stdClass Object ( [id] => 1124472 [title] => Ako volite kratke etape s mnogo vremena za odmor, kupanje i upoznavanje krajolika, zaplovite područjem Srednjeg kanala [alias] => ako-volite-kratke-etape-s-mnogo-vremena-za-odmor-kupanje-i-upoznavanje-krajolika-zaplovite-podrucjem-srednjeg-kanala [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako više cijenite kratke etape s mnogo vremena za odmor, kupanje i upoznavanje posjećenih mjesta, ovaj prijedlog bit će upravo ono što želite. Naš glavni akvatorij u ovoj ruti, Srednji kanal, morsko je područje omeđeno otocima Ugljanom i Pašmanom sa sjeveroistočne strane te Dugim otokom, Sitskim i Kornatskim otočjem s jugozapadne strane.

Na sjeveru započinje od Zverinca, Rivnja i Sestrunja, na jugu se iz njega proširuje Murtersko more. Unutar Srednjega kanala postoje manji kanali, nazvani prema svojim otocima: Iški, Ravski i Lavdarski, a na južnom kraju veći dio akvatorija preotimaju mu usporedni Žutski i Sitski kanal.

Prijazno područje

U ovoj điti brodit ćemo samo sjevernim dijelom Srednjega kanala. On je nautički jednostavniji (na jugu, oko otoka Sita, brojne su hridi), a s gledišta vremenskih pojava i vjetrova svakako se ubraja u prijaznija područja Jadrana. Jugo, doduše, tu puše priličnom snagom, pojačano i smjerom kanala, ali tipični ljetni vjetrovi – maestral i bura – nikada nisu tako jaki kao sjevernije ili južnije.

Od bure ga štiti Ugljan, tako da je tu ona neusporedivo slabija nego u susjednima Virskom i Murterskom moru. Maestral, pak, nikad u Srednjem kanalu ne postiže neugodnu snagu poput, na primjer, maeštraluna karakterističnoga za široke južnojadranske kanale.

Ipak, niti ovdje ne smijemo smetnuti s uma da se cijeli srednji Jadran (a osobito dio između Sedmovraća i Kornata) nalazi na jednoj od uobičajenih putanja ljetnih nevera. Stižu sa zapada, a visoka obala Dugog otoka može prikriti njihov nailazak do trenutka kad može biti kasno!

Pitomost ovog akvatorija osvaja svakoga. Mnogi ga, zajedno s Kornatima, smatraju najljepšim područjem za smireno jedrenje i romantična noćenja u uvalama. Otoci su prekriveni gustim zelenilom u kojemu se mogu pronaći čak i napuštena vojna skloništa idealna za skrovitu zaštitu, poput onih u uvalama Dugog otoka. Nećete pogriješiti ako svoje društvo povedete ovim vodama, a nekom drugom prilikom bit će vremena i za sportskija iskustva, recimo do udaljenih otoka južnog Jadrana.

Zverinački kanal

Na početku ove rute preplovit ćemo Zadarskim kanalom do istočnog ulaza u Sedmovraće; za prvo noćenje predlažemo sidrište s bovama u Brguljskom zaljevu, uz moguću varijantu: Lučinu, glavnu luku naselja Molat. Drugoga dana napravit ćemo tek kratak skok do zaljeva Pantere, gdje su bove, te do naselja Veloga Rata, gdje su marina, trgovina i više restorana, a dan ćemo provesti u kupanju i šetnji do svjetionika Veli rat. Oba ova odredišta su atraktivna i ne treba ih preskakati.

Kratka etapa, samo 7-8 milja, ali vrijedi posjetiti bilo koju od dvije predložene lučice: Božavu ili Zverinac. Za koju se odlučiti? Ipak su preblizu jedna drugoj (jedva milju) da bi se u njima provela dva dana, a opet – svaka ima svoje čari. Božava je življa, odavno je okrenuta turizmu (godinama prije procvata nautičkog turizma). Zverinac je tiši, skromniji, možda upravo zato nekome i privlačniji. Kako god odlučili, plovidba do njih je u oba slučaja podjednaka.

Tek kada zađete u Zverinački kanal odabrat ćete kurs malo više ulijevo, ako je cilj Zverinac. Važno je reći da na izlasku iz Luke Solišćice nikako ne možete proći uskim prolazom između rta Borji (Dugi otok) i otočića Bršćak; idući prolaz, onaj između Bršćaka i Golca dubok je tek 3 metra, pa ako more nije posve mirno i prozirno bolje će biti da ipak potegnete još pola milje prema sjeveru te da tek tada, uokolo Golca, skrenete ka jugu.

Još jednu milju dalje, ploveći prema Zverinačkom kanalu, naići ćete na dvije podvodne hridi označene križićima na karti – na onoj bliže sredini kanala nalazi se stup sa svjetlom (bijeli bljeskovi, 2 u grupi. Obiđite ga s lijeve (istočne) strane, jer sa strane prema Dugom otoku krije se ona neoznačena hrid! Tek nakon stupa slijedi spomenuta odluka o krajnjem cilju etape, jer će ka Božavi trebati pramac usmjeriti nešto desnije.

Ljupka i pretrpana Božava

Ovo pretrpana vrijedi, naravno, samo za vrhunac sezone, srpanj i kolovoz, u ostalim mjesecima vjerojatnost da uhvatite mjesto za vez ipak je veća. Božava, naime, ima vrlo malenu luku, vezova za jahte je samo dvadesetak, a ljeti se nevelika uvala napuni još i brojnim usidrenim plovilima. Božava je ljupko mjestance, no bit će da je glavni razlog velikom broju plovila koja u nju zalaze to što se nalazi na glavnoj plovidbenoj ruti s jadranskoga sjevera prema jugu. Ako se, dakle, usred ljeta odlučite na Božavu, trebali biste stići dovoljno rano tijekom dana.

