stdClass Object ( [id] => 1196766 [title] => Splitska znanstvenica koja je doktorirala na temu udara groma u plovila upozorava nautičare: Munja može zaobići gromobran i pogoditi brod! [alias] => splitska-znanstvenica-upozorava-nauticare-munja-moze-zaobici-gromobran-i-udariti-u-brod [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Svjedoci smo klimatskih promjena koje diljem svijeta rezultiraju i sve učestalijim ekstremnim vremenskim prilikama, čemu u posljednje vrijeme svjedočimo i na Jadranu.

Uz ostale nevolje što ih nevere donose pomorcima, ribarima i nautičarima, poput nasukavanja i oštećivanja brodova zbog udara goleme združene sile vjetra i valova, sve su češći i udari groma u plovila. To je i logično, budući da su udari groma stalni pratitelji oluja i dio njihova razornog arsenala, u ovom slučaju s golemim električnim nabojem.

Naravno da su udari groma nešto što u svakom čovjeku budi strah, jer je riječ o prirodnoj pojavi izvan svake kontrole, koja se svugdje može dogoditi i izazvati teške posljedice, uključujući stradavanje ljudi. Jer koliko god je statistička mogućnost da čovjeka ubije grom minimalna, u svijetu godišnje od udara groma pogine gotovo 25.000 ljudi, a deset puta više ih preživi, mahom s teškim posljedicama.

Na kopnu se, barem u većini situacija, čovjek može na vrijeme skloniti prije nego što grmljavinska oluja udari, dok je na moru to puno teže, a kada je brod u plovidbi često i nemoguće.

Zbog toga smo za razgovor o toj temi zamolili dr. sc. Slobodanku Jelenu Cvjetković, profesoricu Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, koja je 2012. godine doktorirala na temi Model ranog otkrivanja opasnosti od udara groma na plovnim objektima, te se nastavila znanstveno i stručno baviti tom problematikom.

Brojanje sekundi

- Što se događa na nebu u trenucima prije udara groma?

- Prvo bih željela razjasniti značenje nekih pojmova koji se često miješaju. Grmljavina je pojava električnog pražnjenja u oblacima ili između oblaka i zemlje, dok je munja električna iskra koja pritom nastaje i za sobom ostavlja izlomljenu i razgranatu vatrenu liniju, izrazito kratkog trajanja.

Grom je zvučni val koji nastaje širenjem zraka i javlja se kao zvučni efekt prilikom udara munje. Izrazom udar groma naziva se električno pražnjenje koje odvija na Zemljinoj površini.

---

image

Dr. Cvjetković u laboratoriju Odjela za stručne studije

Joško Šupić/Cropix
---

Električni naboj nastaje unutar oblaka, kumulonimbusa, u kojem se naboj raspodijeli na način da se na gornjem dijelu oblaka skuplja pozitivni naboj, a na donjem negativni. Kad trenutna vrijednost polja dosegne kritičnu razinu od 1 megavolt po metru, dolazi do izbijanja električne iskre, što izaziva i pojavu munje.

Raspon električnog napona munje je od nekoliko tisuća do nekoliko milijuna volti, a proizvodi struju jakosti od 10 do 110 kiloampera. Temperatura zraka u okolini munje dostiže vrijednost od 20.000 stupnjeva Celzija, dok jačina grmljavine iznosi oko 100 decibela. U svakom slučaju, riječ je o moćnoj prirodnoj sili velike snage.

- Rekli ste da je zvuk groma zapravo zvučni val koji se javlja prilikom udara, on kasni za bljeskom munje?

- Da, to je logično. Munju vidimo prije nego što čujemo grom, jer je ona oko 800 tisuća puta brža od groma. Dakle, od trenutka kad sijevne do trenutka kad zagrmi, možemo procijeniti koliko je nevera daleko i kojom nam se brzinom približava. Na primjer, ako prođe desetak sekundi od sijevanja do grmljavine, nevrijeme je udaljeno 1,62 nautičke milje.

Ako se pritom vremenski razmaci između sijevanja i grmljavine smanjuju, to znači da nevera putuje prema nama. U tom je slučaju pametno pronaći sklonište, ako je to ikako moguće, i ostati u tom skloništu barem 30 minuta nakon posljednjeg udara groma.​

- Koji brod pruža više sigurnosti posadi kod udara groma, metalni, plastični ili drveni?

- Ne bih tako definirala opasnost od udara groma, jer nijedan brod nije izgrađen od isključivo jedne vrste materijala. Teoretski bi pretpostavljeni redoslijed bio metalni brod, drveni, pa plastični, no samo ako se konstrukcijski sastoji isključivo od tih materijala.

