stdClass Object ( [id] => 1385659 [title] => Od bakra i kositra do ultrazvuka: doznajte sve o povijesti, sadašnjosti i budućnosti antifoulinga [alias] => od-bakra-i-kositra-do-ultrazvuka-doznajte-sve-o-povijesti-sadasnjosti-i-buducnosti-antifoulinga [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Površina svakog tijela uronjenog u more prije ili kasnije, ovisno o vrsti materijala, postane podloga na koju se hvataju i na kojoj rastu i razmnožavaju se mnogi morski organizmi. Nakupljanje biljnih i životinjskih organizama naziva se obraštaj. Rezultati znanstvenih proučavanja pokazali su da na brodskom dnu ima više od 2000 vrsta takvih organizama. Obraštaj na brodskom dnu otežava i usporava plovidbu i taj je problem star još otkad je čovjek zaplovio. Poznato je da su još stari Grci tražili način kako bi brodsko dno zaštitili od obrastanja.

Efikasni TBT

U razvoju antivegetativne zaštite korištena su razna sredstva, katran, vosak, mješavine ulja, arsena i sumpora, pa smole, loja i katrana, zatim razne kombinacije s usitnjenim staklom, ribljim uljem, kositrom, vapnom, cinkom, željeznim sulfatom, čak i olovne ili bakrene ploče pričvršćene za oplatu. Slijedom toga, razvijali su se premazi na bazi bakra, prema čemu je u engleskom govornom području antivegetativna zaštita i dobila naziv copper. Krajem XIX. stoljeća bilo je poznato više od 300 različitih premaza za zaštitu brodskog dna. Najčešće su sadržavali i teške metale, olovo, arsen i živu, koji su, osim što bi otpuštali otrovne tvari, biocide kojima su ubijani organizmi, djelotvorno i smanjivali korozivno djelovanje morske vode na bakar. Kasnije je olovo zamijenjeno cinkom i aluminijem, a dodavani su i organokositreni spojevi.

Prava revolucija dogodila se pedesetih godina prošlog stoljeća, kad je Gerrit Johann Meine van der Kerk sa suradnicima na Institutu za organsku kemiju TNO iz Utrechta u Nizozemskoj za ovu namjenu otkrio svojstva tributilkositra. Tributilkositar, prema engleskom tributyltin označen kraticom TBT, organski je spoj na bazi kositra koji ima nisku topivost u vodi, što je idealno svojstvo za borbu protiv obraštaja. Umiješan u boju produljuje vijek aktivnog trajanja, sprječava mikroorganizme da se nasele na trup i truje one koji su se nastanili. Uz to je i relativno jeftin, pa je tako već sredinom šezdesetih diljem svijeta postao najpopularniji premaz za ovu namjenu.

---

image

Djelovanje antifoulinga baziranog na otrovnom TBT-u pokazalo se iznimno štetnim

---

Međutim, uočeno je da premazi koji sadrže TBT imaju negativne posljedice i na organizme protiv kojih nisu namijenjeni, te da imaju i dugotrajan štetan učinak na morske organizme i ljudsko zdravlje. Kod nekih vrsta uzrokuje hormonalne poremećaje, kad ženske jedinke razviju muške spolne karakteristike i postaju sterilne. Posljedice tih toksičnih učinaka kod nekih se vrsta javljaju već pri koncentraciji od jednog nanograma po litri mora. Posebno su ugrožene vrste iz donjeg dijela hranidbenog lanca, planktonski organizmi, mekušci i ribe, a posljedično i one koje se njima hrane. Kako je teško razgradiv, otpušteni TBT u okolišu može ostati i do 30 godina.

Prve zabrane korištenja TBT-a počele su već 80-ih godina, a kao privremena i prijelazna mjera odnosile su se samo na plovila kraća od 25 metara. Postupno je eliminiran iz proizvodnje i konačno, u sklopu Europske direktive o vodama od siječnja 2008. godine, upotreba antivegetativnih boja koje sadrže TBT potpuno je zabranjena u zemljama EU-a, uključujući i Hrvatsku. Kod nas je to određeno člankom 59.h Pravilnika o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora RH.

Najezda stranih algi

Međutim, sada slabija zaštita nosi još jedan problem. Morski organizmi u balastnim vodama ili naseljeni na trupu broda lako se mogu prenijeti u područja u kojima prije nisu postojali. To se u nekim morima već dogodilo i vrlo je stvarna prijetnja globalnoj morskoj bioraznolikosti, a glavnim uzročnikom smatraju se plovila za razonodu. Jedna je studija pokazala da je to najviše izraženo na Mediteranu, u kojem je identificirano oko 800 invazivnih vrsta. Uzimanjem uzoraka s jahti koje su uplovile u Sredozemlje uočeno je da njih više od dvije trećine na svojem trupu imaju barem jednu neautohtonu vrstu.

---

image

S ovakvim trupom brod će ploviti malom brzinom, a motor će se mučiti i gutati gorivo

Božidar Vukičević/Cropix
---

Rješenje kojim bi se uravnotežila učinkovitost protiv obraštaja i spriječilo premještanje invazivnih vrsta još nije pronađeno. Neke članice EU-a traže potpunu zabranu bilo kakvog ispuštanja biocida, dok druge tvrde da su im ti proizvodi prijeko potrebni, pa je trenutno na snazi prijelazni dogovor o korištenju biocida koji su bili u proizvodnji 2013. godine. Budući da je 70 posto svjetskog tržišta plovila za razonodu u EU-u, to je i glavni pokretač razvoja i pronalaska rješenja. Uvođenjem i propisa koji se već primjenjuju u Australiji i Novom Zelandu očekuje se da će EU-ova uredba biti najstroža.

