StoryEditorOCM

Mets 2021.Završen je najveći svjetski sajam nautičke opreme, izdvojili smo neke od predstavljenih noviteta

Piše Vanja Valtrović
18. studenog 2021. - 13:50

Jučer je u Amsterdamu završen ovogodišnji Marine Equipment Trada Show, koji se od 1988. održava tri dana u trećem tjednu u studenom.

Uz izuzetak prošle godine kada je, zbog corone “preskočeno” fizičko izdanje sajma, METS je mjesto koje iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača i posjetitelja. I na kojem se, iz godine u godinu pored već poznatih i u proizvodne programe uvrštenih prizvoda predstavlja i sve veći broj noviteta.

image
Poslovni kontakti su najvažniji dio sajma
METS

Iz godine u godinu, nalazim se u slatkoj muci, što sve iz tog mora proizvoda izdvojiti za čitatelje Otvorenog mora. Jučer smo predstavili dio noviteta, danas izdvajamo sljedeće:

1) KJH Glow in the Dark cleat - ergonomska štoperica sa sposobnošću čvrstog držanja i tanjih i debljih konopa, a pri tom još i svijetli u mraku, pa nije ni čudo da je svoje mjesto našla i na natjecateljskim i na rekreativnim jedrilicama.

image
Štoper koji svijetli u mraku
KJH

2) Norveški Evoy AS je predstavio Gale Force 150, najjači vanbrodski električni motor na svijetu snage 150 KS (peak 180 KS). Kažu da je, kao jedan motor idealan za čamce duljine 15-25 stopa, a u paru za 25-35 stopa.

image
Gale Force 150, trenutno najjača električna penta
Evoy AS

3) Mercury Marine 7.6L V12 600HP Verado je prvi vanbrodski V12 motor. Dvostruki kontrapropeleri i 600KS, po riječima proizvođača omogućuju da i teški brodovi bez problema izglisiraju i u kratkom roku dostignu svoju maksimalnu brzinu.

image
Mercury od 600 konja zvijezda je među motorima
Mercury

4) Švedski Baltic je predstavio prvi pojas za spašavanje za žene. Model pod imenom ATHENA je lagan, elegantan i anatomski prilagođen ženskom tijelu. Ne navlači ga se preko glave, a ventili i cijeli sistem za napuhivanje se nalaze ispod ženskih grudi.

image
Prsluk dizajniran posebno za žene
Baltic

5) I CARBON je start up koji nastoji što više brodske opreme napraviti od ugljikovih vlakana. Tvrde da takvi proizvodi ne samo što ne korodiraju, nego da se i konopi na bitvama od ugljika troše manje nego na klasičnim, metalnim bitvama.

image
Karbonska oprema manje će oštetiti konope
CARBON

6) Bonomi je u svoju elektromehaničku bitvu integrirao i vinč. Vinč se pokreče pritiskom na dugme u građeno u palubu i kada se brod dovuče na željenu poziciju, konop se omota oko bitve.

image
Bitva i vinč u jednome
Bonomi
02. srpanj 2024 16:35