svježi da nije vruće što znači da se cijelo popodne može prosjediti u udobnosti ribičke sjedalice, na zatvorenoj kanti Jupola ili naprosto stajati pogleda fiksiranog za minijaturnu antenu plovka na granici vidljivosti.

A lovina? Naravno, cipli.

Cipli su ribe jata i premda će rado posegnuti i za mesnim obrokom, u principu su biljojedi. Poznavajući te dvije osnovne karakteristike nije teško složiti pribor i ješku. Naravno, to je zapravo tek dio priče, jer je za potpuni užitak poželjno poznavati apsolutno sve što se o ciplima može saznati.

Za početak je jako važno znati da u našem moru živi šest vrsta cipala od kojih svaki zauzima svoju morsku zonu s navikama tipičnima za svoju vrstu.

Najrasprostranjeniji i najpoznatiji je definitivno cipal zlatac (Liza aurata, Risso, 1810) koji ima jasno zlatnu mrlju na škržnom zaklopcu.

Mnogi ga ribari iz neznanja, upravo zbog zlatne mrlje smatraju najcjenjenijim ciplom što je naravno pogrešno utemeljena pretpostavka.

Zlatac ima konzistentno tečno bijelo meso kao i ostali cipli pri čemu je baš kao i svi ostali najukusniji kuhan i pečen na gradelama.

Nažalost, najčešći je u zagađenim lučkim vodama gdje pronalazi lako probavljivu hranu.

Osim toga kao i ostalim ciplima mu godi more nižeg saliniteta pa ga vrlo često možemo zateći uz kanalizacione ispuste zbog čega je na dobrom dijelu obale poprilično neomiljen.

Naravno, zlataci iz čistog mora su zato vrlo cijenjeni i traženi.

Zadržava se u površinskom sloju do nekih desetak metara dubine, rijetko kada dublje.

Osim zlataca, u lučkim je vodama vrlo čest i cipal bataš ili manđela (Mugil cephalus, Linnaeus 1758).

Ova vrsta formira velika jata i udicom se poprilično teško lovi. On jedini od svih cipala ima velike žute peraje i izduljenu staklovinu s okomitim prorezom nalik na mačje oko s izrazito velikom glavom u odnosu na tijelo.

---

image

Ciple nije teško uočiti

---

Najčešće se zadržava na samoj površini premda se katkada velika jata mogu naći i na dubini preko 30 metara.

Cipal crnaš ili putnik (Chelon labrosus, Risso, 1827) je jedini od cipla koji je češći uz dno nego na površini na što jasno ukazuje i građa njegova tijela.

Lagano je grbav, s velikom trbušnom dupljom. Tamniji je od ostalih cipala i u odnosu na tijelo ima osjetno sitniju glavu. Lako se lovi udicom.

Cipal plutaš (Oedalechilus labeo, Cuvier, 1829) je najmanji od svih cipala. Zadržava se isključivo na površini po čemu je i dobio ime. Najlakše ga je od ostalih cipala razlikovati po jednolično svijetlosivkastoj boji i izrazito velikoj mesnatoj gornjoj usni kojom srče sve jestivo s površine uključujući i naješkane udice.

Ostala su još dva – cipal mržnjak (Liza saliens, Risso, 1810) i cipal balavac (Liza ramada, Risso, 1827).

Cipal mržnjak ima izduljeno i vitko tijelo kao da je na nekakvoj dijeti.

Dio između lijevih i desnih nosnica je gusto posut sitnim ljuskicama. Malo se teže lovi udicom, ali nije neuhvatljiv.

---

image

Zlatac je najpoznatiji cipal

---

Balavac, kako mu i naziv govori, nasluzaviji je od svih cipala.

Nalikuje mržnjaku no za razliku od njega nema ljuskice između nosnica premda mu ljuske na glavi dosežu sve do nosnih otvora.

Korijen prsne peraje ima tamniju mrlju. Sivkasto plavičaste je boje, po bokovima diskretno tamnije isprugan. Baš kao i mržnjaka, malo ga je teže uloviti udicom.

Ove dvije posljednje vrste se u pravilu zadržavaju samo u prvih nekoliko površinskih metara mora.

Od ješke se u ribolovu cipala mogu koristiti i mesne i biljne ješke, često s poprilično podjednakim uspjehom.

Od mesnih ješki najlovnija su crijeva srdele, a za njima odmah riblji fileti i to ponajprije od srdele, manule, modraca i bugve, te pješčani crvići.

Od biljnih ješki se mogu koristiti razne pasture na brašnenoj bazi,oplemenjene uglavnom sirnim ili ribljim aromama pri čemu je najlovnija i najzastupljenija ješka oduvijek običan bijeli kruh.

Naravno u skladu s tim se slaže i brum bez kojega je kvalitetan lov cipala praktički nezamisliv. Brojne su recepture burma za ciple no pogriješiti se ne može sa starim kruhom kojeg prije brumanja valja dobro natopiti.

A u skladu s vrstom koju pokušavamo uloviti brum ćemo plasirati na različite načine. Za površinske vrste je najpraktičnije koristiti gotovo tekući brum koji će se na površini rasplinuti u oblak sitnih čestica koje neće nahraniti već samo razdražiti ribu.