---

image

Prvi proboji zaštite dogode se oko vodene linije

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dosadašnje antivegetativne boje sadržavale su mješavinu nekoliko aktivnih tvari, a novim zakonima EU-a proizvod će imati samo jednu aktivnu tvar, ali još nije definirano koju. Neki su proizvođači uvjereni da će po uzoru na neke zemlje EU-a bakar biti zabranjen i već su ga izbacili iz svojih proizvoda, uvodeći alternativna rješenja za koja tvrde da su djelotvorna. Drugi su uvjereni da je baš bakar idealan za ovu funkciju. Tumače to činjenicom da kad iscuri kao bakreni ion, visoko je toksičan i vrlo učinkovit, ali je takav i vrlo kratkotrajan pa utječe samo na tanki sloj neposredno uz trup broda.

Nove tehnologije zaštite

Paralelno se razmatraju i razvijaju neka inovativna rješenja koja koriste vrlo različite tehnologije. Jedno od tih rješenja su silikonski premazi na podvodnom dijelu trupa, bez biocida ili sa znatno manjom količinom. Temelji se na kombinaciji silikona i hidrogela koja stvara vrlo glatku površinu na koju se organizmi teže hvataju, a kad se i uhvate, vrlo slabo se vežu, tako da u plovidbi sami otpadaju, oni otporniji tek pri brzini većoj od osam čvorova. Uz premaze koji se nanose kistom ili špricom, razvijene su i samoljepljive folije koje se lijepe direktno na trup. Garancija za ove folije je pet godina.

---

image

Prije prvog nanošenja silikonskog antifoulinga podloga se mora posebno pripremiti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Drugoj vrsti folije koja se lijepi na podvodni dio trupa način obrane je upravo obrnut prethodnoj – naime, na vanjskom sloju tepih od gustih šiljastih najlonskih mikrovlakana. Na ovakvu se površinu morski organizmi teško hvataju, a ako se i uhvate, prilijepe se samo na vrhove dlačica, pa se rukom, četkom ili lopaticom vrlo lako uklone. Budući da nema nikakvih toksičnih tvari, čišćenje se može obaviti bilo gdje. Vlakna ne otpadaju i ne troši se, a garancija na ovaj proizvod također je pet godina.

Slabija zaštita biocidima podrazumijeva češće čišćenje podvodnog dijela i jedno je rješenje krenulo u tom smjeru. Trošak izvlačenja plovila na kopno nije zanemariv, naročito ne za veće jahte, pa je osmišljen autonomni robot koji pregledava i čisti dno u moru. Ovo su popratili i renomirani proizvođači boja i ponudili antivegetativni premaz na koji robot ne djeluje abrazivno i ne oštećuje ga.

Ultrazvučni sustavi protiv obraštaja također su jedno od potencijalnih rješenja. Visokofrekventni zvučni valovi povećavaju i smanjuju pritisak vode na trup, stvarajući kavitacijske mikroskopske mjehuriće koji kod povećanja tlaka implodiraju. Ova aktivnost sprječava hvatanje morskih organizama.

Tekstilni suhi dok

Nedostatak stalnog veza u moru primorao je mnoge da svoja plovila drže na suhom i samo ih po potrebi spuštaju u more. Takvi uglavnom i ne koriste nikakvu antivegetativnu zaštitu, jer obraštaj koji se eventualno za kratkotrajnog boravka u moru prilijepio za trup lako se obriše spužvom. Isto vrijedi i za one koji na vezu imaju stalno privezan minijaturni suhi dok. Neki tipovi ovih dokova podignu plovilo iz mora, a drugi su dizajnirani tako da trup uplovi u bazen od vodonepropusnog tekstila, more se iz njega ispumpa, a tekstil se priljubi uz trup. U oba slučaja plovilo na vezu nije u direktnom kontaktu s morem. Ovakvi dokovi mogu se koristiti za manja i srednja motorna plovila, ali ne i za jedrilice s kobilicom i kormilom.

---

image

LED diode su zanimljivo rješenje

---

U pripremi su još dva načina borbe protiv obraštaja. Jedan je keramika u kombinaciji s farmaceutskim materijalom iz biomedicinskog sektora, premazi korišteni u zamjenskim srčanim zaliscima dizajnirani da spriječe da se bilo što zalijepi za njih te da imaju dobra svojstva protiv obraštaja. Nisu otrovni, barem za ljude. Trenutno je sve u razvoju, ali očekuje se i skorašnje predstavljanje tržištu.