U praksi se prilikom gradnje plovila koriste različiti materijali u različitim udjelima, od metalnih do inih, na pojedinim brodskim konstrukcijama i dijelovima plovila. Zbog toga dolazi i do drugačije vjerojatnosti kada je riječ o opasnosti od udara groma. No, u svakom slučaju više sigurnosti pruža plovilo koje je odgovarajuće zaštićeno s gromobranskom instalacijom.

Zaštitni stožac

- Donosi li ugradnja takve instalacije potpunu zaštitu plovila?

- To se ne može decidirano reći. Struka, naime, polazi od pretpostavke da se udar munje u objekt ne može spriječiti, ali se može usmjeriti. No, i pored instalacija najkvalitetnijih gromobrana, munja može zaobići gromobran i udariti u nezaštićeno mjesto uzrokujući štetu, posebice na plovilu za vrijeme plovidbe.

Ponajprije zbog činjenice što se plovila velikim dijelom za vrijeme svoje eksploatacije gibaju, odnosno nalaze u dinamičkim uvjetima, a to izravno utječe i na polje zaštite plovila koje stvara gromobranska instalacija.

- Na koji način?

- To sam razmatrala u svojoj doktorskoj disertaciji, promatrajući plovilo u stanju ljuljanja ili valjanja. Pritom sam utvrdila da prilikom valjanja broda, osobito kada je u pitanju jedrilica, dolazi do promjene položaja i visine samog gromobrana na jarbolu u odnosu na površinu mora, čime se smanjuje konusna zaštitna zona plovila. Što je ljuljanje plovila veće, veći su i kutovi nagiba jarbola, a time se smanjuje i zaštitna zona stošca.

---

image

Gromobran ugrađen na vrh jarbola

Joško Šupić/Cropix
---

Zaštita tada više ne obuhvaća cijelo plovilo, kao u statičkim uvjetima kada je stožac okomit, a zona zaštite okružuje cijelo plovilo. Naime, smatra se da je zona zaštite jedrilice od udara groma u području tlocrtne površine baze stošca, kojem je polumjer baze jednak visini jarbola.

- Kolika je učestalost udara groma na Jadranu?

- Nisam naišla na takav specifičan podatak za Jadran, no postoji analiza rezultata izvornih podataka Hidrometeorološkog zavoda RH u razdoblju od 2000. do 2011. po danima za gradove Rijeku, Pulu, Zadar, Split i Šibenik, te otoke Vis i Lastovo. Ti podaci obuhvaćaju temperaturu i vlažnost zraka, broj dana s pojavom grmljavine i/ili sijevanja, temperaturu mora, te ukazuju na njihovu povezivost s opasnošću od udara groma.

Usporede li se rezultati, uočava se da je postotak pojave grmljavine u ljetnim mjesecima, dakle lipnju, srpnju i kolovozu, u prosjeku 36 posto u odnosu na promatrano razdoblje. Kod grmljenja taj postotak raste na 53 posto, a sijevanje se u ljetnim mjesecima pojavljuje s 40 posto. Prosječan broj dana s pojavom grmljavine ili grmljenja u ljetnom razdoblju obuhvaća 41 posto ukupnih dana tijekom deset promatranih godina.

Inače, tijekom izrade svoga doktorata našla sam podatak zagrebačkog FER-a, s njihova LINET sustava, po kojem je u razdoblju od 1. veljače 2009. do 1. studenog 2010. na području Hrvatske zabilježeno 1.539.130 munja oblak - zemlja. Iako je to dosta star podatak, može poslužiti kao dobar orijentir.

Brojne štete

- To je doista velik broj udara?

- Jest, ali nije neuobičajen. Po višegodišnjim podacima na Zemlji se u svakom trenutku odvija između 2000 i 5000 grmljavinskih oluja, a u prosjeku svake sekunde u Zemlju udari 100 gromova. Pritom se puno više atmosferskih pražnjenja događa između oblaka, čak 80 posto, a samo 20 posto između oblaka i zemlje.

- Kakve posljedice na plovilu najčešće nastanu nakon udara groma?

- Ovisno o mjestu udara i jačini munje, nastaju različite štete. Najčešće strada elektronika ako je ugrađena na plovilu, a ponekad čak može doći do eksplozije i požara. Gromovi koji pogode u jarbole stvaraju na njima visoke napone, te može doći do preskoka struje i kratkog spoja.

Također, pri udaru groma nastaju i takozvani putni valovi koji se metalnim sajlama prenose dalje do trupa broda ili do elektroničkih uređaja, te mogu prouzročiti štete.

---

image

Udari groma razorna su sila koja kod svih ljudi budi strah

Matija Djanješić/Cropix
---

- Na koji se način elektricitet isprazni prilikom udara groma u brod?

