stdClass Object ( [id] => 1224644 [title] => Jesen je stvorena za shore jigging: donosimo sve o tehnici i odgovarajućem priboru kojima se postižu odlični rezultati [alias] => jesen-je-stvorena-za-shore-jigging-donosimo-sve-o-tehnici-i-odgovarajucem-priboru-kojima-se-postizu-odlicni-rezultati [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Shore jigging je tehnika koja je na našu obalu stigla polako, skrivena između klasičnog spinninga i vertical jigginga, kao svojevrsni kompromis između ove dvije vrlo slične, a opet toliko različite tehnike.

Sličnost je ponajprije u samom principu lova, jer se u obje tehnike koriste varalice dok je razlika zapravo ogromna. U jednoj se tehnici lovi isključivo s obale dok je druga neizvodiva bez plovila. Osim toga i lovina ostvarena vertical jiggingom i spinningom se poprilično razlikuje, pogotovo u gabaritima.

No mnogi će reći da je riječ samo o logičnoj spinnerskoj nadogradnji, što je također istina.

Kako god gledali na to, činjenica je da se danas u većini spinnerskih kutija nalaze barem jedan do dva jiga što dovoljno govori o tome koliko je shore jigging kao ribolovna tehnika na našem moru zaživio ili nije.

ČISTA FIZIKALA

Sama tehnika lova je vrlo jednostavna. Nakon izbačaja, varalica se privlači dok se riba ne ulovi ili dok se u namatanju ne namota sva izbačena struna. No to je tek suhi kostur tehnike dok se finese itekako razlikuju.

Ponajprije valja naglasiti kako su svi jigovi u pravilu brzotonući, što znači da će nakon što dotaknu morsku površinu krenuti prema dnu, najčešće brže od bačenog kamena, dok je pak odabir jiga jedna od temeljnih odrednica koje upravljaju načinom vođenja izbačene varalice.

Raspon težina varalica namijenjenih shore jiggingu kreće se od nekih pet do šezdeset grama, premda neki zagovornici teškog shore jigginga love i sa 130 gramskim varalicama, što je zapravo poprilično težak i zahtjevan fizički rad.

---

image

Lov tehnikom shore jigging s ovakve obale je posebno atraktivan

---

Dakle, u zavisnosti od oblika i težine jiga, varalica se vodi različitim brzinama i tehnikama.

S obzirom na težinu jiga, a što za sobom povlači i karakteristike ostatka opreme, razlikujemo light shore jigging, medium shore jigging i heavy shore jigging.

Naravno, ove su kategorije grubo ocrtane težinama jigova što znači da se težina korištenih jigova za light shore jigging kreće od 5 do 20 grama, za medium shore jigging od 20 do 60 grama, dok se težine iznad 60 grama koriste za heavy shore jigging.

PROGRESIVNI PARABOLICI

Baš kao i u svim ostalim spinnerskim tehnikama, ali i općenito u ribolovu udicom, štap, rola i struna moraju biti usklađeni s varalicom, ali i očekivanom lovinom.

Generalno gledano, u igri su, bez obzira na težinu jiga, štapovi dugi od 210 do 270 centimetara, akcijom, odnosno težinom izbačaja (CW) uvijek usklađeni s težinom jiga. Premda se i s grubljim štapovima može vrlo uspješno voditi i najlakši jig, činjenica je da zbog te grubosti izostaje onaj užitak koji takav ribolov treba pružiti.

---

image

Štapovi moraju imati paraboličnu akciju

---

Štapovi su u principu grubi i parabolično progresivni, tako da omogućuju jednostavno rukovanje i vođenje varalice dok zamaranje zakačene ribe, bez obzira na njenu veličinu, ne bi nikada trebalo biti rizično.

Naime, dovoljno je štap sa zakačenom ribom držati pod kutom od nekih 60 do 70 stupnjeva da bi elastičnost blanka odradila svoje. Naravno, kočnica role mora biti savršeno ugođena tako da pribor ni u jednom trenutku ne dođe ni blizu kritičnom stanju.

Dileme koje se vode oko strune su standardno izlizane. Upredenica ili najlonski monofil, pitanje je oko kojega se ribolovci još uvijek nisu složili. Upredenica je u velikoj prednosti zbog neposrednog kontakta s varalicom i lovinom, dok je u zamaranju zbog elastičnosti najlonski monofil ispred upredenice.

Ipak, ako je ostatak strojnog parka usklađen, tada je u zamaranju sasvim svejedno što je na kalemu, zbog čega prednost ipak odnosi upredenica.

A bez obzira na izbor glavne strune, na kraju, ispred varalice se nalazi fluorokarbonska struna. Naravno, ako su lovina strijelke fluorokarbon se miče, a nastupa sajla.

---

image

Nekoliko varalica u ruksaku na leđima, štap u ruci i jig u moru

---

ASIMETRIČNI LISTOVI

Gledano po uzdužnoj, sagitalnoj osi, jigovi mogu biti simetrično, ali i asimetrično profilirani. Kod simetričnih jigova nema nekih velikih pametovanja. Nakon izbačaja, ukoliko se pusti da tone slobodnim padom, simetrični bi jig trebao tonuti brzo, glavom prema dolje.