U razvoju je i drugo potencijalno rješenje koje se bazira na UV LED rasvjeti, ali ovaj je projekt još u vrlo ranoj fazi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PROTIV NAKUPLJANJA ALGI NA BRODSKOM TRUPU TIJEKOM POVIJESTI SU S MALO USPJEHA KORIŠTENI KATRAN, VOSAK, ARSEN, SUMPOR, LOJ, VAPNO.... - PRONALAZAK TRIBUTILKOSITRA, KOJI JE ALGE USPJEŠNO TROVAO, BIO JE REVOLUCIJA, DOK SE NIJE POKAZALO DA USPUT TRUJE I BROJNE MORSKE VRSTE, PA JE 2008. ZABRANJEN U EU - RAT S ALGAMA TRENUTNO UMJERENO USPJEŠNO VODE SILIKONSKI PREMAZI, SAMOLJEPLJIVE FOLIJE I ULTRAZVUK, A NA OBZORU SU KOMBINACIJA KERAMIKE I BIOPREMAZA ZA UMJETNE SRČANE ZALISKE, TE UV LED DIODE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rat protiv algi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PROTIV NAKUPLJANJA ALGI NA BRODSKOM TRUPU TIJEKOM POVIJESTI SU S MALO USPJEHA KORIŠTENI KATRAN, VOSAK, ARSEN, SUMPOR, LOJ, VAPNO.... - PRONALAZAK TRIBUTILKOSITRA, KOJI JE ALGE USPJEŠNO TROVAO, BIO JE REVOLUCIJA, DOK SE NIJE POKAZALO DA USPUT TRUJE I BROJNE MORSKE VRSTE, PA JE 2008. ZABRANJEN U EU - RAT S ALGAMA TRENUTNO UMJERENO USPJEŠNO VODE SILIKONSKI PREMAZI, SAMOLJEPLJIVE FOLIJE I ULTRAZVUK, A NA OBZORU SU KOMBINACIJA KERAMIKE I BIOPREMAZA ZA UMJETNE SRČANE ZALISKE, TE UV LED DIODE rat protiv algi 2 0 8335 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-29 11:57:11 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => DAMIR VIŠIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-03 10:36:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-03 10:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => PROTIV NAKUPLJANJA ALGI NA BRODSKOM TRUPU TIJEKOM POVIJESTI SU S MALO USPJEHA KORIŠTENI KATRAN, VOSAK, ARSEN, SUMPOR, LOJ, VAPNO.... - PRONALAZAK TRIBUTILKOSITRA, KOJI JE ALGE USPJEŠNO TROVAO, BIO JE REVOLUCIJA, DOK SE NIJE POKAZALO DA USPUT TRUJE I [metadata] => robots= author= title=Od bakra i kositra do ultrazvuka: doznajte sve o povijesti, sadašnjosti i budućnosti antifoulinga page_title=Od bakra i kositra do ultrazvuka: doznajte sve o povijesti, sadašnjosti i budućnosti antifoulinga [metakey] => alge, alge na brodu, antifouling, antifouling za brod, nakupljanje algi, kako se riješiti algi, damir višić, obraštaj, vrste antifoulinga [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/29\/27024205.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26677462.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26677466.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26677468.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26677470.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26677472.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26677473.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/11539806.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26683249.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26805319.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sti\u017ee vrijeme za obnovu antifoulinga, pa treba izabrati tehnologiju<\/p>","

Neki su zadovoljni ultrazvu\u010dnim antifouling sondama, a drugi prigovaraju da im je djelovanje ograni\u010deno<\/p>","

Prije prvog nano\u0161enja silikonskog antifoulinga podloga se mora posebno pripremiti<\/p>","

Za propelere i noge penti proizvode se posebni antifoulinzi ve\u0107e ljepljivosti <\/em>i izdr\u017eljivosti<\/p>","

S ovakvim trupom brod \u0107e ploviti malom brzinom, a motor \u0107e se mu\u010diti i gutati gorivo<\/p>","

Prvi proboji za\u0161tite dogode se oko vodene linije<\/p>","

Male je brodice donekle lako izbrusiti, ve\u0107e ba\u0161 i nije<\/p>","

Postavljanje za\u0161titne folije mora biti iznimno precizno<\/p>","

Djelovanje antifoulinga baziranog na otrovnom TBT-u pokazalo se iznimno \u0161tetnim<\/p>","

