stdClass Object ( [id] => 1131235 [title] => Veliki izvještaj izbornika Čale sa Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu: Dugo će se prepričavati Kesićevo majstorsko ‘otimanje‘ kirnje [alias] => dugo-ce-se-prepricavati-kesicevo-majstorsko-otimanje-kirnje [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svjetsko prvenstvo Arbatax 2021. ili povratak na mjesto zločina, ne znam koji bi bio bolji naslov ovog teksta. Tamo sam nastupio 2001. na Euro-afričkom prvenstvu u podvodnom ribolovu kao član nacionale vrste, a sada, dvadeset godina kasnije, dolazim u isti grad, na isti teren, ali ovaj put u ulozi izbornika podvodnih kockica!

Ovaj put glavne uloge nosili su Stjepko Kesić, Antonio Buratović, Slaven Čubrić, Sandi Peruško, Petar Prkić, Dario Babić i Kristina Šiprak, naša predstavnica u ženskoj konkurenciji.

Uz privilegij koji imaju rijetki – da iskusim čari natjecanja kao natjecatelj, ali i kao izbornik – također je vrlo zanimljivo pratiti razvoj podvodnog ribolova tijekom posljednjih dvadesetak godina. Oprema je puno sofisticiranija, elektronika je nemjerljivo otišla naprijed, a i lovne dubine su malo drukčije; sada je srednja lovna dubina između 35 i 40 metara, dok je dvadeset godina ranije varirala oko 25 i 30.

---

image
Šetnja pred početak natjecanja
---

Pregled terena

Pripreme naših konkurenata bile su iznimno dugotrajne, što se i očekivalo, pogotovo za Talijane koji su žarko željeli ponoviti uspjeh Renza Mazzarija iz 1989., kada je u San Teodoru izborio svoju drugu uzastopnu svjetsku krunu. Španjolci poslovično dolaze u broju jedne srednje vojne postrojbe, koji mjesec ranije na pregled, dok Grci također imaju višekratne duge preglede.

Naš pregled terena trajao je 11 dana, gdje se nedostatak dana nadoknađivao s nešto više radnih sati po danu u odnosu na konkurente, a i poslovični lovački instinkt hrvatskih lovaca nije zanemariva stavka.

Već nakon trećeg dana počela se slagati jasna slika buduće taktike lova za vrijeme natjecanja. Očekivana radna dubina je između 35 i 45 metara s malim odstupanjima, udarne vrste riba su škarpina, šarag i kavala, u nešto manjoj mjeri tabinja. Problem kod pretrage terena bila je potreba zarona do same pozicije kako bi se provjerilo drži li kamen ribu ili ne, a time su lovci bili izloženi duljem boravku na ozbiljnim dubinama i riziku prekomjernog nakupljanja dušika u krvi.

---

image
Granice lovnog područja
---

Podijeljeni u ekipe lovci su doista brzo pronalazili pozicije s ribom, a GPS ploteri su se punili točkama s potencijalnom lovinom, na zadovoljstvo svih nas. Pred sam kraj pregleda terena svima je bilo jasno kako će najvažnije biti uloviti što veći broj škarpina, odnosno pokušati dosegnuti kvotu od sedam riba po vrsti uz kojeg ugora ili murinu, koje su se mogle uloviti po tri komada. S bijelom kirnjom i galinjačama nismo baš previše računali jer je za pronalaženje takve lovine bilo potrebno utrošiti jako puno dana pregleda zbog specifičnog terena gdje obitavaju.

Naime, podmorje oko Arbataxa prilično je šljunkovito, poput naše Palagruže, gdje u velikom broju obitava kirnja golema koju su lovci pronalazili bez problema, ali takav teren nije najsretniji za bijelu kirnju, kojoj dno mora biti više pjeskovito, pa i muljevito, gdje ona sama ispuše rupu ispod kamena.

---

image
Uzbuđenje pred početak
---

Kesić je već drugog dana pregleda ispričao tijekom večere kako je našao rupu koju je neka kirnja sredila za sebe, nedostajao je samo luster i televizija, ali gazdaricu nije zatekao na adresi.

Posljednjeg dana pregleda, po povratku s pregleda, ni on, a ni Sandi kao njegov barkarijol nisu mogli govoriti od sreće, samo: tetka je u kući!

Tu je sada počela dilema koja ne da čovjeku spavati: pozicija kirnje na drugom je kraju zone lova u odnosu na drugu ribu, pogotovo škarpine koja je bila siguran ulov. Što ako kirnja ne bude na poziciji, a drugi za to vrijeme operušaju škarpine, što ako ne iziđe brzo iz rupe, što ako drugi znaju, što ako...?! Zajedno smo zaključili, kvragu i to "ako", ideš na kirnju i točka, pa što Bog da!

