stdClass Object ( [id] => 1279890 [title] => Donosimo sve o lovu podlanica: evo što vam treba od opreme te kako pronaći prave pošte [alias] => donosimo-sve-o-lovu-podlanica-evo-sto-vam-treba-od-opreme-te-kako-pronaci-prave-poste [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lov podlanica na plažama u zoru je davno ispričana priča.

Osim toga ljeto je tek ispred nas, a temperature još nisu tako visoke tako da su ti tereni do pune turističke sezone zapravo najvećim dijelom prazne pošte, barem što se podlanica tiče.

No sve to nikako ne znači da podlanica nema i da se ne mogu sada uloviti.

Dapače, njihovo je vrijeme pravo u punom jeku.

Podlanica je riba koja se voli zadržavati u jatu ili barem manjim skupinama i rijetko kada bira samotarski život. Hranu pronalazi na dnu ili uz obalu pri čemu joj se ishrana primarno sastoji od mekušaca, u prvom redu školjki i puževa.

Ne voli izražene kurente i strme litice, dok je aktivnija uz vjetrove prvog i četvrtog kvadranta, odnosno uz buru, naravno ako nije prejaka, i umjereni maestral.

Ovih nekoliko glavnih odrednica je sasvim dovoljno za formiranje kvalitetne strategije za uspješan lov.

Budući da dagnje koje su joj u najvećem broju glavna hrana ne žive dublje od tridesetak metara, ni podlanica koje su nam cilj u obalnom ribolovu neće sada boraviti dublje od te dubine.

---

image

Na pravoj pošti ulova ne fali

---

Stoga treba potražiti pliće terene, od desetak do dvadesetak metara dubine, s relativno tvrdim, ne pretjerano obraslim dnom.

Izlazi iz luka, i to rubni dijelovi na kojima kurenta nema ili je zanemarivo izražen, u ovo doba godine su savršene pošte.

Podlanica na takvim trenima bez poteškoća nalazi dovoljnu količinu hrane ne trošeći suvišno energiju za borbu s plimama i osekama.

Osim toga, budući da sezona još nije počela nema ni one nesnosne buke po plićacima zbog kojih ljeti obali prilazi samo noću kada bi nastupao mir tako da je sada potpuno opuštena i bitno manje podozriva.

Aktivna je preko cijelog dana, nešto više u zoru i jutro te kasno popodne. Osim toga, more je dovoljno bogato fitoplanktonom zbog čega je lagano zamućeno tako da riba nije toliko oprezna i plaha, a što nama ribolovcima ostavlja poprilično širok izbor za formiranje savršenog pribora.

---

image

Klasični pristup donosi rezultate

---

Podlanica se može loviti tunjom iz ruke i pomoću štapa s rolom pri čemu je sve manje tradicionalista koji preferiraju klasičnu tunju.

Prednosti koje pružaju štap i rola su toliko brojne i više nego očite tako da i oni najtvrdokorniji polako popuštaju i osuvremenjuju svoj pribor i pristup.

Osim toga, ribolovni pribor ne mora nužno biti skup da bi bio funkcionalan tako da se za neku normalnu i prihvatljivu cijenu lako može složiti komplet koji će u potpunosti udovoljavati ovakvom ribolovu.

Važno je znati da mekani štapovi ne mogu okrenuti ribu kada pođe u nama neželjenom pravcu zbog čega treba izbjegavati parabolike i modele slabe akcije.

Zato bi štap svakako trebao biti grublje akcije, težine izbačaja barem od 80 grama pa na više, dug od 3 do 4 metra.

Idealni su izbor surf štapovi, no ne moraju nužno imati oznaku surf da bi bili funkcionalni.

Glavna uloga štapa u ribolovu podlanica je u pravovremenom i dovoljno jakom davanju kontre te u odljepljivanju ribe od dna i kontroli njene putanje tijekom izvlačenja.

Nakon što se riba odlijepi od dna i počne izvlačiti prema obali problema više ne bi trebalo biti. Najbitniji detalj na koji u zamaranju valja obratiti pažnju je zategnutost strune.

Naime, zbog specifičnog zubala podlanice, udica vrlo često bude samo vrhom zapeta za popločanu unutrašnjost usta tako da i najmanje popuštanje strune može dovesti do gubitka ribe.

Sama struna bi trebala biti najlonski monofil.

Upredenice su neprimjerene jer struna u ribolovu podlanica na fermu u pravilu legne na dno gdje prije ili kasnije dolazi u kontakt s oštrim kamenjem i školjkama, a što je za upredenice pogubno. Osim toga prilikom zamaranja lovine zbog neistezljivosti upredenice svi udari ribe se moraju kompenzirati štapom i kočnicom role što je u lovu s upredenicom kod kapitalnih primjeraka nedostatno, tako da u pravilu dolazi do oštećenja jednog ili više segmenata ribolovne oprema, a onda često i gubitka ribe.

