stdClass Object ( [id] => 1213909 [title] => Inchiku može biti vrlo učinkovit ako se sve kockice poslože kako treba. Idealan je za one kojima je vertical jigging prezahtjevan, a kabura prespora [alias] => inchiku-je-idealan-za-one-kojima-je-vertical-jigging-prezahtjevan-a-kabura-prespora [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za razliku od ribolovaca na slatkim vodama, na kojima su spinneri i općenito varaličari ravnopravni, a na nekim vodama i jači od ribolovaca koji love klasičnim udičarskim tehnikama što podrazumijevaju lov ješkom, na moru su ribolovci koji love varalicama dugo vremena bili zanemarivo mala skupina na koju se gledalo s čuđenjem i prezirom. Povremeni ulovi kojima bi malobrojni svjedočili smatrani su od strane istih tih svjedoka najčešće samo pukom srećom.

No postupno je broj varaličara rastao, baš kao i ponuda varaličarskog pribora, tako da je s vremenom ta kategorija ribolova i ribolovaca stekla sasvim pristojan i poštovanja vrijedan status.

I onda kada se već pomislilo da su wobbleri, zare i raznorazni stickeri dosegnuli vrhunac i da se na tom planu zapravo nema što više reći ni učiniti, s Dalekog istoka su najprije stigle vijesti, a onda i pribor, pa i prvi pokušaji tada čudne tehnike nazvane vertical jigging.

Zapravo točnije je da je ta tehnika do nas došla sa zapada jer su je najprije usvojili Talijani, pa onda mi, dok je suradnja s Japanom i spomenutim Istokom uslijedila tek nakon prvih ozbiljnijih potvrda učinkovitosti i lovnosti ove tehnike.

Veliki metalni jigovi, koje su mnogi neupućeni gledali s velikim nepovjerenjem, počeli su donositi prve žrtve, čime su stekli stalno mjesto pod jadranskim suncem, a inovatorima otvorili vrata za ulazak u zonu potpuno drukčijeg ribolovnog koncepta.

NOVE TEHNIKE

Preko vertical jigginga su morski varaličari ušli u jednu sasvim novu dimenziju ribolova u kojoj se riba tražila, nalazila i lovila na temelju kombinacije cijelog niza parametara.

Pronalazak dobre pozicije bio je tek jedan dio priče, dok su mijene, kurenti, temperaturna razgraničenja i cijeli niz takvih sitnica bili vrlo važni, ako ne i ključni. Naravno, uza sve je to trebalo imati i pravi pribor jer se s klasičnim varaličarskim strojnim parkom u vertical jiggingu nije moglo baš ništa.

No nije prošlo dugo vremena kad su se na tržištu pojavile nove teške kuglaste metalne varalice sa šarenim lameliranim suknjicama.

Kabura – nova tehnika, novi pribor, novi koncept, toliko sličan vertical jiggingu, a opet toliko različit. I dok je vertical jigging tehnika koja zahtijeva popriličnu fizičku spremu, kabura je spora, umirovljenička tehnika koja zahtijeva jedino beskrajno strpljenje.

Nekako se u isto vrijeme pojavljuje i tataki, tehnika za lov liganja koja, istina, koristi sasvim male varalice, no i olovnicu od 150 grama pomoću koje se s lakoćom pretražuje okomiti vodeni stupac.

Naravno, i uz ovu tehniku ide posebna oprema, vrlo slična, a opet potpuno drukčija, pri čemu se, za razliku od vertical jigginga i kabure, s tatakijem love lignje, a ne ribe.

I baš kad je interes za tim zanimljivim tehnikama počeo opadati, dalekoistočni ribolovni inovatori na tržište izbacuju varalice i tehniku koja je svojevrsna kompilacija ekstremno dinamičnog vertical jigginga i jednako ekstremno spore kabure.

DRUGI SOJ

Nova tehnika je nazvana inchiku, a uz nju su išle, naravno, nove varalice i kompletan novi pribor koji su u vrlo kratkom vremenu osvojili srca i ribolovne kutije i u dobroj mjeri ispraznili novčanike zaljubljenika u morsko varaličarenje.

Ovdje valja napomenuti da se taj soj morskih varaličara ipak poprilično razlikuje od spinnera. Dok su spinneri varaličari koji love i varaličare s obale i čija lovina bez obzira na tehniku, izbor varalice ili ciljane lovine u nekakvoj postotnoj statistici rijetko kada prelazi četiri-pet kilograma, ljubitelji dubokomorskog varaličarenja su u velikom postotku panulaši i lovci na veliku ribu.

Osim toga i za vertical jigging, i za kaburu, za tataki, pa i inchiku, prijeko je potreban pouzdan brod i kvalitetna elektronika, čime se ta grupa varaličara još više udaljuje od obalnih spinnera. Dodajmo i da se u lovu inchiku tehnikom, kao i kod kabure, mogu kombinirati animalne ješke, što je svakako dodatni odmak od standardnoga varaličarskog pristupa.

OSNOVNA DEFINICIJA

Prema najjednostavnijoj definiciji, inchiku je ribolovna tehnika u kojoj se inchiku varalica pušta da u slobodnom padu padne na dno, nakon čega se odiže i vodi tako da kucka po dnu ili pak neposredno iznad dna, pri čemu je plovilo iz kojeg se lovi prepušteno kurentu.

Inchiku varalice su metalne varalice čija se težina kreće od 70 pa do 250 grama, pri čemu je najčešće korišten raspon od 80 do 150 grama. Oblik im je riboliko-hidrodinamičan, tako da su s jedne strane konusno sužene, pri čemu, ovisno o proizvođaču i dizajnerskom nadahnuću, mogu imati jače ili slabije istaknute utore. Inchiku varalice imaju dvije do četiri spojne alkice, odnosno dvije do tri alkice i jedan provrt, što opet ovisi o odabranome modelu.

