StoryEditorOCM

vrhunac sajmaDanas se zatvara Croatia Nautic Show, evo što nas sve očekuje zadnjeg dana u Marini Kaštela

Piše OM
21. travnja 2024. - 09:30

Croatia Nautic Show danas će, kako tvrde organizatori, doživjeti svoj vrhunac.

Zadnjeg dana sajamske manifestacije u nedjelju, uz cjelodnevna isplovljavanja izloženih plovila, u fokusu će biti aktivnosti Marine Kaštela. Tako će se predstaviti 30 godina djelovanja udruge MIRNO MORE. Riječ je o međunarodnom socijalno pedagoškom projektu jedrenja za djecu iz socijalno ugroženih skupina. Ujedno će se predstaviti i veslački klub Marine Kaštela i aktivnosti vezane uz europska natjecanja.

I kao vrhunac posljednjeg dana sajma bit će predstavljanje projekta proširenja veznog dijela Marine Kaštela za brodove preko 40 metara, kao i novouređenih restoranskih i multimedijalnih prostora, dvorana Pergola, što će uvelike pridonijeti jačanju ovog sajma koji će u sljedeće izdanje ući još snažnije.

U 17 sati planirano zatvaranje Hrvatskih dana male brodogradnje i turizma te Coratia Boat Showa.

image
Croatia Nautic Show

Da je sajam prepoznat od strane brojnih izlagača, govori i podatak da su i ovu godinu na sajmu bili najbolji domaći proizvođači i brandovi plovila koji se plasiraju ne samo na europska nego i na svjetska tržišta. Kako bi ponudu podigli na još veći nivo organizirana su i brojna stručna predavanja i paneli na kojima su sudjelovala poznata imena koja su usko vezana uz nautiku i turizam.

image

SADSAD ASD A

Croatia Nautic Show

Croatia Boat Show tako je jučer ugostio i kaštelanske svjetske prvake, posadu Corta iz PSD Giričić, kapetana Gordona Svalinu te članove posade Borislava Taraša, Bepa Svalinu i Antu Karačića, aktualne svjetske prvake u big game nadmetanjima, a medalju zlatnog sjaja "ulovili" su u akvatoriju Senegala. Najavili su i nadmetanja u ribolovu na velike trofeje od 6. do 9. kolovoza u Rogoznici, kojem su oni domaćini i po posadama iz više od deset zemalja.

A kako big game, lov na velike morske trofeje, tune, luce, iglune, iglane,... "prolazi" u Orebiću, na Pelješcu u "zemlji" ribara i vinara, iznio je Dario Krističević, prvi čovjek PŠU  Peliška jedra, koji će po četvrti put biti domaćin još jednog nadmetanja. Njihova manifestacija u big game ribolovu zakazana je od 15.-19.svibnja, a nakon toga se ribolovna karavana seli u "najribarskije misto na svitu" u Komižu, od 24.-28.srpnja.

Oni koji od mora i za more živi istaknuli su i kako je vrlo važno zaštiti Jadransko more od raznih onečišćenja, a među onima koji su prvi u zaštiti našeg Jadrana od otpada su Veterani Hrvatske ratne mornarice. Neven Katić kapetan bojnog broda i Robert Kramarić u ime kluba, na sajmu su promovirali ronjenje u svrhu provođenja eko akcija i čišćenja podmorja. Njihovo organizirano vađenje otpada i smeća provodi se na početku i na kraju turističke sezone diljem Srednjeg i Južnog Jadrana.

image
Croatia Nautic Show

A upravo na Jadranu već desetljećima se održavaju pučke regate koje su bile tema panela sajma o čijoj promociji je govorio Dario Krističević predsjednik JK Peliška jedra. Upoznao je javnost s ritmom Južnodalmatinske regate koja se jedri tri dana u organizaciji njegovog kluba i dubrovačkog JK Orsana, a ove godine u svom 44. izdanju. Luka Šupe iz zadarskog JK Uskoka najavio je regatu krstaša trećeg tjedan u listopadu - zadarske Koke koja se ove godine jedri 20. put.

 A najstarija regata na Mediteranu, Mrdujska regata na rasporedu je 5. listopada i to 93. put, što je posebno istaknuo Žarko Dešković predsjednik JK Labuda, kluba koji ove godine slavi 100 – ti rođendan i sprema se prava fešta od jedrenja „Splitski festival jedrenja“. Dok je direktor Mrdujske regate, ujedno i idejni začetnik promocije cijele priče oko jedrenja i dizanja na veći nivo Damir Skelin istaknuo kako je ovaj panel prilika da se ove tri pučke regate povežu u cilju međugeneracijskog prijenosa znanja i jedriličarskih vještina te brendiranja regata i u svrhu masovnosti, ali i turističkog doživljaja.

Priča o jedrenju, kako onaj teoretski tako i praktični dio nastavljena je i uz trostrukog svjetskog prvaka u radio - upravljanom jedrenju, Zvonka Jelačića, iz splitskog JK Zenta koji je oduševio mališane na našem sajmu. 

image

DSFSDF SDFDS F

Croatia Nautic Show

A potom je uslijedila i kratka edukacija uz pomoć trenera Bruna Marevića, te su i najmanji posjetitelji sajma imali priliku naučiti sve dijelove broda, jedrilja, kao i kako zajedriti!

Što je djecu sve oduševilo, uz vrhunac radionice kada su oni sami, s kopna upravljali modelom u moru - joystickom.

image
Croatia Nautic Show

 

02. svibanj 2024 08:47