stdClass Object ( [id] => 1241100 [title] => Do iduće turističke sezone možete loviti u lukama i marinama: Između mulova do solidnih ulova [alias] => do-iduce-turisticke-sezone-mozete-loviti-u-lukama-i-marinama-izmedu-mulova-do-solidnih-ulova [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo-pomalo na obali i uz nju sve je mirnije, pa je i sve lakše naći kakav kutak za udičarenje s kraja, bez potrebe odlaženja predaleko od mjesta stanovanja. Sve više je i riba koje se vraćaju u plićake, a i one koje ih nisu napuštale sada su dobro raspoložene za ishranu. Najbliže i najdostupnije pošte, ali i najsigurnije te najugodnije za boravak, sada su luke i lučice. To više što je od 1. listopada u njima dopušten ribolov, osim u rijetkim velikim lukama u kojima je trajno zabranjen.

Tunja na motovilu

U lukama i lučicama mogu se ostvariti ulovi brojnih riba, poput špara, cipala, bukava, glavoča..., ali i cjenjenijih riba, kao što su ovčica, šarag, fratar, ušata, čak i lubin te komarča. Zato udičarski ribolov u pristaništima može biti vrlo uzbudljiv i nepredvidiv.

Neočekivano kvalitetan, krupan i obilat ulov može se ostvariti čak i s minimalnom opremom – tunjom na motovilu. Zapravo, taj jednostavni alat je i najprikladniji za svaštarski ribolov među konopima i lancima. Ako se ne namjerava loviti samo jedna od spomenutih riba, pribor je najbolje kompletirati tako da se na motovilo namota najlon debljine 0,35 do 0,45 mm, kako bi se spriječilo nepotrebno mršenje, olakšalo namatanje tunje te omogućilo optimalno osjećanje ugriza ribe.

---

image

Primamljivanje je vrlo važan dio ribolova u pristaništima

---

Tako debeli najlon neće plašiti ribu jer nije u izravnom kontaktu s njom, nego je to završnjak, sistem od tanjeg i podatnijeg najlona ili fluorougljika. Završnjak je moguće izraditi na više načina. Vjerojatno najbolji je poznat kao brk, odnosno zmijski jezik. Čini ga predvez debljine 0,20 do 0,23 mm, najviše 0,25 mm, dužine metar do dva, ovisno o dubini na mjestu ribolova, te dva priveza spojena na kraj predveza. Dužina priveza treba biti različita, jednom od 20 do 30, a drugom 30 do 50 cm. Priveze je najbolje izraditi od nevidljive fluorougljične strune. Ne treba ih raditi od strune tanje od 0,20 mm jer je moguć ulov krupnijih riba. No ne trebaju biti ni deblji od 0,23 mm. Na priveze je najbolje postaviti udice širine luka 8 do 10 mm, obvezno nešto deblje jer neki tanji modeli ne bi izdržali nerijetki napad podlanice ili manjeg ugora.

Kratke udice

Udice trebaju biti kratke i oblika Crystal. Ovisno o dubini i snazi kurenta na mjestu ribolova, loviti se može á volo, bez ili s dodatnim opterećenjem – rascijepanim olovnim kuglicama postavljenim neposredno ili nekoliko centimetara poviše spoja priveza s predvezom. Dodatno opterećenje je neophodno kada se želi loviti na samom dnu. Pribor s olovnicama, što manjom kako ne bi plašila ribu, treba imati malo kraće predveze od onog kojim se lovi slobodnim propadanjem.

---

image

Ovčica će podjednako rado uzeti i dagnju i bigattina

---

Pontoni te sidreni konopi i lanci u lukama i lučicama u većini slučajeva obrasli su dagnjama, pa u ribolov nije neophodno nositi mamce jer je ta školjka univerzlni mamac. No dobro je imati i druge, ponajprije srdelu te crviće. Kod mamčenja dagnje važno je ne obmotati je s puno elastičnom niti, kako mamac ne bi bio nepotrebno tvrd i manje učinkovit. Za noćni ribolov mamce dagnji ne treba obmotavati jer u to doba nema sitnih riba koje bi mogle obrstiti mamac.