Ako sidrite pred lukom, računajte na dolazak putničkog katamarana iz Zadra kojemu morate ostaviti slobodan pristup rivi (neke dane u tjednu tu pristaju i brze linije Zadar –​ Ancona te Zadar –​ ​Pescara). Zato treba sidriti bliže zapadnoj obali, pod hotelima. Glavni bi zgoditak bio vez uz rivu ili s unutrašnje strane lukobrana, gdje su murinzi, struja i voda. No tu su brodovi jako nagurani, a manevriranje je otežano, što može biti nezgodno ako naiđe kakva ljetna nevera.

---

image
Na otok Sit 2009. se nasukao Marko Polo
V. Jakupović/Cropix
---

Nautički dio luke, kojim upravlja Županijska lučka uprava, sastoji se od jednoga dijela dužine 160 m i drugoga od 38 m, s priključcima struje i vode. Jedino dio luke iza lukobrana zaštićen je od juga. Ako raste jugo, zadržavanje uz vanjsku rivu ili na vanjskoj strani lukobrana moglo bi postati neugodno. Tada je najbolje napustiti Božavu, a najbliža zaštita od juga je u milju i pol udaljenoj uvali Dumbokoj, iza otočića Magarčić.

Božava je i omiljeno ronilačko odredište, u mjestu postoji ambulanta, pošta, više prodavaonica hrane, restorana, kafića i slastičarnica, pa neće nedostajati mogućnosti za ugodan večernji provod. Danas ovo mjestance ima tek nešto više od stotinjak stanovnika, ali u SAD-u i Australiji žive brojni potomci božavskih iseljenika koje su ekonomske krize otjerale trbuhom za kruhom.

Povijest Božave seže daleko u prošlost. Ostaci utvrda koji se mogu zapaziti na rubu naselja potječu od Ilira, a drugi nalazi govore da su Slaveni ovamo stigli najkasnije u 9. stoljeću, otkada datiraju i najstariji ostaci župne crkve sv. Nikole. U pisanim dokumentima prvi se put Božava spominje 1327. pod imenom Bosane. U srednjem vijeku stradava u napadima turskih gusara.

Uz pojedine kuće kraj rive još se mogu vidjeti kamenom obzidana dvorišta s puškarnicama, sagrađena za obranu od gusara.

One koji vole hodanje zanimat će da se iz Božave može dva i pol kilometara dugom stazom, koja kreće iz dna luke, prijeći na drugu stranu otoka, do mjesta Soline koje se skutrilo u dnu zaljeva Solišćica. Još koju stotinu metara dalje nalazi se pješčana uvala Sakarun, jedna od ljepših jadranskih plaža.

Tihi susjed Zverinac

Epitet tihog susjeda dobro pristaje Zverincu, naselju na istoimenom otoku preko puta Božave, s druge strane kanala, ali ga to nije spasilo od sudbine božavske periferije – njoj Zverinac pripada i prema teritorijalnom ustroju. No odnedavno se može pohvaliti da ima neveliku, ali zasigurno i bolju luku od svojeg općinskog središta. Dogradnjom povećeg lukobrana usporednoga s obalom i proširenjem trajektnog pristaništa manja se plovila mogu skloniti u Zverincu čak i za juga koje za Božavu predstavlja nerješiv problem.

Doduše, zbog uskog ulaza u unutrašnji bazen iza novog lukobrana, uplovljavanje u njegovu zaštitu nemoguće je ako se jugo već razmahalo, ali ako ste unutra i jugo nije prejako možete tu ostati, iako će biti malo nemirno.

Taj unutrašnji bazen omalen je, svakako preuzak za četverovez s murinzima poprijeko, tako da tu ima mjesta za najviše tri ili četiri veće jedrilice vezane bokom. Još dvije stale bi uz lukobran s njegove vanjske strane, ali samo za mirna vremena ili bure.

Ako ta mjesta već nisu zauzeta, poneka brodica mogla bi se vezati bočno s unutrašnje strane manjeg mola, onoga koji zatvara mandrač ispred restorana na rivi. A pet-šest plovila može se još smjestiti i na ljetnim vezovima s murinzima ispred manja dva mandrača. Kad se sve zbroji, mjesta za goste ovdje nema mnogo, pa se može dogoditi da ne nađete slobodan vez. Ipak, treba se nadati, jer nautičari češće biraju drugu stranu kanala, Božavu.

A Zverinac zaslužuje da pokušate! Uzmorski dio naselja na prvi se pogled ne diči ljepotom; i tu je, kao i u većini malih mjesta, izraslo ponešto ružnjikavih novih kuća. U prvoj do rive nalazi se restoran, uz njega je kućica s trgovinom. No, ako krenete putem što iz dna uvale uzbrdo vodi u stariji dio naselja, otkrit ćete lijepo lice Zverinca. Mnoge su kuće okružene brižljivo njegovanim vrtovima, cvijećem i drugim ukrasnim raslinjem.

Pobočnim uskim stazama zaći ćete u najstariji dio mjesta koji odiše šarmom izvorne, skromne otočne arhitekture. Još dalje uzbrdo staza vodi do groblja okruženoga gustom mediteranskom šumom, iza kojeg se može doći do točke odakle se pruža pogled prema Tunskom kanalu i prolazu Velo Žaplo. Iako ne nudi onoliko zabave, kafića, restorana i večernje živosti kao Božava, Zverinac ima svoje adute: dašak izvorne otočne atmosfere te nadasve tiho i sigurno noćenje.