Za ciple koji se drže dna treba formirati teže kugle pomiješane s pijeskom za kućne ljubimce koji će kugle odvući do dna gdje će se polako raspadati.

---

image

Sve što vam treba je plovak, štap, rola i dobar predvez

---

Problem s tvrdim kuglama koje plasiramo na dnu leži u činjenici da će se cipli u kratkom vremenu nakon što ih pronađu, do sita najesti nakon čega im naša ješka više neće biti zanimljiva.

Stoga je kao vezivo idealno koristiti neparfimirani pijesak za kućne ljubimce s kojim se lako formiraju teške kugle koje mogu biti siromašne kalorijama, a bogate aromom.

Oko predveza za lov cipla mišljenja su podijeljena između onih koji tvrde da ogoljena udica plaši ribu pa stoga koriste jednu udicu, i onih koji tvrde da su im šanse za ulov dvostruko veće s dvije udice.

Praksa je pokazala da cipli, ako se hrane, ne mare previše za praznu udicu dok je u situacijama kad teže primaju ponuđenu ješku praktičnije i privlačnije imati na predvezu dvije ješke.

Ono na što treba obratiti pažnju je dužina brkova na predvezu koja ne smije biti jednako kako ne bi došlo do mršenja sistema.

Idealno je obje udice vezati na jednoj istoj fluorokarbonskoj struni, te malo ‘van centra‘ formirati dropper loop petlju preko koje će se predvez povezati s osnovom.

Od udica treba odabrati tanke žičane modele, koji će moći podnijeti temperamentnu borbu bez nepotrebnog proširivanja ubodne rane.

Otežanje je niz sastavljen od sačmastih olovnica ili jednostavna klizna olovnica koja u sistemu uvijek stoji iznad udica.

A plovak je priča za sebe.

Premda se mogu čuti brojne priče u korist wagglera, koje su zapravo jednako brojne kao i priče u korist običnih bačvastih plovaka, činjenica je da ciplima oblik i vrsta plovka zapravo uopće ne smeta.

Važnije je da plovak bude jasno vidljiv kako bi se svaki pomak i povlačenje na vrijeme uočili.

Za vjetrovitog vremena treba birati modele koji su većim dijelom ispod površine mora dok će za mirnog vremena nekakav allround mrkvasti model savršeno odraditi sve što se od njega očekuje.

---

image

Bez podmetača ne ide

---

Ukoliko su nam lovina cipli koji se zadržavaju isključivo na površini i u najgornjem sloju mora tada se mogu koristiti fiksni plovci, no ukoliko je riba na većoj dubini tada su klizni plovci imperativ.

Idealan štap je matcher, ali isto tako i bilo koji dovoljno elastičan štap brže akcije koja je neophodna radi pravovremenih kontri.

Rola bi trebala biti brža zbog temperamentne tehnike dok je struna uvijek tanka, nikad upredenica već samo monofil, promjera ne iznad 0,27 milimetara.

Griz cipla je sve samo ne običan. Katkada je to samo neznatno naginjanje plovka u stranu, katkada drhturenje, a katkada vožnja bez uranjanja. Ponekad se plovak jednostavno izvrne i legne na bok jer je podizanjem sistema izgubio opterećenje. Sve su to pravi trenuci za kontru. Pročitati plovak i sa sigurnošću odrediti pravi trenutak za kontriranje može se jedino uz bogatu praksu. Svaki opis je tek sjena onoga što se u lovu cipala može vidjeti. Plovak na valovitom moru uvijek pleše i igra nekakvim ustaljenim ritmom tako da je zapravo svako odstupanje od tog ritma zapravo signal da se pod morem nešto događa.

Ukoliko je kontra uspješna slijedi prava navala adrenalina i s jedne i s druge strane udice. Cipal je izrazito plaha i borbena riba tako da će u trenutku kada osjeti udicu doslovno podivljati pokušavajući je se osloboditi.

S druge pak strane, budući da je pribor i pravilu fin, rizik od pucanja sistema ili mekanih ustiju cipla uvijek je prisutan tako da se do posljednjeg trenutka zapravo ne zna kako će se borba okončati.

Prihvat je zbog sluzavog tijela, ali i jedne slobodne udice koja je uvijek potencijalno opasna, najpraktičnije odraditi podmetačem.

Ulovljene ciple je pametno držati u dobro zatvorenoj kanti, čuvarici ili vrećici, jer se lako može dogoditi da riba iskoči i završi ponovo u moru.

Pri čišćenju svakako odstranite crnu pokožicu s unutrašnje strane trbušne duplje.

Ta pokožica nije nikakva posljedica zagađenja već samo dio tijela koji u pripremanju može pokvariti okus ribe, dajući mu gorkastu metalnu notu, s efektom nalik na ožučeno meso toplokrvnih životinja.

A što se vremenskih uvjeta tiče, južni vjetrovi u plitkim i zaklonjenim valama, uz laganu naoblaku, i po mogućnosti, nagovještaj kiše savršeni su.

Stoga se ne libite iskoristiti još ovo malo lijepih dana prije studeni koja je praktički na vratima. Dakle, pripremite svoje plovke i predveze s brkovima različite dužine, dovoljno široku opraru i dovoljno veliku čuvaricu jer cipli su tu, u prvoj vali i čekaju samo vas.