Tako primjerice najlonski monofil promjera 0,40 milimetara u potpunosti udovoljava većini uvjeta kada je u pitanju lov podlanice.

Savršena rola za lov podlanica mora imati mehanizam sa slobodnim hodom kalema.

Taj mehanizam roli omogućuje rad s dvije kočnice.

U jednom položaju je aktivna donja kočnica koja se ugodi tako da struna može bez osjetnog otpora silaziti s kalema, dok se pomicanjem poluge slobodnog hoda ili pak jednostavnim okretom pogonske ručice aktivira gornja kočnica ugođena za zamaranje i izvlačenje zakačene ribe.

Što se kapaciteta i veličine role tiče, rola čiji kalem ima zapreminu 100 metara 0,45 milimetarske strune, više je nego dostatna za ovakav lov.

Olovnica bi trebala biti klizna, postavljena na osnovnu strunu iznad spojnog zogulina.

Težinu biramo prema potrebnoj daljini izbačaja i dubini.

Straha od odvlačenja sistema kurentom nema jer, podsjetimo se, podlanice lovimo na mjestima na kojima kurenta nema.

Tako su na nekim pozicijama dostatne olovnice od svega tridesetak grama dok se 60 grama smatra nekakvom gornjom granicom.

Iznimno na surferskim terenima na kojima se riba zadržava na više od 100 metara daleko od obale, koriste se teže olovnice katkada i preko 130 grama.

Sam oblik olovnice i nije toliko bitan. Najbitnije je da riba može odvući naješkanu udicu bez osjećaja otpora.

Predvez bi trebao biti fluorokarbonski, promjera od 0,28 do 0,35 milimetara što u prvom redu zavisi od veličine očekivane lovine.

Udice su u pravilu najviše kvalitete, kratkog vrata, tzv, papagajke ili kovanice.

Zbog specifično oblikovanog vrha udice i kvalitete čelika koji dopušta vrhunsku termičku obradu, ovakve udice uglavnom s lakoćom pronalazi put prilikom penetracije s tim im u većini slučajeva nailazak na kost ne predstavlja nikakav problem.

Hrane u ovo doba godine u podmorju ima sve više tako da se na udicama trebaju naći uistinu prave delicije kako bi uspjeli ostvariti dobar ulov.

---

image

Srdela je najčešće najbolja ješka u ovo doba godine

---

Veliki crv, svježi bibi, netom razbijeni volak ili svježa dagnja su savršen izbor.

Naravno, srdela ili inčun otkinute glave su također izvrsna ješka.

Veličine se ješke ne treba bojati jer se u ribolovu podlanica nebrojeno puta potvrdila ona stara: velika ješka - velika riba.

---

image

Ješka mora biti kvalitetna

---

Montaža za ješku ima vjerojatno koliko i ribolovaca, no neke su ipak nešto učinkovitije od ostalih.

Montaža crva i bibija preko igle je provjereno učinkovita i lovna no pored te dvije uobičajene, znatno jeftinije, a barem jednako lovna ako ne i lovnija je montaža sa srdelom bez glave.

Srdela kojoj prethodno otkinemo glavu se može ješkati preko igle, ali i klasičnim prošivanjem, pri čemu nakon zabačaja neprestano moramo pratiti što se događa sa strunom i vrhom štapa.

Naime, uz ovakvu montažu, mirisi se vrlo brzo šire tako da će podlanica, ukoliko je u blizini vrlo brzo postati svjesna primamljivog zalogaja.

No budući da je srdela mekana ješka, odvlačenje će biti znatno kraće nego kod lova bibijem ili volkom tako da kontru treba udariti ipak nešto ranije.

Osim toga, vrlo su česti i ulovi brancina koji nikada neće odbiti svježu srdelu pogotovo ako je kvalitetno naješkana.

Ne treba podcijeniti ni prisustvo sitne ribe koja svojim oštrim zubima lako može oštetiti osjetljivu ješku.

 Iako se upotrebom silikonskog konca to može donekle izbjeći, bolje ga je izbjegavati, a ješku po potrebi češće mijenjati.

Jedna od montaža koja je vrlo učinkovita je kombinirana montaža u kojoj se za ješku koriste srdela i dagnja.

Na predvez se najprije navuče komad srdele i to tako da se u potpunosti nalazi na struni iznad udice.

---

image

Proljetna kraljica na proljetnom suncu

---

Ješkanje mora biti tako izvedeno da srdela može izdržati zabačaj sistema.