Nikako ne treba pritom izgubiti iz vida činjenicu da će u tom tonjenju povlačiti za sobom i strunu, stvarajući tako svojevrsni trbuh koji će se u prvih nekoliko povlačenje ispraviti, no koji će isto tako, u tom ispravljanju, svakako podići jig za koji metar.

Takvi simetrični jigovi, unatoč svom mogućem trudu, najčešće nemaju nikakvu živost već se kreću pravolinijski da bi se tek u posljednjih nekoliko metara širokim lijevo-desno pokretima štapa moglo djelovati na njihovu putanju. Upravo su zato idealni za lov brzih lovaca poput strijelki, lica, palamida ili iglica.

---

image

Simetrični jigovi za brzo spinnanje

---

Asimetrični jigovi su najčešće asimetrični tako da je jedna strana u odnosu na drugu, klasično riboliku, jednostavno zaravnata. Naravno, varijacije na temu su brojne tako da su neki jigovi zaravnati cijelom dužinom, drugi samo dijelom pri čemu nikako nije svejedno koji je dio i u kolikoj količini zaravnat. Naime, u zavisnosti od težišta, jig će propadati kroz slojeve mora na različite načine.

Posebno su atraktivni jigovi širokoga tijela koji kroz more propadaju poput padajućeg lista što je vrlo provokativno za većinu predatora.

Za razliku od simetričnih jigova, asimetrični jigovi svakim pokretom štapa mijenjaju putanju, pa će u zavisnosti od težišta i oblika u svakom povlačenju i trzaju ostvariti različit otklon.

ZASTOJI I PROPADANJA

Dakle, nakon što jig dotakne površinu mora može se ili pustiti da propada prema dnu, ili se može odmah početi s privlačenjem.

Privlačenje može bit kontinuirano ili sa zastojima, dok se tijekom privlačenja najčešće twicha. To se izvodi tako da se štapom usmjerenim vrhom prema dolje rade nagli, ali vrlo kratki pomaci zbog kojih jigg ima još nepravilniju i nepredvidiviju putanju. Na taj se način ostvaruje dojam zbunjene, a možda i ranjene, ali još uvijek dovoljno brze ribe koju se ipak isplati proganjati.

Zastoji nakon twicha omogućuju privremeno propadanje što je posebno atraktivno kod asimetričnih jigova.

---

image

Pravolinijsko brzo privlačenje uz povremeni twich je na ovakvim terenima prvi izbor

---

Mnogi shore jiggeri jigove povlače podizanjem štapa iznad glave uz istovremeno namatanje nakon čega vrh štapa obaraju prema površini mora dok se struna ponovo ne napne. Na taj se način ostvaruje okomita cik-cak putanja s vrlo neravnomjernom brzinom kretanja, što je mnogog podvodnog predatora koštalo glave.

Posebnu vještinu, uz jako dobro poznavanje terena zahtijeva provlačenje jiga neposredno uz dno. U takvom se jigganju postižu najkvalitetniji rezultati, ali su i mogućnosti zadjeva jako velike. Upravo se iz tog razloga na jigove u tom slučaju montiraju single hook udice s kojima su zadjevi smanjeni točno za trećinu.

PODMETAČ NA VRIJEME

Shore jigging je primjenjiv gotovo na svim obalama s tim da je na plitkim terenima iz razumljivih razloga nepraktičan.

Na ujednačeno dubokom moru, kakvo je primjerice na vanjskim stranama lukobrana na kojima se dubine kreću od 5 do 10 metara, najčešća su lovina šaruni, palamide, lice iglice, strijelke i brancini, dok se na kamenitim strminama može uloviti sva pridnena riba, od arbuna, kanjaca i pirki preko paukova i škrpina do pagara i zubataca.

---

image

Ni maštori nisu imuni

------
image

Uz samo dno

---

Od boja je najpraktičnije koristiti hologramski obojane modele jasno razgraničenim bojama koje pružaju najveću moguću dozu kontrasta.

Po oblačnom vremenu i mutnom moru najlovniji su modeli žute, narančaste, pink ili zlatne boje, dok su po vedrom vremenu najlovniji modri ili jasno srebrni modeli.

A da ne biste poslije suze lili za nečim što je nadohvat ruke palo u more, na vrijeme pripremite podmetač, jer kad se na udicama jiga nađe prava riba koja štap savija u kiflu, za izvlačenje podmetača iz futrole najčešće je već sasvim kasno.

---

image

Car je pao

------
image

Lokarde vole brze jigove

------
image

Šarun je naletio

------
image

Ovaj je jig naoružan jednom treble i jednom single hook udicom

------
image

Assist hook udica se može postaviti i preko kopče

------
image

Plave cure česta su meta

------
image

Za gušt više nego dovoljno

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LOV S OBALE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => LOV S OBALE 2 0 7939 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-15 08:36:49 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Luka Morožin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-16 05:53:19 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-09-16 05:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 52 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080187.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080156.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080155.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080154.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080153.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080186.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080185.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080184.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080215.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080214.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080212.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080211.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080210.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9080229.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/9089509.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Moro\u017ein","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hridinasti teren krije zubace<\/p>","

Lov tehnikom shore jigging <\/em>s ovakve obale je posebno atraktivan<\/p>","

