stdClass Object ( [id] => 1326481 [title] => Dron baca dalje od štapa: evo što morate znati o lovu uz pomoć bespilotnih letjelica [alias] => dron-baca-dalje-od-stapa-donosimo-korisne-savjete-za-sve-popularniji-lov-uz-pomoc-nebeskih-pomagaca [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U moru je sve manje riba, posebice blizu obale, a i opreznije su, neki tvrde i pametnije nego prije. Zbog svega toga ribolovci su prisiljeni loviti na sve većim dubinama te poboljšavati postojeće i pronalaziti nove, učinkovitije načine ribolova. A svaki novi način zahtijeva barem dio nove, specijalne, u pravilu sve sofisticiranije opreme, pa ribolov za one koji žele pratiti trend sve više postaje high-tech zabava. Tako su posljednjih godina počeli loviti pomoću drona, daljinski upravljane bespilotne letjelice.

Za razliku od većine novotarija u ribolovu, ideja upotreba drona nije potekla iz Japana, nego iz SAD-a. Najprije za snimanje spektakularnih fotografija ribolova, a potom za izviđanje i otkrivanje hot-spotova, mikrolokacija na kojima se najviše zadržavaju ribe unutar šire ribolovne zone. Osim toga, pogled odozgo omogućava proučavanje topografije, ali i ponašanja riba, što sve skupa pridonosi većoj učinkovitosti ribolova.

Odličan za izviđanje

Dronom se lako otkriva velika razlika u boji mora, kao tamo gdje podmorska livada prestaje, a počinje golo dno, ili tamo gdje je skalina, odnosno gdje se dubina naglo mijenja, a što su sve odlična mjesta za ribolov. Iz zraka se dobro vide i crne sjene riba, osobito u plitkom i prozirnom moru.

To znači da se najbolji rezultati izviđanja dronom postižu na plićim terenima, ali i dubljim ako je more bistro i ako nema valova. Zato je on najbolje rješenje za brzo upoznavanje s novom priobalnom ribolovnom zonom. Međutim, izviđanje dronom daje dobre rezultate i na otvorenom moru.

---

image

I vrlo jednostavan, jeftin dron pogodan je za ribolov

---

Dron znatno olakšava pronalaženje plitkih pučinskih brakova, plova sitne plave ribe blizu površne, ali i jata ptica koje ih prate. Neusporedivo je najučinkovitiji i u otkrivanju plutajućih predmeta oko kojih se rado zadržavaju brojne ribe, poput lampuge, škarma, strijelke, gofa, a ljeti i kirnje. Kirnja i gof najradije su u sjeni, a ostale i 20, čak 50 metara od plutajućeg objekta. S plovila gledano, ta je zona dvodimenzionalna, dok joj dron daje i treću dimenziju, pa osim bržeg uočavanja ribolovac može procijeniti i na kojoj je dubini riba.

Biggejmaši koji love puštanjem mamca u struju mora promatranjem iz zraka i 15 do 20 minuta prije napada mogu vidjeti tune kako počinju kružiti oko mamca. To im daje priliku da se pripreme, a u slučaju da napad izostane, mogu shvatiti da prezentacija mamca nije dobra i da je treba poboljšati.

Ponašanje riba

Osim pronalaženja, izviđanje dronom pomaže da se otkrije ponašanje željenog plijena i utvrde njegove navike. Tako su biggejmaši pomoću drona uočili zanimljivo ponašanje manjih tuna koje progone jata sitne plave ribe. Otkrili su da se 15 posto tunica u jatu hrani ribicama koje progone i ne uzimaju ponuđeni mamac, a sve ostale patroliraju oko jata i drže ga na okupu, no rado uzimaju ponuđeni mamac. Zato u takvim situacijama treba loviti na obodu plova, kako prirodnim tako i umjetnim mamcem.

Također, bigejmaši su promatranjem iz zraka uočili da manje tune jata plave ribe napadaju sa strane, a krupnije izravno odozdo.

