StoryEditorOCM

apel sindikataNSPPBH opet poziva na nastavak pregovora o Nacionalnom kolektivnom ugovoru: Konkurencija prijeti, a nužno je i povećati plaće!

Piše OM
20. siječnja 2021. - 15:08

Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske opet je pisao Davidu Sopti, predsjedniku Uprave Jadrolinije. Predlažu nastavak pregovora oko Nacionalnog kolektivnog ugovora, a na pregovore su pozvali i Vladimira Svalinu, predsjednika pregovaračkog odbora za NKU za pomorce.

Podsjetimo, NSPPBH je nedavno pisao Sopti i u vezi rada pomoraca na brodovima Jadrolinije:

Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova pisao predsjedniku Uprave Jadrolinije: Navedene mjere imat će negativan učinak na zdravlje pomoraca!

Današnje pismo koje potpisuje Petar Grubišić, predsjednik NSPPBH, prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

S obzirom na dosadašnje pozive za nastavak pregovora za NKU za pomorce opet Vas pozivamo na nastavak istih, a razloga je mnogo.

Istaknuli bismo dva najvažnija razloga, a to su:

Pojavnost konkurencije na našem tržištu.

Usklađivanje plaća i prava pomoraca u skladu važećim zakonom.

Prvi razlog je javljanje na buduće natječaje konkurentnih brodarskih kompanija sa znatno starijim brodovima, ali i s nižom cijenom rada, odnosno manjim brojem članova posada na njihovim brodovima.

Zbog niže cijene rada postoji velika mogućnost da Jadrolinija na budućim koncesijskim natječajima izgubi neku od linija, gubljenjem linija dovode se u pitanje radna mjesta pomoraca kao i stabilnost poslovanja Jadrolinije.

Drugi razlog je usklađivanje plaća, odnosno završetak pregovora i potpisivanje Sporazuma o plaćama pomoraca. Potpisivanjem Sporazuma o plaćama pomoraca otklonila bi se i zadnja prepreka za potpisivanjem novog NKU-a, isto tako Novim ugovorom bi se regulirali formacijski sastavi brodova, odnosno broj članova posada na budućim natječajima za brodske, brzobrodske i trajektne linije te otklonila mogućnost nelojalne konkurencije.

Iz gore navedenih razloga pozivamo Vas na nastavak pregovora u što kraćem vermenskom periodu, kako bi se očuvala radna mjesta, povećala primanja pomoraca i zaštitilo Društvo od negativnih utjecaja na financijsko poslovanje.

Kao i do sada, NSPPBH i dalje je mišljenja kako se bez povećanja cijena karata neće steći uvjeti za potpisivanje Sporazuma o plaćama, a bez Sporzuma teško da će se doći i do potpisivanja Novog NKU-a. Mišljenja smo također kako je opravdano povećanje cjene karata, koje bi za putnike bilo minorno, a za Hrvatske pomorce ogromno, a odgovornost ako se izgubi i jedna linija ili radno mjesto bit će na svima."

Sever pisao Butkoviću

Dodajmo i da je Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske objavio kako je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon njihovog apela uputio poziv za sastanak predstavnika NSPPBH s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem.

19. travanj 2024 04:07