Iški i Ravski kanal

Ujutro opet imate mogućnost izbora. Srednji kanal se pruža prema jugu između Ugljana i Dugog otoka, no uskoro će se uz manje otoke Iž i Ravu odvojiti još dva manja prolaza, Iški i Ravski kanal, koji su nešto poput dječice velikog Srednjega. Kojim od njih zaploviti? Vama na volju.

Ako izaberete najzapadniji Ravski kanal moći ćete birati odredište za iduće noćenje između nekoliko lučica i uvala na Dugom otoku ili na Ravi. Iški kanal vodi između nenaseljenih obala Iža i Rave, pa bi se njime moglo otploviti ravno u Sali, dakle preskočiti jedan dan. A glavnim morskim putom, Srednjim kanalom između Ugljana i Iža, stići ćete do lučica Veli Iž (gdje je marina) i Mali Iž.

Mi vam ipak predlažemo da Sali ostavite za idući dan, a da se tog dana posvetite Srednjem kanalu i njegovim zelenim uvalicama. Dio je to Jadrana kojim mnogi nautičari tek projure u želji da se što prije dohvate razvikanih Kornata na jugu (ili akvatorija oko Sedmovraća na sjeveru), ali kad jednom bolje upoznaju Lučinu i Luku, Brbinj, Savar ili Žman (sve na Dugom otoku), Malu Ravu i Velu Ravu (Marnjicu) na otoku Ravi, uvale Soline, Knež i Vodenjak te Veli i Mali Iž (sve na otoku Ižu) – shvate da se radi o izvanredno zanimljivom akvatoriju.

Južno od Božave na Dugom je otoku više manjih i većih uvala oko kojih se smjestilo nekoliko skromnih naselja. Prva lijepa uvala je Dumboka, nešto južnije je sidrište pod otočićima Mali i Veli Plantak i u uvali Bokašin, nad kojom se svilo seoce Dragove. Još 2,5 milja dalje jedno je od ljepših sidrišta ovoga akvatorija: uvala Lučina. Tu, pod zaštitom gusto obraslog otočića Utre, možete zastati na bovi zbog kupanja. Lučina je zapravo sjeverna luka naselja Brbinj, pa je u njezinu jugoistočnom dijelu trajektno pristanište.

Druga brbinjska luka s južne je strane poluotoka. Slikovita je, ali tu nije lako sidriti jer su dubine iznad 30 m. Nije lako pristati niti u nešto južnijem Savaru, no vrijedi vidjeti možda najromantičnije jadransko groblje, smješteno na poluotočiću, izvorno otočiću spojenom s obalom umjetnom prevlakom. Uz groblje je crkvica sv. Pelegrina iz ranog 14. stoljeća. Njezin prezbiterij zapravo je predromanička crkvica (7.-9. st.). Župna crkva u mjestu, koja je na uzvisini iznad lučice, datira iz 1670. godine, u njoj je barokna krstionica s glagoljskim natpisom iz 17. stoljeća.

---

image
Zapuntel na otoku Molatu
Luka Gerlanc/Cropix
---

Strašna peć

Nedaleko od Savara je špilja Strašna peć, otvorena za turističke posjete. Mještani će vam s ponosom ispričati da je jedan od prvih posjetitelja špilje bio, još davne 1904., austrougarski car Franjo Josip. Dubine pred savarskom lučicom su velike, može se jedino bočno vezati uz neveliku rivu na otočiću ili s vanjske strane koljenastoga gata, no ljeti su ti vezovi često zauzeti. Dalje prema jugu obala Dugoga je strma i nepristupačna. Uskoro započinje Ravski kanal s razvedenom Ravom koja vas očekuje sa svoje četiri lijepe uvale, zanimljive čak i za dulji boravak.

U Lokvini na sjevernom dijelu otoka maleno je naselje Mala Rava s trajektnim pristaništem i sidrištem s bovama ispod restorana. Malo južnije je lijepa šumovita uvala Paladinica, idealna za tiho noćenje na sidru ili za kraće kupanje. Glavna otočna luka Vela Rava nalazi se u uvali Marnjici (kako je nazivaju mještani, na kartama piše Marinica), a još pola milje prema jugu omanja je uvala Grbavac, gdje je pansion-hotel Villa Rava koji svojim gostima s mora nudi nekoliko bova.

Rava zacijelo nije jako poznata nautička destinacija, ali oni koji je bolje upoznaju rado se vraćaju. O tome čak govori i jedna dirljiva bakrena spomen-ploča (ili bolje: pločica) pribijena o zid kod glavne rive u Veloj Ravi; na njoj je napisan kišom i suncem izblijedjeli tekst koji podsjeća na pokojnog talijanskog nautičara što se, citiramo, zaljubio u ovaj otok i njegove ljude. Pa što je to tako privlačno ovdje, što to Rava ima a neki drugi slični otoci nemaju?

Nije lako odgovoriti. Nema tu ničega na prvi pogled fascinantnoga, zapravo prije bi se moglo reći da mnogo toga nedostaje. Jer, uz poštu, Vela Rava nudi još samo restoran Keko s druge strane uvalice, ispred kojeg je nekoliko bova. Ako se na njih vežete, podrazumijeva se da ćete pojesti koju škarpinicu u restoranu, jer bove su tu za Kekove goste. Tik do pošte strma se betonska staza uspinje do gornjeg, starog sela, odakle se pruža pogled na Iž i Iški kanal. Gusta šuma crnike, bujnih borova, maslina, limuna, naranča i rogača obuhvaća Ravu sa svih strana.

Vela Rava – centar svita

Na otoku površine tri i pol četvorna kilometra živi stalno nekoliko desetaka ljudi. Nekoć ih je bilo mnogo više, no današnji stanovnici toliko vole svoj otok da su mu ponosno nadjenuli titulu centra svita! Žarkožuta pločica na pošti obznanjuje namjerniku: Mojoj lipoti ne možeš uteći jer mene Bog stvori.