- Ako na plovilu postoji gromobranska instalacija i ako je munja udarila u nju, doći će do izravnog pražnjenja električnog naboja u more. U tu se svrhu prilikom ugradnje takve instalacije provode mjere izjednačavanja potencijala, na način da se električki povežu metalni dijelovi broda.

Učinkovitost gromobranske instalacije ovisi o dobrom dimenzioniranju i pozicioniranju, što znači da pruža najmanji mogući otpor i najkraći put odvođenja energije u more.

Važna je prevencija

- Dakle, za sigurnost posade najvažnije je na plovilu imati gromobransku zaštitu?

- Da, brodove je važno zaštititi od udara groma, a odgovarajuću gromobransku zaštitu izabrati sukladno važećim normama i standardima. Od gromobranskih instalacija za plovila mogu se, na primjer, preporučiti gromobrani s ranim startanjem koji su zamijenili rasprskavajuće radioaktivne gromobrane nakon zabrane njihova korištenja.

Gromobrani s ranim startanjem postavljaju se na najvišu točku plovila, te se uz pomoć dva odvodna voda spajaju direktno na uzemljenje, odnosno na metalnu oplatu broda, metalnu kobilicu ili posebnu metalnu ploču ugrađenu na podvodni dio trupa.

Visina jarbola od razine mora predstavlja radijus sigurne zone stošca ispod, odnosno oko jarbola, takozvani Faradeyjev kavez. Osobe unutar ove zone zaštićene su od udara groma.

---

NEZAŠTIĆENA PENTA

Manje jedrilice najčešće kao dodatni pogon koriste izvanbrodski motor ugrađen na krmenom dijelu, što može povećati opasnost za posadu u slučaju grmljavine.

Razlog je što simulacije pokazuju da takav motor nije unutar gromobranom zaštićene zone. Zbog te bi činjenice skiper u slučaju da ručno upravlja takvim motorom bio dodatno ugrožen od mogućeg udara groma.

Također, članovi posade mogu zauzeti položaj uz bok jedrilice, čime im se gornji dio tijela izdiže i zna biti izvan zaštitnog konusa, a tada su izravno izloženi opasnosti od udara groma.

---

---

KUGLASTA MUNJA

Munja se može vidjeti i u kuglastoj formi. Često je opažana na vrhovima brodskih jarbola u vrijeme kad grmljavinsko nevrijeme na moru već pomalo jenjava. Uzroci njezina nastanka su nepoznati. Često je praćena pištećim zvukom i neobičnim mirisom.

Traje nekoliko sekundi te iznenada nestaje, tiho ili uz eksploziju. Iako se radi o prirodnoj pojavi, loptaste munje su kroz povijest često zbunjivale znanstvenike, a najčešće se javljaju u obliku svjetleće kugle žuto-narančaste boje promjera 15 do 20 cm.

Naglo se pojavi za vrijeme nevremena, nakon udara groma, pomičući se polagano, paralelno s tlom ili slobodno kroz zrak. Ponaša se nepredvidljivo i nestane za nekoliko sekundi. Na pitanje što je grom u obliku lopte, fizičari odgovaraju: ne zna se.

---

---

KUGLASTA MUNJA

Munja se može vidjeti i u kuglastoj formi. Često je opažana na vrhovima brodskih jarbola u vrijeme kad grmljavinsko nevrijeme na moru već pomalo jenjava. Uzroci njezina nastanka su nepoznati. Često je praćena pištećim zvukom i neobičnim mirisom.

Traje nekoliko sekundi te iznenada nestaje, tiho ili uz eksploziju. Iako se radi o prirodnoj pojavi, loptaste munje su kroz povijest često zbunjivale znanstvenike, a najčešće se javljaju u obliku svjetleće kugle žuto-narančaste boje promjera 15 do 20 cm.

Naglo se pojavi za vrijeme nevremena, nakon udara groma, pomičući se polagano, paralelno s tlom ili slobodno kroz zrak. Ponaša se nepredvidljivo i nestane za nekoliko sekundi. Na pitanje što je grom u obliku lopte, fizičari odgovaraju: ne zna se.

---

---

image

Bočni nagib jedrilice smanjuje polje zaštite

Joško Šupić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sila prirode [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sila prirode 2 0 9077 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-17 16:38:58 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-30 11:28:01 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-30 11:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/17\/20385990.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/17\/20384938.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/17\/20384944.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/17\/19089128.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/17\/20385992.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Gerlanc\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovo je situacija od koje strahuje svaki ribar i nauti\u010dar<\/p>","

Dr. Cvjetkovi\u0107 u laboratoriju Odjela za stru\u010dne studije <\/em><\/p>","

Bo\u010dni nagib jedrilice smanjuje polje za\u0161tite<\/p>","

Gromobran ugra\u0111en na vrh jarbola<\/p>","

