stdClass Object ( [id] => 1369748 [title] => Zagrebački sajam obilježile električne premijere: pente na struju ‘tresu‘ cijenom, ostale popustima [alias] => zagrebacki-sajam-obiljezile-elektricne-premijere-pente-na-struju-tresu-cijenom-ostale-popustima [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sredinom veljače Zagreb je zapljusnuo val sunca i topline kao neki grad na Jadranu, a pojačanju toga dojma dodatno je pridonijela morska postava u halama Zagrebačkog velesajma. Uz brojne izložene brodice, koje su posjetiteljima najavljivale dolazak novoga ljeta i pozivale na pustolovinu, izlagači su nudili i sve ostalo što je za plovidbu plavim putima potrebno. Od najšireg spektra nautičke opreme i elektronike, do brodskih motora svih vrsta, namjena i snage. U šumi te bogate motorne ponude valjalo pronaći orijentir. Izabrali smo dva - novitet i zanimljivost. Pa se zaputili duž hala i štandova.

Poduljim obilaskom utvrdili smo da je u hale ZG - sajma doplovilo pet hrvatskih motornih premijera, redom iz iste branše. Riječ je o električnim pentama koje posljednjih godina na tržište nadiru sa svih strana svijeta. Pritom su većinom u pitanju mali izvanbrodski motori koji se trude potisnuti s tržišta zadimljenu benzinsku braću, no sve je više i kilovatima nabildanih strujnih aduta.

Jači momak

U takve jače momke može se ubrojiti njemačka penta Aries R50 tvrtke Molabo koja je premijerno predstavljena na štandu Sviben Marine. Razvijena je na temelju inovativne ISCAD tehnologije (Intelligent Stator Cage Drive) osmišljene na Sveučilištu saveznih oružanih snaga u Münchenu, koje je lider u inovacijama na polju elektromotora.

U najkraćem, umjesto kompliciranih bakrenih zavojnica što se preko 100 godina ugrađuju u elektromotore, Aries R50 koristi kavez od aluminijskih šipki i inteligentni upravljački softver koji osigurava kontinuiranu prilagodbu motora profilu opterećenja, čime se učinkovitije koriste motor i baterija. Osim toga, ova tehnologija omogućuje da penta snage 50 kW radi na samo 48 volti, dok standardne elektromotorne tehnologije koriste i preko 400 volti, što je čini sigurnijom u slučaju nesreće ili strujnih proboja. Motor hladi izmjenjivač topline obložen titanom koji onemogućava stvaranje kamenca, a nema ni impelera već more vuče električna pumpa.

---

image

Aries 50 je moćna i inovativna strujna penta od 50 kW, ali i vrlo skupa

Goran Mehkek/Cropix
---

Uglavnom, inovacije u nizu, velika snaga, odlične performanse i praktički bez održavanja. No, zato mu je i cijena visoka. Sviben Marine zasad ga prodaje samo u paketu sa šest baterija Mastervolt ukupne snage 36 kWh i upravljačkim sustavom za 76.000 eura. Naravno, baterije su tu najveća stavka, ali i sam motor bi po procjeni stajao oko 35.000 eura. Radni napon mu je nizak, cjenovni baš i ne.

---

ISCAD REVOLUCIJA

Inovativna strujna penta Aries 50 s ISCAD tehnologijom (Intelligent Stator Cage Drive) uvodi promjenu paradigme: niski napon od 48 volti s tehnologijom sigurnom na dodir, umjesto visokog napona od 400 volti, te šipke umjesto bakrenih namotaja u statoru. Dodatna značajka dizajna je integracija kontrolera u motor, što omogućuje njegovu lakšu ugradnju u plovilo i uštedu prostora.

---

---

image
---

Na istom je štandu hrvatsku premijeru imala i njemačka penta Torqeedo Travel XP, koja je predvodnik cijele nove obitelji Travel. Ključna razlika od dosadašnjih malih penti Torqeedo je puno jednostavniji i sigurniji način odvajanja i spajanja baterije. Nema više nezgodnih i nezgrapnih spojnih kablova, već se baterija podizanjem narančaste poluge samo odigne i izvuče, a vraćanjem na motor nakon punjenja automatski se zaključa i uspostavi se strujna veza. Osim toga, nova je serija modularna, pa se mogu birati četiri paketa motora i baterija.

---

image

Novi Torqeedo Travel XP ima brojne adute

Goran Mehkek/Cropix
---

Prva i druga verzija Travela, nazvane Adventure Package i Essential Package, imaju snagu od 1100 vati i bateriju od 1080 Wh, s tim da je motor Essentiala označen kao ultra-efficient. Treća opcija Range Package namijenjena je za dulji boravak na moru i dalje ture, pa joj je kapacitet baterije 1425 Wh. Najmoćnija je verzija Power Package čiji motor ima snagu od čak 1600 vati i stvara potisak ekvivalentan vanbrodskom motoru od 5 KS, što je značajno pumpanje mišića u odnosu na dosadašnje modele. Koristi također bateriju od 1425 Wh.

No, koji god paket izabrao, kupac može raditi vlastite prilagodbe i kombinirati baterije, propelere, te dodatnu opremu. Prednost nove linije je i mogućnost punjenja baterije motora iz raznih strujnih izvora, uključujući i izravno punjenje iz brodskih solarnih panela. Naravno, Torqeedovi XP mališani četvrte generacije su i nešto skuplji, pa im cijena kreće od 2800 eura.

Ozbiljni Wolong

Treća hrvatska strujna premijera šepirila se na štandu tvrtke Unimar u bijeloj i crnoj verziji. Ime Wolong Flowstar većina posjetitelja nije dosad čula, no odsad sve češće hoće. Riječ je moćnom kineskom industrijskom aglomeratu s dugim iskustvom u području kontrole motora i pogona koji zapošljava čak 18.000 ljudi. Sada su, evo, očito nakon dugih i ozbiljnih priprema, odlučili istrčati i na tržište električnih penti. Kažemo ozbiljnih, jer je Wolong Flowstar ozbiljan proizvod u svakom pogledu. Dizajn je elegantan i upečatljiv, završna obrada i detalji su besprijekorni, aluminij otporan na more i inoks glavni materijali izrade, propeler kompozitni, a baterija od 936 Wh nosi oznaku litij-ion polymer.

---

image

Nove kineske pente Wolong Flowstar snage 1,5 kW proizvod su moćne tvrtke koja na kvaliteti nije štedjela

Miomir Štrbac
---

Uz to mu je i snaga 1,5 kW, što ga čini jednim od najačih u segmentu malih penti. Bez baterije, koja se jednostavnim klizanjem izvlači prema natrag radi punjenja, teži 12 kg, dok sama baterija, koja može odraditi 800 ciklusa uz kapacitet veći od 80 posto, piza 5,5 kg. Moguće je klasično upravljanje ručkom s digitalnim očitavanjem svih parametara plovidbe i baterije na digitalnom ekranu, ali i daljinskim komandama. Uglavnom, penta koja će zasigurno izboriti mjesto na krmama mnogih tendera, manjih barki i jedrilica. Cijena joj je 2350 eura s punjačem.

Mercuryjev Avator 35e četvrti je u premijernom nizu, s tim da vjerno prati dizajn prvorođenog strujnog pulena Avator 7.5e u gami poznatog benzinaša. On je lansiran početkom 2023. godine s velikim ambicijama i pompom, potpuno zasluženima, no snaga mu je bila samo 0,75 kW na propeleru. Verzija 35e znatno je jača, pa razvija snagu od 4,667 kW, dok njegova litij-ionska baterija ima 2300 Wh i teži punih 21,7 kg. Budući da je i sam motor približno toliko težak, 21,3 kg, ukupni je skor motora i baterije 43 kg. Avator 35e predstavila je tvrtka Franka Marine, a istaknuta cijena ovog nabildanog ljepotana bila je 5448 eura. Ljepota, ime i mišići koštaju.