Riva Vele Rave za vrućih je ljetnih dana gotovo prazna, jedino djeca uporno skaču s mola u more, ali predvečer se počinju okupljati mještani očekujući brod iz Zadra, srdačno prihvaćajući razgovor s pristiglim nautičarima. Ukratko, Vela Rava je jedno od onih sve rjeđih otočnih mjesta u kojima vlada blaženi mir, noću se čuje tek ćuk iz šume, a more u luci je fantastično čisto i zelenoplavo.

Nažalost, tu je malo mjesta za privez. Osim na restoranskim bovama, četiri do pet plovila mogu pristati okomito na mol (vidi gornju sliku), sa sidrom po provi i konopima po krmi. Treba sidriti barem 40-ak metara od mola, jer dno naglo pada prema dubini 10-12 metara, a dolje je trava pa valja dobro provjeriti drži li sidro.

Tu ste zaštićeni od svih vjetrova osim od ljetne nevere sa zapada, koju ćete primijetiti u posljednji čas, jer visoki Dugi otok pokriva zapadno nebo. No jedna druga nezgoda ovdje vreba znatno češće od nevere: veliki gliseri koji povremeno projure kanalom ispred luke stvaraju valove koji mogu biti opasni po vašu krmu!

Još malo južnije od Rave, na Dugom se otoku nalazi uvala Luka, dobar izbor za noćenje. Tu ste zaštićeni od svih vjetrova osim tramontane. Sredina uvale je duboka, pliće je jedino tik pod obalom i u najjužnijem dijelu, ispred naselja. Tamo su i bove za sidrenje.

Ispred naselja je mala riva, no dubine za jedrilice ima samo na njezinu najsjevernijem dijelu (2-3 m), prema jugu pada ispod dva pa sve do jednog metra. Mještani rado svoje selo nazivaju Stipanja Luka prema svecu zaštitniku, a u njemu je trgovina i mali hotel.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-12 09:01:28 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-02 18:46:33 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-09-02 18:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 24 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/12\/17552672.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/12\/17552674.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/12\/17552676.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","V. Jakupovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Uvala Sakarun na ju\u017enoj strani Dugog otoka","Zapuntel na otoku Molatu","Na otok Sit 2009. se nasukao Marko Polo"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17552672_1920.jpg":"1920x1080","k_17552672_1280.jpg":"1280x1280","k_17552672_1024.jpg":"1024x1024","k_17552672_640.jpg":"640x640","k_17552672_480.jpg":"480x480","k_17552672_340.jpg":"340x340","k_17552672_220.jpg":"220x220","o_17552672_1280.jpg":"1280x853","o_17552672_1024.jpg":"1024x682","o_17552672_640.jpg":"640x426","o_17552672_480.jpg":"480x320","o_17552672_340.jpg":"340x226","o_17552672_220.jpg":"220x146","h_17552672_1280.jpg":"1280x854","h_17552672_1024.jpg":"1024x683","h_17552672_640.jpg":"640x427","h_17552672_480.jpg":"480x320","h_17552672_340.jpg":"340x227","h_17552672_220.jpg":"220x147","pp_17552672_1280.jpg":"1006x1280","pp_17552672_1024.jpg":"805x1024","pp_17552672_640.jpg":"503x640","pp_17552672_480.jpg":"377x480","pp_17552672_340.jpg":"267x340","pp_17552672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17552674_1920.jpg":"1920x1080","k_17552674_1280.jpg":"1280x1280","k_17552674_1024.jpg":"1024x1024","k_17552674_640.jpg":"640x640","k_17552674_480.jpg":"480x480","k_17552674_340.jpg":"340x340","k_17552674_220.jpg":"220x220","o_17552674_1280.jpg":"1280x854","o_17552674_1024.jpg":"1024x683","o_17552674_640.jpg":"640x427","o_17552674_480.jpg":"480x320","o_17552674_340.jpg":"340x226","o_17552674_220.jpg":"220x146","h_17552674_1280.jpg":"1280x854","h_17552674_1024.jpg":"1024x683","h_17552674_640.jpg":"640x427","h_17552674_480.jpg":"480x320","h_17552674_340.jpg":"340x227","h_17552674_220.jpg":"220x147","pp_17552674_1280.jpg":"1006x1280","pp_17552674_1024.jpg":"805x1024","pp_17552674_640.jpg":"503x640","pp_17552674_480.jpg":"377x480","pp_17552674_340.jpg":"267x340","pp_17552674_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_17552676_1920.jpg":"1920x1080","k_17552676_1280.jpg":"1280x1280","k_17552676_1024.jpg":"1024x1024","k_17552676_640.jpg":"640x640","k_17552676_480.jpg":"480x480","k_17552676_340.jpg":"340x340","k_17552676_220.jpg":"220x220","o_17552676_1280.jpg":"1280x856","o_17552676_1024.jpg":"1024x685","o_17552676_640.jpg":"640x428","o_17552676_480.jpg":"480x321","o_17552676_340.jpg":"340x227","o_17552676_220.jpg":"220x147","h_17552676_1280.jpg":"1280x854","h_17552676_1024.jpg":"1024x683","h_17552676_640.jpg":"640x427","h_17552676_480.jpg":"480x320","h_17552676_340.jpg":"340x227","h_17552676_220.jpg":"220x147","pp_17552676_1280.jpg":"1006x1280","pp_17552676_1024.jpg":"805x1024","pp_17552676_640.jpg":"503x640","pp_17552676_480.jpg":"377x480","pp_17552676_340.jpg":"267x340","pp_17552676_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7796838 Threads: 11 Questions: 1570272571 Slow queries: 4790274 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111749865 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/ako-volite-kratke-etape-s-mnogo-vremena-za-odmor-kupanje-i-upoznavanje-krajolika-zaplovite-podrucjem-srednjeg-kanala-1124472 [printLink] => /om/nautika/ako-volite-kratke-etape-s-mnogo-vremena-za-odmor-kupanje-i-upoznavanje-krajolika-zaplovite-podrucjem-srednjeg-kanala-1124472?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [2] => stdClass Object ( [id] => 172343 [name] => rava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rava [link] => /tag/rava ) [3] => stdClass Object ( [id] => 614173 [name] => zverinac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-03 11:27:12 [main_article_id] => 0 [alias] => zverinac [link] => /tag/zverinac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648310 [name] => srednji kanal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 20:42:57 [main_article_id] => 0 [alias] => srednji-kanal [link] => /tag/srednji-kanal ) [5] => stdClass Object ( [id] => 325251 [name] => zadarski otoci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zadarski-otoci [link] => /tag/zadarski-otoci ) [6] => stdClass Object ( [id] => 275995 [name] => Božava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bozava [link] => /tag/bozava ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako volite kratke etape s mnogo vremena za odmor, kupanje i upoznavanje krajolika, zaplovite područjem Srednjeg kanala [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/12/17552672.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonimir Barišin/Cropix [mainImageDesc] => Uvala Sakarun na južnoj strani Dugog otoka [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/12/17552672.jpg [title] => Uvala Sakarun na južnoj strani Dugog otoka Zvonimir Barišin/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/12/17552674.jpg [title] => Zapuntel na otoku Molatu Luka Gerlanc/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/12/17552676.jpg [title] => Na otok Sit 2009. se nasukao Marko Polo V. Jakupović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako više cijenite kratke etape s mnogo vremena za odmor, kupanje i upoznavanje posjećenih mjesta, ovaj prijedlog bit će upravo ono što želite. Naš glavni akvatorij u ovoj ruti, Srednji kanal, morsko je područje omeđeno otocima Ugljanom i Pašmanom sa sjeveroistočne strane te Dugim otokom, Sitskim i Kornatskim otočjem s jugozapadne strane.

