stdClass Object ( [id] => 1133038 [title] => Kako zauzdati vodene skutere? Hrvatska firma razvila je sustav koji rješava problem: ‘Imamo tehnologiju koja vozače prisiljava da poštuju zakon‘ [alias] => kako-zauzdati-vodene-skutere-hrvatska-firma-razvila-je-sustav-koji-moze-rijesiti-problem-imamo-tehnologiju-koja-vozace-prisiljava-da-postuju-zakon [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Divljanje vodenih skutera diljem Jadrana ovoga je ljeta bilo veliki problem i velika medijska tema. Osobito nakon što je u Marini prilikom udara jet-skija u plovilo poginula žena, a njezina maloljetna kći s ozljedama opasnim za život bila prebačena u splitski KBC.

Taj slučaj potaknuo je hitnu kontrolu jet-skijeva od strane svih osam lučkih kapetanija, koja je pokazala da je svaki drugi bio u prekršaju, najčešće zbog opasnog glisiranja preblizu obali.

A onda se pokazalo da je hrvatska tvrtka OtoTrak razvila sustav istoga imena koji silom tehnologije vrlo efikasno prisiljava vozače vodenih skutera da poštuju zakon. OtoTrak, naime, automatski smanji brzinu skutera na pet čvorova ako iziđe iz zadanoga polja za plovidbu ili kada zaprijeti mogući sudar dvaju skutera.

Zasad ga koriste brojne tvrtke koje se bave iznajmljivanjem jet-skijeva kako bi svoje skutere držali u zakonskim okvirima. No, riječ je o rješenju koje bi to isto moglo osigurati za sve vodene skutere što plove Jadranom, ako bi država to htjela propisati.

Kako bismo saznali više o OtoTraku i njegovim mogućnostima, posjetili smo sjedište tvrtke u Kraljevici i porazgovarali s njezinim vlasnikom i direktorom Ivanom Otulićem.

Počeli smo od nule

– Kada ste došli na ideju da napravite sustav kakav je OtoTrak i što vas je potaknulo da krenete u taj projekt?

– Ideja se rodila 2011. godine, kada sam se bavio samo iznajmljivanjem i servisom vodenih skutera, a poticaj mi je bila činjenica da na tržištu nije bilo sličnog sustava. Shvatio sam da bi mi to pojednostavnilo iznajmljivanje i učinilo ga sigurnijim, pa sam odlučio sam nešto poduzeti, iako mi je bazična struka mehanika. No, elektronika me je oduvijek zanimala i u njoj sam se dobro snalazio. U projekt nas je tada krenulo troje, dok je sada u timu OtoTraka desetak ljudi.

– Što vas je najviše kočilo?

– To što smo bili pioniri u ovom segmentu, pa smo sve probleme morali sami riješiti, a u to vrijeme ni tehnologija nije bila gdje je danas. Recimo, bazirali smo se na tada dostupnoj 2G tehnologiji, koju u Hrvatskoj i danas koristimo, ali smo trebali postići bolju osjetljivost na signal nego što ga ima mobitel radi stabilnosti veze.

I reakcija na izgubljeni signal, odnosno brzo ponovno hvatanje, trebala je biti puno brža nego kod mobitela. Na kraju smo uspjeli i prvi smo razvili takozvani live tracking, gdje sustav komunicira sa serverom unutar svake sekunde. I dobije povrat, naravno.

– Kada ste na tržište izbacili prvi funkcionalni modul?

– Prvi smo izbacili još te 2012. godine, a od tada praktički svake godine sustav i module usavršavamo i plasiramo nove modele. Uz one bazirane na 2G mreži, koja je u Europi još uvijek značajno zastupljena, razvili smo i modele koji rade na širokopojasnoj CAT M1 mreži, koja se koristi u SAD-u, Australiji i Novom Zelandu.

​Pouzdana 2G mreža

– To je ista 2G mreža koju su nekad koristili mobiteli?

– Da, to je ta mreža i tracking još uvijek radi na njoj. Ona je stabilna i ima najbolju udaljenost pokrivanja zato što radi na nižim frekvencijama. Uz to je sada i neopterećena, jer više nema mobitela na 2G. Zbog tih se dobrih svojstava koristi i u većini zemalja Europe.

Idući će korak vjerojatno biti prelazak na LTE mrežu CAT M1, koja spada u 4G mreže, ali također radi na niskim frekvencijama pa ima bolji domet. Govori se da će ona uskoro postati standard u Europi i Hrvatskoj. Naša je prednost što smo već razvili module za nju, pa nam to neće biti problem.

– Znači li to, kada je riječ o sustavu OtoTrak, da ste sve njegove segmente razvili sami?

– Upravo to. Sami smo razvili i dizajnirali softver i hardver za OtoTrak, s tim da njegove segmente neprestano unaprjeđujemo. Jedino nam module, ali u potpunosti po našem projektu i dizajnu, proizvodi tvrtka Proplace iz Slovenije.

– Bi li bilo moguće uz pomoć OtoTraka, dakle silom tehnologije, natjerati sve vodene skutere koji plove našim Jadranom da poštuju zakonske propise koji reguliraju glisiranje?