S obzirom na to da je godišnja prosječna prozirnost Jadrana oko 30 metara, a na pučini južnoga dijela čak oko 50 metara, jasno je koliko su velike mogućnosti i prednosti izviđanja iz zraka. No, to nije jedina mogućnost upotrebe drona u ribolovu. On se sve više koristi za plasiranje mamaca, posebice mekanih i živih, te primame na željeno mjesto.

---

image

Dron je idealan za daleko plasiranje živih mamaca

---

Štoviše, dron se može koristiti i za držanje mamca na površini ili na točno željenoj dubini i poziciji. Sposoban je i pružati otpor potreban za kontriranje, a veći modeli čak mogu i podignuti ulov. U Velikoj Britaniji ga koriste i za potezanje mamaca po površini u lovu pastrve i jedne vrste lubina.

Po mišljenju nekih, takva primjena drona prelazi ionako preširoke granice etičnosti sportskog ribolova, zbog čega je na nekim kopnenim vodama zabranjen. Drugi, pak, smatraju da nije u suprotnosti s etičkim načelima, osobito ako ga se usporedi sa sonarom.

---

image

Najlakše je loviti u paru

---

Na sreću, vijek trajanja baterija drona ograničen je na 20 minuta, barem za sada, pa je ovakva primjena drona vrlo ograničena. No, kako bilo, sigurno je da će upotreba drona eskalirati, pa će se zasigurno razviti nove tehnike ribolova pomoću njega.

Umijeće je najvažnije

Među rijetkim našim morskim ribolovcima koji imaju dosta iskustva s upotrebom drona u ribolovu je i Splićanin Julije Kimer, poznati lovac na velikoga crva i komarčeros.

– Dvadesetak minuta izviđanja dronom daje veliku prednost u priobalnom ribolovu. Pomoću drona, koji se može usporediti s GPS-om, osim izgleda dna može se bolje upoznati i ponašanje riba. Bilo da ste početnik ili iskusni ribar, na terenu gdje nikad niste lovili dronom znatno brže upoznate lovnu zonu. No, ne mislim da je dobro koristiti samo dron kao sredstvo za upoznavanje terena. Kad god se može, dobro je preroniti lovnu zonu – kaže Julije. Dodaje kako GPS, sonar, a sada i dron mogu pomoći ribolovcima, ali je sva ta tehnologija uzaludna bez osnovne ribolovne vještine. – Što imate više znanja i umijeća, a ne pomagala – to ćete biti uspješniji u ribolovu – zaključuje Julije.

Za što sve koristite dron?

– Prvo i osnovno, za pregled terena, ali i za polaganje mamca točno na mjesto koje mi se učini najboljim. Primjerice, na kakvu malu bilajku, pješčanu čistinu unutar velike livade lažine. Te odlične pozicije teško je s obale i otkriti, a još teže na njih položiti mamac. Koristim ga i za ribolov na velikim daljinama, do kojih ni sa surf štapom ne mogu odbaciti mamac.

Daleka odbacivanja

Koje su to daljine?

– Ovisno o dobu godine i terenu, ali najčešće preko 200 i manje od 300 metara od obale. Na tim daljinama riba se osjeća sigurna, pa nije pretjerano oprezna, čak i na plažama u vrijeme vrhunca turističke sezone.

Kako kompletirate pribor za lov dronom?

– Kao i za lov dalekim bacanjem. Što lakšu olovnicu, dovoljno tešku da mamac u kurentu drži nepomično na dnu, pomoću kopče postavljam na kraj osnovne strune. Tu spajam još jedan pola metra do metar dug privez s udicom na kraju, ali i 5-10 centimetara dugu omču koja služi za kačenje pribora na kuku drona. Privez je obavezno od fluorokarbona, dok je osnovna struna od nerastezljive PE strune kako bi se moglo učinkovito kontrirati na velikoj daljini. Što se ostalog pribora tiče, obavezno koristim oslonac štapova tipa tripod.