Car je pao<\/p>","

\u0160tapovi moraju imati paraboli\u010dnu akciju<\/p>","

Pravolinijsko brzo privla\u010denje uz povremeni twich <\/em>je na ovakvim terenima prvi izbor<\/p>","

Nekoliko varalica u ruksaku na le\u0111ima, \u0161tap u ruci i jig <\/em>u moru<\/p>","

Lokarde vole brze jigove<\/em><\/p>","

Simetri\u010dni jigovi <\/em>za brzo spinnanje<\/em><\/p>","

Ni ma\u0161tori nisu imuni<\/p>","

\u0160arun je naletio<\/p>","

Uz samo dno<\/p>","

Ovaj je jig<\/em> naoru\u017ean jednom treble<\/em> i jednom single hook<\/em> udicom<\/p>","

Assist hook <\/em>udica se mo\u017ee postaviti i preko kop\u010de<\/p>","

Plave cure<\/em> \u010desta su meta<\/p>","

Za gu\u0161t vi\u0161e nego dovoljno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9080187_1920.jpg":"1920x1080","k_9080187_1280.jpg":"1280x1280","k_9080187_1024.jpg":"1024x1024","k_9080187_640.jpg":"640x640","k_9080187_480.jpg":"480x480","k_9080187_340.jpg":"340x340","k_9080187_220.jpg":"220x220","o_9080187_1280.jpg":"1280x960","o_9080187_1024.jpg":"1024x768","o_9080187_640.jpg":"640x480","o_9080187_480.jpg":"480x360","o_9080187_340.jpg":"340x255","o_9080187_220.jpg":"220x165","h_9080187_1280.jpg":"1280x854","h_9080187_1024.jpg":"1024x683","h_9080187_640.jpg":"640x427","h_9080187_480.jpg":"480x320","h_9080187_340.jpg":"340x227","h_9080187_220.jpg":"220x147","pp_9080187_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080187_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080187_640.jpg":"640x814","pp_9080187_480.jpg":"480x611","pp_9080187_340.jpg":"340x432","pp_9080187_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9080156_1920.jpg":"1920x1080","k_9080156_1280.jpg":"1280x1280","k_9080156_1024.jpg":"1024x1024","k_9080156_640.jpg":"640x640","k_9080156_480.jpg":"480x480","k_9080156_340.jpg":"340x340","k_9080156_220.jpg":"220x220","o_9080156_1280.jpg":"1280x960","o_9080156_1024.jpg":"1024x768","o_9080156_640.jpg":"640x480","o_9080156_480.jpg":"480x360","o_9080156_340.jpg":"340x255","o_9080156_220.jpg":"220x165","h_9080156_1280.jpg":"1280x854","h_9080156_1024.jpg":"1024x683","h_9080156_640.jpg":"640x427","h_9080156_480.jpg":"480x320","h_9080156_340.jpg":"340x227","h_9080156_220.jpg":"220x147","pp_9080156_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080156_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080156_640.jpg":"640x814","pp_9080156_480.jpg":"480x611","pp_9080156_340.jpg":"340x432","pp_9080156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9080155_1920.jpg":"1920x1080","k_9080155_1280.jpg":"1280x1280","k_9080155_1024.jpg":"1024x1024","k_9080155_640.jpg":"640x640","k_9080155_480.jpg":"480x480","k_9080155_340.jpg":"340x340","k_9080155_220.jpg":"220x220","o_9080155_1280.jpg":"1280x960","o_9080155_1024.jpg":"1024x768","o_9080155_640.jpg":"640x480","o_9080155_480.jpg":"480x360","o_9080155_340.jpg":"340x255","o_9080155_220.jpg":"220x165","h_9080155_1280.jpg":"1280x854","h_9080155_1024.jpg":"1024x683","h_9080155_640.jpg":"640x427","h_9080155_480.jpg":"480x320","h_9080155_340.jpg":"340x227","h_9080155_220.jpg":"220x147","pp_9080155_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080155_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080155_640.jpg":"640x814","pp_9080155_480.jpg":"480x611","pp_9080155_340.jpg":"340x432","pp_9080155_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9080154_1920.jpg":"1920x1080","k_9080154_1280.jpg":"1280x1280","k_9080154_1024.jpg":"1024x1024","k_9080154_640.jpg":"640x640","k_9080154_480.jpg":"480x480","k_9080154_340.jpg":"340x340","k_9080154_220.jpg":"220x220","o_9080154_1280.jpg":"1280x960","o_9080154_1024.jpg":"1024x768","o_9080154_640.jpg":"640x480","o_9080154_480.jpg":"480x360","o_9080154_340.jpg":"340x255","o_9080154_220.jpg":"220x165","h_9080154_1280.jpg":"1280x854","h_9080154_1024.jpg":"1024x683","h_9080154_640.jpg":"640x427","h_9080154_480.jpg":"480x320","h_9080154_340.jpg":"340x227","h_9080154_220.jpg":"220x147","pp_9080154_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080154_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080154_640.jpg":"640x814","pp_9080154_480.jpg":"480x611","pp_9080154_340.jpg":"340x432","pp_9080154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9080153_1920.jpg":"1920x1080","k_9080153_1280.jpg":"1280x1280","k_9080153_1024.jpg":"1024x1024","k_9080153_640.jpg":"640x640","k_9080153_480.jpg":"480x480","k_9080153_340.jpg":"340x340","k_9080153_220.jpg":"220x220","o_9080153_1280.jpg":"1280x960","o_9080153_1024.jpg":"1024x768","o_9080153_640.jpg":"640x480","o_9080153_480.jpg":"480x360","o_9080153_340.jpg":"340x255","o_9080153_220.jpg":"220x165","h_9080153_1280.jpg":"1280x854","h_9080153_1024.jpg":"1024x683","h_9080153_640.jpg":"640x427","h_9080153_480.jpg":"480x320","h_9080153_340.jpg":"340x227","h_9080153_220.jpg":"220x147","pp_9080153_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080153_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080153_640.jpg":"640x814","pp_9080153_480.jpg":"480x611","pp_9080153_340.jpg":"340x432","pp_9080153_