– Bilo bi moguće kada bi svi ti vodeni skuteri imali ugrađen naš modul, odnosno kada bi on postao obvezan dio opreme. Sama ugradnja je vrlo jednostavna, budući da zasad postoje samo tri velika proizvođača vodenih skutera, Sea Doo, Yamaha i Kawasaki.

Od 2010. svi njihovi skuteri imaju priključno mjesto na koje se može prikopčati naš modul, jer smo ih tim priključcima prilagodili. Nakon toga, sve ostalo je jednostavno.

---

image
Moduli tvrtke OtoTrak koji nakon ugradnje nadziru i kontroliraju jet-ski
Matija Djanešić/Cropix
---

– U kojem smislu?

– U smislu nadzora i kontrole tih skutera. Moduli će odmah početi komunicirati s našim serverima, pa će vodeni skuteri biti vidljivi na elektroničkim kartama. Primjerice, u lučkim kapetanijama ili u Centru za traganje i spašavanje na moru.

Jednako kao što su vidljivi i sada brojnim iznajmljivačima jet-skijeva u Hrvatskoj i svijetu koji koriste naš sustav. Pritom oni na toj karti mogu iscrtati polje unutar kojega će iznajmljeni skuteri smjeti glisirati.

Čim iz njega iziđu, a ono je najmanje 300 metara od obale, brzinu skutera OtoTrak će automatski smanjiti na pet čvorova, a isto će se dogoditi ako se dva skutera unutar polja prilikom glisiranja približe jedan drugom na 90 metara u putanji koja bi ih mogla voditi u sudar.

---

image
Na ekranu se vide jet-skijevi u zadanom polju plovidbe: crveni su probili polje
---

Već nadziremo 3400 jet-skijeva

– I sve bi to moglo funkcionirati na cijelom Jadranu, bez obzira na broj skutera koji njime plove?

– Moglo bi, jer već sada naš sustav nadzire i kontrolira oko 3400 vodenih skutera diljem svijeta. Taj broj može biti i znatno veći. Tehnološki je sve riješeno i funkcionira, pa je proširenja kapaciteta lako izvesti. Ako se želi ograničiti glisiranje u pojasu do 300 metara od obale, potrebno je jedino izgubiti nešto vremena dok se taj pojas ne ucrta na karte oko cijele obale i otoka.

Kad se to obavi i unese u sustav, svakom jet-skiju s našim modulom brzina bi se automatski ograničavala na pet ili šest čvorova ako uđe u taj zabranjeni pojas.

Uz to, svi bi vodeni skuteri bili vidljivi na ekranu u realnom vremenu, što bi olakšalo akcije spašavanja u slučaju potrebe. No, osim te zone od 300 metara, mogla bi se u kartu ucrtati i druga ograničenja na koja bi onda sustav reagirao.

– Na što konkretno mislite?

– Na propisane manje brzine plovidbe na nekim specifičnim lokacijama, kao ispod Krčkog mosta ili u blizini nekih terminala. Zapravo, sve lučke kapetanije na Jadranu mogle bi precizirati zabrane i ograničenja plovidbe na svojim područjima. Te bi se lokacije potom unijele u sustav, koji bi reagirao usporavanjem jet-skija na propisanu brzinu.

No, takvo što mi bismo mogli raditi jedino ako bi nadležno ministarstvo od nas naručilo takav projekt. U tom slučaju taj bi se posao mogao obaviti za nekoliko mjeseci, s tim da bi na taj način iscrtane karte mogle poslužiti i za razne druge svrhe kada je riječ o nadzoru plovidbe Jadranom i njezinoj sigurnosti.

– Kolika bi bila okvirna cijena modula u visokoserijskoj proizvodnji i narudžbi?

– Cijena modula za krajnje korisnike mogla bi biti nekih 300 eura. Međutim, takav tip projekta tražio bi naš angažman na prilagodbi i proširenju sustava nadzora i kontrole, te na njegovu održavanju.

Taj dio posla i troška trebao bi se dogovoriti s nadležnim ministarstvom. No, jednom razvijeni i uspostavljeni sustav bio bi vrlo koristan i za druge svrhe. Osobito za povećanje ukupne sigurnosti plovidbe.

---

image
Naši se moduli jednostvo montiraju...
 
Matija Djanešić/Cropix
---

---

image
Ivan Otulić siguran je da njihova tehnologija može pratiti sve vodene skutere u Jadranu
Matija Djanešić/Cropix
---

​Rješenje za glisere

– Koliko je vaš program siguran, može li biti izložen hakiranju?

– Svaki kompleksni elektronički sustav u svijetu može biti meta kibernetičkog napada u nekom trenutku, čemu svako malo ​svjedočimo. Stoga smatramo da je elektronička sigurnost izrazito bitna, pa ulažemo velike napore da bismo smanjili taj rizik.

Svi elementi naše infrastrukture prate industrijske sigurnosne prakse prijenosa, pohrane i pristupa, te se o tome redovito brinu naši informatički stručnjaci. To podrazumijeva redovitu reviziju i testiranje vlastitih sustava, te praćenje dokumentiranih ranjivosti i uvođenje zakrpa.

– Je li moguće na neki način povezati vaš sustav i AIS, koji koriste brodovi kako bi vidjeli i pratili međusobne pozicije?