Na sjeveru započinje od Zverinca, Rivnja i Sestrunja, na jugu se iz njega proširuje Murtersko more. Unutar Srednjega kanala postoje manji kanali, nazvani prema svojim otocima: Iški, Ravski i Lavdarski, a na južnom kraju veći dio akvatorija preotimaju mu usporedni Žutski i Sitski kanal.

Prijazno područje

U ovoj điti brodit ćemo samo sjevernim dijelom Srednjega kanala. On je nautički jednostavniji (na jugu, oko otoka Sita, brojne su hridi), a s gledišta vremenskih pojava i vjetrova svakako se ubraja u prijaznija područja Jadrana. Jugo, doduše, tu puše priličnom snagom, pojačano i smjerom kanala, ali tipični ljetni vjetrovi – maestral i bura – nikada nisu tako jaki kao sjevernije ili južnije.

Od bure ga štiti Ugljan, tako da je tu ona neusporedivo slabija nego u susjednima Virskom i Murterskom moru. Maestral, pak, nikad u Srednjem kanalu ne postiže neugodnu snagu poput, na primjer, maeštraluna karakterističnoga za široke južnojadranske kanale.

Ipak, niti ovdje ne smijemo smetnuti s uma da se cijeli srednji Jadran (a osobito dio između Sedmovraća i Kornata) nalazi na jednoj od uobičajenih putanja ljetnih nevera. Stižu sa zapada, a visoka obala Dugog otoka može prikriti njihov nailazak do trenutka kad može biti kasno!

Pitomost ovog akvatorija osvaja svakoga. Mnogi ga, zajedno s Kornatima, smatraju najljepšim područjem za smireno jedrenje i romantična noćenja u uvalama. Otoci su prekriveni gustim zelenilom u kojemu se mogu pronaći čak i napuštena vojna skloništa idealna za skrovitu zaštitu, poput onih u uvalama Dugog otoka. Nećete pogriješiti ako svoje društvo povedete ovim vodama, a nekom drugom prilikom bit će vremena i za sportskija iskustva, recimo do udaljenih otoka južnog Jadrana.

Zverinački kanal

Na početku ove rute preplovit ćemo Zadarskim kanalom do istočnog ulaza u Sedmovraće; za prvo noćenje predlažemo sidrište s bovama u Brguljskom zaljevu, uz moguću varijantu: Lučinu, glavnu luku naselja Molat. Drugoga dana napravit ćemo tek kratak skok do zaljeva Pantere, gdje su bove, te do naselja Veloga Rata, gdje su marina, trgovina i više restorana, a dan ćemo provesti u kupanju i šetnji do svjetionika Veli rat. Oba ova odredišta su atraktivna i ne treba ih preskakati.

Kratka etapa, samo 7-8 milja, ali vrijedi posjetiti bilo koju od dvije predložene lučice: Božavu ili Zverinac. Za koju se odlučiti? Ipak su preblizu jedna drugoj (jedva milju) da bi se u njima provela dva dana, a opet – svaka ima svoje čari. Božava je življa, odavno je okrenuta turizmu (godinama prije procvata nautičkog turizma). Zverinac je tiši, skromniji, možda upravo zato nekome i privlačniji. Kako god odlučili, plovidba do njih je u oba slučaja podjednaka.

Tek kada zađete u Zverinački kanal odabrat ćete kurs malo više ulijevo, ako je cilj Zverinac. Važno je reći da na izlasku iz Luke Solišćice nikako ne možete proći uskim prolazom između rta Borji (Dugi otok) i otočića Bršćak; idući prolaz, onaj između Bršćaka i Golca dubok je tek 3 metra, pa ako more nije posve mirno i prozirno bolje će biti da ipak potegnete još pola milje prema sjeveru te da tek tada, uokolo Golca, skrenete ka jugu.