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_9080186_1920.jpg":"1920x1080","k_9080186_1280.jpg":"1280x1280","k_9080186_1024.jpg":"1024x1024","k_9080186_640.jpg":"640x640","k_9080186_480.jpg":"480x480","k_9080186_340.jpg":"340x340","k_9080186_220.jpg":"220x220","o_9080186_1280.jpg":"1280x1706","o_9080186_1024.jpg":"1024x1365","o_9080186_640.jpg":"640x853","o_9080186_480.jpg":"480x640","o_9080186_340.jpg":"340x453","o_9080186_220.jpg":"220x293","h_9080186_1280.jpg":"1280x854","h_9080186_1024.jpg":"1024x683","h_9080186_640.jpg":"640x427","h_9080186_480.jpg":"480x320","h_9080186_340.jpg":"340x227","h_9080186_220.jpg":"220x147","pp_9080186_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080186_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080186_640.jpg":"640x814","pp_9080186_480.jpg":"480x611","pp_9080186_340.jpg":"340x432","pp_9080186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9080185_1920.jpg":"1920x1080","k_9080185_1280.jpg":"1280x1280","k_9080185_1024.jpg":"1024x1024","k_9080185_640.jpg":"640x640","k_9080185_480.jpg":"480x480","k_9080185_340.jpg":"340x340","k_9080185_220.jpg":"220x220","o_9080185_1280.jpg":"1280x960","o_9080185_1024.jpg":"1024x768","o_9080185_640.jpg":"640x480","o_9080185_480.jpg":"480x360","o_9080185_340.jpg":"340x255","o_9080185_220.jpg":"220x165","h_9080185_1280.jpg":"1280x854","h_9080185_1024.jpg":"1024x683","h_9080185_640.jpg":"640x427","h_9080185_480.jpg":"480x320","h_9080185_340.jpg":"340x227","h_9080185_220.jpg":"220x147","pp_9080185_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080185_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080185_640.jpg":"640x814","pp_9080185_480.jpg":"480x611","pp_9080185_340.jpg":"340x432","pp_9080185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9080184_1920.jpg":"1920x1080","k_9080184_1280.jpg":"1280x1280","k_9080184_1024.jpg":"1024x1024","k_9080184_640.jpg":"640x640","k_9080184_480.jpg":"480x480","k_9080184_340.jpg":"340x340","k_9080184_220.jpg":"220x220","o_9080184_1280.jpg":"1280x960","o_9080184_1024.jpg":"1024x768","o_9080184_640.jpg":"640x480","o_9080184_480.jpg":"480x360","o_9080184_340.jpg":"340x255","o_9080184_220.jpg":"220x165","h_9080184_1280.jpg":"1280x854","h_9080184_1024.jpg":"1024x683","h_9080184_640.jpg":"640x427","h_9080184_480.jpg":"480x320","h_9080184_340.jpg":"340x227","h_9080184_220.jpg":"220x147","pp_9080184_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080184_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080184_640.jpg":"640x814","pp_9080184_480.jpg":"480x611","pp_9080184_340.jpg":"340x432","pp_9080184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9080215_1920.jpg":"1920x1080","k_9080215_1280.jpg":"1280x1280","k_9080215_1024.jpg":"1024x1024","k_9080215_640.jpg":"640x640","k_9080215_480.jpg":"480x480","k_9080215_340.jpg":"340x340","k_9080215_220.jpg":"220x220","o_9080215_1280.jpg":"1280x960","o_9080215_1024.jpg":"1024x768","o_9080215_640.jpg":"640x480","o_9080215_480.jpg":"480x360","o_9080215_340.jpg":"340x255","o_9080215_220.jpg":"220x165","h_9080215_1280.jpg":"1280x854","h_9080215_1024.jpg":"1024x683","h_9080215_640.jpg":"640x427","h_9080215_480.jpg":"480x320","h_9080215_340.jpg":"340x227","h_9080215_220.jpg":"220x147","pp_9080215_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080215_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080215_640.jpg":"640x814","pp_9080215_480.jpg":"480x611","pp_9080215_340.jpg":"340x432","pp_9080215_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_9080214_1920.jpg":"1920x1080","k_9080214_1280.jpg":"1280x1280","k_9080214_1024.jpg":"1024x1024","k_9080214_640.jpg":"640x640","k_9080214_480.jpg":"480x480","k_9080214_340.jpg":"340x340","k_9080214_220.jpg":"220x220","o_9080214_1280.jpg":"1280x1706","o_9080214_1024.jpg":"1024x1365","o_9080214_640.jpg":"640x853","o_9080214_480.jpg":"480x640","o_9080214_340.jpg":"340x453","o_9080214_220.jpg":"220x293","h_9080214_1280.jpg":"1280x854","h_9080214_1024.jpg":"1024x683","h_9080214_640.jpg":"640x427","h_9080214_480.jpg":"480x320","h_9080214_340.jpg":"340x227","h_9080214_220.jpg":"220x147","pp_9080214_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080214_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080214_640.jpg":"640x814","pp_9080214_480.jpg":"480x611","pp_9080214_340.jpg":"340x432","pp_9080214_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_9080212_1920.jpg":"1920x1080","k_9080212_1280.jpg":"1280x1280","k_9080212_1024.jpg":"1024x1024","k_9080212_640.jpg":"640x640","k_9080212_480.jpg":"480x480","k_9080212_340.jpg":"340x340","k_9080212_220.jpg":"220x220","o_9080212_1280.jpg":"1280x1706","o_9080212_1024.jpg":"1024x1365","o_9080212_640.jpg":"640x853","o_9080212_480.jpg":"480x640","o_9080212_340.jpg":"340x453","o_9080212_220.jpg":"220x293","h_9080212_1280.jpg":"1280x854","h_9080212_1024.jpg":"1024x683","h_9080212_640.jpg":"640x427","h_9080212_480.jpg":"480x320","h_9080212_340.jpg":"340x227","h_9080212_220.jpg":"220x147","pp_9080212_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080212_