Dagnju, nikada kraću od 4 centimetra, treba pažljivo razbiti tako da ljuska bude puknuta a mesni dio školjke nedostupan sitnoj ribi. Udicu valja smjestiti u unutrašnjost školjke tako da se uopće ne vidi dok srdelu u konačnici treba približiti udici.

Jednako je učinkovita i sendvič montaža s crvom i rakom sušom kojoj podlanica teško može odoljeti.

S ovakvim su prezentacijama moguća dva razvoja događaja.

Nakon što dotakne dno sitna će riba hrpimice nasrnuti na ukusan obrok pri čemu će dagnja ili rak ostati netaknuti.

Takva gužva uvijek privlači pažnju krupnije ribe što je svakako svojevrsni brum.

U drugoj verziji podlanica privučena mirisom prva prilazi ješki i guta ponuđenu dagnju ili raka bez prevelikog oklijevanja.

Naravno i za jedan i za drugi scenarij je potrebno prisustvo podlanice.

I na kraju ostaje još samo jedno pitanje:

- Koliko dugo čekati prije nego shvatimo da od lova u tom zabačaju možda ipak nema ništa?

Podlanica je riba koja voli ješku koja miruje pri čemu nikada ne oklijeva duže od minutu dvije. Stoga, ukoliko do poteza nije došlo u prvih petnaestak minuta po zabačaju, sistem bi trebalo izvući i u sljedećem zabačaju pokušati zabaciti nekoliko metara lijevo ili desno u odnosu na prethodni zabačaj.

---

image

Ovo je već ozbiljan ulov

---

Na taj način, uz dva štapa za kratko vrijeme možemo pretražiti lovno područje, ali i ostvariti bogat ulov.

Naravno, ukoliko ste sve posložili kako treba i nalazite se na pravoj poziciji, ulov u tren oka može prijeći zakonski dopuštenu maksimalnu količinu.

U tom slučaju obuzdajte nagone, spakirajte pribor, pa dođite opet sutra po novu ribu i po nove proljetne gušte.

---

image

Proljetna radost

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROLJETNE KRALJICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PROLJETNE KRALJICE 2 0 9207 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-09 07:26:42 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-09 07:49:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-09 07:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Donosimo sve o lovu podlanica: evo što vam treba od opreme te kako pronaći prave pošte [metakey] => podlanica, poslanica ribolov, lov podlanica, kako loviti podlanice, Boris Bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/09\/24639189.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/09\/24639190.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/09\/24639191.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/09\/24639192.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/09\/24639193.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/09\/24639194.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/09\/24639195.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/09\/24639196.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/09\/24639197.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Na pravoj po\u0161ti ulova ne fali<\/p>","

Proljetna radost<\/p>","

Ovo je ve\u0107 ozbiljan ulov<\/p>","

Klasi\u010dni pristup donosi rezultate<\/p>","

Srdela je naj\u010de\u0161\u0107e najbolja je\u0161ka u ovo doba godine<\/p>","

Proljetna kraljica na proljetnom suncu<\/p>","

Je\u0161ka mora biti kvalitetna<\/p>","