I dok se varalica sa strunom spaja preko alkice na repu varalice, i to najčešće zogulinom s kopčom, montaža udica je malo kompliciranija. Korištene udice su assist hook udice povezane na jednom komadu dakrona dužine deset do petnaest centimetara. Na udvojeni dakron se navlači silikonska lignjica i fluo-perla te se cat's pow čvorom postavlja split ring.

---

image

Bez obzira na odabrani model, idealno je da assist hook udice budu pokrivene silikonskom lignjicom

---

Ako varalica ima provrt po sredini tijela, tada se, umjesto split ringa, postavlja solid ring, ali tek nakon što se dakron provuče kroz taj provrt, i to tako da udice budu s donje strane varalice, a solid ring s gornje. Naravno, ako se spoj ostvaruje preko spojne alkice, tada se split ring jednostavnim navlačenjem kači za spojnu alkicu.

DODATNA KOZMETIKA

Nakon postavljanja silikonske lignjice i perle, mnogi ribolovi vezuju jedan običan mrtvi čvor kojem je uloga pozicioniranje udica kako se ne bi tijekom lova i kačenja ribe udice pomicale.

Neki, pak, ribolovci koriste termo bužir kojim oblažu kompletan dakron, čime dobivaju poprilično krutu verziju varalice kod koje nikada nema petljanja ni mršenja, ali ni onoga karakteristično lelujavog hoda suknjice i skrivenog dakrona s udicama.

Kao i kabura, tako su i inchiku varalice često dodatno ukrašene s dva, a katkad i više od dva posebno istaknuta oka najčešće s dijamantnim holoefektom, dok samo tijelo katkad ima i dodatne utore koji u povlačenju emitiraju specifičnu mikrovibraciju.

Boje su ograničene samo maštom dekoratera i proizvođača, no varalice se uglavnom boje kontrastnim bojama kako bi lovini bile što je moguće uočljivije. Upravo se zbog toga neposredno iznad varalice često montira i mala titrajuća LED svjetiljka.

---

image

Trčeće ili pulsirajuće svjetlo lako se može linijski postaviti u sistem za inchiku

---

FLUOROKARBONSKI PREDVEZ

Premda mnogi ribolovci smatraju da u ovakvom ribolovu fluorokarbon ne igra neku posebnu ulogu, činjenica je da se s fluorokarbonskim predvezom ostvaruju znatno bolji rezultati. Osim toga, budući da se lov odvija na dnu ili pak neposredno iznad dna, mogućnost zadjeva je zapravo poprilična.

U trenutku kada je ribolovac prisiljen ostaviti varalicu na dnu, nipošto nije svejedno gdje će struna puknuti i hoće li u moru ostati metar fluorokarbona ili stotinjak metara upredenice.

Osim toga, nipošto manje važna je smanjena vidljivost fluorokarbona u odnosu na ostale strune. Premda se općenito smatra da porastom dubine vidljivost postaje to manja, pri čemu se već na nekih 80 do 100 metara ulazi u zonu nekog jedva prozirnog sivila, sumraka i muteža, činjenica je da to vrijedi samo za područja s muljevitim dnom na kojima su kurenti posebno jaki, kakav je slučaj na ušćima rijeka.

Na većini ostalih područja, prozirnost je mora sasvim dovoljna da se svaki detalj može jasno vidjeti. Osim toga, vid riba koje konstantno borave na toj dubini maksimalno je prilagođen tim uvjetima, tako da je doslovno svaki, pa i najmanji detalj iznimno bitan, od čvora, preko izbora varalice, boje, kompozicije elemenata koji čine završni sklop, pa do strune, odnosno fluorokarbona koji je spona varalice i ribolovca.

Naravno, promjer i nosivost fluorokarbona trebali bi biti usklađeni težinom varalice i lovom dubinom, kao i potencijalnom lovinom. Premda se stav oko promjera predveza razlikuje od ribara do ribara, većina se slaže da se predvez tanji od 0,50 milimetara u ovoj tehnici ne bi trebao koristiti.

Među ostalim, to je i zbog mogućeg pucanja pribora nakon kačenja ribe. Naime, dok u nekoj drugoj udičarskoj tehnici nakon pucanja pribora u ustima ribe ostaje udica s komadom najlona, u ovom slučaju ostaje udica s većim komadom metala, s čime tako okićena riba ne može preživjeti.

---

image

Klasična montaža inchiku varalice

---

STACIONARKE I MULTIPLIKATORI

Struna je obvezno upredenica primjerene nosivosti, idealno oko 60 libri, po mogućnosti višebojna kako bismo u svakom trenutku znali na kojoj nam je dubini varalica i bez stalnog pogledavanja prema sonderu.

Štap za ovakav ribolov mora biti vrhunskih performansi. Dovoljno krut da se ne savija nepotrebno i na taj način ne zamara ribolovca preko mjere, dok istodobno mora biti dovoljno savitljiv da može sudjelovati u amortiziranju naglih trzaja ribe, koji se zbog neistezljive upredenice nesmanjenom snagom i jačinom prenose do površine.

Naravno, u zavisnosti od korištene role, provodnici, rukohvat i kompletan koncept štapa moraju biti potpuno usklađeni.

Oni koji se odluče za stacionarne role trebaju voditi računa o brzini prijenosa i snazi kočnice. Dok je u praznom hodu, odnosno u izvlačenju pribora radi prebacivanja na novu poziciju ili radi same puke provjere, idealno da rola bude brza kako bi se to vrijeme skratilo što je moguće prije, u izvlačenju i pumpanju ribe idealno je da je rola sporija.