---

image

Finale je uvijek poseban

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lovili biste ciple, ali ne znate, koje, kako i s kakvim priborom? Možda ovdje pronađete odgovore na takva pitanja… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAVJETI STRUČNJAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Lovili biste ciple, ali ne znate, koje, kako i s kakvim priborom? Možda ovdje pronađete odgovore na takva pitanja… SAVJETI STRUČNJAKA 2 0 8922 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-26 07:54:10 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-26 08:05:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-26 08:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Lovili biste ciple, ali ne znate, koje, kako i s kakvim priborom? Možda ovdje pronađete odgovore na takva pitanja… [metadata] => robots= author= title=Jesen je vrijeme cipala: na jednom mjestu doznajte kako ih loviti, s kakvim priborom, ješkom... [metakey] => cipal, CIPLI, lov cipli, kako loviti ciple, Boris Bulić, ribolov, ribolovni savjeti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25928436.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886292.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886294.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886295.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886296.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886297.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886298.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886299.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886300.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886302.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886303.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886304.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25886305.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jesen je pravo vrijeme za lov cipala plovkom<\/p>","

Sve \u0161to vam treba je plovak, \u0161tap, rola i dobar predvez<\/p>","

Ovakvi komadi ne moraju biti iznimka<\/p>","

I no\u0107u se dobro lovi<\/p>","

Bez podmeta\u010da ne ide<\/p>","

Pluta\u0161 ima najmesnatija usta<\/p>","

Prosje\u010dan ulov za par sati gu\u0161tanja<\/p>","

I ja sam ulovila!<\/p>","

Ciple nije te\u0161ko uo\u010diti<\/p>","

Mala rola i lagani plovak pokrivaju sve situacije<\/p>","

Finale je uvijek poseban<\/p>","

Zlatac je najpoznatiji cipal<\/p>","