---

image

Novi Mercuryjev Avator 35e ima 4,6 kilovata i moćnu litijsku bateriju od 2300 Wh

Goran Mehkek/Cropix
---

Praktični mališan

Daleko od svake nabildanosti bio je, pak, peti novitet u segmentu električnih penti, izložen na štandu slovenske tvrtke Burin Boats. Štoviše, on je u svakom pogledu istinski mališan, a to je bio i cilj njegovih tvoraca.

Stiže iz već poznate i priznate hongkonške obitelji ePropulsion, koja mu je nadjenula prikladno ime eLite. Za razliku od starije braće u segmentu manjih penti, koja redom imaju nogu motora, kilovat snage i glavu s baterijom od preko 1000 Wh, eLite je reduciran samo na nogu. Ona je široka i uska, u nju je smještena integrirana baterija od skromnih 378 Wh, na vrhu noge je digitalni displej za očitavanje svih važnih podataka tijekom plovidbe, a na dnu je propeler. Iz noge viri i ručka za upravljanje koja se može preklapati i produživati, a ujedno služi i za nošenje pente. Sve u jednom i sve zajedno teško samo 7,9 kg. Naravno, i snaga motora je manja, pa eLite razvija skromnih 500 do najviše 750 vati, no inženjeri ePropulsiona tvrde da je to posve dovoljno za efikasan pogon manjih tendera i brodica, uz dosad nezabilježenu praktičnost.

---

image

Nova električna penta eLite tvrtke ePropulsion lagana je i praktična

Miomir Štrbac
---

Manja snaga znači i sporije trošenje nevelike baterije. Deklarirano je da eLite može voziti 45 minuta na punom gasu, te postići najveću brzinu od 6,5 čvorova ako gura manje plovilo. Kada se vozi na pola gasa ili manje, operativno vrijeme raste do preko sat i pol. Pritom je njegova praktičnost u činjenici da se može lakše i brže puniti od motora s većim baterijama, pa ga je na brodu tijekom đite moguće stalno održavati u radnoj kondiciji koristeći solarne panele. S njim se u paketu dobiva i punjač, a cijena mu je prihvatljivih 1373 eura. Sve u svemu, riječ je iznimno praktičnom mališanu u tehničkom smislu. S dobrim izgledima da naraste veliki, u tržišnom smislu.

Crno i crveno

Živahna svjetska scena kada je riječ o električnim pentama, gdje se stalno pojavljuju novi aduti i igrači, izgleda poput mirne rijeke kada je riječ o etabliranim proizvođačima benzinskih izvanbrodskih motora. Suzuki, Honda, Yamaha, Mercury, Tohatsu..., da pobrojimo samo najpoznatije, davno su razvili i do visokih razina unaprijedili game svojih motornih aduta u rasponu snage od 2,5 do 350 KS, neki i preko toga, pa sada uglavnom mijenjaju boje, dizajn poklopaca ili smišljaju dodatna unapređenja pojedinih elemenata. Stoga je njihov naglasak na sajmovima, pa tako i zagrebačkoj Nautici, uglavnom na prezentaciji bogate game i prigodnim akcijama kojima mame kupce što se još premišljaju.

Najdalje je u tom pogledu otišla tvrtka Franka Marine na čijem su štandu bili izloženi svi benzinski članovi brojne obitelji Mercury, pri čemu je svaki dobio cjenovnu tablicu s dvije brojke – crnom i crvenom. Crna je bila redovna cijena, a crvena akcijska, 12 do 15 posto niža. Kod većih modela, poput Mercuryja 40/60 ELPT, razlika u dvije cijene bila je gotovo 1000 eura, a dodatni magnet za zainteresirane bila je informacija da niža cijena vrijedi do 31. svibnja.

---

image

Mercury pente nudile su se po akcijskoj cijeni koja vrijedi do kraja svibnja

Goran Mehkek/Cropix
---

Na sajamsku akciju pod motom 12 posto manje tipovala je i tvrtka Motonavis čiji je štand bio prava mala Suzuki šuma. I oni su bili spremni dogovor o kupnji po nižoj cijeni produljiti nakon završetka sajma, a ujedno su se pohvalili i unapređenjem na najmoćnijem članu svoje game – Suzukiju DF350. On je, naime, dobio integrirani hidraulični cilindar za kormilarenje koje će sada biti lakše i uglađenije.

Aduti benzinaca

Tvrtka Fred Bobek, hrvatski i regionalni zastupnik Honde, imala je čak dvadeset dobrih razloga da u sajamskoj akciji osjetno skine redovne cijene izložene game penti. I da na svom štandu napravi feštu za sve koji su se u tom času na sajmu zatekli. A bilo ih je puno jer šušur, začinjen mirisima jela i pića, ljude neodoljivo privlači.

- Slavimo dvadesetu godišnjicu osnivanja tvrtke – objasnio nam je razloge za party njezin vlasnik Fred Bobek. I dodao kako s optimizmom gleda i na iduću dvadeseticu u poslovanju.

---

image

Zastupnik Honde Fred Bobek na sajmu je proslavio 20 godina svoje tvrtke najavivši novu dvadeseticu

Goran Mehkek/Cropix
---

- Mislim da će izvanbrodski motori na struju uglavnom pokriti segment manje snage, od 3 do 4 KS, a u tom pravcu je krenula i Honda. No, kada je riječ o motorima veće i velike snage, to je puno teži zadatak zbog velikog otpora mora u plovidbi, što guta energiju iz baterije. Stoga će sve sofisticiraniji i čistiji benzinski motori još dugo biti nezamjenjivi. Moguće je jedino da će ih postupno mijenjati hibridne verzije temeljene na korištenju vodika, ali i taj će proces trajati.

Kada je o benzinskim pentama riječ, spomenimo još i gamu kineskog Parsuna koju je izložila tvrtka Jadran Motor. Njima sajamske akcijske cijene nisu ni trebale, iako su ih i oni imali, jer su Parsuni svih snaga imali osjetno niže cijene od motorne braće iz gornjeg doma. Pritom se mora priznati da je taj kineski brend iznimno napredovao kada je riječ o ukupnoj kvaliteti, završnoj obradi i dizajnu, pa ih odabire sve više kupaca. Uglavnom, na tržištu svatko ima neku svoju računicu i formulu uspjeha.

---

image

Parsuni su zbog kvalitete po nižoj cijeni sve traženiji, osobito model od 6 KS sa spremnikom goriva

Miomir Štrbac
---

Budući da more nije cesta po kojoj se kotači kotrljaju uz stabilan i mali otpor, ni unutarnji brodski dizelaši neće tako skoro u penziju. A kako su i njihovi proizvođači davno razvili i tehnološki unaprijedili svoje game, premijere noviteta su iznimno rijetke. U svijetu, a ne samo na ZG-sajmu. Ako pod novitete ne ubrojimo dizajnerske finese ili zanimljive činjenice. Poput, primjerice, velike metalne crvene ploče s natpisom Heart of Maserati na šestocilindričnom V motoru VM 506 SH3. Jer bome da je lijepo, pa i opuštajuće, znati da vaš brod pokreće praktički isti stroj kao i prestižnu cestovnu jurilicu. Doduše, mariniziran i prilagođen morskim uvjetima, ali Maserati je Maserati...

---

image

Kad je srce brodskog motora Maserati, čovjek odmah postane sigurniji, i bude mu drago

Miomir Štrbac
---

Kako god bilo, šetajući kroz hale velesajma zainteresirani su mogli uživo pogledati i, uz obavezan popust, izabrati svoj novi Nanni Diesel, Volvo Pentu, Yanmar, Hyundai SeasAll, Sole Diesel, Lombardini, Kohler, Craftsman..., bilo po guštu ili dubini novčanika.