Udari groma razorna su sila koja kod svih ljudi budi strah<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_20385990_1920.jpg":"1920x1080","k_20385990_1280.jpg":"1280x1280","k_20385990_1024.jpg":"1024x1024","k_20385990_640.jpg":"640x640","k_20385990_480.jpg":"480x480","k_20385990_340.jpg":"340x340","k_20385990_220.jpg":"220x220","o_20385990_1280.jpg":"1280x851","o_20385990_1024.jpg":"1024x681","o_20385990_640.jpg":"640x425","o_20385990_480.jpg":"480x319","o_20385990_340.jpg":"340x226","o_20385990_220.jpg":"220x146","h_20385990_1280.jpg":"1280x854","h_20385990_1024.jpg":"1024x683","h_20385990_640.jpg":"640x427","h_20385990_480.jpg":"480x320","h_20385990_340.jpg":"340x227","h_20385990_220.jpg":"220x147","pp_20385990_1280.jpg":"1006x1280","pp_20385990_1024.jpg":"805x1024","pp_20385990_640.jpg":"503x640","pp_20385990_480.jpg":"377x480","pp_20385990_340.jpg":"267x340","pp_20385990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1342","hd_20384938_1920.jpg":"1920x1080","k_20384938_1280.jpg":"1280x1280","k_20384938_1024.jpg":"1024x1024","k_20384938_640.jpg":"640x640","k_20384938_480.jpg":"480x480","k_20384938_340.jpg":"340x340","k_20384938_220.jpg":"220x220","o_20384938_1280.jpg":"1280x894","o_20384938_1024.jpg":"1024x715","o_20384938_640.jpg":"640x447","o_20384938_480.jpg":"480x335","o_20384938_340.jpg":"340x237","o_20384938_220.jpg":"220x153","h_20384938_1280.jpg":"1280x854","h_20384938_1024.jpg":"1024x683","h_20384938_640.jpg":"640x427","h_20384938_480.jpg":"480x320","h_20384938_340.jpg":"340x227","h_20384938_220.jpg":"220x147","pp_20384938_1280.jpg":"1006x1280","pp_20384938_1024.jpg":"805x1024","pp_20384938_640.jpg":"503x640","pp_20384938_480.jpg":"377x480","pp_20384938_340.jpg":"267x340","pp_20384938_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1188","hd_20384944_1920.jpg":"1920x1080","k_20384944_1280.jpg":"1280x1280","k_20384944_1024.jpg":"1024x1024","k_20384944_640.jpg":"640x640","k_20384944_480.jpg":"480x480","k_20384944_340.jpg":"340x340","k_20384944_220.jpg":"220x220","o_20384944_1280.jpg":"1280x792","o_20384944_1024.jpg":"1024x633","o_20384944_640.jpg":"640x396","o_20384944_480.jpg":"480x297","o_20384944_340.jpg":"340x210","o_20384944_220.jpg":"220x136","h_20384944_1280.jpg":"1280x854","h_20384944_1024.jpg":"1024x683","h_20384944_640.jpg":"640x427","h_20384944_480.jpg":"480x320","h_20384944_340.jpg":"340x227","h_20384944_220.jpg":"220x147","pp_20384944_1280.jpg":"1006x1280","pp_20384944_1024.jpg":"805x1024","pp_20384944_640.jpg":"503x640","pp_20384944_480.jpg":"377x480","pp_20384944_340.jpg":"267x340","pp_20384944_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_19089128_1920.jpg":"1920x1080","k_19089128_1280.jpg":"1280x1280","k_19089128_1024.jpg":"1024x1024","k_19089128_640.jpg":"640x640","k_19089128_480.jpg":"480x480","k_19089128_340.jpg":"340x340","k_19089128_220.jpg":"220x220","o_19089128_1280.jpg":"1280x852","o_19089128_1024.jpg":"1024x682","o_19089128_640.jpg":"640x426","o_19089128_480.jpg":"480x319","o_19089128_340.jpg":"340x226","o_19089128_220.jpg":"220x146","h_19089128_1280.jpg":"1280x854","h_19089128_1024.jpg":"1024x683","h_19089128_640.jpg":"640x427","h_19089128_480.jpg":"480x320","h_19089128_340.jpg":"340x227","h_19089128_220.jpg":"220x147","pp_19089128_1280.jpg":"1006x1280","pp_19089128_1024.jpg":"805x1024","pp_19089128_640.jpg":"503x640","pp_19089128_480.jpg":"377x480","pp_19089128_340.jpg":"267x340","pp_19089128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20385992_1920.jpg":"1920x1080","k_20385992_1280.jpg":"1280x1280","k_20385992_1024.jpg":"1024x1024","k_20385992_640.jpg":"640x640","k_20385992_480.jpg":"480x480","k_20385992_340.jpg":"340x340","k_20385992_220.jpg":"220x220","o_20385992_1280.jpg":"1280x720","o_20385992_1024.jpg":"1024x576","o_20385992_640.jpg":"640x360","o_20385992_480.jpg":"480x270","o_20385992_340.jpg":"340x191","o_20385992_220.jpg":"220x123","h_20385992_1280.jpg":"1280x854","h_20385992_1024.jpg":"1024x683","h_20385992_640.jpg":"640x427","h_20385992_480.jpg":"480x320","h_20385992_340.jpg":"340x227","h_20385992_220.jpg":"220x147","pp_20385992_1280.jpg":"1006x1280","pp_20385992_1024.jpg":"805x1024","pp_20385992_640.jpg":"503x640","pp_20385992_480.jpg":"377x480","pp_20385992_340.jpg":"267x340","pp_20385992_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15210391 Threads: 9 Questions: 3170649743 Slow queries: 7101242 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235367727 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/splitska-znanstvenica-upozorava-nauticare-munja-moze-zaobici-gromobran-i-udariti-u-brod-1196766 [printLink] => /om/nautika/splitska-znanstvenica-upozorava-nauticare-munja-moze-zaobici-gromobran-i-udariti-u-brod-1196766?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679037 [name] => gromobran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 13:23:37 [main_article_id] => 0 [alias] => gromobran [link] => /tag/gromobran ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679038 [name] => gromobran na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 13:23:38 [main_article_id] => 0 [alias] => gromobran-na-brodu [link] => /tag/gromobran-na-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 677293 [name] => nevrijeme na moru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-12 11:55:35 [main_article_id] => 0 [alias] => nevrijeme-na-moru [link] => /tag/nevrijeme-na-moru ) [3] => stdClass Object ( [id] => 675058 [name] => grom brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-22 19:49:07 [main_article_id] => 0 [alias] => grom-brod [link] => /tag/grom-brod ) [4] => stdClass Object ( [id] => 679039 [name] => munja brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 13:23:38 [main_article_id] => 0 [alias] => munja-brod [link] => /tag/munja-brod ) [5] => stdClass Object ( [id] => 679040 [name] => nevrijeme brod zaštita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 13:23:38 [main_article_id] => 0 [alias] => nevrijeme-brod-zastita [link] => /tag/nevrijeme-brod-zastita ) [6] => stdClass Object ( [id] => 679041 [name] => Slobodanka Jelena Cvjetković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 13:28:21 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodanka-jelena-cvjetkovic [link] => /tag/slobodanka-jelena-cvjetkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sila prirode [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitska znanstvenica koja je doktorirala na temu udara groma u plovila upozorava nautičare: Munja može zaobići gromobran i pogoditi brod! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/17/20385990.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Gerlanc/Cropix [mainImageDesc] =>