Jesen je pravo vrijeme za ovakav lov<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x897","hd_25928436_1920.jpg":"1920x1080","k_25928436_1280.jpg":"1280x1280","k_25928436_1024.jpg":"1024x1024","k_25928436_640.jpg":"640x640","k_25928436_480.jpg":"480x480","k_25928436_340.jpg":"340x340","k_25928436_220.jpg":"220x220","o_25928436_1280.jpg":"1280x717","o_25928436_1024.jpg":"1024x574","o_25928436_640.jpg":"640x358","o_25928436_480.jpg":"480x269","o_25928436_340.jpg":"340x190","o_25928436_220.jpg":"220x123","h_25928436_1280.jpg":"1280x854","h_25928436_1024.jpg":"1024x683","h_25928436_640.jpg":"640x427","h_25928436_480.jpg":"480x320","h_25928436_340.jpg":"340x227","h_25928436_220.jpg":"220x147","pp_25928436_1280.jpg":"1280x1628","pp_25928436_1024.jpg":"1024x1303","pp_25928436_640.jpg":"640x814","pp_25928436_480.jpg":"480x611","pp_25928436_340.jpg":"340x432","pp_25928436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1431","hd_25886292_1920.jpg":"1920x1080","k_25886292_1280.jpg":"1280x1280","k_25886292_1024.jpg":"1024x1024","k_25886292_640.jpg":"640x640","k_25886292_480.jpg":"480x480","k_25886292_340.jpg":"340x340","k_25886292_220.jpg":"220x220","o_25886292_1280.jpg":"1280x954","o_25886292_1024.jpg":"1024x763","o_25886292_640.jpg":"640x477","o_25886292_480.jpg":"480x357","o_25886292_340.jpg":"340x253","o_25886292_220.jpg":"220x163","h_25886292_1280.jpg":"1280x854","h_25886292_1024.jpg":"1024x683","h_25886292_640.jpg":"640x427","h_25886292_480.jpg":"480x320","h_25886292_340.jpg":"340x227","h_25886292_220.jpg":"220x147","pp_25886292_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886292_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886292_640.jpg":"640x814","pp_25886292_480.jpg":"480x611","pp_25886292_340.jpg":"340x432","pp_25886292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1559","hd_25886294_1920.jpg":"1920x1080","k_25886294_1280.jpg":"1280x1280","k_25886294_1024.jpg":"1024x1024","k_25886294_640.jpg":"640x640","k_25886294_480.jpg":"480x480","k_25886294_340.jpg":"340x340","k_25886294_220.jpg":"220x220","o_25886294_1280.jpg":"1280x1662","o_25886294_1024.jpg":"1024x1330","o_25886294_640.jpg":"640x831","o_25886294_480.jpg":"480x623","o_25886294_340.jpg":"340x441","o_25886294_220.jpg":"220x285","h_25886294_1280.jpg":"1280x854","h_25886294_1024.jpg":"1024x683","h_25886294_640.jpg":"640x427","h_25886294_480.jpg":"480x320","h_25886294_340.jpg":"340x227","h_25886294_220.jpg":"220x147","pp_25886294_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886294_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886294_640.jpg":"640x814","pp_25886294_480.jpg":"480x611","pp_25886294_340.jpg":"340x432","pp_25886294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1090","hd_25886295_1920.jpg":"1920x1080","k_25886295_1280.jpg":"1280x1280","k_25886295_1024.jpg":"1024x1024","k_25886295_640.jpg":"640x640","k_25886295_480.jpg":"480x480","k_25886295_340.jpg":"340x340","k_25886295_220.jpg":"220x220","o_25886295_1280.jpg":"1280x726","o_25886295_1024.jpg":"1024x581","o_25886295_640.jpg":"640x363","o_25886295_480.jpg":"480x272","o_25886295_340.jpg":"340x193","o_25886295_220.jpg":"220x124","h_25886295_1280.jpg":"1280x854","h_25886295_1024.jpg":"1024x683","h_25886295_640.jpg":"640x427","h_25886295_480.jpg":"480x320","h_25886295_340.jpg":"340x227","h_25886295_220.jpg":"220x147","pp_25886295_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886295_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886295_640.jpg":"640x814","pp_25886295_480.jpg":"480x611","pp_25886295_340.jpg":"340x432","pp_25886295_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25886296_1920.jpg":"1920x1080","k_25886296_1280.jpg":"1280x1280","k_25886296_1024.jpg":"1024x1024","k_25886296_640.jpg":"640x640","k_25886296_480.jpg":"480x480","k_25886296_340.jpg":"340x340","k_25886296_220.jpg":"220x220","o_25886296_1280.jpg":"1280x960","o_25886296_1024.jpg":"1024x768","o_25886296_640.jpg":"640x480","o_25886296_480.jpg":"480x360","o_25886296_340.jpg":"340x255","o_25886296_220.jpg":"220x165","h_25886296_1280.jpg":"1280x854","h_25886296_1024.jpg":"1024x683","h_25886296_640.jpg":"640x427","h_25886296_480.jpg":"480x320","h_25886296_340.jpg":"340x227","h_25886296_220.jpg":"220x147","pp_25886296_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886296_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886296_640.jpg":"640x814","pp_25886296_480.jpg":"480x611","pp_25886296_340.jpg":"340x432","pp_25886296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25886297_1920.jpg":"1920x1080","k_25886297_1280.jpg":"1280x1280","k_25886297_1024.jpg":"1024x1024","k_25886297_640.jpg":"640x640","k_25886297_480.jpg":"480x480","k_25886297_340.jpg":"340x340","k_25886297_220.jpg":"220x220","o_25886297_1280.jpg":"1280x960","o_25886297_1024.jpg":"1024x768","o_25886297_640.jpg":"640x480","o_25886297_480.jpg":"480x360","o_25886297_340.jpg":"340x255","o_25886297_220.jpg":"220x165","h_25886297_1280.jpg":"1280x854","h_25886297_1024.jpg":"1024x683","h_25886297_640.jpg":"640x427","h_25886297_480.jpg":"480x320","h_25886297_340.jpg":"340x227","h_25886297_220.jpg":"220x147","pp_25886297_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886297_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886297_640.jpg":"640x814","pp_25886297_480.jpg":"480x611","pp_25886297_340.jpg":"340x432","pp_25886297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1525","hd_25886298_1920.jpg":"1920x1080","k_25886298_1280.jpg":"1280x1280","k_25886298_1024.jpg":"1024x1024","k_25886298_640.jpg":"640x640","k_25886298_480.jpg":"480x480","k_25886298_340.jpg":"340x340","k_25886298_220.jpg":"220x220","o_25886298_1280.jpg":"1280x1016","o_25886298_1024.jpg":"1024x813","o_25886298_640.jpg":"640x508","o_25886298_480.jpg":"480x381","o_25886298_340.jpg":"340x270","o_25886298_220.jpg":"220x174","h_25886298_1280.jpg":"1280x854","h_25886298_1024.jpg":"1024x683","h_25886298_640.jpg":"640x427","h_25886298_480.jpg":"480x320","h_25886298_340.jpg":"340x227","h_25886298_220.jpg":"220x147","pp_25886298_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886298_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886298_640.jpg":"640x814","pp_25886298_480.jpg":"480x611","pp_25886298_340.jpg":"340x432","pp_25886298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2104","hd_25886299_1920.jpg":"1920x1080","k_25886299_1280.jpg":"1280x1280","k_25886299_1024.jpg":"1024x1024","k_25886299_640.jpg":"640x640","k_25886299_480.jpg":"480x480","k_25886299_340.jpg":"340x340","k_25886299_220.jpg":"220x220","o_25886299_1280.jpg":"1280x1402","o_25886299_1024.jpg":"1024x1122","o_25886299_640.jpg":"640x701","o_25886299_480.jpg":"480x526","o_25886299_340.jpg":"340x372","o_25886299_220.jpg":"220x241","h_25886299_1280.jpg":"1280x854","h_25886299_1024.jpg":"1024x683","h_25886299_640.jpg":"640x427","h_25886299_480.jpg":"480x320","h_25886299_340.jpg":"340x227","h_25886299_220