StoryEditorOCM

klasa zvijezdaSrebro dolazi u Split: Tonči Stipanović i Tudor Bilić drugi na svjetskom prvenstvu u Kielu

Piše PSD
14. rujna 2021. - 08:40

Fantastičan rezultat ostvarila je splitska posada Tonči Stipanović i Tudor Bilić osvojivši srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu u klasi „zvijezda“ koje se jedrilo u njemačkom Kielu. Pred finalnu regsatu Stipanović i Bilić su bili četvrti, u zadnjem plovu, izuzetno zahtjevnom osvojili su treće mjesto što im je bilo dovoljno za ukupnu drugu poziciju na pobjedničkom postolju.

Iako klasa „zvijezda“ više nije olimpijska, okuplja vrhunske jedriličare, a dovoljno govori i sam podatak da je Stipanović nedavno u Tokiju osvojio srebro u klasi „laser“ i vrlo brzo se prešaltao u novi izazov s Tudorom Bilićem, te su tako zajedno donijeli još jednu medalju sa svjetskog prvenstva.   

Samo natjecanje bilo je izuzetno naporno jer se prva dva dana zbog slabog vjetra u Kielu gotovo i nije jedrilo, no to nije poremetilo koncentraciju našoj posadi. U cijelom natjecanju imali su tek jedan lošiji plov – peti kada su završili na 23. Mjestu, dok je ostalih pet bilo izsno odrađeno, drugo, treće, dva peta i jedno osmo mjesto.  

No zadnjeg dana, uz dosta kvalifikacija ključnim se pokazalo taktičko iskustva Tonča Stipanovića koji je strpljivo čekao priliku na startu, te posljednjih pola orce gdje je osjetio moguću promjenu vjetra s desne strane kada su u konačni pretekli i Austrijance za srebrno odličje.

Na svjetskom prvenstvu Kielu nastupila je posada Marin Mišura i Tonko Barać koji su bili na kraju osmi, te Ante Šitić koji je zajedno sa Xavierom Rohartom zauzeo deveto mjesto. 

20. travanj 2024 07:03