Visoke crvene stijene

Dan odmora, svečano otvaranje natjecanja, obično je komatozan dan za izbornike jer se tada sastanči do unedogled, provjeravaju se pravila natjecanja, uklanjaju nedoumice oko istih, ždrijebanje brodova, žica, kontrolora na brodovima..., mali milijun sitnica koje moraju štimati tijekom natjecanja.

S obzirom na dugu tradiciju podvodnog ribolova, pa tako i organiziranja velikih natjecanja, Talijani nisu ništa prepustili slučaju. Defile 19 reprezentacija kroz grad doista je bio vrijedan pamćenja, a ceremonija otvaranja natjecanja bila je postavljena na prekrasnoj poziciji, gdje su dominirale nestvarne, visoke crvene stijene toliko karakteristične za Sardiniju.

---

image
Krajolik tipičan za Sardiniju
---

Prvom danu natjecanja obično prethodi prilično loše prospavana noć bez obzira na to radi li se o lovcu, barkarijolu ili izborniku – svima je adrenalin na maksimumu. Lovi se južna zona, ekipe Kesić – Peruško, Čubrić – Babić, Buratović – Čalo i Šiprak – Prkić odlaze prema mjestu predviđenom za start. Kada vidite sedamdeset i više gumenjaka na gomili, oni manje iskusni lovci sigurno se zapitaju što im to treba u životu, ali to nije slučaj kod naših talibana, koji jedva čekaju start i zvukom sirene počinje rodeo!

Kod prvih zarona uvijek je prisutna nervoza, ali sve do prve ulovljene ribe, kada pritisak lagano popušta i lovci lagano ulaze u ritam lova. Tijekom pet sati lova pomalo dolaze informacije o ulovu favorita, ali i naših reprezentativaca, a one su odlične.

Kesić je izvadio bijelu kirnju iz njezina penthausa, i to ispred nosa Talijanu koji je, usput rečeno, prvi zaronio, ali je malo falio poziciju! Dubina 37,5 metara. Do kraja prvog dana Slaven je ulovio tri validne ribe, Toni šest riba, a Stipe kirnju kojoj je vaga pokazala 7,5 kg i još jedanaest riba.

Dolazak u porat bio je kaotično spektakularan. Cijelo mjesto se naguralo na rivu, a lovci u gumenjacima su u špaliru prolazili s uzdignutim ulovima uz burno pljeskanje publike.

Vaganje ulovljene ribe inače nije za one sa slabim živcima ili srcem, ovaj put za nas je bilo posebno zanimljivo, a i radosno. Stipe, uz ovacije publike, prvog dana osvaja treće mjesto, drugoplasirani je Španjolac Oscar Cervantes, prvi Talijan Giacomo De Mola. Naši Toni i Slaven su na 11. i 16. mjestu, što nije loše kao polazna točka za drugi dan lova.

---

image
Kirnja o kojoj će se dugo pričati
---

Evo nas i u drugom danu, spavalo se ipak malo bolje, odnosno ekipa je bila malo umorna od jučerašnjeg ronjenja, a i ona nervoza prvog dana polako je nestala. Drugi dan lova malo je opušteniji, lovi se sjeverna zona, slijedi već uhodana situacija okupljanja i starta natjecanja.

Danas Toni pokazuje zbog čega već dugi niz godina spada u vrh ne samo hrvatskih lovaca; dubina je samo 28 metara, ali je pozicija prava i u brzom ritmu šargi i kavale završavaju u frižideru. Stipe je u svom ritmu i na poziciji dubokoj oko 41 metar izvlači pet validnih škarpina, za početak ne može bolje! Za to vrijeme Slaven se bori sa španjolskim marsijancem simpatičnog imena Rajcho, iliti ga po naški Rajko, koji priprema zaron na gumenjaku i doslovce se s njega strovali na 40 metara dubine i kokne ribu!

Zamalo dupla bronca

Drugi dan je ipak bio rezerviran za direktnu borbu između favoriziranog dvojca De Mola – Hernandes. Španjolac je najavljivao spektakularne škarpine težine dva do tri kilograma s 50 metara dubine, dok je Talijan mudro šutio, ali je izveo šou ulovivši 12 riba u šest zarona!?

De Mola je vježbao taktiku lova s dvije puške, koju je uspješno primijenio na talijanskom nacionalnom prvenstvu loveći tabinje, a sada su stradale škarpine i kavale. Tijekom lova on je samo lagano povećavao svoju prednost nad ostalima i istekom petog sata lova slavlje Talijana moglo je početi. Pitanje je samo bilo jesu li i ekipni prvaci svijeta.

Drugog dana izvrsnu partiju pružio je i Grk Sideris, čiji nas je vrhunski ulov gurnuo na četvrto mjesto u ekipnom poretku. Ipak Stipe završava dan s fantastičnih 13 riba i dva ugora, Toni ima 13 važećih riba, Slaven pet. Ovaj put Kristina u ženskoj konkurenciji donosi na vagu šarga od 590 grama i ukupno zauzima odlično deveto mjesto.

