stdClass Object ( [id] => 1224256 [title] => Halo, zovem vas s Atlantika! Satelitski telefoni najbolji su prijatelji na debelim morima [alias] => halo-zovem-vas-s-atlantika-satelitski-telefoni-najbolji-su-prijatelji-na-debelim-morima [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Satelitski telefoni su u prvom redu namijenjeni korisnicima kojima je u svakom trenutku potrebna pouzdana i kvalitetna veza s bilo koje točke na svijetu, a da pritom ni na koji način ne ovise o dostupnosti i kvaliteti lokalne telekomunikacijske infrastrukture.

Osim što ih diljem svijeta koriste državne i spasilačke službe, nevladine udruge, organizacije i razne kompanije, kao i nekomercijalni korisnici koji se bave humanitarnim radom ili zbog avanture odlaze na mjesta gdje nema pokrivenosti običnim GSM mobilnim mrežama, ovi uređaji zlata vrijede nautičarima i pomorcima.

U pravilu ih koriste i sudionici oceanskih regata, jer je zbog sigurnosti važno imati vezu s vanjskim svijetom kada se nalazite negdje usred Atlantika ili Pacifika.

Za razliku od standardnih mobilnih telefona koji koriste GSM mrežu za komunikaciju, satelitski telefoni vezu ostvaruju, što već njihov naziv kazuje, preko satelita postavljenih u Zemljinoj orbiti.

Signali idu preko satelita

Vrijedi istaknuti kako se preko satelitskog telefona može komunicirati ne samo s vlasnicima drugih uređaja ove vrste, nego i s korisnicima običnog mobilnog ili fiksnog telefona.

Naime, pozivajući osobu koja također koristi satelitski telefon, signal se najprije prenosi do najbližeg satelita u orbiti, a potom se preko mreže satelita iste kompanije prenosi dalje do osobe koju pozivate.

Procedura je malo drukčija kada pozivate nekoga na GSM mobilni ili fiksni telefon. U tom slučaju signal poziva šalje se do satelita u orbiti, a onda vraća natrag na Zemlju, odnosno na lokalnu telefonsku mrežu preko stanice zadužene za prijem signala sa satelita.

Radi ovakve vrste komunikacije s bilo kojeg mjesta na planetu, razne kompanije su uspostavile vlastite satelitske mreže. One se dijele na geostacionarne i niskoorbitne.

Bude i zakašnjenja

Geostacionarni sateliti nalaze se na velikim visinama (oko 35.786 km od površine Zemlje). Zbog toga samo jedan takav satelit pokriva veliki teritorij i prati rotaciju planeta, gotovo se praktično nalazi na istoj točki na nebu. Međutim, izgradnja, lansiranje i postavljanje ovih satelita teških oko 5000 kg u orbitu, vrlo je skup proces i zato ih nema puno. Za razliku od niskoorbitnih satelita kod kojih se signal može izgubiti, veza s geostacionarnima je puno stabilnija.

No, radi velike udaljenosti od Zemljine površine, signal poziva često kasni. Na žalost korisnika, ove mreže imaju lošu pokrivenost oko ekvatora. Koriste se na područjima 70 stupnjeva sjeverno i 70 stupnjeva južno od ekvatora, budući da zbog nižeg kuta koji ovi sateliti zaklope sa Zemljinom površinom, velike mase u reljefu, kao što su planine, mogu ometati ili blokirati signal.

Mreže u niskoj orbiti

Niskoorbitne satelitske mreže (Low Earth OrbitLEO) koriste mnogo satelita koji su u relativno niskoj orbiti na visini od 650 do 1100 km. Najveća mana LEO sustava je to što domet jednog satelita nije velik, pa se signal lako gubi. No, ova se mana nadoknađuje brojnošću satelita u jednoj mreži i njihovom brzinom kretanja.

To znači da u slučaju gubitka signala ili nemogućnosti uspostave, samo treba počekati na istom mjestu i opet ćete ga dobiti onog trenutka kada drugi satelit iste kompanije dođe na odgovarajući položaj na nebu.

Oni se brzo kreću u orbiti i treba im od sat do sat i pol vremena da obiđu planet. Niskoorbitne mreže zahtijevaju manje energije za rad i pokrivaju teritorij gotovo cijelog planeta, a neke od njih nude čak signale na Sjevernom i Južnom polu.

Poruke i pristup internetu

Preko satelitskih telefona također je moguće slanje i primanje poruka, kao i pristup internetu. U slučaju poruka, mogućnosti su slične kao i kod standardnih mobilnih telefona, ali je internetska veza u pravilu spora. U LEO sustavu je prosjek brzine razmjene podataka oko 10 Kbps, dok geostacionarne mreže nude brži internet s 50 do 512 Kbps.

