StoryEditorOCM

NASTAVAK PRIČEBosiljka je unatoč njemačkim podmornicama nekoliko puta preplovila Atlantik, a odšteta je za ono vrijeme bila vrlo visoka. Konzul je tada bio Budimir Lončar

Piše Bartul Matijaca
16. ožujka 2022. - 14:12
Parobrod Bosiljka snimljen 1938. u jednoj od crnomorskih luka. Prvi s lijeva je noštromo Baro Pervan, a sasvim desno kormilar Ante Radomiljac, ostale ne mogu prepoznati.Privatna arhiva

Nedavno je u Otvorenom moru objavljen tekst Marijana Žuvića Dramatični životopis parobroda Bosiljka stradalog od mine namijenjene nacistima.

Ovim svojim tekstom, zasnovanim uglavnom na uvidu u izvorne dokumente, a tek manjim dijelom na vlastitom sjećanju želio bih dopuniti priču o povijesti toga parobroda sagrađenog 1896. godine.

Njega je 1935. u Göteborgu kupilo parobrodarsko društvo Alcesu iz Orebića, čiji je dvotrećinski vlasnik bio pomorski kapetan Vido Alesić, koji je brodu dao ime Bosiljka po svojoj kćeri.

Od 1939. godine Bosiljka postaje vlasništvo parobrodarskog društva Jugolevant sa sjedištem u Dubrovniku, a upravom u Sušaku do 1940., kada se zbog talijanske opasnosti uprava seli u Zagreb.

Družinari Jugolevanta su u jednakim dijelovima zetovi Vida Alesića,...

23. travanj 2024 13:22