– Moguće je u smislu da mi možemo omogućiti vidljivost pozicije svih plovila koja koriste sustav OtoTrak i na AIS mreži, što bi pridonijelo ukupnom povećanju sigurnosti plovidbe.

Naime, u tom bi slučaju i skuteri koji glisiraju u blizini tih brodova bili svjesni njihove pozicije, što je važno za sigurnost oba plovila. No, takvi projekti ponajprije ovise o volji i planovima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Uglavnom, mi se brzo i lako možemo prilagoditi ako bi se išlo u tome smjeru.

– A kad bi odluka Ministarstva bila da se sustav upozorenja na blizinu obale ugradi na sve glisere, biste li to mogli odraditi?

– Mogli bismo do razine vidljivosti plovila i njegove pozicije na elektroničkoj karti u realnom vremenu, te upozorenja skiperu, zvučnog ili porukom, da je probio zaštitni pojas od 300 metara od obale.

No, ne bi bilo moguće automatski smanjivati brzinu glisera, jer tu imamo brojne vrste različitih pogona i motora. To zapravo ne bi ni bilo potrebno. Osobno držim da bi već zvučno upozorenje i činjenica da ih kapetanija vidi bili više nego dovoljan poticaj da poštuju zakon.

---

Black box za glisere

S obzirom na probleme koje imamo s glisiranjem blizu obale, ali i zbog gužve na moru, mislim da bi bilo vrlo korisno kada bi svaki brod koji plovi Jadranom imao, nazovimo ga tako, svojevrsni black box. Dakle, crnu kutiju koja će pamtiti podatke o kursu kretanja, brzini broda, zoni u kojoj plovi.

Ona bi mogla i zvučno upozoravati skipera da je prilikom glisiranja ušao u zonu od 300 metara od obale, te biti dragocjena prilikom rekonstrukcije kretanja plovila u slučaju nesreća na moru.