Po mjeri čovjeka

Još je veća bila ponuda raznovrsne brodske opreme i elektronike, s tim da su se mnogi artikli mogli odmah kupiti po sajamskim cijenama. A kako uštede nisu male, uočljivo je da sve veći broj nautičara, kao i onih koji se spremaju to postati idućega ljeta, dolazi ciljano na Zagrebački nautički sajam. Jednako tako ciljano, jer su to vremenom uočili, dolazi i sve više trgovaca brodskom opremom iz cijele Hrvatske s namjerom da u mrtvom zimskom razdoblju povećaju promet. Korist je obostrana, a velesajamske hale su optimalan prostor za takve tržišne susrete. Nude toplo i ugodno okružje, čvrsti krov nad glavom, puno prostora i brojne kutke za druženje i okrepu. Što bi se reklo – sajam po mjeri čovjeka.

U želji da barem donekle bude i po mjeri naših čitatelja, potrudili smo se u bogatoj ponudi pronaći najzanimljivije novitete iz segmenta brodske opreme koje ćemo pojedinačno predstaviti u našoj rubrici Nautički izlog u idućim brojevima Otvorenog mora. Slikom, tekstom i cijenom!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PROIZVODNJA ELEKTRIČNIH IZVANBRODSKIH MOTORA U UZLETU JE DILJEM SVIJETA, PA JE NA ZAGREBAČKOJ NAUTICI HRVATSKU PREMIJERU IMALO ČAK PET MODELA U RASPONU SNAGE OD 500 VATI DO 50 KILOVATA - U SEGMENTU BENZINSKIH PENTI I UNUTARNJIH DIZELAŠA NOVITETA NIJE BILO, JER SU POZNATI BRENDOVI DAVNO RAZVILI I USAVRŠILI SVOJE MOTORNE GAME, ALI JEST OSJETNIH SAJAMSKIH POPUSTA KOJIMA SU MAMILI KUPCE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautika 2024. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PROIZVODNJA ELEKTRIČNIH IZVANBRODSKIH MOTORA U UZLETU JE DILJEM SVIJETA, PA JE NA ZAGREBAČKOJ NAUTICI HRVATSKU PREMIJERU IMALO ČAK PET MODELA U RASPONU SNAGE OD 500 VATI DO 50 KILOVATA - U SEGMENTU BENZINSKIH PENTI I UNUTARNJIH DIZELAŠA NOVITETA NIJE BILO, JER SU POZNATI BRENDOVI DAVNO RAZVILI I USAVRŠILI SVOJE MOTORNE GAME, ALI JEST OSJETNIH SAJAMSKIH POPUSTA KOJIMA SU MAMILI KUPCE nautika 2024. 2 0 12895 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-18 22:29:18 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MIOMIR ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-06 08:15:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-06 08:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => PROIZVODNJA ELEKTRIČNIH IZVANBRODSKIH MOTORA U UZLETU JE DILJEM SVIJETA, PA JE NA ZAGREBAČKOJ NAUTICI HRVATSKU PREMIJERU IMALO ČAK PET MODELA U RASPONU SNAGE OD 500 VATI DO 50 KILOVATA - U SEGMENTU BENZINSKIH PENTI I UNUTARNJIH DIZELAŠA NOVITETA NIJE BILO, JER SU POZNATI BRENDOVI DAVNO RAZVILI I USAVRŠILI SVOJE MOTORNE GAME, ALI JEST OSJETNIH SAJAMSKIH POPUSTA KOJIMA SU MAMILI KUPCE [metadata] => robots= author= title=Zagrebački sajam obilježile električne premijere: pente na struju 'tresu' cijenom, ostale popustima page_title=Zagrebački sajam obilježile električne premijere: pente na struju 'tresu' cijenom, ostale popustima [metakey] => zagrebački sajam nautike, Nautika 2024., brodski motori, električne pente, vanbrodski motori [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26713889.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26612865.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26612878.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26612879.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26612898.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26612916.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26612948.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26612995.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26613048.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26613050.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26613060.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26613102.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26613141.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26613192.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/18\/26613220.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Miomir \u0160trbac","Miomir \u0160trbac","Miomir \u0160trbac","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Miomir \u0160trbac","Miomir \u0160trbac","Goran Mehkek\/Cropix","Miomir \u0160trbac","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Aries 50 <\/em>je mo\u0107na i inovativna strujna penta od 50 kW, ali i vrlo skupa<\/p>","

Novi Torqeedo Travel XP<\/em> ima brojne adute<\/p>","

Kablova vi\u0161e nema, a baterija se samo otklju\u010da i podigne<\/p>","

Nova elektri\u010dna penta eLite <\/em>tvrtke ePropulsion <\/em>lagana je i prakti\u010dna<\/p>","

Nove kineske pente Wolong Flowstar <\/em>snage 1,5 kW proizvod su mo\u0107ne tvrtke koja na kvaliteti nije \u0161tedjela<\/p>","

Novi Mercuryjev Avator 35e<\/em> ima 4,6 kilovata i mo\u0107nu litijsku bateriju od 2300 Wh<\/p>","

Mercury <\/em>pente nudile su se po akcijskoj cijeni koja vrijedi do kraja svibnja<\/p>","

Zastupnik Honde <\/em>Fred Bobek na sajmu je proslavio 20 godina svoje tvrtke najaviv\u0161i novu dvadeseticu<\/em><\/p>","

Motonavis <\/em>je nudio i pakete - gumije Suzumar<\/em> s pentama Suzuki<\/em><\/p>","

Kad je srce brodskog motora Maserati<\/em>, \u010dovjek odmah postane sigurniji, i bude mu drago<\/p>","

Izbor brodske opreme i elektronike bio je tako\u0111er velik<\/p>","

Parsuni <\/em>su zbog kvalitete po ni\u017eoj cijeni sve tra\u017eeniji, osobito model od 6 KS sa spremnikom goriva<\/p>","