Što se same upotrebe satelitskih telefona tiče, ona je prilično jednostavna. Kad se, primjerice, poziva nečiji mobitel ili fiksni broj, najprije treba ukucati međunarodni izlazni kod (00), zatim državni kod (za Hrvatsku je 385), pa nakon toga broj osobe s kojom želite pričati.

Ako se poziva vlasnika nekog drugog satelitskog telefona, prvo se ukucava izlazni međunarodni kod (00), pa onda kod satelitske mreže, i na kraju broj satelitskog telefona.

Najveći operateri

Kada pričamo o operaterima satelitske telefonije, spomenut ćemo nekoliko najvećih. Najstariji operator je engleski Inmarsat (sjedište je u Londonu), koji je s radom počeo još 1979. godine s fiksnim instalacijama na brodovima.

Poslije se sustav proširio na sve oblike globalnih pokretnih satelitskih komunikacija za komercijalnu upotrebu, sigurnost i nesreće na moru, u zraku i na zemlji (Maritime, Aeronautical, Land Mobile). Englezi imaju 11 svojih geostacionarnih satelita, od čega tri iz serije I-4 služe za ovu vrstu komunikacije, a nude pokrivenost na 93 posto Zemljine kugle, izuzevši Sjeverni i Južni pol.

Moderne komunikacijske potrebe u potpunosti zadovoljava Inmarsatova BGAN (Broadband Global Area Network) mreža namijenjena Zemljinim stanicama, koju sačinjava konstelacija triju satelita, a omogućava istovremeno korištenje glasovne i podatkovne (IP) komunikacije.

Inmarsat raspolaže i programom proizvoda i usluga za komunikaciju na plovilima Fleet Broadband. Komunikacijski sustavi ovoga tipa koriste se istom konstelacijom satelita kao BGAN terminali, te također omogućuju istovremeno korištenje glasovnih i podatkovnih (IP) usluga. Spomenimo i to kako je Hrvatska postala članica Inmarsata u studenom 1992. godine.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---

Thuraya iz Emirata

Kompanija Thuraya iz Ujedinjenih Arapskih Emirata osnovana je 1997. godine i nudi pokrivenost u Europi, Africi, Srednjem Istoku, Aziji i Australiji. Novi Thuraya satelitski telefoni su mali i kompaktni kao i GSM mobiteli, podržavaju sve vrste prometa (glasovni, podatkovni i fax), a pojedini modeli imaju ugrađen i tri-band GSM kako bi nudili mogućnost izbora.

Zbog tehničkih karakteristika i jednostavnosti upotrebe, Thuraya telefoni su odabir Hrvatske gorske službe spašavanja, kao i brojnih domaćih i stranih avanturista. Kažimo i to da za potrebe ultramobilnog pristupa internetu Thuraya ima spreman i mobilni terminal za satelitske veze, propusnosti do 144 Kbps bilo gdje unutar područja pokrivenosti signalom.

Iridium ima 66 satelita

Globalstar je krenuo s komercijalnim radom 1999. i sada raspolaže mrežom od 44 aktivna satelita. Oni, doduše, ne pokrivaju cijelu površine Zemljine kugle, ali su u orbiti nagnuti pod kutom od 52 stupnja i zbog toga ostvaruju signale na Sjevernom i Južnom polu.

Iridium je počeo s komercijalnim servisom 1998., ali je bankrotirao 1999., nakon čega je 2001. ponovno počeo s radom pod imenom Iridium Satellite LLC. U njihovoj mreži je 66 satelita, uključujući one u polarnoj orbiti, stoga kompanija tvrdi da pokriva svaki kutak na Zemlji.

Riječ je o niskoorbitnoj mreži u kojoj se Iridium sateliti kreću brzinom od 26.000 km/h zbog čega je brza uspostava veze gotovo sigurna. U slučaju nemogućnosti dobivanja veze, treba malo pričekati da signal pokupi idući, nadolazeći satelit. Slično je i kod prekida signala tijekom razgovora jer će se veza opet uspostaviti.

GO! uređaji

Podsjetimo se, Davor Rostuhar je kao prvi Hrvat 2018. samostalno osvojio Južni pol i cijelim je putem koristio Iridium usluge. Tijekom pješačenja od obale Antarktike do Južnoga pola, njegova jedina veza sa svijetom bila su dva satelitska Iridium telefona i Iridium GO! uređaja za slanje podataka. Usput rečeno, Iridium GO! je vrlo praktičan uređaj koji svaki telefon pretvara u satelitski.

Naime, ovaj minijaturni uređaj omogućava spajanje mobilnih telefona na satelitsku Iridium mrežu. Nakon povezivanja, mobilni telefon može primati i slati pozive i poruke, te prenositi podatke s interneta preko Iridium satelitske mreže bilo gdje na planetu.