---

image

Jednostavna omča za kvačenje pribora na dron

---

Najviše problema imao sam s odabirom prikladnoga štapa. Naime, onaj posebno pravljen za lov komarče dovoljno je jak, ali ne i osjetljiv. Nešto boljim mi se pokazao surf. Bolognese štap bi bio odlično rješenje da ima veću težinu bacanja, ali kako nema, dobro je rješenje samo za lov manjih riba i u mirnijem moru. U lovu svih riba najbolje mi se pokazao štap tipa match, jer kao bolognese signalizira i najmanji dodir ribe, a sposoban je izvući i krupnije te borbenije ribe. Idealnim mi se pokazao teleskopski štap Okuma Opera SW dužine 420 cm i težine bacanja 20 do 60 grama. S njim sam bez problema kačio i batoglavce, koji se bez trzaja objese na udicu, ali i izvukao borbenog arbuna od 1,4 kg, koji mi je zasad najteži pojedinačni plijen u lovu dronom.

Mamac na poziciji

Kako lovite?

– Nakon što odaberem i pregledam teren, na posebnu kuku s donje strane drona zakačim namamčeni pribor. Štap postavim u tripod, otvorim hvatač strune na roli i polako dron podignem okomito, a potom ga uz kontrolu odmotavanja strune pošaljem do željene pozicije, spustim ga malo poviše površine i ispustim mamac.

Na što treba posebno obratiti pozornost u ribolovu dronom?

– Najvažnije je osigurati povratak drona, jer mu je vrijeme leta ograničeno. Dobro je u radu s njim koristiti rukavice kako biste se zaštitili od eventualnog dodira s propelerima. Kako biste sebe zaštitili od ozljeda, a dron od oštećenja, polijetanje i slijetanje treba biti okomito.

Što se tiče riba, čini se da im ne smeta buka i vibracija drona iz zraka. Međutim, sjena drona sigurno će zastrašiti ribe, pa treba voditi računa o položaju drona u odnosu na sunce.

Osim o ribama, treba voditi računa i o pticama, te o drugim ribolovcima u zoni lova. Dron im se ne smije previše približavati.

---

image

Fratar ulovljen dronom

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Osim za izviđanje terena, praćenje ponašanja riba i pronalaženje najboljih pošta, dronovi se koriste i za izravno spuštanje mamca na pozicije do 300 metara udaljene od obale, koje se ne mogu dosegnuti ni najboljim #surf# štapovima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘HIGH-TECH‘ RIBOLOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Osim za izviđanje terena, praćenje ponašanja riba i pronalaženje najboljih pošta, dronovi se koriste i za izravno spuštanje mamca na pozicije do 300 metara udaljene od obale, koje se ne mogu dosegnuti ni najboljim #surf# štapovima ‘HIGH-TECH‘ RIBOLOV 2 0 8138 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-09-15 08:44:18 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-29 10:25:40 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-09-29 10:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Osim za izviđanje terena, praćenje ponašanja riba i pronalaženje najboljih pošta, dronovi se koriste i za izravno spuštanje mamca na pozicije do 300 metara udaljene od obale, koje se ne mogu dosegnuti ni najboljim #surf# štapovima [metadata] => robots= author= title=Dron 'baca' dalje od štapa: donosimo korisne savjete za sve popularniji lov uz pomoć 'nebeskih pomagača' [metakey] => ribolov, Šime Duvančić, ribolov uz pomoć drona, dron, Dronovi, kako loviti uz pomoć drona, Julije Kimer [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/09\/15\/25732207.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/15\/9099996.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/15\/9099994.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/15\/9100002.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/15\/9100004.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/15\/9100005.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dronovi osvajaju i ribolovno podru\u010dje<\/p>","

I vrlo jednostavan, jeftin dron pogodan je za ribolov<\/p>","

Fratar ulovljen dronom<\/p>","

Jednostavna om\u010da za kva\u010denje pribora na dron<\/p>","

Najlak\u0161e je loviti u paru<\/p>","