Još jednu milju dalje, ploveći prema Zverinačkom kanalu, naići ćete na dvije podvodne hridi označene križićima na karti – na onoj bliže sredini kanala nalazi se stup sa svjetlom (bijeli bljeskovi, 2 u grupi. Obiđite ga s lijeve (istočne) strane, jer sa strane prema Dugom otoku krije se ona neoznačena hrid! Tek nakon stupa slijedi spomenuta odluka o krajnjem cilju etape, jer će ka Božavi trebati pramac usmjeriti nešto desnije.

Ljupka i pretrpana Božava

Ovo pretrpana vrijedi, naravno, samo za vrhunac sezone, srpanj i kolovoz, u ostalim mjesecima vjerojatnost da uhvatite mjesto za vez ipak je veća. Božava, naime, ima vrlo malenu luku, vezova za jahte je samo dvadesetak, a ljeti se nevelika uvala napuni još i brojnim usidrenim plovilima. Božava je ljupko mjestance, no bit će da je glavni razlog velikom broju plovila koja u nju zalaze to što se nalazi na glavnoj plovidbenoj ruti s jadranskoga sjevera prema jugu. Ako se, dakle, usred ljeta odlučite na Božavu, trebali biste stići dovoljno rano tijekom dana.

Ako sidrite pred lukom, računajte na dolazak putničkog katamarana iz Zadra kojemu morate ostaviti slobodan pristup rivi (neke dane u tjednu tu pristaju i brze linije Zadar –​ Ancona te Zadar –​ ​Pescara). Zato treba sidriti bliže zapadnoj obali, pod hotelima. Glavni bi zgoditak bio vez uz rivu ili s unutrašnje strane lukobrana, gdje su murinzi, struja i voda. No tu su brodovi jako nagurani, a manevriranje je otežano, što može biti nezgodno ako naiđe kakva ljetna nevera.

---

image
Na otok Sit 2009. se nasukao Marko Polo
V. Jakupović/Cropix
---

Nautički dio luke, kojim upravlja Županijska lučka uprava, sastoji se od jednoga dijela dužine 160 m i drugoga od 38 m, s priključcima struje i vode. Jedino dio luke iza lukobrana zaštićen je od juga. Ako raste jugo, zadržavanje uz vanjsku rivu ili na vanjskoj strani lukobrana moglo bi postati neugodno. Tada je najbolje napustiti Božavu, a najbliža zaštita od juga je u milju i pol udaljenoj uvali Dumbokoj, iza otočića Magarčić.

Božava je i omiljeno ronilačko odredište, u mjestu postoji ambulanta, pošta, više prodavaonica hrane, restorana, kafića i slastičarnica, pa neće nedostajati mogućnosti za ugodan večernji provod. Danas ovo mjestance ima tek nešto više od stotinjak stanovnika, ali u SAD-u i Australiji žive brojni potomci božavskih iseljenika koje su ekonomske krize otjerale trbuhom za kruhom.

Povijest Božave seže daleko u prošlost. Ostaci utvrda koji se mogu zapaziti na rubu naselja potječu od Ilira, a drugi nalazi govore da su Slaveni ovamo stigli najkasnije u 9. stoljeću, otkada datiraju i najstariji ostaci župne crkve sv. Nikole. U pisanim dokumentima prvi se put Božava spominje 1327. pod imenom Bosane. U srednjem vijeku stradava u napadima turskih gusara.

Uz pojedine kuće kraj rive još se mogu vidjeti kamenom obzidana dvorišta s puškarnicama, sagrađena za obranu od gusara.

One koji vole hodanje zanimat će da se iz Božave može dva i pol kilometara dugom stazom, koja kreće iz dna luke, prijeći na drugu stranu otoka, do mjesta Soline koje se skutrilo u dnu zaljeva Solišćica. Još koju stotinu metara dalje nalazi se pješčana uvala Sakarun, jedna od ljepših jadranskih plaža.

Tihi susjed Zverinac

Epitet tihog susjeda dobro pristaje Zverincu, naselju na istoimenom otoku preko puta Božave, s druge strane kanala, ali ga to nije spasilo od sudbine božavske periferije – njoj Zverinac pripada i prema teritorijalnom ustroju. No odnedavno se može pohvaliti da ima neveliku, ali zasigurno i bolju luku od svojeg općinskog središta. Dogradnjom povećeg lukobrana usporednoga s obalom i proširenjem trajektnog pristaništa manja se plovila mogu skloniti u Zverincu čak i za juga koje za Božavu predstavlja nerješiv problem.

Doduše, zbog uskog ulaza u unutrašnji bazen iza novog lukobrana, uplovljavanje u njegovu zaštitu nemoguće je ako se jugo već razmahalo, ali ako ste unutra i jugo nije prejako možete tu ostati, iako će biti malo nemirno.

Taj unutrašnji bazen omalen je, svakako preuzak za četverovez s murinzima poprijeko, tako da tu ima mjesta za najviše tri ili četiri veće jedrilice vezane bokom. Još dvije stale bi uz lukobran s njegove vanjske strane, ali samo za mirna vremena ili bure.

Ako ta mjesta već nisu zauzeta, poneka brodica mogla bi se vezati bočno s unutrašnje strane manjeg mola, onoga koji zatvara mandrač ispred restorana na rivi. A pet-šest plovila može se još smjestiti i na ljetnim vezovima s murinzima ispred manja dva mandrača. Kad se sve zbroji, mjesta za goste ovdje nema mnogo, pa se može dogoditi da ne nađete slobodan vez. Ipak, treba se nadati, jer nautičari češće biraju drugu stranu kanala, Božavu.