Dizela\u0161a je bilo raznih snaga, namjena i brendova<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1333x879","hd_26713889_1920.jpg":"1920x1080","k_26713889_1280.jpg":"1280x1280","k_26713889_1024.jpg":"1024x1024","k_26713889_640.jpg":"640x640","k_26713889_480.jpg":"480x480","k_26713889_340.jpg":"340x340","k_26713889_220.jpg":"220x220","o_26713889_1280.jpg":"1280x844","o_26713889_1024.jpg":"1024x675","o_26713889_640.jpg":"640x422","o_26713889_480.jpg":"480x316","o_26713889_340.jpg":"340x224","o_26713889_220.jpg":"220x145","h_26713889_1280.jpg":"1280x854","h_26713889_1024.jpg":"1024x683","h_26713889_640.jpg":"640x427","h_26713889_480.jpg":"480x320","h_26713889_340.jpg":"340x227","h_26713889_220.jpg":"220x147","pp_26713889_1280.jpg":"1280x1628","pp_26713889_1024.jpg":"1024x1303","pp_26713889_640.jpg":"640x814","pp_26713889_480.jpg":"480x611","pp_26713889_340.jpg":"340x432","pp_26713889_220.jpg":"220x280"},{"size0":"982x887","hd_26612865_1920.jpg":"1920x1080","k_26612865_1280.jpg":"1280x1280","k_26612865_1024.jpg":"1024x1024","k_26612865_640.jpg":"640x640","k_26612865_480.jpg":"480x480","k_26612865_340.jpg":"340x340","k_26612865_220.jpg":"220x220","o_26612865_1280.jpg":"1280x1156","o_26612865_1024.jpg":"1024x924","o_26612865_640.jpg":"640x578","o_26612865_480.jpg":"480x433","o_26612865_340.jpg":"340x307","o_26612865_220.jpg":"220x198","h_26612865_1280.jpg":"1280x854","h_26612865_1024.jpg":"1024x683","h_26612865_640.jpg":"640x427","h_26612865_480.jpg":"480x320","h_26612865_340.jpg":"340x227","h_26612865_220.jpg":"220x147","pp_26612865_1280.jpg":"1280x1628","pp_26612865_1024.jpg":"1024x1303","pp_26612865_640.jpg":"640x814","pp_26612865_480.jpg":"480x611","pp_26612865_340.jpg":"340x432","pp_26612865_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26612878_1920.jpg":"1920x1080","k_26612878_1280.jpg":"1280x1280","k_26612878_1024.jpg":"1024x1024","k_26612878_640.jpg":"640x640","k_26612878_480.jpg":"480x480","k_26612878_340.jpg":"340x340","k_26612878_220.jpg":"220x220","o_26612878_1280.jpg":"1280x1920","o_26612878_1024.jpg":"1024x1536","o_26612878_640.jpg":"640x960","o_26612878_480.jpg":"480x720","o_26612878_340.jpg":"340x510","o_26612878_220.jpg":"220x330","h_26612878_1280.jpg":"1280x854","h_26612878_1024.jpg":"1024x683","h_26612878_640.jpg":"640x427","h_26612878_480.jpg":"480x320","h_26612878_340.jpg":"340x227","h_26612878_220.jpg":"220x147","pp_26612878_1280.jpg":"1280x1628","pp_26612878_1024.jpg":"1024x1303","pp_26612878_640.jpg":"640x814","pp_26612878_480.jpg":"480x611","pp_26612878_340.jpg":"340x432","pp_26612878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26612879_1920.jpg":"1920x1080","k_26612879_1280.jpg":"1280x1280","k_26612879_1024.jpg":"1024x1024","k_26612879_640.jpg":"640x640","k_26612879_480.jpg":"480x480","k_26612879_340.jpg":"340x340","k_26612879_220.jpg":"220x220","o_26612879_1280.jpg":"1280x1920","o_26612879_1024.jpg":"1024x1536","o_26612879_640.jpg":"640x960","o_26612879_480.jpg":"480x720","o_26612879_340.jpg":"340x510","o_26612879_220.jpg":"220x330","h_26612879_1280.jpg":"1280x854","h_26612879_1024.jpg":"1024x683","h_26612879_640.jpg":"640x427","h_26612879_480.jpg":"480x320","h_26612879_340.jpg":"340x227","h_26612879_220.jpg":"220x147","pp_26612879_1280.jpg":"1280x1628","pp_26612879_1024.jpg":"1024x1303","pp_26612879_640.jpg":"640x814","pp_26612879_480.jpg":"480x611","pp_26612879_340.jpg":"340x432","pp_26612879_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2077","hd_26612898_1920.jpg":"1920x1080","k_26612898_1280.jpg":"1280x1280","k_26612898_1024.jpg":"1024x1024","k_26612898_640.jpg":"640x640","k_26612898_480.jpg":"480x480","k_26612898_340.jpg":"340x340","k_26612898_220.jpg":"220x220","o_26612898_1280.jpg":"1280x1384","o_26612898_1024.jpg":"1024x1107","o_26612898_640.jpg":"640x692","o_26612898_480.jpg":"480x519","o_26612898_340.jpg":"340x367","o_26612898_220.jpg":"220x237","h_26612898_1280.jpg":"1280x854","h_26612898_1024.jpg":"1024x683","h_26612898_640.jpg":"640x427","h_26612898_480.jpg":"480x320","h_26612898_340.jpg":"340x227","h_26612898_220.jpg":"220x147","pp_26612898_1280.jpg":"1280x1628","pp_26612898_1024.jpg":"1024x1303","pp_26612898_640.jpg":"640x814","pp_26612898_480.jpg":"480x611","pp_26612898_340.jpg":"340x432","pp_26612898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2868","hd_26612916_1920.jpg":"1920x1080","k_26612916_1280.jpg":"1280x1280","k_26612916_1024.jpg":"1024x1024","k_26612916_640.jpg":"640x640","k_26612916_480.jpg":"480x480","k_26612916_340.jpg":"340x340","k_26612916_220.jpg":"220x220","o_26612916_1280.jpg":"1280x1912","o_26612916_1024.jpg":"1024x1529","o_26612916_640.jpg":"640x956","o_26612916_480.jpg":"480x717","o_26612916_340.jpg":"340x507","o_26612916_220.jpg":"220x328","h_26612916_1280.jpg":"1280x854","h_26612916_1024.jpg":"1024x683","h_26612916_640.jpg":"640x427","h_26612916_480.jpg":"480x320","h_26612916_340.jpg":"340x227","h_26612916_220.jpg":"220x147","pp_26612916_1280.jpg":"1280x1628","pp_26612916_1024.jpg":"1024x1303","pp_26612916_640.jpg":"640x814","pp_26612916_480.jpg":"480x611","pp_26612916_340.jpg":"340x432","pp_26612916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2464","hd_26612948_1920.jpg":"1920x1080","k_26612948_1280.jpg":"1280x1280","k_26612948_1024.jpg":"1024x1024","k_26612948_640.jpg":"640x640","k_26612948_480.jpg":"480x480","k_26612948_340.jpg":"340x340","k_26612948_220.jpg":"220x220","o_26612948_1280.jpg":"1280x1642","o_26612948_1024.jpg":"1024x1314","o_26612948_640.jpg":"640x821","o_26612948_480.jpg":"480x616","o_26612948_340.jpg":"340x436","o_26612948_220.jpg":"220x282","h_26612948_1280.jpg":"1280x854","h_26612948_1024.jpg":"1024x683","h_26612948_640.jpg":"640x427","h_26612948_480.jpg":"480x320","h_26612948_340.jpg":"340x227","h_26612948_220.jpg":"220x147","pp_26612948_1280.jpg":"1280x1628","pp_26612948_1024.jpg":"1024x1303","pp_26612948_640.jpg":"640x814","pp_26612948_480.jpg":"480x611","pp_26612948_340.jpg":"340x432","pp_26612948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26612995_1920.jpg":"1920x1080","k_26612995_1280.jpg":"1280x1280","k_26612995_1024.jpg":"1024x1024","k_26612995_640.jpg":"640x640","k_26612995_480.jpg":"480x480","k_26612995_340.jpg":"340x340","k_26612995_220.jpg":"220x220","o_26612995_1280.jpg":"1280x853","o_26612995_1024.jpg":"1024x682","o_26612995_640.jpg":"640x426","o_26612995_480.jpg":"480x320","o_26612995_340.jpg":"340x226","o_26612995_220.jpg":"220x146","h_26612995_1280.jpg":"1280x854","h_26612995_1024.jpg":"1024x683","h_26612995_640.jpg":"640x427","h_26612995_480.jpg":"480x320","h_26612995_340.jpg":"340x227","h_26612995_220.jpg":"220x147","pp_26612995_1280.jpg":"1280x1628","pp_26612995_1024.jpg":"1024x1303","pp_26612995_640.jpg":"640x814","pp_26612995_480.jpg":"480x611","pp_26612995_340.jpg":"340x432","pp_26612995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26613048_1920.jpg":"1920x1080","k_26613048_1280.jpg":"1280x1280","k_26613048_1024.jpg":"1024x1024","k_26613048_640.jpg":"640x640","k_26613048_480.jpg":"480x480","k_26613048_340.jpg":"340x340","k_26613048_220.jpg":"220x220","o_26613048_1280.jpg":"1280x853","o_26613048_1024.jpg":"1024x682","o_26613048_640.jpg":"640x426","o_26613048_480.jpg":"480x320","o_26613048_340.jpg":"340x226","o_26613048_220.jpg":"220x146","h_26613048_1280.jpg":"1280x854","h_26613048_1024.jpg":"1024x683","h_26613048_640.jpg":"640x427","h_26613048_480.jpg":"480x320","h_26613048_340.jpg":"340x227","h_26613048_220.jpg":"220x147","pp_26613048_1280.jpg":"1280x1628","pp_26613048_1024.jpg":"1024x1303","pp_26613048_640.jpg":"640x814","pp_26613048_480.jpg":"480x611","pp_26613048_340.jpg":"340x432","pp_26613048