Dagnju se može koristiti u kombinaciji s lignjom, na način da se prvo nadjene dagnja na nekih 70 posto udice, na čiji se vrh zatim postavi filet lignje i ostavi da visi jedan do dva centimetra. Taj mamac je dobar zbog više razloga – riba ima mogućnost odabira dražeg zalogaja, udica je skrivenija i dobro napunjena, a prilikom ugriza na viseći dio ješke riba ne osjeća udicu i bez straha guta cijeli mamac. Za razliku od mamca, u ribolov je dobro ponijeti primamu, koja će znatno poboljšati ulov. U početku treba češće primamljivati kako bi se riba privukla. Primamu treba napraviti i plasirati na način koji ovisi o tome u kojem se sloju mora želi loviti.

Labavija tunja

Kad se lovi na mjestima gdje je dubina veća od pet ili šest metara, pribor nije neophodno odbacivati, nego je dovoljno samo spustiti ga niz obrasle lance i konope, koji su savršena staništa i mjesto za hranjenje brojnim ribama. Na takvim mjestima često su veće podlanice i pici, koji se dižu do površine čupkajući crviće i ostalu hranu s obraslih konopa i lanaca.

---

image

Cipli su najčešća lovina u pristaništima

---

U takvom ribolovu nije poželjno držati strunu napetom jer cjenjenije ribe, poput podlanice, pica i fratra, vrlo oprezno ili nikako ne uzimaju mamac na napetoj struni, a njihov se napad jasno očituje i na labavoj tunji.

Za cijenjeni lov pojedinih riba, umjesto svaštarskim, puno je bolje koristiti pribor i tehniku posve prilagođenu ciljanom lovu određene ribe. Tako je komarču, uz lubina najcjenjeniju ribu koja se u sljedećem razdoblju može loviti u pristaništima, najbolje loviti laganim bologneze štapom i plovkom. Ne samo zato što se tim laganim priborom komarče u lukama najlakše ulove, nego i zbog toga što se u pravilu love sitniji primjerci teški do pola kilograma.

---

image

Uglavnom se love komarče teške do pola kilograma

---

Idealan štap za lov manjih komarči u pristaništima je bolognez srednje akcije. Vještiji ribolovci mogu koristiti i šest, čak sedam metara duge. Osim štapa, i rola mora biti lagana, dovoljna je ona veličine 2.000, najviše 3.000. Na kalem role dovoljno je namotati najlonsku strunu debljine tek 0,16 mm, obvezno najbolje kvalitete. Završnjak je dovoljno izraditi od strune debljine 0,12 mm, najbolje od FC, fluorougljika.

Izduženi plovak

S obzirom da se love manji primjerci na relativno maloj dubini i u mirnome moru, dovoljan je plovak nosivosti od tri do najviše pet grama, obvezno klizni kako bi se mogla podešavati dubina lova. Osim vretenastoga, koji je najčešće najbolje rješenje, za ribolov po vjetru i jakom kurentu dobro je imati i rezervni plovak vrlo izduženog, oblika olovke.

Plovak treba montirati na osnovnu strunu, na koju se ispod njega postavlja i otežanje u vidu tri do četiri okrugle rascijepane olovnice. Ukupna težina otežanja ne smije biti veća od 90 posto nosivosti plovka.

---

image

Plovak za do umjereno valovito more

---

Razmak između olovnica treba biti 30 cm. Ako je na mjestu ribolova kurenat izražen, gornja olovnica u nizu treba biti duguljasta i teža od ostalih. Osnovna struna treba završiti najmanjom vrtilicom na koju se vezuje 40 do 60 cm dugi privez s udicom, čija veličina treba biti oko 10 mm, ovisi o vrsti mamca.

Iako se vrlo uspješno može loviti i dagnjom, vjerojatno najbolji, a sigurno najjeftiniji od svih kupovnih specijalnih mamaca za lov komarče u pristaništima je bigattino, crv muhe. No živa kozica najbolje je rješenje kad se žele loviti krupnije podlanice. Odličan mamac su i pelete, koje je sada moguće nabaviti i u specijaliziranim prodavaonicama ribolovne opreme.

Ciljani ribolov

Za ciljani ribolov komarče u pristaništu najvažnije je držati mamac na 10 do 15 centimetara poviše dna. Tako se izbegava zapinjanje na izrazito nečistom terenu, koje u pravilu završava gubitkom dijela opreme, ali i mamac na najbolji način izlaže pogledu podlanice koja se u pristaništu u pravilu hrani na dnu, osim uz zidove, stupove i sidrene lance.