.jpg":"220x147","pp_25886299_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886299_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886299_640.jpg":"640x814","pp_25886299_480.jpg":"480x611","pp_25886299_340.jpg":"340x432","pp_25886299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1414","hd_25886300_1920.jpg":"1920x1080","k_25886300_1280.jpg":"1280x1280","k_25886300_1024.jpg":"1024x1024","k_25886300_640.jpg":"640x640","k_25886300_480.jpg":"480x480","k_25886300_340.jpg":"340x340","k_25886300_220.jpg":"220x220","o_25886300_1280.jpg":"1280x942","o_25886300_1024.jpg":"1024x754","o_25886300_640.jpg":"640x471","o_25886300_480.jpg":"480x353","o_25886300_340.jpg":"340x250","o_25886300_220.jpg":"220x162","h_25886300_1280.jpg":"1280x854","h_25886300_1024.jpg":"1024x683","h_25886300_640.jpg":"640x427","h_25886300_480.jpg":"480x320","h_25886300_340.jpg":"340x227","h_25886300_220.jpg":"220x147","pp_25886300_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886300_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886300_640.jpg":"640x814","pp_25886300_480.jpg":"480x611","pp_25886300_340.jpg":"340x432","pp_25886300_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2495","hd_25886302_1920.jpg":"1920x1080","k_25886302_1280.jpg":"1280x1280","k_25886302_1024.jpg":"1024x1024","k_25886302_640.jpg":"640x640","k_25886302_480.jpg":"480x480","k_25886302_340.jpg":"340x340","k_25886302_220.jpg":"220x220","o_25886302_1280.jpg":"1280x1663","o_25886302_1024.jpg":"1024x1330","o_25886302_640.jpg":"640x831","o_25886302_480.jpg":"480x623","o_25886302_340.jpg":"340x441","o_25886302_220.jpg":"220x285","h_25886302_1280.jpg":"1280x854","h_25886302_1024.jpg":"1024x683","h_25886302_640.jpg":"640x427","h_25886302_480.jpg":"480x320","h_25886302_340.jpg":"340x227","h_25886302_220.jpg":"220x147","pp_25886302_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886302_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886302_640.jpg":"640x814","pp_25886302_480.jpg":"480x611","pp_25886302_340.jpg":"340x432","pp_25886302_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x592","hd_25886303_1920.jpg":"1920x1080","k_25886303_1280.jpg":"1280x1280","k_25886303_1024.jpg":"1024x1024","k_25886303_640.jpg":"640x640","k_25886303_480.jpg":"480x480","k_25886303_340.jpg":"340x340","k_25886303_220.jpg":"220x220","o_25886303_1280.jpg":"1280x1052","o_25886303_1024.jpg":"1024x841","o_25886303_640.jpg":"640x526","o_25886303_480.jpg":"480x394","o_25886303_340.jpg":"340x279","o_25886303_220.jpg":"220x180","h_25886303_1280.jpg":"1280x854","h_25886303_1024.jpg":"1024x683","h_25886303_640.jpg":"640x427","h_25886303_480.jpg":"480x320","h_25886303_340.jpg":"340x227","h_25886303_220.jpg":"220x147","pp_25886303_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886303_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886303_640.jpg":"640x814","pp_25886303_480.jpg":"480x611","pp_25886303_340.jpg":"340x432","pp_25886303_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1455","hd_25886304_1920.jpg":"1920x1080","k_25886304_1280.jpg":"1280x1280","k_25886304_1024.jpg":"1024x1024","k_25886304_640.jpg":"640x640","k_25886304_480.jpg":"480x480","k_25886304_340.jpg":"340x340","k_25886304_220.jpg":"220x220","o_25886304_1280.jpg":"1280x970","o_25886304_1024.jpg":"1024x776","o_25886304_640.jpg":"640x485","o_25886304_480.jpg":"480x363","o_25886304_340.jpg":"340x257","o_25886304_220.jpg":"220x166","h_25886304_1280.jpg":"1280x854","h_25886304_1024.jpg":"1024x683","h_25886304_640.jpg":"640x427","h_25886304_480.jpg":"480x320","h_25886304_340.jpg":"340x227","h_25886304_220.jpg":"220x147","pp_25886304_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886304_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886304_640.jpg":"640x814","pp_25886304_480.jpg":"480x611","pp_25886304_340.jpg":"340x432","pp_25886304_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25886305_1920.jpg":"1920x1080","k_25886305_1280.jpg":"1280x1280","k_25886305_1024.jpg":"1024x1024","k_25886305_640.jpg":"640x640","k_25886305_480.jpg":"480x480","k_25886305_340.jpg":"340x340","k_25886305_220.jpg":"220x220","o_25886305_1280.jpg":"1280x1706","o_25886305_1024.jpg":"1024x1365","o_25886305_640.jpg":"640x853","o_25886305_480.jpg":"480x640","o_25886305_340.jpg":"340x453","o_25886305_220.jpg":"220x293","h_25886305_1280.jpg":"1280x854","h_25886305_1024.jpg":"1024x683","h_25886305_640.jpg":"640x427","h_25886305_480.jpg":"480x320","h_25886305_340.jpg":"340x227","h_25886305_220.jpg":"220x147","pp_25886305_1280.jpg":"1280x1628","pp_25886305_1024.jpg":"1024x1303","pp_25886305_640.jpg":"640x814","pp_25886305_480.jpg":"480x611","pp_25886305_340.jpg":"340x432","pp_25886305_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7567417 Threads: 6 Questions: 1545803453 Slow queries: 4707599 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111070213 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/jesen-je-vrijeme-cipala-na-jednom-mjestu-doznajte-kako-ih-loviti-s-kakvim-priborom-jeskom-1333657 [printLink] => /om/ribolov/jesen-je-vrijeme-cipala-na-jednom-mjestu-doznajte-kako-ih-loviti-s-kakvim-priborom-jeskom-1333657?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 717748 [name] => cipal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-26 23:58:48 [main_article_id] => 0 [alias] => cipal [link] => /tag/cipal ) [1] => stdClass Object ( [id] => 604816 [name] => CIPLI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-28 15:19:56 [main_article_id] => 0 [alias] => cipli [link] => /tag/cipli ) [2] => stdClass Object ( [id] => 733097 [name] => lov cipli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 13:17:40 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-cipli [link] => /tag/lov-cipli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650590 [name] => kako loviti ciple [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:20:47 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ciple [link] => /tag/kako-loviti-ciple ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 624667 [name] => ribolovni savjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-04 10:31:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-savjeti [link] => /tag/ribolovni-savjeti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lovili biste ciple, ali ne znate, koje, kako i s kakvim priborom? Možda ovdje pronađete odgovore na takva pitanja… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAVJETI STRUČNJAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jesen je vrijeme cipala: na jednom mjestu doznajte kako ih loviti, s kakvim priborom, ješkom... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-21-19-11-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25928436.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Jesen je pravo vrijeme za lov cipala plovkom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25928436.jpg [title] =>