Ovo je situacija od koje strahuje svaki ribar i nautičar

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/17/20385990.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix

Ovo je situacija od koje strahuje svaki ribar i nautičar

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/17/20384938.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Dr. Cvjetković u laboratoriju Odjela za stručne studije

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/17/20384944.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Bočni nagib jedrilice smanjuje polje zaštite

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/17/19089128.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Gromobran ugrađen na vrh jarbola

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/17/20385992.jpg [title] => Matija Djanješić/Cropix

Udari groma razorna su sila koja kod svih ljudi budi strah

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

​Svjedoci smo klimatskih promjena koje diljem svijeta rezultiraju i sve učestalijim ekstremnim vremenskim prilikama, čemu u posljednje vrijeme svjedočimo i na Jadranu.

Uz ostale nevolje što ih nevere donose pomorcima, ribarima i nautičarima, poput nasukavanja i oštećivanja brodova zbog udara goleme združene sile vjetra i valova, sve su češći i udari groma u plovila. To je i logično, budući da su udari groma stalni pratitelji oluja i dio njihova razornog arsenala, u ovom slučaju s golemim električnim nabojem.

Naravno da su udari groma nešto što u svakom čovjeku budi strah, jer je riječ o prirodnoj pojavi izvan svake kontrole, koja se svugdje može dogoditi i izazvati teške posljedice, uključujući stradavanje ljudi. Jer koliko god je statistička mogućnost da čovjeka ubije grom minimalna, u svijetu godišnje od udara groma pogine gotovo 25.000 ljudi, a deset puta više ih preživi, mahom s teškim posljedicama.

Na kopnu se, barem u većini situacija, čovjek može na vrijeme skloniti prije nego što grmljavinska oluja udari, dok je na moru to puno teže, a kada je brod u plovidbi često i nemoguće.

