StoryEditorOCM

rašić pun planovaDirektor ‘Makarske obale‘: Dosta jahtaša se ne vrati jer nemamo WC, zašto bi opet došli ako imaju Krvavicu?! Zauzet ću se i za rekonstrukciju rive

27. siječnja 2021. - 12:54

Od konca 2019. godine Makarska je dobila novo poduzeće, "Makarsku obalu" kojoj je na čelo postavljen Ivan Rašić, ondašnji zaposlenik "Makarskog komunalca". Kad je Grad Makarska osnovao društvo, bilo je i dalje dosta neodgovorenih pitanja glede organizacije i poslovanja "Obale", da bi lani, 3. kolovoza, društvo startalo s radom.

Iz "Komunalca", koji se od sada bavi samo svojom osnovnom djelatnošću, otpadom, preuzeli su tri stalno zaposlena djelatnika i dva sezonca, uz direktora Rašića, no preuzeli su i upravljanje dijelom koji je najveći novac donosio i "Komunalcu" – plažom.

Kakvi su planovi za ovu godinu, gdje će se ulagati, kako je zaokružena 2020., kakva budućnost čeka makarske plaže, i što nam obećava direktor društva, utemeljenog kako bi i luka i plaža bolje funkcionirale?

Najprije treba pojasniti kojim dijelom upravlja "Obala". U luci gospodare dijelom od vrha lukobrana do trajekta, plus trajekt, s tim da je ponton i dalje u vlasništvu "Komunalca", dok "Obala" plaća najam sve opreme (ponton, kućica). Na plaži imaju šest koncesija.

Za očekivati bi bilo da kad Grad već formira novo poduzeće specijalizirano za upravljanje plažama, njemu i dade sve plaže na upravljanje (izuzev hotelskih koncesija). No to nije slučaj. Ako izuzmemo koncesije dodijeljene hotelima, Grad Makarska i dalje upravlja nemalom duljinom obale. Sveti Petar je gradski kao i plaže zapadno od koncesije hotela "Romana".

Čekamo natječaj

– Bilo bi logično da jedno poduzeće upravlja svim plažama, a možda se nekad i to bude razmatralo – kaže Rašić, koji nam je pojasnio kojim točno koncesijama raspolažu.

– Za trajekt imamo koncesiju godinu za godinom. Naplata struje, vode i otpada do 2022., a plaža do 2023. godine. U postupku smo produženja ugovora za luku, koji nam se za sada produljuje mjesec za mjesec, kao i drugim lukama. S obzirom na COVID mjere, trenutno nema natječaja, no čim se raspiše javna nabava, mi ćemo se javiti na natječaj.

U svakom slučaju, prva je godina, i glede luke i glede plaže, prošla dobro.

– Mislim da smo se dobro snašli. Upali smo u veliki posao, bila je neočekivana gužva, a vođenje luke i plaže je dosta kompliciran posao. Ipak, odmah prvi dan smo išli osposobiti sve ležaljke koje su još uvijek u vlasništvu "Komunalca", oprali smo ih, i krenuli raditi. Zašto se to nije radilo prije, mislim na šesti, sedmi i dio osmog mjeseca, ne znam – kaže Rašić, kojega smo pitali kako su poslovali u prošloj godini.

Odgovorio je da je postavljanje web-stranice i zajedno s njom financijskog izvještaja u tijeku. No proračun za tekuću godinu imaju. Iznosi četiri milijuna kuna, od čega milijun i pol do dva otpadaju na plaće, najam prostora i opreme, te ostale troškove.

– Vjerujem da ćemo ostvariti prihode od četiri milijuna, ja gledam pozitivno na ovu sezonu i inače sam pozitivan. Nadam se da ćemo i nešto uložiti, premda naša ulaganja ne mogu biti velika jer moramo racionalno raspolagati novcem. A nama su glavni novac plaža, štekati i koncesije – najavljuje Rašić.

S obzirom da plaža daje, red bi bio da se plažama i vrati. Kakva ulaganja u plaže se planiraju?

– Ove godine moramo nešto napraviti, a nešto smo već počeli. U studenom smo izvukli žalo s plaže, a dizat ćemo ga u dvije faze. Vremenske nepogode su vratile žalo na površinu pa ćemo ga opet povući, jer ne želimo se dovesti u situaciju da moramo nasipati plaže s dodatnim materijalom i stvarati dodatne troškove. Znate kako to izgleda kad kamion ide sa žalom preko plaže, a to i košta – kaže Rašić, koji uvjerava da će gledati da ne nasipaju žalo.

No samo privremeno i primarno iz financijskih razloga. Generalno, u nekoj perspektivi, direktor "Obale" želi naručiti sveobuhvatni elaborat, kojim bi se ispitala i ekološka, no i financijska održivost nasipanja.

