stdClass Object ( [id] => 1071599 [title] => Da bismo ulovili zimskog brancina moramo ispoštovati neka osnovna pravila. A način na koji se vodi varalica prava je umjetnost [alias] => da-bismo-ulovili-zimskog-brancina-potrebno-je-ispostovati-neka-osnovna-pravila [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zora i suton na moru oduvijek su umjetnicima i ribolovcima bili jedinstvena inspiracija koja nudi i daje neprocjenjiva iskustva. Obilje boja koje se iz sekunde u sekundu mijenjaju bez obzira bila zima ili ljeto, rajski su prizor za oči.

No, to su i dijelovi dana koje velik broj običnih ljudi, neribolovaca u pravilu propušta, ili ih barem ne uspijeva doživjeti na taj optimalan način. Dapače, najveći broj ljudi zoru prespava, a suton koristi za neke druge aktivnosti koje nemaju veze ni s morem ni s ribolovom.

No, ribolovci kojima nije teško ustati se po mraku, kao ni oni kojima je ribolovni doživljaj sutona na moru daleko ispred napetog praćenja repriziranog televizijskog programa iz udobnosti fotelje, jako dobro znaju na koji način se to kratko razdoblje može najkvalitetnije iskoristiti.

PRIČA NA POLA PUTA

Ponajprije valja znati da život pod morem ima svoj ritam koji je nepromijenjen, praktički od postanka postanka života pod morem.

Plime i oseke se konstantno izmjenjuju, vjetrovi cirkuliraju i pušu u skladu s godišnjim dobima, temperaturnim kolebanjima i sezonskim promjenama, dok sunce izlazi i zalazi na nepromijenjen način i prije svega toga.

U skladu sa svim tim fizičkim promjenama organizmi pod morem pulsiraju ritmom nalik na savršeno ugođen satni mehanizam kod kojega svaki, pa i najsitniji zubac na zupčaniku savršeno naliježe na sljedeći međuprostor drugog zupčanika, kojeg netom što je popunjen dočekuje novi zub u novom međuprostoru.

U tom svijetu, nažalost, nema mjesta za umjetnički doživljaj, jer je to jedna surova sredina u kojoj su glad i nagon za održanjem prioriteti, pa stoga i pokretači svih ciklusa.

Veći organizam proždire manji, a taj hranidbeni lanac počinje na planktonskoj razini i završava najkrupnijim predatorima. U stvari, završava razlagačima, no za nas ribolovce priča o tome prestaje na pola puta, na velikim lovcima koji se hrane onim nešto manjima.

---

image
U rano jutro uvjeti i vidljivosti brzo se mijenjaju
---

STANDARDNA OPREMA

Predatori koji se u ovom zimskom periodu mogu naći uz našu obalu nisu toliko brojni. Tek ih je nekoliko kojima se isplati posvetiti pažnju. Brancini su na prvom mjestu, a za njima odmah i strijelke. Nađe se i pokoja lica, prema jugu škaram, ali su svejedno brancini većini ribolovaca glavna meta.

I premda se brancini oduvijek love na manje-više isti način, ribolovna industrija sa svojim inovativnim projektima, kreiranim na najvišoj industrijskoj razini, pa do onih istesanih u malim manufakturama, povremeno pomiče granice znanja i praktične primjene.

Brancin je vječno gladna lovina koja bi se po toj logici trebala bacati za svime što joj se ponudi, a to, jako dobro znamo, nije uopće tako. Dapače, da bi se brancin u zimskom moru ulovio potrebno je dosta znanja i vještine koji su u pravilu samo posljedica dovoljnog broja izlazaka na more i kvalitetne opremljenosti.

Štap i rola su stvar osobnoga izbora i većina suvremenih spinnerskih modela u potpunosti zadovoljava i pokriva sve što spining zahtijeva. Struna bi trebala biti uprednica, što je moguće tanjega promjera kako ne bi stvarala nepotrebne vibracije koje u snažnim kurentima mogu biti smetnja. Naravno, u smanjivanju promjera ne treba pretjerivati kako se ne bi ugrozilo izvlačenje i spašavanje lovine.

Predvez je obavezno fluorokarbonski, najtanji mogući, opet svakako usklađen s ostatkom opreme. Suvremena ponuda fluorokarbonskih struna svojom ekstremnom nosivošću uistinu pokriva i taj segment jako tankih predveza.

NEKE KALKULACIJE

A varalice su svakako posebna priča, i u toj ih je priči barem pet puta više nego ribolovaca. Iako svaki ribolovac ima svoje favorite, bez obzira na to koriste li se nekakvi wobbleri, silikonci ili zare, dobar dio zimskih pravila na sve njih ima jednak utjecaj.

Prva kalkulacija se odnosi na veličinu. Bez obzira na to koliko bio gladan, pogrešno je misliti da će brancin progutati sve što ugleda. Radoznalost je kod njega i zimi izuzetno jaka, no ne treba zaboraviti da su samo zbog prirođenog opreza veliki brancini i uspjeli narasti tako veliki.