LED diode su zanimljivo rje\u0161enje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1340x900","hd_27024205_1920.jpg":"1920x1080","k_27024205_1280.jpg":"1280x1280","k_27024205_1024.jpg":"1024x1024","k_27024205_640.jpg":"640x640","k_27024205_480.jpg":"480x480","k_27024205_340.jpg":"340x340","k_27024205_220.jpg":"220x220","o_27024205_1280.jpg":"1280x859","o_27024205_1024.jpg":"1024x687","o_27024205_640.jpg":"640x429","o_27024205_480.jpg":"480x322","o_27024205_340.jpg":"340x228","o_27024205_220.jpg":"220x147","h_27024205_1280.jpg":"1280x854","h_27024205_1024.jpg":"1024x683","h_27024205_640.jpg":"640x427","h_27024205_480.jpg":"480x320","h_27024205_340.jpg":"340x227","h_27024205_220.jpg":"220x147","pp_27024205_1280.jpg":"1280x1628","pp_27024205_1024.jpg":"1024x1303","pp_27024205_640.jpg":"640x814","pp_27024205_480.jpg":"480x611","pp_27024205_340.jpg":"340x432","pp_27024205_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26677462_1920.jpg":"1920x1080","k_26677462_1280.jpg":"1280x1280","k_26677462_1024.jpg":"1024x1024","k_26677462_640.jpg":"640x640","k_26677462_480.jpg":"480x480","k_26677462_340.jpg":"340x340","k_26677462_220.jpg":"220x220","o_26677462_1280.jpg":"1280x852","o_26677462_1024.jpg":"1024x682","o_26677462_640.jpg":"640x426","o_26677462_480.jpg":"480x319","o_26677462_340.jpg":"340x226","o_26677462_220.jpg":"220x146","h_26677462_1280.jpg":"1280x854","h_26677462_1024.jpg":"1024x683","h_26677462_640.jpg":"640x427","h_26677462_480.jpg":"480x320","h_26677462_340.jpg":"340x227","h_26677462_220.jpg":"220x147","pp_26677462_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677462_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677462_640.jpg":"640x814","pp_26677462_480.jpg":"480x611","pp_26677462_340.jpg":"340x432","pp_26677462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1226","hd_26677466_1920.jpg":"1920x1080","k_26677466_1280.jpg":"1280x1280","k_26677466_1024.jpg":"1024x1024","k_26677466_640.jpg":"640x640","k_26677466_480.jpg":"480x480","k_26677466_340.jpg":"340x340","k_26677466_220.jpg":"220x220","o_26677466_1280.jpg":"1280x817","o_26677466_1024.jpg":"1024x653","o_26677466_640.jpg":"640x408","o_26677466_480.jpg":"480x306","o_26677466_340.jpg":"340x217","o_26677466_220.jpg":"220x140","h_26677466_1280.jpg":"1280x854","h_26677466_1024.jpg":"1024x683","h_26677466_640.jpg":"640x427","h_26677466_480.jpg":"480x320","h_26677466_340.jpg":"340x227","h_26677466_220.jpg":"220x147","pp_26677466_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677466_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677466_640.jpg":"640x814","pp_26677466_480.jpg":"480x611","pp_26677466_340.jpg":"340x432","pp_26677466_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26677468_1920.jpg":"1920x1080","k_26677468_1280.jpg":"1280x1280","k_26677468_1024.jpg":"1024x1024","k_26677468_640.jpg":"640x640","k_26677468_480.jpg":"480x480","k_26677468_340.jpg":"340x340","k_26677468_220.jpg":"220x220","o_26677468_1280.jpg":"1280x853","o_26677468_1024.jpg":"1024x682","o_26677468_640.jpg":"640x426","o_26677468_480.jpg":"480x320","o_26677468_340.jpg":"340x226","o_26677468_220.jpg":"220x146","h_26677468_1280.jpg":"1280x854","h_26677468_1024.jpg":"1024x683","h_26677468_640.jpg":"640x427","h_26677468_480.jpg":"480x320","h_26677468_340.jpg":"340x227","h_26677468_220.jpg":"220x147","pp_26677468_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677468_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677468_640.jpg":"640x814","pp_26677468_480.jpg":"480x611","pp_26677468_340.jpg":"340x432","pp_26677468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26677470_1920.jpg":"1920x1080","k_26677470_1280.jpg":"1280x1280","k_26677470_1024.jpg":"1024x1024","k_26677470_640.jpg":"640x640","k_26677470_480.jpg":"480x480","k_26677470_340.jpg":"340x340","k_26677470_220.jpg":"220x220","o_26677470_1280.jpg":"1280x853","o_26677470_1024.jpg":"1024x682","o_26677470_640.jpg":"640x426","o_26677470_480.jpg":"480x320","o_26677470_340.jpg":"340x226","o_26677470_220.jpg":"220x146","h_26677470_1280.jpg":"1280x854","h_26677470_1024.jpg":"1024x683","h_26677470_640.jpg":"640x427","h_26677470_480.jpg":"480x320","h_26677470_340.jpg":"340x227","h_26677470_220.jpg":"220x147","pp_26677470_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677470_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677470_640.jpg":"640x814","pp_26677470_480.jpg":"480x611","pp_26677470_340.jpg":"340x432","pp_26677470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26677472_1920.jpg":"1920x1080","k_26677472_1280.jpg":"1280x1280","k_26677472_1024.jpg":"1024x1024","k_26677472_640.jpg":"640x640","k_26677472_480.jpg":"480x480","k_26677472_340.jpg":"340x340","k_26677472_220.jpg":"220x220","o_26677472_1280.jpg":"1280x853","o_26677472_1024.jpg":"1024x682","o_26677472_640.jpg":"640x426","o_26677472_480.jpg":"480x320","o_26677472_340.jpg":"340x226","o_26677472_220.jpg":"220x146","h_26677472_1280.jpg":"1280x854","h_26677472_1024.jpg":"1024x683","h_26677472_640.jpg":"640x427","h_26677472_480.jpg":"480x320","h_26677472_340.jpg":"340x227","h_26677472_220.jpg":"220x147","pp_26677472_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677472_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677472_640.jpg":"640x814","pp_26677472_480.jpg":"480x611","pp_26677472_340.jpg":"340x432","pp_26677472_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2906","hd_26677473_1920.jpg":"1920x1080","k_26677473_1280.jpg":"1280x1280","k_26677473_1024.jpg":"1024x1024","k_26677473_640.jpg":"640x640","k_26677473_480.jpg":"480x480","k_26677473_340.jpg":"340x340","k_26677473_220.jpg":"220x220","o_26677473_1280.jpg":"1280x1937","o_26677473_1024.jpg":"1024x1549","o_26677473_640.jpg":"640x968","o_26677473_480.jpg":"480x726","o_26677473_340.jpg":"340x514","o_26677473_220.jpg":"220x332","h_26677473_1280.jpg":"1280x854","h_26677473_1024.jpg":"1024x683","h_26677473_640.jpg":"640x427","h_26677473_480.jpg":"480x320","h_26677473_340.jpg":"340x227","h_26677473_220.jpg":"220x147","pp_26677473_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677473_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677