S ovim zubima nema poigravanja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_24639189_1920.jpg":"1920x1080","k_24639189_1280.jpg":"1280x1280","k_24639189_1024.jpg":"1024x1024","k_24639189_640.jpg":"640x640","k_24639189_480.jpg":"480x480","k_24639189_340.jpg":"340x340","k_24639189_220.jpg":"220x220","o_24639189_1280.jpg":"1280x960","o_24639189_1024.jpg":"1024x768","o_24639189_640.jpg":"640x480","o_24639189_480.jpg":"480x360","o_24639189_340.jpg":"340x255","o_24639189_220.jpg":"220x165","h_24639189_1280.jpg":"1280x854","h_24639189_1024.jpg":"1024x683","h_24639189_640.jpg":"640x427","h_24639189_480.jpg":"480x320","h_24639189_340.jpg":"340x227","h_24639189_220.jpg":"220x147","pp_24639189_1280.jpg":"1280x1628","pp_24639189_1024.jpg":"1024x1303","pp_24639189_640.jpg":"640x814","pp_24639189_480.jpg":"480x611","pp_24639189_340.jpg":"340x432","pp_24639189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1377","hd_24639190_1920.jpg":"1920x1080","k_24639190_1280.jpg":"1280x1280","k_24639190_1024.jpg":"1024x1024","k_24639190_640.jpg":"640x640","k_24639190_480.jpg":"480x480","k_24639190_340.jpg":"340x340","k_24639190_220.jpg":"220x220","o_24639190_1280.jpg":"1280x918","o_24639190_1024.jpg":"1024x734","o_24639190_640.jpg":"640x459","o_24639190_480.jpg":"480x344","o_24639190_340.jpg":"340x243","o_24639190_220.jpg":"220x157","h_24639190_1280.jpg":"1280x854","h_24639190_1024.jpg":"1024x683","h_24639190_640.jpg":"640x427","h_24639190_480.jpg":"480x320","h_24639190_340.jpg":"340x227","h_24639190_220.jpg":"220x147","pp_24639190_1280.jpg":"1280x1628","pp_24639190_1024.jpg":"1024x1303","pp_24639190_640.jpg":"640x814","pp_24639190_480.jpg":"480x611","pp_24639190_340.jpg":"340x432","pp_24639190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"587x790","hd_24639191_1920.jpg":"1920x1080","k_24639191_1280.jpg":"1280x1280","k_24639191_1024.jpg":"1024x1024","k_24639191_640.jpg":"640x640","k_24639191_480.jpg":"480x480","k_24639191_340.jpg":"340x340","k_24639191_220.jpg":"220x220","o_24639191_1280.jpg":"1280x1722","o_24639191_1024.jpg":"1024x1378","o_24639191_640.jpg":"640x861","o_24639191_480.jpg":"480x645","o_24639191_340.jpg":"340x457","o_24639191_220.jpg":"220x296","h_24639191_1280.jpg":"1280x854","h_24639191_1024.jpg":"1024x683","h_24639191_640.jpg":"640x427","h_24639191_480.jpg":"480x320","h_24639191_340.jpg":"340x227","h_24639191_220.jpg":"220x147","pp_24639191_1280.jpg":"1280x1628","pp_24639191_1024.jpg":"1024x1303","pp_24639191_640.jpg":"640x814","pp_24639191_480.jpg":"480x611","pp_24639191_340.jpg":"340x432","pp_24639191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24639192_1920.jpg":"1920x1080","k_24639192_1280.jpg":"1280x1280","k_24639192_1024.jpg":"1024x1024","k_24639192_640.jpg":"640x640","k_24639192_480.jpg":"480x480","k_24639192_340.jpg":"340x340","k_24639192_220.jpg":"220x220","o_24639192_1280.jpg":"1280x960","o_24639192_1024.jpg":"1024x768","o_24639192_640.jpg":"640x480","o_24639192_480.jpg":"480x360","o_24639192_340.jpg":"340x255","o_24639192_220.jpg":"220x165","h_24639192_1280.jpg":"1280x854","h_24639192_1024.jpg":"1024x683","h_24639192_640.jpg":"640x427","h_24639192_480.jpg":"480x320","h_24639192_340.jpg":"340x227","h_24639192_220.jpg":"220x147","pp_24639192_1280.jpg":"1280x1628","pp_24639192_1024.jpg":"1024x1303","pp_24639192_640.jpg":"640x814","pp_24639192_480.jpg":"480x611","pp_24639192_340.jpg":"340x432","pp_24639192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_24639193_1920.jpg":"1920x1080","k_24639193_1280.jpg":"1280x1280","k_24639193_1024.jpg":"1024x1024","k_24639193_640.jpg":"640x640","k_24639193_480.jpg":"480x480","k_24639193_340.jpg":"340x340","k_24639193_220.jpg":"220x220","o_24639193_1280.jpg":"1280x720","o_24639193_1024.jpg":"1024x576","o_24639193_640.jpg":"640x360","o_24639193_480.jpg":"480x270","o_24639193_340.jpg":"340x191","o_24639193_220.jpg":"220x123","h_24639193_1280.jpg":"1280x854","h_24639193_1024.jpg":"1024x683","h_24639193_640.jpg":"640x427","h_24639193_480.jpg":"480x320","h_24639193_340.jpg":"340x227","h_24639193_220.jpg":"220x147","pp_24639193_1280.jpg":"1280x1628","pp_24639193_1024.jpg":"1024x1303","pp_24639193_640.jpg":"640x814","pp_24639193_480.jpg":"480x611","pp_24639193_340.jpg":"340x432","pp_24639193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1455","hd_24639194_1920.jpg":"1920x1080","k_24639194_1280.jpg":"1280x1280","k_24639194_1024.jpg":"1024x1024","k_24639194_640.jpg":"640x640","k_24639194_480.jpg":"480x480","k_24639194_340.jpg":"340x340","k_24639194_220.jpg":"220x220","o_24639194_1280.jpg":"1280x970","o_24639194_1024.jpg":"1024x776","o_24639194_640.jpg":"640x485","o_24639194_480.jpg":"480x363","o_24639194_340.jpg":"340x257","o_24639194_220.jpg":"220x166","h_24639194_1280.jpg":