Zbog toga smo za razgovor o toj temi zamolili dr. sc. Slobodanku Jelenu Cvjetković, profesoricu Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, koja je 2012. godine doktorirala na temi Model ranog otkrivanja opasnosti od udara groma na plovnim objektima, te se nastavila znanstveno i stručno baviti tom problematikom.

Brojanje sekundi

- Što se događa na nebu u trenucima prije udara groma?

- Prvo bih željela razjasniti značenje nekih pojmova koji se često miješaju. Grmljavina je pojava električnog pražnjenja u oblacima ili između oblaka i zemlje, dok je munja električna iskra koja pritom nastaje i za sobom ostavlja izlomljenu i razgranatu vatrenu liniju, izrazito kratkog trajanja.

Grom je zvučni val koji nastaje širenjem zraka i javlja se kao zvučni efekt prilikom udara munje. Izrazom udar groma naziva se električno pražnjenje koje odvija na Zemljinoj površini.

---

image

Dr. Cvjetković u laboratoriju Odjela za stručne studije

Joško Šupić/Cropix
---

Električni naboj nastaje unutar oblaka, kumulonimbusa, u kojem se naboj raspodijeli na način da se na gornjem dijelu oblaka skuplja pozitivni naboj, a na donjem negativni. Kad trenutna vrijednost polja dosegne kritičnu razinu od 1 megavolt po metru, dolazi do izbijanja električne iskre, što izaziva i pojavu munje.

Raspon električnog napona munje je od nekoliko tisuća do nekoliko milijuna volti, a proizvodi struju jakosti od 10 do 110 kiloampera. Temperatura zraka u okolini munje dostiže vrijednost od 20.000 stupnjeva Celzija, dok jačina grmljavine iznosi oko 100 decibela. U svakom slučaju, riječ je o moćnoj prirodnoj sili velike snage.

- Rekli ste da je zvuk groma zapravo zvučni val koji se javlja prilikom udara, on kasni za bljeskom munje?

- Da, to je logično. Munju vidimo prije nego što čujemo grom, jer je ona oko 800 tisuća puta brža od groma. Dakle, od trenutka kad sijevne do trenutka kad zagrmi, možemo procijeniti koliko je nevera daleko i kojom nam se brzinom približava. Na primjer, ako prođe desetak sekundi od sijevanja do grmljavine, nevrijeme je udaljeno 1,62 nautičke milje.

Ako se pritom vremenski razmaci između sijevanja i grmljavine smanjuju, to znači da nevera putuje prema nama. U tom je slučaju pametno pronaći sklonište, ako je to ikako moguće, i ostati u tom skloništu barem 30 minuta nakon posljednjeg udara groma.​

- Koji brod pruža više sigurnosti posadi kod udara groma, metalni, plastični ili drveni?

- Ne bih tako definirala opasnost od udara groma, jer nijedan brod nije izgrađen od isključivo jedne vrste materijala. Teoretski bi pretpostavljeni redoslijed bio metalni brod, drveni, pa plastični, no samo ako se konstrukcijski sastoji isključivo od tih materijala.

U praksi se prilikom gradnje plovila koriste različiti materijali u različitim udjelima, od metalnih do inih, na pojedinim brodskim konstrukcijama i dijelovima plovila. Zbog toga dolazi i do drugačije vjerojatnosti kada je riječ o opasnosti od udara groma. No, u svakom slučaju više sigurnosti pruža plovilo koje je odgovarajuće zaštićeno s gromobranskom instalacijom.

Zaštitni stožac

- Donosi li ugradnja takve instalacije potpunu zaštitu plovila?

- To se ne može decidirano reći. Struka, naime, polazi od pretpostavke da se udar munje u objekt ne može spriječiti, ali se može usmjeriti. No, i pored instalacija najkvalitetnijih gromobrana, munja može zaobići gromobran i udariti u nezaštićeno mjesto uzrokujući štetu, posebice na plovilu za vrijeme plovidbe.

Ponajprije zbog činjenice što se plovila velikim dijelom za vrijeme svoje eksploatacije gibaju, odnosno nalaze u dinamičkim uvjetima, a to izravno utječe i na polje zaštite plovila koje stvara gromobranska instalacija.

- Na koji način?

- To sam razmatrala u svojoj doktorskoj disertaciji, promatrajući plovilo u stanju ljuljanja ili valjanja. Pritom sam utvrdila da prilikom valjanja broda, osobito kada je u pitanju jedrilica, dolazi do promjene položaja i visine samog gromobrana na jarbolu u odnosu na površinu mora, čime se smanjuje konusna zaštitna zona plovila. Što je ljuljanje plovila veće, veći su i kutovi nagiba jarbola, a time se smanjuje i zaštitna zona stošca.