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080212_640.jpg":"640x814","pp_9080212_480.jpg":"480x611","pp_9080212_340.jpg":"340x432","pp_9080212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9080211_1920.jpg":"1920x1080","k_9080211_1280.jpg":"1280x1280","k_9080211_1024.jpg":"1024x1024","k_9080211_640.jpg":"640x640","k_9080211_480.jpg":"480x480","k_9080211_340.jpg":"340x340","k_9080211_220.jpg":"220x220","o_9080211_1280.jpg":"1280x960","o_9080211_1024.jpg":"1024x768","o_9080211_640.jpg":"640x480","o_9080211_480.jpg":"480x360","o_9080211_340.jpg":"340x255","o_9080211_220.jpg":"220x165","h_9080211_1280.jpg":"1280x854","h_9080211_1024.jpg":"1024x683","h_9080211_640.jpg":"640x427","h_9080211_480.jpg":"480x320","h_9080211_340.jpg":"340x227","h_9080211_220.jpg":"220x147","pp_9080211_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080211_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080211_640.jpg":"640x814","pp_9080211_480.jpg":"480x611","pp_9080211_340.jpg":"340x432","pp_9080211_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9080210_1920.jpg":"1920x1080","k_9080210_1280.jpg":"1280x1280","k_9080210_1024.jpg":"1024x1024","k_9080210_640.jpg":"640x640","k_9080210_480.jpg":"480x480","k_9080210_340.jpg":"340x340","k_9080210_220.jpg":"220x220","o_9080210_1280.jpg":"1280x853","o_9080210_1024.jpg":"1024x682","o_9080210_640.jpg":"640x426","o_9080210_480.jpg":"480x320","o_9080210_340.jpg":"340x226","o_9080210_220.jpg":"220x146","h_9080210_1280.jpg":"1280x854","h_9080210_1024.jpg":"1024x683","h_9080210_640.jpg":"640x427","h_9080210_480.jpg":"480x320","h_9080210_340.jpg":"340x227","h_9080210_220.jpg":"220x147","pp_9080210_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080210_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080210_640.jpg":"640x814","pp_9080210_480.jpg":"480x611","pp_9080210_340.jpg":"340x432","pp_9080210_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3353","hd_9080229_1920.jpg":"1920x1080","k_9080229_1280.jpg":"1280x1280","k_9080229_1024.jpg":"1024x1024","k_9080229_640.jpg":"640x640","k_9080229_480.jpg":"480x480","k_9080229_340.jpg":"340x340","k_9080229_220.jpg":"220x220","o_9080229_1280.jpg":"1280x2235","o_9080229_1024.jpg":"1024x1788","o_9080229_640.jpg":"640x1117","o_9080229_480.jpg":"480x838","o_9080229_340.jpg":"340x593","o_9080229_220.jpg":"220x384","h_9080229_1280.jpg":"1280x854","h_9080229_1024.jpg":"1024x683","h_9080229_640.jpg":"640x427","h_9080229_480.jpg":"480x320","h_9080229_340.jpg":"340x227","h_9080229_220.jpg":"220x147","pp_9080229_1280.jpg":"1280x1628","pp_9080229_1024.jpg":"1024x1303","pp_9080229_640.jpg":"640x814","pp_9080229_480.jpg":"480x611","pp_9080229_340.jpg":"340x432","pp_9080229_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9089509_1920.jpg":"1920x1080","k_9089509_1280.jpg":"1280x1280","k_9089509_1024.jpg":"1024x1024","k_9089509_640.jpg":"640x640","k_9089509_480.jpg":"480x480","k_9089509_340.jpg":"340x340","k_9089509_220.jpg":"220x220","o_9089509_1280.jpg":"1280x960","o_9089509_1024.jpg":"1024x768","o_9089509_640.jpg":"640x480","o_9089509_480.jpg":"480x360","o_9089509_340.jpg":"340x255","o_9089509_220.jpg":"220x165","h_9089509_1280.jpg":"1280x854","h_9089509_1024.jpg":"1024x683","h_9089509_640.jpg":"640x427","h_9089509_480.jpg":"480x320","h_9089509_340.jpg":"340x227","h_9089509_220.jpg":"220x147","pp_9089509_1280.jpg":"1280x1628","pp_9089509_1024.jpg":"1024x1303","pp_9089509_640.jpg":"640x814","pp_9089509_480.jpg":"480x611","pp_9089509_340.jpg":"340x432","pp_9089509_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7456485 Threads: 2 Questions: 1600960814 Slow queries: 4752278 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110542098 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/jesen-je-stvorena-za-shore-jigging-donosimo-sve-o-tehnici-i-odgovarajucem-priboru-kojima-se-postizu-odlicni-rezultati-1224644 [printLink] => /om/ribolov/jesen-je-stvorena-za-shore-jigging-donosimo-sve-o-tehnici-i-odgovarajucem-priboru-kojima-se-postizu-odlicni-rezultati-1224644?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650554 [name] => shore jigging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => shore-jigging [link] => /tag/shore-jigging ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650553 [name] => ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale [link] => /tag/ribolov-s-obale ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656751 [name] => ribolov s obale štapom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-18 10:56:32 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale-stapom [link] => /tag/ribolov-s-obale-stapom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LOV S OBALE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jesen je stvorena za shore jigging: donosimo sve o tehnici i odgovarajućem priboru kojima se postižu odlični rezultati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-15-05-22-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080187.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Morožin [mainImageDesc] =>