473_640.jpg":"640x814","pp_26677473_480.jpg":"480x611","pp_26677473_340.jpg":"340x432","pp_26677473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_11539806_1920.jpg":"1920x1080","k_11539806_1280.jpg":"1280x1280","k_11539806_1024.jpg":"1024x1024","k_11539806_640.jpg":"640x640","k_11539806_480.jpg":"480x480","k_11539806_340.jpg":"340x340","k_11539806_220.jpg":"220x220","o_11539806_1280.jpg":"1280x816","o_11539806_1024.jpg":"1024x652","o_11539806_640.jpg":"640x408","o_11539806_480.jpg":"480x306","o_11539806_340.jpg":"340x216","o_11539806_220.jpg":"220x140","h_11539806_1280.jpg":"1280x854","h_11539806_1024.jpg":"1024x683","h_11539806_640.jpg":"640x427","h_11539806_480.jpg":"480x320","h_11539806_340.jpg":"340x227","h_11539806_220.jpg":"220x147","pp_11539806_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539806_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539806_640.jpg":"640x814","pp_11539806_480.jpg":"480x611","pp_11539806_340.jpg":"340x432","pp_11539806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"850x438","hd_26683249_1920.jpg":"1920x1080","k_26683249_1280.jpg":"1280x1280","k_26683249_1024.jpg":"1024x1024","k_26683249_640.jpg":"640x640","k_26683249_480.jpg":"480x480","k_26683249_340.jpg":"340x340","k_26683249_220.jpg":"220x220","o_26683249_1280.jpg":"1280x659","o_26683249_1024.jpg":"1024x527","o_26683249_640.jpg":"640x329","o_26683249_480.jpg":"480x247","o_26683249_340.jpg":"340x175","o_26683249_220.jpg":"220x113","h_26683249_1280.jpg":"1280x854","h_26683249_1024.jpg":"1024x683","h_26683249_640.jpg":"640x427","h_26683249_480.jpg":"480x320","h_26683249_340.jpg":"340x227","h_26683249_220.jpg":"220x147","pp_26683249_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683249_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683249_640.jpg":"640x814","pp_26683249_480.jpg":"480x611","pp_26683249_340.jpg":"340x432","pp_26683249_220.jpg":"220x280"},{"size0":"643x361","hd_26805319_1920.jpg":"1920x1080","k_26805319_1280.jpg":"1280x1280","k_26805319_1024.jpg":"1024x1024","k_26805319_640.jpg":"640x640","k_26805319_480.jpg":"480x480","k_26805319_340.jpg":"340x340","k_26805319_220.jpg":"220x220","o_26805319_1280.jpg":"1280x718","o_26805319_1024.jpg":"1024x574","o_26805319_640.jpg":"640x359","o_26805319_480.jpg":"480x269","o_26805319_340.jpg":"340x190","o_26805319_220.jpg":"220x123","h_26805319_1280.jpg":"1280x854","h_26805319_1024.jpg":"1024x683","h_26805319_640.jpg":"640x427","h_26805319_480.jpg":"480x320","h_26805319_340.jpg":"340x227","h_26805319_220.jpg":"220x147","pp_26805319_1280.jpg":"1280x1628","pp_26805319_1024.jpg":"1024x1303","pp_26805319_640.jpg":"640x814","pp_26805319_480.jpg":"480x611","pp_26805319_340.jpg":"340x432","pp_26805319_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7751900 Threads: 5 Questions: 1564036090 Slow queries: 4770832 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111586674 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/od-bakra-i-kositra-do-ultrazvuka-doznajte-sve-o-povijesti-sadasnjosti-i-buducnosti-antifoulinga-1385659 [printLink] => /om/nautika/od-bakra-i-kositra-do-ultrazvuka-doznajte-sve-o-povijesti-sadasnjosti-i-buducnosti-antifoulinga-1385659?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 515111 [name] => alge [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alge [link] => /tag/alge ) [1] => stdClass Object ( [id] => 700421 [name] => alge na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-19 08:38:49 [main_article_id] => 0 [alias] => alge-na-brodu [link] => /tag/alge-na-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 641749 [name] => antifouling [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-21 09:08:36 [main_article_id] => 0 [alias] => antifouling [link] => /tag/antifouling ) [3] => stdClass Object ( [id] => 674610 [name] => antifouling za brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-18 20:04:03 [main_article_id] => 0 [alias] => antifouling-za-brod [link] => /tag/antifouling-za-brod ) [4] => stdClass Object ( [id] => 757736 [name] => nakupljanje algi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 12:36:37 [main_article_id] => 0 [alias] => nakupljanje-algi [link] => /tag/nakupljanje-algi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 757737 [name] => kako se riješiti algi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 12:36:37 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-se-rijesiti-algi [link] => /tag/kako-se-rijesiti-algi ) [6] => stdClass Object ( [id] => 601836 [name] => damir višić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-16 23:11:14 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-visic [link] => /tag/damir-visic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 757738 [name] => obraštaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 12:36:37 [main_article_id] => 0 [alias] => obrastaj [link] => /tag/obrastaj ) [8] => stdClass Object ( [id] => 757739 [name] => vrste antifoulinga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 12:36:37 [main_article_id] => 0 [alias] => vrste-antifoulinga [link] => /tag/vrste-antifoulinga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PROTIV NAKUPLJANJA ALGI NA BRODSKOM TRUPU TIJEKOM POVIJESTI SU S MALO USPJEHA KORIŠTENI KATRAN, VOSAK, ARSEN, SUMPOR, LOJ, VAPNO.... - PRONALAZAK TRIBUTILKOSITRA, KOJI JE ALGE USPJEŠNO TROVAO, BIO JE REVOLUCIJA, DOK SE NIJE POKAZALO DA USPUT TRUJE I BROJNE MORSKE VRSTE, PA JE 2008. ZABRANJEN U EU - RAT S ALGAMA TRENUTNO UMJERENO USPJEŠNO VODE SILIKONSKI PREMAZI, SAMOLJEPLJIVE FOLIJE I ULTRAZVUK, A NA OBZORU SU KOMBINACIJA KERAMIKE I BIOPREMAZA ZA UMJETNE SRČANE ZALISKE, TE UV LED DIODE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rat protiv algi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od bakra i kositra do ultrazvuka: doznajte sve o povijesti, sadašnjosti i budućnosti antifoulinga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/27024205.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Stiže vrijeme za obnovu antifoulinga, pa treba izabrati tehnologiju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/27024205.jpg [title] =>

