StoryEditorOCM

prilika za posaoU Splitu održan susret studenata i profesionalaca iz yachting industrije, pogledajte kako je bilo

Piše Sandra Barčot
24. ožujka 2023. - 16:56

- Drago mi je što smo i našim "Students & Yachting Open Days", susretom studenata i profesionalaca iz yachting industrije, uspjeli povezati našu bazu budućih uposlenika, a to je Sveučilište Split, odnosno Pomorski fakultet Split s jedne te s druge strane tvrtke koje rade u charter industriji. Osamnaest firmi predstavilo je našim studentima poslove koje nude, i mogu reći suradnja je započela na obostrano zadovoljstvo - iskreno nam je nakon panel rasprave iznio doc.dr.sc. Luka Pezelj koji je bio u organizaciji "Sajma poslova u yachtingu", a posebnim naglaskom na nova zaposlenja u segmentu chartera.

Sve se događalo na splitskom Pomorskom fakultetu, a epitet kako smo među svjetskim liderima u ovoj galopirajućoj industriji, koja iz dana u dan, iz sezone u sezonu samo raste, donosi i nove obveze.

A to je radna snaga!

Naime, hrvatska charter flota broji više od 4000 brodova, što je 40 posto ukupnog svjetskog charter tržišta za što naravno trebaju i stručni radnici. Od voditelja rezervacija, booking agenata, recepcionara u charter bazi, voditelja charter baze (charter base manager), voditelja flote, tehničara u charter bazi, skipera, hostesa, savjetnika za prodaju plovila, yacht brokera, voditelja postprodaje (aftersales manager), voditelj marketinga, i mnogih drugih koji čine "kotačić" zvan yachting industrija.

- Poslodavci su na naš panel i sajam došli zbog promocije, upoznati studente sa eventualno njihovim budućim uposlenjem i povezati se sa Sveučilištem Split kao strateškim partnerom za posao koji na čeka sutra, u budućnosti – najavio je daljnju suradnju Pezelj, dok nam Marko Rogošić, voditelj prodaje Euromarine charteru, kaže ovo:

- Treba nam stručna radna snaga, a studenti koji su na Pomorskom fakultetu te sličnim studijima, predznanje već imaju. Mi im nudimo dodatnu edukaciju, ako je nemaju, u vještinama pomorstva i nautike, pripremamo ih za timski rad, svladavaju vještine komunikacije, strane jezike,...Studenti se kroz praksu u našoj industriji oblikuju, formiraju za svoj budući posao.

Pojašnjava nam Rogošić kako u sklopu "Students & Yachting Open Days" i "Sajmu poslova u yachtingu", nisu nudili konkretan broj radnih mjesta studentima, no nadaju se budućoj suradnji i pristupu studenskoj bazi, jer njihova iskustva kažu kako je važno imati zainteresiranog djelatnika, a ako mu je posao u charteru blizak struci, to je dobitna kombinacija.

- Nedavno smo angažirali dvoje studenata za rad u ovoj sezoni, za pripremu plovila, a tijekom sezone samo u bazi u Splitu upošljavamo od 10 do 15 studenata. Slična je brojka i u našoj bazi u Dubrovniku, dok je u Puli nešto manji broj uposlenih jer nam je gore i manja flota plovila. Studentice i studenti rade na primopredaji i pripremi plovila, a mi uz najam brodova imamo i prodaju. Tu je i rad u uredu, prijem gostiju,... Uz napomenu, kako je sezonski rad za studenta u pravilu odskočna daska i da ostane u našoj tvrtki. Već kroz taj ajmo ga nazvati probni rad, vidimo da li je student zainteresiran za ovu branšu, da li se pronalazi u njoj. A nama, kao poslodavcima kod izbora radnika odgovara studenska fleksibilnost za rad u sezoni.

U istom tonu zbori nam i Domagoj Milišić, direktor charter tvrtke Croatia Yachting, koja u upošljava oko 10 posto studenata u odnosu na broj djelatnika firme:

- Ovim danom i sajmom smo pokrenuli priču koja je važna za obje strane jer smo studente upoznali s potencijalima koje nudi nautika. Želja nam nam je ostvariti zajedničku suradnju sa akademskom zajednicom koja školuje naše buduće djelatnike. Prezentirali smo im mogućnost razvoja karijere i to u poslu koji nije sezonski, premda je takva percepcija javnosti. Zaboravljamo kako je zimi veliki posao održavanje i priprema brodova za sezonu.

Kazuje nam naš sugovornik kako u charter poslovanju nije samo skiper i hostesa, već je tu široka lepeza poslova u kojima svatko može naći sebe.

- Najavljena suradnja sa akademskom zajednicom me veseli, jer moramo priznati kako 50 posto studenata nisu bili ni na brodu ili u marini, a školuju se za ta zvanja. Stoga smo mi tu da im osiguramo praksu kroz sezonski posao, a sutra u budućnosti i stalni posao u našem timu – rezimirao je Milišić, radujući se suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
25. travanj 2024 06:55