stdClass Object ( [id] => 1222650 [title] => Četiri tehnike za ušate: njihov lov je dinamičan i temperamentan, a još ako imate sreće pa naletite na one velike... [alias] => cetiri-tehnike-za-usate-njihov-lov-je-dinamican-i-temperamentan-a-jos-ako-naletite-na-velike [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dani su još uvijek topli i uglavnom neugodni za nekakav obalni lov, no zato su noći potpuno drukčije. Čim sunce zađe, istaknute pozicije popunjavaju se ribolovcima.

Tim su ribolovcima na meti mnoge ribe, no jednu od posebno atraktivnih često se jasno može čuti, puno prije nego se prva ulovi. Odaju je pljuskanja po površini mora, koja su posljedica njezinih izlijetanja za neopreznim gavunima koji su joj najdraži plijen.

Neupućeni prolaznici zastaju pokušavajući pogledom prosvrdlati tamu sumraka ili noći nastojeći tako ugledati i otkriti uzročnika tih zvukova, no većina ribolovaca u tim zvucima prepoznaje ušatu. Nažalost, premda se može i ciljano loviti, mnogima je samo usputna i slučajna lovina.

A poznavajući neke njezine osnovne navike i fizičke predispozicije, nije teško složiti adekvatan pribor i upustiti se u izazovan ribolov na ovu opreznu, ali uvijek atraktivnu vrstu.

OPREZNA I PLAHA

Da bismo je ciljano lovili, valja znati da je ušata riba koja se drži jata, ali je često nalazimo i kao samotara. Iako je najbrojnija do 30 metara, zalazi i do 70 metara dubine.

Prisutna je duž cijele naše obale, no najbrojnija je oko obala vanjskih otoka. Nalazimo je i dalje od obale, ali tada u pravilu uvijek uz brakove. Ponekad je možemo naći zavučenu u škrapama, gdje se zavlači bježeći pred gofom ili zubacem, svojim najvećim neprijateljima.

Ušata bira hridinasta dna obrasla posidonijom, pri čemu se drži sredine dna, što bi rekli u pola mora, dok noću u sigurnosti tame doplivava i pod samu površinu.

---

image

Vilice su snažne, predatorske

---

Premda je znatno češća s vanjskih strana lukobrana, ponekad zalazi i u lučice, ali samo ako je more u njima čisto, tako da je donekle možemo smatrati i biološkim indikatorom čistoga mora. Danju se drži ili u duboko zaklonjenim sjenovitim procijepima ili je pak povučena od obale, no noću se može naći u samom kraju, što u ovo doba godine raduje sve obalne ribolovce.

TUNJICOM IZ RUKE

Zbog svoje brojnosti ušata se može uspješno loviti raznim alatima, no svi sportski ribolovci koji su se okušali u lovu na ovu ribu znaju da je uloviti i nije tako lako. Naime, ušata je izrazito osjetljiva na debljinu i vidljivost najlona, pa je korištenje fluorokarbona u formiranju predveza imperativ koji se ne može i ne smije zaobići.

No, i uz najtanji fluorokarbon, dnevni lov ušata udicom je misija kojom se mogu baviti samo najiskusniji ribolovci. Ipak, unatoč svom tom njezinu oprezu i nepovjerenju, ušatu se može loviti na nekoliko relativno jednostavnih načina

Jedan od najstarijih i najobičnijih, a po mnogima i najatraktivnijih načina je lov omecem lake konstrukcije ili, kako bi to po domaći rekli, tunjicom, s rive ili barke.

Pribor za ovakav ribolov se jednostavno slaže. Na motovilo je dovoljno namotati tridesetak metara najlonskog monofila promjera 0,20 milimetara, na čijem se kraju, preko najmanjeg običnog ili trokrakog zogulina, vezuju dva brka promjera 0,18 milimetara nejednake duljine, naoružana tankim žičanim udicama tipa Crystal, ili nekim drugim sličnog oblika i dužeg vrata, širine luka do 7 milimetara.

Ako je na mjestu na kojem lovimo ušate kurenat jak, tada se neposredno iznad spoja prama može postaviti i mala sačmasta olovnica. Time ćemo djelomično neutralizirati i usporiti kurenat i dobiti na dometu.

---

image

Malo smo se zaigrali

---

No, dodavanje olovnice ima i svoju negativnu stranu. Naime, zbog veće težine sistem će brže tonuti što u ovakvom ribolovu nikako nije cilj, a zbog čega takva otežanja zapravo treba što je moguće više izbjegavati.

Ovako formiran sistem se uvijek ješka bogatim ješkama i izbacuje širokim pokretom ruke, što je moguće dalje od sebe. Nakon što padne na površinu mora, sistem polako propada kroz slojeve gdje ga, ako je pozicija pogođena, čekaju ušate.

Ako su prisutne u lovnoj zoni, ušate će ponuđenu ješku gotovo trenutno napasti. Potez će biti nedvosmislen i silovit, a borba u izvlačenju dinamična i temperamentna. Ušata je snažan borac koji do posljednjeg trenutka borbe pruža jak i respektabilan otpor.