Stiže vrijeme za obnovu antifoulinga, pa treba izabrati tehnologiju

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26677462.jpg [title] =>

Neki su zadovoljni ultrazvučnim antifouling sondama, a drugi prigovaraju da im je djelovanje ograničeno

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26677466.jpg [title] =>

Prije prvog nanošenja silikonskog antifoulinga podloga se mora posebno pripremiti

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26677468.jpg [title] =>

Za propelere i noge penti proizvode se posebni antifoulinzi veće ljepljivosti i izdržljivosti

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26677470.jpg [title] =>

S ovakvim trupom brod će ploviti malom brzinom, a motor će se mučiti i gutati gorivo

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26677472.jpg [title] =>

Prvi proboji zaštite dogode se oko vodene linije

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26677473.jpg [title] =>

Male je brodice donekle lako izbrusiti, veće baš i nije

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/11539806.jpg [title] =>

Postavljanje zaštitne folije mora biti iznimno precizno

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26683249.jpg [title] =>

Djelovanje antifoulinga baziranog na otrovnom TBT-u pokazalo se iznimno štetnim

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26805319.jpg [title] =>

LED diode su zanimljivo rješenje

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Površina svakog tijela uronjenog u more prije ili kasnije, ovisno o vrsti materijala, postane podloga na koju se hvataju i na kojoj rastu i razmnožavaju se mnogi morski organizmi. Nakupljanje biljnih i životinjskih organizama naziva se obraštaj. Rezultati znanstvenih proučavanja pokazali su da na brodskom dnu ima više od 2000 vrsta takvih organizama. Obraštaj na brodskom dnu otežava i usporava plovidbu i taj je problem star još otkad je čovjek zaplovio. Poznato je da su još stari Grci tražili način kako bi brodsko dno zaštitili od obrastanja.

Efikasni TBT

U razvoju antivegetativne zaštite korištena su razna sredstva, katran, vosak, mješavine ulja, arsena i sumpora, pa smole, loja i katrana, zatim razne kombinacije s usitnjenim staklom, ribljim uljem, kositrom, vapnom, cinkom, željeznim sulfatom, čak i olovne ili bakrene ploče pričvršćene za oplatu. Slijedom toga, razvijali su se premazi na bazi bakra, prema čemu je u engleskom govornom području antivegetativna zaštita i dobila naziv copper. Krajem XIX. stoljeća bilo je poznato više od 300 različitih premaza za zaštitu brodskog dna. Najčešće su sadržavali i teške metale, olovo, arsen i živu, koji su, osim što bi otpuštali otrovne tvari, biocide kojima su ubijani organizmi, djelotvorno i smanjivali korozivno djelovanje morske vode na bakar. Kasnije je olovo zamijenjeno cinkom i aluminijem, a dodavani su i organokositreni spojevi.

Prava revolucija dogodila se pedesetih godina prošlog stoljeća, kad je Gerrit Johann Meine van der Kerk sa suradnicima na Institutu za organsku kemiju TNO iz Utrechta u Nizozemskoj za ovu namjenu otkrio svojstva tributilkositra. Tributilkositar, prema engleskom tributyltin označen kraticom TBT, organski je spoj na bazi kositra koji ima nisku topivost u vodi, što je idealno svojstvo za borbu protiv obraštaja. Umiješan u boju produljuje vijek aktivnog trajanja, sprječava mikroorganizme da se nasele na trup i truje one koji su se nastanili. Uz to je i relativno jeftin, pa je tako već sredinom šezdesetih diljem svijeta postao najpopularniji premaz za ovu namjenu.

---

image

Djelovanje antifoulinga baziranog na otrovnom TBT-u pokazalo se iznimno štetnim

---

Međutim, uočeno je da premazi koji sadrže TBT imaju negativne posljedice i na organizme protiv kojih nisu namijenjeni, te da imaju i dugotrajan štetan učinak na morske organizme i ljudsko zdravlje. Kod nekih vrsta uzrokuje hormonalne poremećaje, kad ženske jedinke razviju muške spolne karakteristike i postaju sterilne. Posljedice tih toksičnih učinaka kod nekih se vrsta javljaju već pri koncentraciji od jednog nanograma po litri mora. Posebno su ugrožene vrste iz donjeg dijela hranidbenog lanca, planktonski organizmi, mekušci i ribe, a posljedično i one koje se njima hrane. Kako je teško razgradiv, otpušteni TBT u okolišu može ostati i do 30 godina.