A Zverinac zaslužuje da pokušate! Uzmorski dio naselja na prvi se pogled ne diči ljepotom; i tu je, kao i u većini malih mjesta, izraslo ponešto ružnjikavih novih kuća. U prvoj do rive nalazi se restoran, uz njega je kućica s trgovinom. No, ako krenete putem što iz dna uvale uzbrdo vodi u stariji dio naselja, otkrit ćete lijepo lice Zverinca. Mnoge su kuće okružene brižljivo njegovanim vrtovima, cvijećem i drugim ukrasnim raslinjem.

Pobočnim uskim stazama zaći ćete u najstariji dio mjesta koji odiše šarmom izvorne, skromne otočne arhitekture. Još dalje uzbrdo staza vodi do groblja okruženoga gustom mediteranskom šumom, iza kojeg se može doći do točke odakle se pruža pogled prema Tunskom kanalu i prolazu Velo Žaplo. Iako ne nudi onoliko zabave, kafića, restorana i večernje živosti kao Božava, Zverinac ima svoje adute: dašak izvorne otočne atmosfere te nadasve tiho i sigurno noćenje.

Iški i Ravski kanal

Ujutro opet imate mogućnost izbora. Srednji kanal se pruža prema jugu između Ugljana i Dugog otoka, no uskoro će se uz manje otoke Iž i Ravu odvojiti još dva manja prolaza, Iški i Ravski kanal, koji su nešto poput dječice velikog Srednjega. Kojim od njih zaploviti? Vama na volju.

Ako izaberete najzapadniji Ravski kanal moći ćete birati odredište za iduće noćenje između nekoliko lučica i uvala na Dugom otoku ili na Ravi. Iški kanal vodi između nenaseljenih obala Iža i Rave, pa bi se njime moglo otploviti ravno u Sali, dakle preskočiti jedan dan. A glavnim morskim putom, Srednjim kanalom između Ugljana i Iža, stići ćete do lučica Veli Iž (gdje je marina) i Mali Iž.

Mi vam ipak predlažemo da Sali ostavite za idući dan, a da se tog dana posvetite Srednjem kanalu i njegovim zelenim uvalicama. Dio je to Jadrana kojim mnogi nautičari tek projure u želji da se što prije dohvate razvikanih Kornata na jugu (ili akvatorija oko Sedmovraća na sjeveru), ali kad jednom bolje upoznaju Lučinu i Luku, Brbinj, Savar ili Žman (sve na Dugom otoku), Malu Ravu i Velu Ravu (Marnjicu) na otoku Ravi, uvale Soline, Knež i Vodenjak te Veli i Mali Iž (sve na otoku Ižu) – shvate da se radi o izvanredno zanimljivom akvatoriju.

Južno od Božave na Dugom je otoku više manjih i većih uvala oko kojih se smjestilo nekoliko skromnih naselja. Prva lijepa uvala je Dumboka, nešto južnije je sidrište pod otočićima Mali i Veli Plantak i u uvali Bokašin, nad kojom se svilo seoce Dragove. Još 2,5 milja dalje jedno je od ljepših sidrišta ovoga akvatorija: uvala Lučina. Tu, pod zaštitom gusto obraslog otočića Utre, možete zastati na bovi zbog kupanja. Lučina je zapravo sjeverna luka naselja Brbinj, pa je u njezinu jugoistočnom dijelu trajektno pristanište.

Druga brbinjska luka s južne je strane poluotoka. Slikovita je, ali tu nije lako sidriti jer su dubine iznad 30 m. Nije lako pristati niti u nešto južnijem Savaru, no vrijedi vidjeti možda najromantičnije jadransko groblje, smješteno na poluotočiću, izvorno otočiću spojenom s obalom umjetnom prevlakom. Uz groblje je crkvica sv. Pelegrina iz ranog 14. stoljeća. Njezin prezbiterij zapravo je predromanička crkvica (7.-9. st.). Župna crkva u mjestu, koja je na uzvisini iznad lučice, datira iz 1670. godine, u njoj je barokna krstionica s glagoljskim natpisom iz 17. stoljeća.

---

image
Zapuntel na otoku Molatu
Luka Gerlanc/Cropix
---

Strašna peć

Nedaleko od Savara je špilja Strašna peć, otvorena za turističke posjete. Mještani će vam s ponosom ispričati da je jedan od prvih posjetitelja špilje bio, još davne 1904., austrougarski car Franjo Josip. Dubine pred savarskom lučicom su velike, može se jedino bočno vezati uz neveliku rivu na otočiću ili s vanjske strane koljenastoga gata, no ljeti su ti vezovi često zauzeti. Dalje prema jugu obala Dugoga je strma i nepristupačna. Uskoro započinje Ravski kanal s razvedenom Ravom koja vas očekuje sa svoje četiri lijepe uvale, zanimljive čak i za dulji boravak.

U Lokvini na sjevernom dijelu otoka maleno je naselje Mala Rava s trajektnim pristaništem i sidrištem s bovama ispod restorana. Malo južnije je lijepa šumovita uvala Paladinica, idealna za tiho noćenje na sidru ili za kraće kupanje. Glavna otočna luka Vela Rava nalazi se u uvali Marnjici (kako je nazivaju mještani, na kartama piše Marinica), a još pola milje prema jugu omanja je uvala Grbavac, gdje je pansion-hotel Villa Rava koji svojim gostima s mora nudi nekoliko bova.