---

image

Gromobran ugrađen na vrh jarbola

Joško Šupić/Cropix
---

Zaštita tada više ne obuhvaća cijelo plovilo, kao u statičkim uvjetima kada je stožac okomit, a zona zaštite okružuje cijelo plovilo. Naime, smatra se da je zona zaštite jedrilice od udara groma u području tlocrtne površine baze stošca, kojem je polumjer baze jednak visini jarbola.

- Kolika je učestalost udara groma na Jadranu?

- Nisam naišla na takav specifičan podatak za Jadran, no postoji analiza rezultata izvornih podataka Hidrometeorološkog zavoda RH u razdoblju od 2000. do 2011. po danima za gradove Rijeku, Pulu, Zadar, Split i Šibenik, te otoke Vis i Lastovo. Ti podaci obuhvaćaju temperaturu i vlažnost zraka, broj dana s pojavom grmljavine i/ili sijevanja, temperaturu mora, te ukazuju na njihovu povezivost s opasnošću od udara groma.

Usporede li se rezultati, uočava se da je postotak pojave grmljavine u ljetnim mjesecima, dakle lipnju, srpnju i kolovozu, u prosjeku 36 posto u odnosu na promatrano razdoblje. Kod grmljenja taj postotak raste na 53 posto, a sijevanje se u ljetnim mjesecima pojavljuje s 40 posto. Prosječan broj dana s pojavom grmljavine ili grmljenja u ljetnom razdoblju obuhvaća 41 posto ukupnih dana tijekom deset promatranih godina.

Inače, tijekom izrade svoga doktorata našla sam podatak zagrebačkog FER-a, s njihova LINET sustava, po kojem je u razdoblju od 1. veljače 2009. do 1. studenog 2010. na području Hrvatske zabilježeno 1.539.130 munja oblak - zemlja. Iako je to dosta star podatak, može poslužiti kao dobar orijentir.

Brojne štete

- To je doista velik broj udara?

- Jest, ali nije neuobičajen. Po višegodišnjim podacima na Zemlji se u svakom trenutku odvija između 2000 i 5000 grmljavinskih oluja, a u prosjeku svake sekunde u Zemlju udari 100 gromova. Pritom se puno više atmosferskih pražnjenja događa između oblaka, čak 80 posto, a samo 20 posto između oblaka i zemlje.

- Kakve posljedice na plovilu najčešće nastanu nakon udara groma?

- Ovisno o mjestu udara i jačini munje, nastaju različite štete. Najčešće strada elektronika ako je ugrađena na plovilu, a ponekad čak može doći do eksplozije i požara. Gromovi koji pogode u jarbole stvaraju na njima visoke napone, te može doći do preskoka struje i kratkog spoja.

Također, pri udaru groma nastaju i takozvani putni valovi koji se metalnim sajlama prenose dalje do trupa broda ili do elektroničkih uređaja, te mogu prouzročiti štete.

---

image

Udari groma razorna su sila koja kod svih ljudi budi strah

Matija Djanješić/Cropix
---

- Na koji se način elektricitet isprazni prilikom udara groma u brod?

- Ako na plovilu postoji gromobranska instalacija i ako je munja udarila u nju, doći će do izravnog pražnjenja električnog naboja u more. U tu se svrhu prilikom ugradnje takve instalacije provode mjere izjednačavanja potencijala, na način da se električki povežu metalni dijelovi broda.

Učinkovitost gromobranske instalacije ovisi o dobrom dimenzioniranju i pozicioniranju, što znači da pruža najmanji mogući otpor i najkraći put odvođenja energije u more.

Važna je prevencija

- Dakle, za sigurnost posade najvažnije je na plovilu imati gromobransku zaštitu?

- Da, brodove je važno zaštititi od udara groma, a odgovarajuću gromobransku zaštitu izabrati sukladno važećim normama i standardima. Od gromobranskih instalacija za plovila mogu se, na primjer, preporučiti gromobrani s ranim startanjem koji su zamijenili rasprskavajuće radioaktivne gromobrane nakon zabrane njihova korištenja.

Gromobrani s ranim startanjem postavljaju se na najvišu točku plovila, te se uz pomoć dva odvodna voda spajaju direktno na uzemljenje, odnosno na metalnu oplatu broda, metalnu kobilicu ili posebnu metalnu ploču ugrađenu na podvodni dio trupa.

Visina jarbola od razine mora predstavlja radijus sigurne zone stošca ispod, odnosno oko jarbola, takozvani Faradeyjev kavez. Osobe unutar ove zone zaštićene su od udara groma.

---

NEZAŠTIĆENA PENTA

Manje jedrilice najčešće kao dodatni pogon koriste izvanbrodski motor ugrađen na krmenom dijelu, što može povećati opasnost za posadu u slučaju grmljavine.

Razlog je što simulacije pokazuju da takav motor nije unutar gromobranom zaštićene zone. Zbog te bi činjenice skiper u slučaju da ručno upravlja takvim motorom bio dodatno ugrožen od mogućeg udara groma.