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26613050_1920.jpg":"1920x1080","k_26613050_1280.jpg":"1280x1280","k_26613050_1024.jpg":"1024x1024","k_26613050_640.jpg":"640x640","k_26613050_480.jpg":"480x480","k_26613050_340.jpg":"340x340","k_26613050_220.jpg":"220x220","o_26613050_1280.jpg":"1280x853","o_26613050_1024.jpg":"1024x682","o_26613050_640.jpg":"640x426","o_26613050_480.jpg":"480x320","o_26613050_340.jpg":"340x226","o_26613050_220.jpg":"220x146","h_26613050_1280.jpg":"1280x854","h_26613050_1024.jpg":"1024x683","h_26613050_640.jpg":"640x427","h_26613050_480.jpg":"480x320","h_26613050_340.jpg":"340x227","h_26613050_220.jpg":"220x147","pp_26613050_1280.jpg":"1280x1628","pp_26613050_1024.jpg":"1024x1303","pp_26613050_640.jpg":"640x814","pp_26613050_480.jpg":"480x611","pp_26613050_340.jpg":"340x432","pp_26613050_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26613060_1920.jpg":"1920x1080","k_26613060_1280.jpg":"1280x1280","k_26613060_1024.jpg":"1024x1024","k_26613060_640.jpg":"640x640","k_26613060_480.jpg":"480x480","k_26613060_340.jpg":"340x340","k_26613060_220.jpg":"220x220","o_26613060_1280.jpg":"1280x960","o_26613060_1024.jpg":"1024x768","o_26613060_640.jpg":"640x480","o_26613060_480.jpg":"480x360","o_26613060_340.jpg":"340x255","o_26613060_220.jpg":"220x165","h_26613060_1280.jpg":"1280x854","h_26613060_1024.jpg":"1024x683","h_26613060_640.jpg":"640x427","h_26613060_480.jpg":"480x320","h_26613060_340.jpg":"340x227","h_26613060_220.jpg":"220x147","pp_26613060_1280.jpg":"1280x1628","pp_26613060_1024.jpg":"1024x1303","pp_26613060_640.jpg":"640x814","pp_26613060_480.jpg":"480x611","pp_26613060_340.jpg":"340x432","pp_26613060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26613102_1920.jpg":"1920x1080","k_26613102_1280.jpg":"1280x1280","k_26613102_1024.jpg":"1024x1024","k_26613102_640.jpg":"640x640","k_26613102_480.jpg":"480x480","k_26613102_340.jpg":"340x340","k_26613102_220.jpg":"220x220","o_26613102_1280.jpg":"1280x1706","o_26613102_1024.jpg":"1024x1365","o_26613102_640.jpg":"640x853","o_26613102_480.jpg":"480x640","o_26613102_340.jpg":"340x453","o_26613102_220.jpg":"220x293","h_26613102_1280.jpg":"1280x854","h_26613102_1024.jpg":"1024x683","h_26613102_640.jpg":"640x427","h_26613102_480.jpg":"480x320","h_26613102_340.jpg":"340x227","h_26613102_220.jpg":"220x147","pp_26613102_1280.jpg":"1280x1628","pp_26613102_1024.jpg":"1024x1303","pp_26613102_640.jpg":"640x814","pp_26613102_480.jpg":"480x611","pp_26613102_340.jpg":"340x432","pp_26613102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26613141_1920.jpg":"1920x1080","k_26613141_1280.jpg":"1280x1280","k_26613141_1024.jpg":"1024x1024","k_26613141_640.jpg":"640x640","k_26613141_480.jpg":"480x480","k_26613141_340.jpg":"340x340","k_26613141_220.jpg":"220x220","o_26613141_1280.jpg":"1280x853","o_26613141_1024.jpg":"1024x682","o_26613141_640.jpg":"640x426","o_26613141_480.jpg":"480x320","o_26613141_340.jpg":"340x226","o_26613141_220.jpg":"220x146","h_26613141_1280.jpg":"1280x854","h_26613141_1024.jpg":"1024x683","h_26613141_640.jpg":"640x427","h_26613141_480.jpg":"480x320","h_26613141_340.jpg":"340x227","h_26613141_220.jpg":"220x147","pp_26613141_1280.jpg":"1280x1628","pp_26613141_1024.jpg":"1024x1303","pp_26613141_640.jpg":"640x814","pp_26613141_480.jpg":"480x611","pp_26613141_340.jpg":"340x432","pp_26613141_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26613192_1920.jpg":"1920x1080","k_26613192_1280.jpg":"1280x1280","k_26613192_1024.jpg":"1024x1024","k_26613192_640.jpg":"640x640","k_26613192_480.jpg":"480x480","k_26613192_340.jpg":"340x340","k_26613192_220.jpg":"220x220","o_26613192_1280.jpg":"1280x1706","o_26613192_1024.jpg":"1024x1365","o_26613192_640.jpg":"640x853","o_26613192_480.jpg":"480x640","o_26613192_340.jpg":"340x453","o_26613192_220.jpg":"220x293","h_26613192_1280.jpg":"1280x854","h_26613192_1024.jpg":"1024x683","h_26613192_640.jpg":"640x427","h_26613192_480.jpg":"480x320","h_26613192_340.jpg":"340x227","h_26613192_220.jpg":"220x147","pp_26613192_1280.jpg":"1280x1628","pp_26613192_1024.jpg":"1024x1303","pp_26613192_640.jpg":"640x814","pp_26613192_480.jpg":"480x611","pp_26613192_340.jpg":"340x432","pp_26613192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26613220_1920.jpg":"1920x1080","k_26613220_1280.jpg":"1280x1280","k_26613220_1024.jpg":"1024x1024","k_26613220_640.jpg":"640x640","k_26613220_480.jpg":"480x480","k_26613220_340.jpg":"340x340","k_26613220_220.jpg":"220x220","o_26613220_1280.jpg":"1280x853","o_26613220_1024.jpg":"1024x682","o_26613220_640.jpg":"640x426","o_26613220_480.jpg":"480x320","o_26613220_340.jpg":"340x226","o_26613220_220.jpg":"220x146","h_26613220_1280.jpg":"1280x854","h_26613220_1024.jpg":"1024x683","h_26613220_640.jpg":"640x427","h_26613220_480.jpg":"480x320","h_26613220_340.jpg":"340x227","h_26613220_220.jpg":"220x147","pp_26613220_1280.jpg":"1280x1628","pp_26613220_1024.jpg":"1024x1303","pp_26613220_640.jpg":"640x814","pp_26613220_480.jpg":"480x611","pp_26613220_340.jpg":"340x432","pp_26613220_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14936742 Threads: 2 Questions: 3144276515 Slow queries: 7010661 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234844792 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/zagrebacki-sajam-obiljezile-elektricne-premijere-pente-na-struju-tresu-cijenom-ostale-popustima-1369748 [printLink] => /om/nautika/zagrebacki-sajam-obiljezile-elektricne-premijere-pente-na-struju-tresu-cijenom-ostale-popustima-1369748?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 706835 [name] => zagrebački sajam nautike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-20 16:23:16 [main_article_id] => 0 [alias] => zagrebacki-sajam-nautike [link] => /tag/zagrebacki-sajam-nautike ) [1] => stdClass Object ( [id] => 750588 [name] => Nautika 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-06 09:16:02 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika-2024 [link] => /tag/nautika-2024 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 627047 [name] => brodski motori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-01 12:17:54 [main_article_id] => 0 [alias] => brodski-motori [link] => /tag/brodski-motori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650038 [name] => električne pente [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 14:37:03 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricne-pente [link] => /tag/elektricne-pente ) [4] => stdClass Object ( [id] => 244593 [name] => vanbrodski motori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vanbrodski-motori [link] => /tag/vanbrodski-motori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PROIZVODNJA ELEKTRIČNIH IZVANBRODSKIH MOTORA U UZLETU JE DILJEM SVIJETA, PA JE NA ZAGREBAČKOJ NAUTICI HRVATSKU PREMIJERU IMALO ČAK PET MODELA U RASPONU SNAGE OD 500 VATI DO 50 KILOVATA - U SEGMENTU BENZINSKIH PENTI I UNUTARNJIH DIZELAŠA NOVITETA NIJE BILO, JER SU POZNATI BRENDOVI DAVNO RAZVILI I USAVRŠILI SVOJE MOTORNE GAME, ALI JEST OSJETNIH SAJAMSKIH POPUSTA KOJIMA SU MAMILI KUPCE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautika 2024. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zagrebački sajam obilježile električne premijere: pente na struju ‘tresu‘ cijenom, ostale popustima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26713889.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26713889.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26612865.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26612878.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Aries 50 je moćna i inovativna strujna penta od 50 kW, ali i vrlo skupa