Za vrijeme izvlačenja ušata cijelo vrijeme svojim oštrim zubima pokušava pregristi strunu, što borbu čini još neizvjesnijom. Naravno, spretnost ribolovca, koji strunu treba po potrebi propuštati kroz prste i isto tako po potrebi energično zadržavati, u ovakvom lovu dolazi do punog izražaja. Upravo zato ova tek naizgled jednostavna tehnika stavlja na ispit znanja i vještine svakog ribolovca.

ŠTAPOM SAMO NAPETO

Suvremena verzija opisnog načina podrazumijeva korištenje štapa i role, s tim da se lov može odvijati na način gotovo identičan lovu tunjicom ili pak pomoću plovka.

Bez obzira za kakvu se verziju odlučili, štap ne bi trebao biti kraći od tri metra. Bolognese ili match model će biti više nego dobar izbor, ali jednako tako može poslužiti i bilo koji drugi lakši model vršne progresivne akcije, težine izbačaja ne preko 30 grama.

Rola može biti bilo koja manja, usklađena s težinom i dužinom štapa, prijenosa barem 5:1, pri čemu kapacitet ne treba biti iznad 0,25 mm/100 m.

---

image

Premda najčešće napada s repa, ponekad napadne i po boku, kao ovog wobblera

---

Ako lovimo bez plovka, postupak je identičan lovu tunjicom preko prsta, s tim da aktivnost riba i trzaje detektiramo napinjanjem strune i savijanjem vrha. Upravo zato, nakon zabacivanja sistema u more, strunu treba zategnuti i održavati je napetom kako bismo na vrijeme uočili napinjanje i po potrebi kontrirali.

Sistem treba pustiti da polagano tone, ali ne dublje od pet do šest metara. Ako se ne dobije griz u samom tonjenju, tada sistem treba polako privlačiti sebi.

Ako se pak naiđe na ribu, u sljedećem zabačaju je treba potražiti na istoj ili malo većoj daljini, ali nešto bliže površini, jer se ušate u hranjenju dižu bliže površini.

Budući da se ovakav lov iz sutona zna protegnuti na noć, idealno je imati na vršnom segmentu štapa montiranu starletu koja će nam pomoći u detekciji griza i pravovremenoj kontri.

PLOVAK SA STARLETOM

Ako se, pak, odlučite za lov plovkom, tada odberite plovak koji može primiti starletu. Budući da se lovna zona ponekad nalazi i na pet do šest metara ispod površine, idealni su plovci klizne izvedbe. S kliznim plovcima se može loviti na većim dubinama, pri čemu je prilikom zabacivanja plovak neposredno uz predvez, a što omogućuje lakše i preciznije zabacivanje.

---

image

Spinning ribolikim silikoncima na suho izvlači krupnije komade

---

Olovno opterećenje na predvezu ne bi trebalo biti iznad 5 grama što, naravno, mora biti usklađeno s nosivošću plovka. Predvez se formira identično kao i kod opisanog lova tunjicom, od dvije prame nejednake dužine.

Griz ušate se na plovku jasno vidi. Ušate u trzanju plovak potpuno potapaju bez ikakvih prethodnih čupkanja ili zanošenja, tako da nema nikakvih dvojbi oko pravovremene kontre. Kontrirati treba energično, oštrom širokom kontrom, i to baš na svako potapanje plovka.

Ako nije došlo do kačenja, prije izvlačenja je potrebno malo pričekati, jer se ušate u pravilu vraćaju po još. Naravno, ako na udicama još uvijek ima nečega. Osim toga, svjetlo starlete također ima privlačnu moć nad ovim noćnim lovcem.

DINAMIČNI SPINNING

Osim opisanim sistemima, ušate se uspješno mogu loviti i varalicama, što je svakom zagriženom spinneru izniman užitak. Naime, u lovu ušata se u pravilu koristi light spin oprema, zbog čega lov postaje posebno zanimljiv.

Veličina i oblik varalica trebaju biti prilagođeni veličini riba i njihovoj omiljenoj hrani gavunima. Od tvrdih varalica najuspješniji su mali modeli do pet centimetara dužine, idealno neutralne iliti suspending izvedbe, među kojima prvo mjesto zauzimaju svi minnow modeli.

---

image

Ušata je temperamentan borac do samog kraja

---

Osim minnow wobblera, vrlo su se uspješnima pokazali i silikonci ribolikih, ali i crvolikih formi. Silikonci se montiraju na jigg udice klasičnom montažom, tako da vrh udice izlazi na leđima, a povlače se uz kratke i oštre trzaje neposredno pod površinom.

Ako se lovi dužim silikoncima, tada je potrebno postaviti još jednu udicu u repni dio, jer ušate rado napadaju upravo s repa tako da silikonci često ostaju upravo bez tog dijela tijela.

Iako rijetki spinneri koriste potezanke, streamere, lov ušata ovim mušičarskim varalicama može biti vrlo uspješan. Povlače se jednako kao silikonci, a izbor boja i niti od kojih je sastavljena suknjica ovih varalica stvar je osobnih kreatorskih sposobnosti. Za koju se god boju i dezen odlučili, ako se držite dužine do 5 centimetara, praktički ne možete pogriješiti.