Ta bi crna kutija mogla biti povezana sa serverima i razmjenjivati podatke putem GSM mreže, AIS-a ili VHF-a, što je manje važno. Bitna je samo funkcionalnost i pohrana podataka.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ​ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nebeska policija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ​ nebeska policija 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-16 12:06:25 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-07 08:24:13 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-10-07 06:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 139 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/16\/19389758.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/19389752.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/19389754.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/19389756.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/19389760.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/19389762.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/19391768.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/19391772.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/16\/19297830.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matija Djane\u0161i\u0107\/Cropix","Matija Djane\u0161i\u0107\/Cropix","Matija Djane\u0161i\u0107\/Cropix","Matija Djane\u0161i\u0107\/Cropix","Matija Djane\u0161i\u0107\/Cropix","Matija Djane\u0161i\u0107\/Cropix","","","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ivan Otuli\u0107 siguran je da njihova tehnologija mo\u017ee pratiti sve <\/em>vodene skutere u Jadranu","Na\u0161i se moduli jednostvo montiraju...
\n\u00a0","...jer su prilago\u0111eni priklju\u010dcima na vodenim skuterima
\n
\n\u00a0","Mlada ekipa OtoTraka <\/em>nadzire i stalno razvija sustav","Moduli tvrtke OtoTrak <\/em>koji nakon ugradnje nadziru i kontroliraju jet-ski<\/em>","Projekt OtoTrak <\/em>zapo\u010deo je od iznajmljivanja jet-skija<\/em>","Na ekranu se vide jet-skijev<\/em>i u zadanom polju plovidbe: crveni su probili polje","Mlada ekipa OtoTraka <\/em>nadzire i stalno razvija sustav",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19389758_1920.jpg":"1920x1080","k_19389758_1280.jpg":"1280x1280","k_19389758_1024.jpg":"1024x1024","k_19389758_640.jpg":"640x640","k_19389758_480.jpg":"480x480","k_19389758_340.jpg":"340x340","k_19389758_220.jpg":"220x220","o_19389758_1280.jpg":"1280x853","o_19389758_1024.jpg":"1024x682","o_19389758_640.jpg":"640x426","o_19389758_480.jpg":"480x320","o_19389758_340.jpg":"340x226","o_19389758_220.jpg":"220x146","h_19389758_1280.jpg":"1280x854","h_19389758_1024.jpg":"1024x683","h_19389758_640.jpg":"640x427","h_19389758_480.jpg":"480x320","h_19389758_340.jpg":"340x227","h_19389758_220.jpg":"220x147","pp_19389758_1280.jpg":"1006x1280","pp_19389758_1024.jpg":"805x1024","pp_19389758_640.jpg":"503x640","pp_19389758_480.jpg":"377x480","pp_19389758_340.jpg":"267x340","pp_19389758_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19389752_1920.jpg":"1920x1080","k_19389752_1280.jpg":"1280x1280","k_19389752_1024.jpg":"1024x1024","k_19389752_640.jpg":"640x640","k_19389752_480.jpg":"480x480","k_19389752_340.jpg":"340x340","k_19389752_220.jpg":"220x220","o_19389752_1280.jpg":"1280x853","o_19389752_1024.jpg":"1024x682","o_19389752_640.jpg":"640x426","o_19389752_480.jpg":"480x320","o_19389752_340.jpg":"340x226","o_19389752_220.jpg":"220x146","h_19389752_1280.jpg":"1280x854","h_19389752_1024.jpg":"1024x683","h_19389752_640.jpg":"640x427","h_19389752_480.jpg":"480x320","h_19389752_340.jpg":"340x227","h_19389752_220.jpg":"220x147","pp_19389752_1280.jpg":"1006x1280","pp_19389752_1024.jpg":"805x1024","pp_19389752_640.jpg":"503x640","pp_19389752_480.jpg":"377x480","pp_19389752_340.jpg":"267x340","pp_19389752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19389754_1920.jpg":"1920x1080","k_19389754_1280.jpg":"1280x1280","k_19389754_1024.jpg":"1024x1024","k_19389754_640.jpg":"640x640","k_19389754_480.jpg":"480x480","k_19389754_340.jpg":"340x340","k_19389754_220.jpg":"220x220","o_19389754_1280.jpg":"1280x853","o_19389754_1024.jpg":"1024x682","o_19389754_640.jpg":"640x426","o_19389754_480.jpg":"480x320","o_19389754_340.jpg":"340x226","o_19389754_220.jpg":"220x146","h_19389754_1280.jpg":"1280x854","h_19389754_1024.jpg":"1024x683","h_19389754_640.jpg":"640x427","h_19389754_480.jpg":"480x320","h_19389754_340.jpg":"340x227","h_19389754_220.jpg":"220x147","pp_19389754_1280.jpg":"1006x1280","pp_19389754_1024.jpg":"805x1024","pp_19389754_640.jpg":"503x640","pp_19389754_480.jpg":"377x480","pp_19389754_340.jpg":"267x340","pp_19389754_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19389756_1920.jpg":"1920x1080","k_19389756_1280.jpg":"1280x1280","k_19389756_1024.jpg":"1024x1024","k_19389756_640.jpg":"640x640","k_19389756_480.jpg":"480x480","k_19389756_340.jpg":"340x340","k_19389756_220.jpg":"220x220","o_19389756_1280.jpg":"1280x853","o_19389756_1024.jpg":"1024x682","o_19389756_640.jpg":"640x426","o_19389756_480.jpg":"480x320","o_19389756_340.jpg":"340x226","o_19389756_220.jpg":"220x146","h_19389756_1280.jpg":"1280x854","h_19389756_1024.jpg":"1024x683","h_19389756_640.jpg":"640x427","h_19389756_480.jpg":"480x320","h_19389756_340.jpg":"340x227","h_19389756_220.jpg":"220x147","pp_19389756_1280.jpg":"1006x1280","pp_19389756_1024.jpg":"805x1024","pp_19389756_640.jpg":"503x640","pp_19389756_480.jpg":"377x480","pp_19389756_340.jpg":"267x340","pp_19389756_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19389760_1920.jpg":"1920x1080","k_19389760_1280.jpg":"1280x1280","k_19389760_1024.jpg":"1024x1024","k_19389760_640.jpg":"640x640","k_19389760_480.jpg":"480x480","k_19389760_340.jpg":"340x340","k_19389760_220.jpg":"220x220","o_19389760_1280.jpg":"1280x853","o_19389760_1024.jpg":"1024x682","o_19389760_640.jpg":"640x426","o_19389760_480.jpg":"480x320","o_19389760_340.jpg":"340x226","o_19389760_220.jpg":"220x146","h_19389760_1280.jpg":"1280x854","h_19389760_1024.jpg":"1024x683","h_19389760_640.jpg":"640x427","h_19389760_480