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26612879.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Novi Torqeedo Travel XP ima brojne adute

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26612898.jpg [title] => Miomir Štrbac

Kablova više nema, a baterija se samo otključa i podigne

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26612916.jpg [title] => Miomir Štrbac

Nova električna penta eLite tvrtke ePropulsion lagana je i praktična

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26612948.jpg [title] => Miomir Štrbac

Nove kineske pente Wolong Flowstar snage 1,5 kW proizvod su moćne tvrtke koja na kvaliteti nije štedjela

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26612995.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Novi Mercuryjev Avator 35e ima 4,6 kilovata i moćnu litijsku bateriju od 2300 Wh

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26613048.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Mercury pente nudile su se po akcijskoj cijeni koja vrijedi do kraja svibnja

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26613050.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Zastupnik Honde Fred Bobek na sajmu je proslavio 20 godina svoje tvrtke najavivši novu dvadeseticu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26613060.jpg [title] => Miomir Štrbac

Motonavis je nudio i pakete - gumije Suzumar s pentama Suzuki

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26613102.jpg [title] => Miomir Štrbac

Kad je srce brodskog motora Maserati, čovjek odmah postane sigurniji, i bude mu drago

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26613141.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Izbor brodske opreme i elektronike bio je također velik

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26613192.jpg [title] => Miomir Štrbac

Parsuni su zbog kvalitete po nižoj cijeni sve traženiji, osobito model od 6 KS sa spremnikom goriva

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/18/26613220.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Dizelaša je bilo raznih snaga, namjena i brendova

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Sredinom veljače Zagreb je zapljusnuo val sunca i topline kao neki grad na Jadranu, a pojačanju toga dojma dodatno je pridonijela morska postava u halama Zagrebačkog velesajma. Uz brojne izložene brodice, koje su posjetiteljima najavljivale dolazak novoga ljeta i pozivale na pustolovinu, izlagači su nudili i sve ostalo što je za plovidbu plavim putima potrebno. Od najšireg spektra nautičke opreme i elektronike, do brodskih motora svih vrsta, namjena i snage. U šumi te bogate motorne ponude valjalo pronaći orijentir. Izabrali smo dva - novitet i zanimljivost. Pa se zaputili duž hala i štandova.

Poduljim obilaskom utvrdili smo da je u hale ZG - sajma doplovilo pet hrvatskih motornih premijera, redom iz iste branše. Riječ je o električnim pentama koje posljednjih godina na tržište nadiru sa svih strana svijeta. Pritom su većinom u pitanju mali izvanbrodski motori koji se trude potisnuti s tržišta zadimljenu benzinsku braću, no sve je više i kilovatima nabildanih strujnih aduta.

Jači momak

U takve jače momke može se ubrojiti njemačka penta Aries R50 tvrtke Molabo koja je premijerno predstavljena na štandu Sviben Marine. Razvijena je na temelju inovativne ISCAD tehnologije (Intelligent Stator Cage Drive) osmišljene na Sveučilištu saveznih oružanih snaga u Münchenu, koje je lider u inovacijama na polju elektromotora.

U najkraćem, umjesto kompliciranih bakrenih zavojnica što se preko 100 godina ugrađuju u elektromotore, Aries R50 koristi kavez od aluminijskih šipki i inteligentni upravljački softver koji osigurava kontinuiranu prilagodbu motora profilu opterećenja, čime se učinkovitije koriste motor i baterija. Osim toga, ova tehnologija omogućuje da penta snage 50 kW radi na samo 48 volti, dok standardne elektromotorne tehnologije koriste i preko 400 volti, što je čini sigurnijom u slučaju nesreće ili strujnih proboja. Motor hladi izmjenjivač topline obložen titanom koji onemogućava stvaranje kamenca, a nema ni impelera već more vuče električna pumpa.

---

image

Aries 50 je moćna i inovativna strujna penta od 50 kW, ali i vrlo skupa

Goran Mehkek/Cropix
---

Uglavnom, inovacije u nizu, velika snaga, odlične performanse i praktički bez održavanja. No, zato mu je i cijena visoka. Sviben Marine zasad ga prodaje samo u paketu sa šest baterija Mastervolt ukupne snage 36 kWh i upravljačkim sustavom za 76.000 eura. Naravno, baterije su tu najveća stavka, ali i sam motor bi po procjeni stajao oko 35.000 eura. Radni napon mu je nizak, cjenovni baš i ne.

---

ISCAD REVOLUCIJA

Inovativna strujna penta Aries 50 s ISCAD tehnologijom (Intelligent Stator Cage Drive) uvodi promjenu paradigme: niski napon od 48 volti s tehnologijom sigurnom na dodir, umjesto visokog napona od 400 volti, te šipke umjesto bakrenih namotaja u statoru. Dodatna značajka dizajna je integracija kontrolera u motor, što omogućuje njegovu lakšu ugradnju u plovilo i uštedu prostora.

---

---

---

Na istom je štandu hrvatsku premijeru imala i njemačka penta Torqeedo Travel XP, koja je predvodnik cijele nove obitelji Travel. Ključna razlika od dosadašnjih malih penti Torqeedo je puno jednostavniji i sigurniji način odvajanja i spajanja baterije. Nema više nezgodnih i nezgrapnih spojnih kablova, već se baterija podizanjem narančaste poluge samo odigne i izvuče, a vraćanjem na motor nakon punjenja automatski se zaključa i uspostavi se strujna veza. Osim toga, nova je serija modularna, pa se mogu birati četiri paketa motora i baterija.

---

image

Novi Torqeedo Travel XP ima brojne adute

Goran Mehkek/Cropix
---

Prva i druga verzija Travela, nazvane Adventure Package i Essential Package, imaju snagu od 1100 vati i bateriju od 1080 Wh, s tim da je motor Essentiala označen kao ultra-efficient. Treća opcija Range Package namijenjena je za dulji boravak na moru i dalje ture, pa joj je kapacitet baterije 1425 Wh. Najmoćnija je verzija Power Package čiji motor ima snagu od čak 1600 vati i stvara potisak ekvivalentan vanbrodskom motoru od 5 KS, što je značajno pumpanje mišića u odnosu na dosadašnje modele. Koristi također bateriju od 1425 Wh.

No, koji god paket izabrao, kupac može raditi vlastite prilagodbe i kombinirati baterije, propelere, te dodatnu opremu. Prednost nove linije je i mogućnost punjenja baterije motora iz raznih strujnih izvora, uključujući i izravno punjenje iz brodskih solarnih panela. Naravno, Torqeedovi XP mališani četvrte generacije su i nešto skuplji, pa im cijena kreće od 2800 eura.