Osim toga, brza rola, posebno ako je prvi provodnik bliže roli, u radu uglavnom jako trese, što je za ribolovca poprilično zamorno, pogotovo ako ribolov traje više sati bez prekida.

Nasuprot tome, u radu s multiplikatorima nema takvih vibracija, s tim da je i brzina izvlačenja nešto sporija čak i kod najbržih multiplikatora, naprosto zbog užega kalema, a što je vrlo bitno kod dužeg izvlačenja krupnije lovine.

Svakako, bez obzira radili s multiplikatorom ili stacionarkom, kočnica mora raditi besprijekorno, i to uvijek u režimu koji ribolovac određuje. Svaka pa i najmanja oscilacija kočnice može značiti ili pretjerano proklizavanje, ili pak nenadano jako kočenje, što lako može dovesti do gubitka lovine, a što se povremeno događa u lovu s jeftinijim modelima niže kvalitete.

Upravo stoga u tom segmentu ne treba biti škrtac. Osim toga, nabava ovakve opreme nije za dva tjedna ili za mjesec dana, već definitivno za jedno duže razdoblje, više sezona, a uz dobro održavanje i dvostruko više od toga.

KONTROLA PANULOM

Brodska elektronika je vrlo važan segment u ribolovu inchiku tehnikom. Osim bilježenja dobrih i izglednih pozicija na GPS-u, kvalitetan sonder će dati jasnu sliku o prisutnosti ribe koju tražimo. Budući da su u ovom ribolovu prvi na meti carevi – zubaci i zubaci krunaši, sliku na displeju sondera nije teško prepoznati kao pravu.

No isto tako su pozicije na kojima se riba i ne vidi jasno katkad potencijalno ili čak provjereno dobre pri čemu su lovina tabinje ili škrpine. Naravno, osim spomenutih vrsta moguć je ulov i cijele hrpe druge ribe koja svoju hranu pronalazi na dnu i uz dno.

Mnogi iskusniji ribolovci, u trenutku kada naiđu na ribu, prakticiraju najprije kratko provlačenje panule sa živom lignjom da bi utvrdili na što su naišli. Naime, zubatac će se lakše uloviti na panulu s lignjom, dok će se krunaši pohlepnije bacati na inchiku.

Takva je panula posebne konstrukcije. Oko metar iznad olova čuvara koji se nalazi na kraju sistema nalazi se trostrani zogulin na čiji se treći krak nastavlja predvez od nekoliko paši na čijem se kraju nalazi živa lignja. Olovo u ovakvom panulanju kucka i ore po dnu, što provjereno privlači pažnju ribe dok se u oblaku mulja i prašine za njim povlači lignja.

Naravno, ovakav je sistem pogodan isključivo za ravna dna bez zadjeva, koja u kanalskim morima zapravo i nisu toliko česta.

DVA KAČENJA

Premda je inchiku tehnika lovna i sa suhom varalicom, malobrojni ljubitelji ove tehnike love bez dodatne opreme. Praksa je da se udice ipak naješkaju, čime cijeli sistem postaje znatno lovniji.

No ješkanje ne može biti bilo kako izvedeno, pogotovo ako su lovina zubaci krunaši. Dio plašta lignje koji se koristi za ješku je u prosjeku četvorina široka oko 2,5 do 3, a duga oko 12 centimetara. Udice se postavljaju u takav komad lignje tako da svaka vrhom gleda na svoju, suprotnu stranu. Na taj se način u povlačenju omogućuje da se u jednom spuštanju na istu varalicu ostvari kačenje dvije ribe.

---

image

Ovakvo ješkanje povećava šanse za istodobnim kačenjem dviju riba

Boris Bulić
---

Naime, ribe jata su uvijek pohlepne i u trenutku kada se pojavi potencijalni obrok, najčešće dođe do utrke u kojoj je vrlo bitno biti prvi. Svi ostali u toj situaciji ostaju gladni. Ako se omogući da taj obrok bude takvog oblika da ne može stradati u jednom zalogaju, tada su šanse za dva kačenja u jednom spuštanju jako velike.

Pa iako je samo kačenje u lovu inchiku tehnikom relativno jednostavno, svako izvlačenje ne mora biti uspješno, pogotovo ako se ne odradi kako treba. Griz se najčešće očituje kao klasičan malo jači griz u lovu kančanicom ili bulentinom, na što treba reagirati snažnim i silovitim zatezanjem.

Ne treba se bojati pretjerano jake kontre jer u toj kontri najprije treba izravnati trbuh na struni do kojeg neizbježno dolazi kod lova na većim dubinama, onda pomaknuti tešku varalicu na dnu te naposljetku i povući udicu dovoljno jako tako da se ostvari sigurno i kvalitetno kačenje.

VAŽAN JE KONTINUITET

Odmah po kontri treba nastaviti s namatanjem kako ne bi došlo do opuštanja strune i gubitka lovine. Ako je kontra bila u prazno, što isto tako nije rijedak slučaj, nekoliko okretaja ručice i namotaja na kalemu neće bitnije udaljiti varalicu od jata na dnu, tako da neke ozbiljnije štete od toga praznog namotavanja zapravo i nema.

No ako je riba na udici, taj je trenutak vrlo bitan jer se na taj način riba kontinuirano i bez zastoja riba odvaja od jata prije nego jato shvati da se događa nešto potencijalno opasno.

Izvlačenje ribe se treba nastaviti u kontinuitetu, ponajprije pumpanjem štapa. To znači da se riba ne izvlači okretanjem ručice role, već odizanjem vrha štapa do najgornje moguće točke, nakon čega se rolom namota izvučeni dio dok se istodobno štap polako spušta prema površini mora. Naravno, u ovom se postupku struna ni u jednom trenutku ne opušta.