---

image
Postolje za povijest
---

O napetosti prilikom vaganja nije potrebno trošiti riječi, u konačnici Slaven zauzima 16. mjesto, Toni se penje na 9. poziciju, a Stipe se penje na pobjedničko postoje, 3. mjesto na svijetu! Talijani su ekipno prvi, Španjolci drugi, a Hrvatska zauzima četvrto mjesto, s razlikom za trećeplasiranim Grcima od samo dvije ribe, Bogu za plakati!

Arbatax je pokazao snagu hrvatskog podvodnog ribolova, gdje je Kesić sazrio u svjetsku klasu lovca, Buratovića koji još može reprezentaciji puno dati, isto tako i Čubrić, ali se očekuje dolazak mladih snaga Imbrišića i Žica, na koje se i te kako računa. Istinska heroina ovog natjecanja je Kristina Šiprak, koja je usprkos bolnom gubitku majke netom prije početka natjecanja smogla snage i vrhunski odradila ovako teško natjecanje u svesrdnu pomoć barkarijola Prkića.

Na kraju, pored izvrsnog rezultata, valja istaknuti kako je hrvatska reprezentacija na Sardiniji ostavila sjajan dojam i gospodski odradila cijelu garu.

---

image
Buratović je opravdao očekivanja
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bronca u italiji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => bronca u italiji 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-24 09:38:19 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-30 10:15:16 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-09-30 10:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19427216.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19427210.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19427212.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19427214.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19427218.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19427220.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19427222.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19430678.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19430682.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19430684.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19430686.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mislav \u010calo","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u0160arena Kesi\u0107eva \u017eica","Krajolik tipi\u010dan za Sardiniju","\u0160etnja pred po\u010detak natjecanja","Granice lovnog podru\u010dja","Mravinjak oko gumenjaka","Buratovi\u0107 je opravdao o\u010dekivanja","Postolje za povijest","Uzbu\u0111enje pred po\u010detak","I pluta\u010de su bile napete kao pu\u0161ka","Svaka pozicija se pa\u017eljivo upisivala u ploter","Kirnja o kojoj \u0107e se dugo pri\u010dati"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["44:36","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_19427216_1920.jpg":"1920x1080","k_19427216_1280.jpg":"1280x1280","k_19427216_1024.jpg":"1024x1024","k_19427216_640.jpg":"640x640","k_19427216_480.jpg":"480x480","k_19427216_340.jpg":"340x340","k_19427216_220.jpg":"220x220","o_19427216_1280.jpg":"1280x960","o_19427216_1024.jpg":"1024x768","o_19427216_640.jpg":"640x480","o_19427216_480.jpg":"480x360","o_19427216_340.jpg":"340x255","o_19427216_220.jpg":"220x165","h_19427216_1280.jpg":"1280x854","h_19427216_1024.jpg":"1024x683","h_19427216_640.jpg":"640x427","h_19427216_480.jpg":"480x320","h_19427216_340.jpg":"340x227","h_19427216_220.jpg":"220x147","pp_19427216_1280.jpg":"1006x1280","pp_19427216_1024.jpg":"805x1024","pp_19427216_640.jpg":"503x640","pp_19427216_480.jpg":"377x480","pp_19427216_340.jpg":"267x340","pp_19427216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19427210_1920.jpg":"1920x1080","k_19427210_1280.jpg":"1280x1280","k_19427210_1024.jpg":"1024x1024","k_19427210_640.jpg":"640x640","k_19427210_480.jpg":"480x480","k_19427210_340.jpg":"340x340","k_19427210_220.jpg":"220x220","o_19427210_1280.jpg":"1280x960","o_19427210_1024.jpg":"1024x768","o_19427210_640.jpg":"640x480","o_19427210_480.jpg":"480x360","o_19427210_340.jpg":"340x255","o_19427210_220.jpg":"220x165","h_19427210_1280.jpg":"1280x854","h_19427210_1024.jpg":"1024x683","h_19427210_640.jpg":"640x427","h_19427210_480.jpg":"480x320","h_19427210_340.jpg":"340x227","h_19427210_220.jpg":"220x147","pp_19427210_1280.jpg":"1006x1280","pp_19427210_1024.jpg":"805x1024","pp_19427210_640.jpg":"503x640","pp_19427210_480.jpg":"377x480","pp_19427210_340.jpg":"267x340","pp_19427210_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19427212_1920.jpg":"1920x1080","k_19427212_1280.jpg":"1280x1280","k_19427212_1024.jpg":"1024x1024","k_19427212_640.jpg":"640x640","k_19427212_480.jpg":"480x480","k_19427212_340.jpg":"340x340","k_19427212_220.jpg":"220x220","o_19427212_1280.jpg":"1280x960","o_19427212_1024.jpg":"1024x768","o_19427212_640.jpg":"640x480","o_19427212_480.jpg":"480x360","o_19427212_340.jpg":"340x255","o_19427212_220.jpg":"220x165","h_19427212_1280.jpg":"1280x854","h_19427212_1024.jpg":"1024x683","h_19427212_640.jpg":"640x427","h_19427212_480.jpg":"480x320","h_19427212_340.jpg":"340x227","h_19427212_220.jpg":"220x147","pp_19427212_1280.jpg":"1006x1280","pp_19427212_1024.jpg