Ozbiljni Wolong

Treća hrvatska strujna premijera šepirila se na štandu tvrtke Unimar u bijeloj i crnoj verziji. Ime Wolong Flowstar većina posjetitelja nije dosad čula, no odsad sve češće hoće. Riječ je moćnom kineskom industrijskom aglomeratu s dugim iskustvom u području kontrole motora i pogona koji zapošljava čak 18.000 ljudi. Sada su, evo, očito nakon dugih i ozbiljnih priprema, odlučili istrčati i na tržište električnih penti. Kažemo ozbiljnih, jer je Wolong Flowstar ozbiljan proizvod u svakom pogledu. Dizajn je elegantan i upečatljiv, završna obrada i detalji su besprijekorni, aluminij otporan na more i inoks glavni materijali izrade, propeler kompozitni, a baterija od 936 Wh nosi oznaku litij-ion polymer.

---

image

Nove kineske pente Wolong Flowstar snage 1,5 kW proizvod su moćne tvrtke koja na kvaliteti nije štedjela

Miomir Štrbac
---

Uz to mu je i snaga 1,5 kW, što ga čini jednim od najačih u segmentu malih penti. Bez baterije, koja se jednostavnim klizanjem izvlači prema natrag radi punjenja, teži 12 kg, dok sama baterija, koja može odraditi 800 ciklusa uz kapacitet veći od 80 posto, piza 5,5 kg. Moguće je klasično upravljanje ručkom s digitalnim očitavanjem svih parametara plovidbe i baterije na digitalnom ekranu, ali i daljinskim komandama. Uglavnom, penta koja će zasigurno izboriti mjesto na krmama mnogih tendera, manjih barki i jedrilica. Cijena joj je 2350 eura s punjačem.

Mercuryjev Avator 35e četvrti je u premijernom nizu, s tim da vjerno prati dizajn prvorođenog strujnog pulena Avator 7.5e u gami poznatog benzinaša. On je lansiran početkom 2023. godine s velikim ambicijama i pompom, potpuno zasluženima, no snaga mu je bila samo 0,75 kW na propeleru. Verzija 35e znatno je jača, pa razvija snagu od 4,667 kW, dok njegova litij-ionska baterija ima 2300 Wh i teži punih 21,7 kg. Budući da je i sam motor približno toliko težak, 21,3 kg, ukupni je skor motora i baterije 43 kg. Avator 35e predstavila je tvrtka Franka Marine, a istaknuta cijena ovog nabildanog ljepotana bila je 5448 eura. Ljepota, ime i mišići koštaju.

---

image

Novi Mercuryjev Avator 35e ima 4,6 kilovata i moćnu litijsku bateriju od 2300 Wh

Goran Mehkek/Cropix
---

Praktični mališan

Daleko od svake nabildanosti bio je, pak, peti novitet u segmentu električnih penti, izložen na štandu slovenske tvrtke Burin Boats. Štoviše, on je u svakom pogledu istinski mališan, a to je bio i cilj njegovih tvoraca.

Stiže iz već poznate i priznate hongkonške obitelji ePropulsion, koja mu je nadjenula prikladno ime eLite. Za razliku od starije braće u segmentu manjih penti, koja redom imaju nogu motora, kilovat snage i glavu s baterijom od preko 1000 Wh, eLite je reduciran samo na nogu. Ona je široka i uska, u nju je smještena integrirana baterija od skromnih 378 Wh, na vrhu noge je digitalni displej za očitavanje svih važnih podataka tijekom plovidbe, a na dnu je propeler. Iz noge viri i ručka za upravljanje koja se može preklapati i produživati, a ujedno služi i za nošenje pente. Sve u jednom i sve zajedno teško samo 7,9 kg. Naravno, i snaga motora je manja, pa eLite razvija skromnih 500 do najviše 750 vati, no inženjeri ePropulsiona tvrde da je to posve dovoljno za efikasan pogon manjih tendera i brodica, uz dosad nezabilježenu praktičnost.

---

image

Nova električna penta eLite tvrtke ePropulsion lagana je i praktična

Miomir Štrbac
---

Manja snaga znači i sporije trošenje nevelike baterije. Deklarirano je da eLite može voziti 45 minuta na punom gasu, te postići najveću brzinu od 6,5 čvorova ako gura manje plovilo. Kada se vozi na pola gasa ili manje, operativno vrijeme raste do preko sat i pol. Pritom je njegova praktičnost u činjenici da se može lakše i brže puniti od motora s većim baterijama, pa ga je na brodu tijekom đite moguće stalno održavati u radnoj kondiciji koristeći solarne panele. S njim se u paketu dobiva i punjač, a cijena mu je prihvatljivih 1373 eura. Sve u svemu, riječ je iznimno praktičnom mališanu u tehničkom smislu. S dobrim izgledima da naraste veliki, u tržišnom smislu.

Crno i crveno

Živahna svjetska scena kada je riječ o električnim pentama, gdje se stalno pojavljuju novi aduti i igrači, izgleda poput mirne rijeke kada je riječ o etabliranim proizvođačima benzinskih izvanbrodskih motora. Suzuki, Honda, Yamaha, Mercury, Tohatsu..., da pobrojimo samo najpoznatije, davno su razvili i do visokih razina unaprijedili game svojih motornih aduta u rasponu snage od 2,5 do 350 KS, neki i preko toga, pa sada uglavnom mijenjaju boje, dizajn poklopaca ili smišljaju dodatna unapređenja pojedinih elemenata. Stoga je njihov naglasak na sajmovima, pa tako i zagrebačkoj Nautici, uglavnom na prezentaciji bogate game i prigodnim akcijama kojima mame kupce što se još premišljaju.

Najdalje je u tom pogledu otišla tvrtka Franka Marine na čijem su štandu bili izloženi svi benzinski članovi brojne obitelji Mercury, pri čemu je svaki dobio cjenovnu tablicu s dvije brojke – crnom i crvenom. Crna je bila redovna cijena, a crvena akcijska, 12 do 15 posto niža. Kod većih modela, poput Mercuryja 40/60 ELPT, razlika u dvije cijene bila je gotovo 1000 eura, a dodatni magnet za zainteresirane bila je informacija da niža cijena vrijedi do 31. svibnja.

---

image

Mercury pente nudile su se po akcijskoj cijeni koja vrijedi do kraja svibnja

Goran Mehkek/Cropix
---

Na sajamsku akciju pod motom 12 posto manje tipovala je i tvrtka Motonavis čiji je štand bio prava mala Suzuki šuma. I oni su bili spremni dogovor o kupnji po nižoj cijeni produljiti nakon završetka sajma, a ujedno su se pohvalili i unapređenjem na najmoćnijem članu svoje game – Suzukiju DF350. On je, naime, dobio integrirani hidraulični cilindar za kormilarenje koje će sada biti lakše i uglađenije.

Aduti benzinaca

Tvrtka Fred Bobek, hrvatski i regionalni zastupnik Honde, imala je čak dvadeset dobrih razloga da u sajamskoj akciji osjetno skine redovne cijene izložene game penti. I da na svom štandu napravi feštu za sve koji su se u tom času na sajmu zatekli. A bilo ih je puno jer šušur, začinjen mirisima jela i pića, ljude neodoljivo privlači.

- Slavimo dvadesetu godišnjicu osnivanja tvrtke – objasnio nam je razloge za party njezin vlasnik Fred Bobek. I dodao kako s optimizmom gleda i na iduću dvadeseticu u poslovanju.

---

image

Zastupnik Honde Fred Bobek na sajmu je proslavio 20 godina svoje tvrtke najavivši novu dvadeseticu

Goran Mehkek/Cropix
---

- Mislim da će izvanbrodski motori na struju uglavnom pokriti segment manje snage, od 3 do 4 KS, a u tom pravcu je krenula i Honda. No, kada je riječ o motorima veće i velike snage, to je puno teži zadatak zbog velikog otpora mora u plovidbi, što guta energiju iz baterije. Stoga će sve sofisticiraniji i čistiji benzinski motori još dugo biti nezamjenjivi. Moguće je jedino da će ih postupno mijenjati hibridne verzije temeljene na korištenju vodika, ali i taj će proces trajati.