JEDE SVE

Ušata će u svom lovu napasti sve što sliči na hranu, a ono što je dovoljno sitno, odmah će beskompromisno gutati, tako da je paleta mamaca uistinu vrlo široka. Mogu se koristiti gotovo sve ješke morsko-animalnog porijekla, no najboljima su se pokazala crijeva srdele, crvići, dagnje, komadi srdela te kozice.

Jednako uspješno se mogu koristiti i razne pasture, umiješene od kruha, sira i ribljih dodataka. Najvažnije je samo da ješka bude dovoljno uočljiva i veličinom primjerena lovini kako bi izbjegli promašaje.

Idealno je da u zabačaju ješka na površinu mora padne, bučno što će svakako privući pozornost svega što pod morem lovi, pa onda pozornost ušata, sigurno.

---

image

U obalnom lovu često se mogu naći u sjeni ozidanih lučkih obala

---

Naravno, najuspješnija ješka, posebno za velike ušate je živi gavun koji se može ješkati doslovno na bilo koji poznati način. Ušata ga uvijek guta cijeloga, tako da se s montažom ove ješke ne može pogriješiti.

A ako imate priliku loviti u društvu, onda je poželjno da jedan pribor uvijek bude u moru. Naime, na taj se način jato najlakše može zadržati u mjestu. Izbacivanje rastresite brume u lovnu zonu, idealno pod noge, isto tako može biti od velike pomoći u privlačenju i zadržavanju jata.

A s obzirom na mjesečeve mijene, ribolov ušata udicom je najproduktivniji prije i poslije punog mjeseca. Naravno, upravo u ovo doba godine, što znači da ne treba gubiti vrijeme. Uzmite svoj omiljeni pribor u ruke i pravo na rivu jer noć je kratka, a ušate jako gladne.

A kada je ulovite, u čišćenju obavezno uklonite crnu pokožicu s unutrašnje strane trbušne duplje kako meso ne bi poprimilo gorak okus.

---

OSOBNA KARTA

Ušata (Oblada melanura, Linnaeus, 1758.) riba je iz porodice ljuskavki (Sparidae). Može narasti do 34 cm dužine i težiti do 0,60 kg. Prosječna lovna težina iznosi 0,10 kilograma. Ima blago ovalno, bočno stisnuto tijelo, s dobro razvijenim perajama, što odaje okretnog i brzog plivača. Na relativno maloj glavi ističu se krupne oči.

Usta su mala, naoružana sitnim i oštrim zubima. Donja čeljust je u odnosu na gornju malo isturena. Unatoč slabije razvijenoj čeljusti, vrlo agresivno i temperamentno napada plijen, uglavnom sitnu plavu ribu koju pronalazi na rubu, a često i u najjačem kurentu. Kad kurenat nije izražen ili ga nema, ušate krstare lovnim područjem tražeći hranu. Po prirodi su proždrljive i grabežljive ribe.

Kobaltnomodra boja prema trbuhu prelazi u srebrnobijelu. Duž tijela ima niz tamnijih prugica, paralelnih s istaknutom i jasno vidljivom bočnom linijom. Korijen repne peraje je svjetlije, gotovo bijelo obojan, s karakterističnim crnim sedlom u sredini. Može doživjeti 12 godina.​ Ušate su odvojenog spola, no neki su primjerci protoginični.​

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OŠTRI ZUBIĆI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OŠTRI ZUBIĆI 2 0 9946 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-08 10:54:55 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Luka Morožin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-09 06:01:30 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-09-09 05:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 133 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/08\/22493700.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/22493696.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/22493708.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/22493718.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/22493726.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/22493728.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/22493730.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Moro\u017ein","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na dagnju \u0161kolski zaka\u010dena podnevna u\u0161ata<\/p>","

Premda naj\u010de\u0161\u0107e napada s repa, ponekad napadne i po boku, kao ovog wobblera<\/em><\/p>","

Vilice su sna\u017ene, predatorske<\/p>","

Spinning<\/em> ribolikim silikoncima na suho izvla\u010di krupnije komade<\/p>","

Malo smo se zaigrali<\/p>","

U\u0161ata je temperamentan borac do samog kraja<\/p>","