---

image
Dovoljno za iskrenu zimsku radost
---

Osim toga, tu je i izdajnički prozirno zimsko more u kojem se svaka, pa i najmanja mrvica jasno vidi. Upravo su zbog toga realistične imitacije u velikoj prednosti nad svim bezličnim ili loše osmišljenim modelima varalica.

Varalica bi trebala biti dovoljno velika da u kalkulaciji energetskog dobitka riba procijeni kako će energija utrošena na lov biti daleko manja od energije dobivene uspješno okončanim lovom.

No, pored svega toga način na koji će se voditi varalica definitivno je ključan detalj koji će ribu aktivirati i natjerati na napad.

Većina će varalica, bez obzira na to kako ih vodili, biti uočena i brancini će mnoge od njih radoznalo pratiti, ali će ih jako malo napasti.

I najbolja varalica, loše vođena, može donijeti nikakav uspjeh, dok i loša varalica, ako se vodi kako treba, može uloviti ribu.

POLAKO SA ZASTOJIMA

Kod vođenja varalice ne smije se ispustiti iz vida da su temperature u ovo doba godine niske i da je sva riba usporena. Dovoljno je pogledati kako gavuni beživotno miruju u kraju i kako ih je bez neposredne opasnosti teško pokrenuti.

Lovina koju proganjaju svi predatori, pa i brancini, i sada bježi, ali nikada bezglavo, već pomno kalkulirajući oko utroška energije. Naravno, to nijedan plijen ne radi na svjesnoj, nego na nesvjesnoj razini. Čim se nađe na koliko toliko pristojnoj udaljenosti, zastat će i pokušati intenzivnijim disanjem povratiti malo kisika.

Pritom će svakako svog lovca pomno gledati tako da se po potrebi može pravovremeno ponovo dati u bijeg. Osim toga, ni kretanje toga plijena prije napada nije bila bezglava jurnjava.

Upravo zato varalice treba voditi polako i s čestim zastojima. Simuliranje bjegova mora biti takvo da ti bjegovi budu na kratke pruge i još kraćeg daha, što je zapravo simuliranje jedne vrlo prirodne i spontane reakcije koja kod predatora može samo produbiti povjerenje u vlastitu sigurnost i kompletiranje obroka.

---

image
I najbolje varalice ništa ne vrijede ako je vođenje loše
---

Usto bi varalice za brancina trebalo voditi u gornjem sloju mora, jer se površina uvijek ponaša kao zid, svojevrsno ograničenje. Naime, progonjeni plijen nikada ne ide kroz zid. Dolaskom do površine, plijen je satjeran do krajnje granice, nakon čega u pravilu slijedi kratki napad i okončanje lova. Upravo zato dobar dio brancina i krstari u plitkom moru uz samu obalu, gdje mu plijen ne može pobjeći u dubinu.

Plivajuće, sporotonuće i suspending varalice u takvom pristupu su u ogromnoj prednosti nad svim ostalim varalicama.

OKIDAČI I VIDLJIVOST

Plima je također okidač koji budi riblji apetit, pa tu činjenicu mnogi naši ribolovci ciljano koriste. No, postoji još jedan jako bitan okidač, a to je buđenje dana. Naime, brancin je u principu dnevni lovac i noć provodi mirujući i ne hraneći se. Iznimka su brancini koji žive u blizini luka, gdje zbog svjetlosnog zagađenja dan nikada ne prestaje.

No, brancini koji nisu izloženi takvom stresnom podražaju, buđenje dana dočekuju gladni. Posna noć je uzela danak i u zoru brancinima upravlja snažan poriv gladi, toliko jak da će puno lakše i znatno manje obazrivo uzeti većinu toga što im se učini jestivim.

Nažalost, taj period neopreznog i intenzivnog hranjenja ne traje dugo i rezerviran je za zoru, za samo buđenje dana i sitne ribe koja polako i sneno napušta svoja noćna skrovišta u kojima je drhtala od noćnih lovaca.

Dobri spineri spretno koriste taj trenutak, znajući da će za samo pola sata vidljivost postati neusporedivo veća, pa će i oprez brancina porasti, a majstorstvo prezentacije varalica trebati biti najbolje moguće.

Naravno, osim zore, tu je i sumrak u kojem brancini pokušavaju osigurati još koji zalogaj prije duge noći, a što se također može iskoristiti, ako je teren dobro poznat, varalica dobro odabrana, a vještina rutinska.

DISKRETNI PRISTUPI

Brancini, kao i inače posebno oprezne ribe, jako reagiraju na sve iznenadne zvukove i sjene, zbog čega u ovom ribolovu treba biti što je moguće tiši, a što je u mnogim situacijama nemoguća misija.

---

image
Plivajuće inačice kupe slavu
---

Šljunčana žala ili kamenite obale s brojnim odronima, gotovo je nemoguće tiho proći, baš kao što je nemoguće poziciji tiho prići brodom na motorni pogon.