Kad je mamac peleta, nakon mamčenja treba je poprskati vodom pomoću raspršivača kako bi brže tonula i bila manje izložena napadu malih riba.

---

image

S minimum pribora može se ostvariti bogat i kvalitetan ulov

---

Opisanim priborom, mamcima i načinom lova, osim komarče, u pristaništima se lovi i lubin te ovčica, fratar i šarag. Zato što su u ovakvom ribolovu plijen sitnije ribe, bez obzira na vrstu ulov treba premjeriti i, ako je kraći od minimalne dopuštene lovne dužine, vratiti ga u more. Minimalna mjera za komarču je 20 cm, lubina 23 cm, ciple 16, a bataša 20 cm, arbuna 12 cm, fratra, pica i šarga 15 cm.

---

image

Pristaništa su sada idealne pošte za svaštarsko udičarenje

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unutarnje pošte [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => unutarnje pošte 2 0 7511 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-21 11:47:15 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Tekst i snimke: Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-16 07:14:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-16 07:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 72 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Do iduće turističke sezone možete loviti u lukama i marinama: Između mulova do solidnih ulova [metakey] => ribolov, oprema za ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/21\/23637596.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/21\/23637597.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/21\/23637598.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/21\/23637599.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/21\/23637600.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/21\/23637673.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/21\/23637674.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/21\/23637675.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/21\/23637693.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/21\/23637773.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Najbolje je loviti s isturenih pozicija<\/p>","

Uglavnom se love komar\u010de te\u0161ke do pola kilograma<\/p>","

Plovak za do umjereno valovito more<\/p>","

Cipli su naj\u010de\u0161\u0107a lovina u pristani\u0161tima<\/p>","

Primamljivanje je vrlo va\u017ean dio ribolova u pristani\u0161tima<\/p>","

Ov\u010dica \u0107e podjednako rado uzeti i dagnju i bigattina<\/em><\/p>","

Vegeta \u0107e dagnje u\u010diniti jo\u0161 primamljivijima<\/p>","

S minimum pribora mo\u017ee se ostvariti bogat i kvalitetan ulov<\/p>","

Pristani\u0161ta su sada idealne po\u0161te za sva\u0161tarsko udi\u010darenje<\/p>","