Pero kod 'Bube'

– Onda bismo taj projekt predstavili makarskoj javnosti. Ja mislim da se dugoročno, kroz nekih 6, 7 godina, isplati napraviti projekt proširenja plaže, jer Makarska raste i broj gostiju koji nam dolazi već je prevelik za naše plaže – tumači Rašić, kojega smo podsjetili da bi to moglo naići na kritike u javnosti koja nije baš sretna s načinom na koji se nasipa, pa i nasipanjem kao odgovorom na nekontrolirani rast grada u vidu betona i broja gostiju.

– Naravno da nije nužno, to je ideja, ali imat ćemo Nadzorni odbor na kojem ću izložiti svoje planove. Nisam najpametniji, saslušat ću ljude, ionako ne mogu sklapati ugovore veće od 100 tisuća kuna bez suglasnosti odbora.

Ono što je po njegovu mišljenju iznimno nužno i prilično izgledno za sanaciju je pero kod beach bara "Buba", koje je, kako veli, u katastrofalnom stanju.

– Treba ga sanirati i zaista ne znam zašto to nije učinjeno prije, ako to ne napravimo, možemo ga izgubiti, što bi onda opet iziskivalo nasipanje plaže, koja bi uslijed gubitka pera i sama nestala – objašnjava, dodajući kako je tražio sve suglasnosti i procjene. Napravljena je i geodetska podloga, a pero će biti u istim gabaritima.

– To pero je dokaz onoga što sam već obećao javno, a to je da neću ništa raditi bez suglasnosti i konzultacije sa strukom, jer da sam htio, već sam mogao krenuti s tim radovima. Tako je i s plažom, oko svega ću se konzultirati – ističe Rašić.

S obzirom da novca za veća ulaganja neće biti, uz novo-staro pero će se "Obala" za ovu godinu zadovoljiti uvođenjem sefova s ključem za plažne goste, dizanjem čistoće na višu razinu (čišćenje barem jedan put više), te uvođenjem zaštitarske službe. Kupit će i suncobrane. Nejasno je zašto "Komunalac" do sada nije imao suncobrane uz 200 ležaljki.

– I to nećemo davati u podkoncesiju nego ćemo sami pokušati ostvariti najveći mogući prihod. Lokeri su nužni jer smo svi svjedoci krađa na plaži. A zaštitari koje ćemo unajmiti neće tu biti, naravno, kako bi plašili kupače nego i kao prevencija, da ne bi nekome palo na pamet "idem ja ovdje staviti nešto svoje", no i da se gosti osjećaju sigurno – najavljuje direktor.

Što planiraju u luci? Vrlo jednostavno, da ne kažemo elementarno, ono što bi trebala imati svaka luka, a makarska luka taj sadržaj, na iznenađenje brojnih jahtaša, nema. Sanitarni čvor. Rašić kaže kako će inzistirati ove godine na toj investiciji, a postavio bi se objekt između sportskog centra i parka fra Jure Radića. Bili bi tu toaleti s tuševima.

– To nemamo, a ne pitajte zašto nemamo. Dosta jahtaša se više ne vrati jer nemamo WC. Zašto bi opet išli u Makarsku, ako imaju Krvavicu?! – tumači Rašić.

Rekonstrukcija rive

Osim sanitarnih čvorova, planiraju uzeti još jedan ponton uz postojeći između Marinete i lukobrana, povećati broj kutija struje i vode, "zgusnuti" ih na svakih 15 metara, i uopće pojačati kilovate struje te količinu vode. Trenutno su upitne snage, pa se nerijetko događa da veća jahta mora držati upaljeni agregat po noći. I naposljetku, sama riva, koja je u iznimno lošem stanju. Mul je ulegnut i propao, kao i istočni dio rive. U planu Lučke uprave i Grada Makarska je rekonstrukcija rive.

– Zauzet ću se za to jer to smatram prioritetom – najavljuje direktor.

S obzirom na to da u ovoj godini sve "visi", tako je i s investicijama u luku i plaže, no ono što je najvažnije je uvažavanje ograničenih resursa i održivog razvoja, jer pandemija i prateće nepogode ekonomske vrste su prolazne, a intervencije na (makarskoj) obali – trajne, ili u najmanju ruku dugoročne.

O meni govori moj rad


Vaše se ime povezuje s politikom koja vas je postavila na mjesto direktora nove tvrtke. Smeta li vam to ili vas motivira?

– Nije ugodno vidjeti ni čuti, ali ja sam u "Komunalcu" od 2012., i prošao sam sve. Bio sam lučki radnik pet, šest godina za 3500 kuna, nakon toga u vrijeme Čede Crljena sam unaprijeđen na mjesto operativnog rukovoditelja luke, onda sam prešao na mjesto voditelja lučkih poslova 2018. i 2019., došao na čelo nove tvrtke. Mislim da moj rad dovoljno govori o meni. Naučio sam i znam što treba luci i plaži.

19. travanj 2024 05:07