StoryEditorOCM

loš okusCaulerpa je kriva! Evo zašto meso šaraga kad se ispeče postaje tvrdo i neukusno

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
8. travnja 2024. - 08:37

Caulerpa taxifolia je invazivna alga koja je prije 40 godina kod Monaca, nebrigom i nemarom, iz akvarija, dospjela u otvoreno more Mediterana.

A onda se otkrila i Caulerpa racemosa, jednako invazivna alga za koju se ne može sa sigurnošću reći kao je dospjela u naše more.

Sumnja se na prijenos nepažljivim sidrenjem i balastnim vodama.

No bez obzira na način dospijeća u Jadran, obe su alge nezaustavljivo počele prekrivati morsko dno prijeteći tako istrebljenjem svih drugih biljnih vrsta.

Alarmi su bili jaki i uistinu velikih razmjera tako da su broje ronilačke ekspedicije kretale u borbu protiv ovih invazivnih algi svim sredstvima, od fizičkog uklanjanja pojedinačnih biljki preko usisavanja, tretmana solima i bakrom pa do prekrivanja dna svjetlonepropusnim crnim folijama.

...
22. studeni 2024 17:00