Ulov treba izmjeriti i nedorasle ribe vratiti u more<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_23637596_1920.jpg":"1920x1080","k_23637596_1280.jpg":"1280x1280","k_23637596_1024.jpg":"1024x1024","k_23637596_640.jpg":"640x640","k_23637596_480.jpg":"480x480","k_23637596_340.jpg":"340x340","k_23637596_220.jpg":"220x220","o_23637596_1280.jpg":"1280x960","o_23637596_1024.jpg":"1024x768","o_23637596_640.jpg":"640x480","o_23637596_480.jpg":"480x360","o_23637596_340.jpg":"340x255","o_23637596_220.jpg":"220x165","h_23637596_1280.jpg":"1280x854","h_23637596_1024.jpg":"1024x683","h_23637596_640.jpg":"640x427","h_23637596_480.jpg":"480x320","h_23637596_340.jpg":"340x227","h_23637596_220.jpg":"220x147","pp_23637596_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637596_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637596_640.jpg":"640x814","pp_23637596_480.jpg":"480x611","pp_23637596_340.jpg":"340x432","pp_23637596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23637597_1920.jpg":"1920x1080","k_23637597_1280.jpg":"1280x1280","k_23637597_1024.jpg":"1024x1024","k_23637597_640.jpg":"640x640","k_23637597_480.jpg":"480x480","k_23637597_340.jpg":"340x340","k_23637597_220.jpg":"220x220","o_23637597_1280.jpg":"1280x1706","o_23637597_1024.jpg":"1024x1365","o_23637597_640.jpg":"640x853","o_23637597_480.jpg":"480x640","o_23637597_340.jpg":"340x453","o_23637597_220.jpg":"220x293","h_23637597_1280.jpg":"1280x854","h_23637597_1024.jpg":"1024x683","h_23637597_640.jpg":"640x427","h_23637597_480.jpg":"480x320","h_23637597_340.jpg":"340x227","h_23637597_220.jpg":"220x147","pp_23637597_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637597_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637597_640.jpg":"640x814","pp_23637597_480.jpg":"480x611","pp_23637597_340.jpg":"340x432","pp_23637597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23637598_1920.jpg":"1920x1080","k_23637598_1280.jpg":"1280x1280","k_23637598_1024.jpg":"1024x1024","k_23637598_640.jpg":"640x640","k_23637598_480.jpg":"480x480","k_23637598_340.jpg":"340x340","k_23637598_220.jpg":"220x220","o_23637598_1280.jpg":"1280x960","o_23637598_1024.jpg":"1024x768","o_23637598_640.jpg":"640x480","o_23637598_480.jpg":"480x360","o_23637598_340.jpg":"340x255","o_23637598_220.jpg":"220x165","h_23637598_1280.jpg":"1280x854","h_23637598_1024.jpg":"1024x683","h_23637598_640.jpg":"640x427","h_23637598_480.jpg":"480x320","h_23637598_340.jpg":"340x227","h_23637598_220.jpg":"220x147","pp_23637598_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637598_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637598_640.jpg":"640x814","pp_23637598_480.jpg":"480x611","pp_23637598_340.jpg":"340x432","pp_23637598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23637599_1920.jpg":"1920x1080","k_23637599_1280.jpg":"1280x1280","k_23637599_1024.jpg":"1024x1024","k_23637599_640.jpg":"640x640","k_23637599_480.jpg":"480x480","k_23637599_340.jpg":"340x340","k_23637599_220.jpg":"220x220","o_23637599_1280.jpg":"1280x1706","o_23637599_1024.jpg":"1024x1365","o_23637599_640.jpg":"640x853","o_23637599_480.jpg":"480x640","o_23637599_340.jpg":"340x453","o_23637599_220.jpg":"220x293","h_23637599_1280.jpg":"1280x854","h_23637599_1024.jpg":"1024x683","h_23637599_640.jpg":"640x427","h_23637599_480.jpg":"480x320","h_23637599_340.jpg":"340x227","h_23637599_220.jpg":"220x147","pp_23637599_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637599_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637599_640.jpg":"640x814","pp_23637599_480.jpg":"480x611","pp_23637599_340.jpg":"340x432","pp_23637599_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23637600_1920.jpg":"1920x1080","k_23637600_1280.jpg":"1280x1280","k_23637600_1024.jpg":"1024x1024","k_23637600_640.jpg":"640x640","k_23637600_480.jpg":"480x480","k_23637600_340.jpg":"340x340","k_23637600_220.jpg":"220x220","o_23637600_1280.jpg":"1280x1706","o_23637600_1024.jpg":"1024x1365","o_23637600_640.jpg":"640x853","o_23637600_480.jpg":"480x640","o_23637600_340.jpg":"340x453","o_23637600_220.jpg":"220x293","h_23637600_1280.jpg":"1280x854","h_23637600_1024.jpg":"1024x683","h_23637600_640.jpg":"640x427","h_23637600_480.jpg":"480x320","h_23637600_340.jpg":"340x227","h_23637600_220.jpg":"220x147","pp_23637600_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637600_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637600_640.jpg":"640x814","pp_23637600_480.jpg":"480x611","pp_23637600_340.jpg":"340x432","pp_23637600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23637673_1920.jpg":"1920x1080","k_23637673_1280.jpg":"1280x1280","k_23637673_1024.jpg":"1024x1024","k_23637673_640.jpg":"640x640","k_23637673_480.jpg":"480x480","k_23637673_340.jpg":"340x340","k_23637673_220.jpg":"220x220","o_23637673_1280.jpg":"1280x1706","o_23637673_1024.jpg":"1024x1365","o_23637673_640.jpg":"640x853","o_23637673_480.jpg":"480x640","o_23637673_340.jpg":"340x453","o_23637673_220.jpg":"220x293","h_23637673_1280.jpg":"1280x854","h_23637673_1024.jpg":"1024x683","h_23637673_640.jpg":"640x427","h_23637673_480.jpg":"480x320","h_23637673_340.jpg":"340x227","h_23637673_220.jpg":"220x147","pp_23637673_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637673_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637673_640.jpg":"640x814","pp_23637673_480.jpg":"480x611","pp_23637673_340.jpg":"340x432","pp_23637673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_23637674_1920.jpg":"1920x1080","k_23637674_1280.jpg":"1280x1280","k_23637674_1024.jpg":"1024x1024","k_23637674_640.jpg":"640x640","k_23637674_480.jpg":"480x480","k_23637674_340.jpg":"340x340","k_23637674_220.jpg":"220x220","o_23637674_1280.jpg":"1280x958","o_23637674_1024.jpg":"1024x766","o_23637674_640.jpg":"640x479","o_23637674_480.jpg":"480x359","o_23637674_340.jpg":"340x254","o_23637674_220.jpg":"220x164","h_23637674_1280.jpg":"1280x854","h_23637674_1024.jpg":"1024x683","h_23637674_640.jpg":"640x427","h_23637674_480.jpg":"480x320","h_23637674_340.jpg":"340x227","h_23637674_220.jpg":"220x147","pp_23637674_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637674_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637674_640.jpg":"640x814","pp_23637674_480.jpg":"480x611","pp_23637674_340.jpg":"340x432","pp_23637674_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_23637675_1920.jpg":"1920x1080","k_23637675_1280.jpg":"1280x1280","k_23637675_1024.jpg":"1024x1024","k_23637675_640.jpg":"640x640","k_23637675_480.jpg":"480x480","k_23637675_340.jpg":"340x340","k_23637675_220.jpg":"220x220","o_23637675_1280.jpg":"1280x958","o_23637675_1024.jpg":"1024x766","o_23637675_640.jpg":"640x479","o_23637675_480.jpg":"480x359","o_23637675_340.jpg":"340x254","o_23637675_220.jpg":"220x164","h_23637675_1280.jpg":"1280x854","h_23637675_1024.jpg":"1024x683","h_23637675_640.jpg":"640x427","h_23637675_480.jpg":"480x320","h_23637675_340.jpg":"340x227","h_23637675_220.jpg":"220x147","pp_23637675_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637675_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637675_640.jpg":"640x814","pp_23637675_480.jpg":"480x611","pp_23637675_340.jpg":"340x432","pp_23637675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23637693_1920.jpg":"1920x1080","k_23637693_1280.jpg":"1280x1280","k_23637693_1024.jpg":"1024x1024","k_23637693_640.jpg":"640x640","k_23637693_480.jpg":"480x480","k_23637693_340.jpg":"340x340","k_23637693_220.jpg":"220x220","o_23637693_1280.jpg":"1280x1706","o_23637693_1024.jpg":"1024x1365","o_23637693_640.jpg":"640x853","o_23637693_480.jpg":"480x640","o_23637693_340.jpg":"340x453","o_23637693_220.jpg":"220x293","h_23637693_1280.jpg":"1280x854","h_23637693_1024.jpg":"1024x683","h_23637693_640.jpg":"640x427","h_23637693_480.jpg":"480x320","h_23637693_340.jpg":"340x227","h_23637693_220.jpg":"220x147","pp_23637693_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637693_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637693_640.jpg":"640x814","pp_23637693_480.jpg":"480x611","pp_23637693_340.jpg":"340x432","pp_23637693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"2288x1712","hd_23637773_1920.png":"1920x1080","k_23637773_1280.png":"1280x1280","k_23637773_1024.png":"1024x1024","k_23637773_640.png":"640x640","k_23637773_480.png":"480x480","k_23637773_340.png":"340x340","k_23637773_220.png":"220x220","o_23637773_1280.png":"1280x957","o_23637773_1024.png":"1024x766","o_23637773_640.png":"640x478","o_23637773_480.png":"480x359","o_23637773_340.png":"340x254","o_23637773_220.png":"220x164","h_23637773_1280.png":"1280x854","h_23637773_1024.png":"1024x683","h_23637773_640.png":"640x427","h_23637773_480.png":"480x320","h_23637773_340.png":"340x227","h_23637773_220.png":"220x147","pp_23637773_1280.png":"1280x1628","pp_23637773_1024.png":"1024x1303","pp_23637773_640.png":"640x814","pp_23637773_480.png":"480x611","pp_23637773_340.png":"340x432","pp_23637773_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15410462 Threads: 3 Questions: 3192366896 Slow queries: 7173820 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235828461 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/do-iduce-turisticke-sezone-mozete-loviti-u-lukama-i-marinama-izmedu-mulova-do-solidnih-ulova-1241100 [printLink] => /om/ribolov/do-iduce-turisticke-sezone-mozete-loviti-u-lukama-i-marinama-izmedu-mulova-do-solidnih-ulova-1241100?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 644161 [name] => oprema za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-19 10:52:52 [main_article_id] => 0 [alias] => oprema-za-ribolov [link] => /tag/oprema-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unutarnje pošte [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Do iduće turističke sezone možete loviti u lukama i marinama: Između mulova do solidnih ulova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637596.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Najbolje je loviti s isturenih pozicija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637596.jpg [title] =>

