StoryEditorOCM

zahtjevna regataPrvi put na ‘Sušcu 100x2‘ i odmah pobjeda: ‘Prvo nas je mučila bonaca, a poslije smo jedrili svaki brod u nekom svom vjetru‘

Piše Sandra Barčot
4. lipnja 2022. - 22:08

Prvi put na regati i eto odmah pobjede, u onom korigiranom vremenu za Tomu Višića koji je u dvojcu s Borisom Bakotićem, trijumfirao na 27. izdanju jedriličarske regate "Sušac za dvoje – 100x2".

Tridesetogodišnji Toma naime, godinama nije mogao sudjelovati na ovoj regati gdje se u dvojcu jedri, u idelanim uvjetima, 100 milja od Splita do pučinskog otoka Sušca te nazad, prvo kao jedriličar a sada kao trener u splitskom Jedriličarskom klubu Mornar, koji je i organizator "Sušca".

- Napokon sam uhvatio dva slobodna dana i zajedrio na Sušcu, te nam se piše prvo mjesto u korigiranom vremenu među 46 posada. Baš sam zadovoljan, iako je bilo naporno na moru. Prvo nas je mučila bonaca, a poslije smo jedrili doslovno svaki brod u nekim svojim uvjetima, svatko u nekom svom vjetru – kazuje nam Toma, koji je s Borisom Bakotićem jedrio u jedrilici tip "Melges 24" imena "Obi Wan", a u realnom vremenu su u Split, u ciljnu liniju ušli kao 15-ti.

image

Start pred Splitom

Alenka Alujević

Inače, odmah nakon dodjele pokala za "Sušac 100x2" Tomu već čeka pakiranje kofera.

- Mjesec i pol dana ću biti na putu sa mojim jedriličarima iz klase "laser", imamo regate u Poljskoj, Grčkoj i Nizozemskom – zbori nam mladi trener, koji je ispunio svoj san u kompletu – odjedrio Sušac te odmah uknjižio pobjedu.

image

Fatamorgana na horizontu

JK Mornar

A što se tiče onog jedrenog, realnog vremena, bez kompjuterskog "izjednačavanja" brodova po dužini i performansama, najbrži je brod "Fatamorgana II" proslavljenog olimpijca Mate Arapova i njegovog "kompanjona" sa brojnih regata Elka Mrduljaša legendarnog Crnog.

Oni su prvi dojedrili do Sušca, oko 21.30 sati u petak (start ispred Splita je bio točno u podne), okrenuli ga te u subotu ujutro u 9.48,59 sati ušli u cilj podno splitskog Sustipana.

image

Najbrža posada Elko Mrduljaš i Mate Arapov

Nikša Radišić

- Ovaj "Sušac" je bio u ritmu oće-neće vitar! Čekaš maestral, pobjegneš floti, imaš prednost od nekih 3-4 milja i onda staneš u bonaci. I tako četiri puta smo imali situaciju da budemo daleko ispred svih, no ostanemo bez vitra i stignu nas, no srećom nitko nas nije pristigao – referira nam događanja na pučini Arapov, precizirajući:

- Nakon okreta Sušca, zapeli smo na povratku kod Paklenjaka, nikako uhvatit puntu Pelegrina, a drugi nam se približavaju. Onda smo opet do Splitskih vrata dojedrili bez problema, prošli ih i stali. No sve je zaboravljeno prolazom kroz cilj u subotnje jutro, dok je ostatak flote njima gledao u krmu. Uz još jedan kuriotitez – Mate na Sušcu jedri jedne godine s Elkom, a druge sa suprugom Jasnom.

image

Tracking - gužva oko Sušca

JK Mornar

Što se ostalih detalja tiče ove uvijek svima omiljene regate, doznajemo od organizatora iz JK Mornara kako je bilo prijavljeno 47 posada, odnosno dvojaca, te ih je 46 zajedrilo prema Sušcu. Tijekom jedrenja gdje su vladali promjenjivi vjetrovi jačine od 6 do 10 čvovora, bilo je i odustajanja posada zbog bonace, no problema na moru nije bilo.

Sve se pratilo putem trackinga, u svakom trenutku se znalo gdje je koji brod, a i dosta zaljubljenika u ovaj sport tijekom regatavanja flote, je brodove pratilo, snimalo, čak i tijekom noći...

Ujedno je na ponekim brodovima bilo i slavlja, rođendanskih naravno te su čestitke odvazvanjale radio stanicama, kao i muzika. Pa je tako i "Fatamorgana II" okrenula Sušac u ritmu Dina Dvornika...

REZULTATI:

KORIGIRANO VRIJEME: 1. "Obi Wan" (Boris Bakotić, Toma Višić, JK Mornar-Split), 2. "Universitas Nova" (Marin Golem, Marko Židić, JK Labud-Split), 3. "Joyrunner" (Marko Višić, Boris Tomić, JK Labud).

PROLAZ KROZ CILJ, JEDRENO VRIJEME: 1. "Fatamorgana II" (Mate Arapov, Elko Mrduljaš, JK Mornar), vrijeme ulaska u cilj subota u 9,48,59 sati, 2. "Gringo 3" (Robert Sandalić, Šime Sorić, JK Uskok-Zadar), 10:45,51, 3. "Dubrovnik" (Ivo Kvestić, Alen Cvinar, JK Orsan-Dubrovnik), 10,46,54 sati.

image

Posada Universitasa Nove - Marin Golem i Marko Židić

Nikša Radišić
image

Odmor - brod "Dubrovnik"

JK Mornar
image

Brod "Malduk" posada Bartul Ljubanović i Marin Lišić
Snimio ih je Aldo Barčot tijekom jedrenja u akvatoriju Korčule

JK Mornar
image

Noć pada

JK Mornar
image

Sušac 2022.

JK Mornar
image

Brodove se pratilo trackingom

JK Mornar
15. travanj 2024 23:15