.jpg":"480x320","h_19389760_340.jpg":"340x227","h_19389760_220.jpg":"220x147","pp_19389760_1280.jpg":"1006x1280","pp_19389760_1024.jpg":"805x1024","pp_19389760_640.jpg":"503x640","pp_19389760_480.jpg":"377x480","pp_19389760_340.jpg":"267x340","pp_19389760_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19389762_1920.jpg":"1920x1080","k_19389762_1280.jpg":"1280x1280","k_19389762_1024.jpg":"1024x1024","k_19389762_640.jpg":"640x640","k_19389762_480.jpg":"480x480","k_19389762_340.jpg":"340x340","k_19389762_220.jpg":"220x220","o_19389762_1280.jpg":"1280x853","o_19389762_1024.jpg":"1024x682","o_19389762_640.jpg":"640x426","o_19389762_480.jpg":"480x320","o_19389762_340.jpg":"340x226","o_19389762_220.jpg":"220x146","h_19389762_1280.jpg":"1280x854","h_19389762_1024.jpg":"1024x683","h_19389762_640.jpg":"640x427","h_19389762_480.jpg":"480x320","h_19389762_340.jpg":"340x227","h_19389762_220.jpg":"220x147","pp_19389762_1280.jpg":"1006x1280","pp_19389762_1024.jpg":"805x1024","pp_19389762_640.jpg":"503x640","pp_19389762_480.jpg":"377x480","pp_19389762_340.jpg":"267x340","pp_19389762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1231","hd_19391768_1920.jpg":"1920x1080","k_19391768_1280.jpg":"1280x1280","k_19391768_1024.jpg":"1024x1024","k_19391768_640.jpg":"640x640","k_19391768_480.jpg":"480x480","k_19391768_340.jpg":"340x340","k_19391768_220.jpg":"220x220","o_19391768_1280.jpg":"1280x820","o_19391768_1024.jpg":"1024x656","o_19391768_640.jpg":"640x410","o_19391768_480.jpg":"480x307","o_19391768_340.jpg":"340x217","o_19391768_220.jpg":"220x141","h_19391768_1280.jpg":"1280x854","h_19391768_1024.jpg":"1024x683","h_19391768_640.jpg":"640x427","h_19391768_480.jpg":"480x320","h_19391768_340.jpg":"340x227","h_19391768_220.jpg":"220x147","pp_19391768_1280.jpg":"1006x1280","pp_19391768_1024.jpg":"805x1024","pp_19391768_640.jpg":"503x640","pp_19391768_480.jpg":"377x480","pp_19391768_340.jpg":"267x340","pp_19391768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19391772_1920.jpg":"1920x1080","k_19391772_1280.jpg":"1280x1280","k_19391772_1024.jpg":"1024x1024","k_19391772_640.jpg":"640x640","k_19391772_480.jpg":"480x480","k_19391772_340.jpg":"340x340","k_19391772_220.jpg":"220x220","o_19391772_1280.jpg":"1280x960","o_19391772_1024.jpg":"1024x768","o_19391772_640.jpg":"640x480","o_19391772_480.jpg":"480x360","o_19391772_340.jpg":"340x255","o_19391772_220.jpg":"220x165","h_19391772_1280.jpg":"1280x854","h_19391772_1024.jpg":"1024x683","h_19391772_640.jpg":"640x427","h_19391772_480.jpg":"480x320","h_19391772_340.jpg":"340x227","h_19391772_220.jpg":"220x147","pp_19391772_1280.jpg":"1006x1280","pp_19391772_1024.jpg":"805x1024","pp_19391772_640.jpg":"503x640","pp_19391772_480.jpg":"377x480","pp_19391772_340.jpg":"267x340","pp_19391772_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19297830_1920.jpg":"1920x1080","k_19297830_1280.jpg":"1280x1280","k_19297830_1024.jpg":"1024x1024","k_19297830_640.jpg":"640x640","k_19297830_480.jpg":"480x480","k_19297830_340.jpg":"340x340","k_19297830_220.jpg":"220x220","o_19297830_1280.jpg":"1280x853","o_19297830_1024.jpg":"1024x682","o_19297830_640.jpg":"640x426","o_19297830_480.jpg":"480x320","o_19297830_340.jpg":"340x226","o_19297830_220.jpg":"220x146","h_19297830_1280.jpg":"1280x854","h_19297830_1024.jpg":"1024x683","h_19297830_640.jpg":"640x427","h_19297830_480.jpg":"480x320","h_19297830_340.jpg":"340x227","h_19297830_220.jpg":"220x147","pp_19297830_1280.jpg":"1006x1280","pp_19297830_1024.jpg":"805x1024","pp_19297830_640.jpg":"503x640","pp_19297830_480.jpg":"377x480","pp_19297830_340.jpg":"267x340","pp_19297830_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15513467 Threads: 2 Questions: 3205208400 Slow queries: 7221601 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236071631 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/kako-zauzdati-vodene-skutere-hrvatska-firma-razvila-je-sustav-koji-moze-rijesiti-problem-imamo-tehnologiju-koja-vozace-prisiljava-da-postuju-zakon-1133038 [printLink] => /om/nautika/kako-zauzdati-vodene-skutere-hrvatska-firma-razvila-je-sustav-koji-moze-rijesiti-problem-imamo-tehnologiju-koja-vozace-prisiljava-da-postuju-zakon-1133038?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679247 [name] => Jet ski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jet-ski [link] => /tag/jet-ski ) [1] => stdClass Object ( [id] => 409129 [name] => Vodeni skuteri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vodeni-skuteri [link] => /tag/vodeni-skuteri ) [2] => stdClass Object ( [id] => 652058 [name] => oto trak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-07 08:02:02 [main_article_id] => 0 [alias] => oto-trak [link] => /tag/oto-trak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 652059 [name] => ivan otulić oto trak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-07 08:02:02 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-otulic-oto-trak [link] => /tag/ivan-otulic-oto-trak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 652060 [name] => oto trak jet ski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-07 08:02:02 [main_article_id] => 0 [alias] => oto-trak-jet-ski [link] => /tag/oto-trak-jet-ski ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ​ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nebeska policija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako zauzdati vodene skutere? Hrvatska firma razvila je sustav koji rješava problem: ‘Imamo tehnologiju koja vozače prisiljava da poštuju zakon‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/19389758.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matija Djanešić/Cropix [mainImageDesc] => Ivan Otulić siguran je da njihova tehnologija može pratiti sve vodene skutere u Jadranu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/19389758.jpg [title] => Ivan Otulić siguran je da njihova tehnologija može pratiti sve vodene skutere u Jadranu Matija Djanešić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/19389752.jpg [title] => Naši se moduli jednostvo montiraju...
 