Dron je idealan za daleko plasiranje \u017eivih mamaca<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_25732207_1920.jpg":"1920x1080","k_25732207_1280.jpg":"1280x1280","k_25732207_1024.jpg":"1024x1024","k_25732207_640.jpg":"640x640","k_25732207_480.jpg":"480x480","k_25732207_340.jpg":"340x340","k_25732207_220.jpg":"220x220","o_25732207_1280.jpg":"1280x720","o_25732207_1024.jpg":"1024x576","o_25732207_640.jpg":"640x360","o_25732207_480.jpg":"480x270","o_25732207_340.jpg":"340x191","o_25732207_220.jpg":"220x123","h_25732207_1280.jpg":"1280x854","h_25732207_1024.jpg":"1024x683","h_25732207_640.jpg":"640x427","h_25732207_480.jpg":"480x320","h_25732207_340.jpg":"340x227","h_25732207_220.jpg":"220x147","pp_25732207_1280.jpg":"1280x1628","pp_25732207_1024.jpg":"1024x1303","pp_25732207_640.jpg":"640x814","pp_25732207_480.jpg":"480x611","pp_25732207_340.jpg":"340x432","pp_25732207_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9099996_1920.jpg":"1920x1080","k_9099996_1280.jpg":"1280x1280","k_9099996_1024.jpg":"1024x1024","k_9099996_640.jpg":"640x640","k_9099996_480.jpg":"480x480","k_9099996_340.jpg":"340x340","k_9099996_220.jpg":"220x220","o_9099996_1280.jpg":"1280x960","o_9099996_1024.jpg":"1024x768","o_9099996_640.jpg":"640x480","o_9099996_480.jpg":"480x360","o_9099996_340.jpg":"340x255","o_9099996_220.jpg":"220x165","h_9099996_1280.jpg":"1280x854","h_9099996_1024.jpg":"1024x683","h_9099996_640.jpg":"640x427","h_9099996_480.jpg":"480x320","h_9099996_340.jpg":"340x227","h_9099996_220.jpg":"220x147","pp_9099996_1280.jpg":"1280x1628","pp_9099996_1024.jpg":"1024x1303","pp_9099996_640.jpg":"640x814","pp_9099996_480.jpg":"480x611","pp_9099996_340.jpg":"340x432","pp_9099996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9099994_1920.jpg":"1920x1080","k_9099994_1280.jpg":"1280x1280","k_9099994_1024.jpg":"1024x1024","k_9099994_640.jpg":"640x640","k_9099994_480.jpg":"480x480","k_9099994_340.jpg":"340x340","k_9099994_220.jpg":"220x220","o_9099994_1280.jpg":"1280x960","o_9099994_1024.jpg":"1024x768","o_9099994_640.jpg":"640x480","o_9099994_480.jpg":"480x360","o_9099994_340.jpg":"340x255","o_9099994_220.jpg":"220x165","h_9099994_1280.jpg":"1280x854","h_9099994_1024.jpg":"1024x683","h_9099994_640.jpg":"640x427","h_9099994_480.jpg":"480x320","h_9099994_340.jpg":"340x227","h_9099994_220.jpg":"220x147","pp_9099994_1280.jpg":"1280x1628","pp_9099994_1024.jpg":"1024x1303","pp_9099994_640.jpg":"640x814","pp_9099994_480.jpg":"480x611","pp_9099994_340.jpg":"340x432","pp_9099994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_9100002_1920.jpg":"1920x1080","k_9100002_1280.jpg":"1280x1280","k_9100002_1024.jpg":"1024x1024","k_9100002_640.jpg":"640x640","k_9100002_480.jpg":"480x480","k_9100002_340.jpg":"340x340","k_9100002_220.jpg":"220x220","o_9100002_1280.jpg":"1280x1706","o_9100002_1024.jpg":"1024x1365","o_9100002_640.jpg":"640x853","o_9100002_480.jpg":"480x640","o_9100002_340.jpg":"340x453","o_9100002_220.jpg":"220x293","h_9100002_1280.jpg":"1280x854","h_9100002_1024.jpg":"1024x683","h_9100002_640.jpg":"640x427","h_9100002_480.jpg":"480x320","h_9100002_340.jpg":"340x227","h_9100002_220.jpg":"220x147","pp_9100002_1280.jpg":"1280x1628","pp_9100002_1024.jpg":"1024x1303","pp_9100002_640.jpg":"640x814","pp_9100002_480.jpg":"480x611","pp_9100002_340.jpg":"340x432","pp_9100002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1167","hd_9100004_1920.jpg":"1920x1080","k_9100004_1280.jpg":"1280x1280","k_9100004_1024.jpg":"1024x1024","k_9100004_640.jpg":"640x640","k_9100004_480.jpg":"480x480","k_9100004_340.jpg":"340x340","k_9100004_220.jpg":