U obalnom lovu \u010desto se mogu na\u0107i u sjeni ozidanih lu\u010dkih obala<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_22493700_1920.jpg":"1920x1080","k_22493700_1280.jpg":"1280x1280","k_22493700_1024.jpg":"1024x1024","k_22493700_640.jpg":"640x640","k_22493700_480.jpg":"480x480","k_22493700_340.jpg":"340x340","k_22493700_220.jpg":"220x220","o_22493700_1280.jpg":"1280x960","o_22493700_1024.jpg":"1024x768","o_22493700_640.jpg":"640x480","o_22493700_480.jpg":"480x360","o_22493700_340.jpg":"340x255","o_22493700_220.jpg":"220x165","h_22493700_1280.jpg":"1280x854","h_22493700_1024.jpg":"1024x683","h_22493700_640.jpg":"640x427","h_22493700_480.jpg":"480x320","h_22493700_340.jpg":"340x227","h_22493700_220.jpg":"220x147","pp_22493700_1280.jpg":"1280x1628","pp_22493700_1024.jpg":"1024x1303","pp_22493700_640.jpg":"640x814","pp_22493700_480.jpg":"480x611","pp_22493700_340.jpg":"340x432","pp_22493700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1908x4128","hd_22493696_1920.jpg":"1920x1080","k_22493696_1280.jpg":"1280x1280","k_22493696_1024.jpg":"1024x1024","k_22493696_640.jpg":"640x640","k_22493696_480.jpg":"480x480","k_22493696_340.jpg":"340x340","k_22493696_220.jpg":"220x220","o_22493696_1280.jpg":"1280x2769","o_22493696_1024.jpg":"1024x2215","o_22493696_640.jpg":"640x1384","o_22493696_480.jpg":"480x1038","o_22493696_340.jpg":"340x735","o_22493696_220.jpg":"220x475","h_22493696_1280.jpg":"1280x854","h_22493696_1024.jpg":"1024x683","h_22493696_640.jpg":"640x427","h_22493696_480.jpg":"480x320","h_22493696_340.jpg":"340x227","h_22493696_220.jpg":"220x147","pp_22493696_1280.jpg":"1280x1628","pp_22493696_1024.jpg":"1024x1303","pp_22493696_640.jpg":"640x814","pp_22493696_480.jpg":"480x611","pp_22493696_340.jpg":"340x432","pp_22493696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22493708_1920.jpg":"1920x1080","k_22493708_1280.jpg":"1280x1280","k_22493708_1024.jpg":"1024x1024","k_22493708_640.jpg":"640x640","k_22493708_480.jpg":"480x480","k_22493708_340.jpg":"340x340","k_22493708_220.jpg":"220x220","o_22493708_1280.jpg":"1280x960","o_22493708_1024.jpg":"1024x768","o_22493708_640.jpg":"640x480","o_22493708_480.jpg":"480x360","o_22493708_340.jpg":"340x255","o_22493708_220.jpg":"220x165","h_22493708_1280.jpg":"1280x854","h_22493708_1024.jpg":"1024x683","h_22493708_640.jpg":"640x427","h_22493708_480.jpg":"480x320","h_22493708_340.jpg":"340x227","h_22493708_220.jpg":"220x147","pp_22493708_1280.jpg":"1280x1628","pp_22493708_1024.jpg":"1024x1303","pp_22493708_640.jpg":"640x814","pp_22493708_480.jpg":"480x611","pp_22493708_340.jpg":"340x432","pp_22493708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1474","hd_22493718_1920.jpg":"1920x1080","k_22493718_1280.jpg":"1280x1280","k_22493718_1024.jpg":"1024x1024","k_22493718_640.jpg":"640x640","k_22493718_480.jpg":"480x480","k_22493718_340.jpg":"340x340","k_22493718_220.jpg":"220x220","o_22493718_1280.jpg":"1280x982","o_22493718_1024.jpg":"1024x786","o_22493718_640.jpg":"640x491","o_22493718_480.jpg":"480x368","o_22493718_340.jpg":"340x261","o_22493718_220.jpg":"220x168","h_22493718_1280.jpg":"1280x854","h_22493718_1024.jpg":"1024x683","h_22493718_640.jpg":"640x427","h_22493718_480.jpg":"480x320","h_22493718_340.jpg":"340x227","h_22493718_220.jpg":"220x147","pp_22493718_1280.jpg":"1280x1628","pp_22493718_1024.jpg":"1024x1303","pp_22493718_640.jpg":"640x814","pp_22493718_480.jpg":"480x611","pp_22493718_340.jpg":"340x432","pp_22493718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1764x1102","hd_22493726_1920.jpg":"1920x1080","k_22493726_1280.jpg":"1280x1280","k_22493726_1024.jpg":"1024x1024","k_22493726_640.jpg":"640x640","k_22493726_480.jpg":"480x480","k_22493726_340.jpg":"340x340","k_22493726_220.jpg":"220x220","o_22493726_1280.jpg":"1280x799","o_22493726_1024.jpg":"1024x639","o_22493726_640.jpg":"640x399","o_22493726_480.jpg":"480x299","o_22493726_340.jpg":"340x212","o_22493726_220.jpg":"220x137","h_22493726_1280.jpg":"1280x854","h_22493726_1024