"1280x854","h_24639194_1024.jpg":"1024x683","h_24639194_640.jpg":"640x427","h_24639194_480.jpg":"480x320","h_24639194_340.jpg":"340x227","h_24639194_220.jpg":"220x147","pp_24639194_1280.jpg":"1280x1628","pp_24639194_1024.jpg":"1024x1303","pp_24639194_640.jpg":"640x814","pp_24639194_480.jpg":"480x611","pp_24639194_340.jpg":"340x432","pp_24639194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24639195_1920.jpg":"1920x1080","k_24639195_1280.jpg":"1280x1280","k_24639195_1024.jpg":"1024x1024","k_24639195_640.jpg":"640x640","k_24639195_480.jpg":"480x480","k_24639195_340.jpg":"340x340","k_24639195_220.jpg":"220x220","o_24639195_1280.jpg":"1280x1706","o_24639195_1024.jpg":"1024x1365","o_24639195_640.jpg":"640x853","o_24639195_480.jpg":"480x640","o_24639195_340.jpg":"340x453","o_24639195_220.jpg":"220x293","h_24639195_1280.jpg":"1280x854","h_24639195_1024.jpg":"1024x683","h_24639195_640.jpg":"640x427","h_24639195_480.jpg":"480x320","h_24639195_340.jpg":"340x227","h_24639195_220.jpg":"220x147","pp_24639195_1280.jpg":"1280x1628","pp_24639195_1024.jpg":"1024x1303","pp_24639195_640.jpg":"640x814","pp_24639195_480.jpg":"480x611","pp_24639195_340.jpg":"340x432","pp_24639195_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1400","hd_24639196_1920.jpg":"1920x1080","k_24639196_1280.jpg":"1280x1280","k_24639196_1024.jpg":"1024x1024","k_24639196_640.jpg":"640x640","k_24639196_480.jpg":"480x480","k_24639196_340.jpg":"340x340","k_24639196_220.jpg":"220x220","o_24639196_1280.jpg":"1280x933","o_24639196_1024.jpg":"1024x746","o_24639196_640.jpg":"640x466","o_24639196_480.jpg":"480x350","o_24639196_340.jpg":"340x247","o_24639196_220.jpg":"220x160","h_24639196_1280.jpg":"1280x854","h_24639196_1024.jpg":"1024x683","h_24639196_640.jpg":"640x427","h_24639196_480.jpg":"480x320","h_24639196_340.jpg":"340x227","h_24639196_220.jpg":"220x147","pp_24639196_1280.jpg":"1280x1628","pp_24639196_1024.jpg":"1024x1303","pp_24639196_640.jpg":"640x814","pp_24639196_480.jpg":"480x611","pp_24639196_340.jpg":"340x432","pp_24639196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24639197_1920.jpg":"1920x1080","k_24639197_1280.jpg":"1280x1280","k_24639197_1024.jpg":"1024x1024","k_24639197_640.jpg":"640x640","k_24639197_480.jpg":"480x480","k_24639197_340.jpg":"340x340","k_24639197_220.jpg":"220x220","o_24639197_1280.jpg":"1280x960","o_24639197_1024.jpg":"1024x768","o_24639197_640.jpg":"640x480","o_24639197_480.jpg":"480x360","o_24639197_340.jpg":"340x255","o_24639197_220.jpg":"220x165","h_24639197_1280.jpg":"1280x854","h_24639197_1024.jpg":"1024x683","h_24639197_640.jpg":"640x427","h_24639197_480.jpg":"480x320","h_24639197_340.jpg":"340x227","h_24639197_220.jpg":"220x147","pp_24639197_1280.jpg":"1280x1628","pp_24639197_1024.jpg":"1024x1303","pp_24639197_640.jpg":"640x814","pp_24639197_480.jpg":"480x611","pp_24639197_340.jpg":"340x432","pp_24639197_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7315247 Threads: 2 Questions: 1521220815 Slow queries: 4625102 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110402469 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/donosimo-sve-o-lovu-podlanica-evo-sto-vam-treba-od-opreme-te-kako-pronaci-prave-poste-1279890 [printLink] => /om/ribolov/donosimo-sve-o-lovu-podlanica-evo-sto-vam-treba-od-opreme-te-kako-pronaci-prave-poste-1279890?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628484 [name] => podlanica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 09:46:20 [main_article_id] => 0 [alias] => podlanica [link] => /tag/podlanica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 712100 [name] => poslanica ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-09 09:49:50 [main_article_id] => 0 [alias] => poslanica-ribolov [link] => /tag/poslanica-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 712101 [name] => lov podlanica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-09 09:49:50 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-podlanica [link] => /tag/lov-podlanica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650586 [name] => kako loviti podlanice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:16:11 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-podlanice [link] => /tag/kako-loviti-podlanice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROLJETNE KRALJICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Donosimo sve o lovu podlanica: evo što vam treba od opreme te kako pronaći prave pošte [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-23-16-22-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/09/24639189.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/09/24639189.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/09/24639190.jpg [title] =>