Prve zabrane korištenja TBT-a počele su već 80-ih godina, a kao privremena i prijelazna mjera odnosile su se samo na plovila kraća od 25 metara. Postupno je eliminiran iz proizvodnje i konačno, u sklopu Europske direktive o vodama od siječnja 2008. godine, upotreba antivegetativnih boja koje sadrže TBT potpuno je zabranjena u zemljama EU-a, uključujući i Hrvatsku. Kod nas je to određeno člankom 59.h Pravilnika o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora RH.

Najezda stranih algi

Međutim, sada slabija zaštita nosi još jedan problem. Morski organizmi u balastnim vodama ili naseljeni na trupu broda lako se mogu prenijeti u područja u kojima prije nisu postojali. To se u nekim morima već dogodilo i vrlo je stvarna prijetnja globalnoj morskoj bioraznolikosti, a glavnim uzročnikom smatraju se plovila za razonodu. Jedna je studija pokazala da je to najviše izraženo na Mediteranu, u kojem je identificirano oko 800 invazivnih vrsta. Uzimanjem uzoraka s jahti koje su uplovile u Sredozemlje uočeno je da njih više od dvije trećine na svojem trupu imaju barem jednu neautohtonu vrstu.

---

image

S ovakvim trupom brod će ploviti malom brzinom, a motor će se mučiti i gutati gorivo

Božidar Vukičević/Cropix
---

Rješenje kojim bi se uravnotežila učinkovitost protiv obraštaja i spriječilo premještanje invazivnih vrsta još nije pronađeno. Neke članice EU-a traže potpunu zabranu bilo kakvog ispuštanja biocida, dok druge tvrde da su im ti proizvodi prijeko potrebni, pa je trenutno na snazi prijelazni dogovor o korištenju biocida koji su bili u proizvodnji 2013. godine. Budući da je 70 posto svjetskog tržišta plovila za razonodu u EU-u, to je i glavni pokretač razvoja i pronalaska rješenja. Uvođenjem i propisa koji se već primjenjuju u Australiji i Novom Zelandu očekuje se da će EU-ova uredba biti najstroža.

---

image

Prvi proboji zaštite dogode se oko vodene linije

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dosadašnje antivegetativne boje sadržavale su mješavinu nekoliko aktivnih tvari, a novim zakonima EU-a proizvod će imati samo jednu aktivnu tvar, ali još nije definirano koju. Neki su proizvođači uvjereni da će po uzoru na neke zemlje EU-a bakar biti zabranjen i već su ga izbacili iz svojih proizvoda, uvodeći alternativna rješenja za koja tvrde da su djelotvorna. Drugi su uvjereni da je baš bakar idealan za ovu funkciju. Tumače to činjenicom da kad iscuri kao bakreni ion, visoko je toksičan i vrlo učinkovit, ali je takav i vrlo kratkotrajan pa utječe samo na tanki sloj neposredno uz trup broda.

Nove tehnologije zaštite

Paralelno se razmatraju i razvijaju neka inovativna rješenja koja koriste vrlo različite tehnologije. Jedno od tih rješenja su silikonski premazi na podvodnom dijelu trupa, bez biocida ili sa znatno manjom količinom. Temelji se na kombinaciji silikona i hidrogela koja stvara vrlo glatku površinu na koju se organizmi teže hvataju, a kad se i uhvate, vrlo slabo se vežu, tako da u plovidbi sami otpadaju, oni otporniji tek pri brzini većoj od osam čvorova. Uz premaze koji se nanose kistom ili špricom, razvijene su i samoljepljive folije koje se lijepe direktno na trup. Garancija za ove folije je pet godina.

---

image

Prije prvog nanošenja silikonskog antifoulinga podloga se mora posebno pripremiti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Drugoj vrsti folije koja se lijepi na podvodni dio trupa način obrane je upravo obrnut prethodnoj – naime, na vanjskom sloju tepih od gustih šiljastih najlonskih mikrovlakana. Na ovakvu se površinu morski organizmi teško hvataju, a ako se i uhvate, prilijepe se samo na vrhove dlačica, pa se rukom, četkom ili lopaticom vrlo lako uklone. Budući da nema nikakvih toksičnih tvari, čišćenje se može obaviti bilo gdje. Vlakna ne otpadaju i ne troši se, a garancija na ovaj proizvod također je pet godina.

Slabija zaštita biocidima podrazumijeva češće čišćenje podvodnog dijela i jedno je rješenje krenulo u tom smjeru. Trošak izvlačenja plovila na kopno nije zanemariv, naročito ne za veće jahte, pa je osmišljen autonomni robot koji pregledava i čisti dno u moru. Ovo su popratili i renomirani proizvođači boja i ponudili antivegetativni premaz na koji robot ne djeluje abrazivno i ne oštećuje ga.

Ultrazvučni sustavi protiv obraštaja također su jedno od potencijalnih rješenja. Visokofrekventni zvučni valovi povećavaju i smanjuju pritisak vode na trup, stvarajući kavitacijske mikroskopske mjehuriće koji kod povećanja tlaka implodiraju. Ova aktivnost sprječava hvatanje morskih organizama.