.jpg":"1024x683","h_22493726_640.jpg":"640x427","h_22493726_480.jpg":"480x320","h_22493726_340.jpg":"340x227","h_22493726_220.jpg":"220x147","pp_22493726_1280.jpg":"1280x1628","pp_22493726_1024.jpg":"1024x1303","pp_22493726_640.jpg":"640x814","pp_22493726_480.jpg":"480x611","pp_22493726_340.jpg":"340x432","pp_22493726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22493728_1920.jpg":"1920x1080","k_22493728_1280.jpg":"1280x1280","k_22493728_1024.jpg":"1024x1024","k_22493728_640.jpg":"640x640","k_22493728_480.jpg":"480x480","k_22493728_340.jpg":"340x340","k_22493728_220.jpg":"220x220","o_22493728_1280.jpg":"1280x853","o_22493728_1024.jpg":"1024x682","o_22493728_640.jpg":"640x426","o_22493728_480.jpg":"480x320","o_22493728_340.jpg":"340x226","o_22493728_220.jpg":"220x146","h_22493728_1280.jpg":"1280x854","h_22493728_1024.jpg":"1024x683","h_22493728_640.jpg":"640x427","h_22493728_480.jpg":"480x320","h_22493728_340.jpg":"340x227","h_22493728_220.jpg":"220x147","pp_22493728_1280.jpg":"1280x1628","pp_22493728_1024.jpg":"1024x1303","pp_22493728_640.jpg":"640x814","pp_22493728_480.jpg":"480x611","pp_22493728_340.jpg":"340x432","pp_22493728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22493730_1920.jpg":"1920x1080","k_22493730_1280.jpg":"1280x1280","k_22493730_1024.jpg":"1024x1024","k_22493730_640.jpg":"640x640","k_22493730_480.jpg":"480x480","k_22493730_340.jpg":"340x340","k_22493730_220.jpg":"220x220","o_22493730_1280.jpg":"1280x853","o_22493730_1024.jpg":"1024x682","o_22493730_640.jpg":"640x426","o_22493730_480.jpg":"480x320","o_22493730_340.jpg":"340x226","o_22493730_220.jpg":"220x146","h_22493730_1280.jpg":"1280x854","h_22493730_1024.jpg":"1024x683","h_22493730_640.jpg":"640x427","h_22493730_480.jpg":"480x320","h_22493730_340.jpg":"340x227","h_22493730_220.jpg":"220x147","pp_22493730_1280.jpg":"1280x1628","pp_22493730_1024.jpg":"1024x1303","pp_22493730_640.jpg":"640x814","pp_22493730_480.jpg":"480x611","pp_22493730_340.jpg":"340x432","pp_22493730_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15284858 Threads: 5 Questions: 3178575581 Slow queries: 7127961 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235537039 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/cetiri-tehnike-za-usate-njihov-lov-je-dinamican-i-temperamentan-a-jos-ako-naletite-na-velike-1222650 [printLink] => /om/ribolov/cetiri-tehnike-za-usate-njihov-lov-je-dinamican-i-temperamentan-a-jos-ako-naletite-na-velike-1222650?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 654246 [name] => kako loviti ušate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-26 21:11:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-usate [link] => /tag/kako-loviti-usate ) [1] => stdClass Object ( [id] => 690108 [name] => kada loviti ušate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-08 13:12:24 [main_article_id] => 0 [alias] => kada-loviti-usate [link] => /tag/kada-loviti-usate ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690109 [name] => gdje loviti ušate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-08 13:12:24 [main_article_id] => 0 [alias] => gdje-loviti-usate [link] => /tag/gdje-loviti-usate ) [3] => stdClass Object ( [id] => 685084 [name] => ušate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-20 15:11:30 [main_article_id] => 0 [alias] => usate [link] => /tag/usate ) [4] => stdClass Object ( [id] => 690110 [name] => ušate ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-08 13:12:24 [main_article_id] => 0 [alias] => usate-ribolov [link] => /tag/usate-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OŠTRI ZUBIĆI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Četiri tehnike za ušate: njihov lov je dinamičan i temperamentan, a još ako imate sreće pa naletite na one velike... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-06-58-33-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/22493700.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Morožin [mainImageDesc] =>