Hridinasti teren krije zubace

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080187.jpg [title] =>

Hridinasti teren krije zubace

Luka Morožin ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080156.jpg [title] =>

Lov tehnikom shore jigging s ovakve obale je posebno atraktivan

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080155.jpg [title] =>

Car je pao

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080154.jpg [title] =>

Štapovi moraju imati paraboličnu akciju

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080153.jpg [title] =>

Pravolinijsko brzo privlačenje uz povremeni twich je na ovakvim terenima prvi izbor

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080186.jpg [title] =>

Nekoliko varalica u ruksaku na leđima, štap u ruci i jig u moru

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080185.jpg [title] =>

Lokarde vole brze jigove

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080184.jpg [title] =>

Simetrični jigovi za brzo spinnanje

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080215.jpg [title] =>

Ni maštori nisu imuni

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080214.jpg [title] =>

Šarun je naletio

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080212.jpg [title] =>

Uz samo dno

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080211.jpg [title] =>

Ovaj je jig naoružan jednom treble i jednom single hook udicom

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080210.jpg [title] =>

Assist hook udica se može postaviti i preko kopče

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9080229.jpg [title] =>

Plave cure česta su meta

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/9089509.jpg [title] =>

Za gušt više nego dovoljno

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Shore jigging je tehnika koja je na našu obalu stigla polako, skrivena između klasičnog spinninga i vertical jigginga, kao svojevrsni kompromis između ove dvije vrlo slične, a opet toliko različite tehnike.

Sličnost je ponajprije u samom principu lova, jer se u obje tehnike koriste varalice dok je razlika zapravo ogromna. U jednoj se tehnici lovi isključivo s obale dok je druga neizvodiva bez plovila. Osim toga i lovina ostvarena vertical jiggingom i spinningom se poprilično razlikuje, pogotovo u gabaritima.

No mnogi će reći da je riječ samo o logičnoj spinnerskoj nadogradnji, što je također istina.

Kako god gledali na to, činjenica je da se danas u većini spinnerskih kutija nalaze barem jedan do dva jiga što dovoljno govori o tome koliko je shore jigging kao ribolovna tehnika na našem moru zaživio ili nije.

ČISTA FIZIKALA

Sama tehnika lova je vrlo jednostavna. Nakon izbačaja, varalica se privlači dok se riba ne ulovi ili dok se u namatanju ne namota sva izbačena struna. No to je tek suhi kostur tehnike dok se finese itekako razlikuju.

Ponajprije valja naglasiti kako su svi jigovi u pravilu brzotonući, što znači da će nakon što dotaknu morsku površinu krenuti prema dnu, najčešće brže od bačenog kamena, dok je pak odabir jiga jedna od temeljnih odrednica koje upravljaju načinom vođenja izbačene varalice.

Raspon težina varalica namijenjenih shore jiggingu kreće se od nekih pet do šezdeset grama, premda neki zagovornici teškog shore jigginga love i sa 130 gramskim varalicama, što je zapravo poprilično težak i zahtjevan fizički rad.

---

image

Lov tehnikom shore jigging s ovakve obale je posebno atraktivan

---

Dakle, u zavisnosti od oblika i težine jiga, varalica se vodi različitim brzinama i tehnikama.