Kada je o benzinskim pentama riječ, spomenimo još i gamu kineskog Parsuna koju je izložila tvrtka Jadran Motor. Njima sajamske akcijske cijene nisu ni trebale, iako su ih i oni imali, jer su Parsuni svih snaga imali osjetno niže cijene od motorne braće iz gornjeg doma. Pritom se mora priznati da je taj kineski brend iznimno napredovao kada je riječ o ukupnoj kvaliteti, završnoj obradi i dizajnu, pa ih odabire sve više kupaca. Uglavnom, na tržištu svatko ima neku svoju računicu i formulu uspjeha.

---

image

Parsuni su zbog kvalitete po nižoj cijeni sve traženiji, osobito model od 6 KS sa spremnikom goriva

Miomir Štrbac
---

Budući da more nije cesta po kojoj se kotači kotrljaju uz stabilan i mali otpor, ni unutarnji brodski dizelaši neće tako skoro u penziju. A kako su i njihovi proizvođači davno razvili i tehnološki unaprijedili svoje game, premijere noviteta su iznimno rijetke. U svijetu, a ne samo na ZG-sajmu. Ako pod novitete ne ubrojimo dizajnerske finese ili zanimljive činjenice. Poput, primjerice, velike metalne crvene ploče s natpisom Heart of Maserati na šestocilindričnom V motoru VM 506 SH3. Jer bome da je lijepo, pa i opuštajuće, znati da vaš brod pokreće praktički isti stroj kao i prestižnu cestovnu jurilicu. Doduše, mariniziran i prilagođen morskim uvjetima, ali Maserati je Maserati...

---

image

Kad je srce brodskog motora Maserati, čovjek odmah postane sigurniji, i bude mu drago

Miomir Štrbac
---

Kako god bilo, šetajući kroz hale velesajma zainteresirani su mogli uživo pogledati i, uz obavezan popust, izabrati svoj novi Nanni Diesel, Volvo Pentu, Yanmar, Hyundai SeasAll, Sole Diesel, Lombardini, Kohler, Craftsman..., bilo po guštu ili dubini novčanika.

Po mjeri čovjeka

Još je veća bila ponuda raznovrsne brodske opreme i elektronike, s tim da su se mnogi artikli mogli odmah kupiti po sajamskim cijenama. A kako uštede nisu male, uočljivo je da sve veći broj nautičara, kao i onih koji se spremaju to postati idućega ljeta, dolazi ciljano na Zagrebački nautički sajam. Jednako tako ciljano, jer su to vremenom uočili, dolazi i sve više trgovaca brodskom opremom iz cijele Hrvatske s namjerom da u mrtvom zimskom razdoblju povećaju promet. Korist je obostrana, a velesajamske hale su optimalan prostor za takve tržišne susrete. Nude toplo i ugodno okružje, čvrsti krov nad glavom, puno prostora i brojne kutke za druženje i okrepu. Što bi se reklo – sajam po mjeri čovjeka.

U želji da barem donekle bude i po mjeri naših čitatelja, potrudili smo se u bogatoj ponudi pronaći najzanimljivije novitete iz segmenta brodske opreme koje ćemo pojedinačno predstaviti u našoj rubrici Nautički izlog u idućim brojevima Otvorenog mora. Slikom, tekstom i cijenom!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Miomir Štrbac Miomir Štrbac Miomir Štrbac Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Miomir Štrbac Miomir Štrbac Goran Mehkek/Cropix Miomir Štrbac Goran Mehkek/Cropix

Goran Mehkek/Cropix

Aries 50 je moćna i inovativna strujna penta od 50 kW, ali i vrlo skupa

Goran Mehkek/Cropix

Novi Torqeedo Travel XP ima brojne adute

Miomir Štrbac

Kablova više nema, a baterija se samo otključa i podigne

Miomir Štrbac

Nova električna penta eLite tvrtke ePropulsion lagana je i praktična

Miomir Štrbac

Nove kineske pente Wolong Flowstar snage 1,5 kW proizvod su moćne tvrtke koja na kvaliteti nije štedjela

Goran Mehkek/Cropix

Novi Mercuryjev Avator 35e ima 4,6 kilovata i moćnu litijsku bateriju od 2300 Wh

Goran Mehkek/Cropix

Mercury pente nudile su se po akcijskoj cijeni koja vrijedi do kraja svibnja

Goran Mehkek/Cropix

Zastupnik Honde Fred Bobek na sajmu je proslavio 20 godina svoje tvrtke najavivši novu dvadeseticu

Miomir Štrbac

Motonavis je nudio i pakete - gumije Suzumar s pentama Suzuki

Miomir Štrbac

Kad je srce brodskog motora Maserati, čovjek odmah postane sigurniji, i bude mu drago

Goran Mehkek/Cropix

Izbor brodske opreme i elektronike bio je također velik

Miomir Štrbac

Parsuni su zbog kvalitete po nižoj cijeni sve traženiji, osobito model od 6 KS sa spremnikom goriva

Goran Mehkek/Cropix

Dizelaša je bilo raznih snaga, namjena i brendova

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/zagrebacki-sajam-obiljezile-elektricne-premijere-pente-na-struju-tresu-cijenom-ostale-popustima-1369748 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=816f9f02b9f5e698ff84d2d657e92997baddbb71 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zagreba%C4%8Dki+sajam+obilje%C5%BEile+elektri%C4%8Dne+premijere%3A+pente+na+struju+%E2%80%98tresu%E2%80%98+cijenom%2C+ostale+popustima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fzagrebacki-sajam-obiljezile-elektricne-premijere-pente-na-struju-tresu-cijenom-ostale-popustima-1369748 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fzagrebacki-sajam-obiljezile-elektricne-premijere-pente-na-struju-tresu-cijenom-ostale-popustima-1369748 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PROIZVODNJA ELEKTRIČNIH IZVANBRODSKIH MOTORA U UZLETU JE DILJEM SVIJETA, PA JE NA ZAGREBAČKOJ NAUTICI HRVATSKU PREMIJERU IMALO ČAK PET MODELA U RASPONU SNAGE OD 500 VATI DO 50 KILOVATA - U SEGMENTU BENZINSKIH PENTI I UNUTARNJIH DIZELAŠA NOVITETA NIJE BILO, JER SU POZNATI BRENDOVI DAVNO RAZVILI I USAVRŠILI SVOJE MOTORNE GAME, ALI JEST OSJETNIH SAJAMSKIH POPUSTA KOJIMA SU MAMILI KUPCE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautika 2024. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

nautika 2024.Zagrebački sajam obilježile električne premijere: pente na struju ‘tresu‘ cijenom, ostale popustima

Piše MIOMIR ŠTRBAC
6. ožujka 2024. - 09:15

Sredinom veljače Zagreb je zapljusnuo val sunca i topline kao neki grad na Jadranu, a pojačanju toga dojma dodatno je pridonijela morska postava u halama Zagrebačkog velesajma. Uz brojne izložene brodice, koje su posjetiteljima najavljivale dolazak novoga ljeta i pozivale na pustolovinu, izlagači su nudili i sve ostalo što je za plovidbu plavim putima potrebno. Od najšireg spektra nautičke opreme i elektronike, do brodskih motora svih vrsta, namjena i snage. U šumi te bogate motorne ponude valjalo pronaći orijentir. Izabrali smo dva - novitet i zanimljivost. Pa se zaputili duž hala i štandova.

Poduljim obilaskom utvrdili smo da je u hale ZG - sajma doplovilo pet hrvatskih motornih premijera, redom iz iste branše. Riječ je o električnim pentama koje posljednjih godina na...

12. svibanj 2024 08:16