Na dagnju školski zakačena podnevna ušata

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/22493700.jpg [title] =>

Na dagnju školski zakačena podnevna ušata

Luka Morožin ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/22493696.jpg [title] =>

Premda najčešće napada s repa, ponekad napadne i po boku, kao ovog wobblera

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/22493708.jpg [title] =>

Vilice su snažne, predatorske

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/22493718.jpg [title] =>

Spinning ribolikim silikoncima na suho izvlači krupnije komade

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/22493726.jpg [title] =>

Malo smo se zaigrali

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/22493728.jpg [title] =>

Ušata je temperamentan borac do samog kraja

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/22493730.jpg [title] =>

U obalnom lovu često se mogu naći u sjeni ozidanih lučkih obala

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dani su još uvijek topli i uglavnom neugodni za nekakav obalni lov, no zato su noći potpuno drukčije. Čim sunce zađe, istaknute pozicije popunjavaju se ribolovcima.

Tim su ribolovcima na meti mnoge ribe, no jednu od posebno atraktivnih često se jasno može čuti, puno prije nego se prva ulovi. Odaju je pljuskanja po površini mora, koja su posljedica njezinih izlijetanja za neopreznim gavunima koji su joj najdraži plijen.

Neupućeni prolaznici zastaju pokušavajući pogledom prosvrdlati tamu sumraka ili noći nastojeći tako ugledati i otkriti uzročnika tih zvukova, no većina ribolovaca u tim zvucima prepoznaje ušatu. Nažalost, premda se može i ciljano loviti, mnogima je samo usputna i slučajna lovina.

A poznavajući neke njezine osnovne navike i fizičke predispozicije, nije teško složiti adekvatan pribor i upustiti se u izazovan ribolov na ovu opreznu, ali uvijek atraktivnu vrstu.

OPREZNA I PLAHA

Da bismo je ciljano lovili, valja znati da je ušata riba koja se drži jata, ali je često nalazimo i kao samotara. Iako je najbrojnija do 30 metara, zalazi i do 70 metara dubine.

Prisutna je duž cijele naše obale, no najbrojnija je oko obala vanjskih otoka. Nalazimo je i dalje od obale, ali tada u pravilu uvijek uz brakove. Ponekad je možemo naći zavučenu u škrapama, gdje se zavlači bježeći pred gofom ili zubacem, svojim najvećim neprijateljima.

Ušata bira hridinasta dna obrasla posidonijom, pri čemu se drži sredine dna, što bi rekli u pola mora, dok noću u sigurnosti tame doplivava i pod samu površinu.

---

image

Vilice su snažne, predatorske

---

Premda je znatno češća s vanjskih strana lukobrana, ponekad zalazi i u lučice, ali samo ako je more u njima čisto, tako da je donekle možemo smatrati i biološkim indikatorom čistoga mora. Danju se drži ili u duboko zaklonjenim sjenovitim procijepima ili je pak povučena od obale, no noću se može naći u samom kraju, što u ovo doba godine raduje sve obalne ribolovce.

TUNJICOM IZ RUKE

Zbog svoje brojnosti ušata se može uspješno loviti raznim alatima, no svi sportski ribolovci koji su se okušali u lovu na ovu ribu znaju da je uloviti i nije tako lako. Naime, ušata je izrazito osjetljiva na debljinu i vidljivost najlona, pa je korištenje fluorokarbona u formiranju predveza imperativ koji se ne može i ne smije zaobići.

No, i uz najtanji fluorokarbon, dnevni lov ušata udicom je misija kojom se mogu baviti samo najiskusniji ribolovci. Ipak, unatoč svom tom njezinu oprezu i nepovjerenju, ušatu se može loviti na nekoliko relativno jednostavnih načina

Jedan od najstarijih i najobičnijih, a po mnogima i najatraktivnijih načina je lov omecem lake konstrukcije ili, kako bi to po domaći rekli, tunjicom, s rive ili barke.

Pribor za ovakav ribolov se jednostavno slaže. Na motovilo je dovoljno namotati tridesetak metara najlonskog monofila promjera 0,20 milimetara, na čijem se kraju, preko najmanjeg običnog ili trokrakog zogulina, vezuju dva brka promjera 0,18 milimetara nejednake duljine, naoružana tankim žičanim udicama tipa Crystal, ili nekim drugim sličnog oblika i dužeg vrata, širine luka do 7 milimetara.

Ako je na mjestu na kojem lovimo ušate kurenat jak, tada se neposredno iznad spoja prama može postaviti i mala sačmasta olovnica. Time ćemo djelomično neutralizirati i usporiti kurenat i dobiti na dometu.

---

image

Malo smo se zaigrali

---

No, dodavanje olovnice ima i svoju negativnu stranu. Naime, zbog veće težine sistem će brže tonuti što u ovakvom ribolovu nikako nije cilj, a zbog čega takva otežanja zapravo treba što je moguće više izbjegavati.

Ovako formiran sistem se uvijek ješka bogatim ješkama i izbacuje širokim pokretom ruke, što je moguće dalje od sebe. Nakon što padne na površinu mora, sistem polako propada kroz slojeve gdje ga, ako je pozicija pogođena, čekaju ušate.

Ako su prisutne u lovnoj zoni, ušate će ponuđenu ješku gotovo trenutno napasti. Potez će biti nedvosmislen i silovit, a borba u izvlačenju dinamična i temperamentna. Ušata je snažan borac koji do posljednjeg trenutka borbe pruža jak i respektabilan otpor.

Za vrijeme izvlačenja ušata cijelo vrijeme svojim oštrim zubima pokušava pregristi strunu, što borbu čini još neizvjesnijom. Naravno, spretnost ribolovca, koji strunu treba po potrebi propuštati kroz prste i isto tako po potrebi energično zadržavati, u ovakvom lovu dolazi do punog izražaja. Upravo zato ova tek naizgled jednostavna tehnika stavlja na ispit znanja i vještine svakog ribolovca.

ŠTAPOM SAMO NAPETO

Suvremena verzija opisnog načina podrazumijeva korištenje štapa i role, s tim da se lov može odvijati na način gotovo identičan lovu tunjicom ili pak pomoću plovka.

Bez obzira za kakvu se verziju odlučili, štap ne bi trebao biti kraći od tri metra. Bolognese ili match model će biti više nego dobar izbor, ali jednako tako može poslužiti i bilo koji drugi lakši model vršne progresivne akcije, težine izbačaja ne preko 30 grama.