Jesen je pravo vrijeme za lov cipala plovkom

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886292.jpg [title] =>

Sve što vam treba je plovak, štap, rola i dobar predvez

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886294.jpg [title] =>

Ovakvi komadi ne moraju biti iznimka

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886295.jpg [title] =>

I noću se dobro lovi

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886296.jpg [title] =>

Bez podmetača ne ide

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886297.jpg [title] =>

Plutaš ima najmesnatija usta

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886298.jpg [title] =>

Prosječan ulov za par sati guštanja

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886299.jpg [title] =>

I ja sam ulovila!

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886300.jpg [title] =>

Ciple nije teško uočiti

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886302.jpg [title] =>

Mala rola i lagani plovak pokrivaju sve situacije

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886303.jpg [title] =>

Finale je uvijek poseban

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886304.jpg [title] =>

Zlatac je najpoznatiji cipal

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25886305.jpg [title] =>

Jesen je pravo vrijeme za ovakav lov

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jesen je pravo vrijeme za lov plovkom.

Dani su još uvijek dovoljno topli za kratke ili barem tanje duge rukave i dovoljno svježi da nije vruće što znači da se cijelo popodne može prosjediti u udobnosti ribičke sjedalice, na zatvorenoj kanti Jupola ili naprosto stajati pogleda fiksiranog za minijaturnu antenu plovka na granici vidljivosti.

A lovina? Naravno, cipli.

Cipli su ribe jata i premda će rado posegnuti i za mesnim obrokom, u principu su biljojedi. Poznavajući te dvije osnovne karakteristike nije teško složiti pribor i ješku. Naravno, to je zapravo tek dio priče, jer je za potpuni užitak poželjno poznavati apsolutno sve što se o ciplima može saznati.

Za početak je jako važno znati da u našem moru živi šest vrsta cipala od kojih svaki zauzima svoju morsku zonu s navikama tipičnima za svoju vrstu.

Najrasprostranjeniji i najpoznatiji je definitivno cipal zlatac (Liza aurata, Risso, 1810) koji ima jasno zlatnu mrlju na škržnom zaklopcu.

Mnogi ga ribari iz neznanja, upravo zbog zlatne mrlje smatraju najcjenjenijim ciplom što je naravno pogrešno utemeljena pretpostavka.

Zlatac ima konzistentno tečno bijelo meso kao i ostali cipli pri čemu je baš kao i svi ostali najukusniji kuhan i pečen na gradelama.

Nažalost, najčešći je u zagađenim lučkim vodama gdje pronalazi lako probavljivu hranu.

Osim toga kao i ostalim ciplima mu godi more nižeg saliniteta pa ga vrlo često možemo zateći uz kanalizacione ispuste zbog čega je na dobrom dijelu obale poprilično neomiljen.

Naravno, zlataci iz čistog mora su zato vrlo cijenjeni i traženi.

Zadržava se u površinskom sloju do nekih desetak metara dubine, rijetko kada dublje.

Osim zlataca, u lučkim je vodama vrlo čest i cipal bataš ili manđela (Mugil cephalus, Linnaeus 1758).

Ova vrsta formira velika jata i udicom se poprilično teško lovi. On jedini od svih cipala ima velike žute peraje i izduljenu staklovinu s okomitim prorezom nalik na mačje oko s izrazito velikom glavom u odnosu na tijelo.

---

image

Ciple nije teško uočiti

---

Najčešće se zadržava na samoj površini premda se katkada velika jata mogu naći i na dubini preko 30 metara.

Cipal crnaš ili putnik (Chelon labrosus, Risso, 1827) je jedini od cipla koji je češći uz dno nego na površini na što jasno ukazuje i građa njegova tijela.

Lagano je grbav, s velikom trbušnom dupljom. Tamniji je od ostalih cipala i u odnosu na tijelo ima osjetno sitniju glavu. Lako se lovi udicom.