Upravo su zbog toga za ovakav postupak izvlačenja multiplikatori puno pogodniji od klasičnih stacionarki. Osim snažnijeg prijenosa, multiplikatorima se kontinuitet ostvaruje puno lakše, pri čemu ni u jednom trenutku nema neželjene trešnje pribora, a koja je u radu s kratkim štapovima i stacionarkama gotovo pa pravilo.

Prihvat ribe je jednostavan jer tako izvučena riba na površinu uglavnom dolazi malaksala i bez nekog posebnog otpora. Podmetač ili kuka za veće primjerke sasvim su dovoljni za kvalitetan prihvat čak i kad ribolovac sam prihvaća lovinu. I premda je dakron vrlo otporan, nakon svake ribe provjerite njegovo stanje kao i stanje udica.

Riba izgubljena u kontri ili u prvih nekoliko metara može nepovratno odvući jato, nakon čega često ribolov na toj poziciji postaje besmislen.

A kad se kući vratite s trofejima, radoznalcima, a posebno konkurenciji, nemojte ispričati baš sve. Neke detalje, poput pozicije, standardno možete i preskočiti, tako da još koji put možete ponoviti uspjeh i biti barem još jednom proglašeni meštrom za inchiku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slobodni pad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => slobodni pad 2 0 15129 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-05 09:34:45 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-06 07:36:30 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-08-06 06:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 72 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/05\/7457913.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/05\/7457914.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/05\/7457926.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/05\/7457923.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovakvo je\u0161kanje pove\u0107ava \u0161anse za istodobnim ka\u010denjem dviju riba<\/p>","

Klasi\u010dna monta\u017ea inchiku <\/em>varalice<\/p>","

Tr\u010de\u0107e ili pulsiraju\u0107e svjetlo lako se mo\u017ee linijski postaviti u sistem za inchiku<\/em><\/p>","

Bez obzira na odabrani model, idealno je da assist hook<\/em> udice budu pokrivene silikonskom lignjicom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_7457913_1920.jpg":"1920x1080","k_7457913_1280.jpg":"1280x1280","k_7457913_1024.jpg":"1024x1024","k_7457913_640.jpg":"640x640","k_7457913_480.jpg":"480x480","k_7457913_340.jpg":"340x340","k_7457913_220.jpg":"220x220","o_7457913_1280.jpg":"1280x960","o_7457913_1024.jpg":"1024x768","o_7457913_640.jpg":"640x480","o_7457913_480.jpg":"480x360","o_7457913_340.jpg":"340x255","o_7457913_220.jpg":"220x165","h_7457913_1280.jpg":"1280x854","h_7457913_1024.jpg":"1024x683","h_7457913_640.jpg":"640x427","h_7457913_480.jpg":"480x320","h_7457913_340.jpg":"340x227","h_7457913_220.jpg":"220x147","pp_7457913_1280.jpg":"1280x1628","pp_7457913_1024.jpg":"1024x1303","pp_7457913_640.jpg":"640x814","pp_7457913_480.jpg":"480x611","pp_7457913_340.jpg":"340x432","pp_7457913_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_7457914_1920.jpg":"1920x1080","k_7457914_1280.jpg":"1280x1280","k_7457914_1024.jpg":"1024x1024","k_7457914_640.jpg":"640x640","k_7457914_480.jpg":"480x480","k_7457914_340.jpg":"340x340","k_7457914_220.jpg":"220x220","o_7457914_1280.jpg":"1280x1706","o_7457914_1024.jpg":"1024x1365","o_7457914_640.jpg":"640x853","o_7457914_480.jpg":"480x640","o_7457914_340.jpg":"340x453","o_7457914_220.jpg":"220x293","h_7457914_1280.jpg":"1280x854","h_7457914_1024.jpg":"1024x683","h_7457914_640.jpg":"640x427","h_7457914_480.jpg":"480x320","h_7457914_340.jpg":"340x227","h_7457914_220.jpg":"220x147","pp_7457914_1280.jpg":"1280x1628","pp_7457914_1024.jpg":"1024x1303","pp_7457914_640.jpg":"640x814","pp_7457914_480.jpg":"480x611","pp_7457914_340.jpg":"340x432","pp_7457914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7457926_1920.jpg":"1920x1080","k_7457926_1280.jpg":"1280x1280","k_7457926_1024.jpg":"1024x1024","k_7457926_640.jpg":"640x640","k_7457926_480.jpg":"480x480","k_7457926_340.jpg":"340x340","k_7457926_220.jpg":"220x220","o_7457926_1280.jpg":"1280x960","o_7457926_1024.jpg":"1024x768","o_7457926_640.jpg":"640x480","o_7457926_480.jpg":"480x360","o_7457926_340.jpg":"340x255","o_7457926_220.jpg":"220x165","h_7457926_1280.jpg":"1280x854","h_7457926_1024.jpg":"1024x683","h_7457926_640.jpg":"640x427","h_7457926_480.jpg":"480x320","h_7457926_340.jpg":"340x227","h_7457926_220.jpg":"220x147","pp_7457926_1280.jpg":"1280x1628","pp_7457926_1024.jpg":"1024x1303","pp_7457926_640.jpg":"640x814","pp_7457926_480.jpg":"480x611","pp_7457926_340.jpg":"340x432","pp_7457926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7457923_1920.jpg":"1920x1080","k_7457923_1280.jpg":"1280x1280","k_7457923_1024.jpg":"1024x1024","k_7457923_640.jpg":"640x640","k_7457923_480.jpg":"480x480","k_7457923_340.jpg":"340x340","k_7457923_220.jpg":"220x220","o_7457923_1280.jpg":"1280x960","o_7457923_1024.jpg":"1024x768","o_7457923_640.jpg":"640x480","o_7457923_480.jpg":"480x360","o_7457923_340.jpg":"340x255","o_7457923_220.jpg":"220x165","h_7457923_1280.jpg":"1280x854","h_7457923_1024.jpg":"1024x683","h_7457923_640.jpg":"640x427","h_7457923_480.jpg":"480x320","h_7457923_340.jpg":"340x227","h_7457923_220.jpg":"220x147","pp_7457923_1280.jpg":"1280x1628","pp_7457923_1024.jpg":"1024x1303","pp_7457923_640.jpg":"640x814","pp_7457923_480.jpg":"480x611","pp_7457923_340.jpg":"340x432","pp_7457923_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15543331 Threads: 2 Questions: 3209007997 Slow queries: 7234552 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236141545 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/inchiku-je-idealan-za-one-kojima-je-vertical-jigging-prezahtjevan-a-kabura-prespora-1213909 [printLink] => /om/ribolov/inchiku-je-idealan-za-one-kojima-je-vertical-jigging-prezahtjevan-a-kabura-prespora-1213909?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679062 [name] => inchiku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 18:25:24 [main_article_id] => 0 [alias] => inchiku [link] => /tag/inchiku ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679063 [name] => inchiku tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 18:25:24 [main_article_id] => 0 [alias] => inchiku-tehnika [link] => /tag/inchiku-tehnika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 686817 [name] => što je inchiku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-05 11:48:02 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-inchiku [link] => /tag/sto-je-inchiku ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slobodni pad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Inchiku može biti vrlo učinkovit ako se sve kockice poslože kako treba. Idealan je za one kojima je vertical jigging prezahtjevan, a kabura prespora [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-06-46-27-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/05/7457913.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Ovakvo ješkanje povećava šanse za istodobnim kačenjem dviju riba