"220x220","o_9100004_1280.jpg":"1280x778","o_9100004_1024.jpg":"1024x622","o_9100004_640.jpg":"640x389","o_9100004_480.jpg":"480x291","o_9100004_340.jpg":"340x206","o_9100004_220.jpg":"220x133","h_9100004_1280.jpg":"1280x854","h_9100004_1024.jpg":"1024x683","h_9100004_640.jpg":"640x427","h_9100004_480.jpg":"480x320","h_9100004_340.jpg":"340x227","h_9100004_220.jpg":"220x147","pp_9100004_1280.jpg":"1280x1628","pp_9100004_1024.jpg":"1024x1303","pp_9100004_640.jpg":"640x814","pp_9100004_480.jpg":"480x611","pp_9100004_340.jpg":"340x432","pp_9100004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9100005_1920.jpg":"1920x1080","k_9100005_1280.jpg":"1280x1280","k_9100005_1024.jpg":"1024x1024","k_9100005_640.jpg":"640x640","k_9100005_480.jpg":"480x480","k_9100005_340.jpg":"340x340","k_9100005_220.jpg":"220x220","o_9100005_1280.jpg":"1280x853","o_9100005_1024.jpg":"1024x682","o_9100005_640.jpg":"640x426","o_9100005_480.jpg":"480x320","o_9100005_340.jpg":"340x226","o_9100005_220.jpg":"220x146","h_9100005_1280.jpg":"1280x854","h_9100005_1024.jpg":"1024x683","h_9100005_640.jpg":"640x427","h_9100005_480.jpg":"480x320","h_9100005_340.jpg":"340x227","h_9100005_220.jpg":"220x147","pp_9100005_1280.jpg":"1280x1628","pp_9100005_1024.jpg":"1024x1303","pp_9100005_640.jpg":"640x814","pp_9100005_480.jpg":"480x611","pp_9100005_340.jpg":"340x432","pp_9100005_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15809860 Threads: 2 Questions: 3240319732 Slow queries: 7344907 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236772765 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/dron-baca-dalje-od-stapa-donosimo-korisne-savjete-za-sve-popularniji-lov-uz-pomoc-nebeskih-pomagaca-1326481 [printLink] => /om/ribolov/dron-baca-dalje-od-stapa-donosimo-korisne-savjete-za-sve-popularniji-lov-uz-pomoc-nebeskih-pomagaca-1326481?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 731541 [name] => ribolov uz pomoć drona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-29 12:20:01 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-uz-pomoc-drona [link] => /tag/ribolov-uz-pomoc-drona ) [3] => stdClass Object ( [id] => 287977 [name] => dron [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dron [link] => /tag/dron ) [4] => stdClass Object ( [id] => 461651 [name] => Dronovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dronovi [link] => /tag/dronovi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 731542 [name] => kako loviti uz pomoć drona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-29 12:20:01 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-uz-pomoc-drona [link] => /tag/kako-loviti-uz-pomoc-drona ) [6] => stdClass Object ( [id] => 731543 [name] => Julije Kimer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-29 12:20:01 [main_article_id] => 0 [alias] => julije-kimer [link] => /tag/julije-kimer ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Osim za izviđanje terena, praćenje ponašanja riba i pronalaženje najboljih pošta, dronovi se koriste i za izravno spuštanje mamca na pozicije do 300 metara udaljene od obale, koje se ne mogu dosegnuti ni najboljim #surf# štapovima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘HIGH-TECH‘ RIBOLOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dron baca dalje od štapa: evo što morate znati o lovu uz pomoć bespilotnih letjelica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/15/25732207.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Dronovi osvajaju i ribolovno područje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/15/25732207.jpg [title] =>