Najbolje je loviti s isturenih pozicija

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637597.jpg [title] =>

Uglavnom se love komarče teške do pola kilograma

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637598.jpg [title] =>

Plovak za do umjereno valovito more

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637599.jpg [title] =>

Cipli su najčešća lovina u pristaništima

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637600.jpg [title] =>

Primamljivanje je vrlo važan dio ribolova u pristaništima

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637673.jpg [title] =>

Ovčica će podjednako rado uzeti i dagnju i bigattina

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637674.jpg [title] =>

Vegeta će dagnje učiniti još primamljivijima

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637675.jpg [title] =>

S minimum pribora može se ostvariti bogat i kvalitetan ulov

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637693.jpg [title] =>

Pristaništa su sada idealne pošte za svaštarsko udičarenje

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/21/23637773.png [title] =>

Ulov treba izmjeriti i nedorasle ribe vratiti u more

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Malo-pomalo na obali i uz nju sve je mirnije, pa je i sve lakše naći kakav kutak za udičarenje s kraja, bez potrebe odlaženja predaleko od mjesta stanovanja. Sve više je i riba koje se vraćaju u plićake, a i one koje ih nisu napuštale sada su dobro raspoložene za ishranu. Najbliže i najdostupnije pošte, ali i najsigurnije te najugodnije za boravak, sada su luke i lučice. To više što je od 1. listopada u njima dopušten ribolov, osim u rijetkim velikim lukama u kojima je trajno zabranjen.

Tunja na motovilu

U lukama i lučicama mogu se ostvariti ulovi brojnih riba, poput špara, cipala, bukava, glavoča..., ali i cjenjenijih riba, kao što su ovčica, šarag, fratar, ušata, čak i lubin te komarča. Zato udičarski ribolov u pristaništima može biti vrlo uzbudljiv i nepredvidiv.

Neočekivano kvalitetan, krupan i obilat ulov može se ostvariti čak i s minimalnom opremom – tunjom na motovilu. Zapravo, taj jednostavni alat je i najprikladniji za svaštarski ribolov među konopima i lancima. Ako se ne namjerava loviti samo jedna od spomenutih riba, pribor je najbolje kompletirati tako da se na motovilo namota najlon debljine 0,35 do 0,45 mm, kako bi se spriječilo nepotrebno mršenje, olakšalo namatanje tunje te omogućilo optimalno osjećanje ugriza ribe.

---

image

Primamljivanje je vrlo važan dio ribolova u pristaništima

---

Tako debeli najlon neće plašiti ribu jer nije u izravnom kontaktu s njom, nego je to završnjak, sistem od tanjeg i podatnijeg najlona ili fluorougljika. Završnjak je moguće izraditi na više načina. Vjerojatno najbolji je poznat kao brk, odnosno zmijski jezik. Čini ga predvez debljine 0,20 do 0,23 mm, najviše 0,25 mm, dužine metar do dva, ovisno o dubini na mjestu ribolova, te dva priveza spojena na kraj predveza. Dužina priveza treba biti različita, jednom od 20 do 30, a drugom 30 do 50 cm. Priveze je najbolje izraditi od nevidljive fluorougljične strune. Ne treba ih raditi od strune tanje od 0,20 mm jer je moguć ulov krupnijih riba. No ne trebaju biti ni deblji od 0,23 mm. Na priveze je najbolje postaviti udice širine luka 8 do 10 mm, obvezno nešto deblje jer neki tanji modeli ne bi izdržali nerijetki napad podlanice ili manjeg ugora.

Kratke udice

Udice trebaju biti kratke i oblika Crystal. Ovisno o dubini i snazi kurenta na mjestu ribolova, loviti se može á volo, bez ili s dodatnim opterećenjem – rascijepanim olovnim kuglicama postavljenim neposredno ili nekoliko centimetara poviše spoja priveza s predvezom. Dodatno opterećenje je neophodno kada se želi loviti na samom dnu. Pribor s olovnicama, što manjom kako ne bi plašila ribu, treba imati malo kraće predveze od onog kojim se lovi slobodnim propadanjem.