Na pravoj pošti ulova ne fali

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/09/24639191.jpg [title] =>

Proljetna radost

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/09/24639192.jpg [title] =>

Ovo je već ozbiljan ulov

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/09/24639193.jpg [title] =>

Klasični pristup donosi rezultate

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/09/24639194.jpg [title] =>

Srdela je najčešće najbolja ješka u ovo doba godine

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/09/24639195.jpg [title] =>

Proljetna kraljica na proljetnom suncu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/09/24639196.jpg [title] =>

Ješka mora biti kvalitetna

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/09/24639197.jpg [title] =>

S ovim zubima nema poigravanja

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lov podlanica na plažama u zoru je davno ispričana priča.

Osim toga ljeto je tek ispred nas, a temperature još nisu tako visoke tako da su ti tereni do pune turističke sezone zapravo najvećim dijelom prazne pošte, barem što se podlanica tiče.

No sve to nikako ne znači da podlanica nema i da se ne mogu sada uloviti.

Dapače, njihovo je vrijeme pravo u punom jeku.

Podlanica je riba koja se voli zadržavati u jatu ili barem manjim skupinama i rijetko kada bira samotarski život. Hranu pronalazi na dnu ili uz obalu pri čemu joj se ishrana primarno sastoji od mekušaca, u prvom redu školjki i puževa.

Ne voli izražene kurente i strme litice, dok je aktivnija uz vjetrove prvog i četvrtog kvadranta, odnosno uz buru, naravno ako nije prejaka, i umjereni maestral.

Ovih nekoliko glavnih odrednica je sasvim dovoljno za formiranje kvalitetne strategije za uspješan lov.

Budući da dagnje koje su joj u najvećem broju glavna hrana ne žive dublje od tridesetak metara, ni podlanica koje su nam cilj u obalnom ribolovu neće sada boraviti dublje od te dubine.

---

image

Na pravoj pošti ulova ne fali

---

Stoga treba potražiti pliće terene, od desetak do dvadesetak metara dubine, s relativno tvrdim, ne pretjerano obraslim dnom.

Izlazi iz luka, i to rubni dijelovi na kojima kurenta nema ili je zanemarivo izražen, u ovo doba godine su savršene pošte.

Podlanica na takvim trenima bez poteškoća nalazi dovoljnu količinu hrane ne trošeći suvišno energiju za borbu s plimama i osekama.

Osim toga, budući da sezona još nije počela nema ni one nesnosne buke po plićacima zbog kojih ljeti obali prilazi samo noću kada bi nastupao mir tako da je sada potpuno opuštena i bitno manje podozriva.

Aktivna je preko cijelog dana, nešto više u zoru i jutro te kasno popodne. Osim toga, more je dovoljno bogato fitoplanktonom zbog čega je lagano zamućeno tako da riba nije toliko oprezna i plaha, a što nama ribolovcima ostavlja poprilično širok izbor za formiranje savršenog pribora.

---

image

Klasični pristup donosi rezultate

---

Podlanica se može loviti tunjom iz ruke i pomoću štapa s rolom pri čemu je sve manje tradicionalista koji preferiraju klasičnu tunju.

Prednosti koje pružaju štap i rola su toliko brojne i više nego očite tako da i oni najtvrdokorniji polako popuštaju i osuvremenjuju svoj pribor i pristup.

Osim toga, ribolovni pribor ne mora nužno biti skup da bi bio funkcionalan tako da se za neku normalnu i prihvatljivu cijenu lako može složiti komplet koji će u potpunosti udovoljavati ovakvom ribolovu.

Važno je znati da mekani štapovi ne mogu okrenuti ribu kada pođe u nama neželjenom pravcu zbog čega treba izbjegavati parabolike i modele slabe akcije.

Zato bi štap svakako trebao biti grublje akcije, težine izbačaja barem od 80 grama pa na više, dug od 3 do 4 metra.

Idealni su izbor surf štapovi, no ne moraju nužno imati oznaku surf da bi bili funkcionalni.

Glavna uloga štapa u ribolovu podlanica je u pravovremenom i dovoljno jakom davanju kontre te u odljepljivanju ribe od dna i kontroli njene putanje tijekom izvlačenja.

Nakon što se riba odlijepi od dna i počne izvlačiti prema obali problema više ne bi trebalo biti. Najbitniji detalj na koji u zamaranju valja obratiti pažnju je zategnutost strune.

Naime, zbog specifičnog zubala podlanice, udica vrlo često bude samo vrhom zapeta za popločanu unutrašnjost usta tako da i najmanje popuštanje strune može dovesti do gubitka ribe.