Dronovi osvajaju i ribolovno područje

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/15/9099996.jpg [title] =>

I vrlo jednostavan, jeftin dron pogodan je za ribolov

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/15/9099994.jpg [title] =>

Fratar ulovljen dronom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/15/9100002.jpg [title] =>

Jednostavna omča za kvačenje pribora na dron

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/15/9100004.jpg [title] =>

Najlakše je loviti u paru

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/15/9100005.jpg [title] =>

Dron je idealan za daleko plasiranje živih mamaca

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U moru je sve manje riba, posebice blizu obale, a i opreznije su, neki tvrde i pametnije nego prije. Zbog svega toga ribolovci su prisiljeni loviti na sve većim dubinama te poboljšavati postojeće i pronalaziti nove, učinkovitije načine ribolova. A svaki novi način zahtijeva barem dio nove, specijalne, u pravilu sve sofisticiranije opreme, pa ribolov za one koji žele pratiti trend sve više postaje high-tech zabava. Tako su posljednjih godina počeli loviti pomoću drona, daljinski upravljane bespilotne letjelice.

Za razliku od većine novotarija u ribolovu, ideja upotreba drona nije potekla iz Japana, nego iz SAD-a. Najprije za snimanje spektakularnih fotografija ribolova, a potom za izviđanje i otkrivanje hot-spotova, mikrolokacija na kojima se najviše zadržavaju ribe unutar šire ribolovne zone. Osim toga, pogled odozgo omogućava proučavanje topografije, ali i ponašanja riba, što sve skupa pridonosi većoj učinkovitosti ribolova.

Odličan za izviđanje

Dronom se lako otkriva velika razlika u boji mora, kao tamo gdje podmorska livada prestaje, a počinje golo dno, ili tamo gdje je skalina, odnosno gdje se dubina naglo mijenja, a što su sve odlična mjesta za ribolov. Iz zraka se dobro vide i crne sjene riba, osobito u plitkom i prozirnom moru.

To znači da se najbolji rezultati izviđanja dronom postižu na plićim terenima, ali i dubljim ako je more bistro i ako nema valova. Zato je on najbolje rješenje za brzo upoznavanje s novom priobalnom ribolovnom zonom. Međutim, izviđanje dronom daje dobre rezultate i na otvorenom moru.

---

image

I vrlo jednostavan, jeftin dron pogodan je za ribolov

---

Dron znatno olakšava pronalaženje plitkih pučinskih brakova, plova sitne plave ribe blizu površne, ali i jata ptica koje ih prate. Neusporedivo je najučinkovitiji i u otkrivanju plutajućih predmeta oko kojih se rado zadržavaju brojne ribe, poput lampuge, škarma, strijelke, gofa, a ljeti i kirnje. Kirnja i gof najradije su u sjeni, a ostale i 20, čak 50 metara od plutajućeg objekta. S plovila gledano, ta je zona dvodimenzionalna, dok joj dron daje i treću dimenziju, pa osim bržeg uočavanja ribolovac može procijeniti i na kojoj je dubini riba.

Biggejmaši koji love puštanjem mamca u struju mora promatranjem iz zraka i 15 do 20 minuta prije napada mogu vidjeti tune kako počinju kružiti oko mamca. To im daje priliku da se pripreme, a u slučaju da napad izostane, mogu shvatiti da prezentacija mamca nije dobra i da je treba poboljšati.

Ponašanje riba

Osim pronalaženja, izviđanje dronom pomaže da se otkrije ponašanje željenog plijena i utvrde njegove navike. Tako su biggejmaši pomoću drona uočili zanimljivo ponašanje manjih tuna koje progone jata sitne plave ribe. Otkrili su da se 15 posto tunica u jatu hrani ribicama koje progone i ne uzimaju ponuđeni mamac, a sve ostale patroliraju oko jata i drže ga na okupu, no rado uzimaju ponuđeni mamac. Zato u takvim situacijama treba loviti na obodu plova, kako prirodnim tako i umjetnim mamcem.

Također, bigejmaši su promatranjem iz zraka uočili da manje tune jata plave ribe napadaju sa strane, a krupnije izravno odozdo.

S obzirom na to da je godišnja prosječna prozirnost Jadrana oko 30 metara, a na pučini južnoga dijela čak oko 50 metara, jasno je koliko su velike mogućnosti i prednosti izviđanja iz zraka. No, to nije jedina mogućnost upotrebe drona u ribolovu. On se sve više koristi za plasiranje mamaca, posebice mekanih i živih, te primame na željeno mjesto.