---

image

Ovčica će podjednako rado uzeti i dagnju i bigattina

---

Pontoni te sidreni konopi i lanci u lukama i lučicama u većini slučajeva obrasli su dagnjama, pa u ribolov nije neophodno nositi mamce jer je ta školjka univerzlni mamac. No dobro je imati i druge, ponajprije srdelu te crviće. Kod mamčenja dagnje važno je ne obmotati je s puno elastičnom niti, kako mamac ne bi bio nepotrebno tvrd i manje učinkovit. Za noćni ribolov mamce dagnji ne treba obmotavati jer u to doba nema sitnih riba koje bi mogle obrstiti mamac.

Dagnju se može koristiti u kombinaciji s lignjom, na način da se prvo nadjene dagnja na nekih 70 posto udice, na čiji se vrh zatim postavi filet lignje i ostavi da visi jedan do dva centimetra. Taj mamac je dobar zbog više razloga – riba ima mogućnost odabira dražeg zalogaja, udica je skrivenija i dobro napunjena, a prilikom ugriza na viseći dio ješke riba ne osjeća udicu i bez straha guta cijeli mamac. Za razliku od mamca, u ribolov je dobro ponijeti primamu, koja će znatno poboljšati ulov. U početku treba češće primamljivati kako bi se riba privukla. Primamu treba napraviti i plasirati na način koji ovisi o tome u kojem se sloju mora želi loviti.

Labavija tunja

Kad se lovi na mjestima gdje je dubina veća od pet ili šest metara, pribor nije neophodno odbacivati, nego je dovoljno samo spustiti ga niz obrasle lance i konope, koji su savršena staništa i mjesto za hranjenje brojnim ribama. Na takvim mjestima često su veće podlanice i pici, koji se dižu do površine čupkajući crviće i ostalu hranu s obraslih konopa i lanaca.

---

image

Cipli su najčešća lovina u pristaništima

---

U takvom ribolovu nije poželjno držati strunu napetom jer cjenjenije ribe, poput podlanice, pica i fratra, vrlo oprezno ili nikako ne uzimaju mamac na napetoj struni, a njihov se napad jasno očituje i na labavoj tunji.

Za cijenjeni lov pojedinih riba, umjesto svaštarskim, puno je bolje koristiti pribor i tehniku posve prilagođenu ciljanom lovu određene ribe. Tako je komarču, uz lubina najcjenjeniju ribu koja se u sljedećem razdoblju može loviti u pristaništima, najbolje loviti laganim bologneze štapom i plovkom. Ne samo zato što se tim laganim priborom komarče u lukama najlakše ulove, nego i zbog toga što se u pravilu love sitniji primjerci teški do pola kilograma.

---

image

Uglavnom se love komarče teške do pola kilograma

---

Idealan štap za lov manjih komarči u pristaništima je bolognez srednje akcije. Vještiji ribolovci mogu koristiti i šest, čak sedam metara duge. Osim štapa, i rola mora biti lagana, dovoljna je ona veličine 2.000, najviše 3.000. Na kalem role dovoljno je namotati najlonsku strunu debljine tek 0,16 mm, obvezno najbolje kvalitete. Završnjak je dovoljno izraditi od strune debljine 0,12 mm, najbolje od FC, fluorougljika.

Izduženi plovak

S obzirom da se love manji primjerci na relativno maloj dubini i u mirnome moru, dovoljan je plovak nosivosti od tri do najviše pet grama, obvezno klizni kako bi se mogla podešavati dubina lova. Osim vretenastoga, koji je najčešće najbolje rješenje, za ribolov po vjetru i jakom kurentu dobro je imati i rezervni plovak vrlo izduženog, oblika olovke.

Plovak treba montirati na osnovnu strunu, na koju se ispod njega postavlja i otežanje u vidu tri do četiri okrugle rascijepane olovnice. Ukupna težina otežanja ne smije biti veća od 90 posto nosivosti plovka.

---

image

Plovak za do umjereno valovito more

---

Razmak između olovnica treba biti 30 cm. Ako je na mjestu ribolova kurenat izražen, gornja olovnica u nizu treba biti duguljasta i teža od ostalih. Osnovna struna treba završiti najmanjom vrtilicom na koju se vezuje 40 do 60 cm dugi privez s udicom, čija veličina treba biti oko 10 mm, ovisi o vrsti mamca.