Kako bi postigli kvalitetniju komunikaciju, Iridium GO! sustav je moguće opremiti s vanjskom antenom. Paket uključuje Iridium antenu, 12 metara kabela, kratki kabel s adapterom i nosač antene.

Pretplata ili pre-paid kartice

Kao i kod GSM uređaja, korisnik satelitskog telefona dobiva SIM (Subscription Identity Module – korisnički identifikacijski modul) karticu. Korisnički račun se, poput pretplate za mobilne telefone, može dopunjavati i mijenjati, a sve u skladu s trenutnim potrebama korisnika. U opciji je također upotreba pre-paid kartica s cijenom od 50 do 5000 dolara.

Potencijalne korisnike svakako zanima cijena uređaja za mobilnu satelitsku komunikaciju, a ona iznosi od 500 do 1500 eura (cijene prije koronakrize i inflacije - nap. portal Otvoreno more).

Što se usluga tiče, cijena odlaznog poziva prema fiksnim telefonima i GSM mobitelima itekako varira od operatera do operatera, ali se službeno navodi da se plaća od 0,30 do 2 dolara po minuti. Kada vlasnika satelitskog telefona netko zove s fiksnog telefona ili mobitela, tada su troškovi puno veći, ali za onoga tko zove.

Skupi download

Skup je i poziv od jednog vlasnika satelitskog telefona prema drugome, čak i kada je isti operater u pitanju, te košta od 10 do 15 dolara po minuti. Cijena skidanja raznih internetskih sadržaja uz pomoć satelitskog telefona je paprena, pa računi mogu biti astronomski, posebno ako se radi o download materijalu s puno megabajta. Međutim, neki operateri, poput Inmarsata, nude besplatno primanje tekstualnih ili SMS poruka korisniku satelitskog telefona uz pomoć web sučelja na adresi www.message.inmarsat.com.

Cijena usluge slanja tekstualnih poruka (SMS) obračunava se po cjeniku. Usput, kažimo da odaslane poruke iz brojnih razloga krajnjem korisniku mogu biti neisporučene (aktivirane filtarske zaštite, puni sandučići elektroničke pošte, krivo upisani broj...), ali će ipak biti obračunate.

Nije svuda dopušten

Moramo napomenuti kako neke države još uvijek zabranjuju ili ograničavaju korištenje satelitskih telefona. Stoga se prije putovanja u neku zemlju preporučuje provjera tamošnjih propisa ili slanje upita veleposlanstvu te države smije li se na njezinu teritoriju koristiti satelitski telefon.

U države koje ne gledaju blagonaklono na satelitsku telefoniju spadaju: Myanmar (prije Burma), Kuba, Čad, Indija, Kina, Nigerija, Libija, Sjeverna Koreja, Rusija, Sudan...

---

LEO LEMEŠIĆ: SATELITSKI TELEFON JE POTREBA, A NE LUKSUZ

Splićanin Leo Lemešić (50) je od 2010. do 2016. u prekidima plovio oko svijeta. Na taj način je veliko iskustvo s Jadrana obogatio iskustvima na svjetskim oceanima.

Leo je, naravno, imao satelitski telefon na svome brodu, pa smo ga zamolili da nam iz prve ruke kaže kako takvi uređaji uistinu rade i što znače pomorcima daleko od kopna i kuće.

– Najprije moram kazati da satelitski telefon u plovidbi svjetskim oceanima nije luksuz, nego potreba. U to sam se uvjerio bezbroj puta tijekom moje duge đite, a njegovo posjedovanje ulijeva sigurnost i zapravo je as iz rukava u slučaju nevolja. Doduše, meni se nisu dogodile, ali bi svakom preporučio upotrebu satelitskog telefona, zlu ne trebalo...

Kakav si uređaj koristio?

– Preko tvrtke Crocon iz Rijeke nabavio sam Inmarsat Fleet Broadband 150. To je fiksni uređaj koji se postavlja na plovilo, ima slušalicu na kabelu i svoju antenu, pa ga nije moguće nositi unaokolo. U njega sam stavljao razne SIM kartice i bio sam zadovoljan načinom rada. No, kako opet planiram put oko svijeta, vjerojatno ću nabaviti još jedan mobilni satelitski telefon tako da ga mogu koristiti kada napustim plovilo.

Koliko si ga često koristio?

– Srećom, nisam previše jer nije bilo potrebe, ali sam zato često skidao GRIB (GRIdded Binary) fajlove u kojima je bila prognoza vremena, što je vrlo važno. Oni su imali samo 10 KB podataka, pa je to išlo relativno brzo i nije skupo. Međutim, pažljivo sam birao e-mailove koje ću skidati preko satelitske veze. Uglavnom sam birao one binarne, a download onih s više podataka, primjerice 1 MB, nije dolazio u obzir, jer je to skupo i sporo. No, koristio sam taj telefon povremeno kako bih javim kući svojima da je sve u redu kada bih bio negdje na pučini.

