StoryEditorOCM

ove godine bez samacaKaštelanski dvojac najbrži na tradicionalnoj Mornarevoj regati Sv. Nikole, ali pobjedu su odnijeli Slovenci: ‘Bura nam je napunila jedra!‘

Piše Sandra Barčot
4. prosinca 2021. - 17:08

Kako već i tradicija nalaže, splitski jedriličarski klub Mornar u čast zaštitniku pomoraca i putnika, svetom Nikoli organizira regatu krstaša za samce i dvojce. Doduše ove godine, nisu ni vremenski uvjeti bili baš naklonjeni ljudima od mora, pa u floti koja je jedrila i znatno izmijenjenu rutu od prijašnjih godina, nije bilo ni jednog skipera-samca.

Na kraju je startna lista ovogodišnje regate za samce i dvojce “Sveti Nikola 2021.” bila popunjena dvojcima, odnosno 15 posada po dva ili dvoje jedriličara uhvatila se u koštac s zahtjevnom rutom dugom oko 125 nautičkih milja, te se bilježi i jedno odustajanje zbog kvara na brodu.

I prvi su rutu dugu oko 125 nautičkih milja projedrila dvojica Kaštelana, u onom realnom jedrenom vremenu. Posadi krstaša “Crazy” – Borisu Žižiću i Peri Milunu, se piše epitet najbržeg broda i to nakon 18:56,36 sati jedrenja koliko im je trebalo projedriti zadani pravac sa startom ispred Splita, prema okretištu oko otočića Stipanska ispred šoltanske Maslinice, te put Visa i okret oko bove ispred Komiže, zatim jedrenje put Vela Luke i otoka Korčule, odnosno do otočića Pločice, okret oko njega i nazad opet put Šolte, odnosno oko otočića Stipanska za u cilj podno splitskog Sustipana.

No, nakon premjeravanja, pobjednicima su proglašeni Slovenci Urban Jerman i Uroš Kraševac iz portoroškog kluba “Pirat” koji su jedrili na brodu “Republica Palma de Coco”.

Rezultate možete vidjeti ovdje:

- Ujedrili smo u cilj ujutro, u subotu, 4 sata i 56,36. Bilo je odlično, burno – kazuje nam 19-godišnji Pero Milun, mlađi s palube broda imena “Crazy” tipa Akilaria RC 2 iz kluba JK "Helios" iz Starog Grada, dok je on jedriličar kluba “Marina Kaštela” iz Kaštel Gomilice.

- Kad sam iz Gomilice, dok je Boris iz Štafilića i član je “Giričića” - pojašnjava ovu “zavrzlamu” sa čak tri kluba, jedan za brod, a ostala dva za njih dvojicu, te nastavlja s referiranjem događanja na moru:

image
Ruta regate samaca i dvojaca Sv. Nikola 2021. u organizaciji JK Mornara

- Dizala je bura od starta, kojeg smo imali u petak u 10 sati, i preko 20 čvorova, da bi nas uhvatila bonaca nakon što smo u 14.20 sati, kao četvrti brod okrenuli bovu ispred Komiže. Posada “Magnuma X3” Leo Lemešić i Sandi Lulić su pred Komižom bili prvi, oko 13 sati su okrenuli bovu!

image
Regata samaca i dvojaca Sv. Nikola 2021. s palube Crazyja
Posada broda "Crazy"

No u daljnjem svladavanju i “gutanju” nautičkih milja, a na kraju ih je “Crazy” projedrio 130, uspjeli su Kaštelani izbiti na čelo flote i zadržati tu prednost pri ulazu u sam cilj. Premda će im ovo vrijeme “pojesti” premjer i razvrstanje po grupama, no oni su najbrži brod ovogodišnje regate.

- Bura nam je napunila jedra i prema Vela Luci, gdje je bilo i puno vala, kao i na povratku za Šoltu. Od Šolte prema Splitu upadali smo u “rupe” s bonacom, no već smo tada prošli konkurenciju. Slovence na “Republica Palma de Coco” Urbana Jermana i Uroša Kraševca smo prošli oko Visa, a “Magnuma X3” smo ostavili kod Hvara – priča dalje događanja s pučine Milun.

Sada hrabre posade-dvojce čeka i proglašenje pobjednike koje je zakazano ranije nego uobičajeno – već u subotu u 19 sati u prostorijama Mornara, jer su brzinski svi projedrili ovu izazovnu rutu koju godinama, bolje reći desetljećima jedre svom svetom Mikuli u čast!

image
Posada broda "Crazy"
17. travanj 2024 12:40