S obzirom na težinu jiga, a što za sobom povlači i karakteristike ostatka opreme, razlikujemo light shore jigging, medium shore jigging i heavy shore jigging.

Naravno, ove su kategorije grubo ocrtane težinama jigova što znači da se težina korištenih jigova za light shore jigging kreće od 5 do 20 grama, za medium shore jigging od 20 do 60 grama, dok se težine iznad 60 grama koriste za heavy shore jigging.

PROGRESIVNI PARABOLICI

Baš kao i u svim ostalim spinnerskim tehnikama, ali i općenito u ribolovu udicom, štap, rola i struna moraju biti usklađeni s varalicom, ali i očekivanom lovinom.

Generalno gledano, u igri su, bez obzira na težinu jiga, štapovi dugi od 210 do 270 centimetara, akcijom, odnosno težinom izbačaja (CW) uvijek usklađeni s težinom jiga. Premda se i s grubljim štapovima može vrlo uspješno voditi i najlakši jig, činjenica je da zbog te grubosti izostaje onaj užitak koji takav ribolov treba pružiti.

---

image

Štapovi moraju imati paraboličnu akciju

---

Štapovi su u principu grubi i parabolično progresivni, tako da omogućuju jednostavno rukovanje i vođenje varalice dok zamaranje zakačene ribe, bez obzira na njenu veličinu, ne bi nikada trebalo biti rizično.

Naime, dovoljno je štap sa zakačenom ribom držati pod kutom od nekih 60 do 70 stupnjeva da bi elastičnost blanka odradila svoje. Naravno, kočnica role mora biti savršeno ugođena tako da pribor ni u jednom trenutku ne dođe ni blizu kritičnom stanju.

Dileme koje se vode oko strune su standardno izlizane. Upredenica ili najlonski monofil, pitanje je oko kojega se ribolovci još uvijek nisu složili. Upredenica je u velikoj prednosti zbog neposrednog kontakta s varalicom i lovinom, dok je u zamaranju zbog elastičnosti najlonski monofil ispred upredenice.

Ipak, ako je ostatak strojnog parka usklađen, tada je u zamaranju sasvim svejedno što je na kalemu, zbog čega prednost ipak odnosi upredenica.

A bez obzira na izbor glavne strune, na kraju, ispred varalice se nalazi fluorokarbonska struna. Naravno, ako su lovina strijelke fluorokarbon se miče, a nastupa sajla.

---

image

Nekoliko varalica u ruksaku na leđima, štap u ruci i jig u moru

---

ASIMETRIČNI LISTOVI

Gledano po uzdužnoj, sagitalnoj osi, jigovi mogu biti simetrično, ali i asimetrično profilirani. Kod simetričnih jigova nema nekih velikih pametovanja. Nakon izbačaja, ukoliko se pusti da tone slobodnim padom, simetrični bi jig trebao tonuti brzo, glavom prema dolje.

Nikako ne treba pritom izgubiti iz vida činjenicu da će u tom tonjenju povlačiti za sobom i strunu, stvarajući tako svojevrsni trbuh koji će se u prvih nekoliko povlačenje ispraviti, no koji će isto tako, u tom ispravljanju, svakako podići jig za koji metar.

Takvi simetrični jigovi, unatoč svom mogućem trudu, najčešće nemaju nikakvu živost već se kreću pravolinijski da bi se tek u posljednjih nekoliko metara širokim lijevo-desno pokretima štapa moglo djelovati na njihovu putanju. Upravo su zato idealni za lov brzih lovaca poput strijelki, lica, palamida ili iglica.

---

image

Simetrični jigovi za brzo spinnanje

---

Asimetrični jigovi su najčešće asimetrični tako da je jedna strana u odnosu na drugu, klasično riboliku, jednostavno zaravnata. Naravno, varijacije na temu su brojne tako da su neki jigovi zaravnati cijelom dužinom, drugi samo dijelom pri čemu nikako nije svejedno koji je dio i u kolikoj količini zaravnat. Naime, u zavisnosti od težišta, jig će propadati kroz slojeve mora na različite načine.

Posebno su atraktivni jigovi širokoga tijela koji kroz more propadaju poput padajućeg lista što je vrlo provokativno za većinu predatora.

Za razliku od simetričnih jigova, asimetrični jigovi svakim pokretom štapa mijenjaju putanju, pa će u zavisnosti od težišta i oblika u svakom povlačenju i trzaju ostvariti različit otklon.

ZASTOJI I PROPADANJA

Dakle, nakon što jig dotakne površinu mora može se ili pustiti da propada prema dnu, ili se može odmah početi s privlačenjem.

Privlačenje može bit kontinuirano ili sa zastojima, dok se tijekom privlačenja najčešće twicha. To se izvodi tako da se štapom usmjerenim vrhom prema dolje rade nagli, ali vrlo kratki pomaci zbog kojih jigg ima još nepravilniju i nepredvidiviju putanju. Na taj se način ostvaruje dojam zbunjene, a možda i ranjene, ali još uvijek dovoljno brze ribe koju se ipak isplati proganjati.

Zastoji nakon twicha omogućuju privremeno propadanje što je posebno atraktivno kod asimetričnih jigova.