Koliki su stvarni troškovi satelitskog telefona?

– Najskuplja je upotreba interneta, u što sam se uvjerio jednom kada sam, vjerojatno svojom krivnjom, slučajno napravio dugotrajni download puno podataka. Ne znam ni sam, to je bila situacija kao kad vam se GSM mobitel u džepu sam uključi i onda satima skida puno podataka. Nije mi ni danas jasno što je bilo, ali sam dobio papreni račun od 5000 dolara, pa od tada uvijek provjeravam kako ne bi došlo do slične situacije. To se ne bi dogodilo da sam imao pre-paid karticu, jer bi operater ispraznio samo novac na njoj i onda bi se neželjeni download prekinuo. A što se tiče drugih troškova, pozivi drugim vlasnicima satelitskih telefona koštali su 10 dolara po minuti, te 1 američki dolar za vezu s fiksnim telefonima ili GSM mobitelima.

Korištenje, dakle, nije baš jeftino?

– Skupi su odlazni pozivi na druge satelitske telefone, a taj neželjeni download me dobro rebnuo, pa sam tražio brojne načine da uštedim novac. U mom slučaju put oko svijeta nije bio utrka s vremenom, nego sam često pristajao i boravio neko vrijeme u raznim zemljama. Tada bih odmah na kopnu kupio lokalne pre-paid kartice za tamošnje mreže i ubacivao ih u slobodan GSM uređaj. Tako sam uštedio dosta novca, a kada bih iznos potrošio, kupovao bih nove kartice. Osim toga, kada bi netko mene zvao, sam je plaćao račun i mene nije teretilo.

Ukupno gledajući jesi li zadovoljan s Fleet Broadbanda 150 na svjetskim morima?

– Jesam, uvijek sam dobio vezu kada bih poželio i svakako ću ga opet koristiti na idućem putovanju. Kada sam razgovarao o toj temi s drugim nautičarima sklonim dugim putovanjima, mnogi su kazali da je Iridium mreža idealna za male jahte čiji vlasnici plove u svojoj režiji. Ona se, kazalo je puno njih, pokazala optimalnom za potrebe nekomercijalnih nautičara.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEBESKA VEZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NEBESKA VEZA 0 10217 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-08-22 22:11:22 [created_by] => 3260 [created_by_alias] => Željko Simunić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-14 10:50:36 [modified_by] => 3260 [publish_up] => 2022-09-14 10:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 159 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/08\/23\/23402176.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/23\/23402177.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23402176_1920.jpg":"1920x1080","k_23402176_1280.jpg":"1280x1280","k_23402176_1024.jpg":"1024x1024","k_23402176_640.jpg":"640x640","k_23402176_480.jpg":"480x480","k_23402176_340.jpg":"340x340","k_23402176_220.jpg":"220x220","o_23402176_1280.jpg":"1280x853","o_23402176_1024.jpg":"1024x682","o_23402176_640.jpg":"640x426","o_23402176_480.jpg":"480x320","o_23402176_340.jpg":"340x226","o_23402176_220.jpg":"220x146","h_23402176_1280.jpg":"1280x854","h_23402176_1024.jpg":"1024x683","h_23402176_640.jpg":"640x427","h_23402176_480.jpg":"480x320","h_23402176_340.jpg":"340x227","h_23402176_220.jpg":"220x147","pp_23402176_1280.jpg":"1280x1628","pp_23402176_1024.jpg":"1024x1303","pp_23402176_640.jpg":"640x814","pp_23402176_480.jpg":"480x611","pp_23402176_340.jpg":"340x432","pp_23402176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23402177_1920.jpg":"1920x1080","k_23402177_1280.jpg":"1280x1280","k_23402177_1024.jpg":"1024x1024","k_23402177_640.jpg":"640x640","k_23402177_480.jpg":"480x480","k_23402177_340.jpg":"340x340","k_23402177_220.jpg":"220x220","o_23402177_1280.jpg":"1280x853","o_23402177_1024.jpg":"1024x682","o_23402177_640.jpg":"640x426","o_23402177_480.jpg":"480x320","o_23402177_340.jpg":"340x226","o_23402177_220.jpg":"220x146","h_23402177_1280.jpg":"1280x854","h_23402177_1024.jpg":"1024x683","h_23402177_640.jpg":"640x427","h_23402177_480.jpg":"480x320","h_23402177_340.jpg":"340x227","h_23402177_220.jpg":"220x147","pp_23402177_1280.jpg":"1280x1628","pp_23402177_1024.jpg":"1024x1303","pp_23402177_640.jpg":"640x814","pp_23402177_480.jpg":"480x611","pp_23402177_340.jpg":"340x432","pp_23402177_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15390674 Threads: 3 Questions: 3190129612 Slow queries: 7165491 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235780574 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/halo-zovem-vas-s-atlantika-satelitski-telefoni-najbolji-su-prijatelji-na-debelim-morima-1224256 [printLink] => /om/nautika/halo-zovem-vas-s-atlantika-satelitski-telefoni-najbolji-su-prijatelji-na-debelim-morima-1224256?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 690755 [name] => satelitski telefon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-14 12:49:15 [main_article_id] => 0 [alias] => satelitski-telefon [link] => /tag/satelitski-telefon ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEBESKA VEZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Halo, zovem vas s Atlantika! Satelitski telefoni najbolji su prijatelji na debelim morima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3260 [name] => Željko Simunić [username] => zeljko.simunic [email] => zeljko.simunic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$2dTHC6E6JKxXZQhLPHc1duOpzkg2uCgPXZWnHVdyQDw9ueBy.ppmW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zeljko-simunic-3260 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1774 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/56939905c2f0af4a521e539bff3e8bbf?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/23/23402176.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/23/23402176.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/23/23402177.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Satelitski telefoni su u prvom redu namijenjeni korisnicima kojima je u svakom trenutku potrebna pouzdana i kvalitetna veza s bilo koje točke na svijetu, a da pritom ni na koji način ne ovise o dostupnosti i kvaliteti lokalne telekomunikacijske infrastrukture.