Premda je spining temeljno obalna disciplina, sve je više ribolovaca koji spinaju s plovila. Na nekim pozicijama, poput pojedinih draga u Velebitskom kanalu, dovoljno je brodom prići obali i prepustiti se kurentu koji će barku vući paralelno s obalom i na taj način omogućiti ribolovcu krajnje diskretan pristup i temeljito pretraživanje.

Nažalost, takve su drage zapravo rijetke i većina ribolovaca muku muči s pokušajem takvog pristupa, zbog čega ih se veliki broj okreće panuli puštajući ponekad varalice i dalje od 60 metara iza broda kako bi se što više distancirali i brancinima podvalili lažno povjerenje.

Drugi pak ribolovci, kojih je sve više, koriste bešumna plovila poput kajaka, s kojima maksimalno diskretno mogu prići svim željenim pozicijama te prezentirati svoje varalice na najkvalitetniji mogući način.

I za kraj, dobro bi bilo da one male brancine kojih sada, u ovom zimskom periodu, uz obalu ima puno i koji se često vrlo lakomo bacaju na sve što im se ponudi, vratite u more pa pokušate nadmudriti nekoga koji je prošao malo više škole.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRALJ NA METI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KRALJ NA METI 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-12-16 14:06:07 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-25 09:19:07 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-01-18 12:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403086.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403066.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403056.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403060.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403062.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403064.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403074.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403076.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403078.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403080.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403082.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/16\/12403084.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Uz malo strpljenja i vje\u0161tine na pravoj po\u0161ti...","U rano jutro uvjeti i vidljivosti brzo se mijenjaju","Suton je dao svoje","Zimska zora bila je dare\u017eljiva","Silikonac na zimskoj pla\u017ei","Zimska idila u suton","Be\u0161umna plovila sve su popularnija","Plitko, plitko, jako plitko","Plivaju\u0107e ina\u010dice kupe slavu","Zora je vrh do\u017eivljaja","I najbolje varalice ni\u0161ta ne vrijede ako je vo\u0111enje lo\u0161e","Dovoljno za iskrenu zimsku radost"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_12403086_1920.jpg":"1920x1080","k_12403086_1280.jpg":"1280x1280","k_12403086_1024.jpg":"1024x1024","k_12403086_640.jpg":"640x640","k_12403086_480.jpg":"480x480","k_12403086_340.jpg":"340x340","k_12403086_220.jpg":"220x220","o_12403086_1280.jpg":"1280x960","o_12403086_1024.jpg":"1024x768","o_12403086_640.jpg":"640x480","o_12403086_480.jpg":"480x360","o_12403086_340.jpg":"340x255","o_12403086_220.jpg":"220x165","h_12403086_1280.jpg":"1280x854","h_12403086_1024.jpg":"1024x683","h_12403086_640.jpg":"640x427","h_12403086_480.jpg":"480x320","h_12403086_340.jpg":"340x227","h_12403086_220.jpg":"220x147","pp_12403086_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403086_1024.jpg":"805x1024","pp_12403086_640.jpg":"503x640","pp_12403086_480.jpg":"377x480","pp_12403086_340.jpg":"267x340","pp_12403086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12403066_1920.jpg":"1920x1080","k_12403066_1280.jpg":"1280x1280","k_12403066_1024.jpg":"1024x1024","k_12403066_640.jpg":"640x640","k_12403066_480.jpg":"480x480","k_12403066_340.jpg":"340x340","k_12403066_220.jpg":"220x220","o_12403066_1280.jpg":"1280x960","o_12403066_1024.jpg":"1024x768","o_12403066_640.jpg":"640x480","o_12403066_480.jpg":"480x360","o_12403066_340.jpg":"340x255","o_12403066_220.jpg":"220x165","h_12403066_1280.jpg":"1280x854","h_12403066_1024.jpg":"1024x683","h_12403066_640.jpg":"640x427","h_12403066_480.jpg":"480x320","h_12403066_340.jpg":"340x227","h_12403066_220.jpg":"220x147","pp_12403066_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403066_1024.jpg":"805x1024","pp_12403066_640.jpg":"503x640","pp_12403066_480.jpg":"377x480","pp_12403066_340.jpg":"267x340","pp_12403066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12403056_1920.jpg":"1920x1080","k_12403056_1280.jpg":"1280x1280","k_12403056_1024.jpg":"1024x1024","k_12403056_640.jpg":"640x640","k_12403056_480.jpg":"480x480","k_12403056_340.jpg":"340x340","k_12403056_220.jpg":"220x220","o_12403056_1280.jpg":"1280x1706","o_12403056_1024.jpg":"1024x1365","o_12403056_640.jpg":"640x853","o_12403056_480.jpg":"480x640","o_12403056_340.jpg":"340x453","o_12403056_220.jpg":"220x293","h_12403056_1280.jpg":"1280x854","h_12403056_1024.jpg":"1024x683","h_12403056_640.jpg":"640x427","h_12403056_480.jpg":"480x320","h_12403056_340.jpg":"340x227","h_12403056_220.jpg":"220x147","pp_12403056_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403056_1024.jpg":"805x1024","pp_12403056_640.jpg":"503x640","pp_12403056_480.jpg":"377x480","pp_12403056_340.jpg":"267x340","pp_12403056_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12403060_1920.jpg":"1920x1080","k_12403060_1280.jpg":"1280x1280","k_12403060_1024.jpg":"1024x1024","k_12403060_640.jpg":"640x640","k_12403060_480.jpg":"480x480","k_12403060_340.jpg":"340x340","k_12403060_220.jpg":"220