":"805x1024","pp_19427212_640.jpg":"503x640","pp_19427212_480.jpg":"377x480","pp_19427212_340.jpg":"267x340","pp_19427212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_19427214_1920.jpg":"1920x1080","k_19427214_1280.jpg":"1280x1280","k_19427214_1024.jpg":"1024x1024","k_19427214_640.jpg":"640x640","k_19427214_480.jpg":"480x480","k_19427214_340.jpg":"340x340","k_19427214_220.jpg":"220x220","o_19427214_1280.jpg":"1280x1706","o_19427214_1024.jpg":"1024x1365","o_19427214_640.jpg":"640x853","o_19427214_480.jpg":"480x640","o_19427214_340.jpg":"340x453","o_19427214_220.jpg":"220x293","h_19427214_1280.jpg":"1280x854","h_19427214_1024.jpg":"1024x683","h_19427214_640.jpg":"640x427","h_19427214_480.jpg":"480x320","h_19427214_340.jpg":"340x227","h_19427214_220.jpg":"220x147","pp_19427214_1280.jpg":"1006x1280","pp_19427214_1024.jpg":"805x1024","pp_19427214_640.jpg":"503x640","pp_19427214_480.jpg":"377x480","pp_19427214_340.jpg":"267x340","pp_19427214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19427218_1920.jpg":"1920x1080","k_19427218_1280.jpg":"1280x1280","k_19427218_1024.jpg":"1024x1024","k_19427218_640.jpg":"640x640","k_19427218_480.jpg":"480x480","k_19427218_340.jpg":"340x340","k_19427218_220.jpg":"220x220","o_19427218_1280.jpg":"1280x960","o_19427218_1024.jpg":"1024x768","o_19427218_640.jpg":"640x480","o_19427218_480.jpg":"480x360","o_19427218_340.jpg":"340x255","o_19427218_220.jpg":"220x165","h_19427218_1280.jpg":"1280x854","h_19427218_1024.jpg":"1024x683","h_19427218_640.jpg":"640x427","h_19427218_480.jpg":"480x320","h_19427218_340.jpg":"340x227","h_19427218_220.jpg":"220x147","pp_19427218_1280.jpg":"1006x1280","pp_19427218_1024.jpg":"805x1024","pp_19427218_640.jpg":"503x640","pp_19427218_480.jpg":"377x480","pp_19427218_340.jpg":"267x340","pp_19427218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_19427220_1920.jpg":"1920x1080","k_19427220_1280.jpg":"1280x1280","k_19427220_1024.jpg":"1024x1024","k_19427220_640.jpg":"640x640","k_19427220_480.jpg":"480x480","k_19427220_340.jpg":"340x340","k_19427220_220.jpg":"220x220","o_19427220_1280.jpg":"1280x1706","o_19427220_1024.jpg":"1024x1365","o_19427220_640.jpg":"640x853","o_19427220_480.jpg":"480x640","o_19427220_340.jpg":"340x453","o_19427220_220.jpg":"220x293","h_19427220_1280.jpg":"1280x854","h_19427220_1024.jpg":"1024x683","h_19427220_640.jpg":"640x427","h_19427220_480.jpg":"480x320","h_19427220_340.jpg":"340x227","h_19427220_220.jpg":"220x147","pp_19427220_1280.jpg":"1006x1280","pp_19427220_1024.jpg":"805x1024","pp_19427220_640.jpg":"503x640","pp_19427220_480.jpg":"377x480","pp_19427220_340.jpg":"267x340","pp_19427220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_19427222_1920.jpg":"1920x1080","k_19427222_1280.jpg":"1280x1280","k_19427222_1024.jpg":"1024x1024","k_19427222_640.jpg":"640x640","k_19427222_480.jpg":"480x480","k_19427222_340.jpg":"340x340","k_19427222_220.jpg":"220x220","o_19427222_1280.jpg":"1280x1706","o_19427222_1024.jpg":"1024x1365","o_19427222_640.jpg":"640x853","o_19427222_480.jpg":"480x640","o_19427222_340.jpg":"340x453","o_19427222_220.jpg":"220x293","h_19427222_1280.jpg":"1280x854","h_19427222_1024.jpg":"1024x683","h_19427222_640.jpg":"640x427","h_19427222_480.jpg":"480x320","h_19427222_340.jpg":"340x227","h_19427222_220.jpg":"220x147","pp_19427222_1280.jpg":"1006x1280","pp_19427222_1024.jpg":"805x1024","pp_19427222_640.jpg":"503x640","pp_19427222_480.jpg":"377x480","pp_19427222_340.jpg":"267x340","pp_19427222_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19430678_1920.jpg":"1920x1080","k_19430678_1280.jpg":"1280x1280","k_19430678_1024.jpg":"1024x1024","k_19430678_640.jpg":"640x640","k_19430678_480.jpg":"480x480","k_19430678_340.jpg":"340x340","k_19430678_220.jpg":"220x220","o_19430678_1280.jpg":"1280x960","o_19430678_1024.jpg":"1024x768","o_19430678_640.jpg":"640x480","o_19430678_480.jpg":"480x360","o_19430678_340.jpg":"340x255","o_19430678_220.jpg":"220x165","h_19430678_1280.jpg":"1280x854","h_19430678_1024.jpg":"1024x683","h_19430678_640.jpg":"640x427","h_19430678_480.jpg":"480x320","h_19430678_340.jpg":"340x227","h_19430678_220.jpg":"220x147","pp_19430678_1280.jpg":"1006x1280","pp_19430678_1024.jpg":"805x1024","pp_19430678_640.jpg":"503x640","pp_19430678_480.jpg":"377x480","pp_19430678_340.jpg":"267x340","pp_19430678_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_19430682_1920.jpg":"1920x1080","k_19430682_1280.jpg":"1280x1280","k_19430682_1024.jpg":"1024x1024","k_19430682_640.jpg":"640x640","k_19430682_480.jpg":"480x480","k_19430682_340.jpg":"340x340","k_19430682_220.jpg":"220x220","o_19430682_1280.jpg":"1280x1706","o_19430682_1024.jpg":"1024x1365","o_19430682_640.jpg":"640x853","o_19430682_480.jpg":"480x640","o_19430682_340.jpg":"340x453","o_19430682_220.jpg":"220x293","h_19430682_1280.jpg":"1280x854","h_19430682_1024.jpg":"1024x683","h_19430682_640.jpg":"640x427","h_19430682_480.jpg":"480x320","h_19430682_340.jpg":"340x227","h_19430682_220.jpg":"220x147","pp_19430682_1280.jpg":"1006x1280","pp_19430682_1024.jpg":"805x1024","pp_19430682_640.jpg":"503x640","