Osim što ih diljem svijeta koriste državne i spasilačke službe, nevladine udruge, organizacije i razne kompanije, kao i nekomercijalni korisnici koji se bave humanitarnim radom ili zbog avanture odlaze na mjesta gdje nema pokrivenosti običnim GSM mobilnim mrežama, ovi uređaji zlata vrijede nautičarima i pomorcima.

U pravilu ih koriste i sudionici oceanskih regata, jer je zbog sigurnosti važno imati vezu s vanjskim svijetom kada se nalazite negdje usred Atlantika ili Pacifika.

Za razliku od standardnih mobilnih telefona koji koriste GSM mrežu za komunikaciju, satelitski telefoni vezu ostvaruju, što već njihov naziv kazuje, preko satelita postavljenih u Zemljinoj orbiti.

Signali idu preko satelita

Vrijedi istaknuti kako se preko satelitskog telefona može komunicirati ne samo s vlasnicima drugih uređaja ove vrste, nego i s korisnicima običnog mobilnog ili fiksnog telefona.

Naime, pozivajući osobu koja također koristi satelitski telefon, signal se najprije prenosi do najbližeg satelita u orbiti, a potom se preko mreže satelita iste kompanije prenosi dalje do osobe koju pozivate.

Procedura je malo drukčija kada pozivate nekoga na GSM mobilni ili fiksni telefon. U tom slučaju signal poziva šalje se do satelita u orbiti, a onda vraća natrag na Zemlju, odnosno na lokalnu telefonsku mrežu preko stanice zadužene za prijem signala sa satelita.

Radi ovakve vrste komunikacije s bilo kojeg mjesta na planetu, razne kompanije su uspostavile vlastite satelitske mreže. One se dijele na geostacionarne i niskoorbitne.

Bude i zakašnjenja

Geostacionarni sateliti nalaze se na velikim visinama (oko 35.786 km od površine Zemlje). Zbog toga samo jedan takav satelit pokriva veliki teritorij i prati rotaciju planeta, gotovo se praktično nalazi na istoj točki na nebu. Međutim, izgradnja, lansiranje i postavljanje ovih satelita teških oko 5000 kg u orbitu, vrlo je skup proces i zato ih nema puno. Za razliku od niskoorbitnih satelita kod kojih se signal može izgubiti, veza s geostacionarnima je puno stabilnija.

No, radi velike udaljenosti od Zemljine površine, signal poziva često kasni. Na žalost korisnika, ove mreže imaju lošu pokrivenost oko ekvatora. Koriste se na područjima 70 stupnjeva sjeverno i 70 stupnjeva južno od ekvatora, budući da zbog nižeg kuta koji ovi sateliti zaklope sa Zemljinom površinom, velike mase u reljefu, kao što su planine, mogu ometati ili blokirati signal.

Mreže u niskoj orbiti

Niskoorbitne satelitske mreže (Low Earth OrbitLEO) koriste mnogo satelita koji su u relativno niskoj orbiti na visini od 650 do 1100 km. Najveća mana LEO sustava je to što domet jednog satelita nije velik, pa se signal lako gubi. No, ova se mana nadoknađuje brojnošću satelita u jednoj mreži i njihovom brzinom kretanja.

To znači da u slučaju gubitka signala ili nemogućnosti uspostave, samo treba počekati na istom mjestu i opet ćete ga dobiti onog trenutka kada drugi satelit iste kompanije dođe na odgovarajući položaj na nebu.

