StoryEditorOCM

hrvatska pametIz šibenskog škvera izašla prva od šest brodica za hitnu medicinsku pomoć na moru i otocima

Piše Ana Petrić/Šibenski.hr
27. ožujka 2023. - 14:25

U šibenskom brodogradilištu ‘‘Iskra‘‘, u ime Ministarstva zdravstva, dr. Vili Beroš svečano je preuzeo prvu od ugovorenih šest brzih brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima, a ključeve plovila resornom ministru uručio je Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodogradilišta Šibenik. 

Projekt izgradnje i opremanja šest brodica specijalne namjene sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske Unije kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10,1 milijuna eura, a njime se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Svečanosti primopredaje, uz domaćine - direktore Iskra brodogradilišta Roka Vuletića i Aleša Ekara, nazočili su i Danica Kramarić, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu, Maja Grba - Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Siniša Orlić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, šibensko - kninski župan, Marko Jelić i gradonačelnik Grada Šibenika, Željko Burić.

-Ponosan sam što možemo svjedočiti preuzimanju ovakve nove brodice koja je jedan prototip izrađen hrvatskom pameti, u hrvatskom brodogradilištu, a do kraja godine slijedi isporuka preostalih pet brodica. Zbog specifičnih okolnosti, ovaj prvi brod biti će primopredan u petak u Dubrovniku i to je nešto što je naša misija, a to je poboljšanje pružanja zdravstvene zaštite i na moru i na našim otocima - kazao je ministar Beroš, dodavši kako se ovakav rezultat mogao polučiti jedino sinergijom i zajedničkim međuresornim partnerstvom.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Medicinske timove, dodaje Beroš, osigurati će županijski zavodi za hitnu medicinu u priobalnim županijama, posadu Lučka kapetanija, a u okviru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, biti će osigurani vezovi i održavanje brodica.

-Namjena ovih brodica je višestruka, od sudjelovanja u hitnoj pomorskoj medicinskoj službi pa do traganja i spašavanja u pomorskim nesrećama. Opskrbljena je svim elementima koji u ovom trenutku takvoj brodici trebaju i mislim da će nam u Hrvatskoj polučiti ono što je potrebno, a to je dodatna doza sigurnosti i to ne samo za naše građane, već i za turiste. Turistička smo zemlja i jasno je da moramo razmišljati i o tom sigurnosnom aspektu - navodi Beroš.

Maja Grba - Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, naglasila je kako je ova brodica za Hitnu medicinsku službu veliki iskorak te dodala kako je objavljen i međunarodni natječaj za Hitnu helikoptersku medicinsku službu, čime će Zavod zaokružiti jednu izrazito važnu priču za zbrinjavanje hitnih pacijenata i uvrstiti se u ‘‘zlatni sat‘‘ koji spašava sve one kojima je to zaista potrebno.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

-Iznimno mi je zadovoljstvo da puštamo u rad ovu prekrasnu brodicu koja će biti od velikog značaja za cijelu Hrvatsku i njene otoke. Zahvaljujem svima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta, a pogotovo našim radnicima koji su napravili izvanredan posao jer je brod prošao najteže testove. Ovo je jedan primjer brodogradnje kakva bi u Hrvatskoj trebala biti - kazao je Dušan Šešok, glavni direktor i većinski vlasnik Iskra brodogradilišta.

Nakon prigodnih riječi, ministar Vili Beroš svečano je prerezao vrpcu, kuma brodice - Danica Kramarić, razbila je šampanjac o pramac broda, a nije izostala ni vožnja brodicom do šibenske rive i natrag.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image

X

Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

 

16. travanj 2024 01:59