Cipal plutaš (Oedalechilus labeo, Cuvier, 1829) je najmanji od svih cipala. Zadržava se isključivo na površini po čemu je i dobio ime. Najlakše ga je od ostalih cipala razlikovati po jednolično svijetlosivkastoj boji i izrazito velikoj mesnatoj gornjoj usni kojom srče sve jestivo s površine uključujući i naješkane udice.

Ostala su još dva – cipal mržnjak (Liza saliens, Risso, 1810) i cipal balavac (Liza ramada, Risso, 1827).

Cipal mržnjak ima izduljeno i vitko tijelo kao da je na nekakvoj dijeti.

Dio između lijevih i desnih nosnica je gusto posut sitnim ljuskicama. Malo se teže lovi udicom, ali nije neuhvatljiv.

---

image

Zlatac je najpoznatiji cipal

---

Balavac, kako mu i naziv govori, nasluzaviji je od svih cipala.

Nalikuje mržnjaku no za razliku od njega nema ljuskice između nosnica premda mu ljuske na glavi dosežu sve do nosnih otvora.

Korijen prsne peraje ima tamniju mrlju. Sivkasto plavičaste je boje, po bokovima diskretno tamnije isprugan. Baš kao i mržnjaka, malo ga je teže uloviti udicom.

Ove dvije posljednje vrste se u pravilu zadržavaju samo u prvih nekoliko površinskih metara mora.

Od ješke se u ribolovu cipala mogu koristiti i mesne i biljne ješke, često s poprilično podjednakim uspjehom.

Od mesnih ješki najlovnija su crijeva srdele, a za njima odmah riblji fileti i to ponajprije od srdele, manule, modraca i bugve, te pješčani crvići.

Od biljnih ješki se mogu koristiti razne pasture na brašnenoj bazi,oplemenjene uglavnom sirnim ili ribljim aromama pri čemu je najlovnija i najzastupljenija ješka oduvijek običan bijeli kruh.

Naravno u skladu s tim se slaže i brum bez kojega je kvalitetan lov cipala praktički nezamisliv. Brojne su recepture burma za ciple no pogriješiti se ne može sa starim kruhom kojeg prije brumanja valja dobro natopiti.

A u skladu s vrstom koju pokušavamo uloviti brum ćemo plasirati na različite načine. Za površinske vrste je najpraktičnije koristiti gotovo tekući brum koji će se na površini rasplinuti u oblak sitnih čestica koje neće nahraniti već samo razdražiti ribu.

Za ciple koji se drže dna treba formirati teže kugle pomiješane s pijeskom za kućne ljubimce koji će kugle odvući do dna gdje će se polako raspadati.

---

image

Sve što vam treba je plovak, štap, rola i dobar predvez

---

Problem s tvrdim kuglama koje plasiramo na dnu leži u činjenici da će se cipli u kratkom vremenu nakon što ih pronađu, do sita najesti nakon čega im naša ješka više neće biti zanimljiva.

Stoga je kao vezivo idealno koristiti neparfimirani pijesak za kućne ljubimce s kojim se lako formiraju teške kugle koje mogu biti siromašne kalorijama, a bogate aromom.

Oko predveza za lov cipla mišljenja su podijeljena između onih koji tvrde da ogoljena udica plaši ribu pa stoga koriste jednu udicu, i onih koji tvrde da su im šanse za ulov dvostruko veće s dvije udice.

Praksa je pokazala da cipli, ako se hrane, ne mare previše za praznu udicu dok je u situacijama kad teže primaju ponuđenu ješku praktičnije i privlačnije imati na predvezu dvije ješke.

Ono na što treba obratiti pažnju je dužina brkova na predvezu koja ne smije biti jednako kako ne bi došlo do mršenja sistema.

Idealno je obje udice vezati na jednoj istoj fluorokarbonskoj struni, te malo ‘van centra‘ formirati dropper loop petlju preko koje će se predvez povezati s osnovom.

Od udica treba odabrati tanke žičane modele, koji će moći podnijeti temperamentnu borbu bez nepotrebnog proširivanja ubodne rane.

Otežanje je niz sastavljen od sačmastih olovnica ili jednostavna klizna olovnica koja u sistemu uvijek stoji iznad udica.

A plovak je priča za sebe.

Premda se mogu čuti brojne priče u korist wagglera, koje su zapravo jednako brojne kao i priče u korist običnih bačvastih plovaka, činjenica je da ciplima oblik i vrsta plovka zapravo uopće ne smeta.

Važnije je da plovak bude jasno vidljiv kako bi se svaki pomak i povlačenje na vrijeme uočili.

Za vjetrovitog vremena treba birati modele koji su većim dijelom ispod površine mora dok će za mirnog vremena nekakav allround mrkvasti model savršeno odraditi sve što se od njega očekuje.

---

image

Bez podmetača ne ide

---

Ukoliko su nam lovina cipli koji se zadržavaju isključivo na površini i u najgornjem sloju mora tada se mogu koristiti fiksni plovci, no ukoliko je riba na većoj dubini tada su klizni plovci imperativ.

Idealan štap je matcher, ali isto tako i bilo koji dovoljno elastičan štap brže akcije koja je neophodna radi pravovremenih kontri.