pp_19430682_480.jpg":"377x480","pp_19430682_340.jpg":"267x340","pp_19430682_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_19430684_1920.jpg":"1920x1080","k_19430684_1280.jpg":"1280x1280","k_19430684_1024.jpg":"1024x1024","k_19430684_640.jpg":"640x640","k_19430684_480.jpg":"480x480","k_19430684_340.jpg":"340x340","k_19430684_220.jpg":"220x220","o_19430684_1280.jpg":"1280x1706","o_19430684_1024.jpg":"1024x1365","o_19430684_640.jpg":"640x853","o_19430684_480.jpg":"480x640","o_19430684_340.jpg":"340x453","o_19430684_220.jpg":"220x293","h_19430684_1280.jpg":"1280x854","h_19430684_1024.jpg":"1024x683","h_19430684_640.jpg":"640x427","h_19430684_480.jpg":"480x320","h_19430684_340.jpg":"340x227","h_19430684_220.jpg":"220x147","pp_19430684_1280.jpg":"1006x1280","pp_19430684_1024.jpg":"805x1024","pp_19430684_640.jpg":"503x640","pp_19430684_480.jpg":"377x480","pp_19430684_340.jpg":"267x340","pp_19430684_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1512x2016","hd_19430686_1920.jpg":"1920x1080","k_19430686_1280.jpg":"1280x1280","k_19430686_1024.jpg":"1024x1024","k_19430686_640.jpg":"640x640","k_19430686_480.jpg":"480x480","k_19430686_340.jpg":"340x340","k_19430686_220.jpg":"220x220","o_19430686_1280.jpg":"1280x1706","o_19430686_1024.jpg":"1024x1365","o_19430686_640.jpg":"640x853","o_19430686_480.jpg":"480x640","o_19430686_340.jpg":"340x453","o_19430686_220.jpg":"220x293","h_19430686_1280.jpg":"1280x854","h_19430686_1024.jpg":"1024x683","h_19430686_640.jpg":"640x427","h_19430686_480.jpg":"480x320","h_19430686_340.jpg":"340x227","h_19430686_220.jpg":"220x147","pp_19430686_1280.jpg":"1006x1280","pp_19430686_1024.jpg":"805x1024","pp_19430686_640.jpg":"503x640","pp_19430686_480.jpg":"377x480","pp_19430686_340.jpg":"267x340","pp_19430686_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15224315 Threads: 3 Questions: 3172445418 Slow queries: 7107003 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235407154 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/dugo-ce-se-prepricavati-kesicevo-majstorsko-otimanje-kirnje-1131235 [printLink] => /om/ribolov/dugo-ce-se-prepricavati-kesicevo-majstorsko-otimanje-kirnje-1131235?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642360 [name] => Stjepko Kesić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-28 14:37:56 [main_article_id] => 0 [alias] => stjepko-kesic [link] => /tag/stjepko-kesic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610206 [name] => Mislav Čalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 20:43:52 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo [link] => /tag/mislav-calo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 313797 [name] => podvodni ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov [link] => /tag/podvodni-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648692 [name] => svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-07 12:32:19 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetsko-prvenstvo-u-podvodnom-ribolovu [link] => /tag/svjetsko-prvenstvo-u-podvodnom-ribolovu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bronca u italiji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliki izvještaj izbornika Čale sa Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu: Dugo će se prepričavati Kesićevo majstorsko ‘otimanje‘ kirnje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19427216.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mislav Čalo [mainImageDesc] => Šarena Kesićeva žica [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19427216.jpg [title] => Mislav ČaloŠarena Kesićeva žica ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19427210.jpg [title] => Krajolik tipičan za Sardiniju ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19427212.jpg [title] => Šetnja pred početak natjecanja ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19427214.jpg [title] => Granice lovnog područja ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19427218.jpg [title] => Mravinjak oko gumenjaka ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19427220.jpg [title] => Buratović je opravdao očekivanja ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19427222.jpg [title] => Postolje za povijest ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19430678.jpg [title] => Uzbuđenje pred početak ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19430682.jpg [title] => I plutače su bile napete kao puška ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19430684.jpg [title] => Svaka pozicija se pažljivo upisivala u ploter ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19430686.jpg [title] => Kirnja o kojoj će se dugo pričati ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Svjetsko prvenstvo Arbatax 2021. ili povratak na mjesto zločina, ne znam koji bi bio bolji naslov ovog teksta. Tamo sam nastupio 2001. na Euro-afričkom prvenstvu u podvodnom ribolovu kao član nacionale vrste, a sada, dvadeset godina kasnije, dolazim u isti grad, na isti teren, ali ovaj put u ulozi izbornika podvodnih kockica!