Matija Djanešić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/19389754.jpg [title] => ...jer su prilagođeni priključcima na vodenim skuterima

 
Matija Djanešić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/19389756.jpg [title] => Mlada ekipa OtoTraka nadzire i stalno razvija sustav Matija Djanešić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/19389760.jpg [title] => Moduli tvrtke OtoTrak koji nakon ugradnje nadziru i kontroliraju jet-ski Matija Djanešić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/19389762.jpg [title] => Projekt OtoTrak započeo je od iznajmljivanja jet-skija Matija Djanešić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/19391768.jpg [title] => Na ekranu se vide jet-skijevi u zadanom polju plovidbe: crveni su probili polje ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/19391772.jpg [title] => Mlada ekipa OtoTraka nadzire i stalno razvija sustav ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/16/19297830.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Divljanje vodenih skutera diljem Jadrana ovoga je ljeta bilo veliki problem i velika medijska tema. Osobito nakon što je u Marini prilikom udara jet-skija u plovilo poginula žena, a njezina maloljetna kći s ozljedama opasnim za život bila prebačena u splitski KBC.

Taj slučaj potaknuo je hitnu kontrolu jet-skijeva od strane svih osam lučkih kapetanija, koja je pokazala da je svaki drugi bio u prekršaju, najčešće zbog opasnog glisiranja preblizu obali.

A onda se pokazalo da je hrvatska tvrtka OtoTrak razvila sustav istoga imena koji silom tehnologije vrlo efikasno prisiljava vozače vodenih skutera da poštuju zakon. OtoTrak, naime, automatski smanji brzinu skutera na pet čvorova ako iziđe iz zadanoga polja za plovidbu ili kada zaprijeti mogući sudar dvaju skutera.

Zasad ga koriste brojne tvrtke koje se bave iznajmljivanjem jet-skijeva kako bi svoje skutere držali u zakonskim okvirima. No, riječ je o rješenju koje bi to isto moglo osigurati za sve vodene skutere što plove Jadranom, ako bi država to htjela propisati.

Kako bismo saznali više o OtoTraku i njegovim mogućnostima, posjetili smo sjedište tvrtke u Kraljevici i porazgovarali s njezinim vlasnikom i direktorom Ivanom Otulićem.

Počeli smo od nule

– Kada ste došli na ideju da napravite sustav kakav je OtoTrak i što vas je potaknulo da krenete u taj projekt?

– Ideja se rodila 2011. godine, kada sam se bavio samo iznajmljivanjem i servisom vodenih skutera, a poticaj mi je bila činjenica da na tržištu nije bilo sličnog sustava. Shvatio sam da bi mi to pojednostavnilo iznajmljivanje i učinilo ga sigurnijim, pa sam odlučio sam nešto poduzeti, iako mi je bazična struka mehanika. No, elektronika me je oduvijek zanimala i u njoj sam se dobro snalazio. U projekt nas je tada krenulo troje, dok je sada u timu OtoTraka desetak ljudi.

– Što vas je najviše kočilo?

– To što smo bili pioniri u ovom segmentu, pa smo sve probleme morali sami riješiti, a u to vrijeme ni tehnologija nije bila gdje je danas. Recimo, bazirali smo se na tada dostupnoj 2G tehnologiji, koju u Hrvatskoj i danas koristimo, ali smo trebali postići bolju osjetljivost na signal nego što ga ima mobitel radi stabilnosti veze.

I reakcija na izgubljeni signal, odnosno brzo ponovno hvatanje, trebala je biti puno brža nego kod mobitela. Na kraju smo uspjeli i prvi smo razvili takozvani live tracking, gdje sustav komunicira sa serverom unutar svake sekunde. I dobije povrat, naravno.

– Kada ste na tržište izbacili prvi funkcionalni modul?

– Prvi smo izbacili još te 2012. godine, a od tada praktički svake godine sustav i module usavršavamo i plasiramo nove modele. Uz one bazirane na 2G mreži, koja je u Europi još uvijek značajno zastupljena, razvili smo i modele koji rade na širokopojasnoj CAT M1 mreži, koja se koristi u SAD-u, Australiji i Novom Zelandu.

​Pouzdana 2G mreža

– To je ista 2G mreža koju su nekad koristili mobiteli?

– Da, to je ta mreža i tracking još uvijek radi na njoj. Ona je stabilna i ima najbolju udaljenost pokrivanja zato što radi na nižim frekvencijama. Uz to je sada i neopterećena, jer više nema mobitela na 2G. Zbog tih se dobrih svojstava koristi i u većini zemalja Europe.

Idući će korak vjerojatno biti prelazak na LTE mrežu CAT M1, koja spada u 4G mreže, ali također radi na niskim frekvencijama pa ima bolji domet. Govori se da će ona uskoro postati standard u Europi i Hrvatskoj. Naša je prednost što smo već razvili module za nju, pa nam to neće biti problem.

– Znači li to, kada je riječ o sustavu OtoTrak, da ste sve njegove segmente razvili sami?

– Upravo to. Sami smo razvili i dizajnirali softver i hardver za OtoTrak, s tim da njegove segmente neprestano unaprjeđujemo. Jedino nam module, ali u potpunosti po našem projektu i dizajnu, proizvodi tvrtka Proplace iz Slovenije.

– Bi li bilo moguće uz pomoć OtoTraka, dakle silom tehnologije, natjerati sve vodene skutere koji plove našim Jadranom da poštuju zakonske propise koji reguliraju glisiranje?

– Bilo bi moguće kada bi svi ti vodeni skuteri imali ugrađen naš modul, odnosno kada bi on postao obvezan dio opreme. Sama ugradnja je vrlo jednostavna, budući da zasad postoje samo tri velika proizvođača vodenih skutera, Sea Doo, Yamaha i Kawasaki.