x220","o_12403060_1280.jpg":"1280x1706","o_12403060_1024.jpg":"1024x1365","o_12403060_640.jpg":"640x853","o_12403060_480.jpg":"480x640","o_12403060_340.jpg":"340x453","o_12403060_220.jpg":"220x293","h_12403060_1280.jpg":"1280x854","h_12403060_1024.jpg":"1024x683","h_12403060_640.jpg":"640x427","h_12403060_480.jpg":"480x320","h_12403060_340.jpg":"340x227","h_12403060_220.jpg":"220x147","pp_12403060_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403060_1024.jpg":"805x1024","pp_12403060_640.jpg":"503x640","pp_12403060_480.jpg":"377x480","pp_12403060_340.jpg":"267x340","pp_12403060_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_12403062_1920.jpg":"1920x1080","k_12403062_1280.jpg":"1280x1280","k_12403062_1024.jpg":"1024x1024","k_12403062_640.jpg":"640x640","k_12403062_480.jpg":"480x480","k_12403062_340.jpg":"340x340","k_12403062_220.jpg":"220x220","o_12403062_1280.jpg":"1280x720","o_12403062_1024.jpg":"1024x576","o_12403062_640.jpg":"640x360","o_12403062_480.jpg":"480x270","o_12403062_340.jpg":"340x191","o_12403062_220.jpg":"220x123","h_12403062_1280.jpg":"1280x854","h_12403062_1024.jpg":"1024x683","h_12403062_640.jpg":"640x427","h_12403062_480.jpg":"480x320","h_12403062_340.jpg":"340x227","h_12403062_220.jpg":"220x147","pp_12403062_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403062_1024.jpg":"805x1024","pp_12403062_640.jpg":"503x640","pp_12403062_480.jpg":"377x480","pp_12403062_340.jpg":"267x340","pp_12403062_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12403064_1920.jpg":"1920x1080","k_12403064_1280.jpg":"1280x1280","k_12403064_1024.jpg":"1024x1024","k_12403064_640.jpg":"640x640","k_12403064_480.jpg":"480x480","k_12403064_340.jpg":"340x340","k_12403064_220.jpg":"220x220","o_12403064_1280.jpg":"1280x853","o_12403064_1024.jpg":"1024x682","o_12403064_640.jpg":"640x426","o_12403064_480.jpg":"480x320","o_12403064_340.jpg":"340x226","o_12403064_220.jpg":"220x146","h_12403064_1280.jpg":"1280x854","h_12403064_1024.jpg":"1024x683","h_12403064_640.jpg":"640x427","h_12403064_480.jpg":"480x320","h_12403064_340.jpg":"340x227","h_12403064_220.jpg":"220x147","pp_12403064_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403064_1024.jpg":"805x1024","pp_12403064_640.jpg":"503x640","pp_12403064_480.jpg":"377x480","pp_12403064_340.jpg":"267x340","pp_12403064_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12403074_1920.jpg":"1920x1080","k_12403074_1280.jpg":"1280x1280","k_12403074_1024.jpg":"1024x1024","k_12403074_640.jpg":"640x640","k_12403074_480.jpg":"480x480","k_12403074_340.jpg":"340x340","k_12403074_220.jpg":"220x220","o_12403074_1280.jpg":"1280x960","o_12403074_1024.jpg":"1024x768","o_12403074_640.jpg":"640x480","o_12403074_480.jpg":"480x360","o_12403074_340.jpg":"340x255","o_12403074_220.jpg":"220x165","h_12403074_1280.jpg":"1280x854","h_12403074_1024.jpg":"1024x683","h_12403074_640.jpg":"640x427","h_12403074_480.jpg":"480x320","h_12403074_340.jpg":"340x227","h_12403074_220.jpg":"220x147","pp_12403074_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403074_1024.jpg":"805x1024","pp_12403074_640.jpg":"503x640","pp_12403074_480.jpg":"377x480","pp_12403074_340.jpg":"267x340","pp_12403074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12403076_1920.jpg":"1920x1080","k_12403076_1280.jpg":"1280x1280","k_12403076_1024.jpg":"1024x1024","k_12403076_640.jpg":"640x640","k_12403076_480.jpg":"480x480","k_12403076_340.jpg":"340x340","k_12403076_220.jpg":"220x220","o_12403076_1280.jpg":"1280x960","o_12403076_1024.jpg":"1024x768","o_12403076_640.jpg":"640x480","o_12403076_480.jpg":"480x360","o_12403076_340.jpg":"340x255","o_12403076_220.jpg":"220x165","h_12403076_1280.jpg":"1280x854","h_12403076_1024.jpg":"1024x683","h_12403076_640.jpg":"640x427","h_12403076_480.jpg":"480x320","h_12403076_340.jpg":"340x227","h_12403076_220.jpg":"220x147","pp_12403076_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403076_1024.jpg":"805x1024","pp_12403076_640.jpg":"503x640","pp_12403076_480.jpg":"377x480","pp_12403076_340.jpg":"267x340","pp_12403076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12403078_1920.jpg":"1920x1080","k_12403078_1280.jpg":"1280x1280","k_12403078_1024.jpg":"1024x1024","k_12403078_640.jpg":"640x640","k_12403078_480.jpg":"480x480","k_12403078_340.jpg":"340x340","k_12403078_220.jpg":"220x220","o_12403078_1280.jpg":"1280x960","o_12403078_1024.jpg":"1024x768","o_12403078_640.jpg":"640x480","o_12403078_480.jpg":"480x360","o_12403078_340.jpg":"340x255","o_12403078_220.jpg":"220x165","h_12403078_1280.jpg":"1280x854","h_12403078_1024.jpg":"1024x683","h_12403078_640.jpg":"640x427","h_12403078_480.jpg":"480x320","h_12403078_340.jpg":"340x227","h_12403078_220.jpg":"220x147","pp_12403078_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403078_1024.jpg":"805x1024","pp_12403078_640.jpg":"503x640","pp_12403078_480.jpg":"377x480","pp_12403078_340.jpg":"267x340","pp_12403078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1378","hd_12403080_1920.jpg":"1920x1080","k_12403080_1280.jpg":"1280x1280","k_12403080_1024.jpg":"1024x1024","k_12403080_640.jpg":"640x640","k_12403080_480.jpg":"480x480","k_12403080_340.jpg":"340x340","k_12403080_220.jpg":"220x220","o_12403080_1280.jpg":"1280x918","o_12403080_1024.jpg":"1024x734","o_12403080_640.jpg":"640x459","o_12403080_480.jpg":"480x344","o_12403080_340.jpg":"340x244","o_12403080_220.jpg":"220x157","h_12403080_1280.jpg":"1280x854","h_12403080_1024.jpg":"1024x683","h_12403080_640.jpg":"640x427","h_12403080_480.jpg":"480x320","h_12403