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/05/7457913.jpg [title] => Boris Bulić

Ovakvo ješkanje povećava šanse za istodobnim kačenjem dviju riba

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/05/7457914.jpg [title] =>

Klasična montaža inchiku varalice

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/05/7457926.jpg [title] =>

Trčeće ili pulsirajuće svjetlo lako se može linijski postaviti u sistem za inchiku

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/05/7457923.jpg [title] =>

Bez obzira na odabrani model, idealno je da assist hook udice budu pokrivene silikonskom lignjicom

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Za razliku od ribolovaca na slatkim vodama, na kojima su spinneri i općenito varaličari ravnopravni, a na nekim vodama i jači od ribolovaca koji love klasičnim udičarskim tehnikama što podrazumijevaju lov ješkom, na moru su ribolovci koji love varalicama dugo vremena bili zanemarivo mala skupina na koju se gledalo s čuđenjem i prezirom. Povremeni ulovi kojima bi malobrojni svjedočili smatrani su od strane istih tih svjedoka najčešće samo pukom srećom.

No postupno je broj varaličara rastao, baš kao i ponuda varaličarskog pribora, tako da je s vremenom ta kategorija ribolova i ribolovaca stekla sasvim pristojan i poštovanja vrijedan status.

I onda kada se već pomislilo da su wobbleri, zare i raznorazni stickeri dosegnuli vrhunac i da se na tom planu zapravo nema što više reći ni učiniti, s Dalekog istoka su najprije stigle vijesti, a onda i pribor, pa i prvi pokušaji tada čudne tehnike nazvane vertical jigging.

Zapravo točnije je da je ta tehnika do nas došla sa zapada jer su je najprije usvojili Talijani, pa onda mi, dok je suradnja s Japanom i spomenutim Istokom uslijedila tek nakon prvih ozbiljnijih potvrda učinkovitosti i lovnosti ove tehnike.

Veliki metalni jigovi, koje su mnogi neupućeni gledali s velikim nepovjerenjem, počeli su donositi prve žrtve, čime su stekli stalno mjesto pod jadranskim suncem, a inovatorima otvorili vrata za ulazak u zonu potpuno drukčijeg ribolovnog koncepta.

NOVE TEHNIKE

Preko vertical jigginga su morski varaličari ušli u jednu sasvim novu dimenziju ribolova u kojoj se riba tražila, nalazila i lovila na temelju kombinacije cijelog niza parametara.

Pronalazak dobre pozicije bio je tek jedan dio priče, dok su mijene, kurenti, temperaturna razgraničenja i cijeli niz takvih sitnica bili vrlo važni, ako ne i ključni. Naravno, uza sve je to trebalo imati i pravi pribor jer se s klasičnim varaličarskim strojnim parkom u vertical jiggingu nije moglo baš ništa.

No nije prošlo dugo vremena kad su se na tržištu pojavile nove teške kuglaste metalne varalice sa šarenim lameliranim suknjicama.

Kabura – nova tehnika, novi pribor, novi koncept, toliko sličan vertical jiggingu, a opet toliko različit. I dok je vertical jigging tehnika koja zahtijeva popriličnu fizičku spremu, kabura je spora, umirovljenička tehnika koja zahtijeva jedino beskrajno strpljenje.

Nekako se u isto vrijeme pojavljuje i tataki, tehnika za lov liganja koja, istina, koristi sasvim male varalice, no i olovnicu od 150 grama pomoću koje se s lakoćom pretražuje okomiti vodeni stupac.

Naravno, i uz ovu tehniku ide posebna oprema, vrlo slična, a opet potpuno drukčija, pri čemu se, za razliku od vertical jigginga i kabure, s tatakijem love lignje, a ne ribe.