---

image

Dron je idealan za daleko plasiranje živih mamaca

---

Štoviše, dron se može koristiti i za držanje mamca na površini ili na točno željenoj dubini i poziciji. Sposoban je i pružati otpor potreban za kontriranje, a veći modeli čak mogu i podignuti ulov. U Velikoj Britaniji ga koriste i za potezanje mamaca po površini u lovu pastrve i jedne vrste lubina.

Po mišljenju nekih, takva primjena drona prelazi ionako preširoke granice etičnosti sportskog ribolova, zbog čega je na nekim kopnenim vodama zabranjen. Drugi, pak, smatraju da nije u suprotnosti s etičkim načelima, osobito ako ga se usporedi sa sonarom.

---

image

Najlakše je loviti u paru

---

Na sreću, vijek trajanja baterija drona ograničen je na 20 minuta, barem za sada, pa je ovakva primjena drona vrlo ograničena. No, kako bilo, sigurno je da će upotreba drona eskalirati, pa će se zasigurno razviti nove tehnike ribolova pomoću njega.

Umijeće je najvažnije

Među rijetkim našim morskim ribolovcima koji imaju dosta iskustva s upotrebom drona u ribolovu je i Splićanin Julije Kimer, poznati lovac na velikoga crva i komarčeros.

– Dvadesetak minuta izviđanja dronom daje veliku prednost u priobalnom ribolovu. Pomoću drona, koji se može usporediti s GPS-om, osim izgleda dna može se bolje upoznati i ponašanje riba. Bilo da ste početnik ili iskusni ribar, na terenu gdje nikad niste lovili dronom znatno brže upoznate lovnu zonu. No, ne mislim da je dobro koristiti samo dron kao sredstvo za upoznavanje terena. Kad god se može, dobro je preroniti lovnu zonu – kaže Julije. Dodaje kako GPS, sonar, a sada i dron mogu pomoći ribolovcima, ali je sva ta tehnologija uzaludna bez osnovne ribolovne vještine. – Što imate više znanja i umijeća, a ne pomagala – to ćete biti uspješniji u ribolovu – zaključuje Julije.

Za što sve koristite dron?

– Prvo i osnovno, za pregled terena, ali i za polaganje mamca točno na mjesto koje mi se učini najboljim. Primjerice, na kakvu malu bilajku, pješčanu čistinu unutar velike livade lažine. Te odlične pozicije teško je s obale i otkriti, a još teže na njih položiti mamac. Koristim ga i za ribolov na velikim daljinama, do kojih ni sa surf štapom ne mogu odbaciti mamac.

Daleka odbacivanja

Koje su to daljine?

– Ovisno o dobu godine i terenu, ali najčešće preko 200 i manje od 300 metara od obale. Na tim daljinama riba se osjeća sigurna, pa nije pretjerano oprezna, čak i na plažama u vrijeme vrhunca turističke sezone.

Kako kompletirate pribor za lov dronom?

– Kao i za lov dalekim bacanjem. Što lakšu olovnicu, dovoljno tešku da mamac u kurentu drži nepomično na dnu, pomoću kopče postavljam na kraj osnovne strune. Tu spajam još jedan pola metra do metar dug privez s udicom na kraju, ali i 5-10 centimetara dugu omču koja služi za kačenje pribora na kuku drona. Privez je obavezno od fluorokarbona, dok je osnovna struna od nerastezljive PE strune kako bi se moglo učinkovito kontrirati na velikoj daljini. Što se ostalog pribora tiče, obavezno koristim oslonac štapova tipa tripod.

---

image

Jednostavna omča za kvačenje pribora na dron

---

Najviše problema imao sam s odabirom prikladnoga štapa. Naime, onaj posebno pravljen za lov komarče dovoljno je jak, ali ne i osjetljiv. Nešto boljim mi se pokazao surf. Bolognese štap bi bio odlično rješenje da ima veću težinu bacanja, ali kako nema, dobro je rješenje samo za lov manjih riba i u mirnijem moru. U lovu svih riba najbolje mi se pokazao štap tipa match, jer kao bolognese signalizira i najmanji dodir ribe, a sposoban je izvući i krupnije te borbenije ribe. Idealnim mi se pokazao teleskopski štap Okuma Opera SW dužine 420 cm i težine bacanja 20 do 60 grama. S njim sam bez problema kačio i batoglavce, koji se bez trzaja objese na udicu, ali i izvukao borbenog arbuna od 1,4 kg, koji mi je zasad najteži pojedinačni plijen u lovu dronom.