Tekstilni suhi dok

Nedostatak stalnog veza u moru primorao je mnoge da svoja plovila drže na suhom i samo ih po potrebi spuštaju u more. Takvi uglavnom i ne koriste nikakvu antivegetativnu zaštitu, jer obraštaj koji se eventualno za kratkotrajnog boravka u moru prilijepio za trup lako se obriše spužvom. Isto vrijedi i za one koji na vezu imaju stalno privezan minijaturni suhi dok. Neki tipovi ovih dokova podignu plovilo iz mora, a drugi su dizajnirani tako da trup uplovi u bazen od vodonepropusnog tekstila, more se iz njega ispumpa, a tekstil se priljubi uz trup. U oba slučaja plovilo na vezu nije u direktnom kontaktu s morem. Ovakvi dokovi mogu se koristiti za manja i srednja motorna plovila, ali ne i za jedrilice s kobilicom i kormilom.

---

image

LED diode su zanimljivo rješenje

---

U pripremi su još dva načina borbe protiv obraštaja. Jedan je keramika u kombinaciji s farmaceutskim materijalom iz biomedicinskog sektora, premazi korišteni u zamjenskim srčanim zaliscima dizajnirani da spriječe da se bilo što zalijepi za njih te da imaju dobra svojstva protiv obraštaja. Nisu otrovni, barem za ljude. Trenutno je sve u razvoju, ali očekuje se i skorašnje predstavljanje tržištu.

U razvoju je i drugo potencijalno rješenje koje se bazira na UV LED rasvjeti, ali ovaj je projekt još u vrlo ranoj fazi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Stiže vrijeme za obnovu antifoulinga, pa treba izabrati tehnologiju

Božidar Vukičević/Cropix

Neki su zadovoljni ultrazvučnim antifouling sondama, a drugi prigovaraju da im je djelovanje ograničeno

Božidar Vukičević/Cropix

Prije prvog nanošenja silikonskog antifoulinga podloga se mora posebno pripremiti

Božidar Vukičević/Cropix

Za propelere i noge penti proizvode se posebni antifoulinzi veće ljepljivosti i izdržljivosti

Božidar Vukičević/Cropix

S ovakvim trupom brod će ploviti malom brzinom, a motor će se mučiti i gutati gorivo

Božidar Vukičević/Cropix

Prvi proboji zaštite dogode se oko vodene linije

Božidar Vukičević/Cropix

Male je brodice donekle lako izbrusiti, veće baš i nije

Božidar Vukičević/Cropix

Postavljanje zaštitne folije mora biti iznimno precizno


Djelovanje antifoulinga baziranog na otrovnom TBT-u pokazalo se iznimno štetnim


LED diode su zanimljivo rješenje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/od-bakra-i-kositra-do-ultrazvuka-doznajte-sve-o-povijesti-sadasnjosti-i-buducnosti-antifoulinga-1385659 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5623928bba61b491c7bafb430dcebf7310139db [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+bakra+i+kositra+do+ultrazvuka%3A+doznajte+sve+o+povijesti%2C+sada%C5%A1njosti+i+budu%C4%87nosti+antifoulinga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fod-bakra-i-kositra-do-ultrazvuka-doznajte-sve-o-povijesti-sadasnjosti-i-buducnosti-antifoulinga-1385659 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fod-bakra-i-kositra-do-ultrazvuka-doznajte-sve-o-povijesti-sadasnjosti-i-buducnosti-antifoulinga-1385659 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PROTIV NAKUPLJANJA ALGI NA BRODSKOM TRUPU TIJEKOM POVIJESTI SU S MALO USPJEHA KORIŠTENI KATRAN, VOSAK, ARSEN, SUMPOR, LOJ, VAPNO.... - PRONALAZAK TRIBUTILKOSITRA, KOJI JE ALGE USPJEŠNO TROVAO, BIO JE REVOLUCIJA, DOK SE NIJE POKAZALO DA USPUT TRUJE I BROJNE MORSKE VRSTE, PA JE 2008. ZABRANJEN U EU - RAT S ALGAMA TRENUTNO UMJERENO USPJEŠNO VODE SILIKONSKI PREMAZI, SAMOLJEPLJIVE FOLIJE I ULTRAZVUK, A NA OBZORU SU KOMBINACIJA KERAMIKE I BIOPREMAZA ZA UMJETNE SRČANE ZALISKE, TE UV LED DIODE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rat protiv algi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

rat protiv algiOd bakra i kositra do ultrazvuka: doznajte sve o povijesti, sadašnjosti i budućnosti antifoulinga

Piše DAMIR VIŠIĆ
3. svibnja 2024. - 12:36

Površina svakog tijela uronjenog u more prije ili kasnije, ovisno o vrsti materijala, postane podloga na koju se hvataju i na kojoj rastu i razmnožavaju se mnogi morski organizmi. Nakupljanje biljnih i životinjskih organizama naziva se obraštaj. Rezultati znanstvenih proučavanja pokazali su da na brodskom dnu ima više od 2000 vrsta takvih organizama. Obraštaj na brodskom dnu otežava i usporava plovidbu i taj je problem star još otkad je čovjek zaplovio. Poznato je da su još stari Grci tražili način kako bi brodsko dno zaštitili od obrastanja.

Efikasni TBT

U razvoju antivegetativne zaštite korištena su razna sredstva, katran, vosak, mješavine ulja, arsena i sumpora, pa smole, loja i katrana, zatim razne kombinacije s usitnjenim staklom, ribljim uljem, kositrom, vapnom, cinkom...

16. svibanj 2024 02:33