Iako se vrlo uspješno može loviti i dagnjom, vjerojatno najbolji, a sigurno najjeftiniji od svih kupovnih specijalnih mamaca za lov komarče u pristaništima je bigattino, crv muhe. No živa kozica najbolje je rješenje kad se žele loviti krupnije podlanice. Odličan mamac su i pelete, koje je sada moguće nabaviti i u specijaliziranim prodavaonicama ribolovne opreme.

Ciljani ribolov

Za ciljani ribolov komarče u pristaništu najvažnije je držati mamac na 10 do 15 centimetara poviše dna. Tako se izbegava zapinjanje na izrazito nečistom terenu, koje u pravilu završava gubitkom dijela opreme, ali i mamac na najbolji način izlaže pogledu podlanice koja se u pristaništu u pravilu hrani na dnu, osim uz zidove, stupove i sidrene lance.

Kad je mamac peleta, nakon mamčenja treba je poprskati vodom pomoću raspršivača kako bi brže tonula i bila manje izložena napadu malih riba.

---

image

S minimum pribora može se ostvariti bogat i kvalitetan ulov

---

Opisanim priborom, mamcima i načinom lova, osim komarče, u pristaništima se lovi i lubin te ovčica, fratar i šarag. Zato što su u ovakvom ribolovu plijen sitnije ribe, bez obzira na vrstu ulov treba premjeriti i, ako je kraći od minimalne dopuštene lovne dužine, vratiti ga u more. Minimalna mjera za komarču je 20 cm, lubina 23 cm, ciple 16, a bataša 20 cm, arbuna 12 cm, fratra, pica i šarga 15 cm.

---

image

Pristaništa su sada idealne pošte za svaštarsko udičarenje

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Najbolje je loviti s isturenih pozicija


Uglavnom se love komarče teške do pola kilograma


Plovak za do umjereno valovito more


Cipli su najčešća lovina u pristaništima


Primamljivanje je vrlo važan dio ribolova u pristaništima


Ovčica će podjednako rado uzeti i dagnju i bigattina


Vegeta će dagnje učiniti još primamljivijima


S minimum pribora može se ostvariti bogat i kvalitetan ulov


Pristaništa su sada idealne pošte za svaštarsko udičarenje


Ulov treba izmjeriti i nedorasle ribe vratiti u more

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/do-iduce-turisticke-sezone-mozete-loviti-u-lukama-i-marinama-izmedu-mulova-do-solidnih-ulova-1241100 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0a744b54b4ebdc59b1233b5b2ae3d67469856d39 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do+idu%C4%87e+turisti%C4%8Dke+sezone+mo%C5%BEete+loviti+u+lukama+i+marinama%3A+Izme%C4%91u+mulova+do+solidnih+ulova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdo-iduce-turisticke-sezone-mozete-loviti-u-lukama-i-marinama-izmedu-mulova-do-solidnih-ulova-1241100 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdo-iduce-turisticke-sezone-mozete-loviti-u-lukama-i-marinama-izmedu-mulova-do-solidnih-ulova-1241100 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unutarnje pošte [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

unutarnje pošteDo iduće turističke sezone možete loviti u lukama i marinama: Između mulova do solidnih ulova

Piše Tekst i snimke: Šime Duvančić
16. studenog 2022. - 08:14

Malo-pomalo na obali i uz nju sve je mirnije, pa je i sve lakše naći kakav kutak za udičarenje s kraja, bez potrebe odlaženja predaleko od mjesta stanovanja. Sve više je i riba koje se vraćaju u plićake, a i one koje ih nisu napuštale sada su dobro raspoložene za ishranu. Najbliže i najdostupnije pošte, ali i najsigurnije te najugodnije za boravak, sada su luke i lučice. To više što je od 1. listopada u njima dopušten ribolov, osim u rijetkim velikim lukama u kojima je trajno zabranjen.

Tunja na motovilu

U lukama i lučicama mogu se ostvariti ulovi brojnih riba, poput špara, cipala, bukava, glavoča..., ali i cjenjenijih riba, kao što su ovčica, šarag, fratar, ušata, čak i lubin te komarča. Zato udičarski ribolov u pristaništima može biti vrlo uzbudljiv i nepredvidiv....

17. svibanj 2024 19:51