Sama struna bi trebala biti najlonski monofil.

Upredenice su neprimjerene jer struna u ribolovu podlanica na fermu u pravilu legne na dno gdje prije ili kasnije dolazi u kontakt s oštrim kamenjem i školjkama, a što je za upredenice pogubno. Osim toga prilikom zamaranja lovine zbog neistezljivosti upredenice svi udari ribe se moraju kompenzirati štapom i kočnicom role što je u lovu s upredenicom kod kapitalnih primjeraka nedostatno, tako da u pravilu dolazi do oštećenja jednog ili više segmenata ribolovne oprema, a onda često i gubitka ribe.

Tako primjerice najlonski monofil promjera 0,40 milimetara u potpunosti udovoljava većini uvjeta kada je u pitanju lov podlanice.

Savršena rola za lov podlanica mora imati mehanizam sa slobodnim hodom kalema.

Taj mehanizam roli omogućuje rad s dvije kočnice.

U jednom položaju je aktivna donja kočnica koja se ugodi tako da struna može bez osjetnog otpora silaziti s kalema, dok se pomicanjem poluge slobodnog hoda ili pak jednostavnim okretom pogonske ručice aktivira gornja kočnica ugođena za zamaranje i izvlačenje zakačene ribe.

Što se kapaciteta i veličine role tiče, rola čiji kalem ima zapreminu 100 metara 0,45 milimetarske strune, više je nego dostatna za ovakav lov.

Olovnica bi trebala biti klizna, postavljena na osnovnu strunu iznad spojnog zogulina.

Težinu biramo prema potrebnoj daljini izbačaja i dubini.

Straha od odvlačenja sistema kurentom nema jer, podsjetimo se, podlanice lovimo na mjestima na kojima kurenta nema.

Tako su na nekim pozicijama dostatne olovnice od svega tridesetak grama dok se 60 grama smatra nekakvom gornjom granicom.

Iznimno na surferskim terenima na kojima se riba zadržava na više od 100 metara daleko od obale, koriste se teže olovnice katkada i preko 130 grama.

Sam oblik olovnice i nije toliko bitan. Najbitnije je da riba može odvući naješkanu udicu bez osjećaja otpora.

Predvez bi trebao biti fluorokarbonski, promjera od 0,28 do 0,35 milimetara što u prvom redu zavisi od veličine očekivane lovine.

Udice su u pravilu najviše kvalitete, kratkog vrata, tzv, papagajke ili kovanice.

Zbog specifično oblikovanog vrha udice i kvalitete čelika koji dopušta vrhunsku termičku obradu, ovakve udice uglavnom s lakoćom pronalazi put prilikom penetracije s tim im u većini slučajeva nailazak na kost ne predstavlja nikakav problem.

Hrane u ovo doba godine u podmorju ima sve više tako da se na udicama trebaju naći uistinu prave delicije kako bi uspjeli ostvariti dobar ulov.

---

image

Srdela je najčešće najbolja ješka u ovo doba godine

---

Veliki crv, svježi bibi, netom razbijeni volak ili svježa dagnja su savršen izbor.

Naravno, srdela ili inčun otkinute glave su također izvrsna ješka.

Veličine se ješke ne treba bojati jer se u ribolovu podlanica nebrojeno puta potvrdila ona stara: velika ješka - velika riba.

---

image

Ješka mora biti kvalitetna

---

Montaža za ješku ima vjerojatno koliko i ribolovaca, no neke su ipak nešto učinkovitije od ostalih.

Montaža crva i bibija preko igle je provjereno učinkovita i lovna no pored te dvije uobičajene, znatno jeftinije, a barem jednako lovna ako ne i lovnija je montaža sa srdelom bez glave.

Srdela kojoj prethodno otkinemo glavu se može ješkati preko igle, ali i klasičnim prošivanjem, pri čemu nakon zabačaja neprestano moramo pratiti što se događa sa strunom i vrhom štapa.

Naime, uz ovakvu montažu, mirisi se vrlo brzo šire tako da će podlanica, ukoliko je u blizini vrlo brzo postati svjesna primamljivog zalogaja.

No budući da je srdela mekana ješka, odvlačenje će biti znatno kraće nego kod lova bibijem ili volkom tako da kontru treba udariti ipak nešto ranije.

Osim toga, vrlo su česti i ulovi brancina koji nikada neće odbiti svježu srdelu pogotovo ako je kvalitetno naješkana.

Ne treba podcijeniti ni prisustvo sitne ribe koja svojim oštrim zubima lako može oštetiti osjetljivu ješku.