I baš kad je interes za tim zanimljivim tehnikama počeo opadati, dalekoistočni ribolovni inovatori na tržište izbacuju varalice i tehniku koja je svojevrsna kompilacija ekstremno dinamičnog vertical jigginga i jednako ekstremno spore kabure.

DRUGI SOJ

Nova tehnika je nazvana inchiku, a uz nju su išle, naravno, nove varalice i kompletan novi pribor koji su u vrlo kratkom vremenu osvojili srca i ribolovne kutije i u dobroj mjeri ispraznili novčanike zaljubljenika u morsko varaličarenje.

Ovdje valja napomenuti da se taj soj morskih varaličara ipak poprilično razlikuje od spinnera. Dok su spinneri varaličari koji love i varaličare s obale i čija lovina bez obzira na tehniku, izbor varalice ili ciljane lovine u nekakvoj postotnoj statistici rijetko kada prelazi četiri-pet kilograma, ljubitelji dubokomorskog varaličarenja su u velikom postotku panulaši i lovci na veliku ribu.

Osim toga i za vertical jigging, i za kaburu, za tataki, pa i inchiku, prijeko je potreban pouzdan brod i kvalitetna elektronika, čime se ta grupa varaličara još više udaljuje od obalnih spinnera. Dodajmo i da se u lovu inchiku tehnikom, kao i kod kabure, mogu kombinirati animalne ješke, što je svakako dodatni odmak od standardnoga varaličarskog pristupa.

OSNOVNA DEFINICIJA

Prema najjednostavnijoj definiciji, inchiku je ribolovna tehnika u kojoj se inchiku varalica pušta da u slobodnom padu padne na dno, nakon čega se odiže i vodi tako da kucka po dnu ili pak neposredno iznad dna, pri čemu je plovilo iz kojeg se lovi prepušteno kurentu.

Inchiku varalice su metalne varalice čija se težina kreće od 70 pa do 250 grama, pri čemu je najčešće korišten raspon od 80 do 150 grama. Oblik im je riboliko-hidrodinamičan, tako da su s jedne strane konusno sužene, pri čemu, ovisno o proizvođaču i dizajnerskom nadahnuću, mogu imati jače ili slabije istaknute utore. Inchiku varalice imaju dvije do četiri spojne alkice, odnosno dvije do tri alkice i jedan provrt, što opet ovisi o odabranome modelu.

I dok se varalica sa strunom spaja preko alkice na repu varalice, i to najčešće zogulinom s kopčom, montaža udica je malo kompliciranija. Korištene udice su assist hook udice povezane na jednom komadu dakrona dužine deset do petnaest centimetara. Na udvojeni dakron se navlači silikonska lignjica i fluo-perla te se cat's pow čvorom postavlja split ring.

---

image

Bez obzira na odabrani model, idealno je da assist hook udice budu pokrivene silikonskom lignjicom

---

Ako varalica ima provrt po sredini tijela, tada se, umjesto split ringa, postavlja solid ring, ali tek nakon što se dakron provuče kroz taj provrt, i to tako da udice budu s donje strane varalice, a solid ring s gornje. Naravno, ako se spoj ostvaruje preko spojne alkice, tada se split ring jednostavnim navlačenjem kači za spojnu alkicu.

DODATNA KOZMETIKA

Nakon postavljanja silikonske lignjice i perle, mnogi ribolovi vezuju jedan običan mrtvi čvor kojem je uloga pozicioniranje udica kako se ne bi tijekom lova i kačenja ribe udice pomicale.

Neki, pak, ribolovci koriste termo bužir kojim oblažu kompletan dakron, čime dobivaju poprilično krutu verziju varalice kod koje nikada nema petljanja ni mršenja, ali ni onoga karakteristično lelujavog hoda suknjice i skrivenog dakrona s udicama.

Kao i kabura, tako su i inchiku varalice često dodatno ukrašene s dva, a katkad i više od dva posebno istaknuta oka najčešće s dijamantnim holoefektom, dok samo tijelo katkad ima i dodatne utore koji u povlačenju emitiraju specifičnu mikrovibraciju.

Boje su ograničene samo maštom dekoratera i proizvođača, no varalice se uglavnom boje kontrastnim bojama kako bi lovini bile što je moguće uočljivije. Upravo se zbog toga neposredno iznad varalice često montira i mala titrajuća LED svjetiljka.

---

image

Trčeće ili pulsirajuće svjetlo lako se može linijski postaviti u sistem za inchiku

---

FLUOROKARBONSKI PREDVEZ

Premda mnogi ribolovci smatraju da u ovakvom ribolovu fluorokarbon ne igra neku posebnu ulogu, činjenica je da se s fluorokarbonskim predvezom ostvaruju znatno bolji rezultati. Osim toga, budući da se lov odvija na dnu ili pak neposredno iznad dna, mogućnost zadjeva je zapravo poprilična.

U trenutku kada je ribolovac prisiljen ostaviti varalicu na dnu, nipošto nije svejedno gdje će struna puknuti i hoće li u moru ostati metar fluorokarbona ili stotinjak metara upredenice.

Osim toga, nipošto manje važna je smanjena vidljivost fluorokarbona u odnosu na ostale strune. Premda se općenito smatra da porastom dubine vidljivost postaje to manja, pri čemu se već na nekih 80 do 100 metara ulazi u zonu nekog jedva prozirnog sivila, sumraka i muteža, činjenica je da to vrijedi samo za područja s muljevitim dnom na kojima su kurenti posebno jaki, kakav je slučaj na ušćima rijeka.

Na većini ostalih područja, prozirnost je mora sasvim dovoljna da se svaki detalj može jasno vidjeti. Osim toga, vid riba koje konstantno borave na toj dubini maksimalno je prilagođen tim uvjetima, tako da je doslovno svaki, pa i najmanji detalj iznimno bitan, od čvora, preko izbora varalice, boje, kompozicije elemenata koji čine završni sklop, pa do strune, odnosno fluorokarbona koji je spona varalice i ribolovca.