Od 2010. svi njihovi skuteri imaju priključno mjesto na koje se može prikopčati naš modul, jer smo ih tim priključcima prilagodili. Nakon toga, sve ostalo je jednostavno.

---

image
Moduli tvrtke OtoTrak koji nakon ugradnje nadziru i kontroliraju jet-ski
Matija Djanešić/Cropix
---

– U kojem smislu?

– U smislu nadzora i kontrole tih skutera. Moduli će odmah početi komunicirati s našim serverima, pa će vodeni skuteri biti vidljivi na elektroničkim kartama. Primjerice, u lučkim kapetanijama ili u Centru za traganje i spašavanje na moru.

Jednako kao što su vidljivi i sada brojnim iznajmljivačima jet-skijeva u Hrvatskoj i svijetu koji koriste naš sustav. Pritom oni na toj karti mogu iscrtati polje unutar kojega će iznajmljeni skuteri smjeti glisirati.

Čim iz njega iziđu, a ono je najmanje 300 metara od obale, brzinu skutera OtoTrak će automatski smanjiti na pet čvorova, a isto će se dogoditi ako se dva skutera unutar polja prilikom glisiranja približe jedan drugom na 90 metara u putanji koja bi ih mogla voditi u sudar.

---

image
Na ekranu se vide jet-skijevi u zadanom polju plovidbe: crveni su probili polje
---

Već nadziremo 3400 jet-skijeva

– I sve bi to moglo funkcionirati na cijelom Jadranu, bez obzira na broj skutera koji njime plove?

– Moglo bi, jer već sada naš sustav nadzire i kontrolira oko 3400 vodenih skutera diljem svijeta. Taj broj može biti i znatno veći. Tehnološki je sve riješeno i funkcionira, pa je proširenja kapaciteta lako izvesti. Ako se želi ograničiti glisiranje u pojasu do 300 metara od obale, potrebno je jedino izgubiti nešto vremena dok se taj pojas ne ucrta na karte oko cijele obale i otoka.

Kad se to obavi i unese u sustav, svakom jet-skiju s našim modulom brzina bi se automatski ograničavala na pet ili šest čvorova ako uđe u taj zabranjeni pojas.

Uz to, svi bi vodeni skuteri bili vidljivi na ekranu u realnom vremenu, što bi olakšalo akcije spašavanja u slučaju potrebe. No, osim te zone od 300 metara, mogla bi se u kartu ucrtati i druga ograničenja na koja bi onda sustav reagirao.

– Na što konkretno mislite?

– Na propisane manje brzine plovidbe na nekim specifičnim lokacijama, kao ispod Krčkog mosta ili u blizini nekih terminala. Zapravo, sve lučke kapetanije na Jadranu mogle bi precizirati zabrane i ograničenja plovidbe na svojim područjima. Te bi se lokacije potom unijele u sustav, koji bi reagirao usporavanjem jet-skija na propisanu brzinu.

No, takvo što mi bismo mogli raditi jedino ako bi nadležno ministarstvo od nas naručilo takav projekt. U tom slučaju taj bi se posao mogao obaviti za nekoliko mjeseci, s tim da bi na taj način iscrtane karte mogle poslužiti i za razne druge svrhe kada je riječ o nadzoru plovidbe Jadranom i njezinoj sigurnosti.

– Kolika bi bila okvirna cijena modula u visokoserijskoj proizvodnji i narudžbi?

– Cijena modula za krajnje korisnike mogla bi biti nekih 300 eura. Međutim, takav tip projekta tražio bi naš angažman na prilagodbi i proširenju sustava nadzora i kontrole, te na njegovu održavanju.

Taj dio posla i troška trebao bi se dogovoriti s nadležnim ministarstvom. No, jednom razvijeni i uspostavljeni sustav bio bi vrlo koristan i za druge svrhe. Osobito za povećanje ukupne sigurnosti plovidbe.

---

image
Naši se moduli jednostvo montiraju...
 
Matija Djanešić/Cropix
---

---

image
Ivan Otulić siguran je da njihova tehnologija može pratiti sve vodene skutere u Jadranu
Matija Djanešić/Cropix
---

​Rješenje za glisere

– Koliko je vaš program siguran, može li biti izložen hakiranju?

– Svaki kompleksni elektronički sustav u svijetu može biti meta kibernetičkog napada u nekom trenutku, čemu svako malo ​svjedočimo. Stoga smatramo da je elektronička sigurnost izrazito bitna, pa ulažemo velike napore da bismo smanjili taj rizik.

Svi elementi naše infrastrukture prate industrijske sigurnosne prakse prijenosa, pohrane i pristupa, te se o tome redovito brinu naši informatički stručnjaci. To podrazumijeva redovitu reviziju i testiranje vlastitih sustava, te praćenje dokumentiranih ranjivosti i uvođenje zakrpa.

– Je li moguće na neki način povezati vaš sustav i AIS, koji koriste brodovi kako bi vidjeli i pratili međusobne pozicije?

– Moguće je u smislu da mi možemo omogućiti vidljivost pozicije svih plovila koja koriste sustav OtoTrak i na AIS mreži, što bi pridonijelo ukupnom povećanju sigurnosti plovidbe.