 Iako se upotrebom silikonskog konca to može donekle izbjeći, bolje ga je izbjegavati, a ješku po potrebi češće mijenjati.

Jedna od montaža koja je vrlo učinkovita je kombinirana montaža u kojoj se za ješku koriste srdela i dagnja.

Na predvez se najprije navuče komad srdele i to tako da se u potpunosti nalazi na struni iznad udice.

---

image

Proljetna kraljica na proljetnom suncu

---

Ješkanje mora biti tako izvedeno da srdela može izdržati zabačaj sistema.

Dagnju, nikada kraću od 4 centimetra, treba pažljivo razbiti tako da ljuska bude puknuta a mesni dio školjke nedostupan sitnoj ribi. Udicu valja smjestiti u unutrašnjost školjke tako da se uopće ne vidi dok srdelu u konačnici treba približiti udici.

Jednako je učinkovita i sendvič montaža s crvom i rakom sušom kojoj podlanica teško može odoljeti.

S ovakvim su prezentacijama moguća dva razvoja događaja.

Nakon što dotakne dno sitna će riba hrpimice nasrnuti na ukusan obrok pri čemu će dagnja ili rak ostati netaknuti.

Takva gužva uvijek privlači pažnju krupnije ribe što je svakako svojevrsni brum.

U drugoj verziji podlanica privučena mirisom prva prilazi ješki i guta ponuđenu dagnju ili raka bez prevelikog oklijevanja.

Naravno i za jedan i za drugi scenarij je potrebno prisustvo podlanice.

I na kraju ostaje još samo jedno pitanje:

- Koliko dugo čekati prije nego shvatimo da od lova u tom zabačaju možda ipak nema ništa?

Podlanica je riba koja voli ješku koja miruje pri čemu nikada ne oklijeva duže od minutu dvije. Stoga, ukoliko do poteza nije došlo u prvih petnaestak minuta po zabačaju, sistem bi trebalo izvući i u sljedećem zabačaju pokušati zabaciti nekoliko metara lijevo ili desno u odnosu na prethodni zabačaj.

---

image

Ovo je već ozbiljan ulov

---

Na taj način, uz dva štapa za kratko vrijeme možemo pretražiti lovno područje, ali i ostvariti bogat ulov.

Naravno, ukoliko ste sve posložili kako treba i nalazite se na pravoj poziciji, ulov u tren oka može prijeći zakonski dopuštenu maksimalnu količinu.

U tom slučaju obuzdajte nagone, spakirajte pribor, pa dođite opet sutra po novu ribu i po nove proljetne gušte.

---

image

Proljetna radost

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


Na pravoj pošti ulova ne fali


Proljetna radost


Ovo je već ozbiljan ulov


Klasični pristup donosi rezultate


Srdela je najčešće najbolja ješka u ovo doba godine


Proljetna kraljica na proljetnom suncu


Ješka mora biti kvalitetna


S ovim zubima nema poigravanja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/donosimo-sve-o-lovu-podlanica-evo-sto-vam-treba-od-opreme-te-kako-pronaci-prave-poste-1279890 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0b11bf196eff54a4131694af312891239749a31c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Donosimo+sve+o+lovu+podlanica%3A+evo+%C5%A1to+vam+treba+od+opreme+te+kako+prona%C4%87i+prave+po%C5%A1te&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdonosimo-sve-o-lovu-podlanica-evo-sto-vam-treba-od-opreme-te-kako-pronaci-prave-poste-1279890 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdonosimo-sve-o-lovu-podlanica-evo-sto-vam-treba-od-opreme-te-kako-pronaci-prave-poste-1279890 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROLJETNE KRALJICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

PROLJETNE KRALJICEDonosimo sve o lovu podlanica: evo što vam treba od opreme te kako pronaći prave pošte

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
9. travnja 2023. - 09:49

Lov podlanica na plažama u zoru je davno ispričana priča.

Osim toga ljeto je tek ispred nas, a temperature još nisu tako visoke tako da su ti tereni do pune turističke sezone zapravo najvećim dijelom prazne pošte, barem što se podlanica tiče.

No sve to nikako ne znači da podlanica nema i da se ne mogu sada uloviti.

Dapače, njihovo je vrijeme pravo u punom jeku.

Podlanica je riba koja se voli zadržavati u jatu ili barem manjim skupinama i rijetko kada bira samotarski život. Hranu pronalazi na dnu ili uz obalu pri čemu joj se ishrana primarno sastoji od mekušaca, u prvom redu školjki i puževa.

Ne voli izražene kurente i strme litice, dok je aktivnija uz vjetrove prvog i četvrtog kvadranta, odnosno uz buru, naravno ako nije prejaka, i umjereni maestral.

Ovih nekoliko glavnih o...

11. svibanj 2024 01:16