Mamac na poziciji

Kako lovite?

– Nakon što odaberem i pregledam teren, na posebnu kuku s donje strane drona zakačim namamčeni pribor. Štap postavim u tripod, otvorim hvatač strune na roli i polako dron podignem okomito, a potom ga uz kontrolu odmotavanja strune pošaljem do željene pozicije, spustim ga malo poviše površine i ispustim mamac.

Na što treba posebno obratiti pozornost u ribolovu dronom?

– Najvažnije je osigurati povratak drona, jer mu je vrijeme leta ograničeno. Dobro je u radu s njim koristiti rukavice kako biste se zaštitili od eventualnog dodira s propelerima. Kako biste sebe zaštitili od ozljeda, a dron od oštećenja, polijetanje i slijetanje treba biti okomito.

Što se tiče riba, čini se da im ne smeta buka i vibracija drona iz zraka. Međutim, sjena drona sigurno će zastrašiti ribe, pa treba voditi računa o položaju drona u odnosu na sunce.

Osim o ribama, treba voditi računa i o pticama, te o drugim ribolovcima u zoni lova. Dron im se ne smije previše približavati.

---

image

Fratar ulovljen dronom

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Dronovi osvajaju i ribolovno područje


I vrlo jednostavan, jeftin dron pogodan je za ribolov


Fratar ulovljen dronom


Jednostavna omča za kvačenje pribora na dron


Najlakše je loviti u paru


Dron je idealan za daleko plasiranje živih mamaca

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/dron-baca-dalje-od-stapa-donosimo-korisne-savjete-za-sve-popularniji-lov-uz-pomoc-nebeskih-pomagaca-1326481 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=77186d95c2ee9532d5bfd8e83d9603812031f3e9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dron+baca+dalje+od+%C5%A1tapa%3A+evo+%C5%A1to+morate+znati+o+lovu+uz+pomo%C4%87+bespilotnih+letjelica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdron-baca-dalje-od-stapa-donosimo-korisne-savjete-za-sve-popularniji-lov-uz-pomoc-nebeskih-pomagaca-1326481 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdron-baca-dalje-od-stapa-donosimo-korisne-savjete-za-sve-popularniji-lov-uz-pomoc-nebeskih-pomagaca-1326481 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Osim za izviđanje terena, praćenje ponašanja riba i pronalaženje najboljih pošta, dronovi se koriste i za izravno spuštanje mamca na pozicije do 300 metara udaljene od obale, koje se ne mogu dosegnuti ni najboljim #surf# štapovima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘HIGH-TECH‘ RIBOLOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

‘HIGH-TECH‘ RIBOLOVDron baca dalje od štapa: evo što morate znati o lovu uz pomoć bespilotnih letjelica

Piše Šime DUVANČIĆ
29. rujna 2023. - 12:19

U moru je sve manje riba, posebice blizu obale, a i opreznije su, neki tvrde i pametnije nego prije. Zbog svega toga ribolovci su prisiljeni loviti na sve većim dubinama te poboljšavati postojeće i pronalaziti nove, učinkovitije načine ribolova. A svaki novi način zahtijeva barem dio nove, specijalne, u pravilu sve sofisticiranije opreme, pa ribolov za one koji žele pratiti trend sve više postaje high-tech zabava. Tako su posljednjih godina počeli loviti pomoću drona, daljinski upravljane bespilotne letjelice.

Za razliku od većine novotarija u ribolovu, ideja upotreba drona nije potekla iz Japana, nego iz SAD-a. Najprije za snimanje spektakularnih fotografija ribolova, a potom za izviđanje i otkrivanje hot-spotova, mikrolokacija na kojima se najviše zadržavaju ribe unutar šir...

22. svibanj 2024 10:48