Naime, u tom bi slučaju i skuteri koji glisiraju u blizini tih brodova bili svjesni njihove pozicije, što je važno za sigurnost oba plovila. No, takvi projekti ponajprije ovise o volji i planovima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Uglavnom, mi se brzo i lako možemo prilagoditi ako bi se išlo u tome smjeru.

– A kad bi odluka Ministarstva bila da se sustav upozorenja na blizinu obale ugradi na sve glisere, biste li to mogli odraditi?

– Mogli bismo do razine vidljivosti plovila i njegove pozicije na elektroničkoj karti u realnom vremenu, te upozorenja skiperu, zvučnog ili porukom, da je probio zaštitni pojas od 300 metara od obale.

No, ne bi bilo moguće automatski smanjivati brzinu glisera, jer tu imamo brojne vrste različitih pogona i motora. To zapravo ne bi ni bilo potrebno. Osobno držim da bi već zvučno upozorenje i činjenica da ih kapetanija vidi bili više nego dovoljan poticaj da poštuju zakon.

---

Black box za glisere

S obzirom na probleme koje imamo s glisiranjem blizu obale, ali i zbog gužve na moru, mislim da bi bilo vrlo korisno kada bi svaki brod koji plovi Jadranom imao, nazovimo ga tako, svojevrsni black box. Dakle, crnu kutiju koja će pamtiti podatke o kursu kretanja, brzini broda, zoni u kojoj plovi.

Ona bi mogla i zvučno upozoravati skipera da je prilikom glisiranja ušao u zonu od 300 metara od obale, te biti dragocjena prilikom rekonstrukcije kretanja plovila u slučaju nesreća na moru.

Ta bi crna kutija mogla biti povezana sa serverima i razmjenjivati podatke putem GSM mreže, AIS-a ili VHF-a, što je manje važno. Bitna je samo funkcionalnost i pohrana podataka.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matija Djanešić/Cropix Matija Djanešić/Cropix Matija Djanešić/Cropix Matija Djanešić/Cropix Matija Djanešić/Cropix Matija Djanešić/Cropix AFP
Matija Djanešić/Cropix
Ivan Otulić siguran je da njihova tehnologija može pratiti sve vodene skutere u Jadranu
Matija Djanešić/Cropix
Naši se moduli jednostvo montiraju...
 
Matija Djanešić/Cropix
...jer su prilagođeni priključcima na vodenim skuterima

 
Matija Djanešić/Cropix
Mlada ekipa OtoTraka nadzire i stalno razvija sustav
Matija Djanešić/Cropix
Moduli tvrtke OtoTrak koji nakon ugradnje nadziru i kontroliraju jet-ski
Matija Djanešić/Cropix
Projekt OtoTrak započeo je od iznajmljivanja jet-skija

Na ekranu se vide jet-skijevi u zadanom polju plovidbe: crveni su probili polje

Mlada ekipa OtoTraka nadzire i stalno razvija sustav
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/kako-zauzdati-vodene-skutere-hrvatska-firma-razvila-je-sustav-koji-moze-rijesiti-problem-imamo-tehnologiju-koja-vozace-prisiljava-da-postuju-zakon-1133038 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a99bc19cd078be3759bd8f0934fab6efdd33b220 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+zauzdati+vodene+skutere%3F+Hrvatska+firma+razvila+je+sustav+koji+rje%C5%A1ava+problem%3A+%E2%80%98Imamo+tehnologiju+koja+voza%C4%8De+prisiljava+da+po%C5%A1tuju+zakon%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-zauzdati-vodene-skutere-hrvatska-firma-razvila-je-sustav-koji-moze-rijesiti-problem-imamo-tehnologiju-koja-vozace-prisiljava-da-postuju-zakon-1133038 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-zauzdati-vodene-skutere-hrvatska-firma-razvila-je-sustav-koji-moze-rijesiti-problem-imamo-tehnologiju-koja-vozace-prisiljava-da-postuju-zakon-1133038 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ​ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nebeska policija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

nebeska policijaKako zauzdati vodene skutere? Hrvatska firma razvila je sustav koji rješava problem: ‘Imamo tehnologiju koja vozače prisiljava da poštuju zakon‘

Piše Miomir Štrbac
7. listopada 2021. - 08:01

Divljanje vodenih skutera diljem Jadrana ovoga je ljeta bilo veliki problem i velika medijska tema. Osobito nakon što je u Marini prilikom udara jet-skija u plovilo poginula žena, a njezina maloljetna kći s ozljedama opasnim za život bila prebačena u splitski KBC.

Taj slučaj potaknuo je hitnu kontrolu jet-skijeva od strane svih osam lučkih kapetanija, koja je pokazala da je svaki drugi bio u prekršaju, najčešće zbog opasnog glisiranja preblizu obali.

A onda se pokazalo da je hrvatska tvrtka OtoTrak razvila sustav istoga imena koji silom tehnologije vrlo efikasno prisiljava vozače vodenih skutera da poštuju zakon. OtoTrak, naime, automatski smanji brzinu skutera na pet čvorova ako iziđe iz zadanoga polja za plovidbu ili kada zaprijeti mogući sudar dvaju skutera.

Zasad ga kor...

19. svibanj 2024 00:28