Ovaj put glavne uloge nosili su Stjepko Kesić, Antonio Buratović, Slaven Čubrić, Sandi Peruško, Petar Prkić, Dario Babić i Kristina Šiprak, naša predstavnica u ženskoj konkurenciji.

Uz privilegij koji imaju rijetki – da iskusim čari natjecanja kao natjecatelj, ali i kao izbornik – također je vrlo zanimljivo pratiti razvoj podvodnog ribolova tijekom posljednjih dvadesetak godina. Oprema je puno sofisticiranija, elektronika je nemjerljivo otišla naprijed, a i lovne dubine su malo drukčije; sada je srednja lovna dubina između 35 i 40 metara, dok je dvadeset godina ranije varirala oko 25 i 30.

---

image
Šetnja pred početak natjecanja
---

Pregled terena

Pripreme naših konkurenata bile su iznimno dugotrajne, što se i očekivalo, pogotovo za Talijane koji su žarko željeli ponoviti uspjeh Renza Mazzarija iz 1989., kada je u San Teodoru izborio svoju drugu uzastopnu svjetsku krunu. Španjolci poslovično dolaze u broju jedne srednje vojne postrojbe, koji mjesec ranije na pregled, dok Grci također imaju višekratne duge preglede.

Naš pregled terena trajao je 11 dana, gdje se nedostatak dana nadoknađivao s nešto više radnih sati po danu u odnosu na konkurente, a i poslovični lovački instinkt hrvatskih lovaca nije zanemariva stavka.

Već nakon trećeg dana počela se slagati jasna slika buduće taktike lova za vrijeme natjecanja. Očekivana radna dubina je između 35 i 45 metara s malim odstupanjima, udarne vrste riba su škarpina, šarag i kavala, u nešto manjoj mjeri tabinja. Problem kod pretrage terena bila je potreba zarona do same pozicije kako bi se provjerilo drži li kamen ribu ili ne, a time su lovci bili izloženi duljem boravku na ozbiljnim dubinama i riziku prekomjernog nakupljanja dušika u krvi.

---

image
Granice lovnog područja
---

Podijeljeni u ekipe lovci su doista brzo pronalazili pozicije s ribom, a GPS ploteri su se punili točkama s potencijalnom lovinom, na zadovoljstvo svih nas. Pred sam kraj pregleda terena svima je bilo jasno kako će najvažnije biti uloviti što veći broj škarpina, odnosno pokušati dosegnuti kvotu od sedam riba po vrsti uz kojeg ugora ili murinu, koje su se mogle uloviti po tri komada. S bijelom kirnjom i galinjačama nismo baš previše računali jer je za pronalaženje takve lovine bilo potrebno utrošiti jako puno dana pregleda zbog specifičnog terena gdje obitavaju.

Naime, podmorje oko Arbataxa prilično je šljunkovito, poput naše Palagruže, gdje u velikom broju obitava kirnja golema koju su lovci pronalazili bez problema, ali takav teren nije najsretniji za bijelu kirnju, kojoj dno mora biti više pjeskovito, pa i muljevito, gdje ona sama ispuše rupu ispod kamena.