---

image

Pravolinijsko brzo privlačenje uz povremeni twich je na ovakvim terenima prvi izbor

---

Mnogi shore jiggeri jigove povlače podizanjem štapa iznad glave uz istovremeno namatanje nakon čega vrh štapa obaraju prema površini mora dok se struna ponovo ne napne. Na taj se način ostvaruje okomita cik-cak putanja s vrlo neravnomjernom brzinom kretanja, što je mnogog podvodnog predatora koštalo glave.

Posebnu vještinu, uz jako dobro poznavanje terena zahtijeva provlačenje jiga neposredno uz dno. U takvom se jigganju postižu najkvalitetniji rezultati, ali su i mogućnosti zadjeva jako velike. Upravo se iz tog razloga na jigove u tom slučaju montiraju single hook udice s kojima su zadjevi smanjeni točno za trećinu.

PODMETAČ NA VRIJEME

Shore jigging je primjenjiv gotovo na svim obalama s tim da je na plitkim terenima iz razumljivih razloga nepraktičan.

Na ujednačeno dubokom moru, kakvo je primjerice na vanjskim stranama lukobrana na kojima se dubine kreću od 5 do 10 metara, najčešća su lovina šaruni, palamide, lice iglice, strijelke i brancini, dok se na kamenitim strminama može uloviti sva pridnena riba, od arbuna, kanjaca i pirki preko paukova i škrpina do pagara i zubataca.

---

image

Ni maštori nisu imuni

------
image

Uz samo dno

---

Od boja je najpraktičnije koristiti hologramski obojane modele jasno razgraničenim bojama koje pružaju najveću moguću dozu kontrasta.

Po oblačnom vremenu i mutnom moru najlovniji su modeli žute, narančaste, pink ili zlatne boje, dok su po vedrom vremenu najlovniji modri ili jasno srebrni modeli.

A da ne biste poslije suze lili za nečim što je nadohvat ruke palo u more, na vrijeme pripremite podmetač, jer kad se na udicama jiga nađe prava riba koja štap savija u kiflu, za izvlačenje podmetača iz futrole najčešće je već sasvim kasno.

---

image

Car je pao

------
image

Lokarde vole brze jigove

------
image

Šarun je naletio

------
image

Ovaj je jig naoružan jednom treble i jednom single hook udicom

------
image

Assist hook udica se može postaviti i preko kopče

------
image

Plave cure česta su meta

------
image

Za gušt više nego dovoljno

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Morožin
Luka Morožin

Hridinasti teren krije zubace


Lov tehnikom shore jigging s ovakve obale je posebno atraktivan


Car je pao


Štapovi moraju imati paraboličnu akciju


Pravolinijsko brzo privlačenje uz povremeni twich je na ovakvim terenima prvi izbor


Nekoliko varalica u ruksaku na leđima, štap u ruci i jig u moru


Lokarde vole brze jigove


Simetrični jigovi za brzo spinnanje


Ni maštori nisu imuni


Šarun je naletio


Uz samo dno


Ovaj je jig naoružan jednom treble i jednom single hook udicom


Assist hook udica se može postaviti i preko kopče


Plave cure česta su meta


Za gušt više nego dovoljno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/jesen-je-stvorena-za-shore-jigging-donosimo-sve-o-tehnici-i-odgovarajucem-priboru-kojima-se-postizu-odlicni-rezultati-1224644 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=667eebdf1f94e08cf0563e0dbff95cc1bdbbe0b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jesen+je+stvorena+za+shore+jigging%3A+donosimo+sve+o+tehnici+i+odgovaraju%C4%87em+priboru+kojima+se+posti%C5%BEu+odli%C4%8Dni+rezultati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjesen-je-stvorena-za-shore-jigging-donosimo-sve-o-tehnici-i-odgovarajucem-priboru-kojima-se-postizu-odlicni-rezultati-1224644 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjesen-je-stvorena-za-shore-jigging-donosimo-sve-o-tehnici-i-odgovarajucem-priboru-kojima-se-postizu-odlicni-rezultati-1224644 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LOV S OBALE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

LOV S OBALEJesen je stvorena za shore jigging: donosimo sve o tehnici i odgovarajućem priboru kojima se postižu odlični rezultati

Piše Luka Morožin
16. rujna 2022. - 07:32

Shore jigging je tehnika koja je na našu obalu stigla polako, skrivena između klasičnog spinninga i vertical jigginga, kao svojevrsni kompromis između ove dvije vrlo slične, a opet toliko različite tehnike.

Sličnost je ponajprije u samom principu lova, jer se u obje tehnike koriste varalice dok je razlika zapravo ogromna. U jednoj se tehnici lovi isključivo s obale dok je druga neizvodiva bez plovila. Osim toga i lovina ostvarena vertical jiggingom i spinningom se poprilično razlikuje, pogotovo u gabaritima.

No mnogi će reći da je riječ samo o logičnoj spinnerskoj nadogradnji, što je također istina.

Kako god gledali na to, činjenica je da se danas u većini spinnerskih kutija nalaze barem jedan do dva jiga što dovoljno govori o tome koliko je shore jigging kao ribolovna te...

11. svibanj 2024 17:05