Rava zacijelo nije jako poznata nautička destinacija, ali oni koji je bolje upoznaju rado se vraćaju. O tome čak govori i jedna dirljiva bakrena spomen-ploča (ili bolje: pločica) pribijena o zid kod glavne rive u Veloj Ravi; na njoj je napisan kišom i suncem izblijedjeli tekst koji podsjeća na pokojnog talijanskog nautičara što se, citiramo, zaljubio u ovaj otok i njegove ljude. Pa što je to tako privlačno ovdje, što to Rava ima a neki drugi slični otoci nemaju?

Nije lako odgovoriti. Nema tu ničega na prvi pogled fascinantnoga, zapravo prije bi se moglo reći da mnogo toga nedostaje. Jer, uz poštu, Vela Rava nudi još samo restoran Keko s druge strane uvalice, ispred kojeg je nekoliko bova. Ako se na njih vežete, podrazumijeva se da ćete pojesti koju škarpinicu u restoranu, jer bove su tu za Kekove goste. Tik do pošte strma se betonska staza uspinje do gornjeg, starog sela, odakle se pruža pogled na Iž i Iški kanal. Gusta šuma crnike, bujnih borova, maslina, limuna, naranča i rogača obuhvaća Ravu sa svih strana.

Vela Rava – centar svita

Na otoku površine tri i pol četvorna kilometra živi stalno nekoliko desetaka ljudi. Nekoć ih je bilo mnogo više, no današnji stanovnici toliko vole svoj otok da su mu ponosno nadjenuli titulu centra svita! Žarkožuta pločica na pošti obznanjuje namjerniku: Mojoj lipoti ne možeš uteći jer mene Bog stvori.

Riva Vele Rave za vrućih je ljetnih dana gotovo prazna, jedino djeca uporno skaču s mola u more, ali predvečer se počinju okupljati mještani očekujući brod iz Zadra, srdačno prihvaćajući razgovor s pristiglim nautičarima. Ukratko, Vela Rava je jedno od onih sve rjeđih otočnih mjesta u kojima vlada blaženi mir, noću se čuje tek ćuk iz šume, a more u luci je fantastično čisto i zelenoplavo.

Nažalost, tu je malo mjesta za privez. Osim na restoranskim bovama, četiri do pet plovila mogu pristati okomito na mol (vidi gornju sliku), sa sidrom po provi i konopima po krmi. Treba sidriti barem 40-ak metara od mola, jer dno naglo pada prema dubini 10-12 metara, a dolje je trava pa valja dobro provjeriti drži li sidro.

Tu ste zaštićeni od svih vjetrova osim od ljetne nevere sa zapada, koju ćete primijetiti u posljednji čas, jer visoki Dugi otok pokriva zapadno nebo. No jedna druga nezgoda ovdje vreba znatno češće od nevere: veliki gliseri koji povremeno projure kanalom ispred luke stvaraju valove koji mogu biti opasni po vašu krmu!

Još malo južnije od Rave, na Dugom se otoku nalazi uvala Luka, dobar izbor za noćenje. Tu ste zaštićeni od svih vjetrova osim tramontane. Sredina uvale je duboka, pliće je jedino tik pod obalom i u najjužnijem dijelu, ispred naselja. Tamo su i bove za sidrenje.

Ispred naselja je mala riva, no dubine za jedrilice ima samo na njezinu najsjevernijem dijelu (2-3 m), prema jugu pada ispod dva pa sve do jednog metra. Mještani rado svoje selo nazivaju Stipanja Luka prema svecu zaštitniku, a u njemu je trgovina i mali hotel.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonimir Barišin/Cropix Luka Gerlanc/Cropix V. Jakupović/Cropix
Zvonimir Barišin/Cropix
Uvala Sakarun na južnoj strani Dugog otoka
Luka Gerlanc/Cropix
Zapuntel na otoku Molatu
V. Jakupović/Cropix
Na otok Sit 2009. se nasukao Marko Polo
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/ako-volite-kratke-etape-s-mnogo-vremena-za-odmor-kupanje-i-upoznavanje-krajolika-zaplovite-podrucjem-srednjeg-kanala-1124472 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=53469379f599b06e99760a1fba1c169ea16529e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+volite+kratke+etape+s+mnogo+vremena+za+odmor%2C+kupanje+i+upoznavanje+krajolika%2C+zaplovite+podru%C4%8Djem+Srednjeg+kanala&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fako-volite-kratke-etape-s-mnogo-vremena-za-odmor-kupanje-i-upoznavanje-krajolika-zaplovite-podrucjem-srednjeg-kanala-1124472 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fako-volite-kratke-etape-s-mnogo-vremena-za-odmor-kupanje-i-upoznavanje-krajolika-zaplovite-podrucjem-srednjeg-kanala-1124472 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteAko volite kratke etape s mnogo vremena za odmor, kupanje i upoznavanje krajolika, zaplovite područjem Srednjeg kanala

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
2. rujna 2021. - 20:42

Ako više cijenite kratke etape s mnogo vremena za odmor, kupanje i upoznavanje posjećenih mjesta, ovaj prijedlog bit će upravo ono što želite. Naš glavni akvatorij u ovoj ruti, Srednji kanal, morsko je područje omeđeno otocima Ugljanom i Pašmanom sa sjeveroistočne strane te Dugim otokom, Sitskim i Kornatskim otočjem s jugozapadne strane.

Na sjeveru započinje od Zverinca, Rivnja i Sestrunja, na jugu se iz njega proširuje Murtersko more. Unutar Srednjega kanala postoje manji kanali, nazvani prema svojim otocima: Iški, Ravski i Lavdarski, a na južnom kraju veći dio akvatorija preotimaju mu usporedni Žutski i Sitski kanal.

Prijazno područje

U ovoj điti brodit ćemo samo sjevernim dijelom Srednjega kanala. On je nautički jednostavniji (na jugu, oko otoka Sita, brojne su hridi),...

16. svibanj 2024 15:02