---

image
Uzbuđenje pred početak
---

Kesić je već drugog dana pregleda ispričao tijekom večere kako je našao rupu koju je neka kirnja sredila za sebe, nedostajao je samo luster i televizija, ali gazdaricu nije zatekao na adresi.

Posljednjeg dana pregleda, po povratku s pregleda, ni on, a ni Sandi kao njegov barkarijol nisu mogli govoriti od sreće, samo: tetka je u kući!

Tu je sada počela dilema koja ne da čovjeku spavati: pozicija kirnje na drugom je kraju zone lova u odnosu na drugu ribu, pogotovo škarpine koja je bila siguran ulov. Što ako kirnja ne bude na poziciji, a drugi za to vrijeme operušaju škarpine, što ako ne iziđe brzo iz rupe, što ako drugi znaju, što ako...?! Zajedno smo zaključili, kvragu i to "ako", ideš na kirnju i točka, pa što Bog da!

Visoke crvene stijene

Dan odmora, svečano otvaranje natjecanja, obično je komatozan dan za izbornike jer se tada sastanči do unedogled, provjeravaju se pravila natjecanja, uklanjaju nedoumice oko istih, ždrijebanje brodova, žica, kontrolora na brodovima..., mali milijun sitnica koje moraju štimati tijekom natjecanja.

S obzirom na dugu tradiciju podvodnog ribolova, pa tako i organiziranja velikih natjecanja, Talijani nisu ništa prepustili slučaju. Defile 19 reprezentacija kroz grad doista je bio vrijedan pamćenja, a ceremonija otvaranja natjecanja bila je postavljena na prekrasnoj poziciji, gdje su dominirale nestvarne, visoke crvene stijene toliko karakteristične za Sardiniju.

---

image
Krajolik tipičan za Sardiniju
---

Prvom danu natjecanja obično prethodi prilično loše prospavana noć bez obzira na to radi li se o lovcu, barkarijolu ili izborniku – svima je adrenalin na maksimumu. Lovi se južna zona, ekipe Kesić – Peruško, Čubrić – Babić, Buratović – Čalo i Šiprak – Prkić odlaze prema mjestu predviđenom za start. Kada vidite sedamdeset i više gumenjaka na gomili, oni manje iskusni lovci sigurno se zapitaju što im to treba u životu, ali to nije slučaj kod naših talibana, koji jedva čekaju start i zvukom sirene počinje rodeo!

Kod prvih zarona uvijek je prisutna nervoza, ali sve do prve ulovljene ribe, kada pritisak lagano popušta i lovci lagano ulaze u ritam lova. Tijekom pet sati lova pomalo dolaze informacije o ulovu favorita, ali i naših reprezentativaca, a one su odlične.

Kesić je izvadio bijelu kirnju iz njezina penthausa, i to ispred nosa Talijanu koji je, usput rečeno, prvi zaronio, ali je malo falio poziciju! Dubina 37,5 metara. Do kraja prvog dana Slaven je ulovio tri validne ribe, Toni šest riba, a Stipe kirnju kojoj je vaga pokazala 7,5 kg i još jedanaest riba.

Dolazak u porat bio je kaotično spektakularan. Cijelo mjesto se naguralo na rivu, a lovci u gumenjacima su u špaliru prolazili s uzdignutim ulovima uz burno pljeskanje publike.

Vaganje ulovljene ribe inače nije za one sa slabim živcima ili srcem, ovaj put za nas je bilo posebno zanimljivo, a i radosno. Stipe, uz ovacije publike, prvog dana osvaja treće mjesto, drugoplasirani je Španjolac Oscar Cervantes, prvi Talijan Giacomo De Mola. Naši Toni i Slaven su na 11. i 16. mjestu, što nije loše kao polazna točka za drugi dan lova.

---

image
Kirnja o kojoj će se dugo pričati
---

Evo nas i u drugom danu, spavalo se ipak malo bolje, odnosno ekipa je bila malo umorna od jučerašnjeg ronjenja, a i ona nervoza prvog dana polako je nestala. Drugi dan lova malo je opušteniji, lovi se sjeverna zona, slijedi već uhodana situacija okupljanja i starta natjecanja.

Danas Toni pokazuje zbog čega već dugi niz godina spada u vrh ne samo hrvatskih lovaca; dubina je samo 28 metara, ali je pozicija prava i u brzom ritmu šargi i kavale završavaju u frižideru. Stipe je u svom ritmu i na poziciji dubokoj oko 41 metar izvlači pet validnih škarpina, za početak ne može bolje! Za to vrijeme Slaven se bori sa španjolskim marsijancem simpatičnog imena Rajcho, iliti ga po naški Rajko, koji priprema zaron na gumenjaku i doslovce se s njega strovali na 40 metara dubine i kokne ribu!

