StoryEditorOCM

BIOGRAD BOAT SHOWZavršeno 22. izdanje dosad najneizvjesnijeg nautičkog sajma

Piše OM
25. listopada 2020. - 20:37

Puno sreće imali su organizatori ovogodišnjeg nautičkog sajma u Biogradu okončanog u nedjelju u Marini Kornati. Prvo s vremenom jer je od pet dana četiri obilježilo sunce, a potom i s terminom koji je preduhitrio drugi val opasnog virusa koji bi već idućega vikenda vjerojatno zaustavio cijelu manifestaciju. To bi bila prava šteta jer je sajam bio i više nego uspješan, kako za izlagače, tako i za posjetitelje koji su mogli nakratko maštati o idućem ljetu kada će se opet bezbrižno moći ploviti Jadranom.


Izlagači, njih preko 240, svi članovi udruženja HGK vezani uz nautiku, šezdesetak vlasnika, operatera i agenata charter plovila, kao i svi zainteresirani za poslovne kontakte, kojih je putem B2B platforme održano preko 300, i mnogobrojni posjetitelji, među kojima iznenađujuće velik broj stranaca izražavaju zadovoljstvo poslovnim, ali i općim zdravstvenim i sigurnosnim mjerama koje su pratile organizaciju sajma.

Prethodno ublažavanje mjera ograničenja putovanja u Hrvatsku odnosno Zadarsku županiju od strane Njemačke, Austrije i Slovenije razlogom je da su posjetitelji mogli uživati u značajnom broju izloženih plovila veće duljine, do 20-tak metara. Ljubitelji brodova, uživali su u hrvatskim premijerama jer luksuzni brend Fairline imao je premijeru svoje motorne jahte Targa 45 GT, talijanski brend Absolute najnovijeg modela Absolute 47 Fly. Premijerne izložbe imali su i katamarani Excess 12 i ELBA 45, te luksuzne jedrilice First 53 Yacht, Terra Nauta 30, Merry Fisher 795 Serie 2, Saxdor 200 Sport i Rand Mana 23.


Kroz Biograd B2B platformu za poslovno umrežavanje nautičkog sektora uz fizičke kontakte ove godine nautičkim tvrtkama omogućeno je sudjelovanje na daljinu i zakazivanje sastanaka s biogradskim B2B članovima putem Zoom video razgovora. Svjetski čuvenim hrvatskim charterašima kroz dvodnevni 2. Croatia Charter Expo osim u hali B omogućeni su kontakti na plovilima na za njih posebno određenom gatu. Uz prijavljene sudionike iz charter kompanija koje upravljaju s 1600 charter plovila, pristigli agenti i vlasnici 30-tak drugih charter tvrtki, koje su ih kontaktirale i ugovarale poslove za iduću, makar neizvjesnu, godinu, umrežili su veliku većinu od gotovo 5000 plovila s koliko raspolaže hrvatski čarter. Vrijedi istaknuti da su se domaćim nautičarima, charterašima i tvrtkama u fizičkim i virtualnim kontaktima pridružile i kompanije iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke i Češke Republike.

Tijekom sajma Hrvatska gospodarska komora održala je svoje 4. Dane hrvatske nautike uz održane sjednice, neke i izborne, udruženja marina, male brodogradnje, pružatelja usluga na plovilima – charter, turističkih brodara, te Zajednice ronilačkog turizma, odnosno svih predstavnika realnog sektora nautičke industrije i turizma. Poslovni dionici hrvatske nautike imali su priliku susresti se s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao i Hrvatske turističke zajednice, te iznijeti svoje rezultate, ali i brige, i potrebe za iduću sezonu.


Kako je na otvaranju sajma i naglasio Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirije d.d., organizatora sajma, kontinuitet održavanja sajma i sigurnost, ona zdravstvena, i izlagača, posjetitelja i zaposlenika, bila su dva ključna naizgled suprotstavljena pola u planiranju organizacije ovog sajma. Izniman interes poslovnih dionika, uz logističku ozbiljnost Ilirije kao organizatora, razlozi su da je sajam uspješno nastavio kontinuitet održavanja. Poštivanje epidemioloških mjera i naputaka javno zdravstvenih službi i ekipiranost organizatora, uz činjenicu da je riječ o sajmu na otvorenom, razlogom su udovoljavanja kriteriju zdravstvene sigurnosti. Uz sve mjere predostrožnosti, i pojačane službe, potvrda svekolike brige je i to što je zadarski Zavod za javno zdravstvo stranim posjetiteljima, jer nekima su se od dolaska na sajam do povratka izmijenili uvjeti, dogovorno s Ilirijom omogućio neposredno uz sajam testiranje na Corona virus, zbog nekima neophodnih potvrda.

Biograd na Moru, kao kolijevka hrvatske nautike, i Ilirija kao tvrtka koja je pred 44 godine prva u zemlji planski izgradila marinu i nabavila 30 charter plovila, kao rodonačelnik ove djelatnosti, bili su prava adresa za takav susret, kojim će se sigurno doprinijeti temeljnoj misli koju je uime organizatora istakao direktor Ilirije Goran Ražnjević:
- Vjerujem da će program Biograd Boat Show-a ubrzati umrežavanje, razmjenu informacija i povezivanje poslovnih nositelja te time olakšati pripremu složene poslovne 2021. godine.

20. travanj 2024 06:43