Rola može biti bilo koja manja, usklađena s težinom i dužinom štapa, prijenosa barem 5:1, pri čemu kapacitet ne treba biti iznad 0,25 mm/100 m.

---

image

Premda najčešće napada s repa, ponekad napadne i po boku, kao ovog wobblera

---

Ako lovimo bez plovka, postupak je identičan lovu tunjicom preko prsta, s tim da aktivnost riba i trzaje detektiramo napinjanjem strune i savijanjem vrha. Upravo zato, nakon zabacivanja sistema u more, strunu treba zategnuti i održavati je napetom kako bismo na vrijeme uočili napinjanje i po potrebi kontrirali.

Sistem treba pustiti da polagano tone, ali ne dublje od pet do šest metara. Ako se ne dobije griz u samom tonjenju, tada sistem treba polako privlačiti sebi.

Ako se pak naiđe na ribu, u sljedećem zabačaju je treba potražiti na istoj ili malo većoj daljini, ali nešto bliže površini, jer se ušate u hranjenju dižu bliže površini.

Budući da se ovakav lov iz sutona zna protegnuti na noć, idealno je imati na vršnom segmentu štapa montiranu starletu koja će nam pomoći u detekciji griza i pravovremenoj kontri.

PLOVAK SA STARLETOM

Ako se, pak, odlučite za lov plovkom, tada odberite plovak koji može primiti starletu. Budući da se lovna zona ponekad nalazi i na pet do šest metara ispod površine, idealni su plovci klizne izvedbe. S kliznim plovcima se može loviti na većim dubinama, pri čemu je prilikom zabacivanja plovak neposredno uz predvez, a što omogućuje lakše i preciznije zabacivanje.

---

image

Spinning ribolikim silikoncima na suho izvlači krupnije komade

---

Olovno opterećenje na predvezu ne bi trebalo biti iznad 5 grama što, naravno, mora biti usklađeno s nosivošću plovka. Predvez se formira identično kao i kod opisanog lova tunjicom, od dvije prame nejednake dužine.

Griz ušate se na plovku jasno vidi. Ušate u trzanju plovak potpuno potapaju bez ikakvih prethodnih čupkanja ili zanošenja, tako da nema nikakvih dvojbi oko pravovremene kontre. Kontrirati treba energično, oštrom širokom kontrom, i to baš na svako potapanje plovka.

Ako nije došlo do kačenja, prije izvlačenja je potrebno malo pričekati, jer se ušate u pravilu vraćaju po još. Naravno, ako na udicama još uvijek ima nečega. Osim toga, svjetlo starlete također ima privlačnu moć nad ovim noćnim lovcem.

DINAMIČNI SPINNING

Osim opisanim sistemima, ušate se uspješno mogu loviti i varalicama, što je svakom zagriženom spinneru izniman užitak. Naime, u lovu ušata se u pravilu koristi light spin oprema, zbog čega lov postaje posebno zanimljiv.

Veličina i oblik varalica trebaju biti prilagođeni veličini riba i njihovoj omiljenoj hrani gavunima. Od tvrdih varalica najuspješniji su mali modeli do pet centimetara dužine, idealno neutralne iliti suspending izvedbe, među kojima prvo mjesto zauzimaju svi minnow modeli.

---

image

Ušata je temperamentan borac do samog kraja

---

Osim minnow wobblera, vrlo su se uspješnima pokazali i silikonci ribolikih, ali i crvolikih formi. Silikonci se montiraju na jigg udice klasičnom montažom, tako da vrh udice izlazi na leđima, a povlače se uz kratke i oštre trzaje neposredno pod površinom.

Ako se lovi dužim silikoncima, tada je potrebno postaviti još jednu udicu u repni dio, jer ušate rado napadaju upravo s repa tako da silikonci često ostaju upravo bez tog dijela tijela.

Iako rijetki spinneri koriste potezanke, streamere, lov ušata ovim mušičarskim varalicama može biti vrlo uspješan. Povlače se jednako kao silikonci, a izbor boja i niti od kojih je sastavljena suknjica ovih varalica stvar je osobnih kreatorskih sposobnosti. Za koju se god boju i dezen odlučili, ako se držite dužine do 5 centimetara, praktički ne možete pogriješiti.

JEDE SVE

Ušata će u svom lovu napasti sve što sliči na hranu, a ono što je dovoljno sitno, odmah će beskompromisno gutati, tako da je paleta mamaca uistinu vrlo široka. Mogu se koristiti gotovo sve ješke morsko-animalnog porijekla, no najboljima su se pokazala crijeva srdele, crvići, dagnje, komadi srdela te kozice.

Jednako uspješno se mogu koristiti i razne pasture, umiješene od kruha, sira i ribljih dodataka. Najvažnije je samo da ješka bude dovoljno uočljiva i veličinom primjerena lovini kako bi izbjegli promašaje.