Zamalo dupla bronca

Drugi dan je ipak bio rezerviran za direktnu borbu između favoriziranog dvojca De Mola – Hernandes. Španjolac je najavljivao spektakularne škarpine težine dva do tri kilograma s 50 metara dubine, dok je Talijan mudro šutio, ali je izveo šou ulovivši 12 riba u šest zarona!?

De Mola je vježbao taktiku lova s dvije puške, koju je uspješno primijenio na talijanskom nacionalnom prvenstvu loveći tabinje, a sada su stradale škarpine i kavale. Tijekom lova on je samo lagano povećavao svoju prednost nad ostalima i istekom petog sata lova slavlje Talijana moglo je početi. Pitanje je samo bilo jesu li i ekipni prvaci svijeta.

Drugog dana izvrsnu partiju pružio je i Grk Sideris, čiji nas je vrhunski ulov gurnuo na četvrto mjesto u ekipnom poretku. Ipak Stipe završava dan s fantastičnih 13 riba i dva ugora, Toni ima 13 važećih riba, Slaven pet. Ovaj put Kristina u ženskoj konkurenciji donosi na vagu šarga od 590 grama i ukupno zauzima odlično deveto mjesto.

---

image
Postolje za povijest
---

O napetosti prilikom vaganja nije potrebno trošiti riječi, u konačnici Slaven zauzima 16. mjesto, Toni se penje na 9. poziciju, a Stipe se penje na pobjedničko postoje, 3. mjesto na svijetu! Talijani su ekipno prvi, Španjolci drugi, a Hrvatska zauzima četvrto mjesto, s razlikom za trećeplasiranim Grcima od samo dvije ribe, Bogu za plakati!

Arbatax je pokazao snagu hrvatskog podvodnog ribolova, gdje je Kesić sazrio u svjetsku klasu lovca, Buratovića koji još može reprezentaciji puno dati, isto tako i Čubrić, ali se očekuje dolazak mladih snaga Imbrišića i Žica, na koje se i te kako računa. Istinska heroina ovog natjecanja je Kristina Šiprak, koja je usprkos bolnom gubitku majke netom prije početka natjecanja smogla snage i vrhunski odradila ovako teško natjecanje u svesrdnu pomoć barkarijola Prkića.

Na kraju, pored izvrsnog rezultata, valja istaknuti kako je hrvatska reprezentacija na Sardiniji ostavila sjajan dojam i gospodski odradila cijelu garu.

---

image
Buratović je opravdao očekivanja
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mislav Čalo
Mislav Čalo
Šarena Kesićeva žica

Krajolik tipičan za Sardiniju

Šetnja pred početak natjecanja

Granice lovnog područja

Mravinjak oko gumenjaka

Buratović je opravdao očekivanja

Postolje za povijest

Uzbuđenje pred početak

I plutače su bile napete kao puška

Svaka pozicija se pažljivo upisivala u ploter

Kirnja o kojoj će se dugo pričati
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/dugo-ce-se-prepricavati-kesicevo-majstorsko-otimanje-kirnje-1131235 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e263ddcf4e0ed6318b81bb23547d74f8a58637cf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliki+izvje%C5%A1taj+izbornika+%C4%8Cale+sa+Svjetskog+prvenstva+u+podvodnom+ribolovu%3A+Dugo+%C4%87e+se+prepri%C4%8Davati+Kesi%C4%87evo+majstorsko+%E2%80%98otimanje%E2%80%98+kirnje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdugo-ce-se-prepricavati-kesicevo-majstorsko-otimanje-kirnje-1131235 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdugo-ce-se-prepricavati-kesicevo-majstorsko-otimanje-kirnje-1131235 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bronca u italiji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

bronca u italijiVeliki izvještaj izbornika Čale sa Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu: Dugo će se prepričavati Kesićevo majstorsko ‘otimanje‘ kirnje

Piše Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu
30. rujna 2021. - 12:12

Svjetsko prvenstvo Arbatax 2021. ili povratak na mjesto zločina, ne znam koji bi bio bolji naslov ovog teksta. Tamo sam nastupio 2001. na Euro-afričkom prvenstvu u podvodnom ribolovu kao član nacionale vrste, a sada, dvadeset godina kasnije, dolazim u isti grad, na isti teren, ali ovaj put u ulozi izbornika podvodnih kockica!

Ovaj put glavne uloge nosili su Stjepko Kesić, Antonio Buratović, Slaven Čubrić, Sandi Peruško, Petar Prkić, Dario Babić i Kristina Šiprak, naša predstavnica u ženskoj konkurenciji.

Uz privilegij koji imaju rijetki – da iskusim čari natjecanja kao natjecatelj, ali i kao izbornik – također je vrlo zanimljivo pratiti razvoj podvodnog ribolova tijekom posljednjih dvadesetak godina. Oprema je puno sofisticiranija, elektronika je nemjerljivo otišla...

15. svibanj 2024 16:09