080_340.jpg":"340x227","h_12403080_220.jpg":"220x147","pp_12403080_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403080_1024.jpg":"805x1024","pp_12403080_640.jpg":"503x640","pp_12403080_480.jpg":"377x480","pp_12403080_340.jpg":"267x340","pp_12403080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1353","hd_12403082_1920.jpg":"1920x1080","k_12403082_1280.jpg":"1280x1280","k_12403082_1024.jpg":"1024x1024","k_12403082_640.jpg":"640x640","k_12403082_480.jpg":"480x480","k_12403082_340.jpg":"340x340","k_12403082_220.jpg":"220x220","o_12403082_1280.jpg":"1280x902","o_12403082_1024.jpg":"1024x721","o_12403082_640.jpg":"640x451","o_12403082_480.jpg":"480x338","o_12403082_340.jpg":"340x239","o_12403082_220.jpg":"220x155","h_12403082_1280.jpg":"1280x854","h_12403082_1024.jpg":"1024x683","h_12403082_640.jpg":"640x427","h_12403082_480.jpg":"480x320","h_12403082_340.jpg":"340x227","h_12403082_220.jpg":"220x147","pp_12403082_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403082_1024.jpg":"805x1024","pp_12403082_640.jpg":"503x640","pp_12403082_480.jpg":"377x480","pp_12403082_340.jpg":"267x340","pp_12403082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1327","hd_12403084_1920.jpg":"1920x1080","k_12403084_1280.jpg":"1280x1280","k_12403084_1024.jpg":"1024x1024","k_12403084_640.jpg":"640x640","k_12403084_480.jpg":"480x480","k_12403084_340.jpg":"340x340","k_12403084_220.jpg":"220x220","o_12403084_1280.jpg":"1280x884","o_12403084_1024.jpg":"1024x707","o_12403084_640.jpg":"640x442","o_12403084_480.jpg":"480x331","o_12403084_340.jpg":"340x234","o_12403084_220.jpg":"220x152","h_12403084_1280.jpg":"1280x854","h_12403084_1024.jpg":"1024x683","h_12403084_640.jpg":"640x427","h_12403084_480.jpg":"480x320","h_12403084_340.jpg":"340x227","h_12403084_220.jpg":"220x147","pp_12403084_1280.jpg":"1006x1280","pp_12403084_1024.jpg":"805x1024","pp_12403084_640.jpg":"503x640","pp_12403084_480.jpg":"377x480","pp_12403084_340.jpg":"267x340","pp_12403084_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15162375 Threads: 2 Questions: 3166538985 Slow queries: 7088579 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235281632 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/da-bismo-ulovili-zimskog-brancina-potrebno-je-ispostovati-neka-osnovna-pravila-1071599 [printLink] => /om/ribolov/da-bismo-ulovili-zimskog-brancina-potrebno-je-ispostovati-neka-osnovna-pravila-1071599?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650700 [name] => kako loviti brancine zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-brancine-zimi [link] => /tag/kako-loviti-brancine-zimi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650701 [name] => kako loviti lubine zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lubine-zimi [link] => /tag/kako-loviti-lubine-zimi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650702 [name] => koje ribe loviti zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => koje-ribe-loviti-zimi [link] => /tag/koje-ribe-loviti-zimi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650703 [name] => varalice za brancine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-brancine [link] => /tag/varalice-za-brancine ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650704 [name] => kojom opremom loviti brancine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => kojom-opremom-loviti-brancine [link] => /tag/kojom-opremom-loviti-brancine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRALJ NA METI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Da bismo ulovili zimskog brancina moramo ispoštovati neka osnovna pravila. A način na koji se vodi varalica prava je umjetnost [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-57-10-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403086.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Uz malo strpljenja i vještine na pravoj pošti... [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403086.jpg [title] => Boris BulićUz malo strpljenja i vještine na pravoj pošti... ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403066.jpg [title] => U rano jutro uvjeti i vidljivosti brzo se mijenjaju ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403056.jpg [title] => Suton je dao svoje ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403060.jpg [title] => Zimska zora bila je darežljiva ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403062.jpg [title] => Silikonac na zimskoj plaži ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403064.jpg [title] => Zimska idila u suton ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403074.jpg [title] => Bešumna plovila sve su popularnija ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403076.jpg [title] => Plitko, plitko, jako plitko ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403078.jpg [title] => Plivajuće inačice kupe slavu ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403080.jpg [title] => Zora je vrh doživljaja ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403082.jpg [title] => I najbolje varalice ništa ne vrijede ako je vođenje loše ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/16/12403084.jpg [title] => Dovoljno za iskrenu zimsku radost ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zora i suton na moru oduvijek su umjetnicima i ribolovcima bili jedinstvena inspiracija koja nudi i daje neprocjenjiva iskustva. Obilje boja koje se iz sekunde u sekundu mijenjaju bez obzira bila zima ili ljeto, rajski su prizor za oči.