Također, članovi posade mogu zauzeti položaj uz bok jedrilice, čime im se gornji dio tijela izdiže i zna biti izvan zaštitnog konusa, a tada su izravno izloženi opasnosti od udara groma.

---

---

KUGLASTA MUNJA

Munja se može vidjeti i u kuglastoj formi. Često je opažana na vrhovima brodskih jarbola u vrijeme kad grmljavinsko nevrijeme na moru već pomalo jenjava. Uzroci njezina nastanka su nepoznati. Često je praćena pištećim zvukom i neobičnim mirisom.

Traje nekoliko sekundi te iznenada nestaje, tiho ili uz eksploziju. Iako se radi o prirodnoj pojavi, loptaste munje su kroz povijest često zbunjivale znanstvenike, a najčešće se javljaju u obliku svjetleće kugle žuto-narančaste boje promjera 15 do 20 cm.

Naglo se pojavi za vrijeme nevremena, nakon udara groma, pomičući se polagano, paralelno s tlom ili slobodno kroz zrak. Ponaša se nepredvidljivo i nestane za nekoliko sekundi. Na pitanje što je grom u obliku lopte, fizičari odgovaraju: ne zna se.

---

---

KUGLASTA MUNJA

Munja se može vidjeti i u kuglastoj formi. Često je opažana na vrhovima brodskih jarbola u vrijeme kad grmljavinsko nevrijeme na moru već pomalo jenjava. Uzroci njezina nastanka su nepoznati. Često je praćena pištećim zvukom i neobičnim mirisom.

Traje nekoliko sekundi te iznenada nestaje, tiho ili uz eksploziju. Iako se radi o prirodnoj pojavi, loptaste munje su kroz povijest često zbunjivale znanstvenike, a najčešće se javljaju u obliku svjetleće kugle žuto-narančaste boje promjera 15 do 20 cm.

Naglo se pojavi za vrijeme nevremena, nakon udara groma, pomičući se polagano, paralelno s tlom ili slobodno kroz zrak. Ponaša se nepredvidljivo i nestane za nekoliko sekundi. Na pitanje što je grom u obliku lopte, fizičari odgovaraju: ne zna se.

---

---

image

Bočni nagib jedrilice smanjuje polje zaštite

Joško Šupić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Matija Djanješić/Cropix
Luka Gerlanc/Cropix

Ovo je situacija od koje strahuje svaki ribar i nautičar

Joško Šupić/Cropix

Dr. Cvjetković u laboratoriju Odjela za stručne studije

Joško Šupić/Cropix

Bočni nagib jedrilice smanjuje polje zaštite

Joško Šupić/Cropix

Gromobran ugrađen na vrh jarbola

Matija Djanješić/Cropix

Udari groma razorna su sila koja kod svih ljudi budi strah

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/splitska-znanstvenica-upozorava-nauticare-munja-moze-zaobici-gromobran-i-udariti-u-brod-1196766 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e29b3032f5a58741dd552e9e8e10a949654e3bfc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitska+znanstvenica+koja+je+doktorirala+na+temu+udara+groma+u+plovila+upozorava+nauti%C4%8Dare%3A+Munja+mo%C5%BEe+zaobi%C4%87i+gromobran+i+pogoditi+brod%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsplitska-znanstvenica-upozorava-nauticare-munja-moze-zaobici-gromobran-i-udariti-u-brod-1196766 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsplitska-znanstvenica-upozorava-nauticare-munja-moze-zaobici-gromobran-i-udariti-u-brod-1196766 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sila prirode [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

sila prirodeSplitska znanstvenica koja je doktorirala na temu udara groma u plovila upozorava nautičare: Munja može zaobići gromobran i pogoditi brod!

Piše Miomir Štrbac
30. svibnja 2022. - 13:23

​Svjedoci smo klimatskih promjena koje diljem svijeta rezultiraju i sve učestalijim ekstremnim vremenskim prilikama, čemu u posljednje vrijeme svjedočimo i na Jadranu.

Uz ostale nevolje što ih nevere donose pomorcima, ribarima i nautičarima, poput nasukavanja i oštećivanja brodova zbog udara goleme združene sile vjetra i valova, sve su češći i udari groma u plovila. To je i logično, budući da su udari groma stalni pratitelji oluja i dio njihova razornog arsenala, u ovom slučaju s golemim električnim nabojem.

Naravno da su udari groma nešto što u svakom čovjeku budi strah, jer je riječ o prirodnoj pojavi izvan svake kontrole, koja se svugdje može dogoditi i izazvati teške posljedice, uključujući stradavanje ljudi. Jer koliko god je statistička mogućnost da...

15. svibanj 2024 12:17