Rola bi trebala biti brža zbog temperamentne tehnike dok je struna uvijek tanka, nikad upredenica već samo monofil, promjera ne iznad 0,27 milimetara.

Griz cipla je sve samo ne običan. Katkada je to samo neznatno naginjanje plovka u stranu, katkada drhturenje, a katkada vožnja bez uranjanja. Ponekad se plovak jednostavno izvrne i legne na bok jer je podizanjem sistema izgubio opterećenje. Sve su to pravi trenuci za kontru. Pročitati plovak i sa sigurnošću odrediti pravi trenutak za kontriranje može se jedino uz bogatu praksu. Svaki opis je tek sjena onoga što se u lovu cipala može vidjeti. Plovak na valovitom moru uvijek pleše i igra nekakvim ustaljenim ritmom tako da je zapravo svako odstupanje od tog ritma zapravo signal da se pod morem nešto događa.

Ukoliko je kontra uspješna slijedi prava navala adrenalina i s jedne i s druge strane udice. Cipal je izrazito plaha i borbena riba tako da će u trenutku kada osjeti udicu doslovno podivljati pokušavajući je se osloboditi.

S druge pak strane, budući da je pribor i pravilu fin, rizik od pucanja sistema ili mekanih ustiju cipla uvijek je prisutan tako da se do posljednjeg trenutka zapravo ne zna kako će se borba okončati.

Prihvat je zbog sluzavog tijela, ali i jedne slobodne udice koja je uvijek potencijalno opasna, najpraktičnije odraditi podmetačem.

Ulovljene ciple je pametno držati u dobro zatvorenoj kanti, čuvarici ili vrećici, jer se lako može dogoditi da riba iskoči i završi ponovo u moru.

Pri čišćenju svakako odstranite crnu pokožicu s unutrašnje strane trbušne duplje.

Ta pokožica nije nikakva posljedica zagađenja već samo dio tijela koji u pripremanju može pokvariti okus ribe, dajući mu gorkastu metalnu notu, s efektom nalik na ožučeno meso toplokrvnih životinja.

A što se vremenskih uvjeta tiče, južni vjetrovi u plitkim i zaklonjenim valama, uz laganu naoblaku, i po mogućnosti, nagovještaj kiše savršeni su.

Stoga se ne libite iskoristiti još ovo malo lijepih dana prije studeni koja je praktički na vratima. Dakle, pripremite svoje plovke i predveze s brkovima različite dužine, dovoljno široku opraru i dovoljno veliku čuvaricu jer cipli su tu, u prvoj vali i čekaju samo vas.

---

image

Finale je uvijek poseban

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Jesen je pravo vrijeme za lov cipala plovkom


Sve što vam treba je plovak, štap, rola i dobar predvez


Ovakvi komadi ne moraju biti iznimka


I noću se dobro lovi


Bez podmetača ne ide


Plutaš ima najmesnatija usta


Prosječan ulov za par sati guštanja


I ja sam ulovila!


Ciple nije teško uočiti


Mala rola i lagani plovak pokrivaju sve situacije


Finale je uvijek poseban


Zlatac je najpoznatiji cipal


Jesen je pravo vrijeme za ovakav lov

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/jesen-je-vrijeme-cipala-na-jednom-mjestu-doznajte-kako-ih-loviti-s-kakvim-priborom-jeskom-1333657 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=db64a37becc9589ae77a5c1f56f63f659ee47773 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jesen+je+vrijeme+cipala%3A+na+jednom+mjestu+doznajte+kako+ih+loviti%2C+s+kakvim+priborom%2C+je%C5%A1kom...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjesen-je-vrijeme-cipala-na-jednom-mjestu-doznajte-kako-ih-loviti-s-kakvim-priborom-jeskom-1333657 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjesen-je-vrijeme-cipala-na-jednom-mjestu-doznajte-kako-ih-loviti-s-kakvim-priborom-jeskom-1333657 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lovili biste ciple, ali ne znate, koje, kako i s kakvim priborom? Možda ovdje pronađete odgovore na takva pitanja… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAVJETI STRUČNJAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

SAVJETI STRUČNJAKAJesen je vrijeme cipala: na jednom mjestu doznajte kako ih loviti, s kakvim priborom, ješkom...

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
26. listopada 2023. - 10:05

Jesen je pravo vrijeme za lov plovkom.

Dani su još uvijek dovoljno topli za kratke ili barem tanje duge rukave i dovoljno svježi da nije vruće što znači da se cijelo popodne može prosjediti u udobnosti ribičke sjedalice, na zatvorenoj kanti Jupola ili naprosto stajati pogleda fiksiranog za minijaturnu antenu plovka na granici vidljivosti.

A lovina? Naravno, cipli.

Cipli su ribe jata i premda će rado posegnuti i za mesnim obrokom, u principu su biljojedi. Poznavajući te dvije osnovne karakteristike nije teško složiti pribor i ješku. Naravno, to je zapravo tek dio priče, jer je za potpuni užitak poželjno poznavati apsolutno sve što se o ciplima može saznati.

Za početak je jako važno znati da u našem moru živi šest vrsta cipala od kojih svaki zauzima svoju morsku zonu s navika...

13. svibanj 2024 23:19