No, to su i dijelovi dana koje velik broj običnih ljudi, neribolovaca u pravilu propušta, ili ih barem ne uspijeva doživjeti na taj optimalan način. Dapače, najveći broj ljudi zoru prespava, a suton koristi za neke druge aktivnosti koje nemaju veze ni s morem ni s ribolovom.

No, ribolovci kojima nije teško ustati se po mraku, kao ni oni kojima je ribolovni doživljaj sutona na moru daleko ispred napetog praćenja repriziranog televizijskog programa iz udobnosti fotelje, jako dobro znaju na koji način se to kratko razdoblje može najkvalitetnije iskoristiti.

PRIČA NA POLA PUTA

Ponajprije valja znati da život pod morem ima svoj ritam koji je nepromijenjen, praktički od postanka postanka života pod morem.

Plime i oseke se konstantno izmjenjuju, vjetrovi cirkuliraju i pušu u skladu s godišnjim dobima, temperaturnim kolebanjima i sezonskim promjenama, dok sunce izlazi i zalazi na nepromijenjen način i prije svega toga.

U skladu sa svim tim fizičkim promjenama organizmi pod morem pulsiraju ritmom nalik na savršeno ugođen satni mehanizam kod kojega svaki, pa i najsitniji zubac na zupčaniku savršeno naliježe na sljedeći međuprostor drugog zupčanika, kojeg netom što je popunjen dočekuje novi zub u novom međuprostoru.

U tom svijetu, nažalost, nema mjesta za umjetnički doživljaj, jer je to jedna surova sredina u kojoj su glad i nagon za održanjem prioriteti, pa stoga i pokretači svih ciklusa.

Veći organizam proždire manji, a taj hranidbeni lanac počinje na planktonskoj razini i završava najkrupnijim predatorima. U stvari, završava razlagačima, no za nas ribolovce priča o tome prestaje na pola puta, na velikim lovcima koji se hrane onim nešto manjima.

---

image
U rano jutro uvjeti i vidljivosti brzo se mijenjaju
---

STANDARDNA OPREMA

Predatori koji se u ovom zimskom periodu mogu naći uz našu obalu nisu toliko brojni. Tek ih je nekoliko kojima se isplati posvetiti pažnju. Brancini su na prvom mjestu, a za njima odmah i strijelke. Nađe se i pokoja lica, prema jugu škaram, ali su svejedno brancini većini ribolovaca glavna meta.

I premda se brancini oduvijek love na manje-više isti način, ribolovna industrija sa svojim inovativnim projektima, kreiranim na najvišoj industrijskoj razini, pa do onih istesanih u malim manufakturama, povremeno pomiče granice znanja i praktične primjene.

Brancin je vječno gladna lovina koja bi se po toj logici trebala bacati za svime što joj se ponudi, a to, jako dobro znamo, nije uopće tako. Dapače, da bi se brancin u zimskom moru ulovio potrebno je dosta znanja i vještine koji su u pravilu samo posljedica dovoljnog broja izlazaka na more i kvalitetne opremljenosti.