Oni se brzo kreću u orbiti i treba im od sat do sat i pol vremena da obiđu planet. Niskoorbitne mreže zahtijevaju manje energije za rad i pokrivaju teritorij gotovo cijelog planeta, a neke od njih nude čak signale na Sjevernom i Južnom polu.

Poruke i pristup internetu

Preko satelitskih telefona također je moguće slanje i primanje poruka, kao i pristup internetu. U slučaju poruka, mogućnosti su slične kao i kod standardnih mobilnih telefona, ali je internetska veza u pravilu spora. U LEO sustavu je prosjek brzine razmjene podataka oko 10 Kbps, dok geostacionarne mreže nude brži internet s 50 do 512 Kbps.

Što se same upotrebe satelitskih telefona tiče, ona je prilično jednostavna. Kad se, primjerice, poziva nečiji mobitel ili fiksni broj, najprije treba ukucati međunarodni izlazni kod (00), zatim državni kod (za Hrvatsku je 385), pa nakon toga broj osobe s kojom želite pričati.

Ako se poziva vlasnika nekog drugog satelitskog telefona, prvo se ukucava izlazni međunarodni kod (00), pa onda kod satelitske mreže, i na kraju broj satelitskog telefona.

Najveći operateri

Kada pričamo o operaterima satelitske telefonije, spomenut ćemo nekoliko najvećih. Najstariji operator je engleski Inmarsat (sjedište je u Londonu), koji je s radom počeo još 1979. godine s fiksnim instalacijama na brodovima.

Poslije se sustav proširio na sve oblike globalnih pokretnih satelitskih komunikacija za komercijalnu upotrebu, sigurnost i nesreće na moru, u zraku i na zemlji (Maritime, Aeronautical, Land Mobile). Englezi imaju 11 svojih geostacionarnih satelita, od čega tri iz serije I-4 služe za ovu vrstu komunikacije, a nude pokrivenost na 93 posto Zemljine kugle, izuzevši Sjeverni i Južni pol.

Moderne komunikacijske potrebe u potpunosti zadovoljava Inmarsatova BGAN (Broadband Global Area Network) mreža namijenjena Zemljinim stanicama, koju sačinjava konstelacija triju satelita, a omogućava istovremeno korištenje glasovne i podatkovne (IP) komunikacije.

Inmarsat raspolaže i programom proizvoda i usluga za komunikaciju na plovilima Fleet Broadband. Komunikacijski sustavi ovoga tipa koriste se istom konstelacijom satelita kao BGAN terminali, te također omogućuju istovremeno korištenje glasovnih i podatkovnih (IP) usluga. Spomenimo i to kako je Hrvatska postala članica Inmarsata u studenom 1992. godine.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---

Thuraya iz Emirata

Kompanija Thuraya iz Ujedinjenih Arapskih Emirata osnovana je 1997. godine i nudi pokrivenost u Europi, Africi, Srednjem Istoku, Aziji i Australiji. Novi Thuraya satelitski telefoni su mali i kompaktni kao i GSM mobiteli, podržavaju sve vrste prometa (glasovni, podatkovni i fax), a pojedini modeli imaju ugrađen i tri-band GSM kako bi nudili mogućnost izbora.

Zbog tehničkih karakteristika i jednostavnosti upotrebe, Thuraya telefoni su odabir Hrvatske gorske službe spašavanja, kao i brojnih domaćih i stranih avanturista. Kažimo i to da za potrebe ultramobilnog pristupa internetu Thuraya ima spreman i mobilni terminal za satelitske veze, propusnosti do 144 Kbps bilo gdje unutar područja pokrivenosti signalom.

Iridium ima 66 satelita

Globalstar je krenuo s komercijalnim radom 1999. i sada raspolaže mrežom od 44 aktivna satelita. Oni, doduše, ne pokrivaju cijelu površine Zemljine kugle, ali su u orbiti nagnuti pod kutom od 52 stupnja i zbog toga ostvaruju signale na Sjevernom i Južnom polu.

Iridium je počeo s komercijalnim servisom 1998., ali je bankrotirao 1999., nakon čega je 2001. ponovno počeo s radom pod imenom Iridium Satellite LLC. U njihovoj mreži je 66 satelita, uključujući one u polarnoj orbiti, stoga kompanija tvrdi da pokriva svaki kutak na Zemlji.

Riječ je o niskoorbitnoj mreži u kojoj se Iridium sateliti kreću brzinom od 26.000 km/h zbog čega je brza uspostava veze gotovo sigurna. U slučaju nemogućnosti dobivanja veze, treba malo pričekati da signal pokupi idući, nadolazeći satelit. Slično je i kod prekida signala tijekom razgovora jer će se veza opet uspostaviti.