Idealno je da u zabačaju ješka na površinu mora padne, bučno što će svakako privući pozornost svega što pod morem lovi, pa onda pozornost ušata, sigurno.

---

image

U obalnom lovu često se mogu naći u sjeni ozidanih lučkih obala

---

Naravno, najuspješnija ješka, posebno za velike ušate je živi gavun koji se može ješkati doslovno na bilo koji poznati način. Ušata ga uvijek guta cijeloga, tako da se s montažom ove ješke ne može pogriješiti.

A ako imate priliku loviti u društvu, onda je poželjno da jedan pribor uvijek bude u moru. Naime, na taj se način jato najlakše može zadržati u mjestu. Izbacivanje rastresite brume u lovnu zonu, idealno pod noge, isto tako može biti od velike pomoći u privlačenju i zadržavanju jata.

A s obzirom na mjesečeve mijene, ribolov ušata udicom je najproduktivniji prije i poslije punog mjeseca. Naravno, upravo u ovo doba godine, što znači da ne treba gubiti vrijeme. Uzmite svoj omiljeni pribor u ruke i pravo na rivu jer noć je kratka, a ušate jako gladne.

A kada je ulovite, u čišćenju obavezno uklonite crnu pokožicu s unutrašnje strane trbušne duplje kako meso ne bi poprimilo gorak okus.

---

OSOBNA KARTA

Ušata (Oblada melanura, Linnaeus, 1758.) riba je iz porodice ljuskavki (Sparidae). Može narasti do 34 cm dužine i težiti do 0,60 kg. Prosječna lovna težina iznosi 0,10 kilograma. Ima blago ovalno, bočno stisnuto tijelo, s dobro razvijenim perajama, što odaje okretnog i brzog plivača. Na relativno maloj glavi ističu se krupne oči.

Usta su mala, naoružana sitnim i oštrim zubima. Donja čeljust je u odnosu na gornju malo isturena. Unatoč slabije razvijenoj čeljusti, vrlo agresivno i temperamentno napada plijen, uglavnom sitnu plavu ribu koju pronalazi na rubu, a često i u najjačem kurentu. Kad kurenat nije izražen ili ga nema, ušate krstare lovnim područjem tražeći hranu. Po prirodi su proždrljive i grabežljive ribe.

Kobaltnomodra boja prema trbuhu prelazi u srebrnobijelu. Duž tijela ima niz tamnijih prugica, paralelnih s istaknutom i jasno vidljivom bočnom linijom. Korijen repne peraje je svjetlije, gotovo bijelo obojan, s karakterističnim crnim sedlom u sredini. Može doživjeti 12 godina.​ Ušate su odvojenog spola, no neki su primjerci protoginični.​

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Morožin
Luka Morožin

Na dagnju školski zakačena podnevna ušata


Premda najčešće napada s repa, ponekad napadne i po boku, kao ovog wobblera


Vilice su snažne, predatorske


Spinning ribolikim silikoncima na suho izvlači krupnije komade


Malo smo se zaigrali


Ušata je temperamentan borac do samog kraja


U obalnom lovu često se mogu naći u sjeni ozidanih lučkih obala

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/cetiri-tehnike-za-usate-njihov-lov-je-dinamican-i-temperamentan-a-jos-ako-naletite-na-velike-1222650 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e2113a24dbc7020f8682968e389409d1febec6b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cetiri+tehnike+za+u%C5%A1ate%3A+njihov+lov+je+dinami%C4%8Dan+i+temperamentan%2C+a+jo%C5%A1+ako+imate+sre%C4%87e+pa+naletite+na+one+velike...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fcetiri-tehnike-za-usate-njihov-lov-je-dinamican-i-temperamentan-a-jos-ako-naletite-na-velike-1222650 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fcetiri-tehnike-za-usate-njihov-lov-je-dinamican-i-temperamentan-a-jos-ako-naletite-na-velike-1222650 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OŠTRI ZUBIĆI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

OŠTRI ZUBIĆIČetiri tehnike za ušate: njihov lov je dinamičan i temperamentan, a još ako imate sreće pa naletite na one velike...

Piše Luka Morožin
9. rujna 2022. - 07:54

Dani su još uvijek topli i uglavnom neugodni za nekakav obalni lov, no zato su noći potpuno drukčije. Čim sunce zađe, istaknute pozicije popunjavaju se ribolovcima.

Tim su ribolovcima na meti mnoge ribe, no jednu od posebno atraktivnih često se jasno može čuti, puno prije nego se prva ulovi. Odaju je pljuskanja po površini mora, koja su posljedica njezinih izlijetanja za neopreznim gavunima koji su joj najdraži plijen.

Neupućeni prolaznici zastaju pokušavajući pogledom prosvrdlati tamu sumraka ili noći nastojeći tako ugledati i otkriti uzročnika tih zvukova, no većina ribolovaca u tim zvucima prepoznaje ušatu. Nažalost, premda se može i ciljano loviti, mnogima je samo usputna i slučajna lovina.

A poznavajući neke njezine osnovne navike i fizičke predispozicije, nije t...

16. svibanj 2024 08:58