Štap i rola su stvar osobnoga izbora i većina suvremenih spinnerskih modela u potpunosti zadovoljava i pokriva sve što spining zahtijeva. Struna bi trebala biti uprednica, što je moguće tanjega promjera kako ne bi stvarala nepotrebne vibracije koje u snažnim kurentima mogu biti smetnja. Naravno, u smanjivanju promjera ne treba pretjerivati kako se ne bi ugrozilo izvlačenje i spašavanje lovine.

Predvez je obavezno fluorokarbonski, najtanji mogući, opet svakako usklađen s ostatkom opreme. Suvremena ponuda fluorokarbonskih struna svojom ekstremnom nosivošću uistinu pokriva i taj segment jako tankih predveza.

NEKE KALKULACIJE

A varalice su svakako posebna priča, i u toj ih je priči barem pet puta više nego ribolovaca. Iako svaki ribolovac ima svoje favorite, bez obzira na to koriste li se nekakvi wobbleri, silikonci ili zare, dobar dio zimskih pravila na sve njih ima jednak utjecaj.

Prva kalkulacija se odnosi na veličinu. Bez obzira na to koliko bio gladan, pogrešno je misliti da će brancin progutati sve što ugleda. Radoznalost je kod njega i zimi izuzetno jaka, no ne treba zaboraviti da su samo zbog prirođenog opreza veliki brancini i uspjeli narasti tako veliki.

---

image
Dovoljno za iskrenu zimsku radost
---

Osim toga, tu je i izdajnički prozirno zimsko more u kojem se svaka, pa i najmanja mrvica jasno vidi. Upravo su zbog toga realistične imitacije u velikoj prednosti nad svim bezličnim ili loše osmišljenim modelima varalica.

Varalica bi trebala biti dovoljno velika da u kalkulaciji energetskog dobitka riba procijeni kako će energija utrošena na lov biti daleko manja od energije dobivene uspješno okončanim lovom.

No, pored svega toga način na koji će se voditi varalica definitivno je ključan detalj koji će ribu aktivirati i natjerati na napad.

Većina će varalica, bez obzira na to kako ih vodili, biti uočena i brancini će mnoge od njih radoznalo pratiti, ali će ih jako malo napasti.

I najbolja varalica, loše vođena, može donijeti nikakav uspjeh, dok i loša varalica, ako se vodi kako treba, može uloviti ribu.

POLAKO SA ZASTOJIMA

Kod vođenja varalice ne smije se ispustiti iz vida da su temperature u ovo doba godine niske i da je sva riba usporena. Dovoljno je pogledati kako gavuni beživotno miruju u kraju i kako ih je bez neposredne opasnosti teško pokrenuti.

Lovina koju proganjaju svi predatori, pa i brancini, i sada bježi, ali nikada bezglavo, već pomno kalkulirajući oko utroška energije. Naravno, to nijedan plijen ne radi na svjesnoj, nego na nesvjesnoj razini. Čim se nađe na koliko toliko pristojnoj udaljenosti, zastat će i pokušati intenzivnijim disanjem povratiti malo kisika.

Pritom će svakako svog lovca pomno gledati tako da se po potrebi može pravovremeno ponovo dati u bijeg. Osim toga, ni kretanje toga plijena prije napada nije bila bezglava jurnjava.

Upravo zato varalice treba voditi polako i s čestim zastojima. Simuliranje bjegova mora biti takvo da ti bjegovi budu na kratke pruge i još kraćeg daha, što je zapravo simuliranje jedne vrlo prirodne i spontane reakcije koja kod predatora može samo produbiti povjerenje u vlastitu sigurnost i kompletiranje obroka.

---

image
I najbolje varalice ništa ne vrijede ako je vođenje loše
---

Usto bi varalice za brancina trebalo voditi u gornjem sloju mora, jer se površina uvijek ponaša kao zid, svojevrsno ograničenje. Naime, progonjeni plijen nikada ne ide kroz zid. Dolaskom do površine, plijen je satjeran do krajnje granice, nakon čega u pravilu slijedi kratki napad i okončanje lova. Upravo zato dobar dio brancina i krstari u plitkom moru uz samu obalu, gdje mu plijen ne može pobjeći u dubinu.

Plivajuće, sporotonuće i suspending varalice u takvom pristupu su u ogromnoj prednosti nad svim ostalim varalicama.

OKIDAČI I VIDLJIVOST

Plima je također okidač koji budi riblji apetit, pa tu činjenicu mnogi naši ribolovci ciljano koriste. No, postoji još jedan jako bitan okidač, a to je buđenje dana. Naime, brancin je u principu dnevni lovac i noć provodi mirujući i ne hraneći se. Iznimka su brancini koji žive u blizini luka, gdje zbog svjetlosnog zagađenja dan nikada ne prestaje.