GO! uređaji

Podsjetimo se, Davor Rostuhar je kao prvi Hrvat 2018. samostalno osvojio Južni pol i cijelim je putem koristio Iridium usluge. Tijekom pješačenja od obale Antarktike do Južnoga pola, njegova jedina veza sa svijetom bila su dva satelitska Iridium telefona i Iridium GO! uređaja za slanje podataka. Usput rečeno, Iridium GO! je vrlo praktičan uređaj koji svaki telefon pretvara u satelitski.

Naime, ovaj minijaturni uređaj omogućava spajanje mobilnih telefona na satelitsku Iridium mrežu. Nakon povezivanja, mobilni telefon može primati i slati pozive i poruke, te prenositi podatke s interneta preko Iridium satelitske mreže bilo gdje na planetu.

Kako bi postigli kvalitetniju komunikaciju, Iridium GO! sustav je moguće opremiti s vanjskom antenom. Paket uključuje Iridium antenu, 12 metara kabela, kratki kabel s adapterom i nosač antene.

Pretplata ili pre-paid kartice

Kao i kod GSM uređaja, korisnik satelitskog telefona dobiva SIM (Subscription Identity Module – korisnički identifikacijski modul) karticu. Korisnički račun se, poput pretplate za mobilne telefone, može dopunjavati i mijenjati, a sve u skladu s trenutnim potrebama korisnika. U opciji je također upotreba pre-paid kartica s cijenom od 50 do 5000 dolara.

Potencijalne korisnike svakako zanima cijena uređaja za mobilnu satelitsku komunikaciju, a ona iznosi od 500 do 1500 eura (cijene prije koronakrize i inflacije - nap. portal Otvoreno more).

Što se usluga tiče, cijena odlaznog poziva prema fiksnim telefonima i GSM mobitelima itekako varira od operatera do operatera, ali se službeno navodi da se plaća od 0,30 do 2 dolara po minuti. Kada vlasnika satelitskog telefona netko zove s fiksnog telefona ili mobitela, tada su troškovi puno veći, ali za onoga tko zove.

Skupi download

Skup je i poziv od jednog vlasnika satelitskog telefona prema drugome, čak i kada je isti operater u pitanju, te košta od 10 do 15 dolara po minuti. Cijena skidanja raznih internetskih sadržaja uz pomoć satelitskog telefona je paprena, pa računi mogu biti astronomski, posebno ako se radi o download materijalu s puno megabajta. Međutim, neki operateri, poput Inmarsata, nude besplatno primanje tekstualnih ili SMS poruka korisniku satelitskog telefona uz pomoć web sučelja na adresi www.message.inmarsat.com.

Cijena usluge slanja tekstualnih poruka (SMS) obračunava se po cjeniku. Usput, kažimo da odaslane poruke iz brojnih razloga krajnjem korisniku mogu biti neisporučene (aktivirane filtarske zaštite, puni sandučići elektroničke pošte, krivo upisani broj...), ali će ipak biti obračunate.

Nije svuda dopušten

Moramo napomenuti kako neke države još uvijek zabranjuju ili ograničavaju korištenje satelitskih telefona. Stoga se prije putovanja u neku zemlju preporučuje provjera tamošnjih propisa ili slanje upita veleposlanstvu te države smije li se na njezinu teritoriju koristiti satelitski telefon.

U države koje ne gledaju blagonaklono na satelitsku telefoniju spadaju: Myanmar (prije Burma), Kuba, Čad, Indija, Kina, Nigerija, Libija, Sjeverna Koreja, Rusija, Sudan...

---

LEO LEMEŠIĆ: SATELITSKI TELEFON JE POTREBA, A NE LUKSUZ

Splićanin Leo Lemešić (50) je od 2010. do 2016. u prekidima plovio oko svijeta. Na taj način je veliko iskustvo s Jadrana obogatio iskustvima na svjetskim oceanima.

Leo je, naravno, imao satelitski telefon na svome brodu, pa smo ga zamolili da nam iz prve ruke kaže kako takvi uređaji uistinu rade i što znače pomorcima daleko od kopna i kuće.

– Najprije moram kazati da satelitski telefon u plovidbi svjetskim oceanima nije luksuz, nego potreba. U to sam se uvjerio bezbroj puta tijekom moje duge đite, a njegovo posjedovanje ulijeva sigurnost i zapravo je as iz rukava u slučaju nevolja. Doduše, meni se nisu dogodile, ali bi svakom preporučio upotrebu satelitskog telefona, zlu ne trebalo...

Kakav si uređaj koristio?

– Preko tvrtke Crocon iz Rijeke nabavio sam Inmarsat Fleet Broadband 150. To je fiksni uređaj koji se postavlja na plovilo, ima slušalicu na kabelu i svoju antenu, pa ga nije moguće nositi unaokolo. U njega sam stavljao razne SIM kartice i bio sam zadovoljan načinom rada. No, kako opet planiram put oko svijeta, vjerojatno ću nabaviti još jedan mobilni satelitski telefon tako da ga mogu koristiti kada napustim plovilo.

Koliko si ga često koristio?

– Srećom, nisam previše jer nije bilo potrebe, ali sam zato često skidao GRIB (GRIdded Binary) fajlove u kojima je bila prognoza vremena, što je vrlo važno. Oni su imali samo 10 KB podataka, pa je to išlo relativno brzo i nije skupo. Međutim, pažljivo sam birao e-mailove koje ću skidati preko satelitske veze. Uglavnom sam birao one binarne, a download onih s više podataka, primjerice 1 MB, nije dolazio u obzir, jer je to skupo i sporo. No, koristio sam taj telefon povremeno kako bih javim kući svojima da je sve u redu kada bih bio negdje na pučini.

Koliki su stvarni troškovi satelitskog telefona?

– Najskuplja je upotreba interneta, u što sam se uvjerio jednom kada sam, vjerojatno svojom krivnjom, slučajno napravio dugotrajni download puno podataka. Ne znam ni sam, to je bila situacija kao kad vam se GSM mobitel u džepu sam uključi i onda satima skida puno podataka. Nije mi ni danas jasno što je bilo, ali sam dobio papreni račun od 5000 dolara, pa od tada uvijek provjeravam kako ne bi došlo do slične situacije. To se ne bi dogodilo da sam imao pre-paid karticu, jer bi operater ispraznio samo novac na njoj i onda bi se neželjeni download prekinuo. A što se tiče drugih troškova, pozivi drugim vlasnicima satelitskih telefona koštali su 10 dolara po minuti, te 1 američki dolar za vezu s fiksnim telefonima ili GSM mobitelima.

Korištenje, dakle, nije baš jeftino?

– Skupi su odlazni pozivi na druge satelitske telefone, a taj neželjeni download me dobro rebnuo, pa sam tražio brojne načine da uštedim novac. U mom slučaju put oko svijeta nije bio utrka s vremenom, nego sam često pristajao i boravio neko vrijeme u raznim zemljama. Tada bih odmah na kopnu kupio lokalne pre-paid kartice za tamošnje mreže i ubacivao ih u slobodan GSM uređaj. Tako sam uštedio dosta novca, a kada bih iznos potrošio, kupovao bih nove kartice. Osim toga, kada bi netko mene zvao, sam je plaćao račun i mene nije teretilo.

Ukupno gledajući jesi li zadovoljan s Fleet Broadbanda 150 na svjetskim morima?

– Jesam, uvijek sam dobio vezu kada bih poželio i svakako ću ga opet koristiti na idućem putovanju. Kada sam razgovarao o toj temi s drugim nautičarima sklonim dugim putovanjima, mnogi su kazali da je Iridium mreža idealna za male jahte čiji vlasnici plove u svojoj režiji. Ona se, kazalo je puno njih, pokazala optimalnom za potrebe nekomercijalnih nautičara.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/halo-zovem-vas-s-atlantika-satelitski-telefoni-najbolji-su-prijatelji-na-debelim-morima-1224256 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f047617a21f2b16bde7b9a2a4ccbd3d51b091f14 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Halo%2C+zovem+vas+s+Atlantika%21+Satelitski+telefoni+najbolji+su+prijatelji+na+debelim+morima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fhalo-zovem-vas-s-atlantika-satelitski-telefoni-najbolji-su-prijatelji-na-debelim-morima-1224256 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fhalo-zovem-vas-s-atlantika-satelitski-telefoni-najbolji-su-prijatelji-na-debelim-morima-1224256 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEBESKA VEZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NEBESKA VEZAHalo, zovem vas s Atlantika! Satelitski telefoni najbolji su prijatelji na debelim morima

Piše Željko Simunić
14. rujna 2022. - 12:36

Satelitski telefoni su u prvom redu namijenjeni korisnicima kojima je u svakom trenutku potrebna pouzdana i kvalitetna veza s bilo koje točke na svijetu, a da pritom ni na koji način ne ovise o dostupnosti i kvaliteti lokalne telekomunikacijske infrastrukture.

Osim što ih diljem svijeta koriste državne i spasilačke službe, nevladine udruge, organizacije i razne kompanije, kao i nekomercijalni korisnici koji se bave humanitarnim radom ili zbog avanture odlaze na mjesta gdje nema pokrivenosti običnim GSM mobilnim mrežama, ovi uređaji zlata vrijede nautičarima i pomorcima.

U pravilu ih koriste i sudionici oceanskih regata, jer je zbog sigurnosti važno imati vezu s vanjskim svijetom kada se nalazite negdje usred Atlantika ili Pacifika.

Za razliku od standardnih mobilnih telefona...

17. svibanj 2024 14:22