Naravno, promjer i nosivost fluorokarbona trebali bi biti usklađeni težinom varalice i lovom dubinom, kao i potencijalnom lovinom. Premda se stav oko promjera predveza razlikuje od ribara do ribara, većina se slaže da se predvez tanji od 0,50 milimetara u ovoj tehnici ne bi trebao koristiti.

Među ostalim, to je i zbog mogućeg pucanja pribora nakon kačenja ribe. Naime, dok u nekoj drugoj udičarskoj tehnici nakon pucanja pribora u ustima ribe ostaje udica s komadom najlona, u ovom slučaju ostaje udica s većim komadom metala, s čime tako okićena riba ne može preživjeti.

---

image

Klasična montaža inchiku varalice

---

STACIONARKE I MULTIPLIKATORI

Struna je obvezno upredenica primjerene nosivosti, idealno oko 60 libri, po mogućnosti višebojna kako bismo u svakom trenutku znali na kojoj nam je dubini varalica i bez stalnog pogledavanja prema sonderu.

Štap za ovakav ribolov mora biti vrhunskih performansi. Dovoljno krut da se ne savija nepotrebno i na taj način ne zamara ribolovca preko mjere, dok istodobno mora biti dovoljno savitljiv da može sudjelovati u amortiziranju naglih trzaja ribe, koji se zbog neistezljive upredenice nesmanjenom snagom i jačinom prenose do površine.

Naravno, u zavisnosti od korištene role, provodnici, rukohvat i kompletan koncept štapa moraju biti potpuno usklađeni.

Oni koji se odluče za stacionarne role trebaju voditi računa o brzini prijenosa i snazi kočnice. Dok je u praznom hodu, odnosno u izvlačenju pribora radi prebacivanja na novu poziciju ili radi same puke provjere, idealno da rola bude brza kako bi se to vrijeme skratilo što je moguće prije, u izvlačenju i pumpanju ribe idealno je da je rola sporija.

Osim toga, brza rola, posebno ako je prvi provodnik bliže roli, u radu uglavnom jako trese, što je za ribolovca poprilično zamorno, pogotovo ako ribolov traje više sati bez prekida.

Nasuprot tome, u radu s multiplikatorima nema takvih vibracija, s tim da je i brzina izvlačenja nešto sporija čak i kod najbržih multiplikatora, naprosto zbog užega kalema, a što je vrlo bitno kod dužeg izvlačenja krupnije lovine.

Svakako, bez obzira radili s multiplikatorom ili stacionarkom, kočnica mora raditi besprijekorno, i to uvijek u režimu koji ribolovac određuje. Svaka pa i najmanja oscilacija kočnice može značiti ili pretjerano proklizavanje, ili pak nenadano jako kočenje, što lako može dovesti do gubitka lovine, a što se povremeno događa u lovu s jeftinijim modelima niže kvalitete.

Upravo stoga u tom segmentu ne treba biti škrtac. Osim toga, nabava ovakve opreme nije za dva tjedna ili za mjesec dana, već definitivno za jedno duže razdoblje, više sezona, a uz dobro održavanje i dvostruko više od toga.

KONTROLA PANULOM

Brodska elektronika je vrlo važan segment u ribolovu inchiku tehnikom. Osim bilježenja dobrih i izglednih pozicija na GPS-u, kvalitetan sonder će dati jasnu sliku o prisutnosti ribe koju tražimo. Budući da su u ovom ribolovu prvi na meti carevi – zubaci i zubaci krunaši, sliku na displeju sondera nije teško prepoznati kao pravu.

No isto tako su pozicije na kojima se riba i ne vidi jasno katkad potencijalno ili čak provjereno dobre pri čemu su lovina tabinje ili škrpine. Naravno, osim spomenutih vrsta moguć je ulov i cijele hrpe druge ribe koja svoju hranu pronalazi na dnu i uz dno.

Mnogi iskusniji ribolovci, u trenutku kada naiđu na ribu, prakticiraju najprije kratko provlačenje panule sa živom lignjom da bi utvrdili na što su naišli. Naime, zubatac će se lakše uloviti na panulu s lignjom, dok će se krunaši pohlepnije bacati na inchiku.

Takva je panula posebne konstrukcije. Oko metar iznad olova čuvara koji se nalazi na kraju sistema nalazi se trostrani zogulin na čiji se treći krak nastavlja predvez od nekoliko paši na čijem se kraju nalazi živa lignja. Olovo u ovakvom panulanju kucka i ore po dnu, što provjereno privlači pažnju ribe dok se u oblaku mulja i prašine za njim povlači lignja.

Naravno, ovakav je sistem pogodan isključivo za ravna dna bez zadjeva, koja u kanalskim morima zapravo i nisu toliko česta.

DVA KAČENJA

Premda je inchiku tehnika lovna i sa suhom varalicom, malobrojni ljubitelji ove tehnike love bez dodatne opreme. Praksa je da se udice ipak naješkaju, čime cijeli sistem postaje znatno lovniji.

No ješkanje ne može biti bilo kako izvedeno, pogotovo ako su lovina zubaci krunaši. Dio plašta lignje koji se koristi za ješku je u prosjeku četvorina široka oko 2,5 do 3, a duga oko 12 centimetara. Udice se postavljaju u takav komad lignje tako da svaka vrhom gleda na svoju, suprotnu stranu. Na taj se način u povlačenju omogućuje da se u jednom spuštanju na istu varalicu ostvari kačenje dvije ribe.

---

image

Ovakvo ješkanje povećava šanse za istodobnim kačenjem dviju riba

Boris Bulić
---

Naime, ribe jata su uvijek pohlepne i u trenutku kada se pojavi potencijalni obrok, najčešće dođe do utrke u kojoj je vrlo bitno biti prvi. Svi ostali u toj situaciji ostaju gladni. Ako se omogući da taj obrok bude takvog oblika da ne može stradati u jednom zalogaju, tada su šanse za dva kačenja u jednom spuštanju jako velike.

Pa iako je samo kačenje u lovu inchiku tehnikom relativno jednostavno, svako izvlačenje ne mora biti uspješno, pogotovo ako se ne odradi kako treba. Griz se najčešće očituje kao klasičan malo jači griz u lovu kančanicom ili bulentinom, na što treba reagirati snažnim i silovitim zatezanjem.

Ne treba se bojati pretjerano jake kontre jer u toj kontri najprije treba izravnati trbuh na struni do kojeg neizbježno dolazi kod lova na većim dubinama, onda pomaknuti tešku varalicu na dnu te naposljetku i povući udicu dovoljno jako tako da se ostvari sigurno i kvalitetno kačenje.

VAŽAN JE KONTINUITET

Odmah po kontri treba nastaviti s namatanjem kako ne bi došlo do opuštanja strune i gubitka lovine. Ako je kontra bila u prazno, što isto tako nije rijedak slučaj, nekoliko okretaja ručice i namotaja na kalemu neće bitnije udaljiti varalicu od jata na dnu, tako da neke ozbiljnije štete od toga praznog namotavanja zapravo i nema.

No ako je riba na udici, taj je trenutak vrlo bitan jer se na taj način riba kontinuirano i bez zastoja riba odvaja od jata prije nego jato shvati da se događa nešto potencijalno opasno.

Izvlačenje ribe se treba nastaviti u kontinuitetu, ponajprije pumpanjem štapa. To znači da se riba ne izvlači okretanjem ručice role, već odizanjem vrha štapa do najgornje moguće točke, nakon čega se rolom namota izvučeni dio dok se istodobno štap polako spušta prema površini mora. Naravno, u ovom se postupku struna ni u jednom trenutku ne opušta.

Upravo su zbog toga za ovakav postupak izvlačenja multiplikatori puno pogodniji od klasičnih stacionarki. Osim snažnijeg prijenosa, multiplikatorima se kontinuitet ostvaruje puno lakše, pri čemu ni u jednom trenutku nema neželjene trešnje pribora, a koja je u radu s kratkim štapovima i stacionarkama gotovo pa pravilo.

Prihvat ribe je jednostavan jer tako izvučena riba na površinu uglavnom dolazi malaksala i bez nekog posebnog otpora. Podmetač ili kuka za veće primjerke sasvim su dovoljni za kvalitetan prihvat čak i kad ribolovac sam prihvaća lovinu. I premda je dakron vrlo otporan, nakon svake ribe provjerite njegovo stanje kao i stanje udica.

Riba izgubljena u kontri ili u prvih nekoliko metara može nepovratno odvući jato, nakon čega često ribolov na toj poziciji postaje besmislen.

A kad se kući vratite s trofejima, radoznalcima, a posebno konkurenciji, nemojte ispričati baš sve. Neke detalje, poput pozicije, standardno možete i preskočiti, tako da još koji put možete ponoviti uspjeh i biti barem još jednom proglašeni meštrom za inchiku.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Ovakvo ješkanje povećava šanse za istodobnim kačenjem dviju riba


Klasična montaža inchiku varalice


Trčeće ili pulsirajuće svjetlo lako se može linijski postaviti u sistem za inchiku


Bez obzira na odabrani model, idealno je da assist hook udice budu pokrivene silikonskom lignjicom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/inchiku-je-idealan-za-one-kojima-je-vertical-jigging-prezahtjevan-a-kabura-prespora-1213909 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1c64dd5a549dfb40197b9e93286e40ed82dfa3f5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Inchiku+mo%C5%BEe+biti+vrlo+u%C4%8Dinkovit+ako+se+sve+kockice+poslo%C5%BEe+kako+treba.+Idealan+je+za+one+kojima+je+vertical+jigging+prezahtjevan%2C+a+kabura+prespora&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Finchiku-je-idealan-za-one-kojima-je-vertical-jigging-prezahtjevan-a-kabura-prespora-1213909 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Finchiku-je-idealan-za-one-kojima-je-vertical-jigging-prezahtjevan-a-kabura-prespora-1213909 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slobodni pad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

slobodni padInchiku može biti vrlo učinkovit ako se sve kockice poslože kako treba. Idealan je za one kojima je vertical jigging prezahtjevan, a kabura prespora

Piše Boris Bulić
6. kolovoza 2022. - 08:15

Za razliku od ribolovaca na slatkim vodama, na kojima su spinneri i općenito varaličari ravnopravni, a na nekim vodama i jači od ribolovaca koji love klasičnim udičarskim tehnikama što podrazumijevaju lov ješkom, na moru su ribolovci koji love varalicama dugo vremena bili zanemarivo mala skupina na koju se gledalo s čuđenjem i prezirom. Povremeni ulovi kojima bi malobrojni svjedočili smatrani su od strane istih tih svjedoka najčešće samo pukom srećom.

No postupno je broj varaličara rastao, baš kao i ponuda varaličarskog pribora, tako da je s vremenom ta kategorija ribolova i ribolovaca stekla sasvim pristojan i poštovanja vrijedan status.

I onda kada se već pomislilo da su wobbleri, zare i raznorazni stickeri dosegnuli vrhunac i da se na tom planu zapravo nema što...

19. svibanj 2024 08:46