No, brancini koji nisu izloženi takvom stresnom podražaju, buđenje dana dočekuju gladni. Posna noć je uzela danak i u zoru brancinima upravlja snažan poriv gladi, toliko jak da će puno lakše i znatno manje obazrivo uzeti većinu toga što im se učini jestivim.

Nažalost, taj period neopreznog i intenzivnog hranjenja ne traje dugo i rezerviran je za zoru, za samo buđenje dana i sitne ribe koja polako i sneno napušta svoja noćna skrovišta u kojima je drhtala od noćnih lovaca.

Dobri spineri spretno koriste taj trenutak, znajući da će za samo pola sata vidljivost postati neusporedivo veća, pa će i oprez brancina porasti, a majstorstvo prezentacije varalica trebati biti najbolje moguće.

Naravno, osim zore, tu je i sumrak u kojem brancini pokušavaju osigurati još koji zalogaj prije duge noći, a što se također može iskoristiti, ako je teren dobro poznat, varalica dobro odabrana, a vještina rutinska.

DISKRETNI PRISTUPI

Brancini, kao i inače posebno oprezne ribe, jako reagiraju na sve iznenadne zvukove i sjene, zbog čega u ovom ribolovu treba biti što je moguće tiši, a što je u mnogim situacijama nemoguća misija.

---

image
Plivajuće inačice kupe slavu
---

Šljunčana žala ili kamenite obale s brojnim odronima, gotovo je nemoguće tiho proći, baš kao što je nemoguće poziciji tiho prići brodom na motorni pogon.

Premda je spining temeljno obalna disciplina, sve je više ribolovaca koji spinaju s plovila. Na nekim pozicijama, poput pojedinih draga u Velebitskom kanalu, dovoljno je brodom prići obali i prepustiti se kurentu koji će barku vući paralelno s obalom i na taj način omogućiti ribolovcu krajnje diskretan pristup i temeljito pretraživanje.

Nažalost, takve su drage zapravo rijetke i većina ribolovaca muku muči s pokušajem takvog pristupa, zbog čega ih se veliki broj okreće panuli puštajući ponekad varalice i dalje od 60 metara iza broda kako bi se što više distancirali i brancinima podvalili lažno povjerenje.

Drugi pak ribolovci, kojih je sve više, koriste bešumna plovila poput kajaka, s kojima maksimalno diskretno mogu prići svim željenim pozicijama te prezentirati svoje varalice na najkvalitetniji mogući način.

I za kraj, dobro bi bilo da one male brancine kojih sada, u ovom zimskom periodu, uz obalu ima puno i koji se često vrlo lakomo bacaju na sve što im se ponudi, vratite u more pa pokušate nadmudriti nekoga koji je prošao malo više škole.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Uz malo strpljenja i vještine na pravoj pošti...

U rano jutro uvjeti i vidljivosti brzo se mijenjaju

Suton je dao svoje

Zimska zora bila je darežljiva

Silikonac na zimskoj plaži

Zimska idila u suton

Bešumna plovila sve su popularnija

Plitko, plitko, jako plitko

Plivajuće inačice kupe slavu

Zora je vrh doživljaja

I najbolje varalice ništa ne vrijede ako je vođenje loše

Dovoljno za iskrenu zimsku radost
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/da-bismo-ulovili-zimskog-brancina-potrebno-je-ispostovati-neka-osnovna-pravila-1071599 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c25321d8d33edf26d59a1face596e01f7e7b1c21 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Da+bismo+ulovili+zimskog+brancina+moramo+ispo%C5%A1tovati+neka+osnovna+pravila.+A+na%C4%8Din+na+koji+se+vodi+varalica+prava+je+umjetnost&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fda-bismo-ulovili-zimskog-brancina-potrebno-je-ispostovati-neka-osnovna-pravila-1071599 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fda-bismo-ulovili-zimskog-brancina-potrebno-je-ispostovati-neka-osnovna-pravila-1071599 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRALJ NA METI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

KRALJ NA METIDa bismo ulovili zimskog brancina moramo ispoštovati neka osnovna pravila. A način na koji se vodi varalica prava je umjetnost

Piše Boris Bulić
18. siječnja 2021. - 13:37

Zora i suton na moru oduvijek su umjetnicima i ribolovcima bili jedinstvena inspiracija koja nudi i daje neprocjenjiva iskustva. Obilje boja koje se iz sekunde u sekundu mijenjaju bez obzira bila zima ili ljeto, rajski su prizor za oči.

No, to su i dijelovi dana koje velik broj običnih ljudi, neribolovaca u pravilu propušta, ili ih barem ne uspijeva doživjeti na taj optimalan način. Dapače, najveći broj ljudi zoru prespava, a suton koristi za neke druge aktivnosti koje nemaju veze ni s morem ni s ribolovom.

No, ribolovci kojima nije teško ustati se po mraku, kao ni oni kojima je ribolovni doživljaj sutona na moru daleko ispred napetog praćenja repriziranog televizijskog programa iz udobnosti fotelje, jako dobro znaju na koji način